Monday, October 11, 2010

Υπαρξιακά

Είμαστε λαός του φαίνεσθαι και του χαβαλέ. Που ενώ μέσα στο 2011 αναμένουμε μια λαίλαπα που θα μετατρέψει το κοινωνικό και οικονομικό μας τοπίο σε κρανίου τόπο, έχουμε εναν πρωθυπουργό που φιλοσοφεί ανα τον κόσμο μεταξύ μοντέλων (γιατί βαριέται τους πασοκτζήδες), μια κυβέρνηση που κινείται λέει "στα όρια της ιδεολογίας της", μια αντιπολίτευση που έχει για ηγέτη της τον Αβραμόπουλο (!), και εναν εξαιρετικά ευκατάστατο πολιτικό κόσμο που εκτός απο τις προσωπικές του λοβιτούρες, εφευρίσκει (μαζί με τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ) και ζητήματα που δεν υπάρχουν, απλά και μόνον για να συνεχίζεται το καφενειακό κους κούς και ο απέραντος τηλεοπτικός χαβαλές.

Τα ζήτήματα που μας απασχολούν - Είναι ή δεν είναι ο λαός υπέρ του Μνημονίου (λές και αν δεν είναι κάτι θα αλλάξει), θα κάνει ο Αντωνάκης εξεταστική για το Μνημόνιο (οταν βγεί, όχι τώρα), θα επιστρέψει ο ογκόλιθος Καραμανλής να αναλάβει την Επανίδρυση, πότε θα κάνει κόμμα η άσπιλη ηθικά Ντόρα (που "ντρέπεται" λέει για τήν κατάντια του πολιτικού μας κόσμου). Και να μην ξεχάσω και το τελευταίο - ποιός μαλάκας είπε στο εξωτερικό πως είμαστε διεφθαρμένοι στην Ελλάδα!

Με αυτά ασχολούμαστε. Με κάποια βέβαια διαλείμματα λαϊκών εκτονώσεων, για λίγο ξύλο και ωχαδελφισμό μεταξύ κυβέρνησης και φορτηγατζήδων, αγροτών, φοιτητών, δασκάλων, ΔΕΗτζήδων, ΟΣΕτζήδων και λοιπών. Οι εμπλεκόμενοι των φανταστικών μας προβλημάτων, ούτε κάν συνομιλούν ευθέως. Επικοινωνούν μέσω "κύκλων". "Κύκλος Καραμανλή", "κύκλος Σημίτη", κύκλος εδώ, κύκλος εκεί. Σε λίγο θα εμφανιστεί και "κύκλος Locus Publicus", να κάνει αναρτήσεις εκ μέρους μου, για να μην εκτίθεμαι και εγώ ο έρμος.

Και πριν μας κλείσει και ο Καρατζαφέρης (που έμαθα πως τον ενοχλούν τα ανώνυμα μπλόγκς), και επειδή πιστεύω πως μέ ή χωρίς Μνημόνιο η Ευρώπη έχει αποφασίσει να μας την πέσει άγρια, επειδή με τον Καραμανλή διέκοψα σχέσεις απο τα Δεκεμβριανά, επειδή δεν έχω δεί ακόμα καμμία σοβαρή προσέγγιση στα πολλαπλά προβλήματά μας, και ούτε με ενδιαφέρει ή γνώμη του κάθε Γιούνκερ για την Ελλάδα,το μόνο που μου έμεινε και διεκδικώ, είναι οι σκέψεις αυτού του μπλόγκ, που δεν επιθυμεί πλέον να συνεχίσει τις πολιτικολογίες αναπαράγοντας την εμετική φαντασιακή επικαιρότητα. Και επειδή δεν θάθελα να το κλείσω (το είπα ήδη δύο φορές και ήταν λάθος μου), θα συνεχίσω με ό,τι άλλο μπορώ (και νομίζω πως αξίζει), εκτός απο εκείνα που ασχολείται ο Τσίμας στο δελτίο των οκτώ.

----------------------------------
Στη φωτογραφία η αισθησιακή Αντζελίνα, φαντασιακό ερωτικό σύμβολο του κάθε άντρα (συμπεριλαμβανομένου και του οικοδεσπότη σας).

* Τα σχόλια μένουν ανοικτά για επικοινωνία.

