Sunday, September 19, 2010

Η εκπωμάτωση του βόθρου

Πάντως εδώ που τα λέμε φίλοι μου, ανεξάρτητα αν γουστάρει ή δεν γουστάρει κανείς Μνημόνιο και Τρόϊκα, η αλήθεια ειναι πως οι Δουνουτούδες θα πρέπει να έχουν πάθει την πλάκα τους με το μέγεθος του ελληνικού βόθρου. Συμφωνεί πιστεύω και ο Αλέξης.

Εχουν οι άνθρωποι εδώ κάμποσο καιρό, και σίγουρα θα έχουν συναντήσει φάσεις που θα τους μείνουν ανεξίτηλες. Θάθελα πολύ να τους συναντούσα κάπου, σε κάποιο καφενείο ίσως, όπου είμαι σίγουρος πως μεταξύ τους θα κάνουν και πολύ μεγάλο χαβαλέ με τα όσα βλέπουν (εκ των έσω). Ενδιαφέρον έχει και η τελευταία τους έκθεση οπου μιλούν για "εδραιωμένο κλίμα φοροδιαφυγής".

Παρόλες όμως τις λαμογιές σε εφορίες, πολεοδομίες, μπουζουκτζίδικα, ακόμα και στο στημένο ποδόσφαιρο, το χρυσό μετάλλιο για την "καλύτερα οργανωμένη συμμορία", πάει στο χώρο της Υγείας (λειτουργεί εκεί το καλύτερο παραμάγαζο). Μπροστά στα ιατρικά λαμόγια (που έχουν δώσει και τον όρκο του Ιπποκράτη για να κλέψουν κατόπιν τον συνάνθρωπο), βυτιοφορείς, πολεοδόμοι και ταρίφες μοιάζουν με φτωχομπινέδες ολκής.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή προς την αξιοπρέπεια ενός λαού απο το να χρηματοδοτεί με τους φόρους του πολύχρονες δωρεάν σπουδές γιατρών, μόνον και μόνον για να παράγει τελικά κλεπτομανείς και θρασείς αλήτες που είτε ιδιωποιούνται τον κρατικό μηχανισμό υγείας χρηματιζόμενοι ασύστολα, είτε παράγουν γυναικολογικές αγωγές σε άντρες, είτε υπερκοστολογούν και μεταπωλούν ορθοπεδικά υλικά, είτε συνταγογραφούν πεθαμένους. Το πως λειτουργεί το παραμάγαζο είναι γνωστό απο πάμπολλα παραδείγματα. Υπάρχει μάλιστα και συναγωνισμός!

Η άφιξη της Tρόϊκας (ως εξωγενής παράγοντας συστεμικού σόκ) ήταν ευεργετική. Μας ανάγκασε να κοιταχτούμε στον καθρέφτη. Αν το σύστημα δεν είχε καταρρεύσει φέρνοντας την Τρόϊκα, πιστεύει κανείς πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα έθιγαν ποτέ αυτό το σάπιο σύστημα; Tίποτα δεν θα είχε βγεί κάν στη δημοσιότητα. Πολύ ενδιαφέρον θα έχει επίσης και το βιβλίο που θα γράψουν οι Δουνουτούδες όταν με το καλό φύγουν για πάντα απο το κράτος-συμμορία. Αν φύγουν βέβαια...

----------------------------------------
* Οι σοβαροί γιατροί αναγνώστες αυτού το μπλόγκ, ας διορθώσουν ό,τι θεωρούν λάθος στην επιχειρηματολογία μου. Δεν διεκδικώ το αλάθητο και ευχαρίστως να επανορθώσω. Σαφέστατα και αναγνωρίζω την εντιμότητα των περισσοτέρων που εργάζονται στον χώρο (γνωρίζω αρκετούς). Αλλά τα ποικίλα φαινόμενα διαφθοράς πρέπει να τσακιστούν εκ θεμελίων. Ούτε η προσωπική μου εμπειρία απο την επίσκεψη σε τρία επαρχιακά νοσοκομεία, ούτε αφηγήσεις συγγενών και γνωστών, ούτε και η καθημερινή δημοσιότητα της ιατρικής διαφθοράς βοηθούν στο ελάχιστο την ψυχολογία μου.

** - Και κάτι θετικό. Ενας πήγε φυλακή!, γιατρός του ιατρικού πανεπιστημίου Πατρών, για πλαστές συνταγογραφήσεις. Είθε να ακολουθήσουν και άλλοι (με συνοπτικές διαδικασίες).

35 comments:

  1. σιγά μην πήγε στη φυλακή για τις πλαστές συνταγογραφήσεις. άλλος θα ήταν ο λόγος. τόσα χρόνια πλαστογραφούσε, ήταν ανάγκη να έρθει το δντ για να μπει φυλακή;

    είναι πολλά τα λεφτά άρη (καλογήρου στη λόλα)

    ReplyDelete
  2. Έχω μια απορία, αυτά που διαπίστωσαν εδώ στην Ελλάδα, είναι πρωτοφανή;
    Πουθενά αλλού στο δυτικό κόσμο δεν συνέβησαν ποτέ;

    Και είναι ειλικρινής απορία κι όχι ειρωνεία.

    Δεν αναφέρομαι σε άλλες ηπείρους φυσικά.

    Καλημέρα
    :-)

    ReplyDelete
  3. Πιστεύω ότι σε όσα λέει το ΣΔΟΕ κράτα και μικρό καλάθι..
    Επιδιώκουν αφ΄ενός -και ορθώς-να δράσουν προληπτικά με εκφοβισμό (γενική πρόληψη λέγεται αυτό στην εγκληματολογία) και αφ΄ετέρου να διαφημίσουν το προίον τους..

