Thursday, April 28, 2011

Eφ' όλης της ύλης

Την τελευταία φορά που πέρασαν απο την Ελλάδα "οι υπαλληλίσκοι" της Τρόικας, μας ξετίναξαν στον αέρα με μιά τους συνοπτική συνέντευξη. Μας είπαν τί θα πουλήσουμε (εισηγμένες και μή), και πόσο (50 δίς). Κατόπιν έφυγαν, και αν εκτιμώ σωστά, στο Ελλαδιστάν έγινε της παλαβιάρας. Διαλύθηκε ο πασοκικός πολιτισμός! Ούτε διαβουλεύσεις, ούτε συναινέσεις, ούτε τίποτα. Ψέλισε μόνον η αρχιτουρίστια το συγκινητικό "οι υπαλληλίσκοι δεν πρέπει να δίνουν συνεντεύξεις...".

Ο πρώτος χρόνος Τρόικας θα παραμείνει αξέχαστος. Δεν ξέρω τί αποκομίσατε εσείς, αλλά εγώ θαύμασα όλο το φάσμα της ελληνικής κλεπτοκρατίας. Συμμορίες επι συμμμοριών και ληστές επι ληστών. Ηταν ο χρόνος της αυτογνωσίας. Τα είδαμε όλα έλληνες, απο spreads μέχρι κερδοσκόπους, και απο Ακη μέχρι Ψωμιάδη. "Σε αγαπάμε Παναγιώτη μου...". "Ναί, κι εγώ σας αγαπώ..." Το τί μαλακία αφομοιώσαμε είναι απορίας άξιον. Eχουμε τεράστια εθνική απορροφητικότητα.

Ο λυκάνθρωπος της φωτογραφίας, εμβληματική μορφή της ελληνικής λαικής κλεπτοκρατίας, κυβερνάει τελικώς την Ελλάδα. Ηταν ενα παλιό ιστορικό ερώτημα που το λύσαμε τελικά φέτος. Πρίν φύγει με τα κλεμμένα θα κάνει λίγο ακόμα θόρυβο, και με όσο θράσος του απομένει θα προσπαθήσει και ενα τελικό deal. Οπως μετά την Χούντα δεν βρίσκαμε χουντικούς, τώρα δεν θα βρίσκουμε κλεπτοκράτες.

Ερχονται σε λίγο και πάλι "οι υπαλληλίσκοι". Με τι μπαλαμούτι θα τους ησυχάσουμε τώρα; Εχουμε κυριολεκτικά πνιγεί στα ψέματα. Στα σκατά, όπως γραφικά περιέγραψε και ο ίδιος ο Στρός Κάν την ελληνική κλεπτοκρατία. Και τι θα γίνει τώρα; Τί θέλουμε έλληνες να γίνει;

Εγώ θέλω εκλογές. Αν η Ελλάδα είναι να γίνει Κούβα, θέλω να το ξέρω τώρα. Αν πρόκειται να με κυβερνάει ο Φωτόπουλος θάθελα να το μάθω τώρα. Αν είναι να μείνουμε για πάντα σε οικονομική και πολιτική κατοχή, να το πληροφορηθώ αμέσως. Αν πρόκειται να συνεχίσω με Γιωργάκη και Αντωνάκη, να το νοιώσω εδώ και τώρα. Αν όμως ειναι να αλλάξει κάτι στην Ελλάδα, και αυτό τώρα πρέπει να γίνει. Εσείς τί θέλετε να αλλάξει; Εγώ θέλω να ρίξω την κλεπτοκρατία και τον κρατισμό, αυτοί είναι οι εχθροί μου. Να ζήσουν τα παιδιά μας ελεύθερα.

Εκλογές λοιπόν. Εδώ και τώρα. Απο χαβαλέ και μαλακία πήξαμε. Ολα τα ερωτήματα στο τραπέζι με συνοπτικές διαδικασίες. Θέλουμε Μνημόνιο, ή όχι; Θέλουμε Ευρώ η δραχμή; Θέλουμε ελεύθερη αγορά και καπιταλιστική ανάπτυξη ή ενα κρατικοκεντρικό κομματικό κράτός; Πανεπιστημιακό ασυλο θέλουμε; Διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας; Πρόεδρο; Σύνταγμα; Να αποφασίσουμε τί θέλουμε. Η θα ειναι οι τελευταίες εκλογές μας, ή οι πρώτες ενός ελεύθερου και καινούργιου κράτους. Είμαι απολύτως έτοιμος να ρίξω την ταπεινή μου ψήφο.

