Sunday, April 10, 2011

Μια ιατρική επίσκεψη

Τον μήνα Σεπτέμβριο είχα ενα μικρό ατύχημα και επισκέφτηκα εναν ορθοπεδικό. Ενα μήνα αργότερα ακολούθησε μία αλλη επισκεψη σε κάποιον χειρούργο, του οποίου τη γνώμη ήθελα για κάτι το προσωπικό μου. Ακολούθησε κατόπιν μια τρίτη επίσκεψη σε εναν οφθαλμίατρο, που την κάνω κάθε χρόνο.

Και αρχές Απριλίου είχα την ετήσια επίσκεψη με τον οικογενειακό γιατρό μου, εκείνον δηλαδή που έχω επιλέξει να παρακολουθεί τα πάντα στην υγεία μου, ο κεντρικός σχεδιαστής και σύμβουλος που έχει μια συνολική εικόνα όλης της ιατρικής μου ιστορίας. Εκατσε λοιπόν απέναντί μου με ενα μικρό κομπιουτεράκι σαν κι αυτό της φωτογραφίας, και μέσα απο τη μικρή οθόνη, έφερε στην επιφάνεια τρία αρχεία σε μορφή Word, που περιείχαν τις ηλεκτρονικές σημειώσεις του ορθοπεδικού, του χειρούργου και του οφθαλμίατρου που είχα δεί στο παρελθόν. Και οι τρείς αυτοί γιατροί, μετά την επίσκεψή μου, έκατσαν ο καθένας ξεχωριστά και έγραψαν μια περίληψη της ιατρικής μου επίσκεψης, η οποία πέρασε ηλεκτρονικά σε κάποια βάση δεδομένων και έγινε μέρος του ιατρικού ιστορικού μου. Ο ένας είχε μια σελίδα σημειώσεις, ο άλλος δύο παραγράφους, ο τρίτος μια μικρή υποσημείωση.

Στο σύστημα εμφανίστηκαν επίσης οι εξετάσεις του εργαστηρίου που είχαν γίνει μια εβδομάδα νωρίτερα, απο τις οποίες ο γιατρός έβλεπε διάφορους δείκτες σε περιεκτικότητες που τον ενδιάφεραν. Χοληστερίνη γλυκόζη, κλπ. Εχοντας έτσι μια πληρη εικόνα της υγείας του ασθενούς του, μου μίλησε κατόπιν για ό,τι με ενδιέφερε, και προχώρησε σε μια φαρμακευτική αγωγή. Στο σύστημα εμφανίστηκαν τα φάρμακα που έπαιρνα εκείνη τη στιγμή, και πάνω σ' αυτά, ο γιατρός έκανε κάποιες διορθώσεις και πληκτρολόγησε και εκείνος κάποιες σημειώσεις στο σύστημα.

Οι ηλεκτρονικές του συνταγές πέρασαν αυτοματα στη βάση δεδομένων του συστήματος συνταγογράφησης που υπάρχει απο χρόνια, και που έχει όλο το ιστορικό μου. Τα φάρμακα θα τα έπαιρνα απο το τοπικό μου φαρμακείο το οποίο ειδοποιήθηκε επίσης ηλεκτρονικά. Στο τέλος της επίσκεψης, ο γιατρός τύπωσε τρείς σελίδες που περιείχαν μια περίληψη της ιατρικής μου κατάστασης, τα φάρμακα που έπαιρνα, και τις συμβουλές του. Η επίσκεψη τελείωσε.

Πριν την έξοδο, είδα κάποια γραμματέα. Εκείνη είδε στο σύστημα τα ραντεβου που μου πρότεινε για το μέλλον ο γιατρός μου, και έκλεισε ηλεκτρονικά τις ημερομηνίες. Στο τέλος, ηλεκτρονικά επίσης, προσκόμησε και στην ιατρική μου ασφάλεια την ιατρική επίσκεψη του γιατρού που με είδε. Εκείνος θα πληρωθεί έτσι ηλεκτρονικά, εγώ δε θα πάρω ταχυδρομικά στο σπίτι μου την απόδειξη με το τι με χρέωσε. Ο γιατρός μου ήταν και παραμένει μόνον γιατρός μου. Μαζί του δεν είχα ποτέ μου καμμία οικονομική συναλλαγή...

