Ανύπαρκτος και υποτελικός, μια θλιβερή και αχρείαστη συνταγματική φιγούρα, χωρίς το θάρρος και την πυγμή που επιβάλει η ιστορική στιγμή της συμφοράς μας, αναλώνεται τυπικά σε κοινότυπες ξύλινες δηλώσεις που δεν αφορούν πλέον κανέναν.
Δεν είναι δυνατόν, ο ανώτατος θεσμικός άρχοντας της χώρας να μην κατανόησε πως οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές που έδιωξαν τον Καραμανλή και έφεραν στην εξουσία τον Παπανδρέου, δεν αποτελούσαν μια απλή και συνηθισμένη εναλλαγή πολιτικών κομμάτων στην εξουσία, αλλα περιείχαν το διακύβευμα της διαβίωσης πλέον του Ελληνισμού. Και πως οι κατακλυσμιαίες αλλαγές που απαιτούνταν, απαιτούσαν επίσης την μέγιστη δυνατή συναίνεση κομμάτων και λαού, αν αυτός ο τόπος επρόκειτο να διατηρηθεί ζωντανός.
Δεν είναι δυνατόν να μην ήξερε το βάθος της διαφθοράς που επισκιάζει το πολιτικό μας σύστημα, και πως οι απαιτήσεις των περιστάσεων ξεπερνούσαν κατα πολύ τα τραγικά αναστήματα των υιών και εγγονών που ζητούσαν να μας κυβερνήσουν. Δεν είναι δυνατόν να μην διαισθάνθηκε πως χρειαζόμασταν μια θεατρική δραματοποίηση της τεράστιας ιστορικής στιγμής, μια τελετουργική και συνταγματική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στα κοινά, για την διατήρηση της ενότητας και ομόνοιας των Ελλήνων.
Δεν είναι δυνατόν να μη γνώριζε τη σκανδαλώδη νομοθετική αυθαιρεσία του δικομματισμού, την κραυγαλέα έλλειψη κανόνων διαφάνειας της λειτουργίας των κομμάτων, τον μαύρο χρηματισμό τους, τον απέραντο νεποτισμό των εκπροσώπων τους. Αδύνατον αν μην γνώριζε τους αθωωτικούς νόμους που θεσπίστηκαν μέσα απο το Σώμα του οποίου ο ίδιος προήδρευε.
Αλλά ούτε μια κουβέντα, μια παρέμβαση, μια επίκληση, μια εστω αναφορά. Να συγκαλέσει κόμματα, να απαιτήσει αλλαγές, εν ανάγκη να πιέσει, να εκβιάσει. Και να πυροδοτήσει αλλαγές στο Σύνταγμα και τον πολιτικό κόσμο, ορίζοντας εν ανάγκη, μια κυβέρνηση ενότητας και προσωπικοτήτων, μακριά απο τα σάπια κόμματα και το διεφρθαρμένο κοινοβούλιο, διανθισμένης με προσωπικότητες κύρους, πείρας και γνώσης απο όλον τον ελληνικό κόσμο, να κάνει έκκληση στους Ελληνες στα πέρατα της γής, πως η πατρίδα κινδυνεύει.
Οπως έκαναν κάποτε, το 1814, ο Σκουφάς, ο Ξάνθος και ο Τσακάλωφ απο τη μακρυνή Οδυσσό...
Μπανάνες
-
*Οι δημοπρασίες έργων ‘τέχνης’ και άλλων παραδόξων αντικειμένων μας έχουν
δώσει κατά καιρούς τροφή για σχολιασμό και περίσκεψη σχετικά με το
αισθητικό γο...
32 minutes ago
Locus,
ReplyDeleteάκουσα οτι είναι σοβαρά άρρωστος...γι'αυτό και δεν παρέστη στην στρατιωτ.παρέλαση της 28ης.
Κατά τα άλλα έχεις δίκιο,αλλά φαντάζεσαι τι θα άκουγε αν έλεγε στον θριαμβευτή των εκλογών,ΓΑΠα "οτι δεν επαρκείς εσύ για τις περιστάσεις'?
