Φίλοι bloggers,
Διακόπτω προσωρινά τη ροή των υπεραντλαντικών σοφισμάτων για ένα σημαντικό μήνυμα. Εδώ και λίγες μέρες, το μπλόγκ του εξαιρετικού μπλόγγερ Αθεόφοβου βρίσκεται σε πνευματικό περιορισμό, πιθανότατα λόγω της αυτοματοποιημένης ηθικής της Google, κάτι που με προβληματίζει βαθύτατα. Στο παρελθόν, πολλά μπλόγκς έχουν τεθεί υπο παρόμοιο περιορισμό λόγω "ηθικών επισημάνσεων" που ενεργοποιούνται απο χρήστες.
Ο αυτοματοποιημένος μηχανισμός ενεργοποιείται απο καταγγελίες που γίνονται απο το κουμπί "Flag blog", και παράγει στη συνέχεια προειδοποιήσεις περιοχομένου, ή όπως φαίνεται και πλήρη αποκλεισμό του μπλόγκ. Σε ημιποιητική γλώσσα, εξηγεί ο Γούγκλης -"The Flag button is a means by which readers of Blog*Spot can help inform us about potentially questionable content, so we can prevent others from encountering such material by setting particular blogs as 'unlisted.' This means the blog won't be promoted on Blogger.com but will still be available on the Web — we prefer to keep in mind that one person's vulgarity is another's poetry...".
Μια μικρή έρευνα που έκανα σχετικά με το τί ακριβώς είναι προγραμματισμένο να κάνει το σύστημα, δεν με οδήγησε σε τίποτα το διαφωτιστικό. Θα περίμενε κανείς πως οι επισημάνσεις θα οδηγούσαν πρώτα σε κάποια προειδοποιητική σήμανση περιεχομένου (που υπάρχει σε πολλά μπλόγκς), και στη συνέχεια σε καθεστώς αποκλεισμού (για ακραίες περιπτώσεις, ας πούμε μίσους). Και ενώ όλα αυτά είναι καλά και θεωρητικά, στίς πόσες επισημάνσεις "αντιδρά" το σύστημα; Και πώς;
Πάλι ημιποιητικά, εξηγεί ο Γκούκλης -
"When someone visiting a blog clicks the Flag button in the Blogger Navbar, it means that person believes the content of the blog may be potentially offensive or illegal. We track the number of times a blog has been flagged as objectionable and use this information to determine what action is needed. This feature allows the blogging community as a whole to identify content deemed objectionable. Have you read The Wisdom of Crowds? It's sort of like that..."
Θολή και σκιώδης η εξήγηση - Δεν γνωρίζουμε στις πόσες επισημάνσεις μπλοκάρεται ενα μπλόγκ, τί κριτήρια ακολουθούνται, και επειδή υπάρχουν εκατομμύρια μπλόγκς σε εκατοντάδες γλώσσες και τοπικά ιδιώματα, δεν είναι λογικό να πιστέψουμε πως κάποιος υπάλληλος της Google κάθεται κάτω, διαβάζει στα ελληνικά τα πόστ του Αθεόφοβου και αποφασίζει αν είναι "ηθικά". Το σύστημα είναι αυτοματοποιημένο. Δεν είναι επίσης λογικό να δεχθούμε πως ένα μπλόγκ μπορεί να αποκλεισθεί αν ο ίδιος ο ιδιοκτήτητης του το φλαγγάρει κατα λάθος, ή αν ενα μπλόγκ στο οποίο έχουν μπεί χιλιάδες επι χιλιάδων, το κατήγγειλαν άς πούμε 10 άτομα.
Το οποίον σημαίνει πως (1) στο μπλογκ είτε διαμαρτυρήθηκαν πολλοί (που δεν φαίνεται να ειναι η περίπτωση), ή (2) ότι το χτύπησε κάποιος ιός με συνεχείς καταγγελίες (αδύνατον να το ξέρουμε), ή (3) οτι η αίτηση ξεκινάει απο Ελληνική υπηρεσία (αστειευόμαστε;) ή (4) οτι ο φίλος μπλόγγερ έπεσε έπεσε θύμα κάποιας προγραμματικής λογικής, γνωστής ως computer glitch, που του απέκλεισε το μπλόγκ.