    ReplyDelete
  4. Αντιγράφω απ το λινκ σου:
    "Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας, το 39% των ασθενών αναγκάζονται να δώσουν φακελάκι για να αποφύγουν τον σκόπελο της αναμονής -που σε κάποιες περιπτώσεις φθάνει και τους τρεις μήνες"
    Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά από αλλες΄χωρες με ΕΣΥ όπου δεν υφίσταται φακελάκι αλλά και κανείς δεν διανοείται να προσπεράσει την αναμονή!
    Στην Μ.Βρεττανία,πρότυπο για το δικό μας ΕΣΥ,οι λίστες αναμονής για αρθροπλαστική ισχίου συχνά είναι 6-12 μήνες,το ίδιο και οι λίστες αναμονής πχ.για εγχ/ση καταρράκτη.Ούτε οι γιατροί ούτε οι ασθενείς διανοούνται να "πειράξουν" την σειρά αναμονής με αμοιβαίο όφελος,πιθανότατα λόγω εγγεγραμμένης στα γονίδια υπομονής αλλά και προτεσταντικής Ηθικής.
    Οι δε αρχές,δεν προσπαθούν να προσπεράσουν το πρόβλημα με απειλές κι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.Όταν έχουν χρήματα προσλαμβάνουν προσωπικό,αλλιώς σκαρφίζονται πραγματικά κίνητρα για την επίτευξη μετρήσιμων και ρεαλιστικών στόχων(πχ.μείωση της λιστας αναμονής κατά χ εβδομάδες..).
    Το "φακελάκι" αντικαθιστά την έλλειψη νομίμων κινήτρων για παροχή εξατομικευμένης φροντίδας(πχ.θέλω τον τάδε γιατρό κι όχι τον Χ τυχαίο,και θέλω και να τον ανοχλώ κι εκτός ωραρίου στο κινητό του...)και "προσπερνά τον σκόπελο της αναμονής" η οποία συχνά δεν είναι εικονική προς εκβιασμό(συμβαίνει κι αυτό,δυχτυχώς) αλλά πραγματική και αληθινή.
    Αλλά σε κανέναν Ελληνα που θεωρεί τον εαυτό του σημαντικότερο απ τον όποιον τυχαίο συμπολίτη του δεν αρέσει αυτό,και γι'αυτό το Αγγλικό σύστημα-που ήδη έχει τα δικά του εγγενή προβλήματα- δεν μπορεί εδώ να περπατήσει αυτούσιο.
    Φυσικά για συνταγογραφήσεις σε νεκρούς ή για περιπτώσεις τύπου Τζιγγούνη δεν υφίσταται καμία δικαιολογία.
    Για τον χρηματισμό απ τα υλικά,γνωρίζεις απ τις αποκαλύψεις του Ερμιππου οτι η δυνατότητα γιάυτό δόθηκε από υπουργικές αποφάσεις υπεράνω υποψίας υπουργών,οι οποίοι δεν φαντάζομαι να το έκαναν απ την καλή τους την καρδιά.Το Κράτος ουσιαστικά έκανε σαφές οτι δουλειά δεν γίνεται δίχως μίζες,οριζοντίως και καθέτως,και οι προμηθευτές συμπεριέλαβαν στην κοστολόγηση τους τόσο το κόστος της μίζας όσο και το αβέβαιο της εξόφλησης τους.Οι επίορκοι βρέθηκαν απλώς σε θέση που μπορούσαν και οι ίδιοι να βουτήξουν την κουτάλα,και εθίστηκαν σε αυτό.Δεν δικαιολογούνται αλλά δεν είναι οι μόνοι...

    ReplyDelete
  5. Εκτός των όσων γράφει παραπάνω ο squarelogic σε αυτό το κράτος ακόμα και τους απατεώνες τους τιμωρεί με διακρίσεις!
    Ο μεν Τσιγγούνης,καθηγητής της Μαιευτ.Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και βασικός ηθικός αυτουργός των πλαστογραφημένων συνταγών έφαγε 10 χρόνια φυλακή ενώ ο ειδικευόμενος βοηθός του άμεσα εξαρτώμενος από αυτόν 12!!

    ReplyDelete
  6. ΑΘΕΌΦΟΒΕ,
    με πρόλαβες-ήθελα να γράψω γι'αυτό το "παράδοξο".
    Εννοείται οτι ο βοηθός του καθηγητή,που για κάποιο απ το διάστημα για το οποίο κατηγορείτο ήταν χωρίς επίσημη θέση στο Νοσ/μείο,ακριβώς γι'αυτό βρισκόταν εκεί:για να εκτελεί τις παλιοδουλειές του κυρίου Καθηγητή ώστε αυτός να μην φαίνεται.
    Δυστυχώς,όταν χαθεί το Μέτρο και περάσει κανείς στην Υβρι,ελέω γενικευμένης ατιμωρησίας,μπορεί κανείς να δει τα πιο απίθανα πράγματα.
    Στις χώρες των ελεγκτών της τρόικας δεν υπάρχει αυτή η γενικευμένη ατιμωρησία.Όποιος και νάσαι αν πιαστείς με βρώμικά χέρια την έβαψες.Ο Νόμος λειτουργεί υπεράνω ονόματος,πλούτου,κοινωνικής θέσης ή γνωριμιών στο 99% των περιπτώσεων.Εδώ,τα ποσοστά ήταν αντίστροφα.

    ReplyDelete
  7. Που να ξέρω Ριαμου, πάντως το αρθρο αναφέρει πως η υπόθεση είναι γνωστή 8 χρόνια. 8 χρόνια! Ισως να θέλουν να πιάσουν εναν απο κάθε κλάδο (πασοκική σκέψη). Εναν τραγουδιστή, εναν με πισίνα, εναν με σκάφος, εναν γιατρό, έναν φορτηγατζή, έναν ταρίφα. Αγνωστες οι βουλές της κομματικής σκέψης.

    ReplyDelete
  8. Κύριε Βαρδάκα -
    η ειδησεογραφία σε δικαιώνει. Εκφοβισμός ναί, αποτέλεσμα μηδέν. Καλά λοιπόν η λίστα, υπάρχει σε κάποιο συρτάρι.Ποιός θα ψάξει την συνέχεια? Σήμερα η ΣΔΟΕ ανακοίνωσε πως κλείνει 70 εφορίες!! Καλύτερα κλειστές οι εφορίες, χάνουμε και λιγότερα. Οταν είναι ανοιχτές δουλεύουν για τους κολλητούς. Τί να πώ...

