Τέρμα η Επανίδρυση. Τώρα Τροικανή Επανεκίνηση με δημιουργικό σόκ. Τέρμα και οι πολύωροι καφέδες, τα αντιπαραγωγικά χαβαλεδιάσματα, οι διακοπές, τα ρηγανάτα σπληνάντερα, το λάγνο ερωτικό καμάκι των νοτίων που κυνηγάει γερμανικό κρέας. Τέρμα και τα ακατανόητα ζειμπέκικα της ανατολής. Μόνον εμβατήρια. Και προτεσταντική ηθική. Σύνταξη λίγες μέρες πριν το τελικό οριζόντιο τάβλιασμα και την ένδοξη κατάβαση στα κυπαρίσσια.
Χαρά λοιπόν και εργασία, και αφήστε και μερικά αδιάβαστα βιβλία για τα γεράματα. Διότι μόνον τον Πελοποννησιακό Πόλεμο του Θουκυδίδη να διαβάσεις, πάει ενας χρόνος στο νερό. Και όταν τελειώσεις, πλακώνεσαι σε Ηρόδοτο, Πολύβιο και Ξενοφώντα και με μια λιτή ντοματοσαλάτα βγήκε η δεκαετία άνετα. Μετά πλακώνεσαι στα θεατρικά. Τελείωσες την Ιφιγένεια εν Αυλίδι; Κανένα πρόβλημα. Τσάκο την εν Ταύροις. Και πάει λέγοντας. Xώρια αμα μπλέξεις με Αριστοτέλη και τέτοια ζόρικα διαβάσματα. Αποκλείεται να τα προλάβεις όλα. Περνάς όμως δημιουργικά και πνευματικά, φτηνά, ηθικά και παραγωγικά. Χαρά και Εργασία ubber alles.
Ζούμε ενα τέλος εποχής. Ο,τι και να ξημερώνει έχουμε πολλά για να πιαστούμε. Μουσική, λογοτεχνία, φίλους, ήλιο, θάλασσα. Και χιούμορ. Ευχαριστώ τον φίλο Μηθυμναίο για τις γελοιογραφίες. Νάστε καλά.
Κλιμάκωση
-
*Αυτό που όλος ο κόσμος φοβόταν ξεκίνησε. Το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική
επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Τέτοια επίθεση είχε βέβαια ξαναγίνει πριν από
μήνες κα...
2 days ago
Την Ελλάδα που ξέρατε, να την ξεχάσετε. Τάδε έφη ΓΑΠ, λίγο μετά την πρωτοχρονιά.
ReplyDeleteΧάιλ! Φαντάσου φίλε Λόκους τον χερ Σόιμπλε όρθιο να διαλέγει δέκα δέκα τους παλιονότιους μελαχρινούς κοντούς και άφραγκους για τις ντουσιέρες στο Άουσβιτς...
ReplyDeleteΗταν ωραία η εικονική πραγματικότητα Αθηνά. Και τώρα η ωμή αλήθεια. Δυστυχώς τις όποιες αλλαγές προσπαθήσουμε απο δώ και πέρα, δεν τις κάναμε μόνοι μας. Μας τις επέβαλαν οι ξένοι. Και αυτό θα μας μείνει σημάδι που θα το κουβαλάμε. Λίγο χιούμορ λοιπόν, τί αλλο απομένει. Βέβαια ο ΓΑΠ ήξερε ακριβώς τί έκανε. Προστάτευσε το κόμμα του όσο μπορούσε.
ReplyDeleteΛυπάμαι βέβαια για την ευρωπαική ιδέα φίλε Βασικέ, ήταν ενα μεγαλειώδες σχέδιο ενοποίησης λαών που δεν ολοκληρώθηκε. Αντί για πολιτική ενοποίηση επιστρέψαμε στο κράτος-έθνος. Θολό το μέλλον της ενοποιημένης Ευρώπης.
