Monday, October 19, 2009

Να περάσουν και οι φίλοι;

Κάπου 1200 εκλογικά τμήματα θα στηθούν στη χώρα για να υποδεχθούν τους νεοδημοκράτες που θα ψηφίσουν τον νέο πρόεδρο του κομματος. Στο μεταξύ διάστημα, θα συσταθούν εκλογικοί κατάλογοι στους οποίους θα γράφονται τα μέλη του κόμματος, οι συμπαθούντες, οι "φίλοι", και προφανώς και ... οι αντίπαλοι.

Το καινούργιο σύστημα ψήφισης του αρχηγού της ΝΔ απο την Βάση, είναι μια ακόμα λαϊκή επινόηση. Ακούγεται καλό και πολυ δημοκρατικό, αλλά το σύστημα μπάζει απο παντού και απαιτεί βελτιώσεις. Είναι πρωτίστως μια πρόταση που επινοήθηκε απο τους ανησυχούντες (Αβραμόπουλο και Σαμαρά) που φοβούνται πως η Ντόρα θα τους μασήσει σε απλό συνέδριο. Ηδη, η πανούργα παρασκηνιοφόρος, έχει φτιάξει απέραντες λίστες. Οταν ο Καραμανλής έπαιζε playstation, η Ντορούλα δούλευε καλά.

Και που το ξέρουμε, πως στις λίστες θα είναι μόνον νεοδημοκράτες; Φυσικά και δεν το ξέρουμε. Που το ξέρουμε πως δεν θα γραφτεί και ο Μητσάρας απ' την Κοκκινιά "φίλος" της παράταξης, που συνήθως ρίχνει Αλέκα, αλλά σήμερα θα ψηφίσει Αβραμόπουλο; Ούτε αυτό το ξέρουμε. Και πως θα εμποδίσουμε τους "φίλους" Πασοκτζήδες να ψηφίσουν Ψωμιάδη γιατί θα είναι μέρα όμορφη, και ο χαβαλές μεγάλος; Ούτε αυτό το ξέρουμε, και ούτε μπορούμε να το διασφαλίσουμε.

Δεν είναι φίλοι μου σοβαρά πράγματα αυτά. Οταν δεν μπορείς να κάνεις κάτι καλά, μην το προτείνεις. Οταν η διαδικασία δεν είναι αδιάβλητη, μην την αρχινάς. Οταν το σύστημα μπάζει απο παντού, μην το συνεχίζεις. Μην μπερδεύουμε τον χαβαλέ με τις δημοκρατικές διαδικασίες. Στο διαβρωμένο μας πολιτικό σύστημα, η πρόταση που ακούγεται λογική (εκλογή απο τη βάση), είναι στην ουσία η επιβράβευση πως δεν έχουμε ακόμα σκεφτεί πώς θα δουλέψει σωστά η δημοκρατία μας. Και αυτοσχεδιάζουμε προχωρώντας.

Ας προτείνω κάτι (σε μπλόγκ είμαστε). Αν ποτέ είχαμε την πολυτέλεια σκέψης και άμεσης εφαρμογής ιδεών, θά έπρεπε να σκεφτούμε πολύ πιο ριζοσπαστικότερα.

Εχουμε ένα πολιτικό σύστημα όπου οι εκλεγμένοι πρόεδροι, βουλευτές, αρχηγοί, κλπ, μπορούν να υπηρετήσουν απεριόριστες θητείες. Ο Αχιλλέας Καραμανλής ήταν υπουργός απο τότε που γεννήθηκα εγώ. Ο Εβερτ έπαθε σωρεία εγκεφαλικών για να φύγει. Και ο Καραμανλής ήθελε και τρίτη θητεία για να κάνει ό,τι ξέχασε στις δύο προηγούμενες. Χώρια που όταν θα βγεί η Ντόρα θα πρέπει να πεθάνουμε όλοι μας μέχρι να ξεκουμπιστεί απο την καρέκλα.