24 comments:

  1. Βέβαια, όλα αυτά θα έπρεπε να καθορίζουν τις πολιτικές, και όχι να καθορίζονται οι πολιτικές από "κύκλους" (του οποιουδήποτε ανά τον κόσμο) και απλά να αναρωτιέται ο κόσμος αν του αρέσουν ή όχι...
    Αυτό φυσικά στις δημοκρατίες, γιατί στην ολιγαρχία της αγοράς...

    ReplyDelete
  2. Ανακουφιστικά καθαρή η ματιά σου... σε παρόμοιο δικό μου ποστ μας παρομοιάζω με τον Τιτανικό: το πλοίο βυθίζεται αλλά η ορχήστρα εξακολουθεί να παίζει και οι χοροί καλά κρατούν...

    ReplyDelete
  3. Φίλε μου Locus, εαν είναι ασχοληθείς με την Αντζελίνα, με βρίσκεις σύμφωνο :-)

    ReplyDelete
  4. Μόλις έχω δεί τον Μητσοτάκη στην τηλεόραση να λέει ΤΩΡΑ ΠΙΑ μερικές αλήθειες και αρκετά ψέμματα, διάβασα το ποστ σου και κατέληξα στο εμβριθές πολιτικό συμπερασμα ότι ενώ καθάρισε το μάτι μου με την Ανζελίνα, δεν πάυω να ψηφίζω δαγκωτό Scarlett Johansson !

    ReplyDelete
  5. Locus καλησπέρα,

    Και εγώ μόλις είδα τον Μητστάκη στην τηλεόραση διαβάζοντας ταυτόχρονα κάτι Αμερικάνικο. Τελικά είναι πράγματι απίστευτο το με τι ασχολούνται τα ελληνικά ΜΜΕ και ακόμα πιο απίστευτος είναι ο τρόπος.

    Λένε, εκανε ρεζίλι την Ελλάδα ο (όποιος) Πρωθυπουργός μίλησε για την διαφθορά. Τελικά αρχίζω να πιστεύω ότι το κυριότερο πρόβλημα του ελληνικού πολιτικού κόσμου είναι ότι...δεν μιλάνε καλά Αγγλικά για να διαβάσουν καμιά Ευρωπαικη εφημερίδα!

    Καλή η Αντεζλίνα δεν λέω, αλλά...λίγο λευκή!

    ReplyDelete
  6. Κύκλοι προσκείμενοι στον squarelogic επιβεβαιώνουν ότι τα οι Ελληνες πολιτικοί και δευτερευόντως οι ιθαγενείς (πληρωμένοι)"δημοσιογράφοι" συνεχίζουν να κινούνται σε μια εικονική πραγματικότητα,και ότι γενικώς έχουν ρίξει τις πλατιές λαικές μάζες στα ψυχοφάρμακα ή σε ανώδυνες για το σύστημα ψευδοδιαφυγές(ποδόσφαιρο,στοίχημα,trash TV,ΤΣΌΝΤΕς).
    Επιδοκιμάζουν την απόφασή σας να ασχοληθείτε με αλλότρια.Αλλωστε ζώντας μακριά έχετε την δυνατότητα διαφορετικών παραστάσεων.Αφήστε την οργή για τους ιθαγενείς...Το πόσο μαζόχες είναι κι αυτοί θα φανεί στις δημοτικές εκλογές.

    ReplyDelete
  7. Είναι ήδη περασμένη η ώρα και παρ΄όλο ότι καταλαβαίνω πως μπορεί και να καταχρώμαι την ευγένειά σου, διαβαίνω το κατώφλι σου.
    Καλησπέρα σου λοιπόν. Σε συνάντησα σε κάποιο blog που μα τον Τουταγχαμόν δεν θυμάμαι πια (είπαμε περασμένη η ώρα) και διάβασα πως κατεβάζεις ρολά στο γραφείο σου.
    Μετά οδηγήθηκα στο άλλο γραφείο σου και κει διαπίστωσα ότι αλλάζεις θεματογραφία και τους λόγους για τους οποίους το κάνεις.
    Ξέρεις δεν έχεις και άδικο.Αλλά μια πρόχειρη ματιά που έριξα, μην τα ξαναλέμε τέτοια ώρα τέτοια λόγια, θα μου επιτρέψεις ταπεινά να εκφράσω την άποψή μου.
    Θαρρώ έχεις καθαρή ματιά και πράγματα που θα άξιζε τον κόπο κάποιοι να τα διαβάσουν. Με λίγα λόγια έχεις να πεις πράγματα ουσιαστικά νομίζω.Για ξανασκέψου το.
    Σε καληνυχτίζω και θα λυπηθώ τώρα που σε βρήκα, εσύ να μου θες να ασχοληθείς με την Αντζελίνα!!! που πίστεψέ με καθόλου δεν με εξιτάρει.
    Θα καταλάβεις γιατί.Ε,ε, μην τρέχει το μυαλό σου αλλού και αλλού.
    Καλό σου ξημέρωμα.

