Wednesday, September 23, 2009

Ναοδομίας Εγκώμιον

Με μια όμορφη άποψη της Ναυπάκτου και το υπέροχο ενετικό της κάστρο, θα σας αφήσω για μερικές μέρες. Μια όμορφη γωνιά της Ελλάδας, με ένα υπέροχο λιμανάκι, και με δική της αρχιτεκτονική γεύση. Μια ανάσα απο την Πάτρα.

Βρέθηκα εκεί ξανά, αυτό το καλοκαίρι. Καθαρά και κρύα τα νερά της παραλίας, κόσμος με γούστο, ωραία μαγαζιά. Τα παιδιά που γνωρίζω με συνόδευσαν και πάλι σε ωραίους εξόδους για φαγητό, ποτά και καφέδες. Και τα είπαμε. Κουβάλησα έτσι μαζί μου και μια μικρή ιστορία, απο κείνες που υποθέτω πως είναι γεμάτη η Ελλάδα.

Η πολεοδομία της πόλης ήταν κλειστή για πολύ καιρό, μου είπαν. Η διαφθορά ήταν τόσο μεγάλη, που κάποιες ισχυρές καταγγελίες έφτασαν μέχρι την ΕΕ, η οποία απαίτησε εκκαθάριση της υπηρεσίας. Κάποια ξένα ξενοδοχειακά συγκροτήματα είχαν διαμαρτυρηθεί. Και η κυβέρνηση αναγκάστηκε, για τα μάτια του κόσμου, να κλείσει την υπηρεσία για καιρό. Η πόλη νέκρωσε οικοδομικά, επιχειρήσεις σταμάτησαν τις ανανεώσεις, ξενοδοχεία κόλλησαν. Πολλοί νόμιμοι που βρέθηκαν στους ιστούς της διαδικασίας, δεν μπορούσαν να πάρουν ούτε φώς.

Απίθανη η διαφθορά μας. Δεμένη με τον ήλιο μας, τις ομορφιές μας, τα κάστρα μας, τις ακροθαλασσιές μας. Εριξα μια ματιά στο πανέμορφο ενετικό κάστρο. Μέσα στον αρχαιολογικό του χώρο, είχε χτιστεί μια καφετέρια τριών επιπέδων. Ή αρχαιολογική υπηρεσία είχε προφανώς αποχαρακτηρίσει την περιοχή. Μέσα στα τείχη του παλιού αρχαιολογικού χώρου, σε μέρος που ποτέ δεν έχει δουλευτεί αρχαιολογικά, μια καφετερία! Κάποιοι αναφέρθηκαν στους πιθανούς μετόχους, κάποιους περίεργους παπάδες που έπαιζαν και χριστιανικό ρόκ. Οταν η πολεοδομία ήταν κλειστή, είπε κάποιος φίλος, δούλευε μόνον η "Ναοδομία"...

Εφυγα γοητευμένος απο την πόλη, και απορημένος με την ιστορία που άκουσα. Την επόμενη φορά που θα έρθει κάποιος Εβανς στην Ελλάδα για ανασκαφές, θα πρέπει να τρυπήσει κατευθείαν κάτω απο την καφετερία. Στην έξοδο, στην επιφάνεια μέρους του ενετικού τείχους, ανάμεσα σε ξερόχορτα και φουντωμένα πουρνάρια, ενα πρόχειρο γκραφίτι μου μετέφερε ενα μήνυμα που με ενοχλεί πολύ - "Το Κράτος σε πουλάει".

Φίλοι μου, εις το επανιδείν.

--------------------------------
Picture by Locus Publicus, free for public use
Nαύπακτος, καλοκαίρι 2009

--------------------------------

9 comments:

  1. H ναοδομία είναι από τις 'τέχνες' που ανθούν στη σύγχρονη, φονταμενταλιστική Ελλάδα. Επί παραδείγματι, ακριβώς δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης υπάρχει ένας τεράστιος ναός, των Αγίων Πάντων νομίζω, που καταλαμβάνει μόνος του ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο (Άγιοι Πάντες είναι αυτοί, πώς αλλιώς θα τους χωρούσε όλους)!. Γενικότερα, όταν περνάω έξω από εκκλησίες στην Ελλάδα, σκέφτομαι ότι πρόκειται για τις μοναδικές επιχειρήσεις, παραρτήματα της πολυεθνικής που λέγεται Ορθοδοξία, που ακμάζουν...

