Saturday, May 7, 2011

Ευρωπαική επέμβαση

Ηρθε η ώρα της ευρωπαϊκής επέμβασης. Η μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου δεν είναι απαραίτητα κακή για την Ελλάδα, και ισοδυναμεί ίσως ιστορικά με την συνάντηση του Λονδίνου που είχαν οι ευρωπαικές δυνάμεις πριν τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Οι ευρωπαίοι καλούνται να αποφασίσουν για το ελληνικό πρόβλημα.

Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την αντζέντα της συνάντησης. Ηταν συνάντηση τύπου brainstorming, με σκοπό να καθοριστεί ενα σχέδιο δράσης για το μέλλον. Είναι μέρος της "σεναριολογίας" που όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν υποχρέωση να εκτιμήσουν, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η μυστική συνάντηση είχε και έχει μια λογική. Προσεκλήθησαν οι αντιπρόσωποι των πιστωτών, οι κύριες δυνάμεις που αποφασίζουν το μέλλον της Ευρώπης, και οι προβληματικοί ενδιαφερόμενοι. Υπάρχει η ευρωζώνη, υπάρχουν τα χρέη, υπάρχει η αγορά, υπάρχουν οι κερδοσκόποι, υπάρχουν και τα νούμερα.

Η Ελλάδα υπέγραψε μία σύμβαση που την έσωσε μέν προσωρινά απο την χρεωκοπία (το Μνημόνιο), αλλα της επέβαλε ενα πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών που εκπροσωπούν παθογένειες 30 χρόνων, και που πρέπει να διορθωθούν αμέσως. Η Ελλάδα έπρεπε να πληρώσει τα 110 δις μέσα σε 3 χρόνια απο την ώρα που τα πήρε, να επανιδρύσει όλες τις παθογένειές της σε 3 χρόνια, να πληρώσει 60-80 δις κάθε χρόνο σε ώριμα ομόλογα, κα να επιστρέψει στην ελεύθερη αγορά δανεισμού το 2013. Τίποτα απο όλα αυτά δεν είναι εφικτά. Ακόμα και οι πιο ευφάνταστοι (ή ηλίθιοι) οικονομολόγοι το καταννοούν.

Η Ελλάδα πρέπει να προστατευτεί απο τις αγορές για μια τουλάχιστον δεκαετία, και το συνολικό της χρέος να τραβηχτεί σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα. Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι εφικτές σε 10 χρόνια, αλλά όχι σε 3. Και αυτά θα γίνουν μόνον αν η Τρόϊκα ασκήσει πίεση. Με το ζόρι. Αλλιώς η Ελλάδα δεν αλλάζει.

Να τελειώνει λοιπόν το καλαμπούρι της εθνικής ανεξαρτησίας, της αντίστασης στο Μνημόνιο, της περίεργης αντιπολίτευσης που ζητάει ξεσηκωμό, να τελειώνουμε με το σοσιαλιστικό καλαμπούρι των συνδικάτων, των ιατρικών συμμοριών, και της λοιπής λαϊκής κλεπτοκρατίας που για 30 χρόνια μας πασάρεται για κοινωνικό σύστημα. Για να σωθεί η Ελλάδα χρειάζεται να μειωθεί το κράτος απο 30-60%. Ακόμα και αν μας χαριστεί όλο το χρέος, με τα σημερινά νούμερα παράγουμε πρωτογενή ελλείματα των 20 δις τον χρόνο. Ηρθε η ώρα να δωθεί μια λύση.

Ουσιαστικά, στη χώρα μας υπάρχουν δύο μόνον πραγματικές προτάσεις φιλοσοφικής σύλληψης και αντιμετώπισης της κρίσης (πέραν της διαμάχης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που είναι εντελώς φανταστική). Η μαρξιστική θεώρηση του ΚΚΕ που προτείνει έξοδο απο την Ευρώπη και το Ευρώ, και προτείνει στάση πληρωμών, κάτι που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε Κούβα, και η νεοφιλελεύθερη κατα πολλούς θεώρηση τύπου Γεννηματά που διατηρούν το ευρώ, τις αγορές και τις συμμαχίες, και προτείνουν ενα παρατεταμένο Μνημόνιο για την Ελλάδα, αναδιάρθρωση του συνολικού της χρέους, μείωση του Κράτους κατα μεγάλο ποσοστό, και ζητούν ευρωπαϊκή προστασία απο τις αγορές για πολλά χρόνια, μέσα στο οποίο διάστημα η Ελλάδα θα μπορούσε ρεαλιστικά να ανακάμψει, να διαχειριστεί το χρέος της, να κάνει κάποιες ρεαλιστικές διαθρωτικές αλλάγές και να εμπνευστεί ενα σχέδιο ανάπτυξης μέσα απο την ιδιωτική οικονομία. Προσωπικά τάσσομαι με τη δεύτερη.

7 comments:

  1. ποιος νορμάλ άνθρωπος δε θα τάσονταν με τη δεύτερη θεωρία;;;

    σκέψου όμως τι μυαλά κουβαλάμε οι ελληνες φίλε μάκη, που οι συνταξιούχοι βουλευτές, ζήτησαν αναδρομικές αυξήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ!

    εμείς οι απλοί κοινοί θνητοί, έχουμε υποστεί δραματική μείωση των μισθών μας, αλλά η κάστα των υπαλλήλων της βουλής και οι βουλευτές, παίρνουν μόνο 17 μισθούς το χρόνο. και δεν είναι της τάξης των 1200 ευρώ! απλά μερικών χιλιάδων ευρώ το μήνα ανέρχεται η αποζημείωση των βουλευτών.

