Monday, October 18, 2010

Απλές χρηματοενέσεις τέλος

Κάποιος γνωστός μας φίλος στην Ελλάδα, βρήκε το καλοκαίρι μια δουλειά στη Γερμανία, και αποφάσισε να φύγει. Την παραμονή της φυγής του, πέρασε απο το σπίτι για καφέ, και με ρώτησε τί να περιμένει απο τη Γερμανία. Αμαθος απο μετανάστευση, σε ηλικία 34 χρόνων (που δεν βοηθάει ψυχολογικά), και μαθημένος στον ελληνικό μόνον τρόπο ζωής, δεν ήθελα να τον απαγοητεύσω, αλλά όφειλα να του πώ λίγο την αλήθεια.

Θα είναι λίγο ζόρικα για μερικούς μήνες, του είπα, δούλευε μέν, αλλά μην αφήνεσαι ψυχολογικά, βρές διεξόδους σε βόλτες, σε βιβλία. Μελέτα την ιστορία και την ψυχοσύνθεση της κοινωνίας που σε δέχεται, σεβάσου τους νόμους της και τον πολιτισμό της, παρακολούθα και ενημερώσου για τα κοινωνικά της, και προπαντός μάθε γερμανικά. Πουθενά δεν μπορείς να ζήσεις αν δεν ξέρεις τη γλώσσα. "Τι γλώσσα να μάθω ρέ" αντέδρασε εκείνος χαριτωμένα, "Είσαι καλά; Εγώ για λίγο πάω, κάτι χρηματοενέσεις θα κάνω, και θα γυρίσω".

Δεν επέμεινα. Τη μερα που έφευγε για την Γερμανία, η ειδησεογραφία είχε και κάτι νέα απο το Αμβούργο, όπου πήγαινε. Μερικούς μήνες αργότερα, μαθαίνω πως ο φίλτατος Πάνος έχει αποτελματωθεί ψυχολογικά γλωσσικά και εργασιακά, και ψάχνει διέξοδο. Μακάρι να γυρίσει στην Ελλάδα και να τα καταφέρει. Θα διαπίστωσε πάντως πως το τεράστιο θέμα της μετανάστευσης, άγνωστο και θεωρητικό σε κείνον μέχρι τότε, δεν λύνεται σε επίπεδο απλών χρηματοενέσεων...



-------------------
Δεν θα βιαστώ να αποδώσω τις δηλωσεις Μέρκελ σε ρατσισμό, το γνωστό γερμανικό γονίδιο, το χιτλερικό παρελθόν. Αυτές οι δηλώσεις ειναι πολύ σοβαρές, και αποκλείεται να έγιναν στο κενό. Κάποιες αποφάσεις έχουν παρθεί, το μελλον θα το δείξει. Υποθέτω πως το θέμα της μετανάστευσης κυοφορεί τεράστιες αλλαγές για την Ευρώπη. Το γεγονός πάντως παραμένει - κατα την ταπεινή μου πάντα γνώμη, πως η φιλελεύθερη δυτική Ευρώπη εκτός απο χρηματοενέσεις, έχει προσφέρει στους μετανάστες της και αξιοπρέπεια, ευκαιρίες αφομοίωσης, σεμινάρια επαγγελματικών γνώσεων, και τεράστιες ατομικές ευκαιρίες επιλογών. Θα πρέπει και εκείνοι να ανταποδώσουν.

*Tην εμπειρία του Λοντονιστάν, της Γαλλίας και τώρα της Γερμανίας, ας αφομοιώσουν οι Πασόκοι και τα υπόλοιπα εκπασοκισμένα παραμάγαζα καθώς εκτός απο τους παθόντες έλληνες των "κεκτημένων", προσκαλούν τώρα και κάτι απίθανους πολιτιστικά μετανάστες να συμμετάσχουν στην καινούργια πολυπολιτισμική Ελλάδα.

