Παρακολουθούσα χθές βράδυ, ένα συγκλονιστικό ντοκυμαντέρ για την Λιβερία. Επεσα πάνω του τυχαία, και έχασα τον ύπνο μου. Είχα ξεκινήσει με μια έρευνα για τον Charles Taylor, τον αρχισφαγέα και δημιουργό του τρομερού εμφυλίου πολέμου, που όπως πληροφορήθηκα έχει σπουδάσει στην Αμερική, στο ίδιο με μένα πανεπιστήμιο. Ενα ακόμα παράδειγμα ανθρώπου που ήταν μορφωμένος, με καλή γνώση της Δύσης, αλλά που επέλεξε την φρικαλεότητα της βίας. Και επέστρεψε στην Αφρική, για να ηγηθεί ενός στρατού, στην ουσία παιδιών, που πολεμούσαν υπό την επήρρεια ναρκωτικών, σκότωναν, έκοβαν χέρια και αυτιά άλλων παιδιών, λήστευαν, βίαζαν, έτρωγαν ανθρώπινες καρδιές και έπιναν αληθινό αίμα.
Το ιντερνετικό κανάλι VBS.tv, προσφέρει αληθινή δημοσιογραφία του δρόμου, χωρίς ωραιοποιήσεις, γλωσσικά μονταρίσματα και sensationalism. Εχει τώρα ξεκινήσει μια σειρά απο 8 ντοκυμαντέρ για την Λιβερία. Είναι συγκλονιστικά. Μπροστά στη Λιβερία, ή Αϊτή μοιάζει με ελβετικό παράδεισο. Αν το θέμα σας ενδιαφέρει, παρακολουθήστε το. Προειδοποιώ μονάχα πως τα βίντεα ειναι φρικιαστικά σε εικόνες και αισθητική. Αλλά δίνουν μιά καθαρή εικόνα του Τρίτου Κόσμου, της ανθρώπινης ένδειας και κατρακύλας. Αφήνω τα σχόλια ανοιχτά αν θέλετε να σχολιάσετε. Το είδος αυτό της δημοσιογραφίας που παραθέτω, είναι κατα την γνώμη μου ο αντίποδας της "επίσημης", αποστειρωμένης δημοσιογραφίας των news studio, και των χαζοχαρούμενων ρεπορτάζ που περιγράφω στο προηγούμενο πόστ.
Πολλοί ελάχιστοι άνθρωποι κάνουν αυτή τη δουλειά, ρισκάροντας την υγεία και τη ζωή τους για αυθεντικά no bullshit news, καταγραφή γεγονότων μέσα απο προσωπική συμμετοχή και ρίσκο. Είναι όμως εκείνοι που μας παρουσιάζουν τον κόσμο όπως είναι, και όχι όπως θέλουμε εμείς να είναι. Και αξίζουν τον θαυμασμό και τον σεβασμό μας.
---------------------------------------------------
O Charles Taylor ανήκει στην κατηγορία εκείνη των ιδεολόγων, που υποστηρίζουν την επιστροφή όλων των αφρικανών στη Μάνα Αφρική. Και αυτή η "επιστροφή" ερμηνεύεται κατα το δοκούν, καθώς οι τρομερές αυτές προσωπικότητες βρίσκουν έδαφος να επιβάλλουν τα δικά τους πολιτικά και κοινωνικά οράματα. Στο πολιτικό και κοινωνικό στερέωμα της Αμερικής, τέτοιες προσωπικότητες υπάρχουν πολλές, και ανα καιρούς αναστατώνουν τα πάντα με τις πρωτοβουλίες τους. Το κίνημα Back to Africa ειναι παλιό, ανανεώνεται όμως ανα χρονικά διαστήματα, παρουσιάζοντας και κάποιον καινούργιο ηγέτη. Πνευματώδη, αδίστακτο, συχνά ημίτρελλο, αλλοτε πράγματι μεγαλοφυή, αλλοτε απλά σφαγέα.