Δεν θα ήταν λοιπόν καλή η πρόταση να αλλάξουμε δύο πραγματάκια στα γρήγορα;

(1)Μαξιμουμ δύο (2) θητείες για πρόεδρο, πρωθυπουργό και βουλευτές για να μπαίνει και νέο αίμα στη Βουλή, και (2)εναν μηχανισμό εκλογής αρχηγών κομμάτων και υποψηφίων πρωθυπουργών κατα το αμερικανικό σύστημα των primaries (εναν ολόκληρο κύκλο καθολικής ψηφοφορίας που θα εκλέγει κάθε φορά τον υποψήφιο πρωθυπουργό κάθε κόμματος);

Στην Αμερική οι πρόεδροι μπορούν νά υπηρετήσουν μόνον δυο θητείες. Σε αντίθεση, στη Γερουσία (6 χρόνια θητεία) και το Κογκρέσσο (2 χρόνια θητεία) υπάρχουν αριστοκράτες πολιτικοί απο μεγάλα τζάκια και είναι εκεί χρόνια, και δεν σκοπεύουν να πάνε πουθενά. Και ειναι τόσο δυνατά καρφωμένοι στην καρέκλα, που δεν μπορούμε σήμερα να βρούμε άτομο στη Γερουσία που να μην είναι πουλημένο σε εταιρείες , ιδιωτικά συμφέροντα, ή ξένες κυβερνήσεις. 40 χρόνια είχε ο Κέννεντυ στη Γερουσία. Ενας άλλος, ο Strom Thurmond (South Carolina) πέθανε σχεδόν εν ενεργεία στα 100! Και κάθε γερουσιαστής θέλει 5-10 εκατομμύρια για προεκλογική εκστρατεία. Η μακροχρόνια παραμονή στην πολιτική δημιουργεί απίθανες οικονομικές και ηθικές εξαρτήσεις. Δεν θα ήταν λοιπόν καλό να την μειώναμε;

Ορίστε και πώς δουλεύουν τα primaries. Πριν τις βουλευτικές εκλογές, θα γίνονται πρώτα εκλογές για την ανάδειξη υποψηφίου κάθε κόμματος. Και θα μπαίνει έτσι νέο αίμα στην πολιτική σκηνή, θα φύγει η υποκρισία και η ντροπή του να αποφεύγει κάποιος να δηλώσει πως έχει φιλοδοξίες να γίνει πρωθυπουργός. Θα εχουμε ας πούμε 5 νεοδημοκράτες, και 5 Πασοκτζήδες υποψηφίους σε κάθε εκλογή. Οταν ο πληθυσμός γράφεται στους εκλογικούς καταλόγους, ο κάθε πολίτης θα πρέπει να δηλώσει σχέση με ένα κόμμα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, κλπ). Ετσι θα καταγράφονται και θα φιλτράρονται τα μελη και οι "φίλοι". Κάποιος θα μπορεί όμως και να δηλώσει "ανεξάρτητος". Τη μέρα των προκαταρκτικών εκλογών (primaries), ο νεοδημοκράτης θα μπορεί να ψηφίσει μόνον το κόμμα που επέλεξε ως σχέση (την ΝΔ), και ο Πασοκτζής μόνον το ΠΑΣΟΚ, και όχι άλλο κόμμα (η επιτροπή θα μοιράζει μόνον το ανάλογο ψηφοδέλτιο). Οι "ανεξάρτητοι", θα μπορούν να ζητήσουν όποιο ψηφοδέλτιο θέλουν. Στις εθνικές εκλογές ψηφίζεις ο,τι θέλεις. Με τον τρόπο αυτό, και τα μέλη θα ξέρουμε, και τους "φίλους " και περαστικους θα αποφύγουμε, και φρέσκες υποψηφιότητες θά έχουμε, και τους καρεκλοκένταυρους θα ξεκάνουμε, και καλύτερη δημοκρατία θα φτιάξουμε.

Σε ιδέες είμαι ανοιχτός. Ορίστε εδώ, τι δήλωσαν και οι γίγαντες.

