Sunday, January 10, 2010

Υπο κατάρρευση...

Noύμερα, και τίποτα άλλο, ζήτησαν να δούν οι ευρωπαίοι, με επισκέψεις στα υπουργεία μας. Επιτελικά, συγκεντρωτικά νούμερα. Για να αξιολογήσουν το πρόβλημά μας, και την πιθανή του λύση. Και νούμερα δεν έχουμε. Οπως συζητήσαμε και παλιότερα, η επιτελική σκέψη μας είναι μηδέν. Αδύνατον να ξέρουμε τι γίνεται σε Υγεία, Δημόσιο τομέα και Ασφαλιστικό. Τίποτα δεν είναι διοικητικά και τεχνολογικά οργανωμένο. Και έτσι, με αναξιόπιστα νούμερα, δεν μπορούμε να έχουμε επιτελική εικόνα των προβλημάτων της χώρας, και να επεξεργαστούμε σενάρια.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη πολιτική οξυδέρκεια για να καταλάβει κανείς πως το πρόβλημά μας δεν λύνεται. Θα χρειαστούμε δύο δεκαετίες για διοικητική και τεχνική μηχανοργάνωση του δημοσίου ιστού της χώρας. Οταν είχαμε τα λεφτά και τον χρόνο δεν το κάναμε. Τώρα είναι αργά. Η ΕΕ θα πιαστεί απο όσα νούμερα υπάρχουν και είναι μετρήσιμα, και πάνω σ' αυτά θα μας αξιολογήσει. Τα υπόλοιπα είναι παραμύθια. Η χώρα βρίσκεται σε διοικητική και φιλοσοφική σήψη. Και πιστή στον λαικισμό της, η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να μας πασάρει το μήνυμα πως έχει δήθεν σχέδιο τριετούς επανάκαμψης, πως θα διατηρήσουμε το κοινωνικό μας σύστημα όπως έχει, με λίγους φόρους στα τσιγάρα και τα ποτά. Αντε να τσοντάρουν και λίγα "οι πλούσιοι".

Γι αυτό το λόγο το "σχέδιο ανάκαμψης" συνεχώς βελτιώνεται, προσπαθώντας να κερδίσουμε συνέχεια χρόνο. Γι αυτό το λόγο επίσης, η κυβέρνηση δεν παρουσίασε κανένα σχέδιο ανάκαμψης στην ΕΕ, και για να μην μας κράξουν οι ευρωπαίοι δύο φορές, τους περίμενε να τα μπαλώσει στην Αθήνα κεκλεισμένων των θυρών. Και εν μέσω πλήρης απελπισίας και πειραματισμου, οι κυβερνητικοί τουρίστες εκδράμουν τώρα με φορομπηχτικά νυχτερινά νομοσχέδια. Δεν βγαίνουνε τα κωλονούμερα...

Το παραμύθι τέλειωσε. Το σύστημα καταρρέει. Η δημόσια Υγεία στην ελλάδα έχει καταρρεύσει, μαζί με την Παιδεία, το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό. Το Μεταναστευτικό θα εμφανιστεί τώρα, με βίαιες συγκρούσεις και άλλα αδιέξοδα. Δεν παράγουμε τίποτα, δεν μπορούμε κάν να μετρήσουμε τί έχουμε, οδηγούμαστε στα τυφλά. Δημιουργία μιας συλλογικής ηθικής που να στηρίζεται στην προσωπική αξία, την τίμια εργασία, και τον προσωπικό μόχθο, θά έπαιρνε μια ολόκληρη γενιά για να δημιουργηθεί, και τίποτα τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Ούτε πλούτος που θα χρηματοδοτήσει το κοινωνικό μας σύστημα. Μπούμεραγκ έγιναν τα νούμερα...

