Saturday, May 14, 2011

Τοπίο συντριβής

Η υπο πλήρη διάλυση χώρα έδωσε ακόμα μια τραγική παράσταση. Το μικρό και απειροελάχιστο παραγωγικό της αίμα χύθηκε ξανά στα πεζοδρόμια σε άσκοπα συλλαλητήρια και απεργίες. Κατανάλωση ψυχής. Δικαίως απορεί κανείς γιατί επανήλθαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στις δουλειές τους. Οι πιο πολλοί είχαν ήδη φύγει απο την Μεγάλη Τρίτη και επέστρεψαν μετά την Πρωτομαγιά. Επέστρεψαν μόνον και μόνον για να απεργήσουν.

Πάνω που σκότωναν τον φουκαρά Ηπείρου και Γ' Σεπτεμβρίου, πάνω που σφάζανε τον Μπαγκλαντεσιανό για αντίποινα, και εκεί που οι μπάτσοι ξεσάλωναν λίγο παραπάνω στους διαδηλωτές, ο Παπουτσής την έκανε Βρυξέλλες, ο Γιώργος Οσλο, οι υπουργοί στις βίλες τους, τα κανάλια ανακάλυψαν πόσο "ενδιαφέρον" είναι πράγματι ο Αντωνάκης με το "Λεφτά υπάρχουν ΙΙ", και οι έλληνες αμολύθηκαν για να σφαχτούν στο δρόμο. Οι μόνοι που δούλεψαν τις τελευταίες μέρες ήταν κάτι τύποι που ήρθαν απο το εξωτερικό. Οι περίφημοι "υπαλληλίσκοι".

Ουδείς φίλοι μου εκτός Ελλάδος ενδιαφέρεται αν οι Χρυσαυγίτες βάραγαν τον πακιστανό φουκαρά ψέλνοντας "Χριστός Ανέστη", αν οι αναρχικοί ύψωσαν την αναρχική σημαία στα Προπύλαια, αν οι αστυνομικοί βάραγαν τον διαδηλωτή με τους πυροσβεστήρες, αν ο Παπουτσής θα τους επανιδρύσει, και αν οι αντιεξουσιαστές κατέφεραν θανάσιμο πλήγμα κατά της πλουτοκρατίας και του καπιταλισμού καίγοντας σχεδόν ζωντανούς τρείς ακόμα βιοπαλαιστές στα Εξάρχεια.

Είναι πασιφανές πως γίνεται πλέον ερήμην μας η ύστατη προσπάθεια να μας σώσουν με κάποιο νέο Μνημόνιο, και πως πολύ σύντομα θα μας αναδιαρθρώσουν, επιμηκύνουν, χρεωκοπήσουν ή εν ανάγκη θα μας εγκαταλείψουν στη θλιβερή μας μοίρα. Δεν υπάρχει απολύτως καμμία περίπτωση η ελληνικη κλεπτοκρατία να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές και να δημιουργήσει ανάπτυξη. Δεν υπάρχουν κάν συνομιλητές με τους οποίους η Τρόικα θα μπορούσε να μιλήσει. Η ηγεσία απουσιάζει και ο λαός απεργεί και σκοτώνεται στους δρόμους.

Ενα θλιβερό τοπίο συντριβής.

18 comments:

  1. Και η ελίτ της χώρας να ορά εκ του ασφαλούς από το εξωτερικό...

    ReplyDelete
  2. Δυστυχώς δεν έχουμε κυβερνήτες αλλά διαχειριστές.

    Το πολιτικό σύστημα έχει μάθει για δεκαετίες να μην παιρνει αποφάσεις, να κρυβει τα προβλήματα κάτω απο το χαλί και να λειτουργεί στη λογική σπρώξε το χρόνο να περνάει και απόλαυσε τα καλά της εξουσίας. Ετσι έχουν μάθει και δεν μπορούν να αλλάξουν. Ο ένας κοιτάει μην θιγεί το αριστερό προφίλ του, ο άλλος μην του βγεί κάποιος μπροστά στην κούρσα διαδοχής, ο τρίτος να μην υποστεί φθορά ως υπηρετης του μνημονίου και πάει λέγοντας.

