Thursday, November 18, 2010

Το παρακράτος

Eνας ένας, οι υπηρέτες του Κρατισμού, παρελαύνουν απο τα τηλεπαράθυρα για να υμνήσουν το τερατούργημα. Το πελατειακό κομματικό κράτος. Βρίσκονται παντού, σε άρθρα, σε παράθυρα, ο πρωθυπουργός στο ΒΒC. Βγάζει ο καθένας τη σειρά του. Σαν τα ανθρωπάκια στην ταινία "Ο Νονός", που σκυφτοί έρπονταν να φιλήσουν το χέρι του αρχιμαφιόζου που τους συντηρούσε. Να γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων; Αδύνατον! Μακριά κακό απο μένα...

Το τερατογενές κρατικοκεντρικό μοντέλο διοικητικής οργάνωσης, στρατηγικού σχεδιασμού, οικονομικής ανάπτυξης, στελέχωσης αγοράς εργασίας, πολιτικοκοινωνικής θεώρησης και ιδεολογικής σοσιαλιστικής αποβλάκωσης που μονοπωλιακά προβάλλεται τα μεταπολεμικά χρόνια στην Ελλάδα, απο ΟΛΑ τα ελληνικά κόμματα, η μαύρη τρύπα της κρατικής κολάσεως που κατασπάραξε όλο τον δυναμισμό του Ελληνισμού, ξεψυχάει τώρα και καταριέται φτύνοντας ξόρκια και χολή. Το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί πλέον να συντηρήσει τον πελατειακό κρατισμό και αργοπεθαίνει. Είναι η τελευταία πράξη της παρακμής πριν την εφιαλτική έκρηξη. Αλλά σπασμωδικά αντιστέκεται. Και δίνει συνεντεύξεις. Δεν θα ενδώσει. Μέχρι να μας πάρει όλους κάτω, μαζί του, στην τρύπα της τελικής καταστροφής.

Τα παιδιά του σοσιαλιστικού κράτους (καμμία σχέση με τους λεπρούς του καπιταλισμού), με τον ένα μήνα διακοπές, τις πλασματικές υπερωρίες, τις αναρρίθμητες αναρρωτικές άδειες, τα κρυφά επιδόματα, τις κάρτες εργασίας που τις χτυπάει ο συνάδελφος. Το απέραντο αισχρό μνημειώδες κράτος των πελατειακών κηφήνων. Που λήστεψε όλους τους γέροντες για να συντηρήσει για εναν ακόμα χρόνο τον ΟΣΕ. Το παρασκηνιακό κράτος των παρατρεχάμενων χαβαλέδων και αφισσοκολητών. Βαθιά πελατειακό, κομματικό, διεφθαρμένο. Οι γαλαζοπράσινοι πελάτες, αλλά και οι κόκκινοι. Το τερατούργημα που καθορίζει την κυρίαρχη οικονομική συμπεριφορά του μέσου ανθρωπάκου, τις κοινωνικές και εργασιακές του σχέσεις, τις ισορροπίες του με ανθρώπους και θεσμούς, την ατομική και συλλογική του ύπαρξη. Και φυσικά τον ορίζοντα των φιλοδοξιών του. Το παρακράτος των κηφήνων. Πανταχού παρών και υπερπροστατευόμενο. Με το αριστερόστροφο εργατοπατεριλίκι του. Που κλείνει δρόμους, σύνορα, λιμάνια, κατεβάζει διακόπτες, παγιδεύει άρρωστους στο ασανσέρ. Το παρακράτος κουκουλοφόρος που τα μάσησε τελικώς όλα. Να γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων; Μα τι λέτε τώρα! Μόνον μετατάξεις, πρόωρες και εθελούσιες. Εδώ σοσιαλιστική Ελλάντα. Δεν είδατε τι καλά περνάνε οι λιμενικοί μας;

