Eλάχιστος στρατός θα χρειαστεί στο μέλλον, δήλωσε κάποτε ο καταπληκτικός κ. Rumsfeld , γιατί οι μελλοντικοί πόλεμοι έχουν δυναμικές αντάρτικου, και ο ίδιος σχεδίαζε ριζική αναδιοργάνωση του τρόπου διεξαγωγής πολέμων, και των συστατικών της αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής. Και ανήγγειλε έτσι ενα καινούργιο δόγμα σαρωτικών αλλαγών που θα επέτρεπαν στον αμερικανικό στρατό να διατηρεί επιτυχώς πολλαπλούς πολέμους (είχε αναφέρει τουλάχιστον τέσσερις), με έμφαση σε τρία στοιχεία - (1) υψηλής τεχνολογίας συστήματα μάχης, (2) έμφαση σε αεροπορικές επιχειρήσεις, και (3) μικρές και επίλεκτες στρατιωτικές ομάδες κομμάντος.
Ενα τεράστιο τεχνολογικό δίκτυο πληροφοριών θα συλλέγει πληροφορίες και θα αξιολογεί στόχους, υπερσύγχρονα αερομαχητικά θα χτυπούν με ακρίβεια τους αξιολογημένους στόχους, και επίλεκτες ολιγομελείς ομάδες θα ολοκληρώνουν την νίκη στο έδαφος. Τα ρομποτάκια θα μαζεύουν πληροφορίες και θα πολεμούν, και τα ανθρωπάκια θα εμφανίζονται τελευταία για να τελειώνουν τη δουλειά. Κάποιος πρέπει να σηκώσει και την σημαία.
Είπε κι άλλα πολλά ο κος Ράμσφελντ, και στο τέλος αποφάσισε πως για δύο πολέμους, αντί για 500 χιλιάδες στρατό που τον συμβούλευαν οι στρατηγοί του, αρκούσαν μόνον 150 χιλιάδες άνθρωπάκια. Οι μελλοντικοί πόλεμοι της Αμερικής θα είχαν μέσα τους τόση πολύ τεχνολογία και εξειδίκευση, που τα πάντα θα ήταν "σόκ και δέος". Και πόσο θα κρατούσε ο πόλεμος του Ιράκ; "6 μέρες, 6 εβδομάδες, αμφιβάλλω έξι μήνες", δήλωσε ο τρομερός στρατηγιστής. Ολα θα γινόταν ηλεκτρονικά. To σύστημα είχε τη λογική του.
To δόγμα Ράμσφελντ, όπως και ο ίδιος, υπέφερε απο τότε πολλές αναθεωρήσεις και εκτροπές, αλλά μεγάλο κομμάτι του είναι σήμερα ήδη σε εφαρμογή. Και όσοι επιθυμούν να ξέρουν την στρατιωτική πραγματικότητα του σήμερα, θα πρέπει να ακούσουν τα λόγια του κ. Peter Singer. Ζούμε ήδη σε εναν κόσμο επιστημονικής φαντασίας, με αυξανόμενη συμμετοχή ρομποτικών συστημάτων που συλλέγουν πληροφορίες, αεροπλάνων που πετούν χωρίς πιλότους και κάνουν επιδρομές, και ανθρώπων που "δουλεύουν" τον πόλεμο απρόσωπα απο το γραφείο τους.
Remote-controlled warfare λέγεται η καινούργια πραγματικότητα, και μοιάζει με ηλεκτρονικό παιχνίδι. Στο άρθρο, κάποιος κύριος Morgan Andrews, ξυπνάει το πρωί στο ηλιόλουστο Λας Βέγκας, πηγαίνει στην κόρη του στο σχολείο, και κατόπιν, απο εναν ειδικό χώρο του γραφείου του, τηλεκατευθύνει υπερσύγχρονα μαχητικά αεροπλανάκια (drones), που μπαίνουν στον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν και Πακιστάν, και σκορπούν βόμβες. Εκείνος πατάει απλά ενα κουμπί σε κάποια οθόνη. Μέχρι να ξαναπάρει την κόρη του απο το σχολείο, έχει βομβαρδίσει καμποσους στόχους. Στο βραδινό του δείπνο με την οικογένειά του, δεν γνωρίζει ακριβώς πόσους έχει σκοτώσει. Εύχεται απλά το καλύτερο.
