Friday, October 29, 2010

Ιστορίες του Φραπεδιστάν

O νεαρός γιατρός εκ Ρουμανίας επέστρεψε πιά στην Ελλάδα, και λόγω νοσταλγίας έκοβε βόλτες και στη γενέτειρα. Πετυχημένος και καταξιωμένος χειρούργος με πείρα στο εξωτερικό, απασχολούνταν λέει σε κάποιο ιδιωτική κλινική των Αθηνών οπου πρόσφερε τις υπηρεσίες του κάνοντας εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς. Τον είχα χαμένο απο χρόνια, και αναρωτιόμουν που ήτανε. Η επανεμφάνιση ήταν εντυπωσιακή.

Είχε και μια παιδική φιλία με τον Λαλιώτη έλεγε, κολλητός δηλαδή, και όπως διέδιδε και ο ίδιος στα καφενεία της γενέτειρας (βοηθούσε όσο μπορούσε ο καυμένος και τα παιδιά της επαρχίας), είχε και κάμποσους διορισμούς στην τσέπη, με κάποιο μικρό αντίτιμο βέβαια (βόηθαγε και ο Λαλιώτης για να λαδωθεί ο σκουριασμένος μηχανισμός). Οποιος προλάβει πρόλαβε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι ήταν πολλοί, 5 εκατομμύρια πήγαινε ο διορισμός, και σύμφωνα με το καφενείο, ο νεαρός χειρούργος άφησε την γενέτειρα με κάποιο σεβαστό κέρδος, όλα μετρητά βέβαια (και χωρίς απόδειξη), αφήνοντας τους δυστυχείς γονείς να περιμένουν τηλέφωνο απο το υπουργείο. Το κόλπο αποκαλύφτηκε όταν η ίδια η σύζυγος του Λαλιώτη πληροφορήθηκε το σχήμα, και έστειλε στη γενέτειρα τον εισαγγελέα. Ο νεαρός χειρούργος συνελήφθει αργότερα κάπου στην Αθήνα, οπου αυτή τη φορά φορούσε ράσο, καθότι εκτός απο χειρούργος ήταν λέει και αρχιεπίσκοπος Μολδοβλαχίας(!) - εσχατιά της Ορθοδοξίας μας, οδηγούσε δε και αυτοκίνητο με ειδική πινακίδα απο το Φανάρι! Δεν έγινε έκτοτε γνωστό αν η νομικη υπόθεση συνεχίστηκε, για τα λεφτά βέβαια ούτε λόγος.

Ενας δεύτερος γιατρός μπήκε στη ζωή μου αργότερα, τούτος απο Ιταλία, που κατέφθασε στην Βοστώνη για κάποια ειδικά σεμινάρια ιατρικής. Τον γνώρισα μέσω άλλων, και επρόκειτο για εναν πνευματώδη και ευχάριστο χαβαλέ με πολύ προσεγμένη εμφάνιση και ακριβά γούστα. Μόνον που δεν ήξερε αγγλικά ο δυστυχής, και αδυνατούσε να καταλάβει τα σεμινάρια. Μετά απο κάποιες συνεννοήσεις και καλό κρασί, την αγγλική του μόρφωση ανέλαβε η σύζυγός μου. Μετά απο μερικούς μήνες, και αφού είχε μάθει να παραγγέλνει και καφέ στην αγγλική γλώσσα, ο γιατρός εγκατέλειψε τα σεμινάρια και επέστρεψε στην Ελλάδα οπου ανέλαβε περίοπτη θέση σε Ιατρική σχολή ελληνικού πανεπιστημίου. Στο βιογραφικό του, ανέφερε και την αμερικανική του εμπειρία ως "καθηγητής ιατρικής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ". Μια μέρα μάλιστα, τον είδα και στην ελληνική τηλεόραση, με τον ίδιο τίτλο, να μιλάει για τις προόδους της ιατρικής και την ανεκδιήγητη κατάσταση των ελληνικών νοσοκομείων, που φυσικά ο ίδιος θα διόρθωνε.

Και καθώς ο πρώτος γιατρός έφευγε απο την Βοστώνη για ύψιστα ιατρικά καθήκοντα στην πατρίδα, κατέφθανε ο δεύτερος, τούτος εκ Πάτρας, σκοπός του οποίου ήταν να δουλέψει λίγο σε κάποιο νοσοκομείο της Βοστώνης, (όπου νάναι λέμε), μέχρι να τον ειδοποιήσει ο μπαμπάς του (που ήδη ήταν καθηγητής στην Πάτρα), πως η θέση του ήταν έτοιμη , καρφωτή και λαδωμένη, και να επιστρέψει το παληκάρι απο τις αμερικανικές διακοπές του απευθείας στην έδρα της ένδοξης ελληνικής ιατρικής.