Να μην σας δώσει ρε πούστηδες η Τρόικα την τρίτη δόση, να ψoφήσετε, καρκινώματα του έθνους, στον κρατικό σας βόθρο. Να χρεωκοπήσουμε όλοι μαζί και να βουλιάξουμε. Σας την έπεσε ρε η Γερμανία; Σας χαλάει ο Δανός το υπερκράτος; Ευχαρίστως κηφήνες της διαπλοκής, τώρα που αρχίσαμε την παρακμή, να την πάμε μέχρι τέλους. Ολοι μαζί, καθαρτικά και ωραία. Αντε να φύγει και το καπάκι κάποτε, να ξεκαθαριστούμε. Με εσάς, τους πολιτικούς σας, τα παρασκηνιακά κουμπαριλίκια σας, τα παπαγαλάκια σας, τους άθλιους δεξιούς και αριστερούς σας επαγγελματίες προστάτες. Εγώ ξέρω με ποιόν είμαι. Εχω εναν αδελφό καπου στην Ελλάδα που δούλεψε στον ιδιωτικο τομέα απο τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, 12 ώρες μεροδούλι, και δεν πήρε ούτε ένα ευρώ μέχρι στιγμής, για να μην χάσει το παρακράτος σας το δώρο των Χριστουγέννων. Δεν πρόλαβε λέει η Λούκα το ΕΣΠΑ. Τι μου λέτε. Και με τί ακριβώς ασχολείται η κυρία; Θέλετε ρε μονιμότητα; Αντε γρήγορα να γυρίσει κάποτε το ταψί ανάποδα να τελειώνουμε. Eγώ πάντως έρχομαι αμέσως, έχω τη δική μου λίστα...

----------------------------
Η διαίρεση των ελλήνων εργαζομένων σε σοσιαλιστικούς κηφήνες και καπιταλιστικούς λεπρούς, μοιάζει με την αποικιακή διαίρεση του λαού της Rwanda σε Τούτσι και Χούτου. Για όσους δεν θυμούνται, οι Γερμανοί και οι Βέλγοι χώρισαν τον λαό του αφρικανικού κρατιδίου σε δύο ομάδες που επέλεξαν βάσει καθαρά ανθρωπολογικών χαρακτηριστικών. Αν και ήταν ο ίδιος λαός, με την ίδια γλώσσα, συνήθειες και παραδόσεις, οι Τούτσι ήταν ελαφρώς ψηλότεροι, γεροδεμένοι, και είχαν πιο μεγάλες μύτες, και επελέγησαν έτσι να αποτελέσουν την άρχουσα και προνομιακή τάξη του κρατιδίου, που θα κυβερνούσαν και τους άλλους, τους Χούτου, που ήταν κάπως κοντότεροι και αδυνατότεροι. Στους Τούτσι λοιπόν, δόθηκαν όλες οι κρατικές δουλειές, μόρφωση και προνόμια. Οι Χούτου δεν πήραν τίποτα. Με τον καιρό, η κοινωνία της Rwanda διεμόρφωσε δύο ξεχωριστές κοινωνικές ομάδες, που αν και εθνικά ήταν ομοιες, η μία ήταν προνομιακή, και η άλλη καταπιεσμένη. Ετσι κυβέρνησαν οι αποικιοκράτες τη Rwanda. Τη συνέχεια την ξέρετε.

12 comments:

  1. Θα παρατήρησες ασφαλώς locus ότι οι τσαμπουκάδες των παιδιών με τις μολότωφ και τις βαριοπούλες αντιμετωπίζονται πλεον εν τη γενέσει τους καθώς λόγω χρεoκοπίας οι εποχές που τά κάνανε γης μαδιάμ και η εξουσία σφύριζε ανέμελα πέρασαν.

    Λύθηκε λοιπόν το μυστήριο που κάθε λογικός άνθρωπος δεν μπορούσε να αντιληφθει, το πως δηλαδή 500 αλήτες έκαναν άνω κάτω την αθηνα για μέρες και το κράτος "αδυνατούσε" να τους μαζέψει.

    Απλά οι κυβερνήσεις κυνικά τους άφηναν να τα σπάνε.

    Κορυφαία μορφή του "αφήστε τους να εκτονωθούν" ο προκόπης παυλόπουλος που συνεχΙζει ατάραχος να περιφέρεται απο κανάλι σε κανάλι και να μας ζητάει να τον ξανακάνουμε υπουργό για να μας σώσει.

