Sunday, December 27, 2009

Τρομολαγνεία και Φόβος

Μετα την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, όλοι οι ζώντες στις ΗΠΑ βίωσαν μια ανεκδιήγητη κατάσταση τρομολαγνείας, που έφτανε τα όρια του τραγικού. Θα έλεγα κωμικού, αλλά δυστυχώς το χιούμορ εξέλιπε απο τα ΜΜΕ που όλα μαζί, εν πλήρει συμφωνία και συντονισμό, ασχολούνταν για χρόνια με ένα και μοναδικό θέμα: πότε θα ξαναχτυπήσει ο Οζάμα.

Επι προεδρίας Μπούς, τα πάντα επιτελούσαν υπο πλήρη έλεγχο, τα τηλέφωνα υπο παρακολούθηση, ο μουσουλμανικός πληθυσμός των ΗΠΑ κατεγράφει καθ' ολοκληρίαν και εκλήθει στα αστυνομικά τμήματα για κατάθεση, έγιναν χιλιάδες επι χιλιάδων συλλήψεις και απαγωγές χωρίς καμμία νομική εκπροσώπηση, όλοι οι πολιτικοί της χώρας μπήκαν σαν τα πρόβατα στην σειρά και συνυπέγραψαν ό,τι τους έδωσαν, ο δέ κόσμος των ΜΜΕ έβγαλε τα εθνικιστικά του σύμβολα και άρχισε την τρομολαγνεία επι παντός επιστητού. Οι λίγες και φωτεινές εξαιρέσεις ήρθαν απο τον ακαδημαϊκό κόσμο, που προς τιμή του ουδέποτε υπέκυψε στο κλίμα των ημερών.

Είχα τότε, στην κορύφωση όλων αυτών των γεγονότων, και διατηρώ ακόμα, την ισχυρή προσωπική πεποίθηση πως η CIA και κάμποσες υπηρεσίες του Πενταγώνου, χαλούν περισσότερο χρήμα για την διατήρηση των διαφόρων θεωριών συνομωσίας ανα τον κόσμο, παρά για να παράγουν πληροφορίες ποιότητας. Πίστευα τότε, και πιστεύω ακόμα, πως το τεράστιο και πολυδιαφημισμένο σύστημα πληροφοριών των ΗΠΑ, είναι διάτρητο απο ατέλειες και τεράστια δομικά προβλήματα, και πως η CIA δεν παράγει απολύτως τίποτα πέραν απο μερικές πιασάρικες χολυγουντιανές ταινίες. Την υποψία μου αυτή, τεκμηριώνει εκ των έσω και ο συγγραφέας Tim Weiner, στο καλύτερο κατα την γνώμη μου βιβλίο που γράφτηκε ποτέ για την υπηρεσία, Legacy of Ashes, ενα βιβλίο, που μόνον οι φανατικοί της πολιτικής μπορούν να τελειώσουν, και που προτείνω χωρίς τον παραμικρό δισταγμό.

Την παραμονή του τρομοκρατικού χτυπήματος, δεν υπήρχε ούτε ένα άραβας μεταφραστής στο Πεντάγωνο. Η CIA είχε τρείς εν εφεδρεία. Και ακόμα και σήμερα, οι μεταφραστές σπανίζουν. Τα συστήματα πληροφορικής του Πενταγώνου (πάνω απο 400 τεράστια συστήματα), ξηλώθηκαν σχεδόν αμέσως κατ' εντολήν του αιμοβόρου Ράμσφέλντ γιατί ήταν άχρηστα, και ενας ριζικός ανασχεδιασμός μπήκε σε εφαρμογή. Εκατοντάδες άλλες υπηρεσίες, το FBI, Immmigration Service, αστυνομίες, πυροσβεστικές, πυρηνικά κέντρα, κλπ, δεν είχαν μεταξύ τους τον παραμικρό πληροφοριακό συντονισμό. Αυτός ήταν ο λόγος που ο πρόεδρος Μπούς έφτιαξε τον νέο τμήμα Homeland Security. Να συνενώσει κάτω απο μία ομπρέλλα, όλες τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας. H μάχη όμως ακόμα συνεχίζεται.