Δυστυχώς όμως για αυτόν, την καρέκλα διεκδικούσε (για τον γιό του) και άλλος πατρινός, ο οποίος και δόντι με την πρυτανεία είχε, αλλά ήταν και σοβαρός Πασόκος. Η κόντρα εξελιχθηκε σε αληθινό πόλεμο, με τον δικό μου στο τηλέφωνο να συζητάει με τον μπαμπά του διάφορα σενάρια εξόντωσης του ανταγωνιστή του, όπως πληρωμές, διορισμούς συγγενών του αντιπάλου σε άλλα υπουργεία, κλπ. Και τι πασοκαριό δεν κινητοποιήθηκε εκείνη την εποχή για να πάρει ο γόνος τη θέση, που τελικά όμως έχασε τη φοβερή τιτανομαχεία, και επέστρεψε στην Ελλάδα άπραγος.

Ηταν μια τεράστια υποχώρηση και ήττα, δήλωσε ο νεαρός γιατρός καθώς τον πήγαινα στο αεροδρόμιο για την επιστροφή του στην Ελλάδα. Αλλά πίσω έχει η αχλάδα την ουρά, με πληροφόρησε, καθώς η οικογένειά του έχει πολύ καλές πληροφορίες πως ο αδελφός του ανταγωνιστή του, (ένας εφοριακός) είχε εκτεθεί σε κάτι λοβιτούρες με επιχειρηματίες, και τώρα θα τον σούβλιζαν για εκδίκηση σαν τον Αθανάσιο Διάκο.

Δεν ακολούθησα τη συνεχεια, γιατί έκτοτε σταμάτησα να κάνω παρέα με γιατρούς, και τόριξα στους μουσικούς και τους κομπιουτεράδες...

---------------
Στη φωτογραφία, ο Τσό, εμβληματική μορφή ιδρυτή κινήματος κλεπτοκρατίας και λοβιτούρας. Οπως ξέρετε, έχει τιμωρηθεί βάναυσα με αφαίρεση της πασοκικής του ταυτότητας.

18 comments:

  1. Το κακό που φούντωσε όμως το 1981 δεν λέει πια να σταματήσει!!

    ReplyDelete
  2. δε γνωρίζεις τίποτα φίλε μου!

    να σου πω εγώ ιστορίες, να μείνεις χωρίς τρίχα στο κεφάλι!

    διευθυντής στο εσύ, σε κλινική και τμήμα, χωρίς κανένα πτυχίο, ψέματα, με πλαστό πτυχίο!!! και υπογράφει κιόλας και έχει και καμιά δεκαετία τη θέση αυτή!

    μπες στο ζούγκλα να δεις!

    ReplyDelete
  3. Μια καλημέρα-καλημέρα πέρασα να πω, δεν γνώριζα την επαναλειτουργία του blog και το ανακάλυψα τυχαία μέσα από κάποιο link, καλή επάνοδο, καλή συνέχεια
    apneagr

    ReplyDelete
  4. Ζαλάδα με πιάνει, αγαπητέ Λόκους, με τέτοιες ιστορίες. Και κλείνομαι περισσότερο στο μικρόκοσμο και τους λωτούς μου, που αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους!
    Τι να πω για τους ηλίθιους που χρυσώσανε το λαμόγιο, ελπίζοντας σε διορισμούς; Με τις υγείες τους! Αυτούς ψηφίζουν, αυτά ελπίζουν...
    Δεν είναι καλύτεροι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ από τους βουλευτές τους.

    ReplyDelete
  5. Καλά όλα τα ρεμάλια της ιατρικής βρήκες να γνωρίσεις; :))

    ReplyDelete
  6. ΟΚ ! Υπάρχει και ένας καλός, τουλάχιστον!!!

    ReplyDelete
  7. http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=218182

    ΑΕΙ: σόι πάει το βασίλειο

    "Μεγάλες σχολές, όπως η Ιατρική και η Νομική Αθηνών, αποδεικνύονται φέουδα ολίγων δεκάδων υψηλόβαθμων καθηγητών, ενώ άλλες μικρότερες είναι απλώς... οικογενειακές σχολές. Η Ιατρική είναι το απόλυτο παράδειγμα. Σε μια σχολή με περίπου 100 καθηγητές α' βαθμίδας, καταγράφηκαν 18 μέλη ΔΕΠ (Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού) όλων των επιπέδων (λέκτορες, επίκουροι, αναπληρωτές), που είναι τέκνα νυν και τέως καθηγητών στο ίδιο ίδρυμα, πλην ενός του οποίους ο πατέρας είναι καθηγητής στο ΑΠΘ. Ωστόσο, διπλάσιοι υπολογίζονται οι λοιποί συγγενείς, ανίψια, γαμπροί, νύφες, πρώην και νυν σύζυγοι που συγκροτούν το ευρύτερο συγγενικό περιβάλλον, το οποίο, όμως, απουσιάζει από τις λίστες που προορίζονται για το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ερώτημα που τέθηκε και απαντήθηκε αφορά τα «μέλη ΔΕΠ που είναι τέκνα διδασκόντων στα ΑΕΙ». Ολοι οι άλλοι έμειναν απ' έξω."

    ReplyDelete
  8. Τώρα να σταματήσει κ. Βαρδάκα; Tωρα είμαστε σε φάση "ο σώζων εαυτόν σωθήτω". Προσπαθώ βεβαίως να είμαι αισιόδοξος. Προσπαθείστε και σείς.

