Ό μοναδικός κρίκος που συγκρατεί ακόμα το διεφθαρμένο κλεπτοκρατικό μας σύστημα είναι το πατροπαράδοτο "βόλεμα των ημετέρων", με τους στρατούς των δημοσίων υπαλλήλων να φιγουράρουν σαν προσωποποιημένες καρικατούρες ενός συστήματος πάνω στο οποίο χτίστηκαν τα όνειρα και οι φιλοδοξίες εκατομμυρίων ελλήνων, μιας ολόκληρης κοινωνίας που σχεδιάστηκε ιδεολογικά και πρακτικά να είναι υποτελής στους πολιτικούς που πουλούσαν την εργασία απο τα πολιτικά γραφεία.
Αυτός ήταν ο μόνος σκοπός της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας τα τελευταία 30 χρόνια. Ούτε η οργάνωση, ούτε η διοίκηση, ούτε η ανάπτυξη αυτού του τόπου, αλλα η αισχρή πελατειακή σχέση. Εσύ με ψηφίζεις και εγώ σε βολεύω σε μια δουλειά. Εσύ συνεχίζεις να με ψηφίζεις και εγώ σε προστατεύω με τους Φωτόπουλους.
Μόλις ο Γιώργος ανακοίνωσε 150 χιλιάδες απολύσεις μέχρι το 2015, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ άρχισαν να έχουν σπασμούς. Η ΝΔ τρομοκρατήθηκε, δήλωσε αμέσως κατά των απολύσεων και για να κρατήσει το μαντρί εφηύρε το νέο δόγμα (δεν θυμάμαι τον ακριβή του όρο), οπου όλοι οι απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι θα κάθονται αραχτοί στο σπίτι τους, θα πληρώνονται απο τους φόρους του μαλάκα που δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα, και θα έχει μονιμότητα αραχτού μέχρι να "μεταταχθεί". Αλλά και οι Πασόκοι τρομοκρατήθηκαν γιατί το πράσινο μαντρί είναι μεγαλύτερο και πιο βαθύ. Οχι, είπαν, δεν εννοούσε απολύσεις ο ποιητής Γιώργος. Μετατάξεις εννοούσε μέσω...ΑΣΕΠ. Ούτε του ζήτησε κάτι τέτοιο η Τρόικα. Προς θεού. Μόνοι τους σκεφτήκανε οι πασόκοι να μειώσουν το Κράτος. Γιατί αγαπάνε την Ελλάδα. Και κανένας βέβαια δεν θα απολυθεί αληθινά. Ναί, θα φύγουν 150 χιλιάδες. Αλλά μέ εθελοντισμό, συνταξιοδοτήσεις και εθελούσιες.
Το μόνιμο δημοσιουπαλληλίκι είναι το τελευταίο οχυρο του σαθρού ελληνικού συστήματος. Ολη η Ελλάδα είναι οργανωμένη γύρω απο κάποιο δίκτυο προσωπικών σχέσεων και πελατειακής πολιτικής εξάρτησης. Αν αλωθεί αυτό, η Ελλάδα θα καταρρεύσει. Η κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και οι μαζικές απολύσεις είναι κατα τη γνώμη μου το σημείο πέραν οποίου η Ελλάδα θα βιώσει μια αληθινή Επανάσταση. Η κόκκινη γραμμή πέραν της οποίας ο πολιτικός κόσμος αυτοκαταργείται, διαλύεται και σαπίζει. Είναι μια επανάσταση που θα είναι βίαιη (όπως όλες οι επαναστάσεις), και θα αλλάξει (ή θα καταστρέψει την Ελλάδα). Μια επανάσταση που ζητάει μεγάλο μέρος του λαού μας (33%).