H σειρά για την Λιβερία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Παραθέτω το πρώτο επεισόδιο. Στο website του καναλιού θα βρείτε και τα υπόλοιπα.
A Vice Guide to Liberia (part 1 οf 8)
Δεν πάει έτσι, ρε κουμπάρε… του Πάνου Κολιόπουλου.
-
Ο *Πάνος Κολιόπουλος* έχει γράψει πολλά βιβλία με ιδιαίτερο χιούμορ, τα
οποία διαθέτει δωρεάν στο ιντερνετ εδώ.
Όπως γράφει ο ίδιος, γεννήθηκε το 1949 στ...
10 hours ago
Locus , θα έχεις ακουστά για την εξαφάνιση στη Βέροια , του Αλέξανδρου , ενός μαθητή που η καταγωγή του ήταν από χώρα της πρώην CCCP.
ReplyDeleteΈνα είναι σίγουρο, ότι το κατόρθωμα το έκαναν παιδιά .
Τώρα γιατί αυτός ο πρόλογος ?
Είδα το ντοκιμαντέρ στη Λιβερία , με όλα αυτά τα παιδιά δολοφόνους .
Ξέρεις τα παιδιά δεν έχουν συναίσθηση των πράξεων τους.
Μπορούν λοιπόν να πράξουν το χειρότερο που θα σε αφήσουν με ανοιχτό το στόμα ,που λέμε,για την σκληρότητα τους.
Τα πλάθει σιγά σιγά το σύστημα.
Στην περίπτωση , όμως του κ. TAYLOR αυτός , τα στρατολόγησε , τους έδωσε όπλα !!
Έχοντας δώσει όπλα στο χέρι των παιδιών και με άγνοια κίνδυνου,του κυρίου αυτού τι του χρειάζεται?
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Φίλε rvagos, ο κύριος της φωτογραφίας είναι μια ιδιαίτερα απεχθής προσωπικότητα. Βρίσκεται σήμερα σε δίκη για πολλαπλά εγκλήματα πολέμου, σε ειδικό δικαστήριο στη Σιέρρα Λεόνε. Δυστυχώς όπως θα είδες και στα ντοκυμαντέρ, το "έργο" του είναι ακόμα εκεί, ζωντανό, και περιμένει διάδοχο. Το ενδιαφέρον μου στράφηκε στην Λιβερία, τόσο για το δράμα της, αλλα και για το γεγονός πως θα μπορούσε να αποτελέσει ενα παράδειγμα αφρικανικού κράτους. Δημιουργήθηκε απο ελεύθερους σκλάβους την ιδια εποχή με την δημιουργία της Αιτής, το 1821, και έμεινε έξω απο την αποικιοκρατία. Δυστυχώς ούτε αυτό εμπόδισε να γίνει μία κόλαση.
ReplyDeleteΤην ιστορία του Αλέξανδρου απο την Βέροια την άκουσα. Δεν ήξερα όμως πως έγινε απο παιδιά. Τρομερή η μοίρα μερικών ανθρώπων, πως να ζήσεις σε ένα τέτοιο μέρος, τί κοινωνία να παράγεις.
Νάσαι καλά και καλό ΣΚ.
Τα ίδια, σε σχέση με παιδιά που λειτουργούν ανεξέλεγκτα ή καθοδηγούμενα από "επιτήδειους", τηρουμένων των αναλογιών, έγιναν και τον γνωστό "Δεκέμβρη" στην Ελλάδα......
ReplyDeleteΔεν θα ξεχάσω την σκηνή στην TV, που "πολιορκούσαν" επί ώρες σπάζοντας με πέτρες τζάμια, αυτοκίνητα και ότι άλλο μπορούσαν σε αστυνομικό τμήμα. (Αγίας Λαύρας, Πατήσια)
Τον φετινό Δεκέμβρη ξαναπήγαν , "τιμής ένεκεν", καθώς και οι κάμερες της TV βέβαια...αλλά για "κακής τους" τύχη, των καναλιών εννοείται, μετά την πρώτη πέτρα ένας αστυνομικός πέταξε μια χειροβομβίδα κρότου - λάμψης με αποτέλεσμα να το βάλουν όλα στα πόδια και να φύγουν....για τις καφετέριες.......