17 comments:

  1. Βασικά, ο γιωργάκης αυτό το ζήτημα το έχει τακτοποιήσει ήδη με τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και μάλιστα το χάρηκε που πήρε, να δείς πως το είπε.... συναίνεση, έγκριση, επιβεβαίωση.... δε θυμάμαι ακριβώς. Πάντως ήταν πολύ χαρούμενος.

    Όχι, δεν θέλω εκλογές. Τώρα άρχισε το καλό το πανηγύρι. Τώρα θα φανεί τι είχε στο μυαλό του.
    Άλλωστε, όσο έχουμε μία κυβέρνηση ενός κόμματος έουμε την ελπίδα ότι με κάποιον τρόπο θα πέσει ή ότι θα την ρίξουμε, όπως την προηγούμενη.

    Μία συναινετική κυβέρνηση συνεργασίας όμως, ΑΝ στεριώσει, δεν θα την ξεφορτωθούμε ποτέ και θα "κόβει" ο ένας για να "ράβει" ο άλλος. Δεν θέλω να διανοηθώ τι θα γίνει σε περίπτωση που βγεί ο αντωνάκης της φακής, αν θα συγκυβερνήσει η ντορα με τον γαπ ή αν εξευτελιστεί το θέμα με επαναληπτικές εκλογές.Το τι θέλουμε είναι προφανές. Θέλουμε να περνάμε καλά και αυτό δε γίνεται.

    Όχι, λόκους, εδώ θα διαφωνήσω μαζί σου.
    Όσο ανεβαίνουν τα σπρέντ, τόσο περισσότερα θα χάσουν αυτοί που έχουν να χάσουν, οπότε άσ'τα να ανεβαίνουν.

    ReplyDelete
  2. Συμμερίζομαι απόλυτα το καθαρότατο μήνυμα σου, Locus. Όμως, οπωσδήποτε, ξέρεις καλύτερα από τον αναγνώστη σου ότι τα θέματα για τα οποία "ζητάς" απόφαση ως αποτέλεσμα εκλογών, είναι αυτά τα οποία είναι υπεύθυνα για το γεγονός ότι χρειάζονται εκλογές. Πολλές φορές γίνεται το λάθος του να βάλουμε την γάτα να διώξει το ποντίκι, τον σκύλο να διώξει την γάτα κλπ. Στην προκειμένη περίπτωση, το να περιμέναμε ότι εκλογές θα έδιναν απάντηση στα προβλήματα που δημιούργησαν την ανάγκη για εκλογές, θα είναι σαν να βάζουμε ένα σκύλο να διώξει τον σκύλο, ή, καλύτερα, να κυνηγάει την ουρά του.

    Αν γίνουν εκλογές αύριο θα βγει ένας από τους δύο από τα ίδια, υποστηριζόμενος από έναν από τους άλλους τρεις από τα ίδια. Μιλάω σαν να έχω άλλη λύση, αλλά δεν έχω. Αμφιβάλω ότι υπάρχει.

    Ξέρεις πόσο συμφωνούμε οι δυό μας πάντα. Στην προκειμένη περίπτωση τα θύματα είναι οι ένοχοι: the victim is the perp. Το σώμα είναι κλινικά νεκρό και ούτε μεταμόσχευση δεν το σώζει πια όσα νομοσχέδια και να περάσουν στο επιθανάτιο ρόγχο. Τα παιδιά μας και εμείς ζούμε σε άλλα μέρη και αν και ραγίζει η καρδιά μας βλέποντας την Ελλάδα και τους Έλληνες, τουλάχιστον τα παιδιά μας θα ζήσουν. Και ίσως εκείνα, και τα εγγόνια των Ελλήνων, μαζί, να ξαναχτίσουν κάτι.

    ReplyDelete
  3. Αθηνά μου είμαστε σε σημείο καμπής. Κυβέρνηση συνασπισμού δεν πρόκειται να στεριώσει, ας επισπεύσουμε λοιπόν τις εξελίξεις. Ενας τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά είναι να διαλυσουμε το παρελθόν. Και αυτό δεν γίνεται ομαλά. Οι γόρδιοι δεσμοί δεν λύνονται, μόνον κόβονται. Δεν έχω λόγο να διαφωνήσω με όσα λές, απεγνωσμένα αναρωτιέμαι πόσο ακόμα θα έχουμε κυβέρνηση...