Η χώρα μας βίωσε πολλές επαναστάσεις, δύο απο τις οποίες είναι ακόμα νωπές στο συλλογικό μας υποσυνείδητό. Την απριλιανή Χούντα, και το μαρξιστικό αντάρτικο του ΚΚΕ που κατέληξε στον εμφύλιο. Τούτη όμως η Επανάσταση θα οφείλεται σε ενα εξωθεσμικό σόκ. Την ωμή απαίτηση της Τρόικας για βίαιη μείωση του δημόσιου τομέα, και τη σφαγή των δημοσίων υπαλλήλων. Η Τρόικα γνωρίζει πως οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι "πελάτες" της πολιτικής και πως το κεντρικό πρόβλημα της χώρας είναι η διαφθορά της προσωπικής και πελατειακής σχέσης. Επιτέλους το κατάλαβαν. Γι αυτο ζήτησαν "συναίνεση". Για να τρομοκρατήσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και να διαλύσουν εξωθεσμικά ενα διεφθαρμένο σύστημα. Μέχρι στιγμής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντιστέκονται. Ο καθένας να σώσει το μαντρί του. Το τελευταίο οχυρό βρίσκεται υπο πολιορκία. Οπλο του τα μισόλογα και οι υπεκφυγές. Μόλις το τελευταίο οχυρό αλωθεί, η Ελλάδα θα αλλάξει. Με μαχαίρι και τσεκούρι. Ετοιμαστείτε.
* Η κάρτα του πόστ απο την εκπομπή του Σκαί, Ενας Χρόνος Μετά
Κλιμάκωση
-
*Αυτό που όλος ο κόσμος φοβόταν ξεκίνησε. Το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική
επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Τέτοια επίθεση είχε βέβαια ξαναγίνει πριν από
μήνες κα...
2 days ago
Στην 7ετία της χούντας είχε αρθεί η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Για μερικούς μήνες πράγματι η Διοίκηση κάπως δούλεψε. Πλην όμως οι δημόσιοι υπάλληλοι "ωργανώθηκαν" και αντικατέστησαν την προστασία των τοπικών πολιτευτών με την προστασία γνωστών τους αξιωματικών από τα χωριά τους ή τα γειτονικά χωριά και έγιναν οι περισσότεροι ένθερμοι οπαδοί της χούντας. Και ύστερα από μερικούς μήνες η κατάσταση γύρισε στο status quo ante!!
ReplyDeleteLocus, κάνεις τραγικό λάθος που θεωρείς ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ανεπίτρεπτο για ευφυές άτομο όπως εσύ. Ποτέ και πουθενά στον κόσμο ο απλός υπάλληλος δεν είναι υπεύθυνος για τις δυσλειτουργίες, είτε της κρατικής μηχανής, είτε της εταιρίας. Πάντα υπεύθυνοι είναι και θα είναι όσοι παίρνουν τις αποφάσεις. Τμηματάρχες, διοικητές, υπουργοί ... δηλαδή τα κομματόσκυλα. Υπάρχουν υπηρεσίες στην Ελλάδα που ο τμηματάρχης είναι απόφοιτος γυμνασίου και ο απλός δημόσιος υπάλληλος έχει διδακτορικό. Αν απολυθούν 150.000 υπάλληλοι, δεν θα βελτιωθεί τίποτα. Γιατί είναι σίγουρο ότι θα απολυθούν όσοι δεν έχουν μέσο και πήραν τις θέσεις με την αξία τους, όχι οι διοικητές και τα άχρηστα κομματόσκυλα.
ReplyDeletexristakis
ReplyDeleteθα είχες δίκιο, αν δεν είχες άδικο.
Ενώ αληθεύει ότι υπάρχουν κάπου ΔΥ που είναι σωστοί στις υποχρεώσεις τους, στο συλλογικό υποσυνείδητο ο ΔΥ είναι η άκρη του πλοκαμιού του διεφθαρμένου κράτους.
Το σύστημα που προωθήθηκε από τους πολιτικούς είναι όντως σάπιο, όμως μεγάλο μέρος του λαού τσίμπησε, αγόρασε βόλεμα και άφησε σε άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.
Λες ότι θα απολυθούν όσοι δεν έχουν το μέσο.
Ίσως γίνει κι έτσι. Όμως οι αλλαγές που θα ακολουθήσουν έστω και έτσι θα είναι ανυπολόγιστες.
Τα λαμόγια θα μείνουν μέσα βρε! Όσοι δεν έχουν μπιλιετάκια από τα κομματικά γραφεία (πρωτίστως θα διασωθούν οι του κυβερνώντος, αλλά και κάποιοι κεχρησμένοι από το μπλε στρατόπεδο θα τη σκαπουλάρουν). Όσοι απολυθούν θα είναι οι σιωπηλοί και αδύναμοι που θα... αξιολογηθούν δεόντως από τον όποιο μηχανισμό αξιολόγησης - απόλυσης, όντας αξιοπρεπείς και χωρίς κομματικές πλάτες.
