Wednesday, April 28, 2010

Ερχεται η νέα εποχή

Δεν γίνονται διαπραγματεύσεις, προς θεού. Βουλιάζει η Ευρώπη απο τα piggies. Ας κατανοήσουμε το πρόβλημα στρατηγικά. Η ενωμένη Ευρώπη είναι στρατηγικό δημιούργημα Γαλλίας και Γερμανίας που άφησαν πίσω τους τις εποχές των πολέμων και προχώρησαν στην ενοποίηση μιας ηπείρου που "αυτοκτόνησε" ιστορικά δύο φορές μέσα σε έναν αιώνα. Το κέντρο βάρους του παγκόσμιου Καπιταλισμού μετατοπίστηκε τότε πρός την Αμερική και σταθεροποιήθηκε τελικά στο τρίπολο Αμερική - Γερμανία - Ιαπωνία. Σήμερα ο παγκόσμιος Καπιταλισμός μετατοπίζεται σιγά σιγά προς την Κίνα, τη μόνη χώρα με διψήφια ανάπτυξη και εμπορικό πλεόνασμα. Ολοι η άλλοι βρίσκονται σε κρίση.

Η Ευρώπη ανέκαμψε μερικώς. Το όραμα ήταν άλλωστε τεράστιο. Η Γαλλία (πυρηνική και πολιτική δύναμη) ενώθηκε με τη Γερμανία, (τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης), φτιάχνοντας μια τεράστια πολιτική και οικονομική ένωση κρατών. Οι μικροί σταθεροποιήθηκαν πολιτικά και οικονομικά. Σταμάτησαν έτσι ο περιφεριακές δικτατορίες και οι πόλεμοι. Η Γερμανία χρηματοδότησε το μεγαλύτερο μέρος του οράματος. Σήμερα, η Ευρώπη (κυρίως δηλαδή η Γερμανία), καλά θα κάνει να δημιουργήσει ενα emergency fund τουλάχιστον ένός τρις ευρώ, για μια ενδεχόμενη γενικότερη κρίση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Καπιταλισμού στο μέλλον θα είναι η κρίση της φούσκας των εθνικών χρεών. Και δεν είναι μόνον τα piggies. Αν συντονιστεί η κρίση χρέους πολλών κρατών μαζί, η νέα φούσκα θα τινάξει όλο τον κόσμο στον αέρα.

Αν η Ελλάδα δεν υπογράψει το "πακέτο στήριξης" τώρα, θα την τσακίσουν. Αν κάνει στάση πληρωμών, θα την τσακίσουν χειρότερα. Αν υπογράψει και συμμαζευτεί, θα υποφέρει για μια δεκαετία και πιθανότατα να επανέλθει. Το τριετές προστατευτικό πρόγραμμα έχει δύο σκοπούς. (1) Να δημιουργήσει ενα βιώσιμο ελληνικό σύστημα (αν μπορέσουμε εμείς οι Ελληνες), και (2) να δώσει χρόνο στην Ευρώπη να δημιουργήσει νέους μηχανισμούς ελέγχου των μελών της. Εναν γερμανοκεντρικό μηχανισμό. Ολα στην Ευρώπη θα ξαναορισθούν σε επίπεδο κορυφής. Θα δημιουργηθούν μηχανισμοί αποβολής μελών, σκληρότεροι όροι συμμετοχής στην ένωση, νέο διοικητικό καταστατικό, δημοσιονομικοί έλεγχοι. Το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα είναι να υπογράψει το "πακέτο στήριξης". Είναι πράγματι μονόδρομος. Αν δεν τα καταφέρει, και κάνει στάση πληρωμών σε 3 χρόνια, πιθανώς να την "μοιράσουν" σε στύλ αποικίας 19ου αιώνα. Δεν έχουμε πλέον καμμία άλλη επιλογή.