    ReplyDelete
  9. Τραγουδιστή έχουν πιάσει από πολλά χρόνια..
    Σύζυγο μάλιστα μόλις αποπεμφθείσης λόγω της εμφανίσεως του θέματος Υπουργού..
    Τι έκαναν άγνωστο..
    Τα ΜΜΕ σιωπούν πλέον αιδημόνως..

    ReplyDelete
  10. Ο Τόλης θα περάσει τώρα με την περαίωση, να καθαρίσει με κανα χιλιάρικο. Αρκετά τράβηξε το παλληκάρι.

    ReplyDelete
  11. squarelogic
    Αθεόφοβε,

    Το "φακελάκι" αντικαθιστά την έλλειψη νομίμων κινήτρων για παροχή εξατομικευμένης φροντίδας(πχ.θέλω τον τάδε γιατρό κι όχι τον Χ τυχαίο,και θέλω και να τον ανοχλώ κι εκτός ωραρίου στο κινητό του...)και "προσπερνά τον σκόπελο της αναμονής"...

    Εξατομικευμένης φροντίδα σ' αυτό το επίπεδο δεν μπορεί να υπάρξει πουθενά. Τηλεφώνησα εναν γιατρό το καλοκαίρι για μια ωτίτιδα της κόρης μου. Μου είπε να πάω στο σπιτι του, και μου εδωσε και το κινητό του. Συνηθισμένος απο τον αμερικάνικο επαγγελματισμό, η όλη φάση μου έκανε χείριστη εντύπωση. Σπίτι και ιατρείο δεν μπλέκονται ποτέ.

    *8 χρόνια δικάζονταν η υπόθεση του Τζιγγούνη, πριν φάει αυτός 10 και ο βοηθός 12!! Ασε που ακουσα πως το παληκάρι "αρρώστησε" και τώρα είναι στο νοσοκομείο. Αλλο θέμα και τούτο. Οι απαλλαγές λόγω "ασθένειας".

    Το φακελάκι δεν μπορεί βέβαια να εξαφανιστεί γιατί είναι δομικό πολιτιστικό μας στοιχείο. Αλλα και οι μεγάλες λαμογιές δεν οφείλονται στα φακελάκια πλέον. Δεν κάνει κανείς 31 εκατομμύρια, όσα φακελάκια κι αν πάρει. Είναι αδιανόητο γιατροί να παραγγέλουν υλικά νοσοκομείων. Αυτό μπορεί να αλλάξει αν επαγγελματοποιηθούν τα νοσοκομεία μας. Συμφωνώ οτι ο πρώτος μαφιόζος είναι το ίδιο το κράτος. Γνωρίζουμε απο χρόνια τί χρειαζόμαστε. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος που ήθελε να φέρει μάνατζερς και λογιστήρια στα νοσοκομεία και να μηχανογραφήσει παραγγελίες και συνταγογραφήσεις, εξεδιώχθει απο το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.

    Πέραν τούτου, η διαφθορά σην ιατρική δεν είναι σαν τις άλλες. Παραβιάζει την στοιχειώδη αξιοπρέπει του κόσμου. Αλλο νε κλέψει ο υδραυλικός, και αλλο γιατρός (που ξέρει και το μυστικό σου).

    ReplyDelete
  12. Φίλε glam σπουδαία νέα σήμερα. Κλείνουνε 70 εφορίες! Τις λίστες με τους γιατρούς (και τους άλλους βέβαια), θα τις βάλουμε στον κ@$#! μας. Και αυτά με το Μνημόνιο. Που να επανέλθουμε στα παλιά δικά μας...

    ReplyDelete
  13. Φίλη Βάσσια αυτά τα κόλπα εγώ δεν τα έχω δει αλλού. Εχω δεί πλούσιους αμερικανούς να έχουν σχέση με τον γιατρό (εκτός νοσοκομείου), και να τον πληρώνουν, αλλά οχι μέσα στον επαγγελματικό χώρο του νοσοκομείου. Κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο, αλλα όπως λέει και ο Σκουέαρ, το κράτος κάνει κάτι να διορθώσει υπηρεσίες και λίστες αναμονής. Εδώ σε μάς γίνεται της Πόπης.

    ReplyDelete
  14. Δεν έχω τις γνώσεις αλλά .....το να δικαστούν μόνο γιατροί, στην υπόθεση "Τσιγγούνη" δεν στέκει.....δλδ χωρίς την συμμετοχή και εταιρειών του χώρου ! Πως γίνονταν η δουλειά;
    Εκτός και αν το ρεπορτάζ δεν το αναφέρει....που δεν νομίζω!

    ReplyDelete
  15. Καλησπέρα Locus,

    Πράγματι ο squarelogic έχει απόλυτο δίκιο σε αυτά που γράφει. Η ειδοποιός διαφορά από αλλες χωρες με ΕΣΥ είναι ότι εκεί δεν υφίσταται φακελάκι αλλά και κανείς δεν διανοείται να προσπεράσει την αναμονή. Στην Αγγλία το NHS είναι πολύ χειρότερο από ότι το δικό μας ΕΣΥ, αλλά έχει ένα θετικό. Δεν χρειάζεται να λαδωσεις. Αν δεν σου αρκεί ο χρόνος αναμονής που σου δίνουν απευθύνεσαι σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

    Από εκεί και πέρα δεν ξέρω αν θα τα αλλάξει το ΔΝΤ ή όχι, πάντως σίγουρα είναι μία μεγάλη ευκαιρία να διορθωθούν κάποια πράγματα και κάποιοι να την πληρώσουν.

    ReplyDelete
  16. Τελικά αυτός ο γιατρός απο την πάτρα πως την πάτησε έτσι;

    Δεν ρώταγε το μαντούβαλο να του συστήσει την κατάλληλη σύνθεση δικαστηριου που θα τον απέδιδε λευκό στην κοινωνία;

    Διότι και η φυλακή στην ελλάδα για τους φουκαράδες είναι. Εάν δεν το σώσεις λαδώνοντας τους δικαστές υπάρχει παντα και η "ανήκεστος βλάβη" όπου λαδώνεις καποιο γιατρό να γνωματεύσει ότι πρέπει να αποφυλακιστείς για λόγους υγείας.

