Sunday, May 2, 2010

Νάτος ο ΕυρωΔοΝηΤής

Ισως λόγω απόστασης, ίσως λόγω βλακείας, ίσως λόγω μερικού εξαμερικανισμού, έχω πολλές απορίες και ερωτήσεις για το σχέδιο "σωτηρίας" της Ελλάδας και την ανάμειξη του ΔΝΤ. Αν κανείς μπορεί και θέλει, παρακαλώ να με διαφωτίσει. Θα είμαι σαφής.

Το οτι η Ελλάδα είναι χρεωκοπημένη το γνωρίζω. Γνωρίζω επίσης πολύ καλά και πώς ακριβώς "δουλεύει". Απο την κυβέρνηση όμως, περιμένω τρία συγκεκριμένα πράγματα.

(1)Πλήρη εξόντωση του ελληνικού Κρατισμού, (το μεγαλύτερο καρκίνωμα της μεταπολίτευσης, η κερκόπορτα της πελατειακού κομματισμού και της διαφθοράς των ημετέρων), ενα γενικό re-engineering ολόκληρου του δημοσίου ιστού της χώρας. Κάτι που το έκανε βέβαια και ο Πινοσέτ (όπως λέει ο Αλαβάνος), αλλά το έκανε όμως και η Δανία την δεκαετία του 80 μειώνοντας το κράτος με το γνωστό flexicurity. Φωτιά και τσεκούρι στον δημόσιο κρατισμό, με μαζικές απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων αέργων που τους έβαλε εκεί το πελατειακό σύστημα. Τίποτα τέτοιο δεν άκουσα στις ανακοινώσεις. Ούτε άρση της μονιμότητας άκουσα, ούτε πώς θα διώξουν τις χιλιάδες των κηφήνων που σαπίζουν τον κρατικό προυπολογισμό. Την πελατειακή βάση δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η απόλυση των συμβασιούχων δεν φτάνει. Θα συνεχίσουμε δηλαδή με 1 εκατομμύριο υπαλλήλους; Οι περικοπούλες των 8% και το κόψιμο 2 μισθών για 3 χρόνια είναι ημίμετρα. Το βόλεμα είναι ισόβιο. Η Ελλάδα έχει ανάγκη το ξερίζωμα της πελατειακής νοοτροπίας, και αυτό μόνον με διάλυση του δημόσιου τομέα γίνεται. Για μια στοιχειώδη έννοια δικαίου, να αφήσουν ήσυχες τις συντάξεις των συνταξιούχων των οποίων ο εργασιακός βίος τέλειωσε, και να τα πάρουν απο τις απολύσεις των νεαρών άεργων κηφήνων. Οι συνταξιούχοι δεν έχουν περιθώρια ηλικίας και εργασίας. Οι κηφήνες όμως μπορούν να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα, να μεταναστεύσουν, ή να κάνουν χαρακίρι. Εχουν επιλογές.

(2)Σχέδιο δράσης για μετά τα 3 χρόνια. Τις ήρεμες εποχές, πρίν σκάσουν οι μεγάλες βόμβες και μας πάρουν χαμπάρι οι κερδοσκόποι (και τα επιτόκια ήταν ακόμα μικρά), η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε επιχειρήσει αναδιοργάνωση (rescheduling) μεγάλου μέρους της δομής του ομολογιακού της χρέους. Να αντικαθιστούσε δηλαδή ομόλογα που θα έληγαν σύντομα, με άλλα, μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας χαμηλότοκα ομόλογα . Θα κέρδιζε έτσι χρόνο. Σήμερα, με τα ελληνικά ομόλογα σε κατηγορία junk, και όλες μας τις τράπεζες υποβαθμισμένες, αυτό δεν γίνεται. Μέσα στην επόμενη 3ετία, ομόλογα αξίας 120 δις λήγουν (είναι δηλαδή πληρωτέα). Με τί θα πληρωθούν λοιπόν αυτά; Αφού δεν θα πάμε στις αγορές, προφανώς με τα λεφτά του πακέτου. Το οποίον είναι περίπου ίσο με το ποσό των ομολόγων που λήγουν (110 δις). Δηλαδή, πήραμε αναβολή χρεωκοπίας για 3 χρόνια αντικαθιστώντας τα χρέη μας σε ομόλογα, με δάνεια του ΔΝΤ, τα οποία ως μη-ομολογιακά, θά έχουν προφανώς και εγγυήσεις; Και ποιές είναι αυτές οι εγγυήσεις; Και μετα το 2013, όταν θα λήξουν και άλλα ομόλογα, με τί θα πληρωθούν εκείνα; Το πακέτο λήγει σε μία τριετία κι ξαναβγαίνουνμε στις αγορές. Και εκεί περιμένουν οι κερδοσκόποι.

(3)Σχέδιο μείωσης του εθνικού χρέους. Σιγή ιχθύος. Τα 300 δις παραμένουν εκεί που είναι. Η συνθήκη του Μάαστριχτ απαιτεί χρέος μέχρι 60% του ΑΕΠ. Με τί λεφτά θα μειωθεί χρέος τουλάχιστον 150 δις που απαιτεί η συνθήκη; Με δάνεια κερδοσκόπων, ή με την τρομερή παραγωγική μηχανή που θα υπάρχει μέχρι τότε στην Ελλάδα; Η προειδοποίηση του Soros ισχύει - Η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί σε ενα "σπιράλ τοκογλυφικού θανάτου". H μήπως μέχρι τότε η Γερμανία θα έχει θεσμοθετήσει νόμους, όποιος δεν έχει χρέος μέχρι 60% του ΑΕΠ max, φεύγει και απο την ευρωζώνη;