Η Ελλάδα δεν θα χρεωκοπήσει. Δεν θα αφήσει η αναπτυγμένη Ευρώπη ενα περιφεριακό της μέλος να απειλήσει το Ευρώ και το γενικότερο στρατηγικό ευρωπαϊκό όραμα. Απλά θα τεθεί σε καθεστώς μόνιμης χρεωκοπείας και επιτήρησης, με προβλέψιμες συνέπειες. Λογικά θα φτωχύνει πολύ, ο αναπτυξιακός και καταναλωτικός της πλούτος θα μειωθεί αισθητά, δημόσια πανεπιστήμια και νοσοκομεία θα σαπίσουν, το Ασφαλιστικό θα μπαλωθεί με λιγότερες συντάξεις, εφάπαξ και υψηλά όρια ηλικίας, όλες οι δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες θα ιδιωτικοποιηθούν, μέρος του εθνικού της πλούτου θα εκποιηθεί. Οι περίφημες αποδείξεις, εφόσον δεν μπορούν τεχνολογικά να διασταυρωθούν, θα αποτύχουν. Το "προικιό" της, η όμορφη Φύση που την περιβάλλει, θα εκποιηθεί κι αυτή τουριστικά. Κοινωνικά και θρησκευτικά, θα βιώσει μια βίαιη πολιτιστική σύγκρουση με ανάλογες συνέπειες (εξισλαμισμός, δημογραφική αλλοίωση), προσφέροντας και ενα προστατευτικό buffer zone για την περαιτέρω ισλαμοποίηση της Δυτικής Ευρώπης.

Μετά απο 30 χρόνια στην ΕΕ, και τεράστια κεφάλαια ανάπτυξης που μας δόθηκαν για πρώτη φορά στην Ιστορία μας, σήμερα βρισκόμαστε στα όρια χρεωκοπίας 300 δις ευρώ! Χωρίς κάν να έχουμε τελειοποιήσει ένα οδικό δίκτυο, χωρίς να έχουμε κάν πανεπιστήμια με ελεύθερη σκέψη. Δομικά και φιλοσοφικά, έχουμε προετοιμάσει το έδαφος για το χειρότερο είδος οικονομικού και κοινωνικού δαρβινισμού που μπορεί να επικρατήσει σε μία ανθρώπινη κοινωνία. 300 δις χρέος σε μια παθητική οικονομία δεν παράγονται με τίποτα. Τη λύση, όπως παντού, θα την δώσει τώρα αμείλικτα η Ιστορία.



Update
Ακριβώς ό,τι λέω στα πόστ μου επαναλαμβάνει σήμερα επι λέξει ο κ. O. Rehn, νέος ευρωπαικός επίτροπος, "Σωστές και αξιόπιστες πληροφορίες, και στατιστικά στοιχεία, είναι η βάση για ανάλυση της οικονομικής πολιτικής και της λήψης αποφάσεων. Για αυτό και το πρόβλημα δεν είναι μονον τεχνικό, αλλα θεσμικό, με σημαντικές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες. Για παράδειγμα, δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό εχει φτάσει το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας. Γι αυτό και είναι δύσκολο να έχουμε μακροπρόθεσμη αντίληψη της κατάστασης". Αυτά, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός μας δηλώνει πως οι Ευρωπαίοι λοιδωρούν την Ελλάδα στα όρια του ρατσισμού.

23 comments:

  1. Να μπορούσα να διαφωνήσω έστω και σε ένα σημείο...
    Το ελληνικό έθνος ακέφαλο, πορεύεται στην καταστροφή κάνοντας ρεκτιφιέ στα νούμερα. Με φορολογίες (απαραίτητες εδώ που φτάσαμε) μπορεί να πληρωθεί εν μέρει μόνον ο λογαριασμός της πολύχρονης αφροσύνης, αλλά δεν πρόκειται να θεραπευτεί το έλλειμμα στόχευσης της χώρας. Το απόλυτο κενό στις επιδιώξεις της ελληνικής κοινωνίας (πέρα από την καλοπέραση - το να "περνάμε καλά") δεν θεραπεύεται με φόρους.

    ReplyDelete
  2. Μέσα σ' όλα αυτά ας μην ξεχνάμε και τη φαιδρή κατάληξη της ιστορίας με τα αντικαπνιστικά μέτρα. Όλες εκείνες οι περσινές συζητήσεις πριν την υποτιθέμενη εφαρμογή τους για το ύψος του διαχωριστικού μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών τζαμιού στα νυχτερινά κέντρα και άλλα διάφορα αποδείχτηκαν... πολύ κακό για το τίποτα. Μια και τα μέτρα απλώς ΔΕΝ εφαρμόστηκαν, όχι μόνο σε νυχτερινά κέντρα, αλλά ούτε και σε απλά καφέ ή μπαράκια, καταστήματα, ταβέρνες κτλ. Για μια ακόμη φορά δηλαδή επιβεβαιώθηκε η υποψία μου ότι δεν είμαστε για τίποτα... έτσι απλά.

