Saturday, October 10, 2009

Φωτιά στο παραμάγαζο

Tη μέρα της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης, βγήκαν οι μπαχαλάκηδες για να δώσουν το μήνυμα πως "εδώ είμαστε και εμείς". Και κατέστρεψαν και πάλι ό,τι μπορούσαν, δίνοντας στην κοινωνία το στίγμα του τί θα επακολουθήσει και με την νέα κυβέρνηση. Και την άλλη μέρα το πρωί, ο κ. Χρυσοχοίδης μπήκε στα Εξάρχεια και τα έκανε χωνί. Συνέλαβε δεκάδες μάγκες αντιεξουσιαστές, και δήλωσε ευθαρσώς πως "η αστυνομία πρέπει να αστυνομεύει την πόλη. Και για να γίνει αυτό, οι αστυνομικοί πρέπει να βγούν στο δρόμο." Και δεν φοβήθηκε ο κ. υπουργός, ούτε τις διαμαρτυρίες για τα καλά παιδιά που έπιναν καφέ και τα σύραν οι κακοί μπάτσοι απο τις καφετερίες, (η λαϊκή ΝΔ δεν μπορούσε να κάνει τέτοια πράγματα), ούτε υπολόγισε τα περίφημα δικαιώματα του πολίτη (που η υπερευαίσθητη ΝΔ δεν άγγιζε), ούτε και νοιάχτηκε μην τυχόν πέσει πάνω σε φιλαράκια του Γρηγορόπουλου και τους χαλάσει το αντιεξουσιαστικό τους όραμα. Αμερικανιά! Δεκάδες οι βίαιες προσαγωγές, αστυνομία παντού και πάντα, ούτε κολλήματα για λαϊκή καταπίεση, ούτε καν μια ερώτηση στον Τσίπρα για συναίνεση!

Η είδηση είναι μουσική στ' αυτιά μου. Κατάλαβε προφανώς ο κ. υπουργός πως απο την πρώτη εβδομάδα της διακυβέρνησής του, θα πρέπει να δώσει και κείνος το δικό του στίγμα. Kαι αφού του την έπεσαν εκείνοι χθές, τους την πέφτει αυτός σήμερα. Και δυνατά. Να σκέφτηκε μήπως ο κ. υπουργός πως και ο Αδωνης Γεωργιάδης είναι έλληνας πολίτης και κακώς τον κάψανε 12 φορές; Επαναστατική σκέψη (που να ξεστομίσει τέτοιο πράγμα η ΝΔ!). Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ θα αρχίσει τις φάπες και τις συλλήψεις εκείνων που η εκπασοκισμένη ΝΔ απέφευγε για μία εξαετία; Δεν θα έχουμε δηλαδή απο δώ και πέρα μπαχαλάκηδες να τα σπάνε όποτε θέλουνε; Θα μας τελειώσουν τα ένδοξα Δεκεμβριανά; Τέτοια αντιδημοκρατικά μέτρα στα Εξάρχεια; Πα, πα, πά.... Και τί σπόντα ήταν εκείνη, "θα ακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, κυρίως όσα έχουν μεταβληθεί με το «έτσι θέλω» κάποιων μειοψηφιών, σε μόνιμες εστίες σχεδιασμού και εκτέλεσης επιθέσεων;" Που να τολμήσει να ξεστομήσει ο Κωστάκης τέτοιο πράγμα! Λέτε να ετοιμάζει ο Γιώργος άρση του Ασύλου και να μας το κρατάει έκπληξη; Λέτε να περιμένει κάποιο πανεπιστημιακό μπάχαλο για να κάνει κάτι που δεν τόλμησε να κάνει η ΝΔ; Λέτε ρε παιδιά να μας βγεί ο Γιώργος...δεξιά?

Μετά απο 6 χρόνια εκπασοκισμού της ΝΔ, διαβλέπω κάποιες προσπάθειες νεοδημοκρατισμού του ΠΑΣΟΚ. Λέτε ρε παιδιά να πάμε ανάποδα; Να κλέψει ο Γιώργος όλη την κεντροδεξιά αντζέντα και να συσπειρώσει απο Πασόκους μέχρι νεοδημοκράτες, απο Καρατζαφερικούς μέχρι βαριά Καραμανλικούς; Λέτε να τους ακούσει όλους και να τους θεωρήσει απλά Ελληνες; Αυτό θα είναι αληθινή επανάσταση. Λέτε ρε παιδιά να είναι ο Γιώργος μάγκας και να κυβερνήσει τίμια; Με καρότο και μαστίγιο; Tελικά, λέτε ρε παιδιά, ο Γιώργος, το αμερικανάκι, να μας βγεί...σωστός;

Είναι πολύ νωρίς ακόμα, αλλά υποσχέθηκα να ειμαι τίμιος μαζί του. Και αυτό που έκανε χθές, μου άρεσε.

