Θα μου επιτρέψετε ενα πόστ για μια πόλη που αγαπώ ιδιαίτερα, το Μεσολόγγι. Δεν γνωρίζω πόσοι έλληνες το έχουν επισκεφθεί, και λόγω πολύχρονης απουσίας απο την πατρίδα πόσοι απο τους συμπατριώτες μου αναγνωρίζουν πλέον άν υπάρχει κάποια αξία στην έννοια της εθνικής γιορτής της 25ης Μαρτίου. Ζούμε όμως, κατα τη γνώμη μου, ακόμα, στην εποχή του Κράτους-Εθνους, μέσα απο το οποίο χτίζονται, ακόμα, οι κοινωνικές και ιστορικές μας συνειδήσεις. Και μέσα σ' αυτό το ιστορικό πλαίσιο, η Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι ενα αναμφισβήτητο ιστορικό γεγονός.
Ναί, οι Ελληνες ξεσηκώθηκαν κάποτε πραγματικά κατά των Τούρκων, ήταν το 1821 μια εποχή εθνικών επαναστάσεων, και ανεξαρτησίας. Η δική μας επανάσταση ζυμώθηκε ιδεολογικά απο μια ελίτ της ομογένειας που με την πάροδο του χρόνου δημιούργησε και ενα ελλαδικό δίκτυο υποστήριξης. Η επανάσταση ήταν υπαρκτή, όσο υπαρκτή ήταν και κατα την ίδια χρονική περίοδο και η λατινοαμερικανή επανάσταστη του Simon Bolivar, που την ίδια εποχή δημιούργησε την Gran Colombia. Ηταν εποχή επαναστάσεων, ή αν θέλετε κάποιου New World Order.
Αν λοιπόν διακατέχεστε απο μια ιστορική (αν όχι απαραίτητα εθνική) συνείδηση, θα σας πρότεινα να επισκεφτείτε το όμορφο Μεσολόγγι που βρίσκεται κάπου 3 ώρες απο την Αθήνα. Στο κέντρο της πόλης, στο όμορφα ανακαινισμένο Δημαρχείο, θα βρείτε μια πανέμορφη συλλογή απο ζωγραφικούς πίνακες καί άλλα ιστορικά κειμήλια απο την εποχή της Επανάστασης. Ενα μικρό και αξιόλογο μουσείο.
Η Ελληνική Επανάσταση συγκίνησε πράγματι πολλούς καλλιτέχνες και διανοούμενους ανα τον κόσμο, και πολλοί ήρθαν και εθελοντές στο Μεσολόγγι που τότε βίωνε απανωτές πολιορκίες απο τις Τουρκικές δυνάμεις. Ηταν ενας πόλεμος Ανεξαρτησίας. Αντίθετα στις διάφορες εκδοχές και ερμηνείες που προάγονται σήμερα ως "προοδευτικές" ή "αναθεωρητικές" (δεν εκανε "ταξικό αγώνα" ο Κολοκοτρώνης), δεν υπάρχει κανένα ιστορικό λάθος στη διαπίστωση πως ο ευρύτερος πολιτισμός του Ελλαδικού χώρου, έγινε γνωστός παγκοσμίως απο δυτικούς διανοούμενους.
Οι αρχαίοι συγγραφείς των Ελλήνων, οι κλασσικοί, υπήρχαν σε οργανωμένες μεταφράσεις στην Ευρώπη, πολύ πρίν δημιουργηθούν αντίστοιχες ελληνικές εκδόσεις. Ο,τι πολιτιστικό γεννήθηκε ποτέ στη χερσόνησο της Ελλάδας, έγινε παγκόσμια συνείδηση και προάχθηκε απο την ευρωπαϊκή δυτική ελίτ πριν ακόμα οι Ελληνες αποκτήσουν την ανάλογη ιστορική συνείδηση. Η επανάσταση του 1821 ήταν ελληνική καθώς και ευρωπαϊκή υπόθεση.
Εκτός απο το μουσείο της Επανάστασης, η πόλη του Μεσολογγίου διαθέτει και μερικές πανέμορφες εκκλησίες, την Αγία Παρασκευή (της φωτογραφίας), τον Αγιο Παντελεήμονα και τον Αγιο Σπυρίδωνα (πολιούχο), όπου χωρίς να είναι αναγκαία κάποια θρησκευτικότητα ή ύπαρξη μεταφυσικών ανησυχιών, μπορείτε να απολαύσετε την αισθητική της ελληνικής ορθόδοξης κατάνυξης, τον Βυζαντινό λόγο του Ευαγγελίου, τον μακρόσυρτο βυζαντινό ψαλμό που έρχεται απο τους αιώνες, και τα διάφορα στοιχεία της Βυζαντινής εικονογραφίας. Και τα εννοώ όλα αυτά όχι ως θρησκευτικά στοιχεία, αλλα ως λογοτεχνικά, λαογραφικά και αισθητικά στοιχεία του πολιτισμού μας.
