Monday, December 27, 2010

Φωτογραφικό

Με μια σπάνια και οργιώδη ομορφιά προίκισε ο δημιουργός τη Νέα Αγγλία, μια περιοχή του κόσμου που παρά την τεράστια βιομηχανική ιστορική της πορεία, σεβάστηκε και διατήρησε τη φύση σαν εναν ανθρώπινο κήπο γεμάτο λουλούδια και πανάρχαια δέντρα.

Μα τούτη η ομορφιά απαιτεί και τη βοήθεια του ανθρώπου. Η σκληρή φύση ξερνάει στον τόπο αυτό τέσσερις πολύ ξέχωρες εποχές, άλλες με τη μανικιουρισμένη ομορφιά του ανοιξιάτικου κήπου, και άλλες με τους σκοτεινούς και κρύους χειμερινούς παγετώνες. Η άνοιξη είναι η πιο όμορφη εποχή, εύκολη η συμβίωση του ανθρώπου με το περιβάλλον, εύκολη η μετακίνηση και η καθημερινότητα.

Σαν φθινοπωριάζει, ο υγρός ουρανός μεταφέρει την υγρασία του ωκεανού στις γειτονιές, και ποτίζει τη γή με μια μυρωδιά μούχλας που σιγά σιγά σαπίζει την απέραντη πρασινάδα και μετατρέπει τα πράσινα δέντρα σε μια πανδαισία κόκκινων, πράσινων και κίτρινων αποχρώσεων. Ο κύκλος της ζωής.

Για να ξεγυμνωθούν τα δέντρα και πάλι απο την οργιώδη πράσινη ομορφιά τους σε καποιο μελαγχολικό χειμερινό τοπίο που θα ξεγυμνώσει τα πάντα, θα κάψει τους σπόρους της γής, και θα θάψει το φώς και πάλι μέσα στο κρύο του χειμώνα. Καθώς η μέρα μικραίνει, η ομορφιά παίρνει τη χειμερινή της διάσταση.

Κάπως έτσι, ήρθε και φέτος ο χειμώνας, αργά και βασανιστικά στην αρχή, καθώς οι πολικοί αγέρηδες του Καναδά κατεβαίνουν και σαρώνουν το νότο. Τα ίδια κόκκινα δέντρα μοιάζουν τώρα πένθιμα και νεκρικά.

Το φετινό χιόνι άργησε λίγο, και ήρθε μια μέρα μετά τα Χριστούγεννα. Αρχισε και πάλι το τοπίο να ασπρίζει, οι άνθρωποι να τρέχουν να προετοιμαστούν, μια περίεργη ηρεμία καλύπτει τον αέρα πρίν το ωμό ξέσπασμα της φύσης που θα μετατρέψει τα πάντα γύρω μας σε σεληνιακό τοπίο παγετώνων.

Δύο μέρες χιονιού, και ξαφνικά όλα αλλάζουν. Τη στιγμή του ξεσπάσματος παραλύουν τα πάντα, οι δρόμοι κλείνουν, τα σπίτια βυθίζονται σε ένα άσπρο πέπλο απαράμιλλης ομορφιάς, μοιάζουν και οι επίσημες ειδήσεις με ανακοινωθέντα πολέμου.

Πάνω απο μισό μέτρο η πρώτη μεγάλη χιονοθύελλα της χρονιάς, μία απο τις πολλές που συνήθως διαπερνούν την περιοχή. Τους καλούς χειμώνες, τρείς ή τέσσερις χιονοθύελλες ειναι υποφερτές. Υπάρχουν και χειμώνας όμως που ο ουρανός δεν σταματά. Πρίν τρία χρόνια, 23 συνεχείς χιονοθύελλες γονάτισαν τα πάντα απο τον μήνα Νοέμβριο μέχρι μέσα Μαρτίου. Μια χειμερινή κόλαση.

Οι φωτογραφίες του πόστ απο τη γειτονιά μου, άνοιξη, φθινόπωρο και χειμώνα. Να απεικονίσουν ελπίζω, την αισθητική μιας περιοχής της γής όπου ο κύκλος της φύσης, όσο κι άν έχει εξασθενίσει στον πλανήτη μας, περνάει ακόμα χωρίς διακοπή, κάθε φορά την ίδια ώρα.

