Wednesday, September 22, 2010

Το Μαντρί "επανιδρύθηκε"

Για χρόνια πολλά, εκείνο που διαφοροποιούσε την ελληνική Δεξιά απο τους άλλους, ήταν ο "αντικομμουνισμός". Οσοι δεν ήταν μαρξιστές ήταν δεξιοί. Οσοι ήθελαν να ανατρέψουν το αστικό κράτος με όλα του τα συστατικά και σύμβολα ήταν αριστεροί. Οσοι ήθελαν να το διατηρήσουν ήταν δεξιοί. Επι Ανδρέα Παπανδρέου, η διαφοροποίηση άλλαξε. Ο "αντικομμουνισμός" αντικαταστάθηκε απο τον "αντι-Παπανδρεϊσμό" . Οσοι ήθελαν τον "λαό στην εξουσία" ήταν πασόκοι. Οι άλλοι δεξιοί. (Τα κομμούνια δεν ηταν πια χρήσιμα ούτε για σύγκριση). Απλοί και κατανοητοί διαχωρισμοί.

Αναλαμβάνοντας την ΝΔ, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως βρίσκεται σε αναζήτηση νέου στίγματος. Καί προσδιόρισε τον 'Κοινωνικό Φιλελευθερισμό" ως την ειδοποιό διαφορά μεταξύ Δεξιάς και ΠΑΣΟΚ. Πέταξε δηλαδή μια φιλοσοφική αρλούμπα, και κατόπιν ξεκίνησε να διατηρήσει το Μαντρί άφθαρτο, μέ ό,τι παλιό είχε μέσα. Και ενώ οι γνήσιοι δεξιοί ζήτησαν αποστασιοποίηση απο τον Καραμανλισμό, εκείνος αντελήφθει πως το Μαντρί ήταν Καραμανλικό, και συνέχισε με Κουρασμένο, Ζορρό, τον ογκόλιθο Ζαγορίτη, και άλλους γραφικούς (ο τυπάκος που "ολοκλήρωσε" ο έργο του στο χώρο της Υγείας ειναι ο αγαπημένος μου). Ο "Κοινωνικός Φιλελευθερισμός" δεν ξανακούστηκε πουθενά, και αντικαταστάθηκε απο "το Μνημόνιο". Απλά και λαϊκά πράγματα. Οσοι γουστάρουν Μνημόνιο είναι Πασόκοι. Οι άλλοι ειναι δεξιοί. Το Μαντρί επανιδρύθηκε.

Τραγικό, αλλά αναμενόμενο. Η ΝΔ μπορεί να συνεχίσει ως Μαντρί, αλλά η Ελλάδα για μια ακόμα φορά απέτυχε να δημιουργήσει ενα υγιές δεξιό κόμμα. Ενα κόμμα του οποίου η διαφοροποίηση απο τα άλλα ελληνικά κόμματα δεν είναι ούτε ο αντικομμουνισμός, ούτε ο αντιπασοκισμός, ούτε ο Καραμανλισμός, ούτε "το Μνημόνιο", αλλα ο αντι-Κρατισμός. Στις "7 αλήθειες" που ξεστόμισε ο αντωνάκης στην ομιλία του στην ΔΕΘ, άφησε έξω τη μόνη αλήθεια που θα μπορούσε να είναι και το ιδεολογικό του στίγμα. Πως ο Κρατισμός βούλιαξε τη χώρα, σε ένα όργιο που συμμετείχε και το εκπασοκισμένο γαλάζιο παραμάγαζο μοιράζοντας διορισμούς και δωράκια. Και πως μόνον αν σφαγιαστεί με βία το τερατούργημα, (ιδεολογικά και πρακτικά), θα μπορέσουμε ίσως να επανέλθουμε κάποτε.