    ReplyDelete
  8. Ναί, φίλε Abban, μόνον πολιτική δεν υπάρχει όταν ανακατεύοντι παπαγαλάκια και "κύκλοι". Το πράγμα αγαπητέ μου έχει αγριέψει. Τα πάντα μοιάζουν στημένα.

    --------------------
    Το καλο να λέγεται και το όμορφο να βλέπεται φίλε dormammu, αλλά ας μην ποστάρω και τις φαντασιώσεις περι Αντζελίνας, γιατί θα γίνω Espresso:) Εν καιρώ, μια τίμια γνώμη και γι' αυτήν, που πέραν της αισθητικής, μου είναι και συμπαθής.

    ReplyDelete
  9. Εξαιρετική η πολλά υποσχόμενη δεσποινίς Scarlett Johansson φίλε Αθεόφοβε, αλλά προς τί εγκατέλειψες την άλλη σου προτίμηση, την συμπαθέστατη κα Μόνικα Μπελούτσι, που σε παλιότερο πόστ μου είχε πάρει επίσης "δαγκωτό"; Μήπως ρέπεις προς την απιστία;

    Eνώ εγώ, συνεπής, πάντα Αντελίνα, που τώρα έχει πάρει και σπίτι στην Σαντορίνι, μαθαίνω, οπότε είναι παιδί δικό μας.

    ReplyDelete
  10. Μητσοτακη δεν είδα, νά και ενα καλο της μετανάστευσης, χάνεις και μερικά καλά.

    ReplyDelete
  11. Φίλε Νίκο εχεις δίκιο περί αγγλικών. Οταν δεν αισθάνεσαι άνετα με μια ξένη γλώσσα και δεν έχεις συνηθίσει στο ανάλογο πρωτόκολο, γενικά εξαφανίζεσαι. Τρανά παραδείγματα ο Λαλιώτης που δεν πήγε ποτέ στις Βρυξέλλες, και ο Σουφλιάς που δεν πήγαινε γιατί εκτός απ οτι δεν καταλάβαινε τίποτα, δεν άκουγε κιόλας (είπε στον Καρατζαφέρη). Ενώ οι δύο Γιώργηδες του ΠΑΣΟΚ που σπρεχάρουν άνετα, είναι συνέχεια έξω (οπου τσακωνονται και λιγότερο). Ξέρεις τι είναι νάσαι Νέα Υόρκη με διάνοιες και να γυρνάς Ελλάδα οπου σε περιμένει ο Αβραμόπουλος και η Αλέκα;

    H Αντζελίνα είναι πολύ καλή άσπρη. Οταν δε μαυρίσει, θα γίνει καλύτερη.

    ReplyDelete
  12. Αγαπητοί Κύκλοι προσκείμενοι στον squarelogic -

    Μα και οι ομογενεικοί κύκλοι με την Ελλάδα ασχολούνται, τους έχετε αναστατώσει. Τους έχει ανατεθεί άλλωστε και το εθνικό καθήκον να αγοράσουν Πατριωτικά Ομόλογα, λίγο είναι αυτό; Kλέβουμε την αμερικανική εφορία όσο μπορούμε για να ξεχρεώσουμε την ελληνική. Μεγάλο άγχος.

    Ασε που έχουν ξεχυθεί παντού οι έλληνες εστιάτορες που έχουν μαύρο χρήμα κάτσε καλά, και ψάχνουν να αγοράσουν αιγαιοπελαγίτικες νησίδες. Ρε τί τους λέτε; Ρε εσείς θα διαφθείρετε την ομογένεια.