ReplyDeleteΚαι εμείς, στις συμπληγάδες πέτρες της μοίρας, ανάμεσα στο σάπιο κλεπτοκρατικό μας σύστημα και στην πίεση των άλλων, θα πρέπει τώρα να δούμε τί ακριβώς σημαίνει πρακτικά ο όρος "το χρέος δεν είναι βιώσιμο", και τί θα κάνουμε. Δύσκολοι καιροί. Ελπίζω βέβαια το Αουσβιτς να παραμείνει μια ιστορική ανάμνηση.
Εγώ πάλι γιατί δεν είμαι σίγουρος οτι η ΕΕ και η Τρόικα ενδιαφέρονται για 'επανεκκίνηση" και "αποκατάσταση της δικαιοσύνης" στην Ελλάδα?
ReplyDeleteΓιατί αν ήταν έτσι το πρώτο που θάπρεπε να έχουν επιβάλλει είναι καθολικό πόθεν έσχες αλά IRS στους βουλευτές,διοικητές οργανισμών και ΔΕΚΟ,υπουργούς κ πρωθυπουργούς της τελευταίας 30 ετίας,δήμευση περιουσιών που δεν δικαιολογούνται,μείωση του αριθμού των άχρηστων παλαμοψηφιστών που μας στοιχίζουν >30 χιλ.μηνιαίως ΚΛΠ
Αλλά αντίθετα βλέπω μόνο να θέλουν εξαθλίωση του 95% του λαού για να γίνουμε 'ανταγωνιστικοί" προς τους Βούλγαρους τώρα,και προσεχώς,προς τους Κινέζους(αν είναι δυνατόν...),με μόνο σκοπό να πάρουν στο ακέραιο τα λεφτά τους μαζί με τους τοκογλυφικούς τόκους...
Για δείτε και εδώ οπωσδήποτε!
http://olympia.gr/2011/05/19/ijpartners/
Ο Καμμένος σήμερα(οκ,όχι οτι πιο αξιόπιστο,αλλά για να δούμε αν θα υπάρξει πειστική ανταπάντηση) είπε οτι
"ο Πρωθυπουργός λειτουργεί ως έμμισθος broker διεθνών τοκογλύφων. "
δείτε και εδώ
ReplyDeletehttp://apneagr.blogspot.com/2011/05/blog-post_873.html
Aστιεύομαι βεβαίως φίλε Squarelogic, και όχι, ποτέ μου δεν είπα ή πίστεψα πως η Τρόικα ενδιαφέρεται για εδραίωση δικαιοσύνης και επανίδρυση (ή επανεκίνηση της Ελλάδας). Τους αντιμετωπίζω ψυχρά ως εκπροσώπους πιστωτών και εταίρων της ΕΕ, και ό,τι κάνουν θα το έκαναν με όλους.
ReplyDeleteΠροστατεύουν πιστωτές και κυβερνήσεις που θέλουν πίσω τα λεφτά τους, προστατεύουν εν μέρει και το Ευρώ απο τις παγκόσμιες αγορές. Το Ευρώ είναι ο μόνος κρίκος που κρατάει τώρα την Ευρώπη, όλα τα άλλα έχουν αποτύχει. Αν σπάσει και αυτό η Ευρώπη θα διαλυθεί. Μέσα απο αυτό το πλαίσιο λοιπόν, ξέρουμε πως η συμπεριφορά της Τρόικας είναι προβλέψιμη και περίπου σταθερή. Φέρνουν καρότο και μαστίγιο μαζί, για να συντηρήσουν μια κατάσταση.
Η Τρόικα δεν μπορεί διπλωματικά (το ηθικόν το αφήνω στην άκρη), να επιβάλλει πόθεν έσχες και δήμευση περιουσιών στην ελληνική επικράτεια. Αυτό είναι θέμα δικο μας.
