Tuesday, December 28, 2010

Quinteto Contrapunto

Ενα αριστουργηματικό σε συνδυασμό και εκτελεση μουσικό Quinteto (πεντάδα), σε μια σπάνια ηχογράφηση που χρονολογείται περίπου το 1962. Η ιστορία αναφέρει πως ο Rafael Suárez που σπούδαζε κλασσική μουσική στην Ιταλία, έφερε επιστρέφοντας στην πατρίδα του, την Βενεζουέλα, μια σειρά απο δικές του συνθέσεις βασισμένες πάνω σε παραδοσιακά θέματα της Βενεζουέλας. Οι συνθέσεις ήταν αρχικά γραμμένες για δύο φωνές.

Επιστρέφοντας όμως στο Καράκας, συνεργάστηκε με τον Domingo Mendoza, καθηγητή χορωδίας του πανεπιστημίου του Καράκας, και οι συνθέσεις προσαρμόστηκαν για τις πέντε φωνές της ιταλικής όπερας (mezzosoprano, baritone, bass, soprano, tenor). Για την εκτέλεση μιας και μόνον ηχογράφησης, γεννήθηκε έτσι το γκρούπ της φωτογραφίας (Quinteto Contrapunto). Το γκρούπ επέζησε για λίγο μετά την επιτυχία της ηχογράφησης.

Την σπάνια και ιστορική ηχογράφηση την έφερα πρίν χρόνια (σε κασέτα) απο την Βενεζουέλα, και δεν την έχω σε σύγχρονη ψηφιακή μορφή. Γιά μένα, αποτελεί ακόμα την μουσική υπόκρουση μιας υπέροχης ανάμνησης. Μερικά κομμάτια υπάρχουν στο Υοutube. Θαυμάστε τις τέλειες αρμονίες. Η μόνη μουσική υπόκρουση είναι μια μικρή κιθάρα. Δεν έχω ακούσει ποτέ μου κάτι ανάλογο.

*Για να απαλύνουμε λίγο με όμορφη μουσική, τις δύσκολες φετινές μέρες. Αφιερωμένο στον φίλο Στράτο, παλινοστούντα Ελληνα της Βενεζουέλας και σε όσους βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση ιδεών, ήχων και σκέψεων...

4 comments:

  1. Καλημέρα, Μάκη και Χρόνια Πολλά!!!

    Δεν είναι τόσο το αφιέρωμα όσο αυτή η μικρή διαπίστωση ότι κάποιος σε σκέφτεται… κι εσύ το έκανες με «όμορφη μουσική»!
    Ελπίζω και εύχομαι το άκουσμά της να «απαλύνει» για όλους μας τις «δύσκολες φετινές μέρες».

    Σ’ ευχαριστώ που μου θύμισες τέτοιες στιγμές με τους ανεπανάληπτους Jesús Sevillano και Morella Muñoz μέλη του Quinteto Contrapunto που τους θυμάμαι...
    Σκέπτομαι πως όταν το παρελθόν επιστρέφει τότε καταλαβαίνεις ότι ποτέ δεν έφυγε...

    Και πάλι σ’ ευχαριστώ και εύχομαι από καρδιάς τα καλύτερα για σένα και την οικογένειά σου!

    ReplyDelete
  2. Καλέ μου φίλε Locus- Μάκη :-)

    Ευχές για μια ελπιδοφόρα και καλύτερη νέα χρονιά.

    Να είστε καλά και να περάσετε ακόμη καλύτερα.

    Χρόνια Πολλά
    Φιλιά
    :-)

    ReplyDelete
  3. Μάκη, χρόνια πολλά και καλύτερα.......!

    ReplyDelete
  4. Φίλε Στράτο ευχαριστώ για τις ευχές σου και ανταποδίδω. Κρατώντας ό,τι θεωρούμε πολύτιμο σαν ανάμνηση, η ζωή μας χαρίζει νέες εμπειρίες και δώρα. Το παρελθόν, όποιο και νάναι, είναι μέρος του εαυτού μας. Για το 2011 εύχομαι υγεία και πρόοδο σε σένα και την οικογένειά σου.

    -------------------------------
    Φίλη Βάσσια, ευχαριστώ για τις ευχές σου. Νάναι πράγματι ελπιδοφόρο και καλό το 2011 για όλους. Τις ολόθερμες ευχές μου.
    -------------------------------
    Φίλε Γιώργο χρόνια πολλά και σε σένα, με υγεία και ό,τι ποθείς. Νάχουμε ενα καλό χρόνο που τον χρειαζόμαστε όλοι. Νάσαι καλά.

    ReplyDelete