17 comments:

  1. Χρειάστηκαν κάπου 30 χρόνια για να αποφασίσει τελικά η πολιτική ηγεσία ότι το κράτος δεν πρέπει να παραμένει θεατής στους βανδαλισμούς. Αυτό τώρα το καταγράφουμε ως πρόοδο.Ο χρυσοχοίδης αποφάσισε να βάλει τάξη. Μοιάζει εντελώς παράλογο να συζητάμε για το αυτονόητο και να το χαρακτηρίζουμε πρόοδο αλλά αυτός ο παραλογισμός κρύβει πίσω του μία απλή αλήθεια:

    Οι λεγόμενοι ισχυροί και καταλληλότεροι πρωθυπουργοί που φάγαμε στη μάπα αυτά τα χρόνια ήταν άβουλες μαριονέτες συμφερόντων. Κάποιοι τους ανέδειξαν και κάποιοι τους στήριζαν με το στανιό και αυτοί παρίσταναν τους πρωθυπουργούς αμφιταλαντευόμενοι ανάμεσα στο τι τους υπαγόρευαν τα διάφορα συμφέροντα και στο τί εικόνα ελάμβαναν απο τις διάφορες δημοσκοπήσεις που επαναλαμβανόντουσαν με καταιγιστικούς ρυθμούς προκειμένου ο "ηγέτης" να προλάβει έγκαιρα τις ενδείξεις δυσαρέσκειας του εκλογικού σώματος. Θεωρείτο απόλυτα φυσιολογικό το βράδυ να κλαις στα παράθυρα για την εργατιά και το πρωί να καβαλάς το σκάφος σκίζοντας ανέμελα τα γαλανά νερα του αιγαίου καλώντας μάλιστα και φωτογράφους ώστε το πανελλήνιο να θαυμάσει την κορμοστασιά σου και τη χλιδή του βίου σου.

    Χαρακτηριστικά όπως ήθος,συνέπεια λόγων και πράξεων, αισθήματα ντροπής και μέτρου,διοίκηση στηριζόμενη στο παράδειγμα έλαμψαν δια της απουσίας τους. Με τι κουράγιο να σηκώσεις το τηλέφωνο να δώσεις εντολή να μαζέψουν τους αλήτες όταν είσαι χειρότερος αλήτης ο ίδιος;

    Καπως έτσι σαπίσαμε και για αυτό προεκλογικά locus έκανα την πρόβλεψη ότι ο παπανδρέου θα είναι καλύτερος πρωθυπουργός απο τον κουρασμένο. Οχι γιατί είναι ευφυέστερος. Κυρίως γιατί έχει αισθημα ντροπής κάτι που στην ελλάδα ξεχάσαμε να έχουμε.

    ReplyDelete
  2. η φράση 'εκπασοκισμός της ΝΔ" συνοψίζει πλήρως την αιτία της συντριβής της(όχι της απλής ήττας που αναμένεται για οποιονδήποτε κυβερνήσει 2 θητείες).Μακάρι να πάει όπως τα λες.Ο Χρυσοχοίδης από εποχής 17Ν είχε δώσει δείγματα εργατικότητας,αποτελεσματικότητας,και-τηρουμένων των αναλογιών-σεμνότητας,γι'αυτό και μου είναι απ τους πλέον συμπαθείς του χώρου του.

    ΥΓ.αν τις συλλήψεις τις έκανε η κύρία της φωτό,θα έσπαγα και γω καμιά τζαμαρία!

    ReplyDelete
  3. Χμ, ναι. Μόνο που αν το ίδιο γινόταν πριν λίγες μέρες τα ΜΜΕ θα ορύονταν. Γιατί αισθάνομαι ότι ζω μια εικονική πραγματικότητα όπου οι ίδιοι άχρηστοι ονομάζονται καλοί οι κακοί ανάλογα με το συμφέρον των καναλαρχών; Αυτοί δεν έβγαζαν κάποτε σκληρό και καταλληλότερο τον ΚΑΚ;

    ReplyDelete
  4. εκπασοκισμός, νεοδημοκρατισμός....
    Κάποια πράγματα είναι απαραίτητο να γίνουν, άσχετα από το ιδεολογικό υπόβαθρο της κάθε παράταξης.

    ReplyDelete
  5. Μόλις πρόσφατα έμαθα (δια στόματος Παυλόπουλου)γιατί οι τότε υπεύθυνοι δεν αντέδρασαν έγκαιρα στις καταστροφές του Δεκεμβρίου.
    "Αν , είπε, αντιδρούσαμε με αστυνομικά μέτρα θα μας χαρακτήριζαν ακροδεξιούς, φασίστες κλπ..."