(4) Γιατί μας έδωσαν το σχέδιο σωτηρίας; - Εδώ θα επιχειρήσω ο ιδιος μια απάντηση. Αρχικά δεν ήθελαν να μας δώσουν τίποτα. Αλλά ούτε η Ευρώπη ήξερε τί να κάνει. Ούτε τους μηχανισμούς έχει να μας παρακολουθήσει, ούτε μπορούσε θεσμικά να μας βγάλει απο την ευρωζώνη (άσε που θα ήταν και επικίνδυνο ως μήνυμα στους κερδοσκόπους). Ο Γιώργος σπρώχτηκε στο "πακέτο" αργότερα, όταν η Γερμανία είδε πως το δημιούργημά της, το Ευρώ, κινδυνεύει αληθινά. Και για το σώσει, έφτιαξε το μικτό "πακέτο". Το ΔΝΤ έχει την ικανότητα να μας παρακολουθεί. Η χρεωκοπία της Ελλάδας αναβάλεται έτσ για 3 χρόνια, αν το piggy σωθεί απο θαύμα καλώς, στο μεταξύ η Γερμανία θα έχει θεσμοθετήσει νέους κανόνες παραμονής στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη γενικότερα. Μερικές απο αυτές τις σκέψεις είναι σήμερα πρωτοσέλιδα στην επικαιρότητα (αυστηροί δημοσιονομικοί έλεγχοι, αποβολή απο την Ευρωζώνη, στέρηση δικαιώματος ψήφου, κτλ). Η Γερμανία ή θα γερμανοποιήσει την Ευρώπη, ή θα φύγει η ίδια απο το ευρώ, ή όπως βρίσκω και απόλυτα λογικό , η όλη ιδέα του ευρώ θα μπεί στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, γιατί κοινό νόμισμα χωρίς κοινό τραπεζίτη είναι αδύνατον να υπάρξει.

Το μέλλον είναι θολό και δύσκολο. Δεκαετία και βλέπουμε...

31 comments:

  1. Εξοπλισμοί και εκκλησία, δύο άλλοι θύλακες διαφθοράς, μοιάζουν να μένουν απείραχτοι.

    ReplyDelete
  2. Ποιά είναι τα αναπτυξιακά μέτρα;

    Γιατί δεν περιλαμβάνεται τίποτα στο πακέτο "διάσωσης";

    Τί σόϊ Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που δεν ενδιαφέρεται για το πώς θα αναπτυχθούμε ώστε να επιβιώσουμε στο μέλλον;

    Δεν θα μπορούσε ένα μέρος του "πακέτου" διάσωσης να περιλαμβάνει και κίνητρα για κάποιες ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα;

    Αυτή είναι η Ευρώπη που μας υποσχέθηκαν;
    Αλλά τί λέω; Το παραπάνω άρθρο τα λέει όλα.
    Είναι προφανές ότι η Ευρώπη που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της ήταν μόνο στο μυαλό τους.
    Εμάς, κατά τα φαινόμενα, δεν μας σώζει τίποτα.

    ReplyDelete
  3. Μάλλον όπως λες έβγαλαν το πακέτο ώστε αφενός να έχουν τον χρόνο να ετοιμάσουν τους μηχανισμούς αποβολής απ την Ευρωζώνη,αφετέρου να έχουν χρόνο οι τράπεζες τους να ξεφορτωθούν τα ελλην.ομόλογα που δεν συνοδεύονται από εμπράγματες εγγυήσεις(σε αντίθεση με τα τωρινά δάνεια).Έτσι κι αλλιώς το "πακέτο σωτηρίας" θα πάει απ το ενα ταμείο τους στο άλλο.
    Μόνη ελπίδα να διαχυθεί η επίθεση των κερδοσκόπων εναντίον της μεσαίας τάξης και άλλων ευρωπαικών κρατών ώστε να συνειδητοποιήσουν όλοι οτι τα stakes είναι κυρίως ο άνετος ευρωπαικός τρόπος ζωής,οτι κάποιοι πολύ ισχυροί επιθυμούν να γυρίζουν τους λαούς στην εποχή του Ντίκενς.

    ReplyDelete
  4. A.A.Tκαλωσήρθες,
    & AΘηνά,

    Εχετε απόλυτο δίκιο. Ξέχασαν πως οι έλληνες περιμένουν ενα ΣΥΝΟΛΙΚΟ σχέδιο διάσωσης της χώρας που συμπεριλαμβάνει μείωση του υπερτροφικού κράτους σε συνδυασμό με κάποια αναπτυξιακά μέτρα, και ενα μελλοντικό σχέδιο οικονομικής πορείας,και μείωσης του χρέους. Ο,τι χαθεί απο τον δημόσιο τομέα να μπορέσει να απορροφηθεί σταδιακά στον ιδιωτικό. Με μονιμότητα στο δημοσιο και μηδέν καρότο στην ιδιωτική οικονομία, τα "μέτρα" ακούγονται σαν εξαγγελία σκέτης τιμωρίας. Θα συμφωνήσω πως ο Καλλικράτης είναι ένα σωστό βήμα, αλλά ο χρόνος τρέχει και ο κόσμος χρειάζεται κάποια θετικά μηνύματα ενός συνολικά επεξεργασμένου σχεδίου.

    Στον πανικό τους να βρούν ενα δάνειο μέχρι τις 19 Μαίου, και εντελώς απροετοίμαστοι σε νούμερα και επεξεργασία σεναρίων, άφησαν έξω πολλά, πάρα πολλά. Καμμία αναγγελία για φοροδιαφυγή, κουβέντα για το τί θα δώσει η Εκκλησία. Οι εξοπλισμοί είναι βέβαια και πολιτικό θέμα που το ΔΝΤ μάλλον δεν θέλει να αγγίξει. Νούμερα δεν υπάρχουν, ούτε μέτρα για την Υγεία, ένας χώρος διαφθοράς τεράστιος. Ούτε για την Παιδεία. Τα ΤΕΙ θα συνεχίσουν να υπάρχουν?