    ReplyDelete
  3. Δεν απέχουν από την αλήθεια τα όσα γράφεις.
    Και δεν είμαι σίγουρη, έστω κι αν θέλουμε χρόνια να συνέλθουμε ως κράτος και πολίτες, αν θα το πράξουμε.

    Προς το παρόν, εντελώς εγωιστικά,ζηλεύω τους συναδέλφους μου που φεύγουν με σύνταξη.
    Δεν ξέρω αν στα 15 χρόνια που μου απομένουν υπάρχει μέλλον και σύνταξη .......

    Και ούτε τολμώ να σκεφτώ τι περιμένει το γιο μου και τα παιδιά όλων μας!

    Καλημέρα Locus
    :-)

    ReplyDelete
  4. Το θέμα που μας απασχολεί τώρα: "Είναι ανήκουστο χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι της Κοινότητας να συνομιλούν και να διαπραγματεύονται με υπουργούς ενός κράτους-μέλους" εκτιμά στέλεχος που γνωρίζει τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συμπληρώνει: "Θα έπρεπε να συνομιλούν μόνο με γενικούς γραμματείς και διευθυντές".

    Φίλοι μου θα επανέλθω.

    ReplyDelete
  5. Γεια σου Locus,

    Πράγματι το ένα σενάριο μπορεί να είναι αυτό που παρουσίασες. Ωστόσο υπάρχουν και πολλά άλλα όπως είμαι σίγουρος ότι θα έχεις διαβάσει.

    Η Ελλάδα είναι σε άσχημη κατάσταση και είναι γεγονός. Ωστόσο κυκλοφορεί και το σενάριο των 3 χρόνων. Και μάλιστα όχι από κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης. Οπως λένε αρκετοί από την ΕΕ με 3 χρόνια "εκχωρησης" της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες θα στρώσουν τα πράγματα. Οι θυσίες που θα χρειαστούν είναι λίγο πολύ γνωστες και οι αντιδράσεις μπορούν να προβλεφθούν. Ωστόσο όταν δεν υπάρχουν επιλογές, όσο κι αν "αντιδράσουν" κάποιοι είναι ένα και το αυτό.

    Εγώ λοιπόν προσωπικά δεν πιστεύω ότι τα πράγματα θα φτάσουν στο σημείο που γράφεις. Ναι, θα πειραχτούν πολλοί, ναι θα αντιδράσουν, αλλά αλλαγές θα γίνουν γιατί αν δεν γίνουν δεν θα εκταμιευτούν χρήματα. Δεν θα τα δώσει κανένας και αυτό είναι φανερό αν παρακολουθήσουμε τις θέσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης σε χώρες που έχουν εκλογές φέτος όπως για παράδειγμα η Μεγάλη Βρετανία.

    Καλά να είμαστε να συζητάμε για το πως θα πάνε τα πράγματα. Εγώ πάντως έχω εγκαταλείψει την ιδέα επιστροφής για αρκετά ακόμα χρόνια.

    ReplyDelete
  6. Μαύρα και άραχνα....λένε στο χωριό μου, θα συμφωνήσω σε γενικές γραμμές....αλλά για "πεθαμένους" είναι νωρίς να το πει κάποιος.
    Για τα επόμενα περίπου 10 χρόνια τα πράγματα θα είναι κάπως έτσι, για μετά όμως διαφωνώ.

    Οι λόγοι που επικαλούμαι και αισιοδοξώ, είναι 3.

    Η προσαρμοστικότητα / εφευρετικότητα, ίσως να έχω λάθος, αλλά πιστεύω ότι διαθέτουμε κάμποση από δαύτη, και όταν δεν την χρησιμοποιούμε κουτοπόνηρα αλλά δημιουργικά, μπορεί να μας ξελασπώσει...
    Ο τουρισμός, σημαντικό κεφάλαιο που δεν υπήρχε παλιά.
    Ο Έλληνας, αντιμετωπίζοντας τα δύσκολα, θα αρχίσει να παράγει περισσότερα και να ξοδεύει λιγότερα.
    ΥΓ. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι ήδη υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, κατά του “ασύλου”, της “μονιμότητας”, των συντεχνιών και πολλών άλλων “βαρών” της Ελληνικής κοινωνίας.
    Είναι θέμα χρόνου όλα αυτά να εκφραστούν από κάποια κυβέρνηση, και αφού απαλλαγούμε να απελευθερώσουν ισχυρή δυναμική ανάπτυξης, θα χυθεί “αίμα” είναι βέβαιο , μεταφορικά μόνο ελπίζω, αλλά τελικά θα τα καταφέρουμε.......

