Οπως γνωρίζετε, υπάρχουν δύο τρόποι να μειώσεις ένα έλλειμμα. Η αυξάνεις τα έσοδα, ή μειώνεις τα έξοδα (ή και τα δύο). Μετά απο ενα χρόνο στην εξουσία, και απο την πλευρά λοιπόν των εσόδων, πληροφορήθηκα χθές απο τον κ. Παπακωνσταντίνου πως "στην Ελλάδα προσποιούμαστε οτι έχουμε φορολογικό σύστημα". Ηταν μια εξαιρετική δήλωση, ενδεικτική θα έλεγα έλληνα πασόκου που μαθαίνει τη δουλειά (ανταποκρίθηκαν ανάλογα και οι αγορές). Πιάσανε βέβαια και εναν τραγουδιστή φοροφυγά, ενα γιατρό, εναν παπά, άντε και εναν εφοριακό, αλλά τα νούμερα δεν βγαίνουν γιατι η ψωροκώσταινα απλώς δεν τραβάει, και οπως ξέρετε την έχουν αναλάβει οι ξένοι.
Τί απέμεινε λοιπόν; Η πλευρά των εξόδων, οι δημόσιες δαπάνες. Το περίφημο ελληνικό κράτος, θαυμαστό σε σύλληψη, και ακόμα ωραιότερο σε εφαρμογή. Αφού όλα τα άλλα απέτυχαν, η Τρόικα λοιπόν ειναι σαφής για το τί περιμένει μετά τις περιφεριακές. Και ο Γιωργάρας, μόλις το άκουσε, έσπευσε αμέσως να μας διαβεβαιώσει στην διακαναλική του, πως απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων δεν θα γίνουν. Τέτοια κόλπα κάνει η Κούβα, άντε και η Αγγλία. Ε οχι και η Ελλάδα Σπιναλόγκα!
Εκεί κολλάει η απειλή του Γιώργου για εκλογές. Πως να χαλάσει ο σοσιαλιστής Γιώργος το κρατικό τερατούργημα που με τόσο κόπο έφερε τον "λαό στην εξουσία"; Θα εκθέσει τους κομματικούς πελάτες του στις άγριες δυναμικές της ελεύθερης αγοράς και του μισητού καπιταλισμού; Θα βγάλει τα παιδιά του προστατευτισμού στην σέντρα; Θα ερωτηθεί λοιπόν πρώτα ο λαός. Και μαντέψτε τί θα απαντήσουν οι πελάτες...
Μια ανεκδιήγητη ομάδα ηλιθίων που δεν μιλιούνται κάν μεταξύ τους, κυβερνάει τη σάπια χώρα απο τα τηλεπαράθυρα, και προσπαθεί παντιοτρόπως να διατηρήσει τον σάπιο Κρατισμό απο τον οποίον ανήθικα βιοπορίζεται. Ηρθε όμως η ώρα των αποφάσεων. Μόλις απωληθούν οι πρώτοι κηφήνες, θα γίνει πόλεμος. Θα είναι το τελευταίο στάδιο της παρακμής ενός κράτους που τα τελευταία 30 χρόνια προσποιείται πως είναι και πολιτισμός.
----------------------------------
Εχουμε πνιγεί στα ψέματα και τις υπεκφυγές. Η ομάδα των ηλιθίων που παριστάνει την κυβέρνηση,αφού ανακοίνωσε πως αποκλείεται να πάμε στο ΔΝΤ, στο τέλος έφερε την Τρόϊκα ενισχυμένη. Απο το "λεφτά υπάρχουν" πήγαμε στο "δεν υπάρχει σάλιο", απο την κατάργηση των "αποικιακών συμβάσεων" στις εκπληκτικές κινεζικές και αραβικές επενδύσεις. Ακόμα και σήμερα δεν ξέρουμε πόσο είναι το έλλειμμα, πόσο θα είναι αύριο ο ΦΠΑ, και αν η επιμήκυνση του χρέους συζητιέται ή τέλος πάντων δεν συζητιέται. Η όποια αισιοδοξία απέμεινε, εξανεμίζεται ραγδαία...
