Tuesday, November 2, 2010

The Final Solution

Λίγες μέρες πρίν τις περιφεριακές εκλογές, ο πρωθυπουργός της χώρας απειλεί με εθνικές εκλογές, μια ενέργεια που βρίσκω πρακτικά και χρονικά βλακώδη, αλλά φιλοσοφικά κι ιδεολογικά σωστή. Βλακώδη διότι τυχόν εθνικές εκλογές τώρα θα σταματήσουν τις όποιες διαρθρωτικές αλλαγές επιχειρούνται αυτη τη στιγμή και θα θέσουν σε κίνδυνο την εκταμίευση των δανείων του ΔΝΤ, απο τα οποία πληρώνονται ενα εκατομμύριο κηφήνες, καθώς και οι συνταξιούχοι γονείς μας.

Η ιδέα είναι όμως συγχρόνως φιλοσοφικά και ιδεολογικά σωστή, γιατί αν ο ελληνικός λαός επιθυμεί επανίδρυση του ελληνικού κράτους, τότε θα πρέπει να δημιουργήσει μια κυβέρνηση που θα κάνει ό,τι άκριβώς λέει το Μνημόνιο. Αν δεν θέλει (και όπως φαίνεται δεν θέλει), ας χαράξει τότε μια άλλη πορεία αντίδρασης. Εχει υποπέσει στην αντίληψή μου πως ελάχιστοι γουστάρουν τον Γιώργο, (τουλάχιστον κατα την παραμονή μου στην Ελλάδα) όλοι τον κατηγορούσαν και τον έβριζαν. Σωστό λοιπόν θα ήταν αν οι έλληνες δεν τον θέλουν, να τον στείλουν σπίτι του. Υπάρχει άλλωστε και ο Αντωνάκης, που μαζί με τον Αβραμόπουλο προσφέρουν μια εναλλακτική (λέγεται) λύση.

Κατα την διάρκεια του καλοκαιριού, υπέπεσε στην αντίληψή μου πως οι περισσότεροι έλληνες δεν πολυνοιάζονται για το Μνημόνιο, ούτε έχουν κάποια ιδιαίτερη ανησυχία μήπως αναλάβει το Ελλαδιστάν η Γερμανία. Μπορεί βέβαια να κάνω λάθος, απλώς διαπίστωσα πως οι περικοπές διατάραξαν κατα πολύ την καλοπέραση των λαϊκών μαζών, που τώρα ανησυχούν μήπως απολυθούν και απο πάνω, κάτι που θα αποτελούσε προδοσία του κομματικού κράτους προς τους πελάτες του.

Ακουσα επίσης διάφορες γνώμες που μου έκαναν εντύπωση. Πως η Ευρώπη έβαλε την Ελλάδα στην ΕΕ για να την υποδουλώσει οικονομικά και εθνικά. Οτι μας έδωσαν τους Ολυμπιακούς για να μας καταστρέψουν. Ούτε αυτά τα επιχειρήματα τα κατανόησα, γιατί είχα (και διατηρώ ακόμα) την εντύπωση πως η Ελλάδα είναι καπιταλιστικά μια ανύπαρκτη χώρα, μάλλον Τρίτος Κόσμος ήτανε, άσε που έβλεπα γύρω μου ενα απίθανο πλήθος ανθρώπων που με απίθανες λοβιτούρες είχαν αποκτήσει σπίτια, κόττερα, σκάφη και πισίνες απο τις επιδοτήσεις.

Ακουσα κατόπιν πως χρεωκοπήσαμε γιατί οι Γερμανοί κοι οι Γάλλοι ήθελαν να μας πουλάνε φρεγάτες και υποβρύχια, μερσεντές και κρασιά ποιότητας, και γι αυτό μας κράτησαν στην κατανάλωση. Επομένως φταίνε εκείνοι. Δύσκολο να δεχτώ και αυτό το επιχείρημα, γιατι απ' ό,τι τουλάχιστον ξέρω, και κυβερνήσεις είχαμε τότε, αλλά και δεν μπορώ να καταστήσω τους Γερμανούς υπεύθυνους αν η 1 στις 5 συνταγογραφήσεις φαρμάκων είναι πλαστές, αν ο εφοριακός τα παίρνει, και αν χώρα γέμισε με συμμορίες.

Συμφώνησα μονάχα πως μόνον οι ηλίθιοι σπρώχνονται απο μόνοι τους σε ξένα Μνημόνια, οι συνετοί συνήθως τακτοποιούν μόνοι τους τα του οίκου τους απο νωρίτερα, φτιάχνοντας δικά τους, εσωτερικά Μνημόνια. Αυτό άλλωστε έκανε και η Δανία, σκέφτηκα, της οποίας θέλουμε (υποτίθεται) να μοιάσουμε. Κράτησα λοιπόν την γνώμη μου, και αυτήν μονάχα εκφράζω σήμερα. Γίνομαι λίγο επαναληπτικός και το γνωρίζω, αλλά δεν γίνεται να ξεφύγουμε απο αυτά που μας καίνε. Σας παρακαλώ λοιπον να με ανεχτείτε.

Απο την σύνθεση όλων όσων συμβαίνουν γύρω μας (στην Ελλάδα και έξω), προσωπικά πιστεύω πως η Τελική Λύση για την Ελλάδα, θα μοιάζει περίπου ως εξης:

Ο Παπανδρέου θα κάνει κάποιες αλλαγές, επαναστατικές μεν για τα δεδομένα της Ελλάδας, που θα ταρακουνήσουν κατα πολύ την καθημερινότητα της ελληνικής ζωής, (κάποια μηχανογράφηση στο βαθμό που γίνεται, κάποιο ξεμπρόστιασμα διαφθοράς, κάποια εξυγίανση). Τη νοητή γραμμή του Κρατισμού, κατα την γνώμη μου, δεν θα μπορέσει να την ξεπεράσει (αδύνατον να καταργήσει το κομματικό κράτος), δεν θέλει άλλωστε και ο λαός. Κουτσά στραβά λοιπόν, και με πολύ πόνο, θα φτάσουμε στο τελευταίο και κρίσιμο στάδιο.