7 comments:

  1. Εχεις δίκο οτι η γλώσσα είναι το νούμερο ΕΝΑ που επιτρέπει σταδιακά και τώ ώσμωση της περιρέρουσας ατμόσφαιρας και κουλτούρας.Οι δηλώσεις Μέρκελ προφανώς σηματοδοτούν μια νέα αποχή στους κανόνες υποδοχής και παραμονής μεταναστών στη Γερμανία.
    Για τα καθ'ημάς,τι έγινε σωστά εδώ για να γίνει αυτό σωστά?Στην καλύτερη,υπολογίζουν τα ψηφαλάκια που θα εισπράξουν απ τους νεόκοπους 'Ελληνες".
    Πάντα έτσι δεν ήταν?
    (το χειρότερο σενάριο θα το έχετε διαβάσει,περί ηθελημένης αλλοίωσης του πληθυσμού ώστε να μην μπορεί ν'αντιδράσει σε επιχειρούμενη κατάτμηση των καλλικράτειων περιφερειών)

    ReplyDelete
  2. Πολύ σωστά, Locus, και οι συμβουλές που έδωσες και η ανάλυσή σου. Εγώ την έκανα τρείς φορές την δουλειά: Μια στην Αγγλία, Λονδίνο, το '75 για 7-8 χρόνια, μια στη Μασαχουσέτη το '90 για 17 χρόνια και πριν δυόμιση χρόνια στην Ιταλία για τα καλά. Χωρίς να ξέρω την Αγγλική γλώσσα, την οποία τώρα μιλάω πιο σωστά από τα Ελληνικά, και χωρίς να με ενδιαφέρουν οι μηχανισμοί, ιστορία και παραδώσεις της κοινωνίας στην οποία έμπαινα σαν ενεργό μέλος, τα 25 αυτά χρόνια θα ήταν μαρτύριο. Τελικά ήταν τα καλύτερά μου χρόνια και είμαι ευγνώμων που τα έζησα -αλλά οφείλεται αυτό και σε κάτι άλλο σημαντικό: Ποτέ δεν έφυγα από την Ελλάδα, απλά πήγα προς τους προορισμούς μου από ενδιαφέρον και για ανακάλυψη και περιπέτεια, όχι από ανάγκη. Δεν είχα κανένα πρόβλημα που με έκανε να φύγω από την Ελλάδα. Αυτό είναι σημαντικότατο.

    Τα της Μέρκελ τώρα, και όπως τα έθεσε, επισημοποιώντας την θέση της πλειοψηφίας των μελών της ανώτερης φυλής, ούτε μπορούμε να τα πάρουμε σαν σωστές παρατηρήσεις του πνεύματος αυτών που είπα παραπάνω, γιατί ελευθερία σημαίνει να είναι το άτομο ελεύθερο να κάνει την υποκουλτούρα του αν θέλει, ούτε μπορούμε χονδρικά να πούμε ότι πρόκειται για ρατσισμό. Η εμπειρία μου με διδάσκει ότι όσον αφορά την Γερμανία πρέπει επί τέλους ο κόσμος να καταλάβει δύο πράγματα: Πρώτον, οι Γερμανοί είναι τρομερά ορθολογιστικοί, παγωμένοι και οργανωμένοι, και δεύτερον, πραγματικά, μα πραγματικά, πιστεύουν εμμέσως και υποσυνείδητα ότι είναι βιολογικά ανώτεροι από τους γύρω τους. Αυτά τα δύο πράγματα δεν πρόκειται να εξατμιστούν με την ουτοπία του διεθνισμού. Ο Χομο Σαπιενς είναι ακόμα hunter-gatherer, και ο ισχυρότερος θα επιβιώσει και τίποτα δεν πρόκειται να το αλλάξει αυτό.

    Τέλος πάντων, και συγγνώμη Locus για τούτη την έκθεση ιδεών, δύο καινούργιοι μας φίλοι, ένας γιατρός και μια καθηγήτρια πανεπιστημίου, άρτι αφιχθέντες από την γενέτειρα Γερμανία να απολαύσουν την σύνταξή τους στο διπλανό χωριό, με διαβεβαιώνουν ότι κατά την γνώμη τους, και αυτή πολλών γνωστών τους, η Μέρκελ είναι "μια ανίκανη ηλίθια που καταστρέφει την Γερμανία και την Ευρώπη". Και απ' ότι ξέρω όταν ένας Γερμανός χρησιμοποιεί την λέξη "ηλίθια", το εννοεί!