Το θέμα είναι οτι η όποια Κυβέρνηση προσωπικοτήτων
θα έπρεπε να αρχίσει απολύοντας 200χιλ΄Δ.Υ....
Την αλλη στιγμή θα είχε πάψει να θεωρείται κυβέρνηση προσωπικοτήτων.Εκτός αν είχε γίνει άμεσα το 2009 και τα πρόσωπα που θα την απάρτιζαν είχε το clout να ζητήσει το περίφημο haircut των ομολογιούχων δίχως να προκαλέσει μείζονες αναταράξεις.
Ο πρόεδρος αναμένεται να παρέμβει εντός των ημερών με βαρυσήμαντο cd.
ReplyDeleteLocus, η μητέρα σου έχει απόλυτο δίκιο. Με όσα έκανε το ΠΑΣΟΚ από τη δεκαετία του 80 μέχρι σήμερα έφερε τη χώρα σε αυτή τη κατάσταση.
ReplyDeleteΑντί τουλάχιστον να το συνειδητοποιήσουν και να ζητήσουν συγνώμη και να κάνουν τώρα ότι καλύτερο μπορούν, αυτοί φέρονται σαν να μην έχουν καμιά ευθύνη οι ίδιοι και κατηγορούν τον απλό κόσμο!!! Έκοψαν μισθούς, αύξησαν τους φόρους, δεν πληρώνουν διάφορους ... Όχι όμως τον εαυτό τους, οι ίδιοι περνάνε μια χαρά, διόρισαν και άλλους στη βουλή με 16 μισθούς...
Μας δουλεύουν χοντρά και ευθέως. Και ζητάνε από πάνω και τα ρέστα. Ο αποτυχημένος πρωθυπουργός μας βάζει διλήμματα. Δηλαδή ένας οποιοδήποτε τυχαίος πολίτης θα τα κατάφερνε χειρότερα στη θέση του; Τι θα έκανε χειρότερα; Αφού σε ότι στόχο έβαλε απέτυχε παταγωδώς. Το πιστόλι είναι στο τραπέζι και άλλες ανοησίες. Ποιο στόχο του πέτυχε δηλαδή; Κανένα!!!
Μακάρι να διαλυθούν και τα δύο μιζοκόμματα και να φτιαχτεί κάτι νέο. Αλλιώς δεν υπάρχει ελπίδα. Δεν πρόκειται τα κομματόσκυλα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να φτιάξουν τίποτα καλό. Δεν πρόκειται τα μιζοκόμματα να φτιάξουν φιλική εταιρία.
Αυτά που λές θα μπορούσε να τα κάνει εφ όσον εκλεγόταν απ΄ευθείας από τον λαό και είχε και τις αντίστοιχες εξουσίες.
ReplyDeleteΟικουμενική κυβέρνηση γίνεται μόνο μετά από κάποια εθνική καταστροφή όπως μετα την χούντα και σαν ουσιαστικό σκοπό έχει.όπως είχε και η τελευταία,την διενεργεια εκλογών.
Σήμερα με ποιά δικαιολογία θα μπορούσε να γίνει όταν έχεις κυβέρνηση με σαφή πλειόψηφία;
Αλλά ας πούμε ότι γινόταν, πιστεύεις ότι θα μπορούσε να σταθεί έχοντας αντιπολίτευση, γιατί δεν θα συμμετείχαν προφανώς, τα δύο αριστερά κόμματα τα οποία θα τους κραύγαζαν καθημερινά σαν πουλημένους;
Locus, μερικά φοβερά πράγματα που διάβασα πρόσφατα για τις ΗΠΑ. Αλλά επειδή σε όλα τα θέματα τα ΜΜΕ μπορεί απλώς να κινδυνολογούν, θα με ενδιέφερε να διαβάσω εμπειρίες δικές σου για το πως είναι η ζωή σήμερα.
ReplyDelete19-iconic-products-that-america-doesnt-make-anymore-2010-11
14-pieces-of-bad-economic-news
the-death-of-las-vegas
Sticky issue φίλε Squarelogic το θέμα της κυβέρνησης προσωπικοτήτων, θα έπρεπε υποθέτω να είχει συναινέσει και ο Γιώργος, αλλά εκείνος είχε Κατσέλη και Παπακωνσταντίνου, που να χωρέσουν αλλοι.