    Το ελληνικό κοινοβούλιο έχει 300 βουλευτές αλλά εμείς τρώμε στη μάπα τις ίδιες και τις ίδιες φάτσες στα κανάλια διότι τα αφεντικά του μέγα και των λοπών μπουρδελοκάναλων έχουν λίστα με τους δικούς τους που πρέπει συνεχώς αυτοί να εμφανίζονται γιατί αυτοί είναι οι αχυράνθρωποί τους.

    Και δώστου κρυφές συναντήσεις με τους νταβαντζήδες ο γιωργάκης όπου του υπαγορεύουν ποιός θα υπουργοποιηθεί και τι αποφάσεις θα λάβει.

    Εχει κανείς αμφιβολία ότι η μιλένα αποστολάκη πχ είναι αχυράνθρωπος και έγινε υπουργός καθ υπόδειξη των νταβαντζήδων;

    Την κυριακή ξεκινάει και το κόμμα της ντόρας που θα τύχει και αυτό παλαϊκης υποδοχής απο τα σεσημασμένα κανάλια καθώς το σύστημα προσπαθεί να ανακυκλώσει τα υλικά του και να μας τα σερβίρει ως νέα και ελπιδοφόρα.

    Βρε Ουστ!

    ReplyDelete
  2. Και για πες, πόση δυστυχία έχει πετύχει να φέρει η χαοτική ανοργανωσιά της αγοράς και η επίπεδη απανθρωπιά του καπιταλισμού παρωπιδικέ άνθρωπε;
    Το ελληνικό κράτος έχει πολλά προβλήματα, σίγουρα, αλλά η λύση δεν είναι στο ιερατείο του Σικάγου και τα δόγματά του, όπως δεν είναι και στο ιερατείο σύγχρονων ελλήνων πολιτικών που ακολουθούν την κατρακύλα της παγκόσμιας πολιτικής στην ανυπαρξία.
    Δυστυχώς, στην πολιτική ακολουθείς τον ίδιο δογματισμό με όσους κατηγορείς, απλά αντίθετου δογματικού περιεχομένου.

    ReplyDelete
  3. Darthiir τι προτείνεις ως αντίδοτο στον απάνθρωπο καπιταλισμό; Την αλέκα και τον στάλιν μήπως;

    ReplyDelete
  4. Αγαπητέ μου Locus, τό 'χω ξαναγράψει, τους τελευταίους μήνες οι αναρτήσεις σου είναι θαυμάσια γραμμένες και μακάρι να ήταν υποχρεωτική ανάγνωση για όλους τους Έλληνες. Σπάει η καρδιά μου για το πόσο δίκιο έχεις, αλλά αυτά που λες είναι όχι μόνο απόλυτα σωστά και τεκμηριωμένα: είναι αυτά που οι πελάτες στην Ελλάδα θα έπρεπε να είχαν την ανατροφή, εκπαίδευση και συνείδηση να ξέρουν χωρίς να πρέπει να τα διαβάσουνε καταφεύγοντας μετά στον ωχαδελφισμό που μας βαράθρωσε. Μπράβο σου, και συνέχισε.

    ReplyDelete
  5. Δυστυχώς φίλε Locus, έχεις δίκιο. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα στον συλλογισμό σου.
    "τι θα γίνουν όλοι αυτοί?"
    Ανθρωποι μέσης ηλικίας που δεν μάθανε να δουλεύουν ανταγωνιστικά αλλά να ζούν λάθρα, σε μιά οικονομία σε κρίση η οποία δεν πρόκειται να τους προσφέρει ποτέ δουλειά.
    Το πρόβλημα ειναι ανθρωπιστικό και ώς τέτοιο πρέπει να λυθεί.
    Σταδιακά με την συναίνεση όλων ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.
    Το πρόβλημα είναι επίσης πρακτικό. Μην ξεχνάς, ότι στην Ελλάδα με την κρατικοδίαιτη οικονομία (65% ΑΕΠ προέρχεται απο κρατικές δραστηριότητες με 24% του εργατικού δυναμικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα) κατάρρευση του κράτους σημαίνει κατάρρευση της χώρας.
    Η λύση δυστυχώς πρέπει να περιλαμβάνει και το δημόσιο.
    Ενας Χούτου

    ReplyDelete
  6. Φίλε Yosemite-
    Λύθηκε λοιπόν το μυστήριο με τους 500 αλήτες και τις μολότωφ; Αυτό ειναι ευχάριστο. Ναι, κάτι παρατήρησα πως το σοσιαλιστικό ξύλο είναι καλύτερο, ο Πάκης ρε παιδί μου ήταν τελείως μάπα.