    -------------------------
    Εξαιρετική περίπτωση Ρία μου, την είδα. Χρειαζόμαστε μια μέθοδο τώρα πιστοποίησης γιατρών, ότι δηλαδή ο καθένας που μιλάμε δεν είμαι μαιμού. Νάσαι καλά.

    Παρακαλώ θαυμάστε-
    http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=191845&cid=4

    ReplyDelete
  9. Φίλε αpneagr, νάσαι καλά και καλή δύναμη. Ευχαριστώ πολύ για όλες τις αναπαραγωγές.

    ReplyDelete
  10. Φίλε Λωτοφάγε ο,τι γράφω είναι αληθινό. Βρίσκομαι σε ενα σημείο που έρχονται πολλοί για λίγο, απλά για να βάλουν κάτι στο βιογραφικό τους. Είναι πράγματι λυπηρό, αλλά και διασκεδαστικό.

    Το λαμόγιο στη γενέτειρα θέρισε τους πάντες, πασοκτζήδες και νεοδημοκράτες. Στο θέμα του βολέματος είμαστε όλοι ενωμένοι. Νάσαι καλά.

    ReplyDelete
  11. Φίλε μου Αθεόφοβε μη μου στεναχωριέσαι:)Αφού ξέρεις πως εγώ είμαι τίμιος μπλόγκερ, και τους καλούς γιατρούς του έχω στα υπ' όψιν.
    Λαμόγια έχω γνωρίσει πολλά, και φυσικά το στατιστικό ποσοστό των λαμογιών ανα επάγγελμα είναι το ίδιο.

    Για ελαφρυντικό θα έλεγα επίσης πως το πρώτο λαμόγιο του πόστ με τους διορισμούς, είναι ο μόνο αληθινό ρεμάλι της αφήγησης, απατεώνας, και δεν ήταν κάν γιατρός. Οι άλλοι δύο ήταν πολύ ευχάριστοι κι μορφωμένοι τύποι, εξαίρετοι σε παρέα και συζήτηση. Απλά τα παιδιά διαπλέκονταν λίγο λόγω εργασίας. "Τα συνηθισμένα":)

    ReplyDelete
  12. Φίλε glam , όπως λέω και πιο πάνω, το στατιστικό ποσοστό των λαμογιών ανα επάγγελμα είναι το ίδιο. Εχω και ιστορία με υδραυλικούς. Εν καιρώ.

    Εγραψα το πόστ λόγω του θέματος περι νεποτισμού στα ΑΕΙ, που είναι τώρα στην επικαιρότητα. Ας διατηρήσουμε βέβαια το χιούμορ μας. Τις ευχές μου.

    ReplyDelete
  13. Φίλε Χριστάκη αυτό το άρθρο που παραθέτεις διάβασα, και μερικά παρεμφερή, και ξεκίνησα να γράψω το πόστ. Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιό σου. Εχω επίσης και κάμποσα παραδείγματα με ανθρώπους που παρουσίασαν αντεγραμμένα διδακτορικά, ή εργασίες άλλων για τα τυπικά προσόντα. Σκοπός μου δεν είναι να εκθέσω κάποιον, απλά να τονίσω το θέμα. Σε ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  14. Διανύουμε αναμφισβήτητα μια περίοδο αυτογνωσίας, βλέποντας και διαπιστώνοντας καθημερινά τα παράγωγα του συστήματος που δημιουργήσαμε. Αυτό είναι θετικό. Το άν θα διορθωθούν όλες αυτές οι καταπληκτικές παθογένειες και διαπλοκές, δεν το γνωρίζω. Προσπαθώ απλά να είμαι αισιόδοξος. Προσπαθείστε και εσείς.

    ReplyDelete
  15. Είναι όμως δυνατόν τέτοια φαινόμενα να τα καταπολεμήσουν ο Κωστάκης και ο Γιωργάκης;;; Που το μόνο τους προσόν είναι το επίθετό τους και είναι ακριβώς προϊόντα νεποτισμού;;;

    Προφανώς όχι. Ότι και αν λένε.

    ReplyDelete
  16. Φίλε Xristaki,
    Εμμένω σε μια φιλοσοφική μου τοποθέτηση, που αποτελεί και ιστορική αλήθεια. Κανένας πολιτισμός δεν αναβίωσε στην ίδια γενιά μέσα στην οποία κατέρρευσε.

    Ακόμα και αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια ηθική συλλογική συνείδηση που θα οδηγήσει σε μια καινούργια κοινωνία, θα χρειαστούμε τουλάχιστον άλλα 30 χρόνια (δηλαδή τουλάχισον μια ακόμα γενιά).

    ReplyDelete
  17. Ακριβώς. Αυτή η γενιά χάθηκε. Και αν είναι μόνον αυτή, πάει καλά...

    ReplyDelete
  18. Για τσεκάρισε λίγο την Γαλλία φίλε univers. Εχει και καλό κρασί:)

    ReplyDelete