    Είναι θέμα αριθμών. Οταν το ποσοστό απατεώνων ξεπερνάει κάποιο όριο δεν υπάρχει τρόπος να μπει τάξη. Λαμόγιο ο αστυνόμος,λαμόγιο ο δικαστής, λαμόγιο ο δεσμοφύλακας, λαμόγιο ο δικηγόρος ,λαμόγιο ο βουλευτής, λαμόγιο ο υπουργός.

    Τι να σου κάνει και η ρημάδα η τροϊκα. Αν δεν φύγουν τρέχοντας, στο τέλος τους βλέπω να εθίζονται και αυτοί στο greek way :)

    ReplyDelete
  17. Ευτυχώς για μας απο το βάθος έρχεται με φόρα μία νέα ελπίδα για το έθνος ο ευπατρίδης εγγονός της πηνελόπης δέλτα ο αντώνης σαμαράς.

    Με τον εμπνευσμένο λόγο του, την ανυποχώρητη στάση του απέναντι στην τροϊκα και την ασπίδα προστασίας στον κουρασμένο δείχνει ξεκάθαρα ότι είναι ο ηγέτης που θα ενώσει και πάλι τα λαμόγια της δεξιάς και θα τα οδηγήσει σε νέο γιουρούσι για την κατάληψη της εξουσίας πάντα για το καλό του έθνους.

    Ο γιωργάκης αφού γυρίσει καμμιά πενηνταρια φορές τον πλανήτη και εφεύρει γύρω στις 500 νέες ονομασίες υπουργείων θα αντιληφθεί ότι οι ντομάτες έχουν φθηνήνει επικίνδυνα και αφού σταματήσει τα ταξίδια θα αποσυρθεί για να ασχοληθεί με το αγαπημένο του χόμπυ τα ταξίδια.

    Καπως έτσι θα φτάσουμε γύρω στο 2016 όπου σύμφωνα με τις προφητείες του πατέρα μαξιμου θα συμβεί η δευτέρα παρουσία οπότε θα έχουμε παραγραφή χρεών και έναρξη λειτουργίας του καζανιού της κολάσεως όπου θα σιγοβράζουν στον αιώνα τον άπαντα η τροϊκα και οι εχθροί του ελληνισμού εν γένει.

    ReplyDelete
  18. Χθές κατεβήκαμε με την περέα στο Newport, RI για το Boat Show που γίνετε κάθε Σεπτέμβριο. Είμαστε πέντε ατομα. Μεταξύ ημών ο Χάρης (Γαστροεντερολόγος) ο Ed (Ογκολόγος) και ο Δημήτρης ( Παθολόγος). Γνωστοί γιατροί της Βοστώνης, παιδιά της διασποράς και αρκετά αγαπητοί μεταξύ συναδέλφων. Οταν κάποια στιγμή αρχίσαμε την κουβέντα για τα γνωστά εν Ελλάδι φακελάκια, έμαθα και απὀ τους τρείς πως τέτοιο πράγμα δεν έχουνδει μέχρι στιγμής, εκτός απο μία φορά που ένας ασθενής (Ελληνας) έφτασε στο ιατρείο του Δημήτρη κρατώντας για δώρο ενα σφγμένο λαγό!

    ReplyDelete
  19. Φίλε Yosemite-
    Μου δίνεις πολλές ιδέες, τι να πρωτοαπορροφήσω.
    Εξαιρετικός ο Μαντούβαλος πιστεύω, έκανε τόση εντύπωση με την καπατσωσύνη του που ζητάει να τον ξαναδεί ο εισαγγελέας. Για να δούμε τί ψαριά θα πιάσουμε.

    Ως προς την "κρίσιμη μάζα" των λαμογιών, πώς να διαφωνήσω. Ιδιο με την ατομική βόμβα. Οταν περάσει το όριο της "critical mass",σκάει. Και εμείς σκάσαμε.

    Aπο ΝΔ τώρα: δεν χορταίνω επανίδρυση, καινούργιο ιδεολογικό στίγμα και Αβραμόπουλο. Ευτυχώς κράτησαν και τον ογκόλιθο Ζαγορίτη, και εκείνον τον τηλεχαριτωμένο, τον Γιακουμάτο. Θα οργανώσουν ιχθυοκαλλιέργιες, γούνες και λάδια. Για την ιχθυοκαλλιέργια Μεσολογγίου θα κάνω προσεχές πόστ, αν δεν είχαμε αυτό το ΤΕΙ δεν θα δούλευαν τα μπαράκια. Και για το λάδι θα κάνω πόστ. Η οικογένειά μου είχε ελαιοτριβείο και tο έκλεισε. Ενδιαφέρον πόστ. Mε πολλά inside information.

    Τον Γιωργάρα αρχίζω και τον συνηθίζω. Είναι φιλέλληνας μαθαίνω, και συμπεριφέρεται και ως CEO εταιρίας που όλα τα τμήματα δουλεύουνε ρολόι και tο μόνο που εκείνος πρέπει να κάνει είναι να παίζει γκόλφ με μπιζναδόρους στο εξωτερικό.

    Μα τι παιδί και ο Κουρασμένος! Φωσκολικό μυστήριο ο άτιμος. Θα μιλήσει ή δεν μιλήσει ο παμμεγιστος? Παρέσυρε και τον Σημίτη ο άτιμος. Αντε να σταματήσει να μιλάει και ο Γιώργος, τι θα απογίνουμε αδελφέ μου? Ια ακούμε μόνον Τσίπρα, Άλέκα και Καρατζαφέρη. Θα χαζέψουμε παιδί μου..

    ReplyDelete
  20. Φίλε απο το Boston, και μένα ο μόνος γιατρός που μ'έκλεψε στην Αμερική ήταν εκείνος ο έλληνας οδοντίατρος που έπαιζε και μπουζούκι. Είχα ενα υπόλοιπο 150 δολλάρια φεύγοντας, και κείνος μου πήρε 650 απο την ασφάλεια. Δεν τον κατήγγειλα απο ντροπή (σκέφτηκα δλδ ελληνικά). Μετά απο δύο εβδομάδες πήρε το μπουζουκάκι του και μας κουβαλήθηκε για πρόβα.

