Sunday, January 24, 2010

Το Αγροτικό συνοπτικά

Ευτυχώς η Καθημερινή μέ έβγαλε απο τον κόπο να ξαναυπενθυμίσω πως όπως δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, προφανώς δεν γνωρίζουμε και πόσοι είναι οι αγρότες (τι ορίζουν και με τί ασχολούνται). Είτε με στεϊτζήδες, είτε με δημόσιους υπαλλήλους, είτε με αγρότες ασχολούμαστε, πάλι στα ίδια πέφτουμε. Νούμερα δεν υπάρχουν, χαβαλές να γίνεται.

Οποιος ενδιαφέρεται, μπορεί εύκολα να ανακαλύψει πως παρότι ο αγροτικός πληθυσμός μειώνεται παγκοσμίως, υπάρχει υπερπληθώρα αγροτικής παραγωγής ανα την υφήλιο με αρίστης ποιότητας προϊόντα. Ενα λιγότερο απο 2% του πληθυσμού, ταίζει σήμερα 300 εκατομμύρια στην Αμερική. Το ίδιο και στον Καναδά, και αλλού.

Το ίδιο μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα. Μειώνοντας τον αγροτικό πληθυσμό απο 20% σε 5-8%. Και ακόμα λιγότερο. Μερικοί μεγάλοι και μοντέρνοι συνεταιρισμοί μπορούν να οργώσουν και να σπείρουν όλη την Ελλάδα. Ας φτιάξουν τέτοιους οι αγρότες, κι ας μπούν εκεί μέτοχοι. Η Αγροτιά, όπως όλα τα άλλα, it's a fucking business. Η προσαρμόζεσαι ή χάνεσαι. Και με ξένα κι αγύριστα λεφτά κανείς δεν προσαρμόζεται. Παλιά πικρή αλήθεια του Καπιταλισμού, και κρυφό ταμπού του Σοσιαλισμού.

Κανένας επαγγελματικός κλάδος στην Ελλάδα δεν βρέθηκε στην προνομιακή θέση να απολαμβάνει 30 χρόνια συνεχούς και χρηματοδοτούμενης "μεταβατικής" περιόδου για να βελτιώσει προϊόντα, να βρεί αγορές, να δημιουργήσει λειτουργικούς συνεταιρισμούς μειώνοντας το κόστος παραγωγής, εν ανάγκη να βρεί άλλο επάγγελμα. Και όπως μας γράφουνε και εκείνοι, αναλόγως τους γράφω και εγώ. Μόλις οι ευρωπαίοι σταματήσουν τα δωράκια, ας τους ταίσουν ο Τσίπρας και η Αλέκα.

-------------------------------------------------
Το Αγροτικό ανήκει κι αυτό στο γενικό φαγοπότι των τελευταίων 30 χρόνων. Εμπλουτισμένο με πολύ αριστερόστροφο παραμύθι. Μας πληρώνανε οι ευρωπαίοι να βρούμε λύσεις, και εμείς το ρίξαμε στην καλοζωία και τον ευδαιμονισμό. Και σεμινάρια εναλλακτικών καλλιεργιών χρηματοδοτήθηκαν, και γεωπόνοι σάρωσαν την Ελλάδα με βοήθεια και οδηγίες, και επιστήμονες μίλησαν για το κόστος παραγωγής και τις διεθνείς συνθήκες, και ειδικοί εξήγησαν την ανάγκη συγχωνεύσεων, απ' όλα γενικώς είχαμε τα τελευταία 30 χρόνια. Τα πάντα χρηματοδότησε η φουκαριάρα η Ευρώπη. Μόνον ενδιαφέρον δεν υπήρχε. Οσοι είναι Χριστιανοί, ας διαβάσουν την παραβολή του Ασώτου. Οι υπόλοιποι διαβάστε ετούτο. Και όλοι μαζί, ας προχωρήσουμε σε άλλα σοβαρά και ενδιαφέροντα θέματα.