Και μετά το μεγαλύτερο και παγκοσμίως διαφημισμένο φιάσκο του Echelon, για το οποίο ξοδεύτηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια, και το οποίο χάσκει κάπου συλλέγοντας άχρηστες πληροφορίες που κανείς δεν βλέπει και δεν αξιολογεί, το μεγαλύτερο καλαμπούρι ανάμεσα στους κομπιουτέράδες, είναι σήμερα το National Asset Database, μια ιδέα που ξεκίνησε απο το Dept of Homeland Security, για να καταγράψει όλες τις "ευαίσθητες" εκείνες οντότητες που θα μπορούσαν να δεχθούν τρομοκρατικό χτύπημα, και έπρεπε επομένως να προστατευθούν. Και ετσι, ενώ όλα άρχισαν καλά, μαζί με τους πυρηνικούς σταθμούς και τα αεροδρόμια, σύντομα μπήκαν στη βάση δεδομένων και σούπερμάρκετ, στριπτιζάδικα, καφενεία, μικρομάγαζα κολλητών, ακόμα και μια παρέλαση με μουλάρια! Ο,τι μπορούσε ο κάθε πολιτικός έχωνε στο database, με την ελπίδα πως θα πάρει ομοσπονδιακή οικονομική βοήθεια και θα φανεί και πατριώτης στο χωριό του.

Η τρομολαγνεία μειώθηκε σημαντικά επι Ομπάμα, αν και την εθνικιστική αποστολή συνεχίζει αμείωτα το Fox News, το οποίο καθημερινά ανακαλύπτει νέους εχθρούς, αντιαμερικανούς, προδότες, κομμούνια, τρομοκράτες, και φυσικά θέλει και πόλεμο με τον Ιράν. Ελάχιστοι πιά θυμούνται πως τον αιγύπτιο τυπά Omar Abdel-Rahman που είχε βάλει την πρώτη βόμβα στα δίδυμα, τον είχε βάλει στην χώρα (μετά απο παροιμοιώδη τσακωμό με το FBI), η ίδια η CIA, η οποία μάλιστα του πλήρωνε και το ενοίκιο!

Γι αυτούς, και άλλους πολλούς λόγους, είμαι και παραμένω δύσπιστος στις διάφορες ανα καιρούς ειδήσεις για τρομοκρατικές ενέργειες, ειδικά αυτές που εμφατικά προβάλουν τα ΜΜΕ, δημιουργώντας ενα ντόμινο φόβου σε όλον τον κόσμο. Περιστατικά ερασιτεχνών βομβιστών έχουν ξαναγίνει στο παρελθόν. Καθώς και πολλές συλλήψεις υπόπτων. Κάποιο αεροπλάνο, γύρισε απο την πτήση του στο Λονδίνο, για να συλληφθεί κάποτε ένας "τρομοκράτης" Σύριος, στις αποσκευές του οποίου είχε βρεθεί "βομβιστικό" υλικό. Εβδομάδες αργότερα, μάθαμε πως ήταν "παρεξήγηση". Ενα μηχάνημα βίντεο είχε στις αποσκευές του ο νεαρός γιατρός, και μετασχηματιστές για να το συνδέσει στο σπίτι του πατέρα του στη Δαμασκό.

Και θα παραμείνω δύσπιστος. Τόσο γιατί έχω προσωπική γνώση του επιπέδου της πληροφορικής σέ όλες τις ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένου και του FBI και του Πενταγώνου), αλλά και γιατί χρόνια τώρα, έχω βαρεθεί την τρομολαγνεία. Είναι εσκεμμένη και καθοδηγούμενη. Επόμενο τρομοκρατικό χτύπημα θα υπάρξει, και θα είναι μεγαλύτερο. Και σίγουρα δεν θα γίνει απο ερασιτέχνες.

---------------------------------------------
Και χωρίς να θέλω να συμμετάσχω σε θεωρίες συνωμοσίας, προτείνω στους φίλους μπλόγγερς το πραγματικά υπέροχο πόρισμα της επιτροπής του Κογκρέσου για την 11η Σεπτεμβρίου. Ενα πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Πουθενά όμως δεν αναφέρει, ή εξηγεί, ή κάνει την παραμικρή αναφορά στην κατάρρευση του κτιρίου 7, για το οποίο επανειλλημένως επιστήμονες και μηχανικοί εχουν καταθέσει ερωτήσεις για μια επιστημονική εξήγηση της (ελεγχόμενης, απ' ό,τι φαίνεται) κατάρρευσής του.