Εμείς οι Ελληνες έχουμε τώρα πολλά να δούμε και να κάνουμε. Πρέπει να επανιδρύσουμε το Κράτος μας, πρώτα καταργώντας το. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε. Και να επαναλάβω τη μόνη πρόβλεψη που τολμώ να κάνω. Δεξιά στην Ελλάδα δεν υπάρχει, και ούτε θα δημιουργηθεί στο μέλλον. Ο Αντωνάκης θα αλλάξει λίγο το μαντρί, αλλά ουσία μηδέν. Και οι επερχόμενες δυναμικές θα τσακίσουν εντελώς την Αριστερά, κυρίως το ΚΚΕ. Είναι μια ιστορική εκκρεμότητα. Τα πολιτικά "πρίσματα ερμηνείας" αριστεράς και δεξιάς είναι άλλωστε ξεπερασμένα, κυρίως στην Ελλάδα, τόσο για την κατανόηση του νέου κόσμου, όσο και για στρατηγικούς σχεδιασμούς. Αριστερά και Δεξιά στην Ελλάδα καταναλώνονται σε επίπεδο θυμού. Το ΠΑΣΟΚ θα διαλυθεί και θα πάρει μιά άλλη μορφή. Ο Γιώργος είναι περσόνα τριετίας και καλά θα κάνει να το συνειδητοποιήσει.

Το ΔΝΤ Θα είναι μια μορφή δικτατορίας. Μέσα σ' αυτή τη συμφορά μας, εκτός απο το σάπιο Κράτος,ελπίζω να απαλλαγούμε και απ' όλες τι παθογενείς ιδεοληψίες που μας βασανίζουν. Δεν είμαι σίγουρος πως το πολιτικό μας σύστημα θα εξυγιανθεί στο μέλλον. Η Ρωσία του Γιέλτσιν κατέληξε σε ενα είδος μαφιοκρατίας. Πόσο μάλλον που εμείς δεν διαθέτουμε ούτε κάν μια συλλογική βάση ηθικής (όπως η Γερμανία τον Προτεσταντισμό), ούτε και θέλουμε κατα μεγάλο ποσοστό να είμαστε Δύση. Αλλά δεν έχουμε πιά επιλογές, ούτε είμαστε κάν υπολογίσιμη δύναμη. Στην καλύτερη περίπτωση, η οικονομική δικτατορία των ξένων μπορεί να λειτουργήσει καθαρτικά για τις ιστορικές μας παθογένειες. Ολα αυτά θα τα δούμε σε 3 χρόνια. Το καλό της υπόθεσης έιναι οτι δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολύ. Καλό κουράγιο.

6 comments:

  1. Ποιός θα είχε συμφέρον να τινάξει όλες τις οικονομίες του κόσμου στον αέρα?

    ReplyDelete
  2. Κανείς βέβαια Άθηνά, αλλά αυτά δείχνει ο οικονομικός κύκλος σήμερα. Ολες οι αναπτυγμένες χώρες του κόσμου σήμερα έχουν τεράστια χρέη. Μόνον η Αμερική έχει συνολικό εξωτερικό χρέος 13 τρις δολλάρια. Και όλοι είναι στις αγορές. Μια ωρολογισκή βόμβα΄χρέους.

    Ορίστε
    http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?v=94&c=gr&l=en

    ReplyDelete
  3. Αυτό που είδα, είναι παράλογο.
    Τι δεν κατάλαβα?

    ReplyDelete
  4. Αθηνά, συγγνώμη για το μπέρδεμα. Κατα λάθος έστειλα το λίνκ. Κάτι στατιστικές κοιτούσα.

    ReplyDelete
  5. Εγκλημα μεγατόνων φίλε begar2. Μόνον οι βλάκες καταλήγουν να φέρνουν δανειστές που να τους κουμαντάρουν το σπίτι τους. Και μάλιστα τόσο γρήγορα και πονηρά. Ελπίζω να βγούμε στην επιφάνεια κάποτε. Και να μην σκοτωθούμε μεταξύ μας.

    ReplyDelete
  6. Aς μείνει το κείμενο εδώ για μελλοντική αναφορά μιας προσωπικής θεώρησης, κι ας πιαστούμε απ' όπου μπορούμε. Αρχίζει απο αύριο μια νέα εποχή.

    ReplyDelete