Kαι επειδή καθώς έγραφα το πόστ ασχολούμουνα και με κάτι μπαγλαμάδες, πάρτε και ενα μάγκικο. Να το βάλω ή να μην το βάλω στην "Ρεμπέτικη βραδιά" που διοργανώνουμε;


18 comments:

  1. Χθες οι αγρότες της θεσπρωτίας είχαν την έμπνευση να αποκλείσουν το λιμάνι της ηγουμενίτσας και να μην αφήνουν τους επιβάτες των πλοίων που είχαν έρθει απο την ιταλία να φύγουν.

    Θα τους κρατήσουμε ομηρους για όσες μέρες αποφασίσουμε είπε ο αγροτοσυνδικαλιστής γιατί και εμάς το κράτος μας κρατάει ομήρους.

    Ο παρουσιαστής του μέγα αγρίεψε. Είναι δυνατόν να κρατάτε ομήρους ανθρώπους που κατέβηκαν απο το πλοίο; Να κλείσετε τους δρόμους ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ είπε ο παρουσιαστής. Αλλά να κρατάτε ομήρους είναι παράλογο.

    Μεγάλη υποθεση ο εθισμός. Σιγά σιγά το κλείσιμο των δρόμων έχει καταντήσει λογικό. Ισως σε μερικα χρόνια να λέμε:

    Το να κρατάτε ομήρους στο λιμάνι είναι λογικό αλλά ότι τους πνίξατε κιόλας είναι παράλογο.

    Τους πνίξαμε να λεει ο αγροτοπατέρας γιατί και μας το κράτος μας πνίγει καθημερινά.

    ReplyDelete
  2. Αυτο είναι δοκιμασία χαρακτήρος για την Κυβέρνηση:
    εάν υποχωρήσει στον ωμό εκβιασμό και δώσει έστω κι 1 ευρώ,κανείς δεν πρόκειται να δεχθεί τις θυσίες που απαιτούνται απ'όλους για να μην βρεθεούμε σε στάση πληρωμών σε 2 μήνες!Ήδη έδωσε λάθος δείγματα με τους συνδικαληστές του ΟΛΠ.
    Κι έχεις και την Αλέκα να τους λέει "αν φύγετε απ τα μπλόκα θα τα χάσετε όλα".
    Εκτός αν στο ΚΚΕ επιμένουν στην θεωρία της καμμένης γής.Καθόλου απίθανο δεν το βρίσκω να οραματίζονται λαικές επαναστάσεις υπό την πείνα του πόπολου(στην οποία σαφώς θα έχουν βάλει το χεράκι τους).
    Ο Γιοσεμάιτ Σαμ έχει δίκιο για τον εθισμό.
    Η κοινή λογική δεν είναι καθόλου αυτονόητη στον τόπο που πρωτοκαλλιεργήθηκε η Λογική.

    ReplyDelete
  3. Α,ξέχασα να δηλώσω τον θαυμασμό μου για την εξάτμιση της εικονιζόμενης "αγρότισσας"!
    Αν είχανε τέτοιες και στον κάμπο,δύσκολα θα περνούσαν τη μέρα τους στα μπλόκα.

    ReplyDelete
  4. Μ' αυτά και μ' αυτά, φαΐ υπάρχει, αλλά η απασχόληση και αγοραστική δύναμη ελαττώνονται.
    Μα τί όμορφα!

    ReplyDelete
  5. Θαυμάζω την τοποθέτηση της Ν.Δ. στο αγροτικό , σύσσωμοι όλοι έχουν ξεχυθεί στους κάμπους και υπόσχονται πως αν έρθουν αυτοί ...θα φάνε με χρυσά κουτάλια.
    Είμαστε απίθανοι και σαν χώρα και σαν άνθρωποι.

    ΥΓ:Θα σου πάρω την φωτο του τρακτέρ γιατί πολύ μου άρεσε το μοντέλο πρέπει να οργώνει καλά !
    Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  6. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι κρατικοί, αλλά τότε που έπρεπε να ελέγχουν που πάνε τα λεφτά, άφηναν λάσκα για να μπορούν να τρώνε και οι ίδιοι. Και τώρα δείχνουν ο ένας τον άλλον με το δάχτυλο, όμως πλεον δεν έχει σημασία τίποτα.

