Wednesday, December 30, 2009

Το Δομινικανικό μοντέλο

Πληροφορούμαι πως ο Γιώργος επεξεργάζεται διάφορα μοντέλα για το 2010. Το Δανέζικο, το Ιρλανδικό, το Σουηδικό. Έκανε και ένα ταξίδι για σοσιαλιστικό σεμινάριο, μαθαίνω, στον Αγιο Δομίνικο. Και γύρισε ενθουσιασμένος. Και όταν του την έπεσαν οι Οίκοι, εκείνος, ο Μεγάλος Τιμονιέρης μας, μειδίασε πονηρά, απέρριψε τους αντιλαϊκισμούς και τα σκληρά αντίδοτα, και εσιώπησε ως σοφός ηγέτης. Κρατάει ο Γιώργος μας, στην καβάντζα, το τρομερό Δομινικανικό μοντέλο. Ενα αισθησιακό και απόλυτα ερωτικό μοντέλο. Ιστορικό και ζόρικο. Συμπεριλαμβάνει θεατρικό λαϊκισμό, τελετουργικό υποβρύχιο πλιάτσικο, και ενίοτε και στρατιωτικές αποβάσεις. Θα σας το περιγράψω.

Bρέθηκα κάποτε στη Δομινικανική δημοκρατία, ημέρα εκλογών. Εξω καρδιά τόπος, αισθησιακές μουσικές, δυναμωτικοί χυμοί, βαθύς ερωτισμός και αφροχαβαλές. Κιθάρες και αναμμένες φωτιές στην παραλία, μια πυκνή και οργιώδης φύση, θυελλώδεις εκτονώσεις στην αύρα του φεγγαριού. Το πανέμορφο ιστορικό κέντρο με τις παλιές ισπανικές εκκλησιές και τα ψηλοτάβανα ευρωπαϊκά σπίτια έχανε σιγά σιγά τους σοβάδες του, οι δρόμοι βούλιαζαν στο βήμα του επισκέπτη, και οι νυχτερίδες πετούσαν στον ουρανό μέρα. Στην κοινωνία των όμορφων μιγάδων μπαινόβγαιναν λαθραία για δουλειά, οι μαύροι ανεπιθύμητοι γείτονές τους, οι Αϊτινοί. Η ηλιόλουστη αποικία ήταν τώρα ενα εγκατελλειμένο αρχοντόσπιτο που μύριζε μούχλα.

Ενας ιστορικός βιασμός, το νησί του Κολόμβου, όποιοι πέρασαν απο το κορμί του το βίασαν, άλλοι έφυγαν με καράβια φορτωμένα χρυσό, άλλοι με αεροπλάνα. Κι όταν έπεσε η ιστορική αυλαία, μπήκε και ο αμερικανικός στρατός. Και η σύγχρονη "δημοκρατία". Απέμεινε μονάχα η χυμώδης λουλουδιασμένη φύση, η αισθησιακή αύρα της θάλασσας, ο καυτός ήλιος, και η παθιασμένη ερωτική μουσική.

Υποψήφιος πρόεδρος ένας τύπος 94 χρόνων, φίλος του πρώην δικτάτορα που είχαν σκοτώσει. Το Φάντασμα της Οπερας. Η χώρα έκανε 10 μέρες να μετρήσει τα ψηφοδέλτια, μέσα απο ανεκδιήγητες φάσεις νοθείας και αποικιακού σκηνικού. Τελικά, ο 94χρονος υποψήφιος κέρδισε τις εκλογές. Ενα πρωί με τον καφέ, ρώτησα τους ντόπιους: "Βουίζουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία πως ο κύριος Balaguer είναι τυφλός. Είναι αλήθεια;". "Nαί" μου απάντησε ένας κυνικά. "Εκείνο όμως που δεν ξέρουν, είναι ότι είναι και κουφός".