10 comments:

  1. Αφού λοιπόν ψήφισαν οι Νεοδημοκράτες για Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ (ψηφίζοντας προφανώς το Γ. Παπανδρέου, γιατί νόμιζαν ότι έτσι τους συμφέρει - κούνια που τους κούναγε!), ήρθε λοιπόν ο καιρός να ψηφίσουν και οι Πασοκτσήδες Πρόεδρο της Ν.Δ.!!! Αυτά τα ωραία συμβαίνουν στην Ελλάδα!
    Πάντως Locus μου, δεν νομίζω ότι είναι σύννομο αυτό που προτείνεις, να δηλώνουν δηλ. οι ψηφοφόροι εκ των προτέρων κόμμα για να μπορούν να ψηφίσουν για την ανάδειξη των υποψηφίων του κάθε κόμματος. Αυτή η δήλωση προσκρούει στα προσωπικά δεδομένα.

    ReplyDelete
  2. Δηλαδή Μερόπη μου όλοι αυτοί οι άνθρωποι που γράφτηκαν ως μέλη του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες ενδοκομματικές εκλογές, και όσοι γραφτούν τώρα ως μέλη και "φίλοι" της ΝΔ, παρέδωσαν ιερά προσωπικά κριτήρια;

    Oπως αναφέρω και στο πόστ, και όπως γίνεται και στην Αμερική, κάποιος που έχει τέτοιο πρόβλημα, μπορεί να γραφτεί και ως ανεξάρτητος (independent). Την μέρα των ενδοκομματικών εκλογών, θα ζητήσει όποιο ψηφοδέλτιό κόμματος επιθυμεί. Απλά θεωρώ πολύ γελοίο να πηγαίνει ο καθένας, χωρίς κανένα κριτήριο και να δηλώνει μέλος ή "φίλος" ενός κόμματος απλά και μόνον για μία ψηφοφορία.

    Το σύστημα των primaries που αναφέρω, υπάρχει για να διευρύνει τις πολιτικές επιλογές, και την δυνατότητα των ψηφοφόρων να επιλέξουν αρχηγό. Αν δεν μας πάει πολιτιστικά, ας βρούμε άλλον τρόπο. Δεν είναι λίγο κωμικό, να ερωτάται η κ. Μπακογιάννη άν θέλει να γίνει πρωθυπουργός, και να αποφεύγει το ερώτημα; Πρός τί η υποκρισία;

    ReplyDelete
  3. Συμφωνώ με την ιδέα για primaries, αλλά νομίζω ότι η καθιέρωση μάξιμουμ θητειών για πρωθυπουργό σε συνδυασμό με την αρχή της δεδηλωμένης και το αναλογικό εκλογικό σύστημα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Τι θα γινόταν πχ σε περιπτώσεις όπως εκείνη του '89, όταν χρειάστηκαν 3 εκλογικές αναμετρήσεις για να προκύψει σταθερή κυβέρνηση; Ή τι θα γινόταν αν, πχ, στις τελευταίες εκλογές προέκυπτε μη-σταθερή κυβέρνηση μειοψηφίας της ΝΔ, αλλά δεν επιτρεπόταν στον κ.Καραμανλή να πάει για 3η φορά σε εκλογές ως πρωθυπουργός;

    ReplyDelete
  4. Locus μου,
    ίσως να μην κατάλαβα καλά την πρόταση σου. Παραβίαση προσωπικών δεδομένων είναι, κατά τη γνώμη μου βέβαια, να ζητάς από όλους τους πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου να δηλώνουν, εκ των προτέρων σε κάποια Αρχή (ποιά άραγε, δεν κατάλαβα) ποιού κόμματος είναι οπαδοί ή έστω αν είναι Ανεξάρτητοι. Το να πηγαίνει κανείς να ψηφίζει αυτοβούλως σε κομματικές εκλογές, όπως αυτές του ΠΑΣΟΚ ή της Ν.Δ. ή ακόμα του Κ.Κ.Ε κλπ, δεν είναι βέβαια παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητή. Καμιά φορά δυσκολεύομαι να δώσω στον άλλο να καταλάβει τι ακριβώς εννοώ.
    Την καλησπέρα μου στη Βοστώνη.