Σε απόσταση αναπνοής απο το κέντρο της πόλης, υπάρχει επίσης και ο Κήπος των Ηρώων. Είναι ενα πολύ όμορφο πάρκο που περιέχει αγάλματα πολλών αγωνιστών του 21, του Μπότσαρη, του Λόρδου Βύρωνα, καθώς και πολλά συμβολικά γλυπτά που τιμούν την Ελληνική Επανάσταση. Στο χώρο αυτό, ο καλόγερος Χρίστος Καψάλης, πυρπολήθηκε πρίν την Εξοδο του Μεσολογγίου μαζί με ενα πλήθος γυναικόπαιδα, μιά πράξη που αναπαράγεται θεατρικά κάθε χρόνο απο τους ντόπιους, την παραμονή της Κυριακής των Βαίων. Στο φετινό εορταστικό πρόγραμμα, υπάρχουν ιστορικές και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που θα σας ικανοποιήσουν αισθητικά, λογοτεχνικά και ιστορικά.
Πέραν του γνωστού Λόρδου Βύρωνα, του οποίου αναφορές θα βρείτε παντού στο Μεσολόγγι, ανάμεσα στα θύματα της Εξόδου του Μεσολογγίου, υπήρξαν και κάποιοι Γερμανοί. Προφανώς το γερμανικό γονίδιο δεν είναι μόνον ναζιστικό όπως εικάζεται απο πολλούς σήμερα, και μαζί με τις γερμανικές μεταφράσεις των ελληνικών κειμένων της αρχαιότητας, φαίνεται πως μερικοί έδωσαν και αληθινό αίμα στην υπόθεση της Ελληνικής Επανάστασης. Στην πρίν του Focus εποχή, κάποιοι ιδεολογικοί φίλοι της Ελλάδας ήρθαν προσωπικά στο πολιορκημένο Μεσολόγγι (που τότε υπέφερε απο τρομερές εντερικές και άλλες λοιμώξεις), απλά γιατί το ήθελαν. Κάποιοι πέθαναν εκεί. Το πόσο αξίζει η προσφορά τους, θα το κρίνετε μόνοι σας.
Η πόλη θα σας ανταμείψει διπλά αν ενδιαφέρεστε και για άλλα ιστορικά πρόσωπα που σημάδεψαν την πατρίδα. Το Μεσολόγγι υπήρξε τόπος καταγωγής του Κωστή Παλαμά και σήμερα υπάρχει εκεί ενα αντίστοιχο μουσείο. Και προσωπικά, θα σας πρότεινα και μια επίσκεψη, έστω φωτογραφική, στον τόπο κατοικίας ενός σπουδαίου Ελληνα, του Χαρίλαου Τρικούπη, ενός ανθρώπου που αγωνιούσε για την ανάπτυξη αυτού του τόπου, του ηγέτη που παρόλο που μάς πτώχευσε κάποτε, κανείς δεν αναρωτήθηκε συνωμοτικά "που πήγαν τα λεφτά" της εποχής. Στο ίδιο ιστορικό πάνθεον με τον Καποδίστρια και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο αριστοκράτης Χαρίλαος Τρικούπης χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο της σιδηροδρομικό δίκτυο, ενα μεγάλο οδικό δίκτυο (που παρόλα τα ευρωπαϊκά λεφτά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί), μια σειρά απο σύγχρονα λιμάνια, την διώρυγα της Κορίνθου, και άλλα.
Ανήκει το Μεσολόγγι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, σε μια σειρά πόλεων που αν τις είχαν οι Γάλλοι, ή οι Αμερικανοί, θα αποτελούσε μια πηγή εθνικού πλούτου και ενα απέραντο μουσείο ιστορίας. Ο τουρισμός και μόνον θα αρκούσε για να συντηρήσει την τοπική οικονομία, καθώς ενα οργανωμένο μάρκετινγκ θα έφερνε εκεί ανθρώπους απο όλο τον κόσμο. Η μικρή πόλη της αρμύρας διαθέτει και μια σειρά απο πολύ ευχάριστους πεζόδρομους με ταβερνάκια, καφετερίες, καθώς και πολλά όμορφα παλιά νεοκλασσικά αρχοντικά, που με χαρά διαπιστώνω πως σήμερα ανακαινίζονται με μεράκι.