    Αντί τούτου, κινδυνολογούν για περικοπές στον ιδιωτικό τομέα, αφήνοντας να εννοηθεί πως πέτυχαν μια διαπραγματευτική νίκη σώζοντας τον 3ο και 14ο μισθό. Είναι αλήθεια πως ο ΔΝΤ δήλωσε πως ποτέ δεν ζήτησε κάτι τέτοιο?

    ReplyDelete
  5. Φίλοι μου ευχαριστώ. Θα επανέλθω.

    ReplyDelete
  6. Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναθέρμανση της οικονομίας τα δύο επόμενα χρόνια. Παραδέχτηκε ότι τα μέτρα είναι σκληρά και άδικα, ωστόσο – όπως είπε – θα οδηγήσουν σε δημοσιονομική εξυγίανση 13 μονάδων του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

    Εξοχα. Και το ΕΣΠΑ? Ούτε και εκεί ανακοινώσεις. Αυτή την κυρία τη χρειαζόμαστε?

    ReplyDelete
  7. Σωστά, φίλε squarelogic, σε 3 χρόνια,οι τράπεζες τους να θα εχουν ξεφορτωθεί τα ελλην.ομόλογα. Κι τότε εμείς θα βγούμε στις αγορές. Θα γίνει Βατερλώ.

    ReplyDelete
  8. Ούτε για πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων υπήρξαν ανακοινώσεις. Τα πάντα τελούν υπο πανικό. Και όπως έδειξαν και οι καταλήψεις των λιμανιών απο το ΠΑΜΕ, καθώς και οι καταλήψεις του γραφείου του Λοβέρδου, το κράτος οχλοκρατείται, η δημόσια ασφάλειά του είναι μηδέν. Ο κατα τα άλλα συμπαθής κ. Χρυσοχοίδης έχει τεράστιες ευθύνες στο θέμα.

    -------------------------

    ReplyDelete
  9. Οπως έχει αρχίσει και γράφεται αριστερά-δεξιά, με τα "νέα" δανεικά πήραμε τριετή παράταση στν αναπόφευκτη χρεωκοπία. Και μετά θα ζήσουμε ίσως και τα χειρότερα που δεν θέλω να φανταστώ ποια μπορεί να είναι. Φίλε Locus, ακόμη και αν δίωχναμε σε μία νύχτα τους άεργους του Δημοσίου, θα δημιουργούσαμε μια καυτή πατάτα που κανείς πολιτικός δεν θα θελε να πλησιάσει. Αλλά τι καθόμαστε και λέμε. Συνεχίζουν να μας κυβερνούν οι ίδιοι που αποδείχτηκαν ανίκανοι και επικίνδυνοι να κουμαντάρουν το πλοίο σε ήρεμους καιρούς. Με ποια προσόντα και ποιο όραμα θα κυβερνήσουν στη θαλασσοταραχή που ζούμε. Είμαι 34 ετών και θλίβομαι γιατί υποθήκευσαν το μέλλον μου. Αλλά είμαι και συνένοχος τους γιατί τους ανέχτηκα. Ανοχή = συνενοχή

    ReplyDelete
  10. Δεν έχεις βέβαια άδικο φίλε Χρίστο, και για να είμαι ειλικρινής, είμαι λίγο απογοητευμένος απο το ΔΝΤ, το οποίο επέλεξε την τεχνική του οδοστροτήρα και δεν κατάλαβε την ελληνική ιδιαιτερότητα μεταξύ Κρατισμου - ανάπτυξης. Τα μέτρα ειναι υφεσιακά. Τσιγάρα και ποτά ας πάνε στα ύψη. Αλλά η φορολόγηση της ενέργειας (βενζίνη) οδηγεί σε πληθωρισμό.

    Είσαι πολύ νέος ακόμα, και να σε παρηγορήσω λέγοντας πως εδώ στο μπλόγκ κινδυνολογούμε βέβαια εκ του ασφαλούς, και υπάρχει και η θετική πλευρά. Η μόνη συμβουλή που έχω, μετέτρεψε τα χόμπυ σου και τιςς αγάπες σου σε υπηρεσίες της ελεύθερης αγοράς και ψάξε μονο σου πελάτες και θέση στον κόσμο.

    ReplyDelete
  11. Και μια εντελώς προσωπική γνώμη.

    Εντελώς σικέ θεωρώ την τελευταία "είδηση- προσπάθεια" που παίζεται απο διάφορα ΜΜΕ-παπαγαλάκια (την είδα στο ΜΕGA), όπου ο σοφός αρχιάεργος δημογέρων Παπούλιας ένοιωσε ξαφνικά την ανάγκη αυτοκριτικής, και κάλεσε και τον Κωπηλάτη να βάλει φυλακή τους απατεώνες. Το θέμα ειναι στημένο,(όπως και άλλα), για εκτόνωση. Ολα, μα όλα τέλος πάντων όλα, είναι πιά τόσο σάπια και πουλημένα;

    ReplyDelete
  12. Την εποχή που γινόταν χαμός και κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει που βρήκε ο μακαρίτης ο παπανδρέου τόσα πολλά λεφτά για να αγοράσει τη ροζ βίλα της εκάλης (γνωστή και ως κωλόσπιτο) εμφανίστηκε ξαφνικα ο σοφός δημογέρων παπούλιας ο οποίος "δάνεισε" το μακαρίτη και έτσι δικαιολογήθηκε η προέλευση των χρημάτων.