    ReplyDelete
  21. @ all,
    Οι αμερικανοί γιατροί δεν επισέρχονται σε οικονομικές συναλλαγέw με τους ασθενείς τους. Μετά την επίσκεψη, ζητούν ηλεκτρονικά τα λεφτά τους απο την ασφάλεια του ασθενή. Η ασφάλεια του ασθενή πληρώνει κατόπιν τον γιατρό και στέλνει και γράμμα στον ασθενή με το τι ζητήθηκε απο τον γιατρό και τί πληρώθηκε. Ξέρεις έτσι τί πλήρωσες. Αν δηλαδή κάποιος γιατρός όπως ο δικος μου οδοντίατρος αντί για σφάγισμα πληρωθεί για απονεύρωση, θα φανεί στην απόδειξη που θα πάρω.

    ReplyDelete
  22. Κοίτα, αν αναγνωρίζεις την εντιμότητα των περισσοτέρων που εργάζονται στον χώρο, τότε μάλλον είναι λάθος ο τρόπος που τοποθετείσαι. Άλλωστε ο χειρότερος βόθρος είναι οι επιχειρηματίες, απλά οι γιατροί θα είχαν έναν παραπάνω λόγο να είναι ηθικοί, ενώ οι κερδοσκόποι είναι εξ ορισμού ανήθικοι. Κατά τα άλλα, ναι υπάρχουν πολλά λαμόγια στους γιατρούς και είναι εντελώς αισχρή η κατάσταση, αλλά όλη αυτή η παραφιλολογία για τους γιατρούς που τα παίρνουν είναι απλά ένα επικοινωνιακό παιγνίδι...

    Δυστυχώς...

    ReplyDelete
  23. Φίλτατε Abban-
    Ο τρόπος που τοποθετούμαι είναι συνεπής με τις φιλοσοφικές μου αντιλήψεις. Το κέρδος για μένα είναι μία απολύτως θεμιτή ανθρώπινη επιθυμία, η μόνη που κινά τον κόσμο που ζούμε. Αν αφαιρέσεις αυτό το κίνητρο, τότε ζητάς μια κοινωνία που δεν υπάρχει. Δικαίωμά σου βέβαια να ζητάς ο,τι θέλεις. Απλά θεωρώ πως το να πουλάς κάτι ανοικτά ειναι ηθικό (επιπλέονφορολογείται), αλλα το να εκβιάζεις εναν αρρωστο για φακελάκι, η να κλέβεις τις προμήθειες που πληρώνουν συλλογικά οι φορολογούμενοι λάθος (γιατί είναι κέρδοε εκβιαστικό που επιπλέον δεν φορολογείται). Επομένως οι τραπεζίτες και οι επιχειρηματίες ειναι για μένα ηθικοί. Αν η παραφιλολογία για τους γιατρούς που τα παίρνουν μαύρα και εκβιαστικά είναι απλά ένα επικοινωνιακό παιγνίδι (δηλαδή ενα φανταστικό επιχείρημα που απλώς θέλει να προκαλέσει εντύπωση), τότε όλη η διαφθορά της Ελλάδας ειναι δικαιολογήσιμη. Οι γιατροί έχουν ορκιστεί να είναι ηθικοί, οι επιχειρηματίες όχι. Ενας γιατρός που ασκεί ιδιωτική ιατρική μπορεί να χρεώσει όσο θέλει, όχι όμως ενας που δουλεύει σε ενα χώρο τον οποίον έχουν χρηματοδοτήσει οι άλλοι. Δεκτή εντούτοις η διαφωνία. Γνωρίζω πως πιο πολλοί έλληνες θα συμφωνήσουν μαζί σου, παρά με μένα. Ας πούμε πως είμαι μια μειονότητα. Νάσαι καλά.

    ReplyDelete
  24. Locus,
    Ναι,σε σας το καθετί έχει ρεαλιστική κοστολόγηση:
    καθε εξέταση,κάθε μηχάνημα,ακόμα και το σκίτσο που απεικονίζει κωδικοποιημένα που είναι το πρόβλημα τιμάται αρκετές 10άδες δολλάρια.Οι Αμερικανοί γιατροί είναι μεσαίες ή μεγάλες business units,με γραμματείς, Technicians,βοηθούς, μανατζερς.Κι αυτό συμβαίνει όχι τόσο γιατί είναι πιο μάγκες απ τους Ελληνες συναδέλφους τους,αλλά καταρχής γιατί το επάγγελμα είναι προστατευμένο με τις αυστηρές εξετάσεις και με τον περιορισμένο αριθμό εισακτέων και τις υψηλότατε απαιτήσεις(και τα κόστη...) των Ιατρ.Σχολών,αλλά και γιατί το ασφαλιστικό σας σύστημα(όσως τέλος πάντων καλύπτονται)ΠΛΗΡΩΝΕΙ.
    Εδώ είχαμε την ιατρική επίσκεψη καθηλωμένη στα 6,5 ευρώ μεικτά επί 15ετία,οι ιατρικές πράξεις παραμένουν κοστολογημένες σε πλασματικά υποτιμημένες τιμές απ το...1991,και προσφάτως τα Ταμεία δεν αποζημιώνουν εξετάσεις που δεν περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ του 91.Στην πραγματιτκότητα γυρίζουν την ιατρική κάλυψη 2 δεκαετίες πίσω!
    Σε αυτό το περιβάλλον πως να λειτουργήσει κανείς επαγγελματικά σύμφωνα με τα δικά σας πρότυπα?

    ReplyDelete
  25. Φίλε Νίκο (NdN), (και συγγνώμη που κατα λάθος σε προσπέρασα στην απάντηση σχολίων), δεν γνωρίζω το επίπεδο του αγγλικού ΕΣΥ, να δεχθώ επομένως πως δεν τα πάει και πολύ καλά. Πράγματι, για μας εδώ είναι μια ευκαιρία να ξανασχεδιάσουμε το σύστημά μας. Τα νοσοκομεία μας χρειάζονται επαγγελματικό μάνατζμεντ, λογιστήρια, μηχανογράφηση σε όλα τα επίπεδα, που να παράγουν νούμερα. Οι γιατροί πρέπει να αφεθούν στην ιατρική, δεν έχουν καμμία δουλειά να παραγγέλνουν υλικά, αυτή ειναι η δουλειά του μάνατζμεντ. Οσο πιο πολύ αυτοματοποιηθεί το σύστημα, όσο πιο πολύ απαιτηθούν νούμερα σε όλα τα επίπεδα, τόσο μειώνεται η διαφθορά. Και όλα αυτά τα νούμερα να προσκομίζονται στο υπουργείο και να μπαίνουν στους προυπολογισμούς μας.