    ReplyDelete
  4. Επομένως φίλε Δημήτρη, , υπάρχει και η άλλη λύση, ο αυτόματος πιλότος. Αφήνουμε τα πράγματα να προχωρήσουν μέχρι τελικής κατάρρευσης. Δηλαδή επίσημης χρεοκοπίας. Με μια κρυφή ελπίδα πως κάποιο σχέδιο θα εκπονήσουν οι ξένοι για το μέλλον μας. Αυτό άλλωστε γίνεται και τώρα. Ετοιμάζουν την αναδιάρθρωασή μας, νέο μηχανισμό στήριξης, κτλ. Μόνον που και αυτό, είναι "πακέτο", που πάει με άλλα. Οι πιστωτές θα πάρουν τα λεφτά τους, εν ανάγκη θα μας πλιατσικολογήσουν.

    Κάτι μεγάλο έρχεται. Το νοιώθουμε όλοι μας.

    ReplyDelete
  5. O μόνος λόγος που θα επιθυμούσα εκλογές, είναι για να επιβάλουμε κάποιο είδος "νομιμοποίησης" στην όποια κυβερνητική επιλογή και στρατηγική. Για δεκαετίες τώρα οι κυβερνητικές στρατηγικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στηρίζονταν πάνω στον λαικισμό, και την ουτοπία μιας εύπορης κοινωνίας που το μόνο που είχε να ανησυχήσει ήταν που θα χαλάσει τα λεφτά που πάντα "υπήρχαν". Οι επόμενες εκλογές θα είναι στηριγμένες στην ωμή αλήθεια.

    ReplyDelete
  6. Σωστά υποθέτεις Locus το "επομένως" που αφήνει να εννοηθεί το σχόλιό μου, αλλά ούτε αυτό είναι κάτι που το θέλω -μακάρι να μπορούσε να αποφευχθεί, και ίσως και να μπορεί να αποφευχθεί. Γιατί έχεις δίκιο: περί αυτόματου πιλότου πρόκειται, σε αεροπλάνο χωρίς πιλότους ή καύσιμα. Δεν διαφωνώ ότι θεωρητικά πρέπει να κρατήσουμε τουλάχιστον τον έλεγχο του πως θα διαλύσουμε το παρελθόν. Αυτό που με βραχυκυκλώνει είναι ότι αυτό που πρέπει να διαλυθεί είναι μια νοοτροπία και ελλείψεις κοινωνικές, ηθικές και κοινωνικής παιδείας που υπάρχουν τώρα. Πως θα τα καταφέρει ο ασθενής να γιατρέψει τον εαυτό του από μια ασθένεια την οποία επιμένει να αποδίδει σε τρίτους...

    Πάντως ότι κάτι έρχεται, είναι σίγουρο. Αυτό που φοβάμαι είναι μήπως απλά περιμένουμε να προετοιμαστεί η Ευρώπη για το σημείο στο οποίο θα μπορούν πλέον να μας αδειάσουν θέλουμε δε θέλουμε και χωρίς να πληγούν εκείνοι όσο θα πλήγονταν πέρσι ή τώρα...

    ReplyDelete
  7. Ναί φίλε Δημήτρη, δεν υπάρχει αλλη εξήγηση. Τα spreads ανεβαίνουν γιατί ελληνικά ομόλογα πωλιούνται αυτή τη στιγμή με χασούρα, απλά για να τα ξεφορτωθούν αυτοί που τα έχουν. Η χασούρα αυτή ανεβάζει και τα ασφάλιστρα κινδύνου. Γι αυτό μιλούν για αναδιάρθρωση.

    Είναι αδύνατον να μην βλέπει κάποιος πως εσκεμμένα η κυβέρνηση δεν ασχολείται πιά με τίποτα, παρότι οι ελεγκτές έρχονται αύριο. Ο ασθενής δεν μπορεί πιά να αποδίδει την ασθένειά του σε τρίτους. Η κάνει κάτι τώρα, ή πεθαίνει. Σύντομα, όπως λές, η Ευρώπη θα είναι έτοιμη να μας αδειάσει.

