Monday, March 29, 2010

Piggies κλάψτε τον καυμό σας

50 δις ευρώ θα χρειαστεί η Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2010 για τις τρέχουσες ανάγκες της. Ενα ιλλιγγιώδες νούμερο. Και θα το πάρει απο τις "αγορές" οπου καραδοκούν οι περίφημοι κερδοσκόποι τους οποίους ο Γιώργος "κατατρόπωσε" με το καινούργιο σχέδιο σωτηρίας και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, γνωστό και ως "ο μηχανισμός". Ο οποίος εκπονήθηκε με τις ευγενικές οδηγίες να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ.

Ενθουσιασμένος ο Γιώργος, ανακοίνωσε πως με αφορμή την κρίση που δημιούργησε το μεσογειακό piggy, "εμπλουτίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα". Ενθουσιασμένος μαθαίνω είναι και ο κ. Βενιζέλος που (παραφράζοντας τον λόγο του), ανακοίνωσε πως "με το σχέδιο σωτηρίας, το ΔΝΤ μπαίνει τώρα σε ευρωπαϊκή εποπτεία"! Δαμάσαμε δηλαδή και το ΔΝΤ, που είναι τόσο ενθουσιασμένο απο τα μέτρα του Γιώργου ωστε δεν θα ζητήσει άλλα (ενώ παλιά ζήταγε ετούτα).

Ενθουσιασμένος και ο κ. Παπακωνσταντίνου για τη "μεγάλη νίκη" (να βρούμε δανειστές), με πρόσθετη ατάκα πως το ΔΝΤ μπήκε στην συμφωνία μόνον αφού είδε την άκρατη αξιοπιστία της Ελλάδας(!), αλλά (ακούστε), "οι αποφάσεις που πάρθηκαν δεν ήταν αποτέλεσμα ιδεολογίας, αλλά ανάγκης". Ενθουσιασμένοι και εμείς, σοσιαληστές και μή, γιατί επιτέλους αρχίζει να επικρατεί διαφάνεια στη χώρα. Φίλοι μπλόγγερς, οι "κόποι πιάνουν τόπο".

Η μόνη που δεν φαίνεται και πολύ ενθουσιασμένη, είναι η ανοργασμική Μέρκελ, που μάλλον ετοιμάζει ριζική αναδιοργάνωση της Ευρώπης, καθώς βλέπει πως τα διάφορα piggies εχουν εκτραπεί ασύστολα, κάνοντας την Ευρώπη ενα απίθανο ξέφραγο αμπέλι, χαβαλεδιάζοντας με τα δισεκατομμύρια των επιχορηγήσεων, χωρίς κανένα δημοσιονομικό έλεγχο στους εθνικούς προυπολογισμούς τους, καμμία στρατηγική αντιμετώπισης κρίσεων, κάνοντας τις συνθήκες του Μάστριχτ και της Λισσαβώνας καφενειακό μπακαλοτέφτερο. Και επιστρέφουν κατόπιν στους ένδοξους σοσιαλισμούς του νότου, χαχανίζοντας στις λάσπες της διαφθοράς τους. Ακόμα και οι γερμανικές εταιρείες της Μαρκέλας έχουν ξωκύλει άσχημα στο νότο με τα piggies.

Και η οποία κ. Μέρκελ θα μας έστελνε σκέτο Νομισματικό, αλλά την τελευταία στιγμή, το πορτογαλικό piggy παρουσίασε κρίση, και οι περίφημοι οίκοι υποβάθμισαν τα κρατικά του ομόλογα σε βαθμό που θα μπορούσε να αρχίσει ενα ντόμινο απο ανεπανάληπτα piggy jobs. Εβαλε έτσι λίγο νερό στο κρασί της και υποχώρησε, προσπαθώντας να κερδίσει άλλα, και στρατηγικότερα. Την δυνατότητα να επιβάλει δημοσιονομική και ηθική τάξη στο απέραντο ευρωοικοδόμημα, στο οποίο η Γερμανία έχει επενδύσει (όσο κανείς άλλος), σε στρατηγική, παραγωγή, αλλά και σε ζεστό χρήμα. Βαδίζουμε πιθανότατα, προς μια διαφορετική Ευρώπη.

Αλλα αυτά είναι θέματα των μεγάλων. Το δικό μας piggy problem δεν ειναι απλά να βρούμε δανειστές (αυτό το πρόβλημα έλυσε ο Γιώργος), αλλά το οτι έχουμε δημιουργήσει ένα τερατώδες και διεφθαρμένο piggy-κράτος που δεν μπορούμε πλέον να χρηματοδοτήσουμε. 300 δις χρέος δεν βγαίνουν με μικροδανειάκια των 5 δις το κομμάτι, μήνα με μήνα, διατηρώντας μια πυραμίδα χρέους με σκοπό να πληρώσουμε τις απέραντες ορδές των κρατιστών.

