Sunday, October 16, 2011

Τιμής ένεκεν

Δεν είχα σκοπό να γράψω αυτό το πόστ, αλλά ένεκεν της τιμητικής πρόσκλησης της προσφιλούς μου Αθηνάς απο το Τρίτο Καζάνι, και για να περνάει και η ώρα, εξιστορώ και εγώ κατόπιν πρόσκλησης, μερικά χαρακτηριστικά του εαυτού μου. Επτά αληθινά χαρακτηριστικά, για να εξηγούμαι και απο την αρχή. Ευχαριστώ την Αθηνά για την πρόσκληση. Τις ολόθερμες ευχές μου.

(1)- Είμαι γενικα ενας τεμπέλης άνθρωπος που του αρέσει η καλή παρέα, το καλό κρασί και η συζήτηση. Υπο κανονικές συνθήκες θα προτιμούσα να είμαι αραχτός σε μια καφετερία και να χαβαλεδιάζω. H, όπως διάβασα και σε κάποιο μπλόγκ, θα μου ήταν πιο βολικό να ήμουνα κάπου δημόσιος υπάλληλος, και απο τη γραφειοκαρεκλάρα μου "να ρεμβάζω με την άνεσή μου την πτώση του φιλελευθερισμού". Ζώ όμως εντελώς αντίθετα, δουλεύοντας πολύ και με απίθανες υπεραπασχολήσεις. Αυτό που κατέληξα να είμαι οφείλεται στο γεγονός οτι αμολήθηκα απο μικρός στον κόσμο, και εξ ανάγκης προσαρμόστηκα σε γρήγορους ρυθμούς.

(2)- Εχω συχνά τάσεις απομονωτισμού, και κάμποσες φορές στο παρελθόν εξαφανίστηκα για κάμποσο καιρό σε μέρη μακρινά. Εντούτοις, παραμένω εξαιρετικά προσαρμόσιμος γιατί έχω κάνει παρέα με πολλούς αντιδιαμετρικά αντίθετους ανθρώπους, και αισθάνομαι άνετα με όλους. Εχω γνωρίσει πολλούς πλούσιους που ειναι κύριοι, και πολλούς φτωχούς που είναι κομπλεξικοί. Και το αντίθετο. Με τον καιρό κατέληξα στο συμπέρασμα πως υπάρχουν πολλές λιγότερες διαιρέσεις μεταξύ των ανθρώπων και πολύ περισσότερα στερεότυπα. Η ανατροφή, η μορφωση και η βιωματική εμπειρία του καθενός μας, είναι κατα πολύ περισσότερο καθοριστικοί παράγοντες της συμπεριφοράς ενός ανθρώπου, απ' ό,τι η εθνική κουλτούρα, η θρησκεία, το φυλετικό χρώμα και οι πολιτικές ιδεολογίες. Αυτά τα πιστεύω βαθιά, και με αυτά τα κριτήρια ζώ και αντιμετωπίζω τους ανθρώπους.

(3)- Υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά μου που τα πολεμάω (ίσως μάταια) απο τη νεαρή μου ηλικία. Το πρώτο ειναι η αναβλητικότητα, το δεύτερο η ανάμιξη της συναισθηματικότητας στη λήψη αποφάσεων. Και τα δύο μου έχουν κοστίσει πολύ στη ζωή μου και ακόμα τα πολεμάω. Πέραν αυτού, έχω πολύ λίγες αλλά συγκεκριμένες ιδιοτροπίες. Δεν μου αρέσει ας πούμε να μου πλένουν και να μου σιδερώνουν οι άλλοι τα ρούχα μου. Το κάνω μόνος μου. Κάθε Κυριακή βράδυ σιδερώνω τα ρούχα όλης της εβδομάδας. Τα ντουλάπια μου είναι απόλυτα οργανωμένα. Το ίδιο και το γραφείο μου.

(4)- Αντιπαθώ το είδος ανθρώπου του οποίου η προσωπική ζωή δεν αντανακλά αυτά που λέει πως πιστεύει. Αυτό για μένα είναι η μεγαλύτερη ιδιοτροπία μου, και καθοριστικός παράγοντας στις επιλογές φίλων και παρατρεχάμενων. Ιδιαίτερα δεν γουστάρω εκείνους που μέσα απο κάποιο περίεργο κριτήριο (καταγωγή, πλούτος, πολιτική αντίληψη), σου αφαιρούν αμέσως το δικαίωμα στη φιλανθρωπία και σε εξαιρούν αυτόκλητα απο όλες τις κοινωνικές, πολιτικές και προσωπικές ευαισθησίες (που αυτοί διαθέτουν σε υψηλό βαθμό). Παρότι έχω μια ιδιαίτερη φιλοσοφική ροπή και προτίμηση προς την Αυτονομία, η μόνη απαίτηση που έχω απο τους άλλους είναι να είναι αληθινοί.

(5)- Μ' αρέσει πολύ το μαγείρεμα, η ενασχόληση με την μουσική, και τα βιβλία. Η προσωπική μου βιβλιοθήκη έχει ήδη ξεπεράσει τα 3 χιλιάδες βιβλία, τα οποία για να τα βρίσκω τα έχω καταχωρίσει σε ενα ειδικό database. Αγαπημένοι μου λογοτέχνες συγγραφείς εκτός Ελλάδας είναι οι Mario Vargas Llosa και V.S.Naipaul, οι μόνοι συγγραφείς των οποίων έχω διαβάσει όλα τα βιβλία. Νοητά θεωρούσα πως και οι δύο άξιζαν το Νόμπελ πρίν ακόμα τους το δώσει η Σουηδική Ακαδημία. Με έλκει η θεματολογία τους, η εκφραστική τους, και η δομή του λόγου τους.