    ReplyDelete
  7. το βάθος της κατάστασης....
    Χρειάζεται ένας ευρωπαίος επιτηρητής ανά κάτοικο, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, δικαστικών, στρατιωτικών, γιατρών και ελεγκτών...

    ReplyDelete
  8. Πολύ μαυρίλα στο post locus και θα μου επιτρέψεις να προσθέσω κάποιες πινελιές αισιοδοξίας.

    Γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε;

    Προφανώς διότι η ελλάδα κατά τον αείμνηστο πατέρα του γιωργάκη ανήκε (τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια) στους έλληνες. Την πήραν λοιπόν στα χέρια τους οι έλληνες και την κατάντησαν σαν τα μούτρα τους: Ανυποληπτη, ιδιοτελή και απατεώνισα.

    Τώρα έρχονται οι ξένοι και μας λένε ότι θα αναλάβουν αυτοί γιατί εμείς τα σκατώσαμε. Οι ξένοι θα επιβάλλουν λύσεις που καμία ψοφοδεής κυβέρνηση δεν τόλμησε μέχρι σήμερα. Γιατί να είμαστε απαισιόδοξοι; Επειδή θα μπεί τάξη;

    Οι ξένοι θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω και για να το πετύχουν θα υποχρεώσουν τους έλληνες να δουλέψουν περισσότερο και να κόψουν τις μαλακίες. Που είναι το κακό;

    Για δεκαετίες ολόκληρες μάθαμε στην ανευθυνότητα και στο δίκιο του τσαμπουκά. Αυτά αναγκαστικά θα περιοριστούν.

    Καλό κι αυτό.

    Ο έλληνας θα γίνει φτωχότερος άρα πιο σεμνος και με καλύτερο ηθικό κώδικα. Θα μειωθούν τα φαινόμενα αλαζονείας αμετροέπειας και ηθικού ξεπεσμού.

    Καλό κι αυτό.

    Με λίγα λόγια locus εάν κάποιος μέχρι τώρα δεν έλαβε μέρος στο πάρτυ της ξετσιπωσιάς, της κλεψιάς και του εκμαυλισμού που στήθηκε στην πατρίδα μας τις τελευταίες δεκαετίες τι έχει να φοβηθεί απο την κατάρρευση αυτής της φαύλης πραγματικότητας;

    Υπάρχει λοιπόν σοβαρή πιθανότητα να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και καλύτερη κοινωνία.

    Εντάξει δεν θα μπορούμε να καταναλώνουμε σαν γουρούνια και δεν θα μπορέσουμε να αγοράσουμε τα τελευταία μοντέλα της bmw και της mercedes. Και λοιπον; Απο την άλλη ισως θυμηθούμε τις συνήθειες των παπούδων μας και αρχίσουμε να μαζευόμαστε συχνότερα στα σπίτια και να λέμε ιστορίες γύρω απο τη φωτιά.

    Ασε που εάν μας στίψουν πολύ οι ξένοι θα μας λυπηθούν στο τέλος και θα αρχίσουν να μας στέλνουν πακέτα οικονομικής ενίσχυσης. :)

    Ουδέν κακόν αμιγές καλού όπως έλεγαν και οι αρχαίοι που όλο τους επκαλούμαστε και ποτέ δεν τους μιμούμαστε.

    ReplyDelete
  9. Φίλε univers, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά, ούτε το έλλειμμα δεν ξέρουμε. Ο ευρωπαικός επίτροπος, εμμέσως πλην σαφώς, μας είπε πως δεν έχουμε νούμερα γιατί το πρόβλημά μας ειναι "θεσμικό". Εν ολίγοις πως είμαστε απατεώνες. Αντε να το ισορροπήσουμε λίγο το σύστημα με τους φόρους του σήμερα, αλλά δεν ξέρουμε κάν πιό είναι ο μακροχρόνιος στόχος. Το οτι "δεν υπάρχει ούτε σάλιο" στα ταμείο το ύποψιαζόμαστε. Η καλοζωία όμως, κατα μένα, έφτασε στο τέλος της.