    Ωραίο το πόστ που παραθέτεις με την κρυφή συνάντηση Γιώργου-νταβατζήδων. Πολύ "παίζει" η πολιτική της καφετέριας. Οπως παλιά με τον Θέμο και το dvd. Καλύτερα να μην μάθουμε τί συζήτησαν, γιατί θα στεναχωρηθούμε.

    Η Ντόρα έχει αντιγράψει το λατινοαμερικάνικο μοντέλο. Φτιάχνεις κόμμα για να στεγάσεις τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Πολύ καλή η Ντόρα. Πήραν τηλέφωνο και εναν ξαδελφό μου στη γενέτειρα, που ανήκε στην ΝΔ και πολιτευόνταν στις περιφερειακές, για να τον στρατολογήσουν. Εχουν οργάνωση, εκεί τους παραδέχομαι. Ο ξάδελφος, καλό παιδί, αμφιταλαντεύτηκε λίγο, αλλά η μάνα του ήταν κατηγορηματική. "Μή αγόρι μου", του είπε, "αυτοί οι κλέφτες θα μας κλείσουνε το σπίτι". Βρε Ουστ!

    ReplyDelete
  7. Φίλτατε Abban,
    Δεκτή η διαφωνία, δεν περιμένω να συμφωνήσεις, προς χάριν θεώρησης όμως, τρείς παρατηρήσεις

    (1) Η σχολή του Σικάγου δεν αντιπροσωπεύεται καθόλου στην ελληνική Βουλή, άντε να δεχτώ πως οι πιό φιλελεύθερη φωνή που πέρασε απο το κοινοβούλιο ήταν οι Μάνος-Ανδριανόπουλος. Θα πρέπει να παραδεχτείς όμως πως η ελληνική πολιτική σκηνή τους απέβαλε ως κακοήθεις πολιτικό καρκίνωμα, και πως η δημοτικότητά τους δεν ξεπέρασε το 1-2%. Πέραν της κρατικοκεντρικής πολιτικής θεώρησης, που όσο πάμε πιο αριστερά δυναμώνει, καμμία άλλη φωνή δεν ψέλισε τίποτα το διαφορετικό στην Ελλάδα.

    (2)Να κατηγορηθώ ως νεοφιλελεύθερος; Αυτό ειναι συζητήσιμο, και επιχειρηματολογώ -
    Μου αφαιρείς αυθαίρετα την ικανότητα να γνωρίζω και εγώ ο ίδιος τίς δυναμικές του καπιταλισμού, και την απανθρωπιά που διαθέτει. Γιατί; Μόνον εσύ τις ξέρεις; Να παραθέσω το προσωπικό μου παράδειγμα. Σπούδασα και αρίστευσα δουλεύοντας, και βρήκα με πολύ αγώνα και κόπο κάποιον εργασιακό χώρο σε κάποια εταιρεία κάποτε, και εκεί που πίστευα πως ήμουν κάπως βολεμένος, ξαφνικά μια άλλη εταιρία μας αγόρασε ενα πρωί, και απολύθηκα μαζί με 6 χιλιάδες άλλους. Η απόλυσή μου ήρθε με email! Στη συνέχεια, επειδή φοβήθηκα μην χάσω το σπίτι μου και δεν έχω να ταίσω τα παιδιά μου, πήγα για δουλειά στην Κόστα Ρίκα, στο Μεξικό, στον Καναδά, στην Κίνα και την Ιαπωνία. Μήν μου αφαιρείς λοιπόν την ικανότητα να ξέρω τον κόσμο και να τον καταλαβαίνω, ούτε την ικανότητα να έχω την ίδια ευαισθησία με σένα ή όλους τους άλλους. Δεν είμαι θεωρητικός. Ο γερό Μάρξ είναι και σε μένα συμπαθής,αλλά δεν τον βρήκα πουθενά, ούτε ταξιδεύοντας, ούτε δουλεύοντας.