    Συναντάω σήμερα εναν ελαιοχρωματιστή με λεφτά (καλό παιδί, παίζει και μπουζούκι), είναι αλήθεια, με ρωτάει, πως πουλιέται νήσάκι κολλητά της Λευκάδας για 580.000 ευρώ; Το είδε λέει στο Πρώτο Θέμα. Ρε τι νησί μου τσαμπουνάς του λέω, το ξεχρέωσες το σπίτι; Oχι μου λέει, αλλά το σπίτι μου αξίζει πιο πολύ απο το νησί, και επιπλέον μπορεί να πάρει και η γυναίκα δάνειο!!

    Οι "κύκλοι" θα μας ξωκύλουν...

    ReplyDelete
  13. Αγαπητέ μου Black Bedlam, καλωσήρθες στο μπλόγκ μου, και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

    Χαίρομαι ειλικρινά που σου άρεσαν τα δύο μπλόγκς, τα οποία κλείνουν πια 3 χρόνια. Η μοναξιά και η απόσταση τα έφτιαξαν και τα διατηρούν ακόμα, τα δύο ίδια συστατικά που μου δίνουν αυτ;o που εσύ ονομάζεις καθαρή ματιά. Η αλήθεια είναι πως η φυγή απο την πατρίδα έχει δύο πλευρές, μια καλή, μια θλιβερή. Η καλή ειναι η καθαρή ματιά, λόγω απόστασης. Και η κακή είναι η απέραντη νοσταλγία της επιστροφής (την έχουν όλοι οι μετανάστες), και η μοναξιά της απουσίας.

    Λέμε εδώ τα καλά και τα κακά μας, το μπλόγκ είναι μικρό και οικογενειακό, και γι αυτό διατηρείται. Θα χαρώ να σε ξαναδώ. Είσαι ευπρόσδεκτος.

    ReplyDelete
  14. Με την Αντζελίνα δεν θα ασχοληθώ πολύ, δύο λόγια μόνον -

    Η Αντζελίνα ειναι προιόν του Χόλυγουντ, συμμετέχει στο παγκόσμιο star system, και σίγουρα εξαργυρώνει τώρα την ομορφιά της. Και εγώ το ίδιο θα έκανα στη θέση της. Πέραν τούτου ομως, έχει πάρει και κάποιες πρωτοβουλίες, την αγνότητα και πρόθεση των οποίων δεν αμφισβητώ, και γι αυτό την συμπαθώ και ως άνθρωπο.

    Κάποια μέρα, όταν το κορμί ρυτιδώσει, και θα υπάρχουν άλλες Αντζελίνες, θα μπορεί να κοιτάξει τη ζωή της πίσω και να πεί, ναί, ήμουνα κάποτε σύμβολο του σέξ, αλλά άφησα και κάτι στους συνανθρώπους μου. Και γι αυτό, παρόλο που δεν θα συναντηθούμε ποτέ, την συμπαθώ και την παρακολουθώ.

    ReplyDelete
  15. Φίλε Γεράσιμε ευχαριστώ. Τα πράγματα είναι νομίζω σχετικά απλά. Λίγο γιατί οι άλλοι έκαναν τους χαζούς, λίγο γιατί εμείς έτσι θέλαμε, τελικά χρεωκοπήσαμε. Τωρα το να προσπαθούμε να ποσοστοποιήσουμε πόσο φταίει ο καθένας, ειναι αργά. Το έργο είναι πλέον μεγαλύτερο απο τον δημιουργό. Τώρα χρειαζόμαστε αισιοδοξία και στρατηγική. Και μην περιμένουμε να ξεμπερδέψουμε σε 3 χρόνια. Να δούμε στο τέλος τί Ελλάδα θα φτιάξουμε.