ReplyDeleteΆλλο σενάριο: Να διώξουν τους νεώτερους, με τη δικαιολογία ότι έχουν μια ζωή μπροστά τους να παλέψουν "έξω". Το δήμόσιο θα γίνει βαθμηδόν άσυλο υπερηλίκων. Εκεί να δεις παραγωγικότητα!
Το σενάριο να αξιολογηθούν από μηδενικής βάσεως οι υπάλληλοι με βάση προσόντα και αποδοτικότητα "δεν παίζει". Δεν υπάρχουν τέτοιοι μηχανισμοί σήμερα στην Ελλάδα, διαλύθηκαν μετά από συστηματική προσπάθεια χρόνων (κατόρθωμα της μεταπολιτεύσεως).
Προς επίρρωσιν του univers
ReplyDeletehttp://squarelogic.blogspot.com/2011/05/blog-post_21.html
Kύριε Βαρδάκα, κατάγομαι απο μια κλασσική ελληνική οικογένεια, με πολλά μέλη της δημοσίους υπαλλήλους. Μέχρι το 1980, αβάντα είχαν οι δεξιοί, μετα το 80 όλοι ανεξαιρέτως πολιτικών πεποιθήσεων, αρκεί να δήλωναν πασόκοι αφισοκολλητές. Μερικά μέλη της οικογένειας απο δεξιοί έγινα πασόκοι. Πήραμε έτσι και μερικές οικογενειακές θέσεις σε ρετιρέ. Μια πολύ μικρή ομάδα που ήταν χουντικοί ακόμα μας υπενθυμίζει πως ο Παπαδόπουλος διατηρούσε ισοσκελισμένους προυπολογισμούς, μηδενικά ελλείματα και καθόλου εξωτερικό χρέος. Προσωπικά ανήκω σε μια τέταρτη ομάδα της οικογένειας, που δηλώνουν δεξιοί, αλλά έχουν ξεμείνει απο δεξιό κόμμα. Την ξέρω την Ελλάδα πολύ καλά.
ReplyDeleteΦίλε Xristaki δεν περιμένω πλέον τίποτα. Μόνον την χρεωκοπία. Αν διατηρώ μια κάποια ελπίδα αλλαγής, είναι η Τρόικα, όχι γιατί αυτοί θα μας φτιάξουν το κράτος, αλλα αποτελούν το μόνον εξωγενές σόκ που μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα, διαλύοντάς την πρώτα. Δεν δίνω καμμία ελπίδα ανάκαμψης της πατρίδας. Μόνον η πλήρη διάλυση (και μια γενιά που θα μεσολαβήσει) θα αναγεννήσει νέες δυνάμεις στην Έλλάδα. Προσωπικά σταμάτησα να ελπίζω απο την εποχή που διαπίστωσα πως τίποτα δεν γινόταν στον χώρο της πληροφορικής, καμμία μηχανογράφηση και διοικητική εξυγίανση. Εκτοτε εγκατέλειψα.
ReplyDeleteΤίποτα δεν θα γίνει αν απολυθούν 150 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι. Θα είναι 150 ακόμα χιλιάδες άνεργοι. Επανίδρυση δεν γίνεται εποχή κρίσεων. Υποστήριξα την πλήρη διάλυση του δημόσιου τομέα, απόλυση των πάντων, και πάνω σε ενα νέο οργανόγραμμα, την επανίδρυση του δημοσίου.
Τώρα είναι αργά, και το έχω πεί πολλές φορές, τώρα κυβέρνηση είναι η Τρόικα. Εκείνο που είπα στο πόστ είναι πως το θέμα είναι η πελατειακή εξάρτηση, πάνω στην οποία έχει μεγαλώσει όλη η ελληνική κοινωνία. Οταν διακοπεί αυτή η απίθανη κατάσταση, η ελληνική κοινωνία θα γίνει μύλος. Θα καεί το Σύμπαν. Το σχόλιο του φίλου univers πιο πάνω, δίνει ενα παράδειγμα του τί είδους παθογένειες θα επικρατήσουν, και πως θα σκοτωθούμε μεταξύ μας.
Το "βόλεμα" ήταν όραμα και κουλτούρα. Οι απολύσεις στον δημόσιου τομέα θα σηματοδοτοήσουν εναν εμφύλοιο πόλεμο. Είναι μια παθογένεια που αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεπεράσει. Αυτό είπα, και αυτό αναμένω.
Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία δεν διαθέτουν την ίδια πελατειακή παθογένεια. Γι αυτο και ο πολιτικός τους κόσμος μπορεί και συναινεί.
ReplyDeleteΗ Τρόικα είναι χρήσιμη ΜΟΝΟΝ ως ενας εξεγενής παράγοντας ΣΟΚ πάνω στην ελληνική κοινωνία, που διαλύει διάφορες χρόνιες πελατειακές παθογένειες και εμπεδωμένες συμπεριφορές.
ReplyDeleteΧρόνια ακούω ιστορίες φρίκης για ιδιωτικούς υπαλλήλους που δεν πληρώνονται επί μήνες. Κάποια στιγμή θα σταματήσει να μπορεί να πληρώνει μισθούς και το κράτος, και τότε η "θέση" θα είναι πια ένας όρος ακαδημαϊκός. Ίσως να είναι ο μόνος τρόπος να αδειάσει η Αθήνα και να αρχίσουν να καλλιεργούνται πάλι τα χωράφια για να τρώει ο κόσμος. Βέβαια τα χωράφια θα συνεχίσουν να τα καλλιεργούν οι μετανάστες που δεν ντρέπονται να δουλεύουν. Μόνο που τότε δεν θα τους πληρώνουμε πενταροδεκάρες: θα μας δίνουν εκείνοι από την συγκομιδή τους ως πληρωμή για το χωράφι. Και πού 'σαι ακόμα!
ReplyDeleteΑγαπητέ Locus. Όλοι όσοι αγαπάμε την πατρίδα μας είμαστε απελπισμένοι από την κατάσταση. Άσε που έχουμε φτάσει στο σημείο ότι ακόμη και να πούμε ότι "αγαπάμε τη πατρίδα μας", για κάποιο λόγο θεωρείται πλέον ... περίεργο!
ReplyDeleteΑπό την άλλη, θέλει προσοχή να μην φτάσουμε στην ισοπέδωση. Δεν βοηθάει σε κάτι. Όπου έγιναν επαναστάσεις που τα κατάργησαν όλα αυτό που έφεραν ήταν ακόμη χειρότερο. Το ζητούμενο είναι να βελτιωθούμε, όχι να χειροτερέψουμε.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ένα επιμέρους σύμπτωμα αυτού που ονομάζουμε γενικά "κράτος" και "σύστημα" στην Ελλάδα. Μέχρι το 1980 (περίπου) υφίσταντο κάποιου είδους αξιολόγηση (π.χ. είχαν επιθεωρήσεις οι καθηγητές στα σχολεία) και στοιχειωδώς έμπαιναν σε κάποια τάξη, όχι τελείως σωστή μια και το κομματικό στοιχείο δούλευε πάντα. Όταν καταργήθηκε και αυτή η επίφαση ελέγχου και δεοντολογίας, έλαμψε ακέραια ολόκληρη η φαυλότητα του "συστήματος". Δυστυχώς, όπως μας διδάσκει η φυσική, ένα σύστημα δεν μπορεί να αλλάξει εκ των έσω. Συνεπώς οι έξωθεν παρεμβάσεις, υποδείξεις, ακόμη και ποινές, ίσως λειτουργήσουν ευεργετικά αν τις δεχθούμε ως προτάσεις προς το καλύτερο και τις αξιοποιήσουμε σωστά. Εδώ είναι που χρειαζόμαστε εθνική συνεννόηση, ώστε η όποια διαπραγμάτευση να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Θα πληρώσουμε για να επιβιώσουμε, τουλάχιστον να βγούμε καλύτεροι από το λούκι.
ReplyDeleteΛΚατα την γνώμη μου Αθηνά το ελληνικό σύστημα του δημοσίου, όπως έχει εξελιχθεί, είναι αδύνατον να εξυγιανθεί. Και αυτό γιατί απο πίσω του υπάρχει η παθογένεια της προσωπικής σχέσης και διαπλοκής του βολέματος. Δεν είναι δυνατόν ενα σύστημα που δημιουργήθηκε και στελεχώθηκε για να εξυπηρετήσει ρουσφέτια και βολέματα να εξυγιανθεί. Το σύστημα αυτό μόνον με πλήρη διάλυση θα μπορούσε (θεωρητικά) να ξαναγεννηθεί.