Η Ελλάδα δεν αναμορφώνεται, θα καταλήξουν κάποτε οι ξένοι, τα νούμερα κόλλησαν τελείως και δεν βγαίνουν, η Ευρώπη θα έχει άλλωστε μέχρι τότε ετοιμάσει κάποια νέα συνθήκη για τα αναξιοπαθούντα κράτη-μέλη, οπότε κάπου το 2013, θα μπούμε στο τελευταίο στάδιο της μιζέριας μας. Το χρέος θα είναι τότε 140% του ΑΕΠ μας, τα 110 δίς του ΔΝΤ (συν τόκοι) θα είναι πρακτικά αδύνατον να πληρωθούν σε 3 χρόνια,οπότε η Έυρώπη θα μας καλέσει να μιλήσουμε.

Θα ακολουθήσει μια "ελεγχόμενη πτώχευση". Δηλαδή: oι πιστωτές μας θα χάσουν κάτι (το περίφημο "κούρεμα"), και το υπόλοιπο χρέος που θα μας απομείνει, θα διαπραγματευτούμε κάτω απο ποιούς όρους, ποιά επιτόκια και σε ποιό βάθος χρόνου θα το πληρώσουμε. Φυσικά, λόγω αδυναμίας πληρωμής, οι δόσεις θα επιμηκυνθούν στο άπειρο. Ελπίζω να μας φτάσουν 20 χρόνια για να κατεβούμε απο το 140% στο 60% του ΑΕΠ μας.

Το τί άλλο θα χάσουμε θα το δούμε, κάποια περιουσιακά στοιχεία θα εκποιηθούν σίγουρα (πλουτοπαραγωγικές πηγές, ακόμα και νησιά), αν και το ξεπούλημα πιθανώς να μην γίνει ορατό δια γυμνού οφθαλμού, καθώς πιθανότατα να γίνει μέσα απο τα διάφορα business deals που θα κάνουν οι περιφέρειες, και πάρει την μορφή κάποιας "ανάπτυξης".

H τελική λύση έχει τα καλά και τα κακά της. Το καλό είναι πως δεν θα χρειαστεί να κάνουμε στάση πληρωμών, ούτε να βγούμε απο το ευρώ, καθώς και το γεγονός πως το χρονοδιάγραμμα της τοκογλυφικής μας εξάρτησης θα γίνει επίσης γνωστό απο τους πιστωτές μας (οπότε θα ξέρουμε τί μας γίνεται). Το κακό φυσικά θα ειναι πως θα ζούμε ως χρεωκοπημένοι, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τις συλλογικές μας φαντασιώσεις περί ενός ελεύθερου εθνικού και κοινωνικού κράτους.

Σε προσωπικό επίπεδο ομολογώ πως μένω έκθαμβος απο την αμεριμνησία και έλλειψη λογικής μεγάλου μέρους του λαού μας, ο οποίος παραμένει απαθέστατος μπροστά στην χρεωκοπεία της Ελλάδας, δεν επιθυμεί καμμία αλλαγή, και θεωρεί πως έχει την πολυτέλεια του διλήμματος "Μνημόνιο- αντιΜνημόνιο", καθώς και την επιλογή της αναδιάρθωσης του εθνικού μας χρέους.

Και αυτό, τη στιγμή που αρκεί μια ανάγνωση της ειδησεογραφίας για να διαπιστώσει κανείς την πλήρη συμφωνία του Αντωνάκη στις Βρυξέλλες, με τις διαρθρωτικές αλλαγές της Τρόϊκας στην Ελλάδα (δηλαδή το Μνημόνιο), ενώ στο εσωτερικό της χώρας (και απευθυνόμενος προς τους ιθαγενείς), πουλάει τρελίτσα και χαβαλέ. Αν κάποτε αναλάβει ο Αντωνάκης (λέμε, άν), τη μέρα που θα υπογράφει το νέο 20ετές Μνημόνιο (που θα περιέχει την Αναδιάρθρωση του χρέους μας),θα μπορει να εκφωνήσει και εκείνος αυτό που κάποτε εκφώνησε ο ανεπανάληπτος Αντρέας, όταν υπέγραφε για άλλα 10 χρόνια την παράταση της παραμονής των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα - "Επιτέλους, υπογράψαμε να φύγουν!"

--------------------------
Το πόστ θα μείνει εδώ, και το μέλλον θα το διαψεύσει ή θα το δικαιώσει.
Καλό σας μήνα:)

26 comments:

  1. Είμαι εδώ για όχι πολτικούς λόγους :-)
    αλλά για τον παλιό μου φίλο Locus
    Για σένα

    Kαλό μήνα
    :-)

    ReplyDelete
  2. Εύχομαι το μέλλον να το διαψεύσει αν και πολύ φοβάμαι ότι αυτό δεν θα γίνει!

    ReplyDelete
  3. Ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος που επεβλήθη στην Χώρα το 1898 για μικρότερο αναλογικά με το τότε ΑΕΠ χρέος έληξε το 1978.
    Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι ο νέος Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος θα λήξει σε λιγότερο από 70 χρόνια;

    ReplyDelete
  4. αισιόδοξα το βλέπεις το πράγμα...
    προσωπικά, νομίζω ότι θα είναι πολύ χειρότερα. και δε θα ήθελα να αναφερθώ εδώ σε ενδεχόμενα εντελώς καταστροφικά!