    πουθενά δε γίνονται προσλήψεις αλλά στη βουλή προσέλαβαν 11 γυμναστές για το γυμναστήριο της βουλής.

    βγάλε τώρα συμπέρασμα!!!

    ReplyDelete
  2. Νομίζω κι εγώ πως η μοναδική μας ελπίδα είναι να μας αντέξουν και να μας ανεχθούν για καμιά δεκαετία ακόμα, ασκώντας παράλληλα πίεση μπας και γίνουμε επιτέλους άνθρωποι.

    ReplyDelete
  3. Συγγνώμη,αλλά αν ο κ.Γεννηματάς είναι νεοφιλελεύθερος,ο Παπακων/νου τότε τι είναι?
    Διότι αν δείτε το βίντεο,ο Γεννηματάς-που δεν θεωρείται εχθρικός προς το ΠΑΣΟΚ-τους "ζωγραφίζει" από ανίκανους ως εθνικούς μειοδότες,για την υπογραφή ενός μνημονίου που ήταν εξαρχής εντελώς ανεδαφικό,για την άρνηση της πανταχόθεν προεξοφλούμενης αναδιάρθρωσης,για τη βύθιση της χώρας στο σπιράλ της αυτοτροφοδοτούμενης υφεσης...
    Μακάρι να δοθεί ευρωπαική λύση,πολύ φοβάμαι όμως οτι για να βάλουμε μυαλό και να μειωθεί το κράτος,η μόνη λύση που θα δουν θα είναι προσωρινή η διακοπή της χρηματοδότησης,ώστε να "λιμοκτονήσει" μέρος του Κράτους...
    Και τότε,σενάρια σαν αυτό του προηγούμ.ποστ,δεν θα είναι φανταστικά...

    ReplyDelete
  4. Παντού σε όλη την Ελλάδα Ρία ο κόσμος μου έχει μουδιάσει. Απο την απέραντη αδικία του συστήματος μέσα στο οποίο ζεί, και απο το τρομερό κλείσιμο της αυλαίας με το άγνωστο αύριο. Η βάση της λαικής υποστήριξης είναι η συλλογική μας ηθική. Απο τη δικαιοσύνη έπρεπε να ξεκινήσει η κάθαρση, απο την αποκατάσταση της έννοιας του δικαίου. Τώρα είναι αργά. Το σύστημα θα σαπίσει μέχρι τέλους. Τώρα έρχονται οι ξένοι.

    ReplyDelete
  5. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια φίλε Οδυσσέα για να μπούμε συλλογικά σε άλλο καλούπι σκέψης. 30 χρόνια χρειάστηκαν για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Θα χρειαστούν άλλα τόσα για να αλλάξουμε. Μια ολόκληρη γενιά. Ισως να μη προλάβεις ποτέ σου να γυρίσεις.

    ReplyDelete
  6. Φίλε Squarelogic ο Γεννηματάς δεν αρέσει στην Αριστερά γιατί είναι τραπεζίτης, και στην Δεξιά γιατί δεν είναι λαικιστής. Και στους υπόλοιπους γιατί δεν λέει ξερά "κάτω το Μνημόνιο". Απ' όσους έχω ακούσει, ανήκει στην ομάδα εκείνη που καταννοεί πως το Μνημόνιο ήταν πειραματικό, οι πασόκοι το ψήφισαν γιατί απλά ήθελαν ενα ακόμα δάνειο. Και καταννοεί πως η Ελλάδα χρειάζεται τουλάχιστον μια δεκαετία σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής και προστατευτισμού απο τις αγορές. Το οποίον βέβαια σημαίνει ενα σκληρότερο Μνημόνιο.

    Η δήλωση Στρός Κάν που "διέρρευσε" ξαφνικά, καθώς και το άρθρο του Spiegel, είναι κομμάτι της διπλωματίας. Λέει το Spiegel αυτά που δεν μπορεί να πεί ανοιχτά η Μέρκελ. Και λένε και τα δύο μαζί πως ο Γιώργος είναι δεμένος χειροπόδαρα. Η υπογράφει ό,τι του λένε, ή η χώρα φεύγει απο την Ευρώπη. Το ίδιο βέβαια μήνυμα πάει και στον άλλον άχρηστο, τον Αντωνάκη.

    Απέραντα ψέματα και μυστική διπλωματία με Λαζόπουλο και Spiegel, όλα δείχνουν πως για να πάρουμε τα έξτρα λεφτά που θέλουμε, και ενέχυρο θα βάλουμε, και νέο Μνημόνιο θα υπογράψουμε. Αφού λοιπόν προηγήθηκε Λαζόπουλος καιSpiegel για να δωθεί το μήνυμα, εκλήθει κατόπιν και ο Παπ/νου για να στρωθεί η αντζέντα.

    Η τελική απόφαση θα έρθει σε μερικές εβδομάδες. Η εκταμιευση της πέμπτης δόσης θα δωθεί (κανονικά δεν θα την έδιναν γιατί τίποτα δεν έχει γίνει) αφού συμφωνήσουμε.

    Θυμάμαι την Διαμαντοπούλου που μετά την συνέντευξη της Τρόικας για τα 50 δις είπε το βαφρυσήμαντο "οι υπαλληλίσκοι δεν πρέπει να δίνουν συνεντεύξεις".

    Είδατε τελικά πως γ@$%#νε οι υπαλληλίσκοι;

    ReplyDelete
  7. Kαι κατα την ταπεινή μου γνώμη, ο Παπ/νου δεν είναι νεοφιλελεύθερος. Είναι απλός βλάξ.

    ReplyDelete