Αν η Ελλάδα δεν σκοτώσει το τερατούργημα του Κρατισμού, δεν πρόκειται ποτέ να βγούμε απο το λούκι. Και όλα τα μέτρα που μέχρι τώρα έχουν παρθεί, (αν και πρωτόγνωρα για την σοβιετική μας κοινωνία), είναι δυστυχώς ανεπαρκή γιατί δεν σκοπεύουν στη μείωση του Κρατισμού, αλλά στη διατήρησή του. Για λίγο καιρό θα αντέξουμε τρέχοντας πίσω απο τοκοχρεωλύσια. Μέχρι που να μας πνίξει παντελώς το χρέος. Και τότε, το "σχέδιο σωτηρίας" θα αναβαθμισθεί σε πολλαπλές νύχτες Αγίου Βαρθολομαίου.

16 comments:

  1. Αγαπητε Λόκους, σου γράφω για να σου υπενθυμίσω, πως το τροπάριο της Κασσιανής, ψέλλνεται την Μ.Τρίτη, και ΟΧΙ την Μ.Δευτέρα!!

    Χα, χα.. :)

    ReplyDelete
  2. Φίλε μου δ.σ. δεν έχω σκοπό να ψάλλω κάποιο τροπάριο, απλά όπως και όλους μας, η επικαιρότητα με έχει απορροφήσει, όχι απαραίτητα δημιουργικά. Η Ελλάδα έχει μπεί πλέον σε μια πορεία τρομερά επικίνδυνη, με αντιφατικά μηνύματα απο πλευράς Ευρώπης για το που πάμε. Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος με το γεγονός πως η ΕΕ φαίνεται να μας εξωστρακίζει στο πύρ το εξώτερον. Βεβαίως ευθυνόμαστε για την κατάντια μας. Το μέλλον θα δείξει που το πάει η Ευρώπη, και πόσο καιρό να μείνουμε στο λούκι. Σου εύχομαι Καλό Πάσχα στη μακρινή Σουηδία:)

    ReplyDelete
  3. Πολύ σωστά αυτά που παρθέτεις Locus.

    Βρήκαμε 5 δις με 6% επιτόκιο και όλα ξαφνικά έγιναν ρόδινα.
    Φυσικά εμένα θα μου κόψουν ένα ποσό απ την σύνταξη, άσχετα αν επί 30 συναπτά έτη κατέβαλα τις αναλογούσες εισφορές από πλευράς μου.
    Όμως τώρα το βράδυ άκουσα στις ειδήσεις πως η κυβέρνηση "μαζεύεται" στην βούληση της να φορολογήσει και το παπαδαριό.

    ReplyDelete
  4. έτσι ακριβώς όπως τα είπες :/

    ReplyDelete
  5. Ξαναδανειστήκαμε με ακριβώς το ίδιο επιτόκιο φίλε giant , αλλά ξαφνικά έπαψε να είναι "ληστρικό". Είναι προφανές, και νομίζω πως έχει γινει ευρέως πλέον αντιληπτό, πως παίζουμε το απολύτως τελευταίο μας χαρτί. Πρέπει πάσει θυσία να μείνουμε μέσα στα νούμερα που υποσχεθήκαμε. Ναί, όλα τα μέτρα οδηγούν σε πληθωρισμό και ύφεση. Αν κρατήσει μόνον μερικά χρόνια θα είμαστε τυχεροί.

    Η πρώτη κρατική περικοπή που πρέπει να γίνει είναι εκείνη των παπάδων - υπαλλήλων. Την εκκλησία πρέπει να την πληρώνουν τα μέλη της. Λυπάμαι για τους υπόλοιπους που χάνουν κάποιο εισόδημα. Δυστυχώς όλοι μας θα την πληρώσουμε. Καλό σου Πάσχα:)

    ReplyDelete
  6. Καλώς τη φίλη trol, σιώπησε λίγο το μπλόγκ σου, η φυσική κόπωση του χρόνου φαίνεται, εμφανής σε όλους. Ναί, όταν τελειώσει η ελληνική κρίση πολλά θα έχουν αλλάξει. Ελπίζω όχι και η αγάπη για την Ευρώπη των λαών. Καλό Πάσχα!

    ReplyDelete
  7. ...δηλαδή πλησιάζουμε στην ώρα που θα έχει επί τέλους σημασία η ερώτηση: "ποιός κέρδισε τον Β' παγκόσμιο πόλεμο μπαμπα;"

    ReplyDelete
  8. Φαίνεται φίλε thinks πως η Γερμανία παρόλο που ηττήθηκε, πάλι ήταν με τους κερδισμένους. Το μέλλον της Ευρώπης θα έχει ενδιαφέρον. Δεν πιστεύω πως το ευρωπαικό όραμα θα ξεφτίσει, μάλλον η διεύρυνση τέλειωσε για τώρα καθώς προτεραιότητα έχουν τα του οίκου. Καλό σου Πάσχα!!