    καλό βράδυ μάκη.

    ReplyDelete
  5. Εξαιρετικό το κείμενο "Περιδιαβαίνοντας"!

    Για κάποιους από μας που ζήσαμε στις ΗΠΑ αλλά επιστρέψαμε στην πατρίδα (μέγα λάθος!) θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να συζητήσουμε και όσα συμβαίνουν εκεί. Ειδικά με κάποιον σαν εσένα που έχει καθαρή ματιά.

    Για παράδειγμα, γράφεις "Αυξήθηκε επικίνδυνα η Μοναξιά". Σε σχέση με την Ελλάδα και πριν από 20 χρόνια η μοναξιά ήταν περισσότερη. Αυξήθηκε και άλλο;

    Επίσης, εδώ στην Ελλάδα μας έχει πνίξει ο ζόφος τον τελευταίο χρόνο, αλλά και στις ΗΠΑ φαίνονται άσχημα τα πράγματα. Από Huffington post: "Exit polls found that nearly nine in ten voters believe the economy is in bad shape. The same percentage said they feel pessimistic about America's economic future. That's practically everyone!".

    Θα ήταν ενδιαφέρον να αφιέρωνες κάποια ποστ για την κατάσταση στις ΗΠΑ. Και μάλιστα σε σύγκριση με 10-20 χρόνια πριν.

    ReplyDelete
  6. Μήπως είναι υπερβολή που αγγίζει και το θράσος να μιλάει κάποιος για ένα εκατομμύριο κηφήνες; Μήπως από μόνο του δεν δείχνει λάθος αντιμετώπιση του θέματος;

    Ποιος φταίει για την Ελλάδα; Ε ναι, δεν φταίνε οι γερμανοί, με ενεργητική έννοια, αλλά… όταν εξαναγκάζεσαι να συμπεριφερθείς κάπως…
    Έλα τώρα, ο οικονομικός εκβιασμός, εξαναγκασμός και εν τέλει πόλεμος, γιατί περί αυτού πρόκειται, έχει θύματα.
    Και οι Γερμανοί ας πούμε, θελαν αγορές να επεκταθούν
    Και στον καπιταλισμό δεν υπάρχουν μόνο κερδισμένοι, αλλά για να υπάρξουν κάποιοι κερδισμένοι πρέπει να υπάρξουν κάποιοι χαμένοι.
    Και οι γερμανικές κυβερνήσεις φρόντισαν γι’ αυτό.
    Ναι, κακώς «χάσαμε», εμείς ευθυνόμαστε…
    Ή μήπως υπάρχει αιτιοκρατικότητα στη ζωή;

    Υπάρχει ε;
    Ναι δυστυχώς υπάρχει…

    (Ε όχι και σωτηρία το μνημόνιο… απλά συμβιβασμός με το παγκόσμιο γίγνεσθαι, για να μη σηκωθεί κεφάλι…)

    ReplyDelete
  7. ***Χάριν οικονομίας (πραγματικής, όχι γιαλατζί χρηματικής), ας παραβλέψουμε πως η Ελλάδα έχει να κυβερνηθεί από έλληνες από... τότε περίπου που την κατέκτησαν οι Ρωμαίοι...

    ReplyDelete
  8. Όταν ο Lennon είχε πει the love you take is equal to the love you make, εννοούσε νομίζω πολύ περισσότερα απ' όσα έλεγαν οι λέξεις. Παίρνεις ότι δίνεις, αξίζεις ότι κάνεις. Τι λέμε εμείς: "ανεμομαζόματα, ανεμοσκορπίσματα"... Στο τέλος, κι αν γίνει μνημόνιο 2, ή γίνουν καταστροφές, ή γίνει επανάσταση, ή παραμείνει η αδιαφορία του "άστους να μας πληρώνουνε -τι θα μας κάνουνε;"... στο τέλος, θα θερίσουμε ότι σπείραμε σαν έθνος. Και η τύχη μας θα είναι άξια του ποιοί είμαστε. Με τα κότερα, τα εξοχικά, τις διακοπές... ο κλέψας του κλέψαντος. Ίσως λοιπόν να μην φταίνε αυτοί που μας ..."τούμπαραν" να ζητάμε Ολυμπιακούς. Ίσως φταίμε εμείς και δεν μπορούμε να διορθωθούμε περισσότερο απ' όσο ένας καρκινοπαθείς μπορεί να γιατρέψει τον εαυτό του με βότανα και ξόρκια.

    Το κομματικό κράτος και οι κομματικές λαϊκές εκδηλώσεις στην Ελλάδα είναι τόσο παιδιακίστικα και γελοία που δεν είναι δυνατόν να μην βλέπουνε οι ίδιοι οι Έλληνες τη γελοιότητά τους-απλά φαίνεται τους βολεύει γιατί πρώτα πέφτει πλάκα και χαβαλές και ακολουθούν ρεγάλα και πλιάτσικο. Πάντα. Από όλους.

    Αισθάνομαι στα γραπτά σου Locus την ίδια βαθειά λύπη και απογοήτευση που έχω εγώ, και ότι έχω διαβάσει σχετικό στο μπλογκ σου εμένα μου ακούγεται σωστότατο και μπράβο για το σκεπτικό σου, και κρίμα που είναι απόλυτα αλήθεια -ίσως και λίγο αισιόδοξο. Εν σχέση με το πως εκφράζομαι στα ίδια εγώ, εσύ εκφράζεσαι πιο ακαδημαϊκά, μελετημένα, και με μια δόση PC. Αλλά πάντα ανθρώπινα. Εγώ είχα πει αυτό. Στο τέλος, η Ελλάδα είναι ανίκανη να αντιδράσει ενάντια της ίδιας της της φύσης...