22 comments:

  1. Το πρόβλημα είναι μήπως η συλλογική υστερία οδηγήσει σε συσπείρωση όλων των Μουσουλμάνων αντί της επιθυμητής απομονώσεως της μερίδας των Φονταμελιστών.

    ReplyDelete
  2. συμφωνώ με τον προλαλήσαντα!
    οι μουσουλμάνοι ευτυχώς έχουν τέτοια νοοτροπία που απορρέει από το κοράνι, αν σκέφτονταν όπως οι δυτικοί, θα κυβερνούσαν τον κόσμο από το 1950.

    αν και σιγά σιγά μάκη, θα το καταφέρουν. στατιστικές στη γερμανία έδειξαν ότι το 2030, οι γερμανοί θα είναι στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι δεδομένου ότι ο ρυθμός γεννήσεων των μουσουλμάνων έναντι των γερμανών είναι 8πλάσιος. και μετά βγήκε ο καντάφι και είπε ότι η κατάκτηση της δύσης θα γίνει με απόλυτα ειρηνικό τρόπο. και δεν έχει και άδικο!

    ευχές για τον καινούργιο χρόνο που έρχεται και φιλιά στα παιδιά.

    ReplyDelete
  3. Ria
    Δυστυχώς οι Ευρωπαίοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει την ωρολογιακή βόμβα του δημογραφικού τους πορβλήματος.

    ReplyDelete
  4. Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση και ιδίως οι παραπομπές.Δεν φοβάσαι μήπως μπεις στο "μάτι" της βάσης δεδομένων και σύ?
    Χρόνια πολλά φίλε,ότι καλύτερο!
    Στα χιόνια της Νέας Αγγλίας αντιτάσσουμε 20 βαθ.Κελσίου χριστουγεννιάτικα!Τόσο που σκέφτομαι οτι είναι άστοχος ο ορεινός προορισμός μου(1200Μ ΥΨΌΜΕΤΡΟ)-καλύτερα να είχα κλείσει παραθαλάσσιο θέρετρο!Βρε μπας και δεν είμαστε down under μόνο οικονομικώς?

    ReplyDelete
  5. θα μιλάμε πλέον για νέο Ψυχρό πόλεμο όχι εναντίον Ρώσσων αλλά εναντίον Μουσουλμάνων?

    Αν είναι σχεδιασμενο να συμβεί τότε καλά θα κάνει η προπαγάνδα να ενισχύσει το ξεθυμασμένο θρησκευτικό φρόνημα των δυτικών κόσμων, που αντί να κάνουν κάτι χρήσιμο όπως να ταίζουν τον εαυτό τους, κάθονται και αναρωτιούνται: Ο Θεός έκανε την εξέλιξη η μηπως η εξέλιξη τον Θεό...

    ReplyDelete
  6. Θέτεις δυό πολύ σημαντικά θέματα.
    Το πρώτο είναι ότι η συλλογή πληροφοριών χωρίς να μπορείς να τις συνδυάσεις μεταξύ τους είναι άχρηστη και αυτό αποδείχτηκε και στις 11/9.
    Το δεύτερο είναι ο μουσουλμανικός φονταμενταλισμός.
    Προσωπικά πιστεύω ότι όταν περιθωριοποιείς μια κοινωνική ομάδα αυτή τότε αυτή για άμυνα προσχωρεί ευκολότερα στον εξτρεμισμό.
    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γνωστοί για τρομοκρατικές ενέργειες είχαν ζήσει σε δυτικές χώρες και προφανώς είχαν βιώσει αυτή την διάκριση.
    Το πρόβλημα δε αυτό επιτείνεται όσο η Αμερική κυρίως, με τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν εμφανίζεται στα μάτια των μουσουλμάνων σαν κάτι αντίστοιχο των χριστιανών σταυροφόρων.

    ReplyDelete
  7. Locus, προσωπικά θα συμφωνήσω μαζί σου......
    Βαρεθήκαμε όλοι με αυτή την τρομολαγνεία.

    Δεν ξέρω οι απλοί αμερικανοί πολίτες πως αντιμετωπίζουν αυτήν την "υστερία", αλλά πιστεύω ότι κακό έκανε.

    Όσο για τα links που παραθέτεις, κάπου διάβασα ότι υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι δεν έπεσαν καν αεροπλάνα στους πύργους.......

    Το σίγουρο είναι ότι κάτι "μυρίζει άσχημα".