Τείνω να πιστεύω το τελευταίο. Το αυτοποιημένο σύστημα επισημάνσεων της Google ειναι ανοιχτό σε ιούς, η εταιρεία εσκεμμένα αφήνει το κοινό της απληροφόρητο σε θέματα ανάλογων διαδικασιών (http://www.blogger.com/terms.g), και απ΄ό,τι ερεύνησα σε κάποιες ανάλογες περιπτώσεις, δεν διαθέτει καλό σύστημα εξυπηρέτησης χρηστών που κάνουν "ένσταση" ("Unlock my Blog Request"). To σύστημα, αν ήταν καλό, θα έπρεπε να παράγει ένα email προειδοποιώντας τον ιδιοκτήτη του για επικείμενο αποκλεισμό, να τον ειδοποιούσε κατόπιν για τους λόγους του αποκλεισμού του, και μετά την "ένσταση" να ακολουθούσε την υπόθεση με αυτοποιημένα updates βάσει κάποιου status.
Εχω χτίσει πολλά τηλεφωνικά συστήματα CRM που ανάλογα με την "αίτηση", το σύστημα διεκπεραιώνει αιτήσεις πελατών (και αντιδρά). Κάτι τέτοιο δεν βλέπω με την Google. Παίρνει την ελευθερία του λόγου απο κάποιον, και κατόπιν τον αφήνει για μήνες στο σκοτάδι. Σαν μια πρώτη παρατήρηση, θα έλεγα πως πέραν της λογικής του φλαγγαρίσματος, η εταιρεία μάλλον στερείται περαιτέρω συστήματος. Θα αναμένω βέβαια την τελική έκβαση της υπόθεσης για περισσοτερα. Αυτά ως εισαγωγικά απο κάποιον που ασχολείται χρόνια με συστήματα πληροφορικής.
Στο μεταξύ, είμαι χαρούμενος να ανακοινώσω πως ο ατρόμητος Αθεόφοβος is back in business στην διεύθυνση http://atheofobos2.blogspot.com/. Οσοι τον γνωρίζετε, μαζί με τα εκατομμύρια των θαυμαστριών του, θα χαρούν αφάνταστα. Είναι ένας αφάνταστα πνευματώδης τυπάκος, με πηγαίο χιούμορ, αυτοσαρκασμό, τρελλός για έρευνα, απίθανα ποστάκια ποικίλης ύλης, και φυσικά Αθεόφοβος. Οσοι δεν τον γνωρίζετε, τον προτείνω απόλυτα.
Καλώ τους φίλους μπλόγγερς να υποστηρίξουν την ελευθερία της ελεύθερης έκφρασης, και να βρούν κάθε τρόπο να βοηθήσουν τους διάφορους αποκλεισμούς. Ειδικά ανθρώπων που κοσμούν την μπλογγόσφαιρα με το ήθος τους. Ανοιχτά τα σχόλια για τη γνώμη σας, τις προτάσεις σας, τεχνική και νομική γνώμη και βοήθεια, καθώς και τις δικές σας εμπειρίες. Η προσωπική ηλεκτρονική διεύθυνση του φίλου μπλόγγερ βρίσκεται στο νέο του site.
Ευχαριστώ
Locus Publicus
Αθεόφοβε, welcome back!!
Μπανάνες
-
*Οι δημοπρασίες έργων ‘τέχνης’ και άλλων παραδόξων αντικειμένων μας έχουν
δώσει κατά καιρούς τροφή για σχολιασμό και περίσκεψη σχετικά με το
αισθητικό γο...
17 hours ago
Με πολλή χαρά είδα κι εγώ την επιστροφή του @Αθεόφοβου.
ReplyDeleteΌσο για τους όρους που χρησιμοποιείς Locus μου (Flag blog, CRM κλπ) έχω μαύρα μεσάνυχτα. Τώρα καταλαβαίνω και γιατί πολλοί bloggers καταφεύγουν στη wordpress.
Την καλημέρα μου
A, ξέχασα να σε ρωτήσω. Πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε από αυτό, το πώς το λες? Flag blog. Τελευταίως είχα προσέξει ότι έμπαινε στου @Αθεόφοβου κάποιος που άφηνε κινέζικα (ή γιαπωνέζικα) σχόλια, ο οποίος ενίοτε μπαίνει και στο δικό μου blog. Λες να έχει σχέση με τον αποκλεισμό?
ReplyDeleteΑπό τα καλά σου λόγια για μένα εκείνο που με συγκίνησε ιδιαίτερα ήταν η αναφορά σου για τα εκατομμύρια των θαυμαστριών μου!