    ReplyDelete
  9. @ Darthiir the Abban:
    Πριν κατακτήσουν οι Ρωμαίοι την Ελλάδα, δεν υπήρχε "Ελλάδα": υπήρχαν Έλληνες που ανήκαν σε διαφορετικά, αντιμαχόμενα κράτη: Αθήνα, Σπάρτη... Μακεδονία. Ίσως για να βρούμε την τελευταία φορά που η Ελλάδα είχε κυβερνηθεί από Έλληνες να πρέπει να ψάξουμε πιο πίσω στο χρόνο. Απ' ότι ακούω οι επιστήμη δεν έχει κατασταλάξει ως προς το τι συνέβη στο είδος των Νεάντερνταλ πριν 20-30.000 χρόνια οπότε και λέγεται ότι εξαφανίστηκαν...

    ReplyDelete
  10. Locus,
    ο κόσμος θέλει να πιστεύει πως όλα είναι σχέδιο των Γερμανών και δεν ξέρω ποιων άλλων, για δύο λόγους: πρώτον για να νιώθει πως είμαστε κάτι σημαντικό (που σε μέγεθος αγοράς, όπως είπες κι εσύ, δεν είμαστε), και δεύτερον γιατί έτσι πείθουμε τον εαυτό μας πως δε φταίμε εμείς, εφόσον όλα ήταν προσχεδιασμένα.
    Δυστυχώς όμως φταίμε κυρίως εμείς. Εμείς φτιάξαμε ένα φορολογικό σύστημα όπου μόνο οι μισθωτοί πληρώνουν φόρους. Εμείς φτιάξαμε μια γραφειοκρατία που κοστίζει πανάκριβα. Κανείς δε μας έσπρωξε να πάρουμε τους Ολυμπιακούς. Το 1996 μάλιστα δε μας τους δώσανε γιατί μας κρίνανε ανέτοιμους. Αν θέλανε να μας υποδουλώσουνε, θα ήταν πιο εύκολο τότε, που ήμασταν ακόμα πιο αδύναμοι και εκτός ευρώ. Όσο για τους εξοπλισμούς: είχα την "τύχη" όταν υπηρετούσα στο στρατό να δω εξωφρενικές δαπάνες για συστήματα teleconference. Και αυτά μας υποχρέωσαν να τα αγοράσουμε σε τιμές διπλάσιες και τριπλάσιες από τις κανονικές?

    ReplyDelete
  11. φίλε Locus
    Ενα απο τα βασικά χαρακτηριστικά των Neandertals ήταν τα κοντά πόδια που τους έκαναν δυσκίνητους και ολίγον τεμπέληδες, αλλά τους προσέφεραν την δυνατότητα να σηκώνουν βάρη χωρίς να δυσανασχετούν. Η αδυναμία να τρέξουν και να ενεργήσουν γρήγορα δημιούργησε στη κοινωνία τους την αντίληψη, ότι για ότι κακό συμβαίνει, φταίει η φύση τους και άρα είναι άσκοπο να αντιδρούνε σε αυτό. Η αντίληψη αυτή προχώρησε και σε προσωπικό επίπεδο και δημιούργησε την γενικευμένη νοοτροπία ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι άλλοι, ιδίως αυτοί της διπλανής φυλής των homo sapiens που είναι ευκίνητοι, με ψηλά πόδια και θέλουν να τους εξοντώσουν για να πάρουν την γή τους. Πρόσφατες μελέτες Γερμανών επιστημόνων απέδειξαν ότι οι Neandertals δεν εξαφανίσθηκαν, αλλά μετά απο 20.000 χρονια συνύπαρξης, συνχωνεύθηκαν με τους homo sapiens και άρα τα γονίδια τους υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη, ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές της Ευρώπης.
    Οποιαδήποτε συσχέτιση ή ομοιότητα με τούς σύγχρονους Ελληνες είναι φανταστική.

    ReplyDelete
  12. Bάσσια, σε ευχαριστώ. Καλη επέτειο στο όμορφο μπλόγκ σου, και καλό κουράγιο για συνέχεια. Θα περάσω να αφήσω σχόλιο. Τα φιλιά μου.

    ReplyDelete
  13. Αθεόφοβε, και κ. Βαρδάκα, -
    Η επιμήκυνση η οποία και επισήμως συζητείται (ο Παπ την χαρακτήρισε μάλιστα ως μια ευκαιρία που του προσφέρει ο Στρός Κάν), επανήλθε δια στόματος Πάγκαλου, η δουλειά του οποίου ειναι να πετάει μια ατάκα που περιέχει κάποιο ζουμί (κάτι που ποτέ δεν λέει ο Γιώργος), να την επεξεργάζεται μετά λαός και ΜΜΕ, και να προετοιμάζεται το έδαφος για το μέλλον.

    Ηδη η κυβέρνηση, έχει στην υπηρεσία της μια ξένη εταιρεία, δουλειά της οποίας ειναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Και καλά κάνει βέβαια, δουλειά της είναι να έχει ενα σενάριο έτοιμο. Τα νούμερα που αντιμετωπίζουμε είναι τρομακτικά, και στο σημείο που είμαστε, ούτε οι εσωτερικοί πόροι αρκούν για να εξυπηρετήσουν το εξωτερικό μας χρέος και τα τρέχοντα ετήσια λειτουργικά έξοδα της χώρας, ούτε ο εξωτερικός δανεισμός των υψηλών επιτοκίων θα αποβεί εφικτός.