    Ε με τέτοιες πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε να μην τον κάνουν μετά πρόεδρο δημοκρατίας;

    ReplyDelete
  13. Ο κ. Ντομινίκ Στρος Καν ζητάει από τους Έλληνες να μην δαιμονοποιούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να το βλέπουν ως έναν οργανισμό συνεργασίας που βοηθάει τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Μάλλον, ο κ. Στρος Καν δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει:

    Οι Έλληνες δεν έχουν δαιμονοποιήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο· απλώς, δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί αργούν να έρθουν τα δάνεια. Η καθυστέρηση των δανείων προβληματίζει τους Έλληνες και τους κάνει να θεωρούν αφερέγγυο το ΔΝΤ.

    Ειδικά, οι πράσινοι Χμερ περιμένουν τα χρήματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μεγάλη αγωνία. Δεν καταλαβαίνουν μάλιστα, γιατί δεν κηρύξαμε πτώχευση από τον περασμένο Οκτώβριο που έγιναν οι εκλογές. Είναι εφτά μήνες οι άνθρωποι και περιμένουν τα πακέτα.

    Σοβαρά, υπάρχει κάποιος που να πιστεύει πως τα χρήματα για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας δεν θα πάνε στις τσέπες αυτών που πήγαν και τα προηγούμενα δάνεια; Εκεί θα πάνε. Θα είναι η τελευταία μεγάλη μπάζα.

    (Απο τον φοβερό πιτσιρίκο)

    ReplyDelete
  14. Τι μου λές φίλεYosemite, δεν το γνώριζα. Βοήθησε κι αυτός με το κωλόσπιτο; Ρε παιδί μου, όπου και να πάμε, όπου κι αν κοιτάμε, τους ίδιους συναντάμε...

    ReplyDelete
  15. Θα δεί λοβιτούρα εδώ το Ταμείο, που θα πάθει και την πλάκα του. Στο τέλος θα παραιτηθεί πρώτη φορά στην ιστορία του. Δεν είμαι πάντως και πολύ εντυπωσιασμένος με τις μέχρι τώρα επιδόσεις του. Στον οδοστοτήρα είναι πολύ καλό. Αλλά η μαγκιά είναι αλλού.

    Ο πατροκτόνος Γιώργος μπήκε στα δύσκολα. Το"βαθύ ΠΑΣΟΚ" περίμενε μια όμορφη σοσιαλιστική τετρατία με τις πατροπαράδοτες μάσες. Μπαλκονάτοι. Τρέφω μια απέραντη αγάπη σε ό,τι σοσιαλιστικό. Θα τους πάρουν νύχτα με ελικόπτερο. Ελπίζω να υπάρχουν και θύματα. Νο pasaran άλλες μάσες.

    ReplyDelete
  16. "Πορευόμεθα αναγκαζόμενοι να δανειζώμεθα
    ακαταπαύστως, και ίσως μετ' ου πολύ να παραστήσωμεν το πρωτοφανές εν τη ιστορία θέαμα έθνους χρεωκοπούντος άνευ παρασκευών, άνευ πολέμου, άνευ επαναστάσεως ή άλλης τινός
    εκ των μέχρι τούδε γνωστών προφάσεων χρεωκοπίας."


    Αυτά δεν τα λέει κάποιος σύγχρονος αρθρογράφος αλλα ο Ροίδης 130 χρόνια πριν. Λίγο αργότερα η ελλάδα πτώχευσε.

    Εναν αιώνα και βάλε πριν, η χώρα μας ταλανίζονταν απο τα ίδια προβλήματα που την ταλανίζουν σήμερα. Διαφθορά, πελατειακές σχέσεις και μανία όλων να διοριστούν στο δημόσιο.

    Είναι απολαυστικός ο ορισμός που δίνει ο Ροϊδης για τα ελληνικά κόμματα:

    "Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται, διότι εκεί υπάρχουσιν άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ'ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα, να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

    Αν υπήρχε λεξικό της νεοελληνικής γλώσσης, νομίζομεν ότι ο ορισμός της λέξεως "κόμμα" ήθελεν είναι ο ακόλουθος:

    Ομάς ανθρώπων ειδότων ν' αναγινώσκωσι και ν'
    ανορθογραφώσιν, εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες, ενούμενοι υπό ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν διά παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παράσχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι.


    Επειδή λοιπόν ο έλληνας δεν αλλάζει μένει να δούμε πόσο χρόνο θα μας πάρει να ροκανίσουμε και τα νέα δάνεια.