(6)- Με ενοχλεί πολύ το γεγονός πως παρότι έχω ταξιδέψει αρκετά, ακόμα δεν έχω ακόμα επισκεφτεί το Αγιο Ορος, την Κρήτη, την Κων/πολη, την Ιερουσαλήμ και τη Φλωρεντία. Είναι ενα κενό που για κάποιο λόγο το αισθάνομαι έντονο μέσα μου. Την Ελλάδα την γουστάρω πολύ. Ιδiαίτερη αγάπη μου το πανέμορφο διαμάντι που λέγεται Λευκάδα. Εκεί θα ήθελα να ζήσω κάποτε (απομονωμένος ίσως, σε κάποιο πέτρινο σπίτι που να βλέπει τη θάλασσα).

(7)- Σταθερή στην πυραμίδα των αισθησιακών μου προτιμήσεων, η κυρία της φωτογραφίας. Ενα ερωτικό και αισθησιακό είδωλο. Πανέξυπνη, πανέμορφη, ερωτική. Και παρόλο που τελευταία έχει ψιλοσακατευτεί με κάτι χαζοτατουάζ και τείνει να γίνει κόκκαλο, την κατατάσσω στην κορυφή της γυναικείας ομορφιάς. Ενα είδωλο δεν χάνει ποτέ τη γοητεία του. Είναι ας πούμε, ο Τσέ του γυναικείου ερωτισμού.

6 comments:

  1. Locus μου, μην κοιτάξεις τώρα, αλλά νομίζω ότι περιγράφεις το στερεότυπο του αγνού Αμερικανού. Επίσης, ενδιαφέρον, όταν περιγράφει κανείς τον εαυτό του, είναι το τι δεν λέει, όχι επί τούτου, αλλά αυθόρμητα δεν συμπεριλαμβάνεται σ' αυτά που έρχονται πρώτα στο μυαλό :-)

    ReplyDelete
  2. Ενδιαφέροντα τα insights Locus...
    Σχετικά με το 7...και με χάλια άνδρα,θα πρόσθετα...
    -))
    Ζηλεύω την οργανωτικότητα σου.Προσωπικά πάντα προτιμώ να κάνω κάτι άλλο απ το να οργανώσω συλλογές,ρούχα κλπ.Η τάση πάντως δεν λείεπι...

    ReplyDelete
  3. Αυθόρμητα φίλε Δημήτρη άφησα αυτές τις σκέψεις, και το τί σκιαγραφούν ας το ορίσουν άλλοι. Το "παιχνίδι" ήταν να αναφέρω 7 σημεία που με χαρακτηρίζουν, και αυτό έκανα. Δεν επιχειρώ να εκθέσω τα πάντα που με αφορούν, άφησα έτσι έξω συνειδητά, την ερωτική μου ζωή, τη σχέση μου με τα λεφτά, τις πολιτικές μου τοποθετήσεις, κτλ. Μερικά απο αυτά, περιστασιακά εκθέτονται μέσα απο αλλα κείμενα, με κάπως συμβολικό τρόπο. Δεν είμαι εξυπνότερος και ωραιότερος απο κανέναν.

    ReplyDelete
  4. Φίλε Σκουέαρ το παραπάνω σχόλιο ισχύει και για σένα. Δέν ξέρω αν υπάρχει ενδιαφέρον σε ό,τι γράφω, δεν υπάρχει λόγος να με πάρει και κανένας στα σοβαρά.

    Να προσθέσω πως άφησα έξω απο τις σημειώσεις και το όλο θέμα της μετανάστευσης, μιας εμπειρίας που συνειδητά εχει καθορίσει και την ψυχοσύνθεσή μου. Αφησα επίσης έξω και τη σχέση μου με τα παιδιά μου, τα οποία ίσως να ακουστεί περίεργο σε πολλούς, αλλά τα αντιμετωπίζω φιλοσοφικά ως αμερικανούς (με κάποια ελληνική καταγωγή) και όχι ως αμιγώς έλληνες.

    Με την "οργανωτικότητά" μου, το παλεύω. Εχω εναν μικρό χώρο μέσα στο σπίτι μου, που τον ορίζω, και είναι ο μόνος.

    Η Αντζελίνα είναι μεν δυναμίτης, αλλά και μέρος του star system. Εν μέρει δηλαδή ειναι ενα απλό προιόν marketing. Αυτό δεν με ενοχλεί. καθόλου Το θέμα είναι τί κάνεις με όλο αυτό το image. Και αυτή νομίζω τα πάει πολύ καλά. Ο άντρας της προσωπικά με αφήνει αδιάφορο.

    ReplyDelete
  5. Τον άντρα της Τζολί τον αναλαμβάνω εγώ!
    :)
    Σε ευχαριστρώ λόκους που δέχτηκες το παιχνίδι.

    ReplyDelete
  6. Μπράβο Αθηνά μου, κάνε εσύ την κίνηση! Θα τη βάλουμε στις καλές πράξεις της ημέρας.
    Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Αλλα 300 βραβεία ακόμα και θα γίνω Μίκης.

    ReplyDelete