Η επιτυχία της Ελλάδας δεν εξαρτάται απο το αν ψήφισε ναί ή όχι στο Μνημόνιο, αλλα απο το άν θα μπορέσει να εφαρμόσει επιταγές τύπου Μνημονίου σαν εκείνο να μην υπήρξε ποτέ. Μια επανίδρυση που να μετατρέψει το σοβιετικό ελληνικο κράτος σε ενα σύγχρονο ανοιχτό και ανταγωνιστικό κράτος γνώσης και αποτελεσματικότητας. Και αντι-κρατισμός σημαίνει σφαγίανση του Κράτους ως επιτελική οντότητα, την νοοτροπίας που το συντηρεί, και αφανισμό των κηφήνων που του τρώνε τις σάρκες.

Επ' αυτού κουβέντα ο αντωνάκης. Ούτε του πέρασε απο το μυαλό να αναφέρει το υπέρογκο Κράτος με το 1 εκατομμύριο πελάτες που περιμένουν βολεμένοι να περάσει η κρίση κατηγορώντας άλλους πλουτοκράτες. Η ΝΔ επέλεξε να παραμείνει ενα άτολμο εκπασοκισμένο παραμάγαζο. Οι αληθινοί δεξιοί την εγκατέλειψαν. Το τέρας του Κρατισμού,(τώρα που μετρήσαμε και τους δημοσίους υπαλλήλους), θα το αναλάβει φαίνεται εν καιρώ η κακή Τρόϊκα (όπως έκανε και αλλού). Και ο αντωνάκης που γουστάρει Κρατισμό θα είναι λαϊκά αντίθετος. Του εύχομαι πολλά και καλά χρόνια στον πάγκο.

----------------------
*- Mαέστρος της σφαγής θα είναι μάλλον ο γνωστός χαβαλετζής. Ηδη 'δημιουργεί κλίμα". Εξαιρετικό το σχόλιο του φίλου univers.

**-Παρατηρήστε στη δεύτερη φωτογραφία με τί πάθος και λαγνεία κοιτούν, χειροκροτούν και επευφημούν τον Κουρασμένο τα οννεδίτικα τεκνά. Σας φαίνονται εσάς αυτοί οι αυλικοί, τυπάδες που γουστάρουν αντι-Κρατισμό και τεράστιες δομικές αλλαγές;

***-
Ενα άρθρο στην Καθημερινή μου υπενθυμίζει πως εκτός απο την επίσημη γραμμή "Μνημονιακός- αντιμνημονιακός", πολύ "παίζει" και η γραμμή "Ναί, ψήφισα το Μνημόνιο, αλλα σαν πολίτης είμαι κατά του Μνημονίου", κάτι που μπορείς να το πείς και ανοικτά (χωρίς να σε διώξει το Μαντρί).

Προσοχή και παρατηρητικότητα όμως, γιατί επειδή εδώ είναι Βαλκάνια και όλα γίνονται, μην εμφανιστεί και η μελλοντική γραμμή "Ναί, σαν πολιτικός δεν ψήφισα το Μνημόνιο, αλλά σαν πολίτης το γούσταρα πολύ", και μπερδευτεί το γαλάζιο με το πράσινο μαντρί και επέλθει βραχυκύκλωμα στις πολυκατοικίες, επαναφέροντας τους τρομερούς πολιικούς μας ξανά,(κατα την έκφραση φίλου μπλόγγερ), στους τρείς βασικούς τους σκοπούς, που ειναι:(1)Να φάνε,(2).Να φανεί ότι κάτι κάνουν. Ώστε να έχουν χρόνο για: (3). Να φάνε.

14 comments:

  1. Πίσω από τον Αντωνάκη υπάρχει η επιγραφή -Στρατηγική ελπίδας για την έξοδο από την κρίση-
    Είμαι περίεργος αν και ο ίδιος έχει καταλάβει ποιά είναι αυτή η στρατηγική.
    Αυτό πάντως που κατάλαβε στην έκθεση είναι ότι κόντρα στον Καραμανλή δεν τον σηκώνει να πάει γιατί τα πρόβατα στο μαντρί ακόμα δεν ξέχασαν τον παλιο τσοπάνη!