    ReplyDelete
  10. Ποιά αντικαπνιστικά μέτρα, φίλε Γεράσιμε . Τόσο στριμοκώλιασμά έχει πέσει θα τους κόψουμε και το τσιγάρο, δήλωσε ο κ. Πάγκαλος. Ασε που πρέπει να καπνίζουν για τους πάρουμε τα 5 ευρώ το πακέτο!

    ------------------------------
    Φίλη Βάσσια, να υπολογίζεις 65 χρονών για σύνταξη. Και μέχρι τότε να έχεις και ένα σπίτι χωρίς δάνεια. Αλλοιώς δεν βγαίνει. Τα επόμενα δύο χρόνια θα φανεί πού βαδίζουμε. Σίγουρα θα γίνουν πολλές αλλαγές, πολλά ταμπού θα σπάσουν. Εφτασε η ώρα. Θα ορθοποδήσουμε μόνον άν μας βάλουν χέρι οι επίτροποι.

    ------------------------------
    Μακάρι φίλε NdN σε τρία χρόνια να ξεφύγουμε. Και καλό θα ήταν. Δεν βλέπω την καταστροφή, απλά εκφράζω τη λογική του μέσου ανθρώπου που βλέπει που πάμε, και ποιές είναι οι πιθανές ανατροπές που θα γίνουν. Καμμία εθνική κυριαρχία δεν μας πέρνουν οι ευρωπαίοι. Απλά εκτελούν την θεσμική τους υποχρέωση να ελέγξουν τα οικονομικά ενός κράτους-μέλους, που ειναι αναξιόπιστα. Εχουμε συνυπογράψει τα κριτήρια του Μάστριχτ που τα λένε όλα. Δεν συμμερίζομαι την κινδυνολογία πως μας λοιδωρούν οι έξω. Μεγάλο μέρος του κόσμου μας περιμένει πλέον μεγάλες και σημαντικές αλλαγές. Που σε μερικά χρόνια θα μας βάλουν σε κάποιο καλύτερο δρόμο.

    ReplyDelete
  11. Βεβαίως αγαπητέ μου glam, και έξυπνοι είμαστε, και προσαρμοστικότητα έχουμε. Μονάχα που έχουμε και πολλές ιδιοληψίες - ταμπού που τώρα πιστεύω πως θα σπάσουν. Θα γίνουν μεγάλες ανατροπές. Άυτά που αναμένω να γίνουν δεν είναι απαραίτητα άσχημα. Εχουμε όμως ακόμα δρόμο.

    * Ακόμα και ο Κύρκος ζήτησε σήμερα την άμεση κατάργηση του Ασύλου. Δεν είδε πουθενά "κεκτημένα" ο Λεωνίδας.

    ReplyDelete
  12. Αναξιόπιστα στατιστικά νούμερα, είπε ο επίτροπος Αθηνά μου. Δηλαδή μαγειρεύουμε νούμερα ανάλογα με την κυβέρνηση. Θα χρειαστούν χρόνο οι ευρωπαίοι να βάλουν σειρά και να αποκτήσουν εικόνα. Πολύ καιρό. Συναντούν τον Λοβέρδο το πρωί και τους λέει πως δεν υπάρχει σάλιο απο Πέμπτη, και το απόγευμα τον Παπακωνσταντίνου που τους λέει πως κολυμπάμε στο ρευστό. Αντε να βγάλεις άκρη.

    ReplyDelete
  13. Φίλε Yosemite δεν διαφωνώ καθόλου. Ανήκω και εγώ στην ομάδα εκείνη που πανηγυρίζει την άφιξη των επιτρόπων. Φυσικά θα μπεί και τάξη. Και φυσικά μπορούμε να ζήσουμε με κώδικα ηθικής, καθότι μεγάλο μέρους του κόσμου, το μεγαλύτερο, σε κανένα πάρτυ δεν έχει συμμετάσχει. Καλώς λοιπόν να μας στίψουν λίγο, για να μπεί σειρά.