    ReplyDelete
  16. Φιλε μου καλή σου μέρα.
    Πρωί πρωί, βγήκα για μπλοκότσαρκα.
    Είπα να σταθώ λιγάκι εδω για να μην έχουμε δεύτερο κύκλο.
    Και τι έννοώ.Όταν άρχισα να γράφω, για τον ίδιο λόγο που και εσύ μπερδεύεσαι,το ίδιο έπαθαν και οι φίλοι που με επισκέπτονταν.
    Δεν μπορείς να φανταστείς όταν μετά απο δύο μήνες πηγαιν΄έλα και πες πες, μια φίλη καινούργια κατάλαβε από τον τρόπο που γράφω και είπε είσαι γυναίκα.
    Φίλε μου γένους θηλυκού, μην μπερδευτείς και το πάμε από την αρχή,είχε γίνει μεγάλη πλάκα κείνεις τις μέρες στο blog.
    Σε καλημερίζω και να θυμάσαι γένους θηλυκού.

    ReplyDelete
  17. Αγαπητή μου Black Bedlam,
    Ζητώ συγγνώμη για την "μεταμόρφωση" και αμέσως επανορθώνω. Συνήθως είμαι προσεκτικός μέ κάτι τέτοια, έλα όμως που δεν με βοήθησε το προφίλ σου, και έτσι χάθηκα. Την έχω ξαναπάθει "αντίθετα", αλλη μια φορά. Σε προσθέτω στη λίστα μου, με το καλό να ξαναπεράσεις. Νάσαι καλά.

    ReplyDelete
  18. φίλε Locus, γειά
    το σίγουρο είναι ότι ψηφίζω χωρίς δισταγμό, χωρίς προβληματισμό, χωρίς τύψεις ή ενοχές την Αντζελίνα. Δυστυχώς, δεν μπορώ να πώ το ίδιο για κανέναν πολιτικό της χώρας μου,κανέναν δημόσιο λειτουργό ή οργανισμό και μάλλον ούτε για τον ίδιο τον λαό της. Αυτή την περίοδο σκέφτομαι έντονα, μήπως τελικά κάποιοι απο εμάς,έχουμε υψηλότερες προσδοκίες για τον Ελληνα, απο αυτές που πραγματικά μπορεί να ικανοποιήσει. Μήπως τελικά, ο νεοέλληνας είναι ανώριμος πολιτικά, καταναλωτικά, επαγγελματικά κλπ γιατί απλά είναι ένας νέος λαός με πολλά απωθημένα, ανασφάλειες και στερεότυπα που πρέπει να ξεπεράσει ακόμα. Μήπως αυτό που γίνεται είναι τελικά αυτό που μας αξίζει και πρέπει να το περάσουμε για να ενηλικιωθούμε ως πολίτες ?
    Μήπως τελικά βρεθήκαμε σε χώρους (ΕΕ) θεσμούς (δημοκρατία, ελεύθερη αγορά κλπ) και σχηματισμούς
    (ΟΝΕ) που είμαστε ανώριμοι να υποστηρίξουμε. Μήπως τελικά το πρόβλημα μας δεν είναι οικονομικό αλλά πολιτικό και πολιτισμικό ?
    Αναρωτιέμαι για όλα αυτά και ελπίζω να έχω άδικο.

    ReplyDelete
  19. Φίλε vassper,
    Κατα την γνώμη μου, και μέχρις ένα σημείο, όλοι οι λαοί είναι προιόντα της ιστορικής τους διαδρομής. Πολλές παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας κρατούν απο την Τουρκοκρατία,άλλες απο την προσπάθεια των ξένων (που διατηρούσαν μια ρομαντική νοσταλγία και θαυμασμό για την Αρχαιότητα), να μας κάνουν δυτικό κράτος όταν εμείς είχαμε χάσει κάθε ιστορικό κίνημα της Δύσης.

    Πολλά αποδίδονται στο γεγονός πως η Ελλάδα δεν έχει ιστορικά δημιουργήσει μια αστική τάξη, με σεβασμό στο "κοινό καλό", τον νόμο, την έντιμη εργασία. Ολα αυτά κατα την γνώμη μου, είναι σωστα. Το πρόβλημά μας, συμφωνώ, είναι βαθιά πολιτισμικό και ηθικό. Πέραν τούτο όμως, ας τα χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά για φιλοσοφική συζήτηση, υπάρχουν πολλές Ελλάδες, και οι γενικολογίες είναι και λίγο επίφοβες. Δεν έχω την απάντηση. Τώρα που φτάσαμε στο τέλος, νομίζω, θα δούμε πολλά στον καθρέφτη, και ελπίζω ατομικά πρώτα ο καθένας μας, και συλλογικά κατόπιν όλοι μαζί, να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα.