    ReplyDelete
  17. Ευχαριστώ. Παρακολουθώ από καιρό αλλά περιστασιακά (είναι τόσες πολλές οι φωνές πια που δεν προλαβαίνει κανείς να τα διαβάσει όλα).
    *
    Απάντηση στο «Είναι αλήθεια πως ο ΔΝΤ δήλωσε πως ποτέ δεν ζήτησε κάτι τέτοιο?» για τον 13ο-14ο μισθό, ίσως υπάρχει στη συνέντευξη του Paul Thomsen στους Φακέλους του ΣΚΑΪ (ο σύνδεσμος συνήθως λειτουργεί 1-2 ημέρες μετά την προβολή =χθές).
    Από όσα ακούστηκαν πάντως, το συμπέρασμα είναι ότι έγινε κάποια συζήτηση.
    *
    Όσο για τον 13ο και 14ο μισθό, υπάρχουν πολλές παρανοήσεις (κυρίως σε νεότερους) όπως π.χ. για το ότι δεν υπάρχουν στις άλλες χώρες. Σε αρκετές χώρες υπήρχαν. Όταν θεσπίστηκαν είχαν το διπλό στόχο να ενισχύσουν (αφενός) το εισόδημα των εργαζομένων στις περιόδους εορτών και αργιών ώστε (αφετέρου) να κινηθούν οι αγορές.
    Τα επιδόματα αυτά (διότι περί επιδομάτων πρόκειται), ίσως θα έπρεπε να είχαν ενσωματωθεί στους μισθούς από χρόνια.
    Οι εργατοπατέρες όμως, για πάρα πολλούς λόγους, αντιστάθηκαν σθεναρά ακόμα και στο να το συζητήσουν.
    Ένας από τους λόγους ήταν διότι έβλεπαν ότι μια τέτοια συζήτηση -αργά ή γρήγορα- θα προκαλούσε συζήτηση και για την ενσωμάτωση των άλλων επιδομάτων στο μισθό (κάτι που θα τους στερούσε τα ψηφαλάκια και τη δεσπόζουσα θέση στη διαπραγμάτευση των συντεχνιακών επιδομάτων - άρα και την εξουσία).
    Από την άλλη, οι εργαζόμενοι εθίστηκαν σε αυτό το σύστημα και περίμεναν ως μάνα εξ ουρανού το bonus των Χριστουγέννων κλπ. για να προγραμματίσουν τις αγορές τους.
    Έτσι, αντί να επικρατήσει ένα ενιαίο και εξορθολογισμένο μισθολόγιο, καταλήξαμε σε μια αλλοπρόσαλλη πολιτική μισθών και επιδομάτων όπου κανείς δεν μπορούσε να βγάλει άκρη και όπου, η κάθε επαγγελματική συντεχνία, ενδιαφερόταν να πιέσει και να διαπραγματευτεί μόνο για τα δικά της επιδόματα.
    *
    Σχετικά με το «ανοχή=συνενοχή» του Xristos παραπάνω, παραθέτω μια εύστοχη περιγραφή από τον Γιώργο Παγουλάτο («Καθημερινή», 21/2/2010):
    «Το σύστημά μας διαχρονικά στηρίχθηκε σε ένα άγραφο κοινωνικό συμβόλαιο: οι πολλοί θα ανέχονται την υψηλή διαφθορά των ολίγων, αρκεί οι λίγοι να κάνουν τα στραβά μάτια στη μικροδιαφθορά των πολλών». το οποίο πήρα από το ιστολόγιο του Χαρίδημου Τσούκα.

    Διαφωνώ βέβαια ως προς το «συνενοχή» του Xristos. Άλλο ενοχή και άλλο ευθύνη. Ίσως κάποιοι συμπολίτες μας να είναι συνένοχοι, αλλά δεν είμαστε όλοι.
    Εξάλλου, να μην ξεχνάμε ότι η ψήφος, ούτως ή άλλως, προηγείται του αποτελέσματος και συνεπώς, δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως ενόχους τους πολίτες που ψήφισαν για κάτι καλύτερο (μια ελπίδα ή όπως αλλιώς το σκέφτηκαν) και τους βγήκαν πάλι σκάνδαλα και μίζες.
    Ευθύνες βέβαια, έχουν οι πολίτες, διότι δεν παρακολουθούν (είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να παρακολουθήσουν) τα τεκταινόμενα, όπως οφείλουν. Δεν συμμετέχουν δηλαδή στα κοινά ενώ όποτε το κάνουν, οι περισσότεροι το κάνουν υπό το πρίσμα της μισαλλοδοξίας και όχι της λογικής (μισαλλοδοξίας που κουβαλάμε πολύ πριν τον εμφύλιο).
    *
    Καλημέρα

    ReplyDelete
  18. Είμαι συνένοχος (κάνοντας την αυτοκριτική μου) διότι επι 16 χρόνια ψήφισα τα 2 κόμματα εξουσίας, εύκολα χωνεύοντας τα ψευτοδιλλήματα που μας έθεταν κάθε φορά περι ισχυρής εντολής του Λαού...Ισχυρή εντολή δώσαμε οι περισσότεροι λοιπόν,και να τα αποτελέσματα. Ηταν ,και είναι ακόμη όμως , απογοητευτική η απουσία ενναλλακτικής (πολιτικής) πρότασης. Εχουμε όμως τα κόμματα και τους πολιτικούς που μας αξίζουν, άρα μέχρι να αλλάξουμε εμείς νοοτροπία, θα βλέπουμε τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες οικογένειες να κυβερνούν.

    ReplyDelete
  19. Υπάρχει ζήτημα επαναπροσδιορισμού της σχέσης μεταξύ πολιτικού συστήματος και κοινωνίας και ελληνικού λαού

    Αυτή τη.. βαρυσήμαντη δήλωση έκανε χθες ο μέγας συνταγματολόγος μπένυ.

    Ο Μπένυ υπήρξε ο εισηγητής του τερατουργήματος που λέγεται νόμος περί ευθύνης υπουργών και ήταν αυτός που υποστήριζε δημόσια ότι οι λαμογιές των πολιτικών πρέπει να παραγράφονται στην πενταετία διότι δεν επιτρέπεται να σέρνονται υποθέσεις που..δηλητηριάζουν την πολιτική ζώη.

    Δηλαδή όσοι φάγανε φάγανε, ας μην δηλητηριάζουμε το κλίμα και πάμε τώρα παρακάτω για τις επόμενες μάσες οι οποίες οφείλουν και αυτές να παραγραφούν σύντομα για να αποφευχθεί ο κινδυνος δηλητηρίασης.

    Μήπως να το σκεφτόταν να ζητήσει μία συγγνώμη απο τους έλληνες;

    Αλλά τι λέω, είναι δυνατόν να ζητήσει ο μέγιστος συνταγματολόγος συγγνώμη απο ψωραλέους και λιγδιάρηδες συνταξιούχους των 500 ευρώ;

    Κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τα μέγιστα το κύρος και το ειδικόν βάρος του μπενυ με ανυπολόγιστες για το έθνος συνέπειες.