    Επίσης κρατική έγνοια είναι οι διμερείς συμφωνίες που υπογράφονται, προς ώφελος της μίας ομάδας αλλά εις βάρος της άλλης.

    Πάντως, αν ήμουν αγρότης και η σοδειά μου σάπιζε στην αποθήκη, θα τη φόρτωνα στο τρακτέρ και θα την πουλούσα κατευθείαν στους ιδιώτες, με τιμές κατά 10 λεπτά μεγαύτερες της χονδρικής και θα τελείωνα την ιστορία, χωρίς να ψάχνω άλλες δικαιολογίες.

    ReplyDelete
  7. Αυτό το τραγούδι για αντιπροσωπευτικό ρεμπέτικο; ........μάλλον όχι.
    Αν δημοσίευες όλη την λίστα ίσως να είχαμε πιο ολοκληρωμένη άποψη......

    ReplyDelete
  8. Πολύ ωραίο σχόλιο Υosemite! Είναι σαν το πείραμα με τον βάτραχο που μέσα σε νερό, αν το ζεστάνεις σιγά σιγά, αντέχει σε καυτές θερμοκρασίες. Βέβαια εδώ παίζει ρόλο και η συνολική Θεατρικότητα. Μέσα απο τηλεπαράθυρα και σπαραξικάρδιες ανακοινώσεις υποστήριξης για τον αγώνα, ο συνδικαλιστής Μπούτας και το υπόλοιπο τσίρκο θα κορυφώσει το δράμα με μια λύση ανθρωπιάς, δίνοντας άδεια στους ελεύθερους πολιορκημένους να πάνε στο σπίτι τους. Ανάλογη ευαισθησία επέδειξαν και οι συνδικαλιστές με την επίσκεψη του Βούλγαρου πρωθυπουργού, αποφασίζοντας πως τα εθνικά σύνορα της χώρας θα μπορούσαν να ανοίξουν για λίγες ώρες. Δεν είναι τεράστια η ανθρωπιά και ευαισθησία της Αγροτιάς μας;

    ReplyDelete
  9. Aτολμος και ανίκανος να κυβερνήσει εμφανίζεται ο Γιωργάκης, παρόλο που σιωπηλά οι Ελληνες τον υποστηρίζουν να κάνει ό,τι αλλαγές θέλει. Αλλα κωλύεται απο το ιστορικό σύνδρομο του αριστερού, αυτό που βούλιαξε την Ελλάδα. Δυστυχώς φίλε squarelogic, η συνολική εικόνα είναι παντού η ίδια. Οσος συνδικαλισμός έχει μείνει, θα πολεμήσει μέχρι τέλους, ο σώζων εαυτόν σωθήτω, σε ένα σύστημα που καταρρέει. Ο,τι αρπάξουν όλοι. Στα λιμάνια, στο δημόσιο, όπου κι αν κοιτάξεις. Το μόνο που λυπάμαι τον Γιώργο, είναι ό,τι η μοίρα τον επέλεξε να λύσει ΟΛΑ τα προβλήματα αυτού του τόπου, που μαζεύτηκαν τα τελευταία χρόνια.

    Η χώρα βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, πράγματι δεν ξέρουμε πόσο χρέος έχουμε, ιδέα δεν έχουμε τί θα μαζέψουμε, και τι θα μας βρεί σε μερικούς μήνες. Αλλα η ευκαιρία να ανοίξει τους δρόμους ο Γιώργος δια της βίας, γιατί το κλείσιμό τους είναι ανήθικο και παράνομο, χάθηκε. Το μοντέλο διακυβέρνησης μέσω του Βούλγαρου είναι και ενδεικτικό που βρίσκεται στρατηγικά η κυβέρνηση. Στους επόμενους μήνες θα έχουμε σαφή εικόνα τι θα γίνει στην Ελλάδα. Είναι πλέον αδύνατον να αποφύγουμε την πραγματικότητα.

