Eνας απίθανος τυπάς, σεμνός, εργατικός, τίμιος και οραματιστής. Το έμβλημα της καλύτερης Αμερικής, που εμπνέει και παραδειγματίζει. Σε ενα απίθανο μέρος, μια απίθανη περιοχή, μια απίθανη ιστορική στιγμή και συγκυρία.
Η πολιτεία της Καλιφόρνιας μοιάζει πολύ με την Ελλάδα. Εχει πολύ ήλιο και φώς, ξερούς λόφους, ελικοειδείς δρόμους που ανεβοκατεβαίνουν τις πλαγιές της, βουνά πυκνά και απόκρυμνα, αμπελώνες, πορτοκαλιές, και μια γλυκιά θάλασσα. Εχει λουλούδια που μυρίζουν, παραλίες που σε καλούν ηδονικά, δάση απο ευκάλυπτους. Είναι το μόνο μέρος στην Αμερική που φύεται το ελαιόδεντρο. Μια ιστορία λέει πως κάποτε, όλος ο πληθυσμός της ευρωπαικής ανατολικής ακτής ξεκίνησε να φτάσει οδικά στην Καλιφόρνια. Αυτοί λένε, που ξέμειναν στη σημερινή "βαθιά Αμερική", είναι όλοι εκείνοι που κόλλησαν και δεν μπόρεσαν να περάσουν τα Βραχώδη Ορη. Οσοι πέρασαν απέναντι βγήκαν στον παράδεισο.
Πολιτεία ήλιου και ζωής, η Καλιφόρνια έμελε να γίνει και η Πολιτεία της Ελπίδας των νεοφερμένων. Ενας γήινος παράδεισος επαγγελίας και ονείρων. Η οικονομική της ιστορία της ειναι ενας διαδοχικός κύκλος υφέσεων και υπερανάπτυξης. Ενας κύκλος απο booms και busts. Σε κάποια χρονική στιγμή, γεννήθηκε ετσι και το Silicon Valley, μια κοιλάδα νότια του Σαν Φρανσίσκο, η οποία μεχρι το 1950 ήταν πνιγμένη σε ακανθώδεις κάκτους και πουρνάρια, και κατοικούνταν απο αγριοκάτσικα.
Τη στιγμή που την επισκέφτηκα, ήταν όμως πνιγμένη απο εταιρίες, χιλιάδες εταιρίες πληροφορικής. Ηταν η κορυφαία της στιγμή, όταν χιλιάδες άνθρωποι σαν τον Steve βρέθηκαν εκεί συγχρόνως, σαν νάχαν δώσει ραντεβού με την Ιστορία, φτιάχνοντας ενα κίνημα δημιουργίας παρόμοιο του οποίου δεν ξανάχα ποτέ μου φανταστεί και βιώσει στη ζωή μου, Μια κοιλάδα πρωτοποριακής ελιτίστικης σκέψης, υψηλής τεχνολογίας και μελλοντισμού.
Στην κορυφαία του στιγμή, το λεκανοπέδιο της Santa Clara παρήγαγε το 35% το αμερικανικού ΑΕΠ. Θυμάμαι μια κυριακή πρωί, σε ενα τεραστιο mall γινόνταν ενα οργανωμένο Job Fair με συμμετοχή 1000 εταιριών. Κάθε εταιρία και περίπτερο. Στεκόσουν στη σειρά με κοντό παντελονάκι και μπλουζάκι με σήμα τη μαριχουάνα, βιογραφικό υπο μάλης, έπαιρνες ενα νούμερο όπως στα σούπερ μάρκετ, και μετά άρχιζες τις επιτόπιες συνεντεύξεις. Μέσα σε μερικές ώρες, έφευγες με μια δουλειά χιλιάδων δολλαρίων. Οι ουρές των νιόφερτων ατέλειωτες.
O Steve Jobs συμμετείχε σε μια αληθινή οικονομική και τεχνολογική επανάσταση οραματισμού. Hταν ενα ηγέτης που δημιούργησε ενα τεράστιο κίνημα. Και εκτός απο την εξασφαλισμένη υστεροφημία του, άφησε πίσω του και μια κουλτούρα που υπάρχει ακόμα ζωντανή αναζητώντας μιμητές.
Στο καλό φίλε Steve. Ευχαριστώ για όλα.
Μπανάνες
-
*Οι δημοπρασίες έργων ‘τέχνης’ και άλλων παραδόξων αντικειμένων μας έχουν
δώσει κατά καιρούς τροφή για σχολιασμό και περίσκεψη σχετικά με το
αισθητικό γο...
15 hours ago