H επονομαζόμενη επανάσταση στρατιωτικών υποθέσεων (RMA), ήταν και είναι μια διεργασία διοικητικής στρατιωτικής αναδιοργάνωσης που φέρνει τις τηλεπικοινωνίες και διαστημικές έρευνες στο επίκεντρο της διεξαγωγής πολέμων. Ο πρώτος πόλεμος του Κόλπου, το 1991, κερδήθηκε κατα μεγάλο ποσοστό απο βομβαρδισμούς που έγιναν απο αυτόματα οπλικά συστήματα κατευθυνόμενα απο δορυφόρους. Στην στρατιωτική επέμβαση στο Κόσσοβο, οι ΗΠΑ δεν είχαν ούτε μία απώλεια. Το 1997, οι ΗΠΑ οργάνωσαν μία στρατιωτική άσκηση, με τον κωδικό "Force 21", οπου διάφορες ψηφιακές τεχνολογίες δοκιμάστηκαν στην σεναριακή διεξαγωγή πολέμου. Σχεδιάστηκαν έτσι και βελτιώθηκαν τεχνολογίες και εφαρμογές στις οποίες συμμετείχαν και ιδιωτικές εταιρείες. Δύο απο αυτές, η iRobot και η Foster-Miller, είναι σήμερα ενεργές στο τομέα του Robotic Warfare. Νανοτεχνολογία, ρομποτική και βιοτεχνολογία, επανδρώνουν σήμερα τα νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAVs (unmanned aerial vehicles), που χρησιμοποιούνται στο νέο είδος πολέμου. Eρχονται σε πολλά χρώματα και γεύσεις, και χρησιμοποιούνται παντού.
Χιλιάδες τέτοια συστήματα βρίσκονται ήδη σήμερα σε άμεση εφαρμογή, με χιλιάδες ώρες πτήσεων σε περιοχές οπου διεξάγονται πόλεμοι. Στην Κολομβία, στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν. Οι συνολικές επιδρομές μη επανδρωμένων σκαφών έχουν ήδη ξεπεράσει σε αριθμό τον συνολικό αριθμό αεροπορικών επιδρομών στις Βαλκανικές επιχειρήσεις της Σερβίας και του Κοσσόβου. Είναι μια στρατηγική που λειτουργεί πυρετωδώς στο Πακιστάν, και συνεχίζεται και επι προέδρου Ομπάμα.
Η στρατιωτική υπερεξάρτηση σε τεχνολογίες δεν σημαίνει βέβαια και εγγυημένη νίκη. Mαζί με τους υποτιθέμενους τρομοκράτες, εκατοντάδες άσχετοι έχουν χάσει την ζωή τους δημιουργώντας πονοκέφαλο στο τομέα του Public Relations. Ο ηλεκτρονικός πόλεμος έχει χτυπήσει ανα καιρούς γάμους και βαφτίσια. Και όσο προχωρεί η εφαρμογή του, τόσο αυξάνεται και η αντίσταση. Σε μία καταπληκτική περίπτωση μάλιστα, ιρακινοί χάκερς χρησιμοποίησαν κάποια έτοιμη εφαρμογή αξίας 26 δολλαρίων για να αναχαιτίσουν τα τηλεκατευθυμόμενα ρομποτάκια!
Τα νέα ρομποτάκια, στην ουσία, σηματοδοτούν το τέλος της ανθρώπινης κατασκοπείας, καθώς οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν πιά πάψει να διαθέτουν τα ανθρώπινα εκείνα δίκτυα που απαιτούνται για την διείσδυση εχθρικών γραμμών. Στον πόλεμο του Αφγανιστάν, η διείσδυση των Ταλιμπάν έγινε μόνον απο τους ντόπιους Αφγανούς, και όταν αυτοί έπαψαν να βοηθούν, η χώρα ξανάπεσε στη θεοκρατία. Σήμερα, η ανθρώπινη κατασκοπία σε Αφγανιστάν και Πακιστάν είναι σχεδόν μηδενική. Οπως ομολογείται πλέον και ανοιχτά, οι Αμερικανοί έχουν πλήρη άγνοια των συνθηκών των κοινωνιών στις οποίες διεξάγονται οι σημερινοί πόλεμοι, και είναι πλήρως αποστασιοποιημένοι από τους ανθρώπους και τις δυναμικές που θα μπορούσαν να επιρρεάσουν. Κατα γενική ομολογία, η στρατολόγηση μουσουλμάνων κατά της Αμερικής είναι σήμερα μεγαλύτερη απο ποτέ. Η ανάγκη (και απελπισία) για λίγους πραγματικούς κατασκόπους εκ των έσω, καταλήγει συχνά σε απαγοητευτικά σενάρια.