8 comments:

  1. Είναι κάποια καινούργια ταινία επιστημονικής φαντασίας;

    ReplyDelete
  2. Αυτό ισχύει για όλους στην αμερική?

    ReplyDelete
  3. Αυτό είναι από βιβλίο του Ισαάκ Ασίμωφ ή του
    Αρθουρ Κλαρκ ;

    ReplyDelete
  4. ακριβώς έτσι γίνεται και εδώ στην ελλάδα!!!

    λέμε και καμιά χαζομάρα να περνάει η ώρα!

    ReplyDelete
  5. Φίλοι glam ,Γεράσιμε , Αθεόφοβε ,Αθηνά ,Ρία .

    Το πόστ δεν είναι βέβαια ιστορία του Ασίμωφ ή κάποια καινούργια ταινία, αλλα μια απολύτως αληθινή ιατρική διαδικασία και διεκπεραίωση μιας ιατρικής επίσκεψης. Να θέσω ΄όμως τα πράγματα στη σωστή τους βάση.

    Η ιατρική στις ΗΠΑ δεν ασκείται απο μεμονωμένους γιατρούς καθένας με το παραμάγαζό του, αλλά απο ιατρικές συμμαχίες πολλών γιατρών, σε οργανωμένα ιατρικά κέντρα που συνήθως διαθέτουν και εργαστήρια. Η Αμερική δεν έχει κρατικά σχεδιασμένο ιατρικό σύστημα, ούτε κρατικά σχεδιασμένη συνταγογράφηση. Τα συστήματα που αναφέρω είναι βγαλμένα απο ιδιωτικές εταιρίες, και επιλεγμένα μέσα απο διάφορα ιατρικά κέντρα και κέντρα φαρμακείων για καλύτερη εξυπηρέτηση. Δεν υπάρχει κρατική βάση δεδομένων. Οτι περιγράφω συμβαίνει διότι διάφορα ιατρικά και φαρμακευτικά κέντρα αποφάσισαν απο μόνα τους να συνενωθούν ηλεκτρονικά.

    Πίσω απο όλα αυτά, υπάρχουν πάμπολλες ηθικές και άλλες θεωρήσεις, όπως ποιός προστατεύει τις πληροφορίες, κλπ. Παραδόξως και ενώ στην Αμερική τα πράγματα δουλεύουν σχετικά καλά με τις διάφορες πρωτοβουλίες, κάποιο ανάλογο σύστημα θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, οπου υπάρχει κρατικός ιατρικός σχεδιασμός και κρατική συνταγράφηση.Εκείνο που ισχύει για όλον τον πληθυσμό στις ΗΠΑ είναι οτι για όλους ο γιατρός πληρώνεται ηλεκτρονικά απο κάποια ασφάλεια, και όλα τα φάρμακα διατίθενται απο κάποιο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγρογράφησης. Πέραν τούτου, υπάρχουν πάμπολλα συστήματα που δεν επικοινωνούν καθόλου μεταξύ τους, πολλά νοσοκομεία που είναι ακόμα ανοργάνωτα, και πολλά ιατρικά κέντρα που δεν ειναι οργανωμένα όπως αυτό του πόστ. Ο γιατρός όμως σε καμμία περίπτωση δεν καταναλώνεται σε γραφειοκρατικά κια οικονομικά θέματα.

    ReplyDelete
  6. Αχ, Locus μου, δεν σταμάτησα ποτέ τις συνταγές μου στο CVS. Ελπίζω να μην με περιμένουν ακόμα! Θα έχουν λήξει τα Glucophage.

    Πιστέψτε τον Locus αγαπητοί. Έτσι είναι.

    Ο γιός μου κι εγώ είμασταν με το Harvard Pilgrim από τότε που ήτανε Harvard Community!

    Καλή Ανοιξη! Δες λίγο Sox με τα παιδιά φέτος :-)

    ReplyDelete
  7. Το CVS υπάρχει ακόμα και μας κυβερνάει φίλε Δημήτρη. Οσο για την περίπτωσή σου όπως καταλαβαίνω απο το φάρμακο που αναφέρεις, να προσέχεις πολύ. Η γνωστή συνταγή είναι γυμναστική, δίαιτα, φάρμακα και συνεχής παρακολούθηση. Νάσαι καλά.

    ReplyDelete