    Απαισιόδοξος δεν είμαι, απλά ρεαλιστής. Περιμένω τεράστιες ανατροπές σε όλα, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά. Να σπάσουνε ταμπού δεκαετιών. Με το ζόρι. Και καλώς ή κακώς, το λαχείο έπεσε στον Γιώργο να κάνει τις αλλαγές. Και παρόλο τον ερασιτεχνισμό, έχει διάθεση αλλαγής και το παλεύει.

    Μακάρι η κρίση να μας ενώσει. Εχουμε πολλά που μας ενώνουν.

    ReplyDelete
  14. Καθόλου δεν συμφωνώ με το άρθρο που παραθέτω, για την πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας απο το Ευρώ.

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_12/01/2010_317877

    Κατα την γνώμη μου, η Ελλάδα θα δώσει την ευκαιρία στην Ευρώπη να αναπτύξει και στρατηγικά σχέδια ανάκαμψης των μελών της (που σήμερα δεν υπάρχουν). Δεν είναι μόνον η Ελλάδα που έχει διαφθορά και μαγειρεμένα νούμερα. Ακολουθούν και άλλοι, Ιταλία, Ισπανία, οι Ανατολικοί, οι Βαλτικοί. Η Ευρώπη πήρε ένα ρίσκο με την ενσωμάτωση πολλών μικρών και προβληματικών χωρών στην ΕΕ. Το οτι η Ελλάδα έφτασε εκεί που έφτασε, στην ουσία αγνοώντας τα κριτήρια της συνθήκης του Μαστρίχτ που καθορίζουν εθνικό χρέος και εσωτερικούς προυπολογισμούς, είναι και λάθος της ΕΕ. Δεν είχε ποτέ καλούς ελεγκτικού μηχανισμούς των δημοσιονομικών των κρατών μελών της. Ας φτιάξει τώρα. Το ελληνικό φαγοπότι έγινε γιατί οι Βρυξέλλες κοιμόνταν. Για να μην πώς πως υπάρχει και εκεί τεράστια γραφειοκρατική διαφθορά. Πάντως εδώ που φτάσαμε, η εξωτερική εποπτεία είναι case management για όλη την Ευρώπη.

    ReplyDelete
  15. @ Yosemite Sam

    Γραφεις
    "Με λίγα λόγια locus εάν κάποιος μέχρι τώρα δεν έλαβε μέρος στο πάρτυ της ξετσιπωσιάς, της κλεψιάς και του εκμαυλισμού που στήθηκε στην πατρίδα μας τις τελευταίες δεκαετίες τι έχει να φοβηθεί απο την κατάρρευση αυτής της φαύλης πραγματικότητας;"
    Εγω πάντων που δεν εχω συμμετάσχει στο πάρτυ ανησυχώ...οτι απλά θα πλήρωσω τα γαμησιάτικα των άλλων και εκείνοι πάλι καθαρή θα τη βγάλουν. Άλλωστε οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται για το αποτέλεσμα, όχι πως αυτό θα επιτευχθει. Για'υτο άλλωστε το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πάρει ούτε μια σοβαρή απόφαση ακόμα, τα συμφεροντα και οι συντεχνίες λυσσομανούν να τη βγάλουν καθαρή πάλι και να στείλουν τον λογαριασμό στους άλλους και κυρίως στις νεότερες γενιές. Δεν βλέπετε τι έγινε με τον ΟΛΠ, με το ασφαλιστικό; ο σωσων εαυτω σωθητω, ότι αρπάξει για να σωθει ο καθενας ενω το πλοίο βυθίζεται