ReplyDeleteΙσως να κάνω λάθος, αλλά εκεί είναι το μεγαλύτερο ταμπού της ελληνικής κοινωνίας. Είναι ενα ψυχολογικό οχυρό που αν πέσει θα φέρει μόνον βία. Ποιός θα μείνει, ποιός θα φύγει, γιατί θα μείνει, γιατί θα φύγει. Θα κοιτάει ο ένας τον άλλον στραβά, γείτονας τον γείτονα. Η Ελλάδα καλείται σήμερα να κάνει πράγματα και υπερβάσεις που απλά δεν μπορεί. Αυτό θα φανεί στο μέλλον. Καμμία κοινωνία δεν αναπτύσσεται ή αναδιαρθρώνεται με το πιστόλι στον κρόταφο. Το μόνο που περιμένω να γίνει είναι να σπάσουν όλες οι παθογένειες φέρνοντας περισσότερη βία και διχασμό.
Η παθογένεια του "βολέματος" είναι τερατώδης φίλε Δημήτρη. Θα θυμάσαι υποθέτω τους συμβασιούχους που έκλεισαν την Άκρόπολη. Ισως να ήταν η μόνη περίπτωση στην Ιστορία που άνθρωποι απεργούσαν και ζητούσαν "μονιμοποίηση" σε μια θέση που είχε να τους πληρώσει 2 χρόνια!!
ReplyDeleteΟταν δεν υπάρχει δουλειά, οι εργαζόμενοι πρέπει να απολύονται. Αλλά αυτό δεν γίνεται στην Ελλάδα οπου έχει δημιουργηθεί το απίθανο σενάριο να δουλεύουν άνθρωποι χωρίς να πληρώνονται. Θυμάμαι εναν Ρώσο που είπε κάποτε πως "η Ρωσία είναι η μόνη χώρα στην οποία εμείς κάνουμε πως δουλεύουμε, και εκείνη κάνει πως μας πληρώνει".
Επιστροφή στη γή δεν βλέπω στο μέλλον. Αυτό ειναι μια άλλη ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Δεν έχω τις απαντήσεις φίλε Xristaki, μόνον κοινωνιολογικές παρατηρήσεις κάνω. Στις οποίες βέβαια μπορεί να πέφτω έξω. Αλλα η συζήτηση δεν κοστίζει. Μακάρι να βρεθούν τρόποι να ξεφύγουμε τις κοινωνικές εκρήξεις.
ReplyDeleteΣυμφωνώ απόλυτα μαζί σου φίλε Παπαγιάννη, ελπίζω η έξωθεν παρέμβαση να είναι θετική. Ολα όσα λές είναι σωστά. Ολες οι ιεραρχίες και δεοντολογίες έχουν καταργηθεί στο δημόσιο. Καλό ξέμπλεγμα.
ReplyDeleteΦίλε Univers,
ReplyDeleteΤο "ηλικιακό" σενάριο (να εκδιωχτουν οι νεότεροι), είναι το πλέον πιθανό. Να μείνουν οι γεροντότεροι ωστε να κατοχυρώσουν και κάποια σύνταξη. Οι νέοι αντέχουν να πηδήξουν φράχτες, να δουλέψουν οικοδομή, να μεταναστεύσουν ή να γίνουν ζιγκολό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η γλώσσα μέσα απο την οποία θα περιγραφεί στον λαό, η νέα "αξιολόγηση". Θα γίνει λές μέσω...ΑΣΕΠ;
Ολα αυτά βέβαια θα τρέξουν σε συνδιασμό με τον σενάριο ΕΝΑ που αναφέρεις, τα κομματικά μπιλιετάκια. Παλιοί αφισοκολλητές και κολλητοί θα ηγηθούν της αντίστασης. Θα γίνει της παλαβιάρας. Περιμένω με αγωνία την εξέλιξη.
Tεράστια η προσπάθεια των πασόκων να δημιουργηθει η εντύπωση πως κανείς δεν θα απολυθεί, αλλά με διάφορα κόλπα το δημόσιο θα "αδειάσει" απο χαρούμενους αποχωρίσαντες οι οποίοι άλλοτε θα φεύγουν με 5ετη άδεια για να δοκιμάσουν την τύχη της στον ιδιωτικό τομέα (πάντα με το δικαίωμα να επιστρέψουν στην "καρέκλα", ή επιλέγοντας την "εργασιακή εφεδρεία", την νέα και επαναστατική ιδέα της ΝΔ). Η εικονική πραγματικότητα συνεχίζεται. Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος.
ReplyDeleteΘαυμάστε αρλουμπολογία
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=63073350