    ReplyDelete
  2. υγιες δεξιο κομμα με φορεα του κρατους την εκκλησια και με μια ¨"αστικη ταξη" που δεν εχει προκυψει μεσα απο κοινωνικες διαδικασιες αλλα που ειναι αποτελεσμα του κομματικου πλιατσικου....δεν υπαρχει περιπτωση να υπαρξη

    ReplyDelete
  3. συγνωμη αλλα λογω "τεχνικου προβληματος" δεν προλαβα να πω ουτε καλημερα ουτε να συστηθω , γιωργο με λενε και ζω και εργαζομαι (ψαρια) στη λευκαδα

    ReplyDelete
  4. Και να φανταστείς ότι παριστάνει τον αυστηρό Τσοπάνη, αυτός που κάποτε έφυγε από το Μαντρί, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια τον τότε Τσοπάνη...

    ReplyDelete
  5. Η δυστυχία του θα είναι οτι ΑΝ ο λαός ξεσηκωθεί κατά των Γιωργάκηδων,θα αναγκαστεί να εφαρμόσει ο ΙΔΙΟΣ αυτά που κατηγορεί,εκτός κι αν χρησιμεύσει ως συγκριτικό φόντο για να βγει μπροστά η άλλη υπέρμαχος του μνημονίου,η dora dracoumel...
    Η έλλειψη ουσιαστικής εναλλακτικής λύσης είναι που κρατά ακόμα "το καπάκι στην χύτρα".

    ReplyDelete
  6. Αθεόφοβε-
    Επειδή έχουμε κοντή μνήμη, με την πάροδο του χρόνου, ο πάλιός τσοπάνης θα επανέλθει με δόξες στο προσκήνιο, αφού πρώτα, σιγά σιγά καλλιεργηθεί και το μήνυμα πως "τελικά δεν ήταν και τόσο άσχημος ο Κωστάκης". Πρέπει απλά να περιμένει. Είχε δύο επιλογές. Να φύγει εκτός Ελλάδας (και που να πάει), η να μείνει και να περιμένει. Λένε πως σιωπά και δεν μιλάει. Λάθος. Μιλάει συνέχεια στα πίσω θυρωρεία πληροφορούμαι. Για τον Παναθηναικό.

    Απόδειξη πως πολλοί φελλοί ασκούν ακόμα μεγάλη γοητεία στο πόπολο, είναι και η σκηνή με τον ντεΓρέτσια, ο οποίος συναντήθηκε και με φορτηγατζήδες στο Σύνταγμα, οι οποίοι μαθαίνω πως του έψαλαν και τον εθνικό ύμνο.

    ReplyDelete
  7. Φίλε Giorgo απο την όμορφη Λευκάδα καλως ήρθες. Ζείς στο ομορφότερο ελληνικό νησί, που υπεραγαπώ.

    Ποτέ δεν υπήρξε Δεξιά στην Ελλάδα. Αυτό το πολιτικό μόρφωμα που μας προέκυψε, ειναι απλά ενα μαντρί, που όπως λέω κάποτε ήτανε αντικομμουνιστικό, μετά αντι-Παπανδρεικό, σήμερα αντι-Μνημονιακό. Καμμία σχέση με ιδεολογία.

    ReplyDelete
  8. Ναί Μερόπη μου, να θυμόμαστε και εκείνο το ωραίο "εκείνοι που πλήγωσαν την παράταξη". Με ηγέτες τους Σαμαρά και Αβραμόπουλο που ο ένας έριξε το Μαντρί, ο δε δεύτερος ανακοίνωσε πως το παλιό Μαντρί "έκλεισε τον βιοπολιτικό του κύκλο". Και μετά, ξανα αυτομαντρώθηκαν για να μαντρώσουν και τους άλλους.