    ReplyDelete
  8. Locus μου, από την "Αμερικανική" μου πλευρά βγαίνω από τα ρούχα μου όποτε ακούω κάποιον να λέει κάτι όπως "το θύμα τα ζήταγε!". Είναι κάτι που όπως ξέρεις είναι αδιανόητο να λεχθεί χωρίς να εννοείται ότι αυτός που λέει κάτι τέτοιο δεν είναι καλύτερος από θύτης ο ίδιος. Βλέποντας από την "Ελληνική" αλλά και την "Αμερικανική" μου πλευρά την ναρκισσιστική, αλαζονική άρνηση στην οποία βρίσκεται το θύμα, το οποίο έφτασε εκεί που έφτασε από δικά του και μόνο βήματα αρνούμενο να ανοίξει τα μάτια του έστω και την τελευταία στιγμή, δεν ξέρω τι να πω.

    Φυσικά, όπως μάλλον ξέρεις, εγώ δεν διαχωρίζω λαό και κυβέρνηση. Ο λαός είναι η κυβέρνηση και η κυβέρνηση καθρεπτίζει τον λαό που την έφτιαξε και την κρατά. Δεν μπορώ να δεχτώ την αποποίηση ευθυνών που υπάρχει ή το σκεπτικό ότι ...η κυβέρνηση φταίει και όχι εμείς...

    ReplyDelete
  9. ...και συμφωνώ με το σκεπτικό σου πως ότι και να φέρουν εκλογές τώρα, θα είναι τουλάχιστον, το λιγότερο, κάτι το οποίο κανείς δεν θα μπορεί να αποποιηθεί κλείνοντας πια τα μάτια.

    ReplyDelete
  10. Ελπίζω να έχει πλέον γίνει κατανοητό απο όλους στην Ελλάδα πως η συμμετοχή στην κλεπτοκρατία διαχέεται πολύ πέραν των 300 της Βουλής. Η ελληνική κλεπτοκρατία είχε μιά λαική βάση υποστήριξης.

    Οπως και στη Χούντα (για την οποία κατηγορούνται οι Αμερικανοί), έτσι και σήμερα, το σάπιο σύστημα δεν θα μπορούσε να κρατήσει τόσο πολύ αν δεν υπήρχε λαική συμμετοχή. Το πόσοι συμμετείχαν δεν είναι πλέον μετρήσιμο. Αρκετοί όμως, για να μας βουλιάξουν. Τώρα ήρθε η ώρα του λογαριασμού.

    ReplyDelete
  11. Locus,

    1. Περιμένεις ότι με ένα ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε θα ισιώσει το ελληνικό κράτος. Όμως αυτά τα πράγματα δεν γίνονται έτσι. Οποιοδήποτε πολύπλοκο σύστημα (όπως μια χώρα) αν το σπρώξεις απότομα προς τη μια πλευρά θα το βουλιάξεις.

    2. Ο Γιωργάκης δεν προέκυψε τώρα. Είναι υπουργός 25 χρόνια. Αυτός και οι κολλητοί του έφεραν τη χώρα στην κατάσταση αυτή. Είναι δυνατόν να αλλάξουν ξαφνικά;

    ReplyDelete
  12. Τα παραπάνω δείχνεις να μην τα λαμβάνεις υπόψη σου, αλλά είναι πολύ σημαντικά και σίγουρα θα τα γνωρίζουν οι Τροϊκανοί. Πιέσεις σίγουρα υπάρχουν και θα υπάρχουν. Όμως το πιό λογικό για όλους είναι να πάει το πράγμα αργά-αργά. Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα ξαφνικό γιατί οι επιπτώσεις και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό δεν θα είναι προβλέψιμες.

    Υπομονή λοιπόν. This is the loooong game.

    ReplyDelete
  13. xristakis,δεν διαφωνώ. Απλά τον τελευταίο χρόνο δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα σε κανένα σημαντικό τομέα αλλαγών. Μόνον συγκρούσεις και υπεκφυγές. Θα περιμένω. Σίγουρα η Τρόικα τα γνωρίζει όλα αυτά.

    ReplyDelete
  14. Κάποιες πτυχές του μεσαιωνικού συστήματος απονομής δικαιοσύνης έχουν κατασυκοφαντηθεί άδικα. Πέρασα χθες απο το crime museum στο Rothenburg ob der Tauber και διαπίστωσα ότι κάποιες απο τις τιμωρίες του μεσαίωνα έχουν πολύ κακώς καταργηθεί.