    ReplyDelete
  3. Φίλε Squarelogic -
    Η έγγύς περιοχή των Βαλκανίων αποτελεί τον φυσικό χώρο απο τον οποίον η Ελλάδα θα αντλήσει μετανάστες. Δηλαδή, Αλβανία, Σερβία, Σκόπια, κτλ. Είναι άνθρωποι με τους οποίους μοιάζουμε και μπορούν εύκολα να αφομοιωθούν στην Ελλάδα. Το να ελληνοποιούμε τώρα διάφορους απίθανους τυπάδες σκληροπυρηνικών ισλαμικών χωρών τύπου Σομαλίας, Αφγανιστάν, κτλ, είναι τουλάχιστον ανόητο. Οι μουσουλμάνοι ειναι εκείνοι που κατ'α εξοχήν αντιστέκονται στη δυτική κουλτούρα. Σε αυτούς αναφερόταν κυρίως η Μέρκελ. Η ιστορική εμπειρία δείχνει πως κοινωνίες με μία γλώσσα, μία θρησκεία και μία κουλτούρα ειναι πιο σταθερές απο τις άλλες.

    ReplyDelete
  4. Αγαπητέ μου thinks-
    Ούτε ανάγκη είχες να φύγεις απο την Ελλάδα, ούτε επισκέφτηκες κάποιον πολιτισμό που αντιτίθεται φιλοσοφικά στον δικό σου. Η προσαρμογή σου δέ ήταν ακόμα ευκολότερη, γιατί όπως λές έμαθες τις γλώσσες των άλλων και συνυπάρχεις με τους άλλους άψογα.

    Δεν ξέρω αν η Μέρκελ είναι ηλίθια, και γνωρίζω πως πολλοί γερμανοί θεωρούν τουε εαυτούς τους βιολογικά ανώτερους από τους γύρω τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι φούρνοι ξανάρχονται, ούτε πως ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Γερμανίας (στον οποίον κυρίως αναφερόνταν η Μέρκελ) έχει αφομοιωθεί στη Γερμανία. Σε όλες τις ευρωπαικές χώρες η αφομοίωση έχει αποτύχει, και αυτό είναι το γεγονός. Το τί θα γίνει στο μέλλον δεν το γνωρίζω, στην ελληνική όμως υποκολτούρα που εσύ επιζήτησες και διατήρησες στην Αγγλία, την Αμερική και τώρα στην Ιταλία, δεν υπήρχε ούτε αντίσταση κατά των νόμων της ντόπιας κοινωνίας, ούτε αίτημα για Σαρία. Το μέλλον θα δείξει.

    ReplyDelete
  5. Σωστά τα λες στην απάντησή σου για την οποία σ' ευχαριστώ, απλά να επεκταθώ σε δύο πτυχές: ναι μεν απέτυχε η αφομοίωση παντού αλλά η αντιδράσεις των οικοδεσποτών σ' αυτό το γεγονός διαφέρουν σημαντικά, με την Γερμανία σε μια θέση που θυμίζει λίγο ανώτερη φυλή. Επίσης, στην κατά βάση ομογενή Αγγλία δεν μπήκα σε υποκουλτούρα, μην θέλοντας να δω μπροστά μου Έλληνα ζωγραφιστό -υπήρχαν αρκετοί Έλληνες στην Ελλάδα αν έκανα κέφι. Στην Αμερική από την άλλη μεριά δεν θα το έλεγα υποκουλτούρα γιατί τότε όλοι οι Χ-Αμερικάνοι έχουν την δική τους υποκουλτούρα μια που οι μόνοι πραγματικοί Αμερικανοί βρίσκονται σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως που λέγονται reservations...