    Επομένως πάμε για κάποια αναδιάρθρωση που θα περιέχει και την χασούρα των πιστωτών μας. Ηδη φημολογείται πως στόχος μας είναι να μας χαρίσουν κάπου 30% του χρέους για να μπορέσουμε να καταστούμε βιώσιμοι. Και η επιμήνυνση θα ειναι μεγάλη σε βάθος χρόνου. Δεν υπάρχει άλλη λύση.

    Οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση θα είναι πολυ δύσκολες. Μετά τις περιφερειακές, θα μας ανακοινωθεί και το έλλειμμα του 2009, το οποίο ξεκίνησε απο 6% και πάει για 16%.

    Να υπενθυμίσω πως παρόλα όσα λέγονται, καμμία χρεκοπημένη χώρα δεν ξέφυγε τα χρέη της, ακόμα και η Ρωσία των μπολσεβίκων που έκανε στάση πληρωμών, επαναδιαπραγματεύτηκε αργότερα τα προ-επαναστατικά της δάνεια. Μπορούμε τουλάχιστον να τα καταφέρουμε λίγο καλύτερα απο την Αργεντινή, η οποία έκανε στάση πληρωμών μετά απο δύο χρόνια Μνημονίου. Εμείς έχουμε και το πλεονέκτημα οτι είμαστε μέρο της ΕΕ - που η Αργεντινή δεν ήταν, και θα συνεχίσουμε να είμαστε. Μέρος των διαπραγματεύσεων της αναδιάρθρωσης θα πρέπει να είναι και η παραμονή μας στο Ευρώ. Το γερμανικό ποινολόγιο δεν είναι ακόμα έτοιμο, και απ' ό,τι φαίνεται θα διατηρήσει την ψήφο όλων των μελών, καθώς και την παραμονή τους στο ευρώ.

    Μιλάω αυθαίρετα για 20 χρόνια. Πιθανώς να είναι και πολυ μεγαλύτερη η περίοδος, καθότι το χρονοδιάγραμμα της επιμήκυνσης θα αναθεωρείται συνεχώς καθώς περνάει ο καιρός, αντικαθιστώντας για παράδειγμα τα πενταετή με δεκετή ομόλογα.

    ReplyDelete
  14. Ρία μου γειά σου.
    Το απολύτως χειρότερο και εφιαλτικότερο σενάριο ειναι :Στάση πληρωμών και έξοδος απο την ευρωζώνη. Σ' αυτό το σενάριο, παύει να υπάρχει οικονομία, πάσης φύσεως δραστηριότητα, και ενεργό βιώσιμο κράτος. Κάτι τέτοιο μπορούμε να το αποφύγουμε. Η ελεγχόμενη χρεωκοπεία θα μας διατηρήσει τουλάχιστον ως βιώσιμο κράτος. Φυσικά στο μέλλον όλα θα μειωθούν τουλάχιστον κατά το ίδιο ποσοστό. Θα γίνουμε (για παράδειγμα) κατα 30% φτωχότεροι, θα παίρνουμε 30% λιγότερο μισθούς και συντάξεις, όλα 30% κάτω.

    Η απόφαση να "σωθεί" η Ελλάδα έχει ήδη παρθεί (και αυτό ειναι θετικό), και θα διατηρηθεί απο την Ευρώπη. Χειρότερα θα είναι τα πράγματα για το επόμενο . Γι αυτό και όλα τα άλλα κράτη τρέχουν τώρα να προλάβουν. Η Γερμανία ακολουθεί με το μαστίγιο.

    ReplyDelete
  15. Φίλε Xristaki ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Η Αμερική δεν πάει καλά φίλε μου, και σήμερα ο Ομπάμα έχασε και την Βουλή των αντιπροσώπων (κράτησε την Γερουσία). Αυτό ειναι ίσως το χειρότερο σενάριο, καθότι για να περάσει ενας νόμος πρέπει να ψηφιστεί και απο τα δύο σώματα.

    Γράφω περιστασιακά πόστ για την Αμερική, στο βαθμό που μπορούν να ενδιαφέρουν και τους συνομιλητές μου. Βεβαίως να ετοιμάσω και ένα πόστ για τα εδώ, η Αμερική βρίσκεται σε βαθιά κρίση, και καλό θα ήταν να την παρακολουθούμε.

    Η μοναξιά έχει αυξηθεί απο το επίπεδο που ήταν 20 χρόνια πρίν. Εχω εδώ 25 χρόνια και το ξέρω. Ο πληθυσμός της Αμερικής έχει μετακομίσει στα προάστια, και δεν επικοινωνεί πλέον ο ένας με τον αλλον. Δεν συναντιουνται πουθενά οι Αμερικανοί, ούτε σε γιορτές, ούτε σε βόλτες, ούτε στη γειτονιά, ούτε πια στην εκκλησία. Η Αμερική ειναι η πρωτεύουσα της Αποξένωσης.

    Ο πολεοδομικός αυτός σχεδιασμός (διαχωρισμός residential και commercial ), ήταν καταστροφικός. Το κομμάτι που έμεινε πίσω, οι πόλεις, πέθαναν σιγά σιγά, και βυθίστηκαν στη φτώχεια, την αμορφωσιά και την ανέχεια. Δύο παράλληλες κοινωνίες δημιουργήθηκαν, η μία τα με το διαλυμένο τοπίο, η αλλη με πράσινα γκαζόν, και όλες τις ανέσεις. Και όλα αυτά πάνω σε ενα σύστημα σπεκουλαδόρικου καζινοκαπιταλισμού, απο το οποίο κρατήθηκε και η μεσαία τάξη για μια γενιά. Τώρα αυτο το σύστημα κατέρρευσε, και η κρίση είναι ορατή.

