Sunday, March 21, 2010

Οι ομογενείς στη Eurovision!

Και επειδή το τραγουδάκι του Αλκαίου που θα πάει Γιουροβίζιον μου την έσπασε πολύ, παραθέτω για αντιπερισπασμό ενα τραγουδάκι που στείλαμε κάποτε με τους ομογενείς φίλους μας στην ελληνική επιτροπή τραγουδιού, για να συμμετάσχουμε στη Eurovision! Δυστυχώς για μάς, η επιτροπή μας έγραψε στα διαπλεκόμενα παπάρια της, και αντί ημών έστειλε τη Βίσση με το γνωστό αριστούργημα του Καρβέλα.

Το τραγούδι της "Παγκοσμιοποίησης" γράφτηκε απο τον φίλο Μάκη, ποιητή εκ Καβάλας και μεγαλοχρηματιστή της J.P.Morgan, και μελοποιήθηκε στο πόδι μετά απο μιά πολεμική διαδήλωση κατά του πολέμου του Ιράκ, στη Νέα Υόρκη. Ηταν ένας στιγμιαίος αυθορμητισμός της αριστερόστροφης αισθητικής αντίληψης του κόσμου που οι φίλοι αποθανάτισαν σε στίχο και μουσική, πριν ξεχωρίσουν και πάλι στις παγκοσμιοποιημένες δουλειές τους.

Ακολούθησε μια ηχογράφηση βάσης (κιθάρα, ρυθμός), σε οκτακάναλο μηχάνημα, και μερικές εβδομάδες αργότερα, ο φίλος Θανάσης που ερμηνεύει το τραγούδι, πρόσθεσε την φωνητική ερμηνεία, κάνοντας ιστοπλοία κάπου στις Μπαχάμες. Πάνω στην αρχική ηχογράφηση, προστέθηκαν αργότερα και άλλα μουσικά όργανα, σε μια μουσική συγκέντρωση στη Βοστώνη. Στην ηχογράφηση συμμετείχαν ενας Βούλγαρος πιανίστας (που έφυγε απο τον Υπαρκτό της Βουλγαρίας άρον άρον,), μια εβραία μουσικός (που γράφει και τραγούδια για τους Παλαιστίνιους), ενας αμερικανός χίππυς που την εποχή εκείνη πηγαινοερχόταν στο μουσουλμανικό Μαρόκο οπου και δούλευε, και μερικοί ντόπιοι υπερδεξιοί ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες που για κάθε νότα που έπαιζαν ήθελαν και πέντε μπύρες. Το βιολί ήρθε (και προστέθηκε αργότερα), απο την Κρήτη, με email!

Ενθουσιώδης υποστηριχτής και παρόν στην ευγενή προσπάθεια, και ο οικοδεσπότης σας, που την εποχή εκείνη πηγαινοερχόταν για δουλειές στη χαροκαμμένη γή της Καλιφόρνιας, και παρόλο που είναι υπέρ της Παγκοσμιοποίησης, εντούτοις συγκινείται αφάνταστα απο την πηγαία έμπνευση εκείνων που έχουν διαφορετικές απόψεις!

Το τραγουδάκι ανήκει στην κατηγορία "επαναστατικά - πιασάρικα", και αφού απέτυχε να πάει στην Eurovision, (στην Αμερική δεν πουλάει καθόλου, o Fidel δεν το θέλει), και μάλλον θα πάει στα αζήτητα, το ομογενειακό γκρουπάκι των παγκοσμιοποιημένων φίλων, ευχαρίστως το προσφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ (και τις άλλες επαναστατικές δυνάμεις), για υπόκρουση σε διαδηλώσεις, κυνηγητά και ξυλοδαρμούς στα Εξάρχεια, καθώς και επαναστατικές αναβάσεις στην Ακρόπολη. Η μουσική προσφέρεται επίσης και για αισθητική υπόκρουση σε βίντεο πανεπιστημιακών καταλήψεων, όπου διάφοροι κουκουλοφόροι σπάνε εργαστήρια σπουδών, αναρχικές σημαίες αναρτούνται στην Πρυτανεία, μολότωφ σκάνε στην αυλή, και ΜΑΤατζήδες ψεκάζονται με Γλέζους και άλλες λαϊκές υπερδυνάμεις.

----------------------------------------------
Παραθέτω μια αρχική και αμοντάριστη ηχογράφηση. Παρακαλώ να μου συγχωρεθεί μία τεχνική ατέλεια - Το τραγούδι καθυστερεί να αρχίσει 20 sec. Για το φετινό τραγούδι της Eurovision, στη φίλη Μερόπη. Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλους τους φίλους μπλόγγερς. Εμείς τελειώσαμε με τον Φεστιβαλίσκο. Καλή διασκέδαση!

13 comments:

  1. ωραίο το τραγούδι, πολύ καλύτερο από το όπα!!!

    ReplyDelete
  2. Πολύ ωραίο το τραγούδι σας, μου θύμισε και λίγο 'νέο κύμα' με την ευαισθησία και τη μελωδικότητά του. Το ψηφίζω δαγκωτό για Γιουροβίζιον!

    ReplyDelete
  3. Locus, να το στείλεις κατά Περισσό μεριά (ΚΚΕ), έτσι και υιοθετηθεί, καθαρίσατε, έχουν χτιστεί καριέρες και καριέρες εκεί....;)
    Με ψευδώνυμο φυσικά!!