Αυτή όμως είναι η απόφαση για το μέλλον. Ετσι θα συνεχίσουν να διεξάγονται οι πόλεμοι. Remote Warfare. Ακήρυχτοι, με ελάχιστη ανθρώπινη συμμετοχή, και με πολύ απρόσωπη τεχνολογία. Ηδη η κοινωνική συμμετοχή των αμερικανών στους διάφορους πολέμους της αυτοκρατορίας είναι ελάχιστη, απόλυτη αδιαφορία επικρατεί ως προς τις διάφορες ανα τον κόσμο επιχειρήσεις, και η νοοτροπία του "ηλεκτρονικού πολέμου', δοκιμάζεται στα πεδία των μαχών. Αν οι πόλεμοι κερδίζονται μόνον στρατιωτικά, τότε υπάρχει πιθανότητα νίκης. Αν όμως απαιτούν και ιδεολογική συμπάθεια τύπου "Hearts and Minds", τότε βρισκόμαστε ήδη σε πολύ βαθιά νέρά...
-------------------------------------------
Ο κ. Peter Singer έχει υπάρξει και σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα σε θέματα ρομποτικού πολέμου. Παραθέτω και ενα βίντεο στο οποίο κάνει αναφορά στο θέμα του Ρομποτικού Πολέμου και της έκτασης που έχει πάρει σήμερα. Στην αγορά, κυκλοφορεί και ενα βιβλίο του με τον τίτλο "Wired for War".
Δεν πάει έτσι, ρε κουμπάρε… του Πάνου Κολιόπουλου.
-
Ο *Πάνος Κολιόπουλος* έχει γράψει πολλά βιβλία με ιδιαίτερο χιούμορ, τα
οποία διαθέτει δωρεάν στο ιντερνετ εδώ.
Όπως γράφει ο ίδιος, γεννήθηκε το 1949 στ...
10 hours ago
αλίμονό μας!
ReplyDelete"άσχετοι έχουν χάσει την ζωή τους δημιουργώντας πονοκέφαλο στο τομέα του Public Relations"
ReplyDeleteΑν όλα όσα λές ισχύουν, τότε ποιός νοιάζεται για τις ριλέησιονς?
Αυτή ειναι η πραγματικότητα Ria, και είναι μή αντιστρέψιμη. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα δούμε τί θα γίνει με το προβληματικό Πακιστάν, και φυσικά το Ιράν. Εύχομαι το καλύτερο. Εδώ πάντως, τα τύμπανα πολέμου ήδη ηχούν.
ReplyDelete--------------------------------
Υπάρχουν πολλές φωνές που μιλούν για εκατοντάδες θύματα αθώων ανθρώπων Αθηνά, κυρίως παιδιών και αμάχων. Λογικά, όλα αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό κίνημα ενάντια στα όσα περιγράφω.
Ιδού ενα παραδειγμα -
http://www.youtube.com/watch?v=hzdTgChS46w
Χρόνια πολλά Locus και καλή χρονιά! Τώρα ανακάλυψα ότι γράφεις ξανά πιο ενεργά. Θα σε παρακολουθώ...
ReplyDeleteΑγαπητέ μου universΚαλή σου χρονιά. Με υγεία και πρόοδο:) Eδω, θα τα λέμε που και πού...
ReplyDeleteΤο ότι εμένα μετά από αυτά που μου λες μου φαίνονται οι απαιχθείς (στην καλύτερη) Ταλιμπάν συμπαθείς είναι περίεργο.
ReplyDeleteΤο ότι ένας τύπος δηλαδή από το σπίτι του όπως λες σκοτώνει απλά(;) ανθρώπους σαν να παίζει wow και το βλέπει απλά σαν δουλειά;
Είναι περίεργο να φαίνονται μετά οι οπισθοδρομικοί και μεσαιωνικοί ταλιμπάν συμπαθείς;
Γιατί μας μισούν (άραγε);
Φαντάζομαι θα γνωρίζεις ότι στην Αφρική υπάρχει μεγάλη εισροή σε τέτοιες οργανώσεις!
Νομίζω ότι οι χαρτογιακάδες είδαν απλά τους ανθρώπους και τις ζωές τους σαν αριθμούς και δεν είναι έτσι. Δεν είμαστε points σε παιχνίδι...
κρίμα
κατά τα άλλα καλή χρονιά και νέα δεκαετία.
by cortlinux
Φίλε cortlinux καλωσήρθες. Χρόνια σου πολλά με υγεία και δύναμη. Και εγώ, στον βαθμό που μπορώ, αντιτίθεμαι στα τρελλά ηλεκτρονικά παιχνίδια, όπως και στους δύο παράλογους πολέμους που διεξάγονται χωρίς λόγο και αιτία. Ο πραγματικός πόλεμος δεν κερδίζεται με points. Αφγανιστάν και Ιράκ έχουν ήδη χαθεί. Ελπίζω μονάχα, να μην εκραγεί και άλλο μέτωπο στο Πακιστάν (εκεί που φοβάμαι πολύ). Νάσαι καλά.
ReplyDelete