    ReplyDelete
  10. Αγαπητέ Abban χαιρετώ. Ναι, η απασχόληση στον αγροτικό τομέα μειώνεται και η αγοραστική δύναμη ελαττώνεται. Αυτό έγινε παντού. Και δουλειά μιας κυβέρνησης και ενος σωματείου είναι να παράγει στρατηγική σκέψη τι θα κάνει στο μέλλον. Δεν χρειάζονται την κυβέρνηση οι αγρότες για να λύσουν τα προβλήματά τους. Καλούς ηγέτες χρειάζονται. Και δεν τους έχουν. Λυπάμαι που δεν βλέπω κανένα μέλλον γι αυτούς, αλλά κρίση περνάνε όλοι, όλοι χάνουν τη δουλειά τους χωρίς να κλείνουν τους δρόμους. Ο αγροτικός πληθυσμός θα μειωθεί είτε το θέλουμε είτε όχι (ηδη η νέα γενιά έχει φύγει απο την παραγωγή).

    ReplyDelete
  11. Nαι, πράγματι rvagos, απίθανες οι δηλώσεις Χατζιδάκη. Τα λόγια είναι βέβαια περιττά. Οι επόμενες μήνες θα είναι κρίσιμοι για μάς και το μέλλον μας. Οι πλειοψηφία των Ελλήνων αυτή τη στιγμή επιζητούν ενα κλείσιμο του δράματος του Ελληνισμού, ριζοσπαστικές αλλαγές παντού, να δούμε τι θα μείνει και με τι θα συνεχίσουμε. Οι παλιοί πολιτικοί δεν μπορούν να σκεφτούν έξω απο το κομματικό κουτί του λαικισμού. Ετσι ανδρώθηκαν, έτσι συμπεριφέρονται.

    ReplyDelete
  12. Η όμορφη αγρότισσα ειναι κορμί του λαού, και μπορείτε να την μοιραστείτε. Με μια τέτοια παρουσία, το ΚΚΕ θα έπιανε και ερωτίλους ψηφοφόρους, και η Αγροτιά μας θα έπαιρνε μυθικές διαστάσεις τύπου Αδωνη και Αφροδίτης. Το δράμα χρειάζεται και τους συμβολισμούς της. Η όμορφη αγρότισσα εκπροσωπεί την αιγυπτιακή Θεά της γονιμότητας:) Oι Αιγύπτιοι δεν είχαν Μπούτα.

    ReplyDelete
  13. Αθηνά μου συμφωνώ απόλυτα, ο Κρατισμός έχει διαβρώσει αποφάσεις, συμβάσεις, στρατηγικές. Αν ήσουνα όμως αγρότισσα, το μόνο σίγουρο είναι πως θα σου έστελναν φιρμάνη πως είτε σου αρέσει είτε όχι, "εκπροσωπείσαι". Αν είχες ιδιαίτερη μόρφωση, φιλοσοφική προδιάθεση για αυτονομία και πολύ μεγάλο στομάχι, θα μπορούσες ίσως να υπάρξεις ανεξάρτητα. Αλλα οι περισσότεροι αυτό δεν το διαθέτουν. Αν διαβάσεις και τα αρθρα της Καθημερινής που παραθέτω, ένα 2% του αγροτικού πληθυσμού μας, έχει πράγματι προοδεύσει με προσωπική του πρωτοβουλία.

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100020_24/01/2010_388125

    ReplyDelete
  14. Συμφωνώ φίλε glam, αντιπροσωπευτικό ρεμπέτικο αυτό δεν είναι. Με έκανε όμως και γέλασα, είναι χαριτωμένο. Μέσα απο 300 περίπου τραγούδια, θα επιλεγούν καμμιά 40ριά, αντιπροσωπευτικά του είδους, σε μια Ρεμπέτικη βραδιά, που θα παρουσιάζει τη ζωή των περιθωριακών μουσικών, την αισθητική τους, την συνολική φιλοσοφία τους, και κατα τον μέγιστο Μάνο Χατζιδάκι, και την προσφορά τους.