    ReplyDelete
  5. Φίλε Mathiou τις λεπτομέρειες και τις επιμέρους ειδικές συνθήκες μπορούμε να τις μελετήσουμε. Οι εκλογικές αναμετρήσεις δεν είναι θητείες. Και η ειδική περίπτωση να πέσει μια κυβέρνηση στα δύο χρόνια (και όχι στα 4) μπορεί επίσης να μελετηθεί. Αν δούμε τη μείωση της θητείας ως κάτι θετικό, μπορούμε εύκολα να οριοθετήσουμε τις ειδικές περιπτώσεις. Δεν περιμένω βέβαια κάτι τέτοιο να γίνει, αλλα λέμε..


    ----------------------------------
    Meropi,
    Αυτοβούλως προσέρχεται κάποιος και στην Αμερική και δηλώνει ό,τι θέλει. Πέραν της προσωπικής του διεύθυνσης δεν έχει καμμία άλλη υποχρέωση. Ποιά αρχή; Συνήθως ειναι ενας οργανισμός που δουλεύει σε επίπεδο Πολιτείας, και κρατάει τις πληροφορίες, τις οποίες μοιράζεται με άλλες πολιτείες. Στην Ελλάδα υποθέτω πως οι γενικοί εκλογικοί κατάλογοι ανήκουν στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ οι ενδοκομματικοί κατάλογοι που συντάσσονται τώρα, θα παραμείνουν περιουσία της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενοι κατάλογοι έμειναν στο ΠΑΣΟΚ.

    Ισως να προσέκρουσα σε πολιτιστικό ύφαλο (προσωπικά δεδομένα), το οποίο όμως δεν είναι το ζητούμενο, ή το θέμα που προσπαθώ να θίξω. Απλά θεωρώ πως αν είσαι μέλος ενός κλάμπ, και το δηλώσεις, τότε μπορείς να συμμετάσχεις και στις εκλογές του κλάμπ, αλλιώς όχι. Και πρέπει να βρεθεί ενας τρόπος για να μην ευτελισθεί το σύστημα. Κατα τη γνώμη μου, αφού δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε τρόπο αδιάβλητης διαδικασίας (να συμμετέχουν μόνον οι ΝΔκράτες, στην περίπτωση αυτή), ας μείνουμε με την έννοια του Συνεδρίου, το οποίο μπορεί να είναι μικρότερο σε αριθμό, αλλά ξέρουμε σίγουρα πως προέρχεται απο τους τοπικούς συλλόγους της ΝΔ χωρίς προσμίξεις. Το οτι και οι σύνεδροι μπορούν να επιρρεαστούν, καμμία αντίρρηση. Αλλά και ο στατιστικός τους αριθμός είναι αρκετά μεγάλος, ωστε θα μπορούσε κανείς να πεί πως το συνεδριακό "δείγμα", εκπροσωπεί στατιστικά τη Βάση.

    ReplyDelete
  6. Νομίζω Locus, ότι το ζήτημα μπορεί να έχει πολλές παραμέτρους.....

    Και η Ελλάδα να πάει χρόνια μπροστά :)))

    Με την παρούσα κατάσταση (όπως διαμορφώνεται στα 2 μεγάλα κόμματα) μπορείς όχι μόνο να ψηφίσεις για Πρωθυπουργό, όπως συμβαίνει στα περισσότερα κράτη του δ. κόσμου, αλλά και για αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ελπίζω να εφαρμόσουν το ίδιο σύστημα και τα μικρότερα κόμματα οπότε θα ισχύει και για την μείζονα αντιπ/ση.......