Μπανάνες
-
*Οι δημοπρασίες έργων ‘τέχνης’ και άλλων παραδόξων αντικειμένων μας έχουν
δώσει κατά καιρούς τροφή για σχολιασμό και περίσκεψη σχετικά με το
αισθητικό γο...
11 hours ago
Τα εσοδα στην Ελλάδα ΔΕΝ αυξάνονται πάνω από ενα όριο,όχι πλέον τόσο λόγω εκτεταμένης φοροδιαφυγής
ReplyDelete(φρονώ οτι σε αυτόν τον τομέα έχουν γίνει μεγάλα βήματα και τρομοκράτηση του κόσμου)όσο λόγω της βαθιάς ΥΦΕΣΗΣ που έχει προκαλέσει η συνταγή του μνημονίου και η στάση πληρωμών στο εσωτερικό του Δημοσίου.Πλην μισθών και συντάξεων,το ελλην.δοβλέτι ΔΕΝ πληρώνει καμία απ τις οφειλές του!Αρα,απ τον τομέα των εσόδων,αν δεν θέλει μαζική μετανάστευση όσων Ελλήνων μπορούν να κερδίσουν ενα κομμάτι ψωμί στο εξωτερικό,δεν σηκώνει και αλλες φοροεπιδρομές.Ηρθε ο καιρός των ΔΑΠΑΝΩΝ...
Και μπορεί η κατάργηση των εκδρομών των ΚΑΠΗ πχ.
να θεωρείται ανάλγητη αλλά όταν η χώρα χρωστά της Μιχαλούς,δεν είναι δυνατόν να παρέχει δωρεάν διακοπές και εκδρομές ή να συντηρεί δεν ξέρω πόσα τηλεοπτ.κανάλια και σταθμούς.Καλύτερα να κρατήσει χρήματα για να συνεχίσουν να υπάρχουν υλικά στα Νοσ/μεία και καθηγητές στα σχολεία.Είναι πλέον θέμα προτεραιοτήτων...
Αλλοδαπός μετανάστης έκανε σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ προ ημερών συνηθισμένη εγχείρηση σκωληκοειδίτιδος. Για όλη την θεραπεία χρεώθηκε 500-600€. Για "κουβαδιάτικα", δηλ. για τα έξοδα υλικού του χειρουργείου χρεώθηκε 1200-1300€.΄Ήταν μόνο τα ποσά που οι προμηθευτές εχρέωσαν το Νοσοκομείο χωρίς αμοιβές ιατρών!!
ReplyDeleteτο αδιέξοδο είναι προφανές φίλε Locus και ο Γεωργάκης δεν τολμάει ούτε να αγγίξει το υπερμεγέθες κράτος με συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών ούτε να καταπολεμήσει την διαφθορά που βρίθει μέσα του και κοστίζει ακόμα περισσότερα λεφτά στον φορολογούμενο. Τα βήματα που έχουν γίνει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, φίλε squarelogic είναι ελάχιστα, καθόσον απο τα 80 δις που εκτιμάται (20 δις στα ταμεία) ούτε 2 δις δεν έχουν μπεί στα ταμεία.
ReplyDeleteΕιλικρινά δεν κατανοώ αυτή την ατολμία, που και το περί δικαίου αίσθημα θα κάλυπτε και τα ταμεία θα γέμιζε.
Ειλικρινά δεν κατανοώ αυτή την ατολμία
ReplyDeleteΕγώ πάλι την κατανοώ απολύτως. Οταν επι δεκαετίες συμμετέχεις ως συμμορία στην καταλήστευση της χώρας που να βρεις το ανάστημα να βάλεις χέρι στα κακώς κείμενα; Και όχι μόνο αυτό. Οι ηγεσίες έχουν (πάντα είχαν) δύο μόνο τρόπους να επιβάλουν δυσάρεστα μέτρα:
Η μία είναι η βία, και η άλλη το παράδειγμα συνοδευόμενο με ολίγη απο βία. Είναι οι μόνες γνωστές μέθοδοι.