Για το Μεσολόγγι, έχω γράψει και παλιότερα. Είναι μια υπέροχη παιδική ανάμνηση ποιότητας, που θα την κουβαλώ μέσα μου για πάντα. Να αναφέρω κλείνοντας το πόστ, πως εκτός απο τα ιστορικά στοιχεία, το όμορφο Μεσολόγγι διαθέτει και μια πανέμορφη λιμνοθάλασσα, καθώς και το καλύτερο ηλιοβασίλεμα που είδα ποτέ μου. Και αυτή την Κυριακή των Βαίων, 28 του Μάρτη, πιστεύω πως μια ολιγοήμερη εκδρομή θα σας γέμιζε με ωραίες εικόνες ελπίδας και ομορφιάς.
---------------------------------------------
All pictures by Locus Publicus, free for pubic use
Μεσολόγγι
---------------------------------------------
Νάρκες
-
*Μετά τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, οι ΗΠΑ έδωσαν στην Ουκρανία το
ελεύθερο να χρησιμοποιήσει νάρκες κατά προσωπικού στις επιχειρήσεις
εναντίον της ...
16 hours ago
ωραία πόλη, με τραγική ιστορία και φιλόξενους ανθρώπους! (και ωραία ουζερι και μπαράκια)
ReplyDeleteLocus χθές (24/Μαρ) ήταν η παγκόσμια ημέρα της Ada Lovelace, κόρης του Λόρδου Βύρωνα.
ReplyDeleteΤο Μεσολογγι είναι από τις πόλεις που αγαπω αλλά την τελευταία φορά που περασα απο εκεί καλοκαίρι δυστυχως μυριζε άσχημα.
ReplyDeleteLocus, το Μεσολόγγι ζει στην παρακμή που έφεραν τα ΤΕΙ, τα φρικαλέα "μπαράκια" για φοιτητές στον πεζόδρομο και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια (ομοίως για φοιτητές) που ξεφύτρωσαν παντού σαν μανιτάρια. Θα προτιμούσα τους κατοίκους του ψαράδες, ή καλλιεργητές πορτοκαλιών στον υπέροχο κάμπο που φτάνει ως τον Λούρο.
ReplyDeleteΧαίρομαι που επέστρεψες!
Γειά σου Ria μου. Απο ουζερί και μπάρ, η πόλη ρίχνει το Δουβλίνο! Είναι ενα ευχάριστο σαββατοκύριακο για όσους επιθυμούν να συνδιάσουν ιστορία και καλή διασκέδαση.
ReplyDelete------------------------
Ενδιαφέρουσα προσωπικότητα η κυρία Ada Lovelace φίλε απόγονε. Αντίθετα με τον επαναστάτη και ιδεολόγο πατέρα της, η ίδια φαίνεται πως είχε τρέλλα με τα μαθηματικά και τους αλγόριθμους!!
http://en.wikipedia.org/wiki/Ada_Lovelace
Ε, μια επανάσταση ήταν κι αυτή και μάλιστα πολύ σημαντική ... (αν λάβεις υπόψη επιπλέον ότι την εποχή εκείνη οι γυναίκες απλά μαγείρευαν)
ReplyDeleteΔεν γνωρίζω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με το οποίο σχετίζεται αυτό που αναφέρεις φίλε Αθεόφοβε. Η πόλη απ' ό,τι ξέρω έχει λύσει με επιτυχία τα χρόνια προβλήματα αποχέτευσης που την απασχολούν. Παράπονα εν τούτοις υπάρχουν με κάποια περιβαντολογικά θέματα στο λιμάνι (που χρειάζεται άμεση διόρθωση). Πέραν τούτου, η ύπαρξη της λιμνοθάλασσας φέρνει πολύ υγρασία, και πολλές φορές μια έντονη θαλασσινή μυρωδιά ανακατεμένη με αρμύρα, ιώδιο, και φύκια. Λυπούμαι για την άσχημη εμπειρία:)
ReplyDeleteΤο είχα επισκεφθεί, πριν κάποια χρόνια. Έμεινα κάποιες ημέρες. Με κέρδισε τότε. Έχει μια ατμόσφαιρα δική του και σίγουρα οι θύμησες του τότε βοηθάνε σ' αυτό.
ReplyDeleteΔεν γνωρίζω σήμερα αν έχει αλλάξει.
Καλησπέρα :-)
Φίλε Dormammu φαίνεται πως έχεις καλή γνώση του θέματος και θα συμφωνήσω μαζί σου. Αυτό που αναφέρεις θά άξιζε ένα ολόκληρο πόστ.
ReplyDeleteΜε χρήματα της ΕΕ, η ελληνική πολιτεία (ειδικά το ΠΑΣΟΚ), βρήκε μια ακόμα δικαιολογία για χρηματική αφαίμαξη, και με το πρόσχημα της "παιδείας", έσπειρε την Ελλάδα με τα περίφημα ΤΕΙ, η οργάνωση των οποίων ήταν πρόχειρη και αποσκοπούσε να φέρει φοιτητές και χρήμα στην επαρχία οπου η ανάπτυξη ήταν μηδέν.