    Ξέρουν ακριβώς τί να κάνουν. Αλλά δεν το έχουν κάνει ακόμα, γιατί ο πρώτος παραβάτης είναι το ίδιο το οργανωμένο κράτος. Τα νούμερά μας είναι τόσο αναξιόπιστα και διαλυμένα, που η Τρόικα κατάλαβε επιτέλους πως το πρόβλημα της Έλλάδας δεν είναι τόσο τα δημοσιονομικά, αλλά εκείνες οι ρημάδες οι διαρθρωτικές αλλαγές, τα δομικά μας προβλήματα που διαιωνίζονται επ' άπειρον.

    ReplyDelete
  26. Αγαπητέ Squarelogic-
    Εξαιρετικό το σχόλιό σου, αποκαλύπτει και το "κίνητρο" της διαφθοράς. Αν όλα ειναι κοστολογημένα σε πλασματικά υποτιμημένες τιμές του 1991, τότε το μήνυμα του επίσημου κράτους προς τους γιατρούς είναι απλό: "εμείς θα υποκριθούμε πως προσφέρουμε φτηνή υγεία για να αρλουμπολογούμε περί σοσιαλιστικού κράτους, εσείς δε βολευτείτε όπως μπορείτε, αρκεί να μην σας βλέπουν και οι άλλοι".

    Για τα περι Αμερικής συμφωνώ. Εδώ η ιατρική είναι επαγγελματική γιατι πληρώνει. Είναι όμως φορτωμένη με χίλια δυό μπιχλιμπίδια, νοσοκόμες, τεχνίτες, κλπ, αυξάνοντας πολύ το κόστος. Οι αμερικανοί δεν υποκρίνονται πως θα προσφέρουν ιατρική υπηρεσία στα 6,5 ευρώ μεικτά επί 15ετία, γι αυτό άλλωστε το αμερικανικό πρόβλημα δεν έχει να κάνει με την ποιότητα της ιατρικής, αλλά με το πόσους αφήνει έξω (οικονομικά).

    Για το πρόβλημα των ανασφάλιστων ο Ομπάμα βρήκε μία λύση, όλοι πλέον καλύπτονται. Δημιούργησε όμως ενα καινούργιο πρόβλημα που δεν θα του βγεί σε καλό. Πέρασε δια νόμου τα ιατρικά έξοδα κάλυψης στον επιχειρηματία αυξάνοντας ο κόστος της λειτουργίας ενός οργανισμού. Στο θέμα αυτό θα έχουμε συνέχεια. Δεν τόλμησε δηλαδή να φτιάξει ενα ευρωπαικού τύπου κρατικό σχέδιο ιατρικής περίθαλψης.

    Η Αμερική είναι σήμερα η μόνη χώρα στον κόσμο, που όλος της ο πληθυσμός είναι πλέον καλυμμένος ιατρικά απο τους εργοδότες (δια νόμου). Για την ελληνική Αριστερά αυτό ίσως είναι πολύ καλό (την έφερε στους εργοδότες). Εδώ όμως στην Αμερική, αυτό θα δεν σταθεί εύκολα. Θας σας κρατήσω ενήμερους επι του θέματος. Η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα πως πολλοί αμερικανοί δεν θέλουν τον γείτονά τους ιατρικά καλυμμένο, είναι λάθος. Αλλού ειναι η φιλοσοφική και πολιτική διαμάχη. Θα τα πούμε εν καιρώ.

    ReplyDelete
  27. Κανένα πόστ αυτού του μπλόγκ δεν έχει ποτέ γραφτεί υπο την λογική πως το κέρδος είναι μια εξ ορισμού ανήθικη ανθρώπινη επιδίωξη (συνεπώς οι κερδοσκόποι είναι εξ ορισμού ανήθικοι). Οσοι με παρακολουθούν καιρό, γνωρίζουν και το πρίσμα των θεωρήσεών μου. Δεν ανοίγω μάταιους και ανώφελους πολέμους που δεν οδηγούν πουθενά.

    Είμαι πραγματιστής. Αυτός είναι ο κόσμος μας. Το κέρδος υπήρχε πάντα ιστορικά ως άνθρώπινη φιλοδοξία, η Θρησκεία επίσης, είτε μας αρέσει είτε όχι, είτε εξηγούνται ορθολογικά είτε όχι. Η ουτοπική εικόνα μιας κοινωνίας όπου όλοι είναι ίσοι, δεν κερδοσκοπούν, είναι σίγουρα άθεοι και κυνηγάνε τραπεζίτες, ανήκει στην ελληνική αριστερά, οι φιλοσοφικές θεωρήσεις της οποίας ελάχιστα με ενδιαφέρουν.

    ReplyDelete
  28. "Η Αμερική είναι σήμερα η μόνη χώρα στον κόσμο, που όλος της ο πληθυσμός είναι πλέον καλυμμένος ιατρικά απο τους εργοδότες'

    Έχοντας εδώ τους δικούς μας μεγάλους μπελάδες δεν έχουμε σαφή πληροφόρηση των αλλαγών Ομπάμα στο θέμα της υγειονομ.κάλυψης.Τι γίνεται όμως με τους ανέργους?Αυτοί καλύπτονται?Κι απ τα λεγόμενα σου προκύπτει οτι αυτή η μεταρρύθμιση θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για προσλήψεις,οπότε περισσότεροι άνεργοι και άρα ανασφάλιστοι.
    Εδώ πληρώνουμε και άλλα εγκλήματα.Δεν θα ξέρεις ίσως οτι απ όταν άνοιξαν τα σύνορα με την Αλβανία τα ελλην.νοσοκομεία παρείχαν δωρεάν πανάκριβη τριτοβάθμια περίθαλψη σε οποιονδήποτε εμφανιζόταν άσχετα από ασφαλσιτική ενημερότητα.
    Πολλές φορές ούτε ήξεραν ποιόν νοσήλευαν και τι τους κόστισε(αυτό σίγουρο).Ενας αλλοδαπός έμενε εδώ κι έφερνε και τα 2 σόγια στα Γιάννενα ή την Πάτρα για δωρεάν εγχειρήσεις και νοσηλεία.
    Από γενναιόδωρη "ανθρωπιστική" διάθεση το κακό γενικεύτηκε και με τους πάσης φύσεως λαθρομετανάστες,Πακιστανούς,Αφγανούς κλπ.
    Το ΕΣΥ έμπαινε δις μέσα τα οποία απομυζούσε υπό μορφή επιχορήγησης απ τον προυπολογισμό.
    Τώρα ζητάνε βιβλιάρια αλλά το κακό έχει γίνει.