ReplyDeleteΠερί κουρέματος - Κατα την ταπεινή μου γνώμη, η αναδιάρθρωση του χρέους μας έπρεπε να είχε γίνει πριν το Μνημόνιο, όπου είχαμε το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις, μια και πηγαίναμε για στάση πληρωμών. Αν η αναδιάρθρωση γινόνταν τότε, το haircut θα ήταν μεγάλο (η Αργεντινη πρότεινε 30 σέντς στο δολλάριο, δηλαδή 70% write off), και θα είχαμε πάει σε άλλο τελικό Μνημόνιο, με άλλους όρους και άλλα ποσά δανεισμού. Αν κάνουμε αναδιάρθρωση του χρέους τώρα (που θα κάνουμε), με την μορφή της "ελεγχόμενης πτώχευσης", η αναδιάρθρωση αυτή θα γίνει απο την πλευρά των πιστωτών μας, και το haircut θα είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Λάθος του Γιωργάκη και αυτό.
Λυπάμαι που ακούω πως ο κ. Παπούλιας είναι άρρωστος. Ως πρόεδρος όμως θα μπορούμε να κάνει πιο πολλά για τον λαό του.
Φίλε Yosemite Samεξαιρετικό. Ο πρόεδρας έχει δισκοθήκη ο άνθρωπος.
ReplyDeleteΦίλε Αθεόφοβε δέχομαι το επιχείρημα, πράγματι η συνταγματική διαδικασία μιας ενωτικής κύβέρνησης είναι πολύπλοκη, ειδικά όταν έχουμε εκλεγμένη κυβέρνηση. Μα δεν μπορεί όμως, υπάρχουν και τόσα άλλα που ενας πρόεδρος μπορεί να κάνει, στο θέμα της λειτουργίας των κομμάτων, στο θέμα των νομοσχεδίων που έχουν ψηφιστεί, να πιέσει για αναθεωρήσεις, για αλλαγές. Να εμψυχώσει τον λαό του, να συνενώσει τους αρχηγούς κομμάτων που τρώγονται σαν τα σκυλιά.
ReplyDeleteΑν και για όλα αυτά κολλύεται συνταγματικά, τότε ας κάνει κάτι πάνω στο ίδιο το Σύνταγμα, αλλαγές, συζητήσεις, αναθεωρήσεις. Αν και όλα αυτά δεν γίνονται συνταγματικά, τότε τί ακριβώς χρειαζόμαστε πρόεδρο δημοκρατίας;
Και ποιά άραγε είναι η συνταγματική του γνώμη στη θέση του ΚΚΕ που δεν αναγνωρίζει λέει, ούτε αυτόν, ούτε το Σύνταγμα, ούτε το Κοινοβούλιο; Είναι αυτο ενα συνταγματικά νόμιμο κόμμα;
Πληροφορήθηκα επίσης πως όταν ο Καραμανλής έκλεισε τη Βουλη (για να κλείσει νομικά το Βατοπέδι), ο κ. Παπούλιας το έμαθε απο την τηλεόραση, αφού το προεδρικό διάταγμα για το κλείσιμο της Βουλής υπεγράφει πολλές ώρες αργότερα. Ισως να κάνω λάθος σε όλα, αλλά βλέπω μια ατολμία.
Φίλε Xristaki, τα διλήμματα πράγματι δεν χωράνε στις δημοκρατίες, αλλά η δική μας δημοκρατία ειναι πασοκική. Το ΠΑΣΟΚ διέλυσε την Ελλάδα οργανωτικά, διοικητικά, οικονομικά και πρωτίστως ηθικά, αλλά το δράμα της Ελλάδας έγκειται και στο γεγονός πως η ανύπαρκτη αντιπολίευση της χώρας (κυρίως η Δεξιά), για όσο καιρο κυβέρνησε προσπάθησε παντοιοτρόπως να εκπασοκισθεί.