    (μας παρακολουθούν) ;
    :-)

    Καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
  8. Φίλοι μου γειά σας, και καλή τελευταία εβδομάδα του χρόνου. Εύχομαι σε όλους σας υγεία, αγάπη, πρόοδο και δύναμη για το 2010.

    Στο μπλογκ αυτό εκφράζω βέβαια, όπως πάντα, μόνον την προσωπική μου γνώμη, χωρίς να επιχειρηματολογώ πως είναι η μόνη σωστή, ή η μόνη που υπάρχει. Η τρομολαγνεία που αναφέρω στο πόστ, ήταν πάρα πολύ αισθητή τα τελευταία χρόνια, και έχει κατα πολύ κατακάτσει με την εκλογή του προέδρου Ομπάμα. Ο νέος πρόεδρος, εντούτοις, μου προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Φαίνεται πως έχει πάρει την απόφαση να συνεχίσει τον πόλεμο του Αφγανιστάν, και τα αμερικανικά ΜΜΕ, ένα βαρόμετρο που παρακολουθώ, προβάλουν συνεχώς δύο ακόμα "μέτωπα" τα οποία βλέπω προσωπικά με υποψία. Το Πακιστάν και το Ιράν.

    Τα τελευταία χρόνια, η αμερικανική κοινή γνώμη έχει αναισθητοποιηθεί στις συνεχείς κινδυνολογίες για τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά η προσωπική μου κατάθεση είναι πως ο Ομπάμα δεν ψηφίστηκε για τίποτα απ' όλα αυτά, αλλά για την οικονομική καταστροφή του 2008. Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, οι αμερικανοί παραμένουν αδιάφοροι προς τον υπόλοιπο κόσμο, και στο μεγαλύτερο μέρος τους επιθυμούν την απομόνωση. Οχι όμως και τα διάφορα special interests κυρίως corporate, που κυβερνούν την χώρα.

    Πρίν μερικές μέρες, το Κογκρέσσο ψήφισε τον καινούργιο του προυπολογισμό, ο οποίος υπερβαίνει τα 600 δις δολλάρια. Η ύπαρξη "εχθρών", είναι απαραίτητη, κατα την γνώμη μου, για να συνεχιστεί η ύπαρξη αυτού του προυπολογισμού για τον οποίον μάχονται πάνω απο 15 χιλιάδες δικηγόροι στην Ουάσινγκτον. Χωρίς να θέλω να είμαι κυνικός, πιστεύω πως τόσο ο Ψυχρός πόλεμος κατα των Ρώσων, όσο και ο πόλεμος κατα των ναρκωτικών, είναι κατασκευάσματα που συντηρούν ενα σύστημα συμφερόντων που έχει κέρδος απο την δημιουργία κρίσεων. Μετά το 2001, ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, αποτελεί κατα την γνώμη μου, ένα ακόμα κατασκεύασμα για τους ίδιους λόγους. Ισως βέβαια πέφτω έξω σε όλα αυτά, αλλά αυτή είναι η δική μου αξιολόγηση, και ετσι την καταθέτω επίσημα.

    ReplyDelete
  9. Αγαπητοί μου Χρίστο Βαρδάκα, και Ρία,

    H συλλογική υστερία έχει ήδη οδηγήσει σε συσπείρωση των Μουσουλμάνων κατά του πολιτιστικού πολέμου που αισθάνονται πως διεξάγεται εναντίον τους. Ηδη, πάρα πολλές αναλύσεις και γνώμες, μιλούν για μεγάλη στρατολόγηση εξτρεμιστικών στοιχείων μέσω του ίντερνετ. Δύο λίνκ για το θέμα.

    http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/10/18/AR2009101802549.html

    http://www.usip.org/files/resources/sr116.pdf

    Το δημογραφικό πρόβλημα της Ευρώπης, καθώς και το μεταναστευτικό, είναι νομίζω δύο προβλήματα ξεχωριστά. Σίγουρα, οι δύο πόλεμοι του Ιράκ και Αφγανιστάν έχουν δημιουργήσει ένα κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη, κάτι λογικό και αναμενόμενο.