Επέβαλαν, όμως, και θα συμφωνήσω, μαι πολιτική αποπληθωρισμού (όπου όλα γίνονται φτηνότερα)στο όνομα μιας οπως σωστά λές "ανταγωνιστικότητας" που πάει να μας μετρατρέψει σε φτηνή Κίνα. Αυτή η στρατηγική ήταν λάθος, αλλά οφείλεται και σε μεγάλο βαθμό στους υπέρογκους φόρους και ΦΠΑ, και κοψίματα μισθών και συντάξεων, κάτι που κατα την γνώμη μου ήταν περισσότερο λάθος του ΠΑΣΟΚ και οχι της Τρόικας. Η Τρόικα ήθελα απο την αρχή ενα μοντέλο 70% κοψιμο δαπάνες -30% αύξηση έσόδων. Το μοντέλο τους ήταν νεοφιλελεύθερο. Οι πασοκτζήδες τους έπεισαν να πάνε στο εντελώς αντίθετο μοντέλο, 70% φορομπηχτές και 30% μείωση κράτους. Αν απο την αρχή αυτή η πραγματικότητα είχε αντιστραφεί, πιστεύω πως θα χανόνταν δουλειές στον δημόσιο τομέα, αλλά οι αμοιβές στον ιδιωτικό θα έμεναν ανέγγιχτες.
Τέλος υπάρχει και το θέμα της μείωσης του κράτους που δεν θέλαμε για τους δικούς μας πελατειακούς λόγους, καθώς και οι αποκρατικοποιήσεις που τώρα θα γίνουν για ενα κομμάτι ψωμί.
Εμείς θά έπρεπε να είχαμε γράψει το Μνημόνιο, όχι η Τρόικα. Πάνω στις δικές μας ανάγκες. Αλλά εμείς ούτε νούμερα είχαμε, ούτε ηγεσία, ούτε σοβαρούς πολιτικούς να κάνουμε απο την αρχή ενα συνολικό σχέδιο εξόδου απο την κρίση. Γιατί προστατεύαμε ενα είδος διεφθαρμένης πολιτείας.
Τώρα το απόστημα έσπασε. Η απόφαση είναι η Τρόικα να αναλάβε την Ελλάδα. Αν γίνει κάτι σε επίπεδο των δομικών αλλαγών, καλοδεχούμενο. Η Τρόικα όμως δεν θα μας φτιάξει υγεία, παιδεία και δικαιοσύνη. Αυτά είναι δικά μας θέμαατα.
Αν ο πολίτικός μας κόσμος συναινέσει, τότε ας φτιάξουμε εμείς το Μνημόνιο2 που θέλουμε. Αλλιώς η πέτρα θα μας πάρει απο κάτω.
----------------
Για το θέμα του Καμμένου δεν ξέρω. Τώρα το είδα. Εν καιρώ θα το δούμε καλύτερα.