    Έτσι “βαθαίνοντας” την δημοκρατία μπορείς να έχεις άποψη για όλους πχ :
    Επιθυμώ για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον Γιωργάκη, στην ΝΔ τον Ψωμιάδη, στον ΣΥΡΙΖΑ τον Κουβέλη και στο ΚΚΕ τον Κολοζώφ.........
    Η μόνη προϋπόθεση είναι να μην υπάρχουν διπλοψηφίσαντες , εύκολο να ελεγχθεί με τα σημερινά μέσα.....
    Η πιθανότητα να γίνουν “εξαγορές , εκβιασμοί κλπ”, όπως αναφέρεις, είναι μικρότερη παρά από ότι ήταν πριν, δλδ σε ένα “κλειστό” κύκλο εκλεκτόρων, φαντάσου την δυσκολία να αγοράσεις 20.000 ή 40.000 χιλ ψήφους. (ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με το 1.000.000 εκ. ή και παραπάνω, που θα προσέλθει στις κάλπες)
    Μια τέτοια ενέργεια εύκολα θα γίνει αντιληπτή από τους αντιπάλους που θα “καραδοκούν”......

    Άρα όλοι για ψήφο στην ΝΔ , αν μας ενδιαφέρει, εκτός από καλή κυβέρνηση, και καλή αντιπολίτευση.......
    Η πιθανότητα να ψηφίσουν πχ Πασοκτζήδες τον πλέον ανίκανο για πρόεδρο στην ΝΔ , ώστε να μην υπάρχει αξιόλογη αντιπολίτευση την βρίσκω ακραία και με ελάχιστες πιθανότητες......

    ReplyDelete
  7. Το αμερικανικό σύστημα δεν είναι εύκολα προσαρμόσιμο στην Ελλάδα.
    Αντίθετα ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε για την εκλογή του Παπανδρέου και τώρα μιμείται η ΝΔ καταξιώθηκε εκ των πραγμάτων από τον αριθμό των ατόμων που πήγαν και ψήφισαν που είναι κατά πολλαπλάσιο ποσοστό μεγαλύτερος από τα μέλη του κόμματος.
    Πάντως καλή η ιδέα σου να πάω να ψηψίσω Ψωμιάδη!

    ReplyDelete
  8. Η εκλογή απο τη βάση είναι θετικό βήμα.Εάν θα ψηφίζουν όλοι η μόνο τα μέλη δεν είναι το μείζον. Το μείζον για μένα είναι ότι η νέα δημοκρατία κατεβαίνει στις εκλογές με υποψηφίους έναν ηλίθιο απο την θεσσαλονίκη, ένα καλοντυμένο δήθεν απο την αθήνα και μία κυρία η οποία εκπροσωπεί τον ορισμό του αμοραλισμού στην πολιτική. Αφήνω απέξω τον σαμαρά χωρίς βεβαίως να αποδίδω και σ αυτόν ιδιαίτερα εύσημα.

    Κοντολογίς η δεξιά μετά τον πλέον ράθυμο και αδιάφορο πρωθυπουργό που μας φόρτωσε στην καμπούρα μας για 5,5 χρόνια, ετοιμάζεται να διαπρέψει και πάλι κατεβάζοντας υποψήφιους αρχηγούς για κλάματα. Υποτίθεται ότι εκπροσωπεί το 1/3 τουλάχιστο των ελλήνων. Δεν υπάρχει διάολε εκεί μέσα ένας αξιοπρεπής άνθρωπος που να μην έχει κλέψει, να μην έχει κοροϊδέψει, και να έχει διανύσει ένα αξιοπρεπή βίο;

    Οι δεξιοί με τη "σοφία" που τους διακρίνει θα κατευθυνθούν και πάλι όπως τα έντομα στο φώς προς τον πιο λαμπερό υποφήφιο για να δικαιωθεί ακόμη μία φορά η διαπίστωση για τον ηλίθιο λαό που πυροβολεί μονίμως τα πόδια του. Παδιά των άστρων είμαστε. Είναι αδύνατο να αποφύγουμε την μαγική έλξη της λάμψης. Με πυροτεχνηματα το γιορτάζουμε και πυροτεχνήματα εκλέγουμε.