    ReplyDelete
  16. Κωνσταντίνε καλωσήρθες. Το κλίμα "ο σώζων εαυτόν σωθήτω" ειναι διάχυτο στοιχείο της ελληνικής πραγματικότητας. Το γενικό πλιάτσικο της χώρας απο διάφορες συνδικαλιστικές ομάδες είναι χρόνιο θανάσιμο αμάρτημα της νοοτροπίας "του λαού" που έχει καλλιεργηθεί στη χώρα μας απο το 1980 και μετά. Στον αντίλογο της ευρωπαικής ανησυχίας πως η Ελλάδα είναι τόσο διεφραρμένη ωστε κανένα στατιστικό της στοιχείο δεν είναι σοβαρό, αντιτάσσεται το επιχείρημα πως οι ευρωπαίοι είναι ρατσιστές! Και διάχυτο στα ΜΜΕ το μήνυμα πως δεχόμαστε μπαράζ επιθέσεων γιατί μας μισούν. Ολα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει πράγματι ιδέα τί να φορολογήσει, πώς θα συλλέξει τους φόρους, τί μέτρα θα πάρει. Απο τα τεκμήρια πάμε στη γονική παροχή, με θέσεις που αλλάζουν καθημερινά. Είτε τα ταμεία είναι άδεια (που μάλλον είναι), ή ειναι γεμάτα, οπότε μπορούμε να συνεχίσουμε ως έχει. Ολα τα χρόνια προβλήματα της χώρας μας, βρίσκονται τώρα σε οριακό σημείο. Η μεγαλύτερη ανατροπή θα γίνει σε ιδεολογικό επίπεδο. Θα καταλάβουμε τώρα έμπρακτα, πως "κεκτημένα" δεν υπάρχουν, και πως ο Κρατισμός που επιλέξαμε ως μοντέλο ανάπτυξης μας έχει βουλιάξει κοινωνικά και οικονομικά.

    ReplyDelete
  17. Φίλε κωνσταντίνε μπορεί να μην συμμετείχες στο οικονομικό πάρτυ (όπως και οι περισσότεροι) αλλά η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της έχει τεράστιες ευθύνες για το κατάντημά της.

    Εκτος απο την κοινότυπη παρατήρηση ότι κάθε κοινωνία έχει την κυβέρνηση που της αξίζει, άρα έχει πριμοδοτήσει μόνη της τις όποιες συνέπειες, υπάρχει και η απτή καθημερινότητα που βοά ότι είμαστε οι άρχοντες της λαμογιάς και του άρπαξε να φας και κλέψε νάχεις.

    Δεν είμαστε φυσικά οι μόνοι. Είμαστε όμως πρωταθλητές στο σπορ. Δεν υπάρχει αρνητικός δείκτης που η ελλάδα να μην πρωταγωνιστεί στις πρώτες θέσεις. Σε ότι καλό απουσιάζουμε, σε ότι κακό διαπρέπουμε. Αυτά λένε οι στατιστικές αυτά λέει και η καθημερινότητα του καθενός μας.

    Εχουμε λοιπόν όλοι τις ευθύνες μας άλλος λιγώτερες άλλος περισσότερες.

    Φυσικά κάποιοι θα κληθούν να πληρώσουν χωρίς να φταίνε καθόλου. Αυτοί θα είναι οι μαλάκες της υπόθεσης. Κάθε υπόθεση έχει και τέτοιους :)

    ReplyDelete
  18. Αχ Locus μου, πόσο δίκιο έχεις, στα περισσότερα που επισημαίνεις! Και σήμερα που τέλειωσαν και τα λεφτά του ΟΑΕΔ που δεν έχει να πληρώσει ούτε τα επιδόματα ανεργίας, η άποψη σου φαντάζει ακόμα πιο δικαιωμένη. Η μόνη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι η εξής: Η Δημόσια Υγεία, η Παιδεία, η Δικαιοσύνη αν δεν έχουν ακόμη καταρρεύσει εντελώς είναι γιατί υπάρχουν μερικοί λειτουργοί τους που αντιστέκονται στη φθορά και τη διαφθορά.

    ReplyDelete
  19. Δυστυχώς όλοι μαζί θα πληρώσουμε την κρίση Yosemite, μετέχοντες και μή μετέχοντες στο πάρτυ. Και σήμερα, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται πως υποχωρεί και στο θέμα των φόρων και γονικών παροχών, αναρωτιέμαι τί ακριβώς θα σκαρφιστεί για αξιόπιστο στρατηγικό σχέδιο. Είναι πλέον εμφανές πως στρατηγικός σχεδιασμός δεν υπάρχει, είμαστε χαμένοι στα νούμερα που καθημερινώς αλλάζουν. Εύχομαι μονάχα να περιοριστούμε μόνον σε επιτήρηση. Τα υπόλοιπα σενάρια που ακούγονται, αποχώρηση απο το Ευρώ, θα είναι καταστροφικά, πέραν κάθε φαντασίας.