    Παράδειγμα: Είσαι φούρναρης το μεσαίωνα και κλέβεις τους πελάτες φτιάχνοντας ψωμί με μικρότερο βάρος απο το κανονικό; Σε χώνουμε σε μεταλλικό κλουβί και σε βουτάμε στο ποτάμι να τουρτουρίσεις κάμποσες ώρες και μετά σε βάζουμε να φτιάχνεις ψωμί με μεγαλύτερο βάρος απο το κανονικό.

    Μεθάς το βράδυ και σηκώνεις τη γειτονιά στο πόδι; Σε χώνουμε σε μεταλλικό κλουβί στο κέντρο της αγοράς και σε αφήνουμε εκεί να σε βλέπουν οι περαστικοι.

    Είστε γειτόνισες και σηκώνετε τη γειτονιά στο πόδι με τους καυγάδες σας; Σας ενώνουμε με ξύλινο καλούπι και σας αφήνουμε μερικές ώρες δεμένες να ηρεμήσετε.

    Διέπραξες απάτες και καταχράστηκες την εμπιστοσύνη των πιστωτών σου; Σου περνάμε ξύλινο καλούπι και σε αφήνουμε με γυμνά πόδια σε μία γωνία της αγοράς.Ρίχνουμε αλάτι στις πατούσες σου και περνάνε οι κατσίκες των περαστικών και σου γλύφουν τις πατούσες!

    Αυτές και άλλες πολλές διαδικασίες διαπόμπευσης διέθετε το νομικό οπλοστάσιο του μεσαίωνα καθως όπως διαπίστωσα εκτος απο τα (απαράδεκτα) βασανιστήρια οι άνθρωποι του μεσαίωνα είχαν τη δημόσια διαπόμπευση πολύ ψηλά στην αντζέντα των ποινών.

    Τι κρίμα που σήμερα δεν μπορούμε να βάλουμε την κατσίκα να γλύφει τις πατούσες του άκη!

    Και ένα τραγουδάκι αφιερωμένο στον τρισμέγιστο πρωθυπουργό μας.

    ReplyDelete
  15. Έγιναν και τρομερές περικοπές μισθών που οπουδήποτε αλλού θα είχαν προκαλέσει εξέγερση. Στο Μάντισον έγινε ολόκληρη φασαρία για κάτι πολύ μικρότερο.

    Σταμάτησαν και τις προσλήψεις. Τώρα λένε για ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο από τον Σεπτέμβριο. Πιθανολογώ ότι μέσα στο ΠΑΣΟΚ θα γίνεται χαμός γιατί υπάρχει ο φόβος ότι πολλά κομματόσκυλα θα χάσουν επιδόματα. Πολλοί θα θέλουν να εξαιρεθούν.

    ReplyDelete
  16. Ετοιμάζεσαι βλέπω φίλε Yosemite για απίθανα βασανιστήρια. Απο ποιόν να αρχίσουμε; Τον Ακη; Τον άλλον, τον "μαζί τα φάγαμε"; Να αρχίσουμε γαλάζια ή πράσινα; Θέτεις μέγιστα εθνικά διλήμματα.

    ReplyDelete
  17. Το εννιαίο μισθολόγιο έπρεπε να ήταν έτοιμο αρχές καλοκαιριού. Εσκεμμένα δεν έγινε, όπως εσκεμμένα δεν γίνεται τίποτα. Φίλε Χριστάκη, δεν ξέρω αν έχω καλή όραση, αλλά το ξεκοίλιασμα μπορεί να έρθει απο δύο μεριές. Και απο τον κόσμο, αλλά και απο την Τρόικα. Γι αυτό, σκέφτηκα πως μιας και το σύστημα θα διαλυθεί εντελώς, έτσι κι αλλιώς, τουλάχιστον ας δώσουμε και εμείς κάποιες λύσεις. Στο τέλος θα μας μείνει η πικρή γεύση πως όλο αυτο το διεφθαρμένο σύστημα δεν το ρίξαμε εμείς, αλλά οι ξένοι. Θα είναι λυπηρό. Δυστυχώς, και δεν θα επιμείνω, βλέπω τοπίο συντριβής, και σύντομα.

    ReplyDelete