Η πρώτη μέθοδος δεν παίζει γιατί απαιτεί δικτατορικές συνθήκες που δεν μπορούν να υπάρξουν σε αυτή την συγκυρία.
Η δεύτερη μέθοδος απαιτεί να εγκαταλείψει το πολιτικό σύστημα τα προνόμιά του ώστε να αρχίσει να παραδειγματίζεται και ο λαός. Ουτε αυτό φαίνεται στον ορίζοντα. Το ακριβώς αντίθετο θα έλεγα.
Μοιραίοι και άβουλοι σερνόμαστε πίσω απο την τροϊκα κι όποιος αντέξει.
@all-
ReplyDeleteΒρισκόμαστε κατα γενική ομολογία, σε ενα οριακό σημείο, που οι αποφάσεις μας δεν είναι μόνον δημοσιονομικές, αλλά και βαθύτατα φιλοσοφικές. Η χώρα είναι όντως χρεωκοπημένη, και οι στάσεις πληρωμών στο εσωτερικό της είναι εμφανέστατες. Πολλοί ξένοι αναλυτές οριοθετούν την επίσημη χρεωκοπία της Ελλάδας σε περίπου δύο χρόνια καθώς τα λειτουργικά έξοδα του κράτους και οι τόκοι σε δάνεια ξεπερνούν τα 60 δις τον χρόνο, και δεν καλύπτονται ούτε απο εσωτερικούς πόρους, αλλά ούτε απο εξωτερικό δανεισμό στην ελεύθερη αγορά. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα αναγκαστικά θα μείνει σε παρατεταμένο καθεστώς προστασίας. Πείτε το Μνημόνιο, πείτε όπως θέλετε, τα νούμερα δεν βγαίνουν, και τα νούμερα λένε την αλήθεια.
Είτε ειναι ΚΑΠΗ, είτε μπάνια του λαού, είτε νοσοκομεία, το γεγονός είναι πως το σύστημα δεν είναι πιά διατηρήσιμο. Και ειδικά για την Ελλάδα, η μείωση του δημοσίου τομέα δεν είναι μόνον ενα δημοσιονομικό σενάριο (όπως στην Αγγλία), αλλά μια βαθιά φιλοσοφική παθογένεια που αν δεν εξαλειφθεί ως νοοτροπία και τρόπος ζωής, θα μας τελειώσει μια ώρα αρχίτερα.
Πόσο "λίπος" υπάρχει είναι συζητήσιμο, καθώς και το πώς θα γίνει η μείωση του δημόσιου τομέα. Προσωπικά πιστεύω πως ενα τεράστιο ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων δεν ασχολείται με τίποτα. Το πόσο είναι αυτό το ποσοστό, υπάρχουν τρόποι να το βρούμε. Πρίν λίγα χρόνια, ειχα δει μια προσπάθεια εξυγίανσης μιας εταιρείας, οπου συμφωνήθηκε να φτιαχτεί αρχικά ενα τελικό οργανόγραμμα, και πάνω σ' αυτό να καταγραφούν οι ανάγκες σε θέσεις και προσωπικό. Αν κάνουμε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, οι παρείσακτοι μπορεί να φτάσουν και 10-30%.
Στο οριακό σημείο που βρισκόμαστε, χρειαζόμαστε πράγματι επανίδρυση του Κράτους, μαζί με καινούργιο Σύνταγμα, συγκεκριμένους κανόνες διαφάνειας των κομμάτων, και νόμους για πόθεν έσχες των πάντων. Είναι λογικό ο Παπανδρέου να μην θέλει να επωμισθεί το βάρος όλων των αλλαγών, αλλά η ατολμία του ειναι τώρα εγκληματική.
Η Ελλάδα βούλιαξε απο την συντήρηση (με δανεικά) του κομματικού κράτους. Αν αυτή η παθογένεια εξαλειφθεί, θα ειναι η μεγαλύτερη επανάσταση στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια. Θα είναι επώδυνο, αλλά είναι αναγκαίο. Και αν δεν γίνει μέχρι το 2013, η χρυσή ευκαιρία θα χαθεί για πάντα.