    (3)Το πόστ θέτει ενα δίλημμα, φιλοσοφικό αν θέλεις. Προστασία για τους δημόσιους υπάλληλους, φωτιά και τσεκούρι για τους υπόλοιπους. Δεν είναι δυνατόν να μην το διάβασες ή να μην γνωρίζεις το δίλημμα. Στην Ελλάδα ζείς. Άπέρριψέ με λοιπόν, όσο θές, δεκτό, αλλά μην αγνοείς επιλεκτικά το δίλημμα.

    Σ' αυτό το μπλόγκ, την μόνη ηθική υποχρέωση που εχω ειναι να είμαι τίμιος με τους συνομιλητές μου, ακόμα και με εκείνους που διαφωνούν. Στη ζωή, η ηθική μου υποχρέωση είναι άλλη - Να αντανακλά η ίδια προσωπική μου ζωη αυτά που φιλοσοφικά εκφράζω. Αυτό βέβαια δεν το γνωρίζεις, αλλά εγώ αυτό διεκδικώ, και έτσι ζώ. Τις διάφορες φιλοσοφικές και πολιτικές μου θεωρήσεις, δεν τις καθόρισαν τα βιβλία που διάβασα, αλλά η προσωπική μου βιωματική πορεία ανα τον κόσμο.

    ReplyDelete
  8. Φίλοι μου θα επανέλθω.

    ReplyDelete
  9. Φίλε thinks ευχαριστώ πολύ, εσύ έχεις ζήσει εκτός Έλλάδας και έχεις δεί τι σημαίνει ανταγωνισμός που ισοπεδωτικά αλέθει τα πάντα, χωρίς καμμία "ανθρωπιστική" τάση να κατανοήσει γιατί κάποιος βγήκε μπροστά απο κάποιον άλλον τη στιγμή που όλοι περιμέναμε στην ίδια ουρά. Εγώ εκφράζω μόνον τη γνώμη μου, αυτή η αδικία του ρουσφετιού που οδήγησε την κοινωνία μας σ' αυτή την κατάσταση ειναι βαθιά, πολύ βαθιά και είναι λογικό να οδηγεί σε διχασμό σήμερα. Οταν κάποτε περάσει αυτη η περίοδος της κρίσης, θα μας μείνει η πικρή γεύση πως ό,τι άλλαξε, αν άλλαξε κάτι, δεν οφείλονταν στη δική μας ικανότητα, αλλα στην ωμή απειλή των ξένων. Αυτό θα είναι η μεγαλύτερη ήττα μας.

    ReplyDelete
  10. Φίλε vassper, το ερώτημα "τι θα γίνουν όλοι αυτοί", η Ιστορία το έχει εμπερικά απαντήσει με τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, αυτό που λέγεται μετανάστευση. Δεν έχω δεί τίποτα το απόλυτα ανθρωπιστικό στην ανθρώπινη Ιστορία όταν τα πράγματα φτάνουν στο δικό μας σημείο. Η καλύτερη πρακτική λοιπόν λύση για μάς τώρα, είναι να κόψει το δημόσιο 40%, με ενα ηλικιακό φιλτράρισμα απο κάτω προς τα πάνω, αφήνοντας μέσα τους κάπως μεγαλύτερους για να ολοκληρώσουν κάποιο ασφαλιστική και συνταξιοδοτική πορεία, και δίνοντας κάποιο βοήθημα ανεργίας στους νεότερους για κανα δύο χρόνια ωστε να διοχετευτούν αλλού. Οι ηλικιακά νεότεροι έχουν και την πνευματική και την φυσική δύναμη να ψάξουν άλλα πράγματα, να φύγουν, να προσαρμοστούν. Την τελευταία φορά που η Ελλάδα αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα, το έλυσε με μαζική μετανάστευση. Ακόμα και αν απολύσουμε 400 χιλιάδες με ωμό ηλικιακό φιλτράρισμα, και τους δώσουμε ενα μέρος του μισθού τους να κάθονται στο σπίτι, έχουμε μια καλύτερη δυνατή λύση (κοινωνικά και ταμειακά), απο το να βουλιάξουμε όλοι μαζί.