    ReplyDelete
  6. Οι δηλώσεις Μερκελ δεν είναι ρατσιστικές. Τουλάχιστον όχι με βάση το «γερμανικό «γονίδιο». Υποδηλώνουν απλά το προφανές: Το να μαζεύεται ο κόσμος σε έναν τόπο οδηγεί σε απώλεια βιωσιμότητας του τόπου αυτού. Επιπλέον, η πολύποικιλότητα είναι σημαντικός αναπτυξιακός παράγοντας και προς σεβασμό, αλλά όχι με την έννοια του να γίνουν όλες οι κοινωνίες πολυποίκιλες και κατά τα άλλα όμοιες μεταξύ τους, αλλά αντιθέτως να υπάρχει ποικιλία κοινωνιών η οποία θα σέβεται η μία την άλλη, θα την αφήνει να έχει ιδιαιτερότητες και θα ανταλλάσσει ιδέες.
    Κοινώς, το παρόν μοτίβο παγκοσμιοποίησης απέτυχε, όπως ακριβώς είπε και η Μέρκελ, και παρότι σπάνια συμφωνώ μαζί της, εδώ τα έχει τα δίκια της.
    Με άλλα λόγια μάλλον είχες δίκιο, δεν ξέρω αν οι απλές χρηματοενέσεις τελείωσαν, πολλοί τις πετυχαίνουν ακόμα, αλλά με business Αραβία και όχι Γερμανία, αλλά αν ο φίλος σου ήθελε να μείνει καιρό εκεί και όντως το να μείνει λίγο και για αρπαχτή ήταν αδύνατο, τότε θα έπρεπε να αποδεχθεί πλήρως την "γερμανοποίησή" του.

    ReplyDelete
  7. thinksκαι abban, -
    Για μέρες τώρα δεν μπορούσα να απαντήσω στα σχόλιά σας, γιατί ο γκούγκλης μουλάρωσε και δεν τα εμφανίζει.

    Thinks-
    Πολύ πιο δύσκολη η αφομείωση στη Γερμανία απο την Αμερική, το ξέρω αυτό καλά. Η Γερμανία δεν ήθελε και δεν θέλει ξένους. Αυτό απο μόνο του θα με απωθούσε αν εγώ έπρεπε να προσπαθήσω να μάθω τη γλώσσα τους, μόνον και μόνον για να μου δείχνουν εκείνοι πόσο ανεπιθύμητος είμαι.

    Για τους "πραγματικούς αμερικανούς", μάλλον μάταια η συζήτηση, είναι ενα ιστορικό ταμπού που μαζί με το θέμα της Δουλείας η Αμερικανική κοινωνία δεν θα το ξεπεράσει ποτέ, αλλα σαν ευρωπαική κοινωνία, τα κατάφερε καλύτερα απο την Ευρώπη.

    Abban-
    Δεν μπορούσα να προσφέρω τίποτα άλλο στον φίλο μου, γιατί η μετανάστευση έχει ψηθεί πάνω μου, και εκείνος ήταν τόσο ανυποψίαστος, που δεν ήθελα να τον πικράνω. Αυτό που νοιώθω εγώ μέσα μου, μετα πολλά χρόνια απουσίας, είναι τόσο πολύ ισχυρά βιωματικό που δεν περιγράφεται. Ας πάρει απο μόνος του μια γεύση.

    Καλά είναι μια κοινωνία να έχει μία γλώσσα, μία θρησκεία, μία κουλτούρα και ένα χρώμα. Αλλιώς τα πράγματα μπερδεύονται πολύ. Ακόμα και η πιο πετυχημένη περίπτωση, η Αμερική, αρχίζει σήμερα να συζητάει την παρουσία των ισπανόφωνων και το γεγονός πως είναι η μόνη κουλτούρα που δεν αφομοιώθηκε στον αγγλοσαξωνικό κόσμο. Και αυτό θα αποτελέσει και μια ιστορική εκδίκηση, τρόπον τινά, στην επικρατούσα νοοτροπία πως όλα θα αφομοιωθούν κάτω απο την αγγλοσαξωνική κουλτούρα. Για την Ελλάδα η περίπτωση είνα αλλιώς. Βαίνει απλά προς δημογραφικό εξισλαμισμό.

    ReplyDelete