    ReplyDelete
  15. Φίλοι μπλόγγερς, ομολογώ και εξομολογούμαι πως ο σχολιασμός της ελληνικής επικαιρότητας είναι κάτι που δεν με ικανοποιεί, και όταν γίνεται είναι στιγμιαίος. Αν αυτό το μπλογκ έχει κάτι να δώσει, θα είναι σε θέματα ευρύτερα και πιο διεθνή (έτσι αισθάνομαι), άλλοτε λογοτεχνίζοντα, αλλοτε ιστοριογραφούντα. Δεν μπήκα στο μπλόγγιν για να επιμορφώσω κανέναν, οι κατοικούντες εν Ελλάδι έχουν καλύτερη αντίληψη της πραγματικότητας απο μένα. Θα δώσω λοιπόν στο μέλλον το λίγο κάτι τίς μου, άλλωστε στα μπλογκς γράφουμε ό,τι μας κατεβαίνει. Και όπου βγεί. Σας ευχαριστώ πάντως όλους που διαβάζεται τον ελληνοαμερικάνο:)

    ReplyDelete
  16. "Όπου κι αν ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει.." (Γ. Σεφέρης). Φαντάσου πόσο με πληγώνει όταν δεν μπορώ καν να ταξιδέψω, γιατί μερικοί έξυπνοι "αγρότες" κλείνουν τους δρόμους, ασκώντας ψυχολογική πίεση να τους αναπληρώσουμε, λέει, το εισόδημα που έχασαν!!!!! Κύριε Ελέησον!

    ReplyDelete
  17. Αν το πάρεις και λίγο ανάποδα Μερόπη μου, αν δεν μπορείς να ταξιδέψεις, δεν πληγώνεσαι:) Τα πράγματα πέρνουν ενδιαφέρουσα τροπή. Ο ΓΑΠ δεν μπορεί εκ των συνθηκών να δώσει λεφτά. Το μπαλάκι τώρα στα παιδιά. Το ταμπού πάει σιγά σιγά να σπάσει. Ενδιαφέρον...

    ReplyDelete
  18. Θεατρικό υπερθέαμα ο πόλεμος των τρακτέρ. Σουρεαλιστικό τοπίο με αγανακτισμένους να αγωνίζονται υπερ πάντων για μία απο τις τελευταίες αρπαχτές του Τιτανικού. Οταν το απόστημα σπάσει, θα μοιάζει με πυροτέχνημα.

    Υπομονή Ελληνες. Οι στρατοί των κουτόφραγκων ανασυντάσσονται στις Βρυξέλλες με θέμα τους την μεγαλύτερη ιστορική μαλακία της Ευρώπης να πάρει ως μέλος της μία χώρα που δεν γουστάρει να είναι δυτική. Μην ξεχνάμε the bottomline issue: Μετά απο 30 χρόνια συνεχών χρηματοδοτήσεων για ανάπτυξη, η χώρα μας χρωστάει 300 δίς!!!!!!!
    Η επένδυση στον ευδαιμονισμό ήταν τόσο τεράστια, που οι ευρωσυνάδελφοι έχουν πάθει και την πλάκα τους.

    Ο Μπούτας καθορίζει πλέον την εξωτερική πολιτική της χώρας, αποφασίζει πόσο εμπόριο θα κάνουμε, και αν η μητέρα σας θα μπορέσει να πάει στο νοσοκομείο. Αν έχετε διαδυνδέσεις με Βουλγαρία, τηλεφωνήστε στον Μπορίσωφ, γνωστό και ως "Ο Σφίχτης". Οσοι είστε αποκλεισμένοι, αγοράστε πολύ ρύζι και μακαρόνια που δεν χαλανε με τον χρόνο. Οσοι μπορείτε φύγετε για αλλού με αεροπλάνα και βαπόρια (αν δεν είναι αποκλεισμένα). Θα επιστρέψετε όταν οι ένδοξοι Βρυξελλιώτικοι στρατοί ανακαταλάβουν τη χώρα. Για τους υποψιασμένους, το αγροτικό σχέδιο αποκλεισμού μοιάζει με το επιτελικό σχέδιο της Τουρκίας για κατάληψη της Ελλάδας.

    ReplyDelete