    όσον αφορά το θέμα της ιατρικής διαφθοράς θα πρέπει και το Κράτος να αναλογιστεί τις ευθύνες του.Στην δημιουργία του ΕΣΥ το ιατρ.μισθολόγιο είχε μια σχέση 3/1 με αυτό του μέσου Δ.Υ.
    Με τον πληθωρισμό και την πολιτική των επιδομάτων που οι καπάτσοι των υπουργείων αποσπούσαν αφειδώς έγινε ταχύτατα < του 1 προς 1.Η βλακεία των ιατρών συνδικαλιστών ήταν οτι αντί να απαιτήσουν και να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς επίσημες αμοιβές,ξεπούλησαν τους συναδέλφους τους εναντι προσωπικών θέσεων και αξιωμάτων δεχόμενοι πλασματικές εφημερίες και αμοιβές απο διαφθορά,τις οποίες η πολιτική ηγεσία του Υπ.Υγείας πάντα συνυπολόγιζε και επικαλούνταν off the record προκειμένου να μην ορθολογικοποιήσει τις ονομαστ.αμοιβές(και άρα και τις συντάξεις).Ετσι,βοηθούντος και του σαρκοβόρου "Τύπου" που προτιμά να ωρύεται για τους λίγους επίορκους και σιωπά για τους δεκάδες κακοπληρωμένους ήρωες της ανείπωτης καθημερινής εφημερίας,το ιατρικό σώμα κατάντησε αντιπαθές,αμφισβητούμενο,και όμηρος των καρεκλοκένταυρων του υπουργείου που δεν έχουν ιδέα τι θα πει περίθαλψη στην πρώτη γραμμή.
    Και δυστυχώς,όταν το ειπράττει αυτός ο ιδεατός νέος γιατρός μας,απογοητεύεται περισσότερο,δυσκολεύεται στο να κάνει την δουλειά του απ την κακοπιστία συγγενών και ασθενών,και τελικά φτάνει να ζυγίσει κατά πόσο αξίζει να είναι ενας παραγνωρισμένος μικρός ήρωας ή θα πρέπει κι αυτός να παίξει με τους κανόνες του (διεφθαρμένοςυ)παιχνιδιού.

    ReplyDelete
  29. Δυστυχώς το μεγάλο πρόβλημά μας δεν είναι ούτε οι γιατροί, ούτε οι δικαστικοί, ούτε το Δημόσιο, ούτε οι δομικές αλλαγές. Όλα αυτά είναι μικρά προβλήματα που λύνονται εύκολα.

    Το μεγάλο άλυτο πρόβλημα είναι τα σάπια κόμματα και οι σάπιοι πολιτικοί που αυτά παράγουν. Και θα συνεχίσουν να παράγουν. Αυτή είναι η πηγή όλων των προβλημάτων.

    Οι πολιτικοί μας δεν έχουν καμιά απολύτως θέληση να λύσουν οτιδήποτε. Σκοπός τους είναι:

    1. Να φάνε.
    2. Να φανεί ότι κάτι κάνουν. Ώστε να έχουν χρόνο για:
    3. Να φάνε.

    Όλα τα άλλα ελάχιστα τους ενδιαφέρουν.

    ReplyDelete
  30. Φίλε glamλεπτομέρειες με τις παράνομες συνταγογραφήσεις δεν γνωρίζω, αλλά δεν νομίζω πως οι εταιρίες ήξεραν τίποτα. Απλά ο παμμέγιστος τα έπαιρνε απο το κράτος.

    ReplyDelete
  31. Φίλε Squarelogic, συγκλονιστικά αυτά που γράφεις, αξίζουν απο μόνα τους ενα πόστ. Πως περιθάλψαμε Αλβανούς και Αφγανούς, εμείς οι τόσο πλούσιοι. Οπως στο Ασφαλιστικό που πήραμε όλους τους έλληνες απο το ανατολικό μπλόγκ, χωρίς συντάξεις, και τους ρίξαμε σε συντάξεις (σίγουρα και σε περίθαλψη).

    Αλλη μία περίπτωση ξεπουλήματος, αυτή που αναφέρεις με τους συνδικαλιστές γιατρούς. Συγκλονιστικό και το concept της "πλασματικής εφημερίας". Οπως κάναν και οι λιμενικοί. Τελικά όλοι οι συνδικαλιστές παίζουν τα ίδια χαρτιά. Σε ευχαριστώ για την πληροφόρηση.

    ------------------
    Τώρα για το θέμα των ανέργων στην Αμερική. Οχι, τελείως ανασφάλιστος δεν μένει πιά κανένας. Βοηθάει και η κυβέρνηση, βοηθάνε και οι Πολιτείες. Στην Μασαχχουσέτη που είμαι εγώ, υπάρχει το Mass Health, ενα πρόγραμμα κρατικο που καλύπτει τους πάντες και είναι δωρεάν. Για τις άλλες πολιτείες δεν είμαι σίγουρος.