    ReplyDelete
  20. "... ο σοφός αρχιάεργος δημογέρων Παπούλιας ένοιωσε ξαφνικά την ανάγκη αυτοκριτικής, και κάλεσε τον Κωπηλάτη να βάλει φυλακή τους απατεώνες"

    Επιτέλους, να μην τα λέω μόνος μου! Ομίλησε μάλιστα και περί του εγκλήματος της φοροδιαφυγής. Να θυμηθούμε λίγο την ιστορία της βίλας του... Αειμνήστου ή μήπως να φάμε άλλον έναν λωτό;

    ReplyDelete
  21. Υ.Γ.: Βλέπω εκ των υστέρων ότι το σχολιάζει και ο Yosemite Sam. Άλλος ένας εκ των ολίγων που απεχθάνονται τους λωτούς...

    ReplyDelete
  22. φίλε Locus, σε χαιρετώ μετά απο καιρό.
    Πιστεύω, ότι το πρόβλημα της χώρας, ήταν ανέκαθεν, η περιορισμένη ανάπτυξη και τα υπόλοιπα ήταν απλά τα αποτελέσματά της.
    (1) Ο υπέρογκος δημόσιος τομέας, έλυνε διαχρονικά το πρόβλημα της απασχόλησης, αποτέλεσμα της περιορισμένης ανάπτυξης. Η αύξηση του ΑΕΠ μετά το 1980 ήταν αποτέλεσμα των αθρόων διορισμών και του διπλασιασμού των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που έκανε ο Ανδρέας.Φυσικά, με δανεικά. Σημειώνω ότι το 1981, οι δημόσιοι υπάλληλοι ηταν 300.000 ενώ το 1990 έφτασαν τους 640.000 με το ΑΕΠ να 5-πλασιάζεται την ίδια περίοδο, ενώ σήμερα, οι δημόσιοι υπάλληλοι, μαζι με ΟΤΑ, φτάνουν το 1 εκατ. Οσοι δηλαδή και στην Γερμανία των 82 εκατ. κατοίκων. Αντίστοιχα, οι αμοιβές τους την δεκαετία 2000-2010 διπλασιάσθηκαν, λόγω επιδομάτων, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη, αυξήθηκαν μόλις κατά 30%. Το πιό εκνευριστικό, για μένα, είναι η διαφθορά τους, που αγγίζει τα 20 δισ ευρώ ετησίως, μαύρα λεφτά που αυξάνουν το εισόδημα αρκετών απο αυτούς και η αναποτελεσματικότητα/ γραφειοκρατία που προωθούν σκόπιμα, για να φαίνονται αναγκαίοι, άσχετα άν πλήτουν όλους τους υπόλοιπους πολίτες.
    (2) η φοροδιαφυγή (25% ετήσια) και εισφοροδιαφυγή (5-7% ετήσια) που προέρχονται κυρίως απο τους επαγγελματίες και μικρομεσαίους, σε μιά ανίερη συμφωνία με την πολιτεία για να μην κλείσουν τις μη ανταγωνιστικές επιχειρήσεις τους και προσπαθήσουν και αυτοι να διορισθούν στο δημόσιο.
    Αυτό που σήμερα έχει ανάγκη η χώρα, είναι κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη.
    Η κοινωνική δικαιοσύνη θα προέλθει απο τον περιορισμό του κράτους (απολύσεις, μείωση δαπανών, καταπολέμηση διαφθοράς) απο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (κλείσιμο επιχειρήσεων, υψηλά πρόστιμα)και φυσικά απο κάποιους πολιτικούς που πρέπει να μπούν φυλακή. Πρέπει όλοι οι υπόλοιποι, που δεν συμμετείχαμε στο πάρτυ, να νοιώσουμε κάποια στιγμή ότι δεν είμασταν τα κορόιδα.
    Για να γίνουν όμως αυτα θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη, που να δημιουργήσει απασχόληση. Αλλοιως, οι Ελληνες θα συνεχίσουν να συσσωρεύονται έξω απο τα γραφεία των βουλευτών για μιά θεση στο δημόσιο ή μια άδεια για κάποιο μαγαζάκι.
    Γιαυτό λοιπόν η κυβέρνηση, πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε αναπτυξιακές πολιτικές, πράσινες, κόκκινες ή άλλες, γιατι αλλοιως μας βλέπω να μεταναστεύουμε μαζικά και να τα λέμε συχνότερα, απο κοντά πια, στην Βοστώνη.

    ReplyDelete
  23. Ίσως λίγο άσχετο αλλά, με όλους αυτούς τους καλούς φίλους στην Ε.Ε. που θέλουν το καλό μας, δεν μπορώ να φανταστώ τί θα γίνει αν βγεί ο Κάμερον στο ΗΒ.
    Υποστηρίζοντας τους γείτονές μας "Μακεδόνες", είχε πει (για μας):
    «From now on I will call our esteemed EU partner "the former Ottoman possession of Greece (Fopog).
    Guardian

    Έχω την εντύπωση ότι τα ονειρεύομαι όλα αυτά που συμβαίνουν.