    Ηδη ετοίμαζα ενα μεγάλο πόστ για αυτόν το τεράστιο κοινωνικό πείραμα των suburbs, το μεγαλύτερο κοινωνικό και οικονομικό φιλτράρισμα στην Ιστορία. Εγινε μέν καλοπροαίρετα, αλλα σήμερα εκδικείται. Δεν μπορείς να έχεις δύο παράλληλες κοινωνίες. Εν καιρώ φίλε μου.

    ReplyDelete
  16. Φίλε Αbban,
    Δοθείσεις της ευκαιρίας, ευχαρίστως να επανορθώσω τυχόν υπερβολές, καθώς μόνο τη γνώμη μου εκφράζω, και τα ωραία σας σχόλια με επηρρεάζουν κατα πολύ. Ακόμα και η αντιμετώπιση του θέματος να είναι λάθος, το πόστ δεν περιέχει θράσος νομίζω, επιχειρηματολογεί απλά στο βαθμό που δύναται.

    Νομίζω πως με αδικείς ολίγον. Σε όσα έχω μέχρι τώρα γράψει για την Ελλάδα, ποτέ δεν είπα πως το Μνημόνιο είναι σωτηρία. Είπα πως το Μνημόνιο είναι θεσμική υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας μέχρι το 2013, και είτε μας αρέσει είτε όχι, δεν καταργείται. Και μετά το 2013, είπα, καραδοκεί νέο Μνημόνιο, με γερμανικό ποινολόγιο, κάτι το οποίο δεν χρειάζεται να υπογράψουμε, γιατί θα μας πάνε εκεί αυτόματα οι ευρωπαικές συνθήκες.

    Είπα επίσης πως στο Μνημόνιο σπρωχτήκαμε απο τη Γερμανία, που ήθελε να μανατζάρει την ελληνική κρίση. Είπα τέλος πως το Μνημόνιο υπήρξε καταλύτης αλλαγών που δεν θα γινόνταν αλλιώς στην Ελλάδα.

    Διατηρώ την άποψη πως η Ελλάδα βούλιαξε απο ενα όργιο σπατάλης και ανομίας που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις μας, οι οποίες μετέτρεψαν το κοινωνικό σε κομματικό κράτος, δημουργώντας ενα πελατειακό σύστημα μιας μειοψηφίας υπερπροστατευομένων πελατών, τους οποίους διόριζε παρασκηνιακά απο τα κομματικα γραφεία, και στους οποίους πρόσφερε και ως εργασιακή προστασία τον συνδικαλισμό και το εργοτοπατεριλίκι. Αυτό το κράτος των υπερπροστατευόμενων πελατών (αυτούς χαρακτηρίζω κηφήνες), χρηματοδοτήθηκε με δανεικά όσο άντεξε, και σήμερα κατέρρευσε. Εκτός των δημοσίων υπαλλήλων και εκείνων των ΔΕΚΟ, όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουν παντελώς εγκαταλειφθεί. Αν αυτό δεν ισχύει, ή υπάρχει κάποια άλλη θεώρηση, ευχαρίστως να την λάβω υπόψιν μου.

    Το ηδη διεφθαρμένο ελληνικό πολιτικο σύστημα, το διέφθειραν περαιτέρω και εταιρείες τύπου Siemens, αυτό το αναγνώρισα και το αναγνωρίζω. Την ευθύνη ομως την έχουν πρωτίστως οι πολιτικοί μας. Δεν έχει σημασία το οτι μίζωναν οι Γερμανοί. Σημασία έχει το οτι εμείς πέρναμε τις μίζες, εφηύραμε μάλιστα και αθωωτικούς μηχανισμούς για τους κλέφτες μας.

    Είμαστε μέρος του παγκόσμίου γίγνεσθαι, μέρος του κόσμου, με ίσιες ευκαιρίες όπως και όλοι οι άλλοι, να διαφθαρούμε, να αναπτυχθούμε, να γινουμε ηθικοί, ή κλέφτες κατα βούλησιν.

    Αν ο Καπιταλισμός ήταν εξ ορισμού ενα σύστημα διαφθοράς που διαφθείρει τους πάντες, τότε όλοι οι συμμετέχοντες θα είχαν διαφθαρεί το ίδιο. Η Ελλάδα όμως είναι περιέργως πολύ πιο διεφθαρμένη απο την Γερμανία, την Αγγλία, η την Ολλανδία, παρότι εκείνες είναι πολύ πιο καπιταλιστικές απο μας. Κάπου στην κορυφή των διεφθαρμένων βρίσκεται ο Τρίτος Κόσμος, τον οποίον ο καπιταλισμός δεν έχει ακόμα επισκεφτεί. Δεν θα ήμουνα λοιπον βιαστικός να αποδώσω την ελληνική διαφθορά στο παγκόμιο καπιταλιστικό γίγνεσθαι που μας θέλει συνέχεια να σκύβουμε το κεφάλι.

    Αν θέλεις, παρακαλώ εξήγησέ μου και τον όρο "γιαλατζί χρηματική", ζώ εκτός Ελλάδος και πολλούς όρους πρέπει να τους ρωτάω.

    Ωραία η συζήτηση, ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  17. Φίλοι μου θα επανέλθω, βρίσκομαι εν κινήσει.

    ReplyDelete
  18. η εννοια δημοκρατια , λεει ο συμπατριωτης μου γερασιμος κακλαμανης , ειναι σαν την εννοια ιατρικη εφαρμοζεται επι φυσιολογικων καταστασεων , οταν εχη κανεις να κανη με φυσικα κακοπλασματα , τοτε η επικληση ιατρικων κανονων δεν ειναι μονο ματαιη και επικινδυνη , αλλα και συνειδητη τσαρλατανια . και η ελλαδα δυστυχως ειναι ενα κακοπλασμα .