    Υγ. Το blogging ωφελεί, στην κατάλληλη δόση πάντα......
    Καλή η μουσική και η φωνή ενδιαφέρουσα, αλλά ο στίχος.....

    ReplyDelete
  4. Είναι σαν να ακούω τον μακαρίτη Γιώργο Ζωγράφο σε μπουάτ να τραγουδάει Μπακαλάκο!
    Λες και είναι γραμμμένο για το φεστιβάλ της νεολαίας του ΚΚΕ.
    Για το φεστιβάλ του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ακουστεί φτάνει να είχε καμία συνεργασία με κάτι πιο εθνικ,συνεργασία πχ με Φελα Κούτι!

    ReplyDelete
  5. Ναι καλά, με τέτοια τραγούδια θέλατε να πάτε γιουροβιζιόν.....
    Μα που ζείτε;

    Και που τα είδατε όλα αυτά που περιγράφετε;
    Εγώ κάτι λαμέ-λαμόγια-λιμοκοντόρους-λεχρίτες βλέπω.

    Locus σπείρετε αληθείς ειδήσεις;

    Καλή εβδομάδα :-)

    ReplyDelete
  6. Πάντως για Γιουροβίζιον, δεν κάνει, αυτό να λέγεται

    ReplyDelete
  7. Καλώς μου τον.... χαίρομαι που βοηθούσης της άνοιξης επανέκαμψες ζωηρός ζωηρός.... το ευρωβιζιονιστικόν άσμα θύμισε, όπως αναφέρθηκε παραπάνω απο τον αθεόφοβο, τις μουσικές της εποχής μας στις τότε μπουάτ...

    ReplyDelete
  8. Για να καλύψω μερικούς, περί τραγουδιού. Είναι τραγούδι πολιτικής προπαγάνδας και περιέχει όλα της τα στοιχεία. "Δραματοποιεί" το σενάριο μέχρι υπερβολής, και κρατάει το μήνυμα σε παιδικό σχεδόν επίπεδο κατανόησης, επαναλαμβάνοντάς το διαρκώς με κάποιο ευχάριστο ρυθμό. Το πόστ γράφτηκε μέσα απο μια διάθεση χιούμορ. Φίλοι μου θα επανέλθω.

    ReplyDelete
  9. Που είναι το τραγούδι; Ψάχνω να το ακούσω αλλά δε βλέπω player. Καλησπέρες.

    ReplyDelete
  10. Ria μου γειά σου. Και καλά εμείς είμαστε ερασιτέχνες, αλλά δές το βγάζουν οι επαγγελματίες!! Νάσαι καλά.

    ---------------------------
    Φίλε Γεράσιμε ευχαριστώ για τον θετικό ψήφο. Εμείς βεβαίως κάναμε απλά την πλάκα μας. Ο,τι και νάναι η Γιουροβίζιον στερείται χιούμορ. Μας κατατρόπωσε ο τρομερός Καρβέλας:)

    ---------------------------
    Οπως λέω και πιο πάνω φίλε glam,πρόκειται για τραγούδι πολιτικής προπαγάνδας που "δραματοποιεί" ενα μήνυμα μέχρι υπερβολής, και το κρατάει απλό, σχεδόν παιδικό. Υποπτεύομαι όμως πως ούτε ο Περισσσός ενδιαφέρεται. Εχει άλλους, ντόπιους, που δουλεύουν και full-time!

    ---------------------------
    To αλλάζουμε το τραγούδι φίλε Αθεόφοβε, αν πηγαίναμε Γιουροβίζιον, το Υπουργείο Πολιτισμού θα μας έδινε και κανα εκατομμύριο ευρά για βελτιώσεις. Ετσι μαθαίνω έγινε και με την Βίσση! Πάντως ο Αλέξης χρειάζεται ενα πιασάρικο για το κόμμα. Τόσοι αγώνες αδερφέ μου.

    ---------------------------
    Τίποτα δεν σπέρνουμε φίλη Βάσσια, την πλάκα μας και τον χαβαλέ μας κάναμε. Σιγά μην θέλαμε Γιουροβίζιον:)

    ---------------------------
    Απόρριψη Αθηνάμου. Σκεφτήκαμε να δοκιμάσουμε ενα Βραζιλιάνικο μπιτάκι, αλλά η ιδέα δεν πέρασε. Ασε που χάσαμε και τις επιδοτήσεις:)

    ---------------------------
    Γειά σου Μαρία μου, τα παιδιά της μουσικής έχουν την ίδια ηλικία με μένα (45-48), και πολλά απο τα ακούσματά τους είναι ακούσματα μπουάτ. Οι άλλοι, οι ελληνοαμερικανοι, δεν ξεχωρίζουν Σαββόπουλο απο Καλαματιανό. Τις ευχές μου.

    ---------------------------
    Γειά σου φίλε Hackaday. Καλή διασκέδαση. Το απλετάκι κάνει κόλπα μερικές φορές. Πάντως προσφέρει και δυνατότητα download.

    ReplyDelete
  11. Φίλε locus,το κομμάτι αποτελεί την πραγματική παγκοσμιοποίηση.
    Είναι η παγκοσμιοποίηση των ανθρώπων.
    Η άλλη είναι των τεράτων.

    ReplyDelete
  12. Σωστή παρατήρηση φίλε rvagos,χαίρομαι που το τόνισες, αυτό θέλησα και εγώ να δώσω μέσα απο το κείμενο. Ο,τι πράγματι αξίζει. Νάσαι καλά.

    ReplyDelete