-------------------------------------------------------------

* - Locus Publicus - Movimiento Catorce de Junio

**- Πάμε και λίγο δομινικάνικο λαϊκό (buchata). Απο τον υπέροχο Juan Luis Guerra.





-------------------------------------------------------------
Ηταν το τελευταίο πόστ της χρονιάς. Δεν ξέρω τί θα είναι ο καινούργιος χρόνος, πιστεύω όμως δύο πράγματα. Πως γενικώς, ό,τι ζητάμε βρίσκουμε. Και επιπλέον, η καλύτερη επανάσταση δεν είναι ούτε η πολιτική, ούτε η οικονομική. Είναι η προσωπική. Είναι η μόνη επανάσταση στην οποία μπορούμε να πετύχουμε, να ζήσουμε έξω απο τα μεγάλα ιδεολογικά μοτίβα, αυτόνομοι και αυτάρκεις σε ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει, έξω απο Θεούς και στρατηγισμούς που δεν μας αφορούν. Γιατί όλα αλλάζουν. Λίγο βέβαια, θα αλλάξουμε και μείς. Και αν όλα πάνε καλά, μπορούμε να αλλάξουμε και τις ζωές κάποιων γύρω μας, προς το καλύτερο. Αυτό γίνεται, μπορεί άνετα να γίνει...

Καλή χρονιά λοιπόν φίλοι μπλόγγερς. Με υγεία, πρόοδο και ειρήνη. Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την παρέα σας, την τιμή της συμμετοχής σας και την ευπρέπεια του λόγου σας. Ελπίζω να σας ήμουν ευχάριστος. Μέσα στα πλαίσια του δυνατού, το μπλόγκ θα παραμείνει ενεργό και το 2010.

Εις το επανιδείν.

Locus Publicus
locuspublicus@gmail.com

15 comments:

  1. Καλή χρονιά και πολλά ποστ εύχομαι!

    ReplyDelete
  2. Αχ καλέ μου Περαστικέ πότε θα μου φτιάξεις εναν "θλιμμένο ακκορντεονίστα" σκίτσο; Θα σε πληρώσω με πολλές ευχές, και σε "είδος". Θα σου στείλω ένα όποιο βιβλίο της επιλογής σου.
    Τα φιλιά μου και καλή χρονιά με υγεία, πόστ, και σκίτσα!!

    ReplyDelete
  3. Locus μου,
    καλημέρα. Χα χα χα! γέλασα με τον τυφλό και κουφό Πρόεδρο της Δομινικανής Δημοκρατίας. Εμάς πάντως ο Πρωθυπουργός μας ούτε τυφλός, ούτε κουφός είναι. Άσε που γυμνάζεται καθημερινά και είναι στυλάτος!!!! Κατά τα άλλα θα δείξει.....
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σου εύχομαι, δημιουργική και γεμάτη υγεία.

    ReplyDelete
  4. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με υγεία και δύναμη Μερόπη μου. Και χιούμορ. Ο Γιώργος είναι δύναμη. Κάνει ποδήλατο, και κανό. Θα τα καταφέρει άνετα. Διαβάζει μαθαίνω και Μίμη:)

    ReplyDelete
  5. ωχ τη βάψαμε...

    ωραίος ο πρόεδρος, κουφός και τυφλός ζει μέσα στην πλάνη του! αυτός είναι στον παράδεισο....


    καλή χρονιά φίλε μάκη. χαιρετισμούς και από τον ιάσιο.

    ReplyDelete
  6. Χρόνια πολλά και από μένα, αγαπητέ locus, δεν ξέρω πόσο ευχάριστος ήσουν, αλλά χρήσιμος ήσουν σίγουρα.
    Ελπίζω να τα λέμε και τον καινούργιο χρόνο.

    ReplyDelete
  7. Εμείς δεν το ξέρεις ότι δεν έχουμε ποτέ ανάγκη απο ξενα μοντέλα,παντα ανακαλύπτουμε δικά μας γνήσια,ελληνικά για τα πάντα, με μερικές δεκαετίες βέβαια καθυστέρηση,όταν τα πράγματα σαπίσουν, αλλά τι να γίνει!
    Χρόνια σου πολλά!

    ReplyDelete
  8. Koυφός και τυφλός, ο πρόεδρος μόνον μίλαγε Ρία μου. Και φαντάσου τί μαργαριτάρια έβγαζε!

    Καλή Χρονιά, με υγεία και δύναμη.