    ReplyDelete
  24. Ενδιαφέροντα όσα παραθέτεις Α.Α.Τ,είδα τους "φακέλους" με Τόμσον και Προβόπουλο, και είναι σαφές πως η πολιτική ηγεσία γνώριζε τα αληθινά μεγέθη του προηβλήματος. Δεν ζώ στην Ελλάδα και ίσως δεν καταλαβαίνω κάποιες ιδιαιτερότητες, όπως το πώς είναι δυνατόν να παρέμβει το κράτος στις σχέσεις εργοδότη -εργαζομένου, τόσο στις αμοιβές, όσο και στη στελέχωση μιας εταιρείας. Δεν κατανοώ έτσι τι θα πεί να κοπεί ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Μια εταιρεία μπορεί να πληρώνει ό,τι θέλει, όποτε θέλει. Δεν κατανοώ επίσης τι σημαίνει πως αυξάνεται το όριο απολύσεων απο 2-4% στον ιδιωτικό τομέα. Στην ιδιωτική αγορά, προσλήψεις και απολύσεις είναι ελεύθερες και δεν θεσμοθετούνται. Ενιαίο και εξορθολογισμένο μισθολόγιο έχει μόνον έννοια στον δημόσιο τομέα.

    --------------------------
    Φίλε Xρίστο οι δυναμικές μιας κοινωνίας είναι πάντα συλλογικές. Μόνον τα συναισθήματα είναι ατομικά. Δεν μπορώ δηλαδή να ποσοστοποιήσω πόσο ένοχος είναι ο κάθε Χρίστος της Ελλάδας, παρά μόνον φιλοσοφικά, κάτι που δεν έχει σημασία. Το σύστημα έκλεβε πολλά αλλα μοίραζε και πολλά. Μικροβολεύτηκαν έτσι χιλιάδες. Τώρα θα γίνει μια έκρηξη και όλα θα διαλυθούν. Η ενοχή του χθές μπορεί να γίνει θετική συμμετοχή του αύριο. Προχωράμε λοιπόν.

    -----------------------------------
    Πετάει ο καθένας μια μπαρούφα και αποχωρεί φίλε Univers. Το καινούργιο παραμύθι "κάποιος πρέπει να πάει φυλακή" είναι κοροιδία. Χιλιάδες έκλεψαν. Πολλές χιλιάδες. Ο θεσμός του προέδρου στην Ελλάδα πρέπει να επαναξεταστεί. Κάθε τρίς και λίγο σταματάμε τα πάντα για εκλογές. Σωστά λέει ο Yosemite πως ο Παπούλιας ανταμείφθηκε για τις υπηρεσίες του. Ερχονται πολύ ενδιαφέρουσες μέρες.
    --------------------------------
    Φίλε vassper καλώς όρισες. Σωστά τα λές, η μείωση του κρατισμού κάπου πρέπει να διοχετευθεί. Και η ανάπτυξη είναι ενα πονεμένο θέμα στην Ελλάδα, καθότι ιδιωτικός και δημόσιος τομέας είναι συγκοιωνούντα δοχεία. Μεγάλο μέρος της ιδιωτικής οικονομίας στην Ελλάδα είναι κρατικοδίαιτο. Το επιχειρηματικό έμβλημα της Αμερικής είναι ο Bill Gates,που η λαική βάση τον σέβεται, και το μήνυμα είναι να του μοιάσει γιατί προσφέρει υπηρεσίες και δουλειές. Το ανάλογο ελληνικό έμβλημα είναι ο Κόκκαλης, που η λαική βάση τον θεωρεί κλέφτη που λαδώνει και παίρνει δουλειές. Απαιτούνται βέβαια και άλλα. Σχολεία που προσαρμόζονται εύκολα στις αγορές (που δεν έχουμε), μηχανισμοί χρηματοδότησης επιχειρήσεων (που δεν έχουμε), νομοθεσίες και κανόνες δεοντολογίας (που δεν έχουμε). Η ανάπτυξη έτσι είναι και αυτή κρατική, και γι αυτό σε κάθε βήμα της αποτυγχάνει. Νάσαι καλά.
    Και ναί, σίγουρα προβλέπεται μεγάλη έξοδος νέων απο την Ελλάδα. Τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι πολύ δραματικά. Κουράγιο σε όλους.

    -----------------------------------------
    Για τα Σκόπια φίλε Α.Α.Τ, προσωπικά θα προτιμούσα την ονομασία "Βόρεια Μακεδονία". Είναι και ιστορικά σωστό. Οι Σκοπιανοί αυτοπροσδιορίζονται απο χρόνια ως "Μακεδόνες". Το παιχνίδι αυτό όμως έχει οριστικά χαθεί. Τώρα που η Ελλάδα καταρρέει, σίγουρα πολλλά γεωπολιτικά θα βγούν στην επιφάνεια. Η Ιστορία ειναι μια "συνολική" υπόθεση.

    ReplyDelete
  25. Και όσο για τον Μπένυ που αναφέρει ο Yosemite,κρύβει τον λαικισμό του πίσω απο απίθανες λεκτικές αρλουμπολογίες, ανακατεμένες με φιλοσοφήματα, περίεργες κλίσεις κι ανφορες. Ένώ ο Γιώργος, 500 λέξεις κι καλές. Τόσες ήξερε και ο Μπούς που βούλιαξε την Αμερική.

    ReplyDelete
  26. Σχετικά με το πρώτο σχόλιο:
    Τα κατώτερα όρια μισθών ρυθμίζονται με την Εθνική Συλλογική Εργασίας που υπογράφεται από τους εκπροσώπους των εργαζομένων (ΓΣΕΕ) και των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΓΕΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ.) και επικυρώνεται από το κράτος.
    Περισσότερα εδώ
    Με άλλους νόμους και διατάξεις έχει θεσπιστεί η "προστασία" των εργαζομένων και έτσι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να απολύουν περισσότερους από το 2% (τώρα 4%)του δυναμικού τους (με εξαιρέσεις αν μπαίνουν σε καθεστώς πτώχευσης κλπ.).