-------------------------------------
All pictures by Locus Publicus, free for public use
New England

-------------------------------------

9 comments:

  1. Πολλές ευχές για τις μέρες των εορτών για σένα και την οικογενειά σου. Εύχομαι το νέο έτος να φέρει τα καλύτερα για όλους.


    Οικογένεια
    Κωνσταντίνου Σαμψών

    ReplyDelete
  2. Τίποτα καλύτερο απο το να κάθεσαι με την οικογένεια και φίλους στο σπίτι, ενώ έξω χιονίζει. Απολαύστε τις διακοπές, με πολλές ευχές για υγεία προς όλους σας !

    ReplyDelete
  3. Αν δεν κάνω λάθος είχες δημοσιεύσει και παλια φωτο από τη γειτονιά σου! Πολύ όμορφη είναι αλήθεια!
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σου εύχομαι Locus μου.

    ReplyDelete
  4. Σωστά θυμάται η Μeropi.
    Στο είχα ξαναγράψει. Μένεις σε παραμυθένια γειτονιά.
    Καλή χρονιά, Υγεία και Ευτυχία.

    ReplyDelete
  5. Υπέροχη γειτονιά, υπέροχες φωτογραφίες!
    Είχα πάντα μια απορία, φίλε μου: γιατί οι Αμερικανοί προτιμούν να χτίζουν αυτές τις ελαφρές κατασκευές αντί για σπίτια με μόνωση; Αυτός είναι ο λόγος που ξοδεύουν τόση πολλή ενέργεια για να ζεσταθούν;
    Καταλαβαίνω ότι είναι πιο οικονομικά, αλλά μάλλον δεν είναι θέμα πορτοφολιού.
    Καλή Χρονιά σε σένα και την οικογένειά σου, με Υγεία και Δημιουργικότητα.

    ReplyDelete
  6. Τα ομορφα ειναι δωρεαν

    ReplyDelete
  7. Γεια σου φιλε μου με τις υπεροχες φωτο και post!

    ReplyDelete
  8. Kώστα μου ανταποδίδω. Υγεία και πρόοδο σε σένα και την οικογένειά σου. Θα σου τηλεφωνήσω. Τα φιλιά μου.

    -------------------------
    Φίλε dormammu, υγεία, ευτυχία και πρόοδο και σε σένα. Δύσκολο με τόσο χιόνι να ξανοιχτούμε...

    -------------------------
    Φίλε vassper ευχαριστώ. Καλή Χρονιά με υγεία και πρόοδο. Νάσαι καλά.

    -------------------------
    Ομορφη η γειτονιά Meropi μου, μόνο που προτιμάω την άνοιξη και το ελληνικό καλοκαίρι! Καλή χρονιά και χρόνια πολλά.

    -------------------------
    Φίλε Γιώργο θαφτήκαμε οι έρμοι. Καλή σου χρονιά με υγεία και πρόοδο.

    -------------------------
    Και όμως φίλε μου Λωτοφάγε, αυτές οι ελαφρές ξύλινες κατασκευές έχουν τέλεια μόνωση. Είναι κλειστές απο παντού, με κεντρική θέρμανση. Η ίδια κατασκευή κοστίζει διπλάσια και τριπλάσια ανα περιοχή. Για να το πώ λίγο μαρξιστικά, η Αμερική είναι ταξικά χωρογραφημένη. Καλή σου χρονιά με υγεία και ευτυχία. Καλή η γειτονιά, δε λέω. Μόνον που ακόμα έχω δάνειο:)

    -------------------------
    Απολύτως φίλε Hroni. Μόνον που μερικές φορές δεν αφηνόμαστε σε όσα είναι μπροστά μας. Τις ευχές μου.

    -------------------------
    Αγαπητέ μου Αντώνη Λιόλιο οποία έκπληξις! Χαίρομαι που πέρασες. Καλή χρονιά με υγεία και πρόοδο.

    ReplyDelete