ReplyDeleteΑιστάνθηκα,έστω και για λίγο,σαν τον Τζώρτζ Κλούνεϋ,γιατί αμέσως φρόντισε η σύζυγος να μου χαλάσει την φαντασίωση με την ερώτηση;
Πότε θα πας στη λαϊκή να ψωνίσεις;
Ο Τζώρτζ Κλούνεϋ στην λαϊκή αντί στην ER;
Φίλοι μου γειά σας -
ReplyDeleteΜια πιθανή εξήγηση για το ξαφνικό μπλοκάρισμα. Στην προσπάθειά της να μπλοκάρει spam, ενοχλητικά μηνύματα και ψευτομπλόγκερς σαν το κινέζο, η Google παίζει με τη βάση δεδομένων, κάνοντας φιλταρίσματα και ξεκαθαρίσματα. Θέλω να αποφύγω τα τεχνικά, αλλά πιστεύω πως καθώς μεγάλος αριθμός των μπλόγκς του Blogger ειναι spam, η εταιρεία "πειράζει" συνεχώς τη βάση δεδομένων προσπαθώντας να την καθαρίσει. Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το αυτοματοποιημένο σύστημα κάνει "database re-indexing", και ανάλογα με τις πόσες επιθέσεις έχει δεχθεί ενα μπλογκ απο spammers, το βάζει σε καραντίνα (το μπλοκάρει). Εδώ μπορεί να έπαιξε ρόλο και ο κινέζος με τα ενοχλητικά μηνύματα. Τράβηξε την προσοχή του συστήματος. Η Google δηλαδή, μπορεί να μπλοκάρισε μπλογκς που δέχτηκαν επιθέσεις, μέχρι να ξεκαθαρίσει άν αυτοί οι χρήστες ειναι "κανονικοί" ή spammers.
Φίλοι μου θα επανέλθω.
Μερόπημου γειά σου. Το navbar μπορεί να αφαιρεθεί, αν και αυτό δεν σημαίνει πως κάποιος δεν μπορεί να κάνει καταγγελία. Μια βόλτα στην μπλογγόσφαιρα, μου έδωσε πολλά παραδείγματα χρηστών που παραμένουν ανενεργοί για πολύ καιρό χωρίς εξήγηση, αν και πιστεύω πως το όλο θέμα έχει πιθανώς να κάνει με τους διάφορους σπάμμερς που στέλνουν μηνήματα και διαφημίσεις στα διάφορα μπλόγκς. Αυτούς μάλλον κυνηγάει η Google, και ανάμεσα στα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Θα δούμε την συνέχεια.
ReplyDeleteΤο μόνον που θα σου πρότεινα, είναι να κάνεις "εξαγωγή ιστολογίου" (export blog), μια απλή διαδικασία που γίνεται μέσα απο το μπλόγκ σου, που σου επιτρέπει να βάλεις όλα σου τα πόστ σε κάποιο εξωτερικό αρχείο. Αν ποτέ κάτι γίνει, μπορείς να μετακομίσεις σε άλλο μπλόγκ, ή ακόμα και σε άλλη εταιρεία.
CRM σημαίνει Customer Relations Management, μια σειρά εφαρμογών που επικεντρώνονται στις ανάγκες του πελάτη (sales, marketing, support).
http://en.wikipedia.org/wiki/Customer_relationship_management
-------------------------------------
Φίλε Αθεόφοβε, αντί για επανάσταση κατα του πολυεθνικού Γκούγκλη, εμείς θα εφαρμόσουμε το σύστημα Ρουσόπουλου (δημόσιες σχέσεις, και απο πίσω άνεση). Ο συμπαθής κύριος Τζώρτζ Κλούνεϋ μπορεί βεβαίως να ειναι φίρμα, αλλά δεν συμμετέχει στο κίνημα των μπλόγγερς. Οσο για το πρόβλημα της λαϊκής, που αναφέρεις, μπορείς να ακολουθήσεις το παράδειγμα του Αναψυκτηριάκια:)
Έχει παραγίνει το κακό με το εντελώς αυθαίρετο κλείσιμο blogs .. άκουσα ότι έστειλαν και στο
ReplyDeletehttp://hamomilaki.blogspot.com/
Τι να πεις?..
Χωρίς κάποια εξήγηση, το κλείσιμο είναι ανήθικο φίλη Roadartist. Τις ευχές μου.
ReplyDeleteΤο flagάρισμα ενετγοποιείται στα 200 χτυπήματα. Πρόσεξε όμως! Μπορείς να κάνεις διαφορετικά flags σε ένα ιστολόγιο από διαφορετικούς browsers την ίδια στιγμή και αν κάνεις reset το router σου δίνει άλλη ip και μπορείς να ξανακάνεις flag ενώ τα προηγούμενα που έκανες πριν το reset παραμένουν στη μνήμη των servers της Google. Με λίγα λόγια είναι πολύ εύκολο κάποιος να μπει στη μαύρη λίστα μόνο από ένα άτομο λόγω κακοήθειας. Καλύτερα να βγάλεις τη navbar.
ReplyDelete