    ReplyDelete
  9. Kαμμία αντίρηση Αθεόφοβε, κάθε σύστημα ειναι γεννημένο απο τις δικές του δυναμικές και ιστορία. Κάποια στιγμή ίσως, μπορέσουμε να βελτιώσουμε και το δικό μας με τον τρόπο που μας πάει. Ως στιγμής πάντως, οι τρείς οικογένειες συνεχίζουν. Αν βγεί ο Σαμαράς θα έχουμε τέσσερις. Αν βγεί η Ντόρα, η Κρητική πολιτική με τα βαφτιστίρια, του κολλητούς, τους σύντεχνους κλπ, θα στρογγυλοκαθήσει για ακόμα για γενιά.

    -----------------------------------

    Φίλε Yosemite, δυστυχώς κανείς δεν έχει την απάντηση. Τον νέο αρχηγό θα τον φορτωθούμε για 20 χρόνια. Κανείς απο τους υποψηφίους δεν έχει δουλέψει ποτέ του σε ανοιχτή αγορά, με αληθινό συναγωνισμό και μάνατζμεντ. Κανείς. Απο το σχολείο σε κάποια θέση βουτήρου για δημόσιες σχέσεις. Αβραμόπουλος και Σαμαράς είναι δημιουργήματα του Κων/νου Μητσοτάκη. Θα φιλοδοξήσουν μέχρις ένα σημείο.

    Αυτή ήταν και μία απο τις ιδέες του πόστ. Να βρούμε ένα τρόπο να ανανεώνουμε υποψηφιότητες και πολιτικό αίμα. Μας έχουν κατακλύσει η ογκόλιθοι των κομμάτων, καρεκλοκένταυροι κληρονόμοι, που καλλιεργούν την προσωπολατρεία στην εξουσία. Εδωσε μια ομιλία ο Καραμανλής χθές, και όλοι χειροκροτάγανε συγκινημένοι. Λες και αποχωρούσε απο την πολιτική σκηνή ο Τσώρτσιλ.

    Ξαφνικά ανακάλυψαν την ιδεολογία. "Κοινωνικός Φιλελευθερισμός". Ηταν οι ίδιοι που άφησαν τα πανεπιστήμια να βουλιάξουν στο έλεος των τραμπουκων, οι ίδιοι που εξαφανίστηκαν στα Δεκεμβριανά, οι ίδιοι που για ηθική μας πάσαραν τον Βουλγαράκη. Αν βγεί ο Σαμαράς (παρόλα τα λάθη του), ίσως κάτι σιάξει. Αν βγεί ο Αβραμόπουλος, η κεντρική ιδεολογία θα είναι το Φιγουριλίκι. Αν βγεί η Ντόρα ο παρασκηνιακός παλαιοκομματισμός. Για τον Ζορρό δεν το συζητάω. Εκεί πιάνουμε επίπεδα Καζατζίδη.

    ReplyDelete
  10. Φίλε glam δωροδοκίες δεν γίνονται πιά, ούτε σε συνέδρους. Το σύστημα δουλεύει όπως παντού. Επιρρεάζεται η κοινή γνώμη με τις δημοσκοπήσεις, υπάρχει και κινδυνολογία, και τα πράγματα σπρώχνονται εκεί που πάνε. Ξαφνικά η Ντόρα είναι η καταλληλοτερη. Αλλα η πολιτική σκηνή μας δεν ανανεώνεται. Η βάση, όσο και αν απατάται και κολακεύεται, τις ιδιες περιορισμένες επιλογές έχει. Τις ίδιες οικογένειες. Μόνον αν ανοίξει το σύστημα με νέο αίμα θα μπορέσουν και καινούργια άτομα να μπούν στην πολιτική. Και όπως λέω και στο πόστ, όπου υπάρχουν απεριόριστες θητείες, εκτρέφονται εξαρτήσεις και διαφθορά (το ίδιο και στην Αμερική). Το σύστημα θέλει ανανέωση επειγόντως.

    Και σε παρακαλώ όχι Ψωμιάδη. Ελεος...

    ReplyDelete