    Δεν ξέρω πώς θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα το πρόβλημα στο μέλλον, αλλά κατα την αξιολόγησή μου, κινδυνεύουμε άμεσα με δημογραφική αφάνιση και πολιτιστική καταστροφή. Δυστυχώς για μάς, οι γνώμες που αντιτίθενται στην αθρόα λαθρομετανάστευση παντός τύπου, και κυρίως μεγάλου ποσοστού απο σκληροισλαμικές χώρες, αντιμετωπίζεται στη χώρα μας ως αντζέντα των ακροδεξιών, και έτσι αποφεύγεται κάθε συζήτηση επι του θέματος. Η εμπειρία απο την υπόλοιπη Ευρώπη (που έχει επιτρέψει την δημιουργία τζαμιών και ισλαμικών σχολείων στην επικράτειά της), δείχνει πως τα δίκτυα αυτά έχουν επανδρωθεί κατα τεράστιο ποσοστό απο σκληροπυρηνικούς ιμάμηδες, που δεν διδάσκουν τίποτα που να συνάδει με τις δυτικές αξίες). Τα παραδείγματα είναι τόσα πολλά, που μόνον οι αφελείς δεν επιθυμούν να τα δούν.

    Δυστυχώς επίσης για όλους μας, η τρομοκρατική ενέργεια κατά της Αμερικής, άφησε μια ομάδα δυτικών φανατικών να ξεκινήσουν έναν πολιτιστικό πόλεμο κατά των μουσουλμάνων. Ηταν ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος, που δημιουργήθηκε έσκεμμένα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα μιας μικρής πραξικοπηματικής ομάδας ρεπουμπλικανών, που κατάφερε νόμιμα, να καταλάβει τον Λευκό Οίκο το 2000.

    ReplyDelete
  10. Φίλε squarelogic με 20 βαθμούς μη μιλάς καθόλου. Οσο under κι αν είμαστε στην Ελλάδα, έχουμε το καλύτερο κλίμα στον κόσμο, και αυτό, μαζί με το οικογενειακό δίκτυο, μας σώνει (ακόμα). Χρόνια πολλά με υγεία λοιπον!!

    Ναι, σε λίστα είμαι σίγουρα. Και λοιπόν? Θα χρειστούν όμως και κάποιον που να ξέρει ελληνικά για να μεταφράσει τις τηλεφωνικές υποκλοπές μου. Και τέτοιον δεν έχουν, το ξέρω σίγουρα. Αχρηστη δηλαδή η πληροφόρηση.

    ReplyDelete
  11. Aθηνά μου γειά σου. Σαφώς και πρόκειται περί Ψυχρού πολέμου κατα των μουσουλμάνων. Αν ήμουν μουσουλμάνος έτσι θα το έβλεπα. Μονάχα που οι ευρωπαίοι δεν ασχολούνται καθόλου με τον Θεό, ενώ στην Αμερική μια μερίδα του κόσμου, κυρίως Ρεπουμπλικανοί, ασχολούνται πολύ. Πάρα πολύ. Και τώρα βρισκόμαστε σε αδιέξοδο.

    ReplyDelete
  12. Ακριβώς φίλε Αθεόφοβε, θέτεις το θέμα στις σωστές του διαστάσεις. Η τρομολαγνεία έφερε δικτατορικές πρακτικές που έχουν ενοχλήσει τον κόσμο, και δεν απέφεραν τίποτα πληροφοριακά. Οι τύποι για παράδειγμα που κρατούνται στο Γκουαντανάμο, είναι πεσκέσι των Αφγανών που ξεκαθάρισαν ενδοοικογενεικές έριδες στο Αφγανιστάν και φόρτωσαν τους εχθρούς τους στους Αμερικανούς. Και οι οποίοι, αφού έχτισαν τον μύθο πως οι κρατούμενοι είναι τρομερά επικίνδυνοι, τώρα δεν ξέρουν τί να τους κάνουν. Ολο το public relation περι τρομοκρατίας εχει γυρίσει μπούμερανγκ σ' αυτούς που το δημιούργησαν.

    H στρατολόγηση εξτρεμιστικών στοιχείων συνεχίζεται. Σαφώς και είναι άτομα που έχουν ζήσει σε δυτικές χώρες. Στην ελεύθερη Δύση η πολιτική συνειδητοποίηση είναι πολύ πιο εφικτή απο τον κόσμο της φτώχειας της Μέσης Ανατολής.