Κάθε γενιά πρέπει να προετοιμάζει την επόμενη φίλε glam. Αλλά αν διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός, μερικά σε μάς, ολικά στη Λιβερία, αυτά είναι τα αποτελέσματα. Οι ελληνικές "πολιορκίες" ευλογήθηκαν απο καθηγητές και γονείς που στέλνανε τα παιδιά τους σε "εκτονωτικές" εκδρομές. Και βέβαια, τις ήθελε και ο τότε υπουργός Στυλιανίδης. Τρομοκρατία. Οποιος έχει όπλο επικρατεί. Οι αγρότες κλείσαν τα εθνικά σύνορα της χώρας! Ασε μ' αυτούς φέτος δεν θα ασχοληθώ.
ReplyDeleteΤο πιο σουρεαλιστικό θα έλεγα - μια και ήρθες και στους αγρότες - ήταν, χθες, η εικόνα του Βούλγαρου πρωθυπουργού με ένα σκούφο (Adidas παρακαλώ) να διαπραγματεύεται με έναν αρχιαγρότη στον Προμαχώνα για το άνοιγμα των συνόρων...
ReplyDeleteΕχει πολύ ενδιαφέρον από κοινωνιολογικής πλευράς ότι πολύ συχνά άτομα από τριτοκοσμικές χώρες σαν τον Ταίηλορ, που έχουν ζήσει και σπουδάσει σε προηγμένες χώρες όταν γυρίζουν στην πατρίδα τους είναι σαν να μην κέρδισαν τίποτα ολα αυτά τά χρόνια και επιστρέφουν στο επίπεδο που είχαν πριν να φύγουν λες και δεν τους έμεινε τίποτα από την κουλτούρα της άλλης χώρας.
ReplyDeleteΕίναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα με γάμους Ευρωπαίων γυναικών που παντρεύτηκαν άνδρες από την Μέση Ανατολή και τους ακολούθησαν στην πατρίδα τους όπου χάθηκε εκεί όλη η αντίληψη που έιχαν μέχρι τότε για τις γυναίκες και επικράτησε η τοπική φαλλοκρατική αντίληψη.
Το ίδιο μου έιχε κάνει εντύπωση το ιατρείο ενός αγγλοσπουδαγμένου ιατρού με σωρεία τίτλων από εκεί αλλά με ιατρείο εξ ίσου βρώμικο με τα καταστήματα δίπλα!
Βέβαια ο παραπάνω γιατρός ήταν Ινδός στο Μπεναρές ή Βαρανάσι της Ινδίας.
ReplyDeleteΗ φάση με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό να ανοίγει τα σύνορα μιας ευρωπαικής χώρας (μπάς και γίνει εμπόριο) είναι πράγματι το κερασάκι φίλε Γεράσιμε . Το κυβερνητικό τουρλουμπούκι, ο κ. Πάγκαλος πρόσφατα το βάφτισε "είδος διακυβέρνησης". Τώρα παίζουμε ΝΒΑ είπε ο ατελείωτος!
ReplyDelete-------------------------------
Συμφωνώ Αθεόφοβε, βρίθουν τέτοια παραδείγματα στην ιστορία. Αρκεί να αναλογισθεί κανείς την στρατολόγηση των ακραίων μουσουλμανικών στοιχείων που στην ουσία αποτελείται απο ανθρώπους που έχουν μεγάλη βιωματική εμπειρία απο την Δύση. Η Σαουδική Αραβία που έχει πληθώρα γυναικών γιατρών, ακόμα δεν τις επιτρέπει να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου!