Wednesday, April 7, 2010

Τρείς αισθητικές

Τρείς φωτογραφίες τραβηγμένες την άνοιξη. Τρείς διαφορετικές αισθητικές ενός πανέμορφου κόσμου που τα ταξίδια μας δίνουν την ευκαιρία να απολαύσουμε. Η μεσογειακή Ιταλία, πανέμορφη και μουσειακή, απεικονίζει την Ευρωπαϊκή αίσθηση μέσα απο την αρχιτεκτονική της, τα χρώματά της, και τη γενική αισθητική της. Εχω χρόνια να την επισκεφτώ, τελευταία ανάμνηση η πραγματικά υπέροχη Ρώμη, ενα ζωντανό μουσείο ιστορίας και τέχνης. Τις τελευταίες μέρες, ενα παλιό και σπάνιο βιβλίο, με θέμα τις μυστικές βιβλιοθήκες του Βατικανού, με έχει απορροφήσει στα βραδινά μου διαβάσματα. Οταν το τελειώσω, θα μοιραστώ μαζί σας και ένα σχετικό πόστ. Ο τεράστιος πολιτιστικός πλούτος της Ευρώπης, παρά τις τεράστιες καταστροφές των πολέμων, παραμένει ακόμα ενας πόλος έλξης για εκατομμύρια ανθρώπους. Ενα υπέροχο ταξίδι για την υποδοχή της άνοιξης.

Στην αντιπέρα όχθη, μια μοντέρνα και ανοιχτή κοινωνία, ευχάριστος προορισμός για εκατομμύρια ανθρώπους στην αιώνια αναζήτηση για κάποιο El Dorado της ελπίδας. Απ' όλα τα μέρη αυτού του κόσμου, η Καλιφόρνια διατηρεί ακόμα την αίγλη της "νέας γής", με ενα γλυκό μεσογειακό κλίμα, και εναν δυναμισμό προόδου, αυτοσχεδιασμού και εφευρετικότητας που γεμίζει συνεχώς τον κόσμο με νέες ιδέες, τεχνολογίες και προϊόντα που εκπλήσσουν. Το πιο ελιτίστικο και προοδευτικό μέρος του Νέου Κόσμου, διεκδικεί την πρωτιά του απο την ιστορική Νέα Υόρκη, πρώτο μεγάλο προορισμό της τεράστιας μετανάστευσης που ξεκίνησε αρχικά απο την Ευρώπη προς τον Νέο Κόσμο.

Ανοιξη στο Τόκιο. Η πεντακάθαρη Ιαπωνία, κλειστή για αιώνες σε εξωτερικούς επισκέπτες, ενας πολιτισμός εντελώς έξω απο τις δυτικές ιδεοληψίες και διαστάσεις, προσφέρει μια ξεχωριστή αίσθηση στον επισκέπτη. Με μια υπερμοντέρνα τεχνολογική πρόσοψη που συχνά ξεγελάει, η Ιαπωνική κοινωνία διατηρεί ακόμα μια τρομερή ισορροπία ανάμεσα στις πολιτιστικές και ιστορικές της δομές, (φορτωμένες με μυστηριώδεις τελετουργίες και συμβολισμούς), και στον άκρατο μοντερνισμό των μεταπολεμικών χρόνων. Η Φύση, ειναι για τους Ιάπωνες ένας Θεός, που την άνοιξη απεικονίζεται στους υπέροχους μανικουρισμένους κήπους της και στη λιτότητα της ασιατικής αισθητικής. Ενα τέλειο παράδειγμα μιας κοινωνίας απόλυτα συμφιλιωμένης με τη βαριά ιστορική της κληρονομιά, και τις απαιτήσεις του μοντέρνου κόσμου. Και ένα μοναδικό σε εμπειρίες ταξίδι.

------------------------------------------
Picture by Locus Pubicus, free for public use
Φωτογραφίες της Ανοιξης

------------------------------------------

6 comments:

  1. Για Ρώμη και Καλιφόρνια συμφωνώ και προσυπογράφω. Για Ιαπωνία, θα περιμένω πρώτα να την επισκεφθώ.

    ReplyDelete
  2. θα συμφωνήσω με dormammu.Η Ρωμη σε μαγεύει κάθε φορά: η απόδειξη πως μια ιστορική πόλη μπορεί νάναι ζωντανό μουσείο αλλά και ζωντανή πόλη.
    Περιεργως,τις μέρες του Πάσχα διάβασα και γω ενα μυθιστορημα σχετικό με τις τοιχογραφίες του Λεονάρντο και τους θρησκευτικούς πολέμους της "αγίας" καθολικής εκκλησίας,του ισπανού Χαβιέρ Σέρρα...πολύ ενδιαφέρον.
    Πές μας τίτλο και συγγραφέα του βιβλίου που διαβάζεις.
    Το Φρίσκο,και η Καλιφόρνια γενικότερα είναι μαγευτικό.Ο δυναμισμός και η αίσθηση του οτι όλα είναι δυνατά είναι κάτι που δεν ξεχνιέται.
    Απότι ακούω όμως και κει υπάρχουν σημαντικά προβλήματα με το έλλειμμα και τα συνταξιοδοτικά ταμεία.
    Για την Ιαπωνία,επιφυλάσσομαι και γω καθώς παραμένει ενα μακρινό όνειρο που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μισοκαλυφθεί με κανένα τουριστικό 10μερο τουρ...την εποχή των εξερευνήσεων(20+...) δεν φαινόταν μέσα στις προτεραιότητες και έτσι δεν επιδιώχθηκε η βιωματική εξερεύνηση της.
    Τις καλημέρες μου.

    ReplyDelete
  3. Xαίρομαι για την επιβεβαίωση φίλε Dormammu, και τα δύο είναι μέρη που έχουν πολλά να δώσουν, το καθένα για τους λόγους του διαθέτει αυθεντικότητα και πνεύμα. Η Ιαπωνία είναι μια τρομερή χώρα. Εκεί που δεσπόζει παντού η τεχνολογία, ξαφνικά ερχονται οι εργάτριες στη δουλειά με τα κιμονό. Φοβερό.

    ------------------------------------
    Oύτε και εγώ είχα την Ασία στις προτεραιότητές μου φίλε Squarelogic, αλλά μου έτυχαν μερικές δουλειές εκεί, και ανακάλυψα κάτι που ειναι μαγικό. Ξέρω πολλούς που αναζητούν πιά στην Ασία ό,τι νομίζουν πως έχει χαθεί στον δυτικό κόσμο. Δύσκολες κουλτούρες, και χρειάζονται πολύ χρόνο να τις κατανοήσεις.

    Αντίθετα, η Ευρώπη είναι νομίζω σπίτι μας, και η Ιταλία είναι μια χώρα που κατάφερε να διατηρήσει την υπέροχη αρχιτεκτονική της. Η δε ιταλική φινέτσα, ομολογώ, είναι πρώτη σε όλα. Και η Καλιφόρνια, όαση μέσα στην συντηρητική Αμερική. Πράγματι ο δυναμισμός της ειναι τρομερός. Συμφωνώ πως τώρα έχει και πολλά προβλήματα. Οι άστεγοι του Σάν Φρανσίσκο ξεπέρασαν φέτος τις 10 χιλιάδες.

    Το βιβλίο που διαβάζω, δεν ξέρω αν τυπώνεται ακόμα, και αν υπάρχει πουθενά στο ίντερνετ. Το βρήκα σε κάποιο παλιό βιβλιοπωλείο στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Με έχει μαγέψει. Παραθέτω τα στοιχεία του:

    The Secret Archives of the Vatican
    Maria Luisa Boggeri Ambrosini
    (with Mary Willis)

    First Published 1969, Little Brown & Co.
    Republished in 1996 by Barnes @ Noble (US)

    ISBN: 0-76070-125-3

    ReplyDelete
  4. Εντόπισα ίδιο ακριβώς βιβλίο στα Google Books. Ολόκληρο το κείμενο, δεν λείπει απολύτως τίποτα.

    http://books.google.com/books?id=0Cc9A9_DIQ4C&pg=PP8&lpg=PP8&dq=The+Secret+Archives+of+the+Vatican,Maria+Luisa+Boggeri+Ambrosini&source=bl&ots=E20cJtQxo0&sig=Y5GycoLEfMgBubj2mfChiouOzUY&hl=en&ei=QJS-S-7pEcL38Abh7ZnrCA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=10&ved=0CC0Q6AEwCQ#v=onepage&q&f=false

    ReplyDelete
  5. Και έτσι (για ευκολία)-
    The Secret Archives of the Vatican
    Maria Luisa Boggeri Ambrosini

    ReplyDelete
  6. Επανορθώνω το προηγούμενο σχόλιο. Απο το ηλεκτρονικό βίβλιο του Google book που παραθέτω, λείπουν πολλές σελίδες, καθώς και το φωτογραφικό ένθετο που υπάρχει στο τυπωμένο βιβλίο.

    ReplyDelete