    ReplyDelete
  20. Μερόπη μου, γνωρίζω πως πολλοί αντιστέκονται, πως υπάρχουν πολλοί σοβαροί και αξιόπιστοι άνθρωποι σε όλους τους τομείς. Την δημόσια υγεία δεν την κρίνω απο την ιδιωτική υπηρεσία του γιατρού που παίρνει 40 ευρώ την επίσκεψη σε ατομικό επίπεδο, ούτε κρινω την Παιδεία απο την καλή υπηρεσία των φροντιστηρίων στο θέμα της Παιδείας. Δυστυχώς, η Υγεία κρίνεται απο τα δημόσια νοσοκομεία, και η Παιδεία απο τα δημόσια σχολεία. Πέραν των Αθηνών οπου υπάρχουν κάποια σωστά οργανωμένα νοσοκομεία, η κατάσταση στην επαρχεία είναι αποκαρδιωτική. Οσο για την Παιδεία, η φοιτητική μετανάστευση δείχνει καθαρά που βρισκόμαστε.

    Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος με το γεγονός πως η Ελλάδα μπήκε στο στόχαστρο των διεθνών οργανισμών σαν ειδική περίπτωση διαφθοράς, και ακόμα πιο πολύ ανήσυχος απο τα διάφορα σενάρια αντιμετώπισης που ακούγονται. Παρά τους ερασιτεχνισμούς, πιστεύω πως η κυβέρνηση μπορεί να κάνει τώρα τεράστιες ανατροπές, σε όλους τους χώρους, κάτι που δεν έγινε ούτε το 1981, όταν ο Αντρέας μπορούσε να τα αλλάξει όλα, ούτε βέβαια και επι Καραμανλή που είχε την υποστήριξη των περισσοτέρων Ελλήνων για μια ριζική Επανίδρυση. Η κυβερνεία του κ. Παπανδρέου είναι κατα την γνώμη μου η τρίτη και τελευταία ευκαιρία να συμμαζευτεί αυτός το τόπος. Ο Γιώργος έχει σήμερα την υποστήριξη όλων των Έλλήνων. Ακόμα και η Δεξιά Ελλάδα, τον υποστηρίζει σιωπηλά. Το 2010 θα πρέπει να είναι χρόνος ριζικών τομών, επαναστατικών ρυθμίσεων. Το πόσοι θα αντισταθούν δεν έχει σημασία. Αν δεν αλλάξουμε τώρα, πράγματι θα βουλιάξουμε.

    ReplyDelete
  21. Το πραγματικό έλλειμμα της χώρας, εκείνο το περίφημο "μονοψήφιο νούμερο που βαίνει προς διψήφιο", δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Υποτίθεται πως είναι καπου 12%. Και επειδή οι διψήφιοι αριθμοί φτάνουν μέχρι και το 99, ας τηρήσουμε επιφυλάξεις. Ούτε πιστεύω πως οι ευρωπαίοι θα βγάλουν άκρη με τα δικά μας νούμερα. Φίλοι Ελληνες, προσδεθείτε...

    ReplyDelete
  22. Οταν λες "προσδεθείτε" τι εννοείς φίλε μου?
    Γιατί αν ειναι να "απογειωθούμε" τότε δεν είναι κακό... αλλά αν εννοείς να "προσγειωθούμε" απο κεί που είχαμε αναληφθεί τόσα χρόνια "τρώγοντας" απο τα έτοιμα της Ε.Ε.. ε! καιρός ηταν.. θα γινόταν κι αυτό... Θα πέσουμε στο τσιμέντο και θα σκάσουμε και με τα μούτρα ...
    απλώς βοηθούσης της ρεμούλας της προηγουμενης 5ετίας ήρθε γρηγορότερα...
    αν και δεν έφταιγε μονο η προηγούμενη 5ετία... θα πρέπει να πάμε αρκετά πιο πίσω για να είμαστε δίκαιοι με τους εκάστοτε κυβερνώντες...

    ReplyDelete
  23. Mαρία μου εμείς ας προσδεθούμε, για πτήσεις παντός είδους, απογειώσεις, προσγειώσεις και πέταμα ανάποδα και με αμολητά τιμόνια. Γιατί απ' ό,τι φαίνεται οι επίτροποι θα μετακομίσουν Αθήνα, σε μοβόρικο ευρωπαικό παραμάγαζο που θα μας παρακολουθεί τρελλά!

    ReplyDelete