    Συμφωνώ απόλυτα locus ότι η εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δείχνει πόσο σπιθαμιαίοι είναι οι κυβερνήτες μας. Χρειάζονται αποφάσεις δύσκολες και αυτοί επιμένουν στην απλή διαχείριση. Μονο που διαχείριση αλα γκρεκα δεν είναι δυνατή πλέον εκ των πραγμάτων.

    Αυτό που βλέπω να γίνεται είναι ότι η τροικα θα εγκαταλείψει τις επισκεψεις ανα τρίμηνο και θα εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα ελέγχοντας σε καθημερινή βάση τι κάνουμε και πως το κάνουμε. Σε λίγο ουτε για κατούρημα δεν θα μπορεί να πάει ο υπουργός χωρίς να το εγκρίνουν οι "υπαλληλίσκοι" της τροικας.

    Το να μας εγκαταλείψουν στη μοίρα μας δεν το βλέπω για δύο λόγους. Ο πρωτος είναι ότι "είναι πολλά τα λεφτά άρη" και οι πιστωτές δεν θα παραιτηθούν τόσο εύκολα. Θα προτιμήσουν να μείνουν και να μας γδάρουν.

    Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το ίδιο το πολιτικό προσωπικό υποπτεύεται τι θα επακολουθήσει εάν η χώρα κατεβάσει ρολά επιστρέφοντας στη δραχμή. Τα γιαούρτια που τρώει τώρα ο παγκαλος θα είναι μία ευχάριστη ανάμνηση μπροστά σε αυτά που θα επακολουθήσουν. Εάν η χώρα γυρίσει 50 χρόνια πίσω, αυτό θα θεωρηθεί εσχάτη προδοσία και οσοι την κυβέρνησαν μετά την μεταπολίτευση δεν θα βρίσκουν τρύπα να κρυφτούν. Εκτιμώ ότι θα ζήσουμε πολύ άγριες μέρες.Ο γιωργάκης σήμερα δήλωσε ότι η ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το ευρώ το οποίον σημαίνει σε απλή μετάφραση "τρέμω στην ιδέα της εξόδου απο την ευρωζώνη".

    Ερχονται ενδιαφέροντα χρόνια. Τυχερός που τα παρακολουθείς απο απόσταση ασφαλειας :)

    ReplyDelete
  3. Πως καταντήσαμε έτσι ρε γμτω, τετοια αφασία και παρακμή .....

    ReplyDelete
  4. Οι γαλλογερμανικές τράπεζες έχουν πλέον ξεφορτωθεί τα "σκουπίδια" (ελληνικά ομόλογα). Αυτές έσωσε η τρόικα. Τώρα θέλει να αγοράσει ό,τι έχει ακόμα αξία: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΑΤΕ (με τη γη των αγροτών), ΕΒΖ (ζάχαρη), Ελληνικό κτλ.
    Συνεπώς, κανείς δεν δίνει δεκάρα αν ο πρωθυπουργεύων βρίσκεται ή όχι στη χώρα: χεσμένο τον έχουν και γι'αυτό αλωνίζει τον πλανήτη σφυρίζοντας αδιάφορα.
    Διαταγή εξετελέσθη!
    ΕΜΕΙΣ τι κάνουμε; Εκτός από το να ενισχύουμε τα ναζιστικά σκουλήκια...

    ReplyDelete
  5. Το να παρακολουθεί κανείς από απόσταση ασφαλείας μπορεί μεν να συνεπάγεται κάποια προσωπική ...ασφάλεια, αλλά, έτσιδημιουργεί πολύ εντονώτερα και καθαρότρερα αισθήματα λύπης, απόγνωσης και θυμού ανάμεικτο με δάκρυ για τον τόπο.