    ReplyDelete
  11. Φίλε Locus δύσκολα κάποιος ιδιωτικός υπάλληλος με θα διαφωνήσει μαζί σου και ειδικά κάποιος σαν κι εμένα που έχω δει να απολύονται πάρα πολλοί φίλοι και συνάδελφοι μου τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση. Καθόλου δεν διαφωνώ ότι είναι τελείως παράλογο, αλλά και άδικο να χάνουμε χιλιάδες άνθρωποι τη δουλειά τους και κάποιοι βρέξει/χιονισει, δολέψουν δε δουλέψουν κτλ να πληρώνονται και μάλιστα αρκετα καλά. Ομως να βάλουμε μία επιπλέον παράμετρο που αφορά τη σημερινή κατάσταση. Πρέπει να υπάρξουν απολύσεις τώρα; Ποιοι θα απολυθούν; Βέβαια όχι αυτοί που μπήκαν με ΑΣΕΠ μετά από γραπτούς διαγωνισμούς, αλλά οι "αλλοι". Αυτοί που μπήκαν παραμονές του 85, στις αρχές του 90, μαζικά το 93, σε Δήμους το 96 και το 2000, σε προκυρήξεις ειδικών φρουρών το 98,02 και 05,07 κτλ. Αυτοί όμως, τουλάχιστον η πλειοψηφία αυτών είναι 50αρηδες. Τι θα τους κάνει το κράτος; Τι πρόβλημα θα δημιουργήσει και τι θα λύσει; Μη με παρεξηγείς, δεν τους υποστηρίζω, ηθικά πρέπει να απολυθούν, αλλά πρακτικά τι ερδίζουμε ως κράτος και τι χάνουμε;

    Η μονιμότητα πρέπει να καταργηθεί άμεσα, για όλους όσους μπαίνουν σήμερα. Αλλά με την απόλυση 60αρηδων δεν έχουμε να κερδισουμε τίποτα. Οσοι ωστόσο μπήκαν με "συμβάσεις" θα απολυθούν δεδομένα, όπως έγινε με πολλούς ήδη. Εξάλλου αυτό πρβλέπεται από τις συμφωνίες, επομένως σε αυτούς δεν αναφέρομαι.

    ReplyDelete
  12. Πολύ σωστές οι παρατηρήσει φίλε Νίκο, ελπίζω μονάχα να κατάλαβες πως δεν είναι απλά να απολύσουμε υπαλλήλους απο μίσος ή με αυτοσκοπό, αλλά με κάποιο στρατηγικό σχέδιο. Πρώτον να αρθεί η μονιμότητα γιατί αυτό είναι απαραδεκτο και έγινε για κομματικούς λόγους. Δεύτερον να φτιάξουμε ενα οργανόγραμμα για κάθε υπηρεσία το οποίο δεν θα μπορεί να αλλάζει εύκολα φτιάχνοντας παρασκηνιακά διάφορους οργανισμούς. Και πάνω σ' αυτό το οργανόγραμμα, να αποφασίσουμε πόσοι άνθρωποι χρειάζονται, τί τίτλοι θα δωθούν, να φορεθεί το ενιαίο μισθολόγιο με νούμερα

    . Το κόψιμο θα πρέπει να αρχίσει κατόπιν ηλικιακά απο κάτω προς τα πάνω, αφήνοντας μέσα τους ηλικιακά μεγαλύτερους ωστε να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

    Αυτά βέβαια γίνονται σε εποχές ειρήνης, όχι με το πιστόλι στον κρόταφο. Οι απολύσεις τώρα θα δημιουργήσουν ενα τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα. Οι νεώτεροι όμως έχουν το φυσικό αλλά και το συναισθηματικό σθένος να ζητήσουν την τύχη τους αλλού. Ενα επίδομα ανεργίας θα μπορούσε να τους βοηθήσει για δύο χρόνια.

    Δεν έχω άλλες ιδέες.

    ReplyDelete