    ReplyDelete
  13. Αγαπητή μου Βάσσια οι αμερικανοί ξέρουν για τον έξω κόσμο, όσα και οι έλληνες για την Μοζαμβίκη. Μονάχα που οι αμερικανοί έχουν και λιγότερο ενδιαφέρον για τον έξω κόσμο γιατί τους επαρκεί η Αμερική. Η τρομολαγνεία έχει τεράστια απήχηση σε μια μεγάλη μάζα ανθρώπων, κυρίως θρησκευόμενων συντηρητικών ρεπουμπλικανών, που απαριθμούν πολλά εκατομμύρια. Μία απο τις επιτυχίες των Ρεπουμπλικανών ήταν οτι κατάφεραν να ενώσουν αυτή την συντηρητική και εθνικιστική βάση και να την κατεβάσουν στις εκλογές. Η Αμερικη είναι μια θρησκευόμενη χώρα, τελειά και παύλα. Την παραμονή των Χριστουγέννων, η τοπική Καθολική εκκλησία, είχε 4 συνεχόμενες λειτουργίες. Αδιαχώρητο. Τελικά, για να τους χωρέσει όλους, έγινε και 5η λειτουργία στις 12 τα μεσάνυχτα!

    ReplyDelete
  14. Αδυνατώ βεβαίως να δεχτώ το μήνυμα πως η στρατηγική κορυφή της Αλ Κάιντα, επέλεξε εναν Νιγηριανό ερασιτέχνη πιτσιρικά για να ρίξει αεροπλάνο. Την περίπτωση του βλάκα και παλαβωμένου Νιγηριανού, δεν την ξεχωρίζω στατιστικά απο την περίπτωση του κάθε άλλου παλαβωμένου ταξιτζή που βγαίνει τα βράδια παγανιά πυροβολώντας αθώους πολίτες. Η διαφορά είναι άλλη - Η περίπτωση του Νιγηριανού δημιουργεί ντόμινο Φόβου διεθνώς. Η περίπτωση του ταξιτζή ειναι θέμα απλού ποινικού δικαίου.

    ReplyDelete
  15. Και ενα επίκαιρο αρθρο απο τον συμπαθή (τουλάχιστον σε μένα κ. Κύρτσο).

    http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=71791

    ReplyDelete
  16. Δηλαδή Locus θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι και μια φανατικά θρησκεύομενη χώρα;

    Δεν είναι tricky question :-)

    Θα έγραφα κι άλλα, αλλά άλλη φορά.
    Τώρα περιμένουμε όλοι το 2010, που όταν ήμουν παιδί μου φάνταζε μια τέτοια ημερομηνία..... "διαστημική"

    Καλό βράδυ :-)

    ReplyDelete
  17. Καλά, δύσπιστοι είμαστε όλοι!
    Το μόνο σίγουρο είναι πως σε λίγες μέρες έχουμε πρωτοχρονιά!
    καλή χρονιά, λοιπόν!

    ReplyDelete
  18. Ένα καλό πάντως είναι ότι πάψαμε πια να ακούμε ακόμα και στα έργα εκείνη την εκνευριστική φράση "You can't do that!I am an American citizen!"

    Καλή χρονιά σε όλους και ειδικά στον οικοδεσπότη μας.

    ReplyDelete
  19. Απο την Αμερική, φίλη Βάσσια, πηγάζει ο χριστιανικός φονταμενταλισμος της Δύσης. Απο τις προτεσταντικές σέκτες, κυρίως του Νότου.Και αν αφεθεί, γίνεται πολύ επικίνδυνος.

    Καλή "διαστημική" χρονιά!!

    ReplyDelete
  20. Aγαπητέ μου Ασκαρδαμυκτί καλωσήρθες και καλή χρονιά. Πολύ ωραίο το μπλόγκ σου. Νάσαι καλά.

    ReplyDelete
  21. Η νοοτροπία του Ρωμαίου πολίτη του οποίου ο νόμος είναι η μόνη αλήθεια, φίλη Αθηνά. Βάλε απο πάνω και ενα θρησκευτικό πέπλο, και έχεις την συνολική εικόνα. Ευχαριστώ για τις ευχές. Καλή χρονιά με υγεία σε σένα και στην οικογένειά σου. Και καλές δουλειές:)

    ReplyDelete
  22. Ε αφού δε φοβούνται μην τους πέσει ο ουρανός στο κεφάλι, μιας και πηγαίνουν αυτοί συνέχεια επίσκεψη εκεί, δοκιμάζουν άλλους φόβους. Άλλωστε, λένε, ο φόβος δίνει φτερά!

    ReplyDelete