    ReplyDelete
  9. Αχ Λόκους μου, το όραμα καλά πάει... το θέμα είναι ότι πολοί δε είχαν πάρει χαμπάρι ποιανού ήταν το όραμα... Καλή Ανάσταση! Έχεις κάνει Ανάσταση στην Annunciation του Brockton?

    ReplyDelete
  10. Το περίεργο Λόκους είναι ότι έχω μερικούς μήνες που έχω γράψει αρκετά ποστ και μάλιστα ιδιαίτερα μακροσκελή. Δεν έχω ιδέα και δεν ξέρω γιατί δεν πατάω μετά το Publish. Σίγουρα έχω πέσει σε μια γενικότερη σιωπή στη ζωή μου αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Το μυαλό μέσα εξακολουθεί να βράζει και ίσως ακόμη πιο έντονα. Η διαδικασία -του να γράφεις και να απελευθερώνεις κάποιες, όποιες, σκέψεις- το ίδιο λυτρωτική, -είτε published, είτε όχι. Να το παρατήσω το βλογάκι ακόμη δε νομίζω και φαντάζομαι κάποια στιγμή μερικά πράγματα θα τα ξανα-μοιραστώ.

    Η λατρευτική βδομάδα είναι από τις πιο ωραίες εβδομάδες του χρόνου. Ελπίζω όσο μπορείς να βρίσκεις χρόνο και χώρο να την παρακολουθήσεις όπως της αξίζει. - Η καθόλου χριστιανή τρολ.

    Καλή Ανάσταση να έχετε :)

    ReplyDelete
  11. Πολλοί Ελλήνες κατηγορούν τους Γερμανούς αλλά διαφωνώ. Αν εμείς είμασταν στην θέση τους, δηλαδή να δουλεύουμε και να πληρώνουμε, και στην θέση της Ελλάδας άλλες χώρες, ας πούμε Βαλκανικές, πως θα αντιδρούσαμε;

    Η Γερμανία έχεσε το Β'ΠΠ αλλά κέρδισε την ειρήνη και αυτό είναι σημαντικότερο.

    ReplyDelete
  12. Η ΕΕ ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της ηπείρου μας, νομίζω φίλε thinks. Το όραμα ανήκει στον γαλλογερμανικό άξονα, και όσο αυτό ο άξονας κρατάει υπάρχει και Ευρώπη. Ισως βέβαια υπάρξουν και αλλαγές. Όπως λέω και στο πόστ, πιθανώς η Γερμανία να προωθήσει κάποια άλλη σύνοδο κορυφής, με νέους κανόνες. Και σωστό θα ήταν.

    Οχι, στην Annunciation του Brockton δεν έχω πάει ποτέ μου, γενικα στο Brockton δεν με πολυβγάζει ο δρόμος. Συνήθως επισκέπτομαι μικρά εκκλησάκια με φίλους. Τις ευχές μου.

    ReplyDelete
  13. Συμφωνώ trol, η διαδικασία είναι όντως λυτρωτική, κάνω ακριβώς το ίδιο. Είναι στιγμές έμπνευσης που μια ανάρτηση γίνεται γρήγορα, και άλλες που η σκέψη κολλάει για καιρό.

    Μου αρέσει η τελετουργία του Πάσχα και το βυζαντινό κείμενο. Τα στοιχεία που ψάχνω δεν είναι θρησκευτικά, αλλά αισθητικά. Αυτά, θα τα ψάξω και φέτος. Καλό Πάσχα και σε σένα.

    ReplyDelete
  14. Φίλε Γιάννη, ουδέποτα κατηγόρησα τη Γερμανία, και συμφωνώ μαζί σου. Και μείς στη θέση τους θα κάναμε το ίδιο. Αυτή τη στιγμή, η Γερμανία απαιτεί ελέγχους και πειθαρχία παντού. Και αυτό χρειάζεται. Η Γερμανία δεν είναι εκείνη του πολέμου, όπως συχνά επιμένουν πολλοί. Είχε τη δύναμη να γυρίσει σελίδα.

    Σου εύχομαι ολόψυχα καλό πάσχα.

    ReplyDelete
  15. Οδεύουμε ολοταχώς για τον πάτο.

    ReplyDelete
  16. Εν μέσω κερδοσκόπων, Γερμανίας, Νομισματικού και άλλων τεράτων, ας τηρήσουμε φίλε hachaday την απαράμιλλη ψυχραιμία μας, γιατί αυτοί θα μας παλαβώσουν. Είναι προφανές οτι κανείς δεν καταλαβαίνει τί ακριβώς είναι το "πακέτο στήριξης", τι ρόλο θα παίζει η Ευρώπη και το Νομισματικό. Εμείς όμως ξέρουμε οτι έχουμε τώρα Πάσχα και πρέπει να το χαρούμε. Τις ευχέ μου λοιπόν, και καλό φαγοπότι!!

    ReplyDelete