    Το κοινό του Σαμαρά ειναι γενικώς οι παραδοσιακά "γενετικά προγραμματισμένοι δεξιοί", που έρχονται σε διάφορες νοσταλγικές παραλλαγές. Περιλαμβάνεται και ο "Πατρίδα- Θρησκεία - Οικογένεια", ενα σύνθημα που είχε μέν ξεχασθεί, αλλά αρχίζει να παίζει πάλι.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=32096948

    ReplyDelete
  9. Φίλε Square-

    Η έλλειψη ουσιαστικής εναλλακτικής λύσης είναι που κρατά ακόμα "το καπάκι στην χύτρα"

    Ω ναι! Γιωργάκηδες, Κωστάκηδες και Αντωνάκηδες θα είχαν γίνει σκόνη στον αέρα αν υπήρχε έστω και στοιχειωδώς μια καινούργια πολιτική πρόταση, με κάποια φρεσκάδα και ήθος.

    Αλλα πού... Επιχειρηματίες, ακαδημαικοί και ομογενείς έχουν εξαφανισθεί. Αναμένουμε τώρα (για να περνάει και η ώρα δηλαδή), την εμφάνιση του νέου κόμματος της dora dracoumel. Μιλάμε για "αφθαρτο υλικό"...

    ReplyDelete
  10. Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια και άλλα γραφικά, εδώ. Και με Διονύση μέσα. Είναι και αυτός μέρος του "Κοινωνικού Φιλελευθερισμού".

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=32096948

    ReplyDelete
  11. Ενα απο τα πιο ωταία posts! Να είσαι καλά. ( η Ντόρα ειναι και αυτή λίγο κουρασμένη μα δεν το ξέρει)

    ReplyDelete
  12. Boston Sailor- Sorry που απαντώ καθυστερημένα, ευχαριστώ πολύ.

    Παραθέτω τμήμα γνώμης αναγνώστη προς μια εφημερίδα για το θέμα της ιδεολογίας των κομμάτων. Αντιπροσωπευτικό.

    "Πηγαίνετε στις τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δημοκρατίας, θα εκπλαγείτε απο το χαμηλό επίπεδο, καμμία ιδεολογία ,καμμία ενημέρωση και κριτική για την ιδεολογία του κόμματος και την κυβερνητική πολιτική .Ενα συνοθύλευμα απο " τραμπάκουλες " . Το ίδιο ισχύει όσον αφορά και την ενημέρωση για την γραμμή του κόμματος και για τους υποψήφιους βουλευτές. Το μόνο που ήξεραν μέχρι τώρα όλοι ήταν πως θα διοριστούν και πως θα διορίσουν. Ενας εκλογικός μηχανισμός της κακιάς ώρας."

    ReplyDelete
  13. Χαααααααχαχαχαχα!
    Υγεία και δεξιά δεν συντάσσονται καλέ!

    Και φυσικά η καραμελωμένη κατηγόρια περί κρατισμού δεν είναι τίποτε παραπάνω από προπαγάνδα!

    ReplyDelete
  14. Abban,
    Ακόμα και στην αντιμνημονιακή ΝΔ με τις διαγραφές της, υπάρχει λίγος χώρος ΚΑΙ για Μνημόνιο. Δήλωση Αβραμόπουλου:

    "Κάποιο μνημόνιο θα υπογράφαμε. Μονάχα που, αν ήμαστε εμείς, δεν θα ήταν αυτό που υπεγράφη. Ο,τι μας είπαν το δεχθήκαμε. Μα σκοπός ήταν να διαπραγματευθούμε...Οι βασικοί όροι του μνημονίου και κυρίως σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις μας για την εξόφληση των δανειστών μας θα τηρηθούν στο ακέραιο. Και αν ακόμη αλλάξει η κυβέρνηση, πρέπει να είμαστε ένα φερέγγυο και αξιόπιστο κράτος, και εμείς σεβόμαστε τη θεσμική και διαχρονική λειτουργία του συστήματος"

    Mετάφραση - Οταν γίνουμε κυβέρνηση θα γίνουμε εμείς ΠΑΣΟΚ.

    ReplyDelete