    ReplyDelete
  19. Φίλε μου thinks, η δική μου θέση ειναι πως πρωταρχικά εμείς ευθυνόμαστε για τη θέση μας, όλα εκεί συγκλίνουν. Λειτουργούμε στο ίδιο παγκόσμιο σύστημα όπως όλοι οι άλλοι, και έχουμε διεφθαρθεί δυσανάλογα. Φτιάξαμε ενα υπερτροφικό πελατειακό κράτος, το χρηματοδοτήσαμε για καιρό με δανεικά, μετά αρχίσαμε να κρύβουμε νούμερα για να μην μας πιάσουν,κατόπιν μας έπιασαν και έκαναν υπέμβαση στα εσωτερικά μας οι ξένοι, και τώρα πάμε μάλλον για χρεωκοπεία. Δεν βλέπω καμμία ιστορική πολυπλοκότητα στο ζήτημα. Το θετικό είναι πως η χρεωκοπεία ειναι μια λύση που εν καιρώ μπορεί να μας καταστήσει ξανά βιώσιμους. Στο μεταξύ, ματαια τσακωνόμαστε περί Μνημονίου. Αν δεν υπήρχε το Μνημόνιο, θα υπήρχε ωμή στρατιωτική επέμβαση των ξένων. Ετσι έγινε στο παρελθόν.

    ReplyDelete
  20. Ναι, φίλε Oδυσσέα συμφωνώ. Είμαστε καπιταλιστικά ασήμαντοι, και ενώ θέλουμε να απολαύσουμε τους καρπούς της ευημέρειας, θέλουμε συγχρόνως και την ουτοπία της αντίστασης. Θέλουμε μια προστατευμένη σοσιαλιστικη δουλειά για το πρωί, και μια δεύτερη έξτρα καπιταλιστικη δουλειά για το βράδυ. Θέλουμε υπερπροστατευτισμό στην πρώτη δουλειά, και λοβιτούρα στη δεύτερη. Και εφευρίσκουμε συνεχώς εχθρούς που θέλουν το κακό μας. Αν η καπιταλιστική Ευρώπη ήθελε να μας υποδουλώσει, δεν χρειαζόνταν να μας μοιράσει πρώτα 100 δις επιχορηγήσεις. Το θέμα των εξοπλισμων ειναι ενα θέμα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Αλλα και η Τουρκία, διεφθαρμένη χώρα ειναι, και έτσι το πρόβλημε διαιωνίζεται. Τις ευχές μου.

    ReplyDelete
  21. Φίλς vassper πολύ μου άρεσε το σχόλιό σου. Εχω μια ιδιαίτερη αγάπη προς την Ανθρωπολογία, και έτσι το σχόλιο μου άρεσε πολύ. Δηλαδή οι κοντοπόδαροι Neandertals ανακατεύτηκαν με τους ευκινητους και ικανότερους homo sapiens, και μετά απο 20 χιλιάδες χρόνια μεταλλάχτηκαν σε Ελληναράδες!! Εξοχο. Ο Πάγκαλος σε τί κατηγορία μπαίνει; Παχύσαρκος Neandertal; Η ο Τσοχατζόπουλος, που είχε και μακριά πόδια; Μεγάλο μπέρδεμα φίλε μου η Ανθρωπολογία!!

    ReplyDelete
  22. Φίλε Γιώργο εξαιρετική η ρήση του γερο Κακλαμάνη, δηλαδή ο ασθενής πέθανε, τί να κάνουν οι γιατροί... Χαρακτηριστική δήλωση έλληνα πολιτικού, θολοκουλτούρα και συμβολισμός, δήλωση παντός καιρού με πολλαπλές ερμηνείες. Ετσι κάνει και ο Πάγκαλος, και μετά ψαχνόμαστε τι εννοεί ο ποιητής. Αδύνατον να καταλάβει ο δυστυχής ιθαγενής αν η δήλωση είναι μνημονιακή ή αντιμνημονιακή. Νάσαι καλά.

    ReplyDelete
  23. Φίλε Λόκους, ξέρεις πως διαφωνώ εν πολλοίς μαζί σου, αλλά πάντα σε διαβάζω διότι είσαι καλοπροαίρετος άνθρωπος και πονάς αυτή τη χώρα.
    Καταρχάς, 30 χρόνια ΠΑΣΟΚ δεν σβήνουν έτσι εύκολα. Πέρασαν στο γονιδίωμα και μεταφερθηκαν στη νέα γενιά. Χάιδεψε αγρότες με επιδοτήσεις, δημόσιους υπαλλήλους με ρουσφέτια και διορισμούς, εργολάβους με δημόσια έργα που μας στοίχισαν τρεις φορές περισσότερο από όσο αλλού.
    Ο Γιωργάκης δεν θα αλλάξει τίποτε, διότι δεν είναι αυτός ο ρόλος του. Το βαθύ ΠΑΣΟΚ θα τον έστελνε στη Σπιναλόγκα στο πιτς φιτίλι (που είναι και επίκαιρη). Δες τι του κάνουν επειδή επέλεξε Καμίνη και Μπουτάρη. Λες και πρόκειται για Μαρξ και Έγκελς!
    Αν ήθελε να αλλάξει κάτι, θα έφτιαχνε πρώτα το φορολογικό, θα ίδρυε φορολογικά δικαστήρια για να εκδικάζονται γρήγορα οι προσφυγές και θα δημιουργούσε σωστό φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Αυτά θα έπρεπε να τα φτιάξει με διαδικασίες εξπρές από πέρσι τον Νοέμβριο, για να μην προλάβουν να στείλουν δισεκατομμύρια σε Κύπρο, offshore και Ελβετία.
    Αντίθετα, έστησε ταξιδιωτικό γραφείο και άρχισε τις βόλτες στην υδρόγειο, διατυμπανίζοντας ότι η Ελλάδα είναι διεφθαρμένη χώρα, θα τσουγκρίσει με παγόβουνο και όλες εκείνες τις μ.......
    Το αποτέλεσμα γνωστό. Έχεις υπόψη σου το βιβλίο του Δημητριάδη "Πεθαίνω σαν χώρα;" Ήταν προφητικό. Ήδη από την εποχή του Αντρίκου μπορούσες να μαντέψεις τι θα επακολουθούσε.
    Ελπίζω μόνο σε κάποιους νέους ανθρώπους σαν τους Atenistas. Οι υπόλοιποι είναι έτοιμοι να πουλήσουν και τη μάνα τους.
    Δεν περιμένω τίποτε από τις εκλογές. I'm too olf for this shit. Θα ξαναβγούν τα ίδια λιμασμένα καθάρματα Τα βλέπω να παρελαύνουν και στη γειτονιά μου.
    Προσπαθώ μόνο να διασώσω ό,τι μπορώ, για την τιμή των όπλων.