    ReplyDelete
  6. Οπως παντού και πάντα Αθηνά μου. Η ελίτ εχει εναλλακτικές λύσεις και πολλαπλές πατρίδες. Είναι οι πρώτοι που φεύγουν όταν ενα σύστημα καταρρέει.

    ReplyDelete
  7. Συμφωνώ απόλυτα φίλε Yosemite, πολύ ωραίο το σχόλιό σου. Μόνιμη εγκατάσταση της τρόικας περιμένω και εγώ. Ολα ανάλογα με το τι θα αποφασίσουν έξω. Οι μέσα είναι απλώς διακοσμητικά στοιχεία. Ναι, έρχονται μέρες συμφοράς. Με άγρια βία.

    ReplyDelete
  8. Kωνσταντίνε καλωσήρθες. Λυπάσαι βλέπω. Ναί, όλοι μας λυπούμαστε. Αγριες μέρες φίλε μου.

    ReplyDelete
  9. Δεν είμασταν και εμείς τόσο αθώοι, φίλε Λωτοφάγε, ξέραμε το παιχνίδι, και όσο μας ωφελούσε το συνεχίζαμε. Ξέραμε και απο χρηματιστήρια, ξέραμε και απο σπέκουλες, ξέραμε και απο διπλωματικά κόλπα. Αλλα συνεχίζαμε και εμείς γιατί το παιχνίδι είχε λεφτά για όλους.

    Εφυγα απο την πατρίδα την εποχή των επιδομάτων. Ξέρω πως κατάντησε η αγροτιά της περιοχής μου, είδα πολλούς, πάρα πολλούς που βολεύτηκαν σε ΔΕΗ και ΟΣΕ, έχω και γνωστούς στο νερό του λαού (ΕΥΔΑΠ) που έφαγε εκατομμύρια. Είδα πολλα φίλε μου, κατάγομαι και απο οικογένεια που είχε πολλούς στο τσεπάκι της.

    Την εποχή του Χρηματιστηρίου, παρακαλούσα τους συγγενείς μου να μην πετάξουν τα λεφτά τους στον κουβά. Δεν του έπεισα όλους. Ο λαός αποκοιμήθηκε με μικροεπιδόματα και δωράκια, και έτσι η Ελλάδα έγινε ενα απέραντο σαφάρι με συμμορίες.

    Ναι, το έχω πεί και εγώ, και θα συμφωνήσω. Τώρα θα μας λιανίσουν. ΕΜΕΙΣ σε διχόνοια, ΑΥΤΟΙ σε πλιάτσικο. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Φταίμε και εμείς. Πρωταρχικά εμείς. Τα "ναζιστικά σκουληκια" ήταν καλά όσο έρεε το χρήμα.

    ReplyDelete
  10. Φίλε thinks νοιώθω πως εγκαταλείπω. Ειλικρινά δεν έχω πολλά ακόμα να πώ, τίποτα πια να συνεισφέρω. Αισθάνομαι μια θλίψη απέραντη. Νάσαι καλά φίλε μου.

    ReplyDelete
  11. Έχω φτάσει σε σημείο που να μη μπορώ ούτε να φανταστώ ή να φαντασιωθώ (σαν κινηματογραφικό σενάριο, πες) λύση για το χάος τής πατρίδας... Ξυπνάω με το βάρος νωπού πένθους.

    Να ΄σαι καλά.

    ΥΓ Άσχετο: Άπό τα links σου σκέφτομαι πως ίσως είσαι συμπατριώτης τών γονιών μου...

    ReplyDelete
  12. μάκη, τον μπαγκλαντεσιανό τον έφαγαν συμπατριώτες του για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

    άφησαν δυο μέρες να καεί η αθήνα, και μετά το είπαν στις ειδήσεις!