    ---------------------------------------
    Xρόνια Πολλά φίλε glam, χαίρομαι που τα είπαμε και φέτος. Θα είναι μια ενδιαφέρουσα χρονιά, υποθέτω. Στον σημερινό κόσμο, κανείς δεν πλήττει απο γεγονότα:)

    ---------------------------------------
    Χρόνια πολλά με υγεία φίλε Αθεόφοβε, και καλά και αθεόφοβα πόστ! Τα δικά μας μοντέλα θα πρέπει να συνδιαστούν και με τον μεσογειακό μας ήλιο. Το Δομινικανικό μοντέλο έχει βέβαια πολλές ομοιότητες, έχει ήλιο, παθιάρα μουσική, χαβαλέ, και έξω καρδιά νοοτροπία. Η νέα χρονιά προβλέπεται συγκλονιστική. Τις ευχές μου.

    ReplyDelete
  9. Καλή χρονιά αγαπητέ μου locus και φυσικά θα συνεχίσει να είναι ενεργό και στο 2010 το βλόγιον αυτό... αλλοίμονο αν σταματήσεις να μας "τρέφεις" με αξιόλογα θέματα τώρα που μας καλόμαθες....

    ReplyDelete
  10. ΧΑΧΑ!
    Ελπίζω να είναι ανέκδοτο αυτό με τον τυφλόκουφο πρόεδρο Λοκους. Αν όμως δεν είναι, τότε θ΄ αρχίσω να νιώθω περήφανος, τόσο για τη χώρα μας όσο και για τον πρωθυπουργό μας!
    Καλή χρονιά σου εύχομαι και το ίδιο παραγωγική (σαν κι αυτή που φεύγε)ι, σε ωραία ποστ.

    ReplyDelete
  11. Mαρία μου σε υπερευχαριστώ για την τιμή. Σου εύχομαι καλή χρονιά. Και συχνή αντάμωση με τα παιδιά. Νάσαι καλά. Οσο μπορώ θα συνεχίσω.

    ------------------------------------
    Φίλτατε συνέα το βλόγιον αυτό δεν δίνει ποτέ σκάρτο πράμα. Η ιστορία είναι αληθινότατη. Ο δυστυχής πρόεδρος μίλαγε μόνον στον αέρα. Φαντάσου το παιδί τί διατάγματα έβγαζε!! Και πιο δυστυχής βέβαια ο λαός του. Ο Γεώργιος φαντάζει μπροστά του Ντε Γκώλ!

    ΚΑΛΉ ΧΡΟΝΙΑ. Με υγεία και πρόοδο. Και καλά πόστ. Αντε να δούμε τι θα κάνουν και οι συνιστώσες φέτος¨)

    ReplyDelete
  12. Καλή, δημιουργική, με υγεία η νέα χρονιά.
    :-)

    ReplyDelete
  13. Ο δαίμονας του γούγλη, η χριστουγεννιάτικος καλικάντζαρος, κατάπιε το παραμονιάτικο σχόλιο μου.

    Οικογενειακή υγεία, ευτυχία και δημιουργία φίλε οικοδεσπότη.
    Να έρθουν βολικά τα όσα σκέφτεσαι να κάνεις την νέα χρονιά.

    Υ.Γ. Βγαλμένη από παραμύθι η φώτο του update.
    Εδώ εμείς έχουμε καλοκαιράκι.
    Στο Ηράκλειο με τους 30 βαθμούς, φόρεσαν καλοκαιρινά, βούτηξαν και στην θάλασσα.

    ReplyDelete
  14. Βάσσια Καλή σου Χρονιά με υγεία και πρόοδο. Να χαίρεσαι την οικογένειά σου. Θα είναι μια ενδιαφέρουσα χρονιά. Εύχομαι να ειναι και ελπιδοφόρα.

    ReplyDelete
  15. Φίλε Γίγαντα, ανταποδίδω τις ευχές για καλή χρονιά με οικογενειακή υγεία, ευτυχία και δημιουργία. Θα τα λέμε και φέτος ελπίζω μέσα απο τα μπλόγκς. Σε ευχαριστώ για την συμμετοχή σου.

    Εσείς μπανάκι με 30 βαθμούς και εγώ ντυμένος με τρία πουλόβερ! Οι "έχοντες και οι κατέχοντες". Η φωτογραφία ειναι απο την περιοχή μου, νότια της Βοστώνης. Ναι, μοιάζει με παραμύθι. Και την άνοιξη λουλουδιάζει τρελλά. Νάσαι καλά.

    ReplyDelete