    ReplyDelete
  24. Λωτοφάγε μου, σε ευχαριστώ, και ανταποδίδω τον σεβασμό. Αν η συζήτηση ήταν τα λάθη του Γιώργου, η λάθος οικονομική πολιτική του Γιώργου και το τί θα μπορούσε να κάνει ο Γιώργος, τότε θα δεχόμουν όλα όσα λές και θα σου έλεγα και την γνώμη μου. Εντούτοις το πόστ είναι μεταγενέστερο και αναφέρεται στο Μνημόνιο ως υπογεγραμμένη συνθήκη της ελληνικής πολιτείας, στη διαμάχη των ελλήνων περι Μνημονίου, και την γνώμη μου για το μέλλον.

    Περί Μνημονίου -
    Και κανένα λάθος να μην έκανε ο Γιώργος, η Γερμανία ήθελε μια πιλοτική λύση και την πήρε. Και θα την έπαιρνε απο όλους τους έλληνες πολιτικούς, μέ το ζόρι. Γιατί η Γερμανία ανησύχησε μην εξαπλωθεί η κρίση του ευρώ, και έτσι, πολύ βιαστικά, και εν μέσω γερμανικών εκλογών, η Μέρκελ έφτιαξε ενα Μνημόνιο, μια λύση που πειραματικά θα έδειχνε λάθη και ατέλειες, πριν την τελική μορφή ενός πακέτου σωτηρίας των κρατών που ασχημονούν δημοσιονομικά. Το ελληνικό Μνημόνιο ήταν πειραματικό και σήμερα η Γερμανία θεσμοποιεί όπως βλέπεις ενα διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, το τελικό Μνημόνιο. Διάφορα θα αλλάξουν για τους επόμενους προβληματικούς, αλλά η βασική μίξη της Τρόικας παραμένει η ίδια.

    Περι Γιωργάκη -
    Το Μνημόνιο ειναι στρατηγικό κείμενο, με γενικές κατευθυντήριες γραμμές για διάφορες διαρθρωτικές αλλαγές και στόχους, αλλά δεν υπαγορεύει την οικονομική πολιτική. Η Τρόικα δεν ζήτησε υφεσιακά μέτρα, αύξηση φόρων και ΦΠΑ. Η Τρόικα ζήτησε πρωτίστως μείωση δαπανών και δημόσιου τομέα. Η οικονομική πολιτική ήταν πασοκική απόφαση για να μην μειωθεί το κομματικό κράτος και απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι (που ήθελε η Τρόικα). Οικονομικά βουλιάξαμε λόγω Γιώργου και όχι λόγω Τρόικας.

    Πέραν τούτου, το πόστ λέει πως το Μνημόνιο ειναι μια επίσημη συνθήκη που δεν αλλάζει, πως μετά το 2013 πάμε για πτώχευση, και πως οι έλληνες θα πρέπει να πάψουν να διαφωνούν για κάτι που δεν αλλάζει, και να ψηψίσουν μόνον για δημάρχους και περιφεριάρχες.

    Πιστεύω πως καπου στα διάφορα πόστ που έχω γράψει, φαίνεται και η αξιολόγησή μου για το έργο του Αντρέα. Τους Atenistas δεν τους γνωρίζω.

    Καλές εκλογές λοιπόν, και καλό κουράγιο. Για τιμή των όπλων,κάνετε όλοι σας ό,τι λέει η συνείδησή σας.

    ReplyDelete
  25. Αγαπητέ Locus, εμένα θα με ενδιέφερε πολύ να γράφεις που και που αναλυτικά για την Αμερική και τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει, και σε οικονομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Γιατί είναι η μητρόπολη του δυτικού κόσμου και όσα συμβαίνουν εκεί επηρεάζουν όλο τον πλανήτη, είτε το θέλουμε είτε όχι.

    Για παράδειγμα, η ανάγκη για συνεχή "αύξηση της παραγωγικότητας" που έχει οδηγήσει και που θα οδηγήσει στο μέλλον; Πως είναι σήμερα η κατάσταση της μεσαίας τάξης; Πως νιώθει ο μέσος άνθρωπος; Οι φοιτητές; Οι μέσης ηλικίας; Τι γίνεται αν κάποιος χάσει τη δουλειά του μετά τα 55;

    ReplyDelete
  26. Για όσους δεν ξέρουν τους Ατενίστας:
    http://lotofagus.blogspot.com/2010/11/blog-post.html

    ReplyDelete