Μα γίνεται ποτέ άτομα θρεμένα από το μηχανισμό που χρεωκόπησε τη χώρα να μπορούν ποτέ να στήσουν σχέδιο εξόδου από τη χρεωκοπία; Αν πας στο κτίριο της βουλής, ανοίξεις τα ρολλά και πετάξεις 300 χαλίκια τυχαία στους γύρω δρόμους του συντάγματος και αναθέσεις να κάνουν νέα βουλή σε όσους περαστικούς χτυπήσουν στο κεφάλι, δε νομίζω να πάρεις χειρότερα αποτελέσματα από τα σημερινά. Οι δυναμικές που δημιουργούνται πάντως καθημερινά κάνουν την κατάσταση όλο και πιο απρόβλεπτη. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δε, προσωπικά με κάνουν να πιστεύω ότι η αναδιάρθρωση του χρέους/haircut γίνεται όλο και περισσότερο πιο ελεγχόμενο από τις αγορές και τους Ευρωπαίους. Το θεωρώ όλο και πιο πιθανό ότι αν συνεχίστει η σημερινή κατάσταση, το επόμενο σημαντικό πακέτο στήριξης θα είναι κατ'ευθείαν στις Ευρωπαϊκές τράπεζες που είναι εκτεθειμένες στο Ελληνικό χρέος. Κάτι όπως έκανε ο Hank Paulson με τον Bernake το 2008 και τα 700 δισ δολλάρια για να αγοράσουν τα τοξικά δάνεια. Εξάλλου ένα πολύ μεγάλο μέρος του το έχει η ΕΚΤ. Θα αναμένουν φαντάζομαι τον ΓΑΠ να ξαναπεί "το περίστροφο είναι στο τραπέζι" για να το εφαρμόσουν :)
ReplyDelete@squarelogic
Έβγαλα μηδέν νόημα από το λινκ στην olympia.gr. Υπάρχουν πουθενά πληροφορίες σχετικές που να βγάζουν νόημα γιατί μ'ενδιαφέρει το θέμα των CDS;
Φίλε ManBlogg η προσωπική μου απάντηση στο πρώτο σου ερώτημα είναι ΟΧΙ. Είναι σαν να δικάζει ο δολοφόνος τον εαυτό του. Δεν έχω δεί στην Ευρωπαική ιστορία ενα κράτος τόσο απόλυτα διεφραρμένο σε όλα τα επίπεδα. Στρατηγική και επίπονη δουλειά 30 χρόνων, ένα παγκόσμιο φαινομενο.
ReplyDeleteΔεν μπορούμε να λύσουμε, να καταλάβουμε και να προσεγγίσουμε την κρίση μας όταν απουσιάζουν παντελώς τα επιτελικά νούμερα, εφενός γιατί δομικά τίποτα δεν έιναι μηχανογραφημένο για να παράξει κάτι, αφετέρου δε κάθε σύστημα είναι καπελωμένο με συμμορίες που αλλάζουν και μαγειρεύουν ακόμα κατα τα λάθος νούμερα. Ισως μονον κράτη σαν την Νιγηρία να λειτουργούν έτσι.
Πως λοιπόν να λύσουμε μια οικονομική κρίση χωρίς νούμερα; Με τι θα σεναριολογήσουμε; Η στατιστική υπηρεσία είναι αναξιόπιστη, τα αληθινά νούμερα για τους προυπολογισμούς έρχονται με εναν χρόνο καθηστέρηση, η Τράπεζα της Ελλάδας μιλούσε για "μονοψήφιο έλλειμμα που βαίνει σε διψήφιο", στα υπουργεία δεν έχουν ιδέα τί χαλάνε σε δαπάνες. Χώρια ο δημόσιος τομέας. Είναι σαν να οδηγάς ενα αμάξι με όλα τα κοντέρ σπασμένα. Πότε ακριβώς σταματάς για βενζίνη;
Φαντάσου ξαφνικά πως μέσα σ'αυτό το χάος, σε καλούνε να αξιολογήσεις το πρόβλημα, να σεναριολογήσεις μακροχρόνια, και να εκπονήσεις "σχέδιο εξόδου" απο την κρίση. Απο πού θα ξεκινήσεις;
Το Μνημόνιο λένε είναι λάθος. Μα είναι δυνατόν να μην είναι; Σε τί νούμερα στηρίχτηκε το Μνημόνιο για να πετύχει; Στους προυπολογισμούς μας που ήταν όλοι στο διάστημα; Και απο που θα είναι και το Μνημόνιο 2 σωστό; Πάνω σε τί διαλονούμερα και οικονομικές παραδοχές θα στηριχτεί και τούτο; Στο οτι θα "αξιοποιήσουμε" 50 δις σε 3 χρόνια; Αυτά ειναι αστειότητες.