    ReplyDelete
  20. Αξίζει ίσως ενα πόστ, αλλά μεγάλη εντύπωση μου έκανε, η απουσία του ακαδημαικού μας κόσμου απο τα τεκταινόμενα. Που είναι η ελληνική διανόηση, που είναι η τηλεοπτική της παρουσία, τα βιβλία της; Που είναι οι επιχειρηματίες μας, ο πανεπιστημιακός μάς κόσμος. Που είναι η κάρδια του Ελληνα, ο Εθελοντισμός;

    Αν όλοι μας δεν συμμετάσχουμε στα κοινωνικά, οι "κύκλοι" θα επικρατήσουν.

    ReplyDelete
  21. Αχ, Μάκη μου, πνευματικός κόσμος είναι τώρα τα εμετικά ριάλυτι και σχολείο η άθλια τηλεόραση… Τι να περιμένεις. Ίσως η φτώχεια να ξαναφέρει στους Έλληνες όσα από την ηθική έχασαν

    ReplyDelete
  22. Θα "πιαστώ" από το τελευταίο:
    "Αν όλοι μας δεν συμμετάσχουμε στα κοινωνικά, οι "κύκλοι" θα επικρατήσουν"

    Έχουν ήδη επικρατήσει εδώ και χρόνια Locus και αυτά που ζούμε τώρα, είναι τα αποτελέσματα.....

    Αυτό που έχει συμβεί εν πολλοίς στην Ελλάδα είναι ότι οι "σοβαροί" απογοητεύτηκαν, (απογοητευόμαστε εύκολα όπως και το αντίθετο άλλωστε....) και είπαν: "σιγά μην μπλέκω με τα σκατ... τα κοινά" και άραξαν στο σπιτάκι τους και στην βολή τους....
    Και έμειναν οι "άλλοι" να αλωνίζουν εντελώς ελεύθεροι από κάθε ενοχλητικό.....

    Όσον αφορά την πνευματική ηγεσία και το που είναι:
    Υπάρχουν μερικοί αξιόλογοι,( μη φανταστείς και πολλοί έτσι...!) από τους οποίους οι περισσότεροι εμπίπτουν στην προηγούμενη κατηγορία, εγκατέλειψαν απογοητευμένοι και ιδιωτεύουν και κάποιοι λίγοι που επιχειρούν να επηρεάσουν τα πράγματα , σποραδικά μέσω τον ελαχίστων “προσβάσεων” που έχουν στα ΜΜΕ, κυρίως με άρθρα σε κάποιες εφημερίδες, και εξαιρετικά αποσπασματικά και σπάνια στην tv.....

    Βλέπεις , δυστυχώς στην χώρα μας, δεν "ευδοκιμεί" ιδιαίτερα ότι απαιτεί:
    Επιμονή- υπομονή και κυρίως σκληρή δουλειά.

    Ίσως, μετά τα τελευταία "παθήματα μας", αντιληφθούμε ότι αυτοί που επιλέγουν τον άλλο δρόμο, δεν είναι απλά μαζοχιστές αλλά πιο έξυπνοι από μας και επέλεξαν τον καλύτερο...

    ReplyDelete
  23. Ισως, φίλε Μηθυμναίε, αν και η Ιστορία δείχνει πως κανένας πολιτισμός που κατέρρευσε δεν αναγεννήθηκε μέσα στην ίδια γενιά. Εχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε...

    ReplyDelete
  24. οι "σοβαροί" απογοητεύτηκαν και ιδιωτεύουν...

    Εχεις δίκιο φίλε glam, παντού αυτό παραηρώ. Αυτη η νοοτροπία να δουλεύει κάποιος για την κυβέρνηση για 2-3 χρόνια και στη συνέχεια να μεταπηδά στην ιδιωτική οικονομία παίρνοντας μαζί του ανθρώπους, γνώσεις και μυστικά ειναι "επαγγελματισμός" αμερικανικής προέλευσης. Τουλάχιστον εδώ υπάρχουν και πολλές ανεξάρτητες φωνές.Στην Ελλάδα όμως, έχουμε πνιγεί στα παπαγαλάκια και τους καλοθελητές.

    ReplyDelete