    Το όλο θέμα ειναι εξαιρετικά πολύπλοκο. Στην ουσία ο Ομπάμα δεν τόλμησε ενα γενικο κρατικό πρόγραμμα τύπου Ευρώπης (single payer plan το λένε αυτό εδώ, -όταν οι κρατικοί φόροι καλύπτουν τους πάντες, αλα Ευρώπη), και νομοθέτησε πως οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν τα ιατρικά έξοδα των εργαζομένων τους. Για την αποφυγή του single payer plan δυσαρεστήθηκαν πολύ οι Δημοκρατικοί (που ήθελαν κάτι σαν την Ευρώπη). Για το τελικο σχέδιο δυσαρεστήθηκαν οι Ρεπουμπλικάνοι που λένε πως για πρώτη φορά στην Ιστορία, κράτος αναγκάζει τις επιχειρήσεις να πληρώνουν νομικά όλα τα ιατρικά έξοδα.

    Παρόλο που προσωπικά θα ήθελα ενα σύστημα Ευρώπης, αυτό οι αμερικανοί δεν το θέλουν. Και να πώ πως παρόλη την αντιπάθειά μου προς τους Ρεπουμπλικάνους, εδώ έχουν δίκιο. Το σχέδιο Ομπάμα αυξάνει το κόστος των επιχειρήσεων πάρα πολύ. Πως να ανταγωνιστεί έτσι μια αμερικάνικη εταιρία την Κίνα οπου τα εξοδα ειναι μηδέν?

    Τέλος, υπάρχουν και μερικοί "αμερικανισμοί" που ειναι φιλοσοφικά δυσνόητοι για τους Ευρωπαίους. Γιατί να καλύπτεται και ο Bill Gates απο το δωρεάν κρατικό σύστημα υγείας?, με ρώτησε μια ρεπουμπλικάνα κυρία. Γιατί ειναι και αυτός αμερικανός πολίτης, της απαντησα εγώ (σκεπτόμενος ευρωπαικά). Μα αυτός, μου λέει εκείνη, μπορεί να αγοράσει ιατρική περίθαλψη μόνος του, γιατί να επιβαρυνθούν όλοι οι πολίτες? Δωρεάν ασφάλεια να πάρουν όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν, οι πλούσιοι όχι. Αντε τώρα λύσε αυτό...

    ReplyDelete
  32. Φίλε xristaki συμφωνώ απολύτως μαζί σου. Τεράστιο το μπλέξιμο φίλε μου, πως να το διορθώσουμε. Ολοι τους καλοβολεμένοι, το είδες και απο τις δηλώσει τους. 15 ακίνητα, 35 ακίνητα, 54 ακίνητα, 72 ακίνητα ένας. Μόνον η Παπαρήγα έμενε στο σπίτι της.

    Μου άρεσ πολύ και το επαναλβάνω -

    Οι πολιτικοί μας δεν έχουν καμιά απολύτως θέληση να λύσουν οτιδήποτε. Σκοπός τους είναι:

    1. Να φάνε.
    2. Να φανεί ότι κάτι κάνουν. Ώστε να έχουν χρόνο για:
    3. Να φάνε.


    Εξοχο!

    ReplyDelete
  33. Το μπλόγκ θα συνεχίσει στο μέλλον και με άλλα παραμάγαζα. Από τέτοια γεμάτο το Ελλάδιστάν.

    ReplyDelete
  34. Παραθέτω ενα σχόλιο του φίλου Α.Α.Τ. που ήρθε με e,mail. Δεν κατόρθωσα ούτε εγω να περάσω τους συνδέσμους "ζωντανά", ο γκούγκλης το αρνιόταν.

    O Α.Α.Τ ειπε...

    Παρότι έχω πολλά να προσθέσω στη συζήτηση και να διορθώσω κάποια σημεία, ο χρόνος δεν το επιτρέπει.

    Θα προσθέσω μόνο το fact για τις πλασματικές εφημερίες, που αναφέρθηκαν παραπάνω.
    Πρόκειται για εφεύρημα του Γ. Γεννηματά (υπουργός υγείας 17.1.1984 - 5.2.1987) προκειμένου να δώσει έμμεση αύξηση στο εισόδημα των νοσοκομειακών γιατρών και να αποφύγει το κόστος και τις συνέπειες μιας πραγματικής αύξησης μισθών.
    Μια μικρή περιγραφή μπορείτε να βρείτε στο
    "Απάντηση #240 στις: 14 Οκτώβριος 2008, 01:01:15"
    http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,13.msg3003.html#msg3003

    Η ουσία είναι ότι οι Ελληνικές πατέντες άρχισαν από ιδρύσεως του ΕΣΥ (ο Γεννηματάς το έθεσε σε λειτουργία το 1985). Είναι προφανές ότι το σχέδιο ήταν μεγαλεπήβολο και τα λεφτά λίγα. Γι' αυτό και δεν υλοποιήθηκε ποτέ και το σχέδιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Από την άλλη βέβαια, πάλι καλά που έγιναν και αυτά που έγιναν διότι η προηγούμενη ιστορία δείχνει ότι, χωρίς ένα τολμηρό βήμα, τα σχέδια παραμένουν σχέδια (οι παλαιότερες πηγές, που αναφέρουν την επιθυμία για ένα σύστημα οργανωμένης περίθαλψης, ανάγονται στα τέλη της δεκαετίας του '20 με αρχές '30 - επί Ε. Βενιζέλου).

    ΥΓ
    1. Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τη χαώδη διαδρομή του "υπουργείου Υγείας" στην Ελλάδα,εδώ
    http://www.iatrikionline.gr/IB_115/7.pdf

    όπου αναφέρεται:

    "Η ίδρυση το 1917 του «Υπουργείου Περιθάλψεως» αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την ίδρυση Υπουργείου Υγείας στο ελληνικό κράτος, το οποίο έγινε πραγματικότητα μετά από τη μικρασιατική καταστροφή, όταν τα προβλήματα προστασίας της δημόσιας υγείας και οι ανάγκες περίθαλψης οξύνθηκαν, λόγω της έλευσης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Έκτοτε, το Υπουργείο Υγείας υπέστη αλλεπάλληλες διχοτομήσεις, καταργήσεις και επανασυστάσεις, που αποδεικνύουν έλλειμμα πολιτικού ρεαλισμού και μακρόπνοου προγραμματισμού."

    2. Τελικά μου πήρε πάνω από μισή ώρα το παραπάνω (μέχρι να ξαναβρώ τους συνδέσμους).

    ReplyDelete