Και αφού δεν έχουμε νούμερα, τι ακριβώς θα κάνουμε; Θα αναδιοργανωθούμε, θα επιμηκυνθούμε, θα κουρευτούμε, τί στα κομμάτια θα κάνουμε; Ούτε και οι ευρωπαίοι ξέρουν. Ο Γιούνκερ λέει το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ο Ντερβίς λέει το αντίθετο, άλλος λέει πάτε καλά, άλλος πως χρεωκοπούμε, άλλος πως σε 2 χρόνια το έλλειμμα θα είναι μηδέν, άλλος πως θα σωθούμε πουλώντας αυθαίρετα, η βάζοντας φρουτάκια.
Ποιός εγκέφαλος σκέφτηκε πως θα βγαίναμε στις αγορές το 2012 (Μνημόνιο 1); Και με ποιά λογική θα βγούμε στις αγορές το 2015 (Μνημόνιο 2); Σε τί είναι στηριγμένα όλα αυτά; Γι αυτό και οι ευρωπαίοι δεν ξέρουν ακόμα και δεν αποφασίζουν, εμείς δε έχουμε ήδη εγκαταλείψει.
Πόσα θα χρωστάμε το 2015; Ακούω κάτι για 600 δις ευρώ. Είμαστε με τα καλά μας; Με τι παραγωγική βάση θα επιβιώσουμε; Mε ελαιόλαδο (που κι αυτό μειώθηκε πολύ), και με καλαμπόκια;
Γι αυτό και σκλήρηνε πολύ η υπόθεση. Γι αυτό και τόσο πίεση απο την Τρόικα. Μπάς και διαπιστώσουμε πού ακριβώς είναι τα όρια της ελληνικής οικονομίας, οι σωστές οικονομικές παραδοχές, μπάς και στανιάρουμε τα νούμερα. Γι αυτό μελετάνε ανοιχτά διάφορα σενάρια αναδιάρθρωσης, επιμήκυνσης και τα λοιπά. Γιατί ακόμα και το Μνημόνιο 2 λάθος θα είναι. Και προσπαθεί η Τροικα να προλάβει το κακό. Πόσο πρέπει να δώσουν τελικά για να μας σώσουν; Και απο που θα τα πάρουν; Η μήπως όπως λές στο τέλος είναι καλύτερα να σώσουν τις ευρωπαικές τράπεζες και να αφήσουν εμάς με τα ανύπαρκτα νούμερά μας που όλο και μεγαλώνουν να απολαύσουμε επιτέλους τον ήλιο και τη θάλασσα;
on a personal level, and that might not be a nice thing to say, I feel a relief and the hope that in this new harsh reality I can play the game.. or at least try before getting crashed or whatever.. the Greece I got when I came back here a few yrs ago was a joke and deeply incomprehensible.. so off we go for better or worse..
ReplyDeleteΜια στο καρφί και μια στο πέταλο (έτσι ... παράγεται η τρικυμία εν κρανίω ...)
ReplyDeletehttp://www.tovima.gr/finance/article/?aid=401785
http://www.ftd.de/politik/konjunktur/:kolumne-thomas-fricke-der-suendige-grieche-rechnet-sich/60054697.html
Nadia, πολλοί αισθάνονται όπως εσύ, ότι ίσως το παιχνίδι αλλάξει, οτι δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, έτσι κι αλλιώς βουλιάζουμε, ίσως η νέα μέρα να μας δώσει μια νέα ευκαιρία.
ReplyDeleteΠροσωπικά δεν γνωρίζω. Ας υποθέσουμε πως όλα αλλάζουν προς το καλύτερο, εξυγιαίνονται δομές και οργανισμοί, καθαρίζεται η κοινωνία απο συμμορίες, συνδικαλισταράδες, δημόσια παράσιτα και κουμπάρους. Πόσος καιρός θα χρειαστεί για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση ωστε ενας μέσος άνθρωπος να μπορέσει να ενταχθεί κάπως ομαλά στη νέα πραγματικότητα, ωστε να ζήσει κάπως ήρεμα με κάποια ισορροπία στην καθημερινή του ζωή;
Κατα τη γνώμη μου ακόμα κι άν όλα αλλάξουν προς το καλύτερο, θα χρειαστούμε μια ολόκληρη γενιά. Κανένας πολιτισμός που δεν αναγεννήθηκε μέσα στην ίδια γενια στην οποία κατέρρευσε.