    Όπως σωστά λες, δεν έχει νόημα η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού μια και ο εργοδότης μπορεί να δίνει ό,τι αμοιβές θέλει (αρκεί να μην είναι μικρότερες από τις κατώτερες της Εθν.ΣΣΕ).
    Νομίζω ότι εδώ είναι το κλειδί και ότι στόχος ήταν η μείωση των κατώτερων μισθών (για να γίνει η οικονομία πιο ανταγωνιστική (σύμφωνα με τους εκπροσώπους του IMF). Είναι προφανές ότι όλη η συζήτηση για την περικοπή του 13ου-14ου μισθού είναι άνευ ουσίας και ότι είναι ένα τρύκ εντυπώσεων:
    Ο 13ος μισθός (επίδομα-δώρο Χριστουγέννων=1 ολόκληρος μισθός) και ο 14ος (το επίδομα Πάσχα=1/2 και το επίδομα καλοκαιρινής άδειας=1/2) θα μπορούσαν να είναι από καιρό ενσωματωμένοι στο βασικό μισθό αναλογικά (δηλ. το άθροισμά τους διά 12 και πρόσθεση στον παλιό βασικό) και να καταβάλλονται μηνιαίως. Έτσι, δεν θα μιλούσαμε σήμερα για κατάργηση 13ου-14ου μισθού (που είναι συζήτηση άνευ αξίας) αλλά για πραγματική μείωση μισθών κατά ΧΧ% (που είναι η ουσία).
    Το "θα κοπούν οι κακοί 13ος-14ος μισθός" ακούγεται καλύτερα και είναι πιο εύπεπτο από το "θα μειωθούν οι βασικοί μισθοί" (που προσκρούει και στη θέσπιση κατώτερου μισθού με την Εθν.ΣΣΕ).

    *
    Το καλύτερο όνομα που αρχικά είχε γίνει αποδεκτό και από τον Γκλιγκόροφ ήταν το «Σλαβομακεδονία» (είχε γεωγραφικό και εθνολογικό προσδιορισμό). Δυστυχώς χάσαμε.
    Μπορεί βέβαια την ιστορία να τη γράφουν οι νικητές, μερικά πράγματα όμως, όπως η γλώσσα και η προέλευση από τους αρχαίους μακεδόνες που επικαλούνται, είναι προκλητικά όχι μόνο για μας αλλά για την επιστήμη γενικότερα. Είναι σαν να βγω και να ισχυριστώ για παράδειγμα ότι το DNA έχει 3 έλικες και να προσπαθήσω -από εδώ και πέρα- να προσαρμόσω όλη τη βιολογία επάνω σε αυτό.

    ReplyDelete
  27. Έγιναν επεισόδια και δυστυχώς, έχουμε ήδη 3 αθώους νεκρούς.

    ReplyDelete
  28. Αγαπητέ A.A.T. ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Το νομικό λοιπόν περίβλημα αλλάζει αλλάζοντας τα όρια των μισθών και των απολύσεων. Κσι υποθέτω πως αν ψάξει κανείς λίγο τα πράγματα θα βρεί και πολλές πολύπλοκες νομικές ρήτρες. Ναι, τα καταννοώ, και σε ευχαριστώ. Ενα κατώτατο όριο αμοιβής το βρίσκω λογικό (στην Αμερική ειναι περίοπου 8 δολ/ώρα και τηρείται). Αλλά πέραν τούτου, ξέρω πολλές περιπτώσεις που εταιρείες και δημόσιο αφήνουν απλήρωτες συμβάσεις (κάτι που είναι παντελώς ανήθικο και παράνομο). Θεωρώ λοιπόν απολύτως λογικό μια εταιρεία να απολύει κάποιον γιατί εργασιακά δεν βγαίνει, αλλά θεωρώ απαράδεκτο να μην πληρώνει τα δεδουλευμένα. Υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζω που πηγαίνουν μήνες σε κάποια δουλειά, και δεν πληρώνονται. Κάτι τέτοιο μου είναι αδιανόητο.

    ---------------------
    Μα δεν υπάρχουν Μακεδόνες με την έννοια του DNA. Στο χώρο των Βαλκανίων έχουν υπάρξει τεράστιες φυλετικές επιμιξίες. Κάποιος γεωγραφικός προσδιορισμό έχει κάποιο νόημα (συμπεριλαμβάνει και τη Βουλγαρία. Αλλά ζούνε και οι Σκοπιανοί τις δικές τους φαντασιώσεις. Ελπίζω κάποια μέρα να ξεπεράσουμε όλα αυτά τα απίθανα εθνοβιολογικά συμπλέγματα και να μπορέσουμε να συμβιώσουμε. Αν και τώρα, με την κρίση που έρχεται, μόνον το Μακεδονικό δεν θα μας απασχολήσει.

    ReplyDelete
  29. Παρακολουθώ τα γεγονότα. Η Ελλάδα είναι αύτή τη στιγμή παντού στα νέα. Ερχονται μεγάλα επεισόδια. Και φυσικά υπάρχουν παντού προβοκάτορες που τα επιταχύνουν.

    ReplyDelete
  30. Το οικονομικό κόστος που θα επιφέρουν οι κοινωνικές παρενέργειες όλων αυτών είναι μεγαλύτερο από το ίδιο το χρέος.

    ReplyDelete
  31. Ετερον εκάτερον αγαπητέ Αbban. Οι κοινωνικές παρενέγειες σίγουρα θα είναι τρομακτικές. Αλλά δεν αποτελούν συγκρίσιμο οικονομικό μέγεθος. Καμμία χώρα στην Ιστορία δεν απέφυγε το χρέος. Ακόμα και οι επαναστάτες τύπου Morales αποτελούν δημοσιονομικό πρότυπο. Το μέλλον θα δείξει...

    ReplyDelete