    ReplyDelete
  2. Και που να δείς στην Τήνο τι γίνεται.Εκκλησία και από κατω κατάστημα!

    ReplyDelete
  3. Γεράσιμε,
    Φονταμενταλιστική δεν θα πεί τίποτα. Οταν μια μέρα ανοίξει εκείνο το ρημάδι το θέμα (σχέση Κράτους - Εκκλησίας), θα ανοίξει τέτοιος οχετός που θα βρωμίσουμε. Είναι τόσο μεγάλο το μέγεθος αυτής της θεοαλητίας, που με φοβίζει. Απο Χρυσόβουλα μέχρι θαύματα, και απο κρυμμένες διαθήκες μέχρι νεφελώδεις δωρεές. Να το κάνει λές ο Γιωργάκης?

    Αθεόφοβε -
    Ο τρόπος που μου περιγράφτηκε η Ναοδομία ήταν λακωνικός. "Περνάνε, κοιτάνε το κομμάτι, κι΄αμα τους αρέσει, αρχινάνε αύριο το πρωί.."

    Τήνος και Πάτμος είναι "κατεχόμενα":)

    ReplyDelete
  4. Ο ευκολότερος τρόπος για να αποκτήσει ένα αυθαίρετο νερο και ηλεκτρικό είναι να φτιαχτεί ένας ναός. Η ναοδομία θα φροντίσει για τα υπόλοιπα...

    Να το κάνει λές ο Γιωργάκης?
    Η απάντηση είναι, δυστυχώς, όχι. Πλέον είναι ο γιος του πατέρα του και πρόεδρος του οικογενιακού κόμματος. Κρίμα γιατί όταν ήταν δελφίνος είχε πολύ καλές θέσεις.

    ReplyDelete
  5. PΠολύ όμρφη η πόλη και την συγκεκριμένη καφετέρια την έχω δει και εγώ.

    Η Ναοδομία είναι μία υπηρεσία που όχζι μόνο δεν κλείνει ποτέ, αλλά αν χρειαστεί μπορεί να "ανοίξει" και τις υπολοιπες οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

    ReplyDelete
  6. Φίλε Ιωάννη, η δύναμη της Εκκλησίας ειναι πολύ καλά εδραιομένη, αλλά όταν αγγίζει τα όρια της γελιότητας και της παρανομίας, η πολιτεία οφείλει να επέμβει. Στη σημερινή πραγματικότητα, και με τα όσα έχουν γίνει, το κράτος πρέπει να λειτουργήσει για τον έλληνα πολίτη. Τα σημεία και τέρατα του Εφραίμ, ειναι ορατά σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, και κάποτε θα πρέπει να τραβήξουμε μια γραμμή. Οι συνθήκες έχουν σίγουρα οριμάσει για εναν επαναπροσδιορισμό της σχέσης Κράτους και Εκκλησίας. Αν εξεταστούν, σοβαρά όλα τα αρχαιολογικά μας μέρη, θα βρούμε παρανομίες τεράστιες. Αυτό είναι απαράδεκτο.

    --------------------------------------
    Φίλε NdN καλωσήρθες. Μπήκα στο μπλόγκ σου και είναι πού ωραίο. Το προτείνω σε όλους. Μια ομάδα ελλήνων του Λονδίνου.

    Η εν λόγω καφετερία είναι ορατή αν μεγενθύνετε την φωτογραφία. Είναι χτισμένη μέσα στα κάστρο (το ενετικο κάστρο της Ναυπάκτου έχει 5 σειρές με τείχη που το περικλείουν. Χτίστηκε την εποχή του μέγα Ζαχόπουλου. Νάσαι καλά.

    ReplyDelete
  7. Κοιτάξτε και τούτο, επι του θέματος, απο την ίδια περιοχή.

    http://ellinaki.blogspot.com/2009/09/blog-post_22.html

    ReplyDelete
  8. Καλησπέρα,

    Μία μόνο διόρθωση. Στο blog "Ελληνες Λονδίνου" απλά είμαι admin, αλλά στην ομάδα είμαστε 17. Πάντως πρόκειται για αξιολογη προσπάθεια που παρουσιάζουμε ότι μπορούμε γαι τις εκδηλώσεις του Λονδίνου.

    Να είσαι καλά!

    ReplyDelete
  9. Νάσαι καλά NdN. Θα σε παρακολουθώ:)

    ReplyDelete