Επομένως μερικές αποφάσεις Νάντια είναι και δικές σου. Μένεις, φεύγεις, περιμένεις.
Φίλε A.A.T. βεβαίως και η Γερμανία επωφελείται απο όλες σχεδόν τις δυναμικές στην ευρωζώνη. Εχει όμως μεγάλη πολιτική και διπλωματική δύναμη και επιβάλει όρους. Αλλά και οι Γερμανοί βουλευτές απο τον λαό εκλέγονται, και πολιτικά μιλάνε και εκείνοι προς τους ψηφοφόρους τους. Κανείς μέσα στο γερμανικό κοινοβούλιο δεν θα τολμήσει να υποστηρίξει πολύ την Ελλάδα.
ReplyDeleteΑλλα ή Γερμανία θα καθορίσει και το μέλλον μας, τους νέους ευρωπαικούς νόμους, τον επερχόμενο μηχανισμό στήριξης, το θέμα του ελληνικού χρέους. Και γι αυτό θα πρέπει να παρακολουθούμε απο κοντά τις εξελίξεις.
Δεν ξέρω πόσα χρόνια έχω να ακούσω ότι κάποιος ελληνας δημόσιος λειτουργός ομολόγησε ότι λαδώθηκε.
ReplyDeleteΠρέπει να είναι πάρα πολλά πάντως. Ισως να μην έχω ακούσει και ποτέ. Επέτειος λοιπόν σήμερα και σημείο των καιρών.
Οι συγγενείς λέει έπαθαν σοκ. Προφανώς όχι γιατί οι εφοριακοί έκλεβαν (αυτό το ήξεραν) αλλά γιατί το "ανάλγητο" κράτος για πρώτη φορα δημοσίευσε φωτογραφίες και ονοματεπώνυμα των επίορκων και απέσπασε ομολογία σε χρόνο ρεκόρ.
Λέτε η ελληνική δικαιοσύνη να επηρεάστηκε απο το χειρισμό της υπόθεσης στρος καν και να αποφάσισε να ξυπνήσει απο το λήθαργο;
Στην περίπτωση αυτη επιβεβαιώνεται το γνωστό αξίωμα της θεωρίας του χάους σύμφωνα με το οποίο "όταν εκσπερματώνει ο στρος κάν στη νέα υόρκη τα σκάγια φτάνουν μέχρι τη μεσόγειο".
Nαί φίλε Yosemite , το πρόσεξα και εγώ. Εκείνη η εποχή της "36χρόνης" και του "52διάχρονου" πέρασε στο παρελθόν. Τώρα όλα χύμα στο διαδίκτυο.
ReplyDeleteEτσι είπαν και οι αμερικανοί σε μια εκπομπή που παρακολούθησα. Ενας δημοσιογράφος ρώτησε εναν αξιωματούχο πώς έφτασαν στον Μπίν Λάντεν. "Κάποιος φυλακισμένος στο Γκουαντάναμο ομολόγησε", είπε ο αξιωματούχος.
"Και πώς ομολόγησε o ταλιμπάν;" κόντραρε ο δημοσιογράφος. "Τον βασανίσατε; Του κάνατε waterboarding;"
"Μα τί λέτε κύριε", απάντησε ο αξιωματούχος. "Βασανίζουν ποτέ οι Αμερικανοί; Το United States of America;"
"Χρησιμοποιήσατε όμως κάποια 'enhanced interogation tecqniques'" , επέμενε ο δημοσιογράφος. Ε, ναί, αυτό το κάναμε απάντησε ο αξιωματούχος. Αλλά αυτό δεν είναι βασανιστήριο. Οικοιοθελώς μας μίλησε ο ταλιμπάν.