ReplyDeleteΚοίταξα μόνον πεταχτά τα λίνκς που παραθέτεις. Πράγματι το Λάς Βέγκας έχει πάθει μεγάλη καταστροφή με χιλιάδες σπίτια που κατασχέθηκαν. Υπάρχουν όντως απο κουπόνια φαγητού μέχρι ουρές με σούπες για τις φτωχότερες τάξεις, που στην Αμερική αγγίζουν επίπεδα λούμπεν. Η χώρα αντιμετωπίζει αρκετά σοβαρά προβλήματα.
Θεωρώ πως έχω τέλεια και σφαιρική γνώση όλης της Αμερικής, και μετα τις περιφερειακές, και πάνω σε όσα παρέθεσες, θα γράψω ενα πόστ. Νάσαι καλά.
Αντε τώρα να ψηφίσετε φίλοι μου, η ομογένεια αγωνιά.
ReplyDeleteκαλησπερα , η ομογενεια δεν ψηφιζει?
ReplyDeleteΟχι φίλε Γιώργο,η ομογένεια ποτέ δεν ψήφιζε. Οι περίεργοι νόμοι της Ελλάδας επιτρέπουν το δικαίωμα ψήφου μόνον σε όσους βρίσκονται γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στην Ελλάδα, και την μέρα των εκλογών έρθουν αυτοπροσώπως στην Ελλάδα. Είναι μια παλιά και πολύ πολυπλοκη ιστορία.
ReplyDeleteΔεν ξέρω αν είδες Λόκους,μιλάνε για Alzheimer του Προέδρου που εγείρει θέμα εγκυρότητας της υπογραφής του κάτω απ τα διατάγματα που συνιστούν το Μνημόνιο(λέμε τώρα...)και παίζεται σενάριο Προεδρ.Εκλογών ή Οικουμενικής με πρωταγωνιστή τον ομογενή Βασ.Μαρκεζίνη!!!
ReplyDeleteΓια το "κούρεμα" και τις τεράστιες ευθύνες των Γιωργάκηδων κατά το 1ο εξάμηνο της θητείας τους έχω γράψει επανειλημμένα,και συμφωνώ βέβαια οτι έπρεπε να έχει γίνει τότε,λαμβάνοντας ταυτόχρονα και μέτρα περιορισμού του υπερσπαταλου Δημοσίου.
Μην ξεχνάμε οτι το Μνημόνιο πλέον τώρα μπορεί να φαίνεται Μονόδρομος,δεν ήταν όμως έτσι τον Νοέμβριο του 09!Κάποιοι μας στρίμωξαν σ'αυτή την γωνία και είχαν τους λόγους τους.
Squarelogic,
ReplyDeleteAυτοί που μας στρίμωξαν στη γωνία είναι μάλλον οι Γερμανοί, οι οποίοι τώρα θεσμοθετούν και την υπόλοιπη Ευρώπη. Ηθελαν προφανώς (1)να μανατζάρουν την ελληνική κρίση με ελάχιστη δική μας συμμετοχή, (2)να τεστάρουν μια πειραματική λύση (Τρόικα) πριν την προτείνουν ως μόνιμο ευρωπαικό μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, και (3)επεισαν φαίνεται τον Γιώργο πως επειδή η διαφθορά στην έλλάδα είναι τόσο τεράστια που αλλαγές ήταν αδύνατον να γίνουν χρειαζόνταν κάποιος εξωγενής παράγοντας, κάποιο Σόκ και Δέος, που θα αδρανοποιούσε τους ελληνες, οι οποίοι έχουν και μια ιστοριή ροπή προς την διαμαρτυρία. Και αυτός ο παράγοντας ήταν η στάση πληρωμών που φόβισε τον κόσμο. Ετσι φτάσαμε στο Μνημόνιο και τις αλλαγές που βλέπουμε (με ελάχιστη πρακτική αντίσταση).
Κάπως έτσι εξηγώ εγώ τα γεγονότα. Και παρόλες τις διαφωνίες, ομολογώ πως και οι 3 λόγοι που αναφέρω ήταν στρατηγικά και πρακτικά πολύ "αποτελεσματικοί".