    ReplyDelete
  13. Βασικά η ελίτ είναι αυτή που μπορεί κάτι να κάνει, ίσως να επηρεάσει καταστάσεις ή να υψώσει φωνή.

    Ωστόσο, η ελίτ δεν είναι ελίτ στο ήθος ούτε στη νόηση. Μόνο στην κατανάλωση είναι ελίτ.

    ReplyDelete
  14. Branwen66 καλωσήρθες. Η διάσωση της Ελλάδας απαιτεί ενα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικών και διαρθρωτικών αλλαγών που θα έχει ορίζοντα πολλών χρόνων. Στο οικονομικό σκέλος, αν υπήρχε κάτι που η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ζητήσει απο την Ευρώπη ειναι τουλάχιστον μια πενταετία προστατευτισμού απο τις αγορές, για να βεβαιωθεί πως δανειακά είναι καλυμμένη. Στο σκέλος των διαρθρωτικώ αλλαγών τα πράγματα είναι ακόμα δυσκολότερα. Δεν υπάρχει ούτη η πολιτική βούληση, ούτε η ανάλογη κουλτούρα, ούτε οι μηχανισμοί ούτε η τεχνική υποδομή να κάνει η χώρα μας αλλαγές. Αποκλείεται μια διεθφαρμένη κοινωνία να κάνει τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που της ζητούν. Θεωρητικά λοιπόν, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει επεξεργαστεί απο πέρσι ενα Μνημόνιο πάνω στις πραγματικες ανάγκες της Ελλάδας. Αδύνατον να το πράξει, γιατί όπως λέει και ο πιο πάνω ο Yosemite Sam, o πολιτικός κόσμος της Ελλάδας ποτέ του δεν έλυσε προβλήματα, ήταν εκεί απλά για να διαχειριστεί το "μαντρί", και να περνάμε όλοι καλά. Οταν εκλήθει να λύσει αληθινά προβλήματα κατέρρευσε και υπέγραψε ό,τι νάναι.

    Κατάγομαι απο το Αγρίνιο Αιτ/νίας.

    ReplyDelete
  15. Ρία μου, πιθανώς, κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Στα πάντα επικρατεί μια θολούρα. Ελπίζω τα πράγματα να μην εκραγούν άλλο. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξέρουμε και τί θα γίνει με τα επόμενα χρόνια. Αναμένω νέο Μνημόνιο, και Τρόικα παντού. Δύναμη Ρία μου, έρχονται μέρες δύσκολες.

    ReplyDelete
  16. Αθηνά μου προσωπικά αποφεύγω πολλά απο τα στερεότυπα όπως "ελίτ", "λαός", και τέτοια, γιατί δεν υπάρχουν σαφείς ορισμοί για να αρχίσουμε τα "πακεταρίσματα". Ελίτ ας πούμε ειναι οι ελληνες εφοπλιστές που θα μπορούσαν να κάνουν κάτι; Πιθανώς. Ελίτ ειναι οι ακαδημαικοί; Ποιός ξέρει. Οι περισσότεροι άνθρωποι εξισώνουν την ελίτ με τον πλούτο. Αλλά και αυτός ο ορισμός δεν είναι επαρκής. Ειλικρινά δεν ξέρω.

    ReplyDelete
  17. Είναι και τραγικό (θα έλεγα κωμικοτραγικό αν δεν είχε πραγματικά θύματα) να βλέπεις ένα 'αντιεξουσιαστικό' κίνημα - με πιο πρόσφατο θύμα του τον εγκαυματία μικροπωλητή από την επίθεση το Σάββατο στα Εξάρχεια που κινδυνεύει η ζωή του - σε μια χώρα που οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να επιβάλλουν καν μια απαγόρευση του καπνίσματος...

    ReplyDelete
  18. Επιφυλάσσομαι πια με όλους φίλε Γεράσιμε. Για την απαγόρευση του καπνίσματος πήραμε και βραβείο...

    ReplyDelete