Οι ντόπιοι φορείς (δήμαρχοι, παράγοντες), είδαν τα ΤΕΙ σαν ένεση χρήματος στις μικρές τους πόλεις. Βοήθησε και η ελληνική πολιτεία, καταργώντας τις βάσεις εισαγωγής. Τα αποτελέσματα ήταν τα αναμενόμενα. Μαζεύτηκε όλη η φοιτητική σαβούρα στις διάφορες πανεπιστημιακές σχολές μαιμού, τα ενοικια πήραν φωτιά, το μόνο που δούλεψε ήταν τα μπαράκια, καθώς η πόλη έγινε ένα είδος ελληνικού Daytona beach για spring breaks.
Το φαινόμενο έφτασε στο τέλος του όταν (1)η Γιαννάκου ανέβασε τις βασεις εισαγωγείς στο 10 και σταμάτησε να έρχεται η σαβούρα, και (2)όταν οι ίδιοι οι γονείς κατάλαβαν πως μόνον παιδεία δεν ηταν τα ΤΕΙ και σταμάτησαν να στέλνουν τα παιδιά τους.
Το Μεσολόγγι έχει μια δική του αίσθηση φίλη Bάσσια, σωστά το λές. Αρχιτεκτονικά είναι ευχάριστο, ειδικά τα τελευταία χρόνια που έχει κατα πολυ βελτιωθεί. Εχει αρκετό χώρο να επεκταθεί, έχει καλές τετραγωνισμένες λεωφόρους, και γενικά εύκολη και ευχάριστη πρόσβαση στο νερό. Ειναι κατα τη γνώμη μια πόλη που οι Ελληνες αξίζει να ανακαλύψουν. Νάσαι καλά.
ReplyDeleteΤην καλησπέρα μου από την Ελλάδα που πάντα μας πληγώνει.
ReplyDeletehttp://anaptyxiakos.blogspot.com/
Αγαπητέ μου Επενδυτή καλωσόρισες. Σου εύχομαι καλή διαδρομή στην μπλογγόσφαιρα. Αξίζει πράγματι κάθε υποστήριξη στις επενδύσεις του τόπου μας. Δυστυχώς ο Κρατισμός μας έχει βουλιάξει όχι μόνον δημοσιονομικά, αλλά έχει αφαιρέσει και πολλές δραστηριότητες απο τον ιδιωτικό τομέα. Καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα. Θα σε παρακολουθώ.
ReplyDeleteΓια μένα Λόκους το Μεσολόγγι έχει δυστυχώς συνδεθεί με την βασική εκπαίδευση του στρατού.
ReplyDeleteΑπ τα γνωστά 3 προιόντα που αφθονούν στην πόλη σας γνωρίσαμε καλά μόνο το ένα ("κνούπ").
Το 2ο ήταν out of reach(ξέρεις...) και αντί για το 3ο προκρινόταν η κρεωφαγία.
Πέρασα 3 βδομάδες στο πεδίο βολής της Αγριλιάς και έλαβα όλες κι όλες 2 δίωρες εξόδους οι οποίες φυσικά αναλώθηκαν σε ταβερνεία της πόλης.
Μετά ήρθε η μετάθεση και έτσι δεν έχω δει κανένα απ τα μνημεία που αναφέρεις.Οπότε,ιδού πεδίο δόξης λαμπρό...
Επισκέφτηκα το Μεσολόγγι τον Σεπτέμβρη του μακρινού 1991, κάνοντας μια οκταήμερη βόλτα στην Ηπειρο και την Λευκάδα.
ReplyDeleteΕμεινα αρκετές ώρες στην γραφική πόλι,το ήσυχο εκείνο κυριακάτικο πρωινό. Απόλαυσα το καφεδάκι και την βόλτα στο πολύ όμορφο πάρκο των Ηρώων.
Φωτογράφισα και βιντεοσκόπισα τα ενδιαφέροντα σημεία της.
Γνωρίζω φίλε squarelogic το στρατόπεδο που αναφέρεις. Η ζωή του φαντάρου είναι δυστυχώς διαφορετική. Οπως την περιγράφεις. Αντε τώρα, χρόνια μετά, σε κάποια κατάλληλη στιγμή, να σε δούμε και προς τα μέρη μας.
ReplyDeleteΦίλε Γίγαντα, πάνε 20 χρόνια απο τότε, καιρός για επανάληψη. Χαίρομαι που η ανάμνηση ήταν ευχάριστη. Πήγες βέβαια και στο νησί της Λευκάδας, το μέρος που σκοπεύω να ζήσω όταν επιστρέψε κάποτε στην πατρίδα. Φίλε μου, τις ευχέ μου:)
ReplyDelete