    Οι άνθρωποι ήταν πολύ επικινδύνου, πάλι καλά ...φτηνά την βγάλαμε!
    Ερώτηση : Είδε κανείς τον Τσίπρα;;
    Δύο μέρες αλωνίζουν οι μπάτσοι τα Εξάρχεια και ο Τσίπρας πουθενά.....!
    Εεε ρε πως αλλάζουν οι καιροί!

    ReplyDelete
  6. Μακάρι να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο και οι χρησιμοποιούντες το Πανεπιστημιακό Άσυλο για τα παρακμιακά σχέδια τους!

    ReplyDelete
  7. Μετά απο 6 χρόνια εκπασοκισμού της ΝΔ, διαβλέπω κάποιες προσπάθειες νεοδημοκρατισμού του ΠΑΣΟΚ.

    Ο εκπασοκισμός της ΝΔ ήταν απλά πλήρης ανικανότης ο δε νεοδημοκρατισμός του ΠΑΣΟΚ είναι απλά κοινή λογική στην αντιμετώπιση μιας χρονίζουσας κατάστασης.

    ReplyDelete
  8. Νομίζω πως δεν κάποτε θα πρέπει όσοι παρανομούν να την πληρώνουν σε αυτή τη χώρα. Αυτό επιτάσσει η "κοινωνική δικαιοσύνη". Μακαρι να γίνει και αυτό και ας το κάνει όποιος θέλει.

    ReplyDelete
  9. Ας ελπίσουμε ότι μετά το άσυλο των Εξαρχείων θα καταργηθεί πλήρως και το λεγόμενο Πανεπιστημιακό άσυλο (άσυλο κακοποιών)!

    ReplyDelete
  10. Yosemite -
    Aπ' όσα λές, και συμφωνώ, κρατώ το καλύτερο που μου άρεσε. Εχει αίσθημα ντροπής. Ξέρεις πιστεύω πως ο Γιώργος έχει τα χαρακτηριστικά του ελληνοαμερικανού. Μια εξιδανικευμένη αγάπη για την Ελλάδα, αίσθημα ντροπής και τιμιότητας. Καλείται να λύσει τα ίδια προβλήματα με τον προηγούμενο, και εχει τις ίδιες ακριβώς επιλογές. Στην ουσία, θα κάνει ό,τι ακριβώς θα έπρεπε να κάνει ο προηγούμενος. Που όμως δεν μπορούσε για τους λόγους που ανέφερες.

    ---------------------------------------
    Squarelogic -
    Kαι σε μένα ειναι συμπαθής ο Χρυσοχοίδης. Εργατικός και φιλότιμος. Είχα γράψει παλιότερα γι' αυτόν. Εβλεπα στο πρόσωπό του μια αγωνία να βοηθήσει. Δεν μπορώ να το αποδείξω, αλλά ήταν το τελείως αντίθετο του γραφικού και αδιάφορου Γιανόπουλου.

    Η κυρία της φωτογραφίας ειναι το καρότο και το μαστίγιο!

    http://locuspublicus.blogspot.com/2007/12/blog-post.html

    ReplyDelete
  11. apogonos -
    Nαι συμφωνώ, τα ΜΜΕ κατασκευάζουν συλλογικό συναίσθημα. Τώρα φαίνεται να είναι υπέρ του Γιώργου. Χρειαζόμαστε σταθερή συμπεριφορά και ιδεολογία φίλε μου. Οχι να πράτουμε ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις. Ας ελπίσουμε το καλυτερο.

    -----------------------------------
    Ναί Αθηνά αυτό θέλουμε όλοι μας. Τα ίδια πράγματα. Ησυχία, ασφάλεια και ειρήνη. Τα τελευταία χρόνια βάρυναν πολύ. Ας ελπίσουμε πως όλες οι εστίες της αλητείας θα καταστραφούν.

    ----------------------------------

    glam -
    O Tσίπρας τώρα είναι εκλεγμένος βουλευτής. Εχει μεγαλύτερη προβολή και δεν χρειάζεται να είναι όπως πέρσι. Προσωπικά, θεωρώ αλητεία την συμπεριφορά του στα Δεκεμβριανά, αλλά τον συγχωρώ λόγω απειρίας. Ελάχιστα με ενδιαφέρει η όποια γνώμη του, και αν προσπαθήσει να ηγηθεί ιδεολογικά μπαχαλάκηδων, ελπίζω να τελειώσουμε εκεί. Να κοιτάξει απ εδώ και πέρα, να παράγει πολιτικό λόγο και όχι συνεχή αντίδραση. Τώρα εξαφανίστηκε γιατί δεν τον παίρνει και πολύ. Εκείνο το 17% του φούσκωσε τα μυαλά, και το 4% τον επάνάφερε.

    ReplyDelete
  12. Mερόπη &
    Χρίστο Βαρδάκα,

    Πανεπιστημιακό Ασυλο το 2009 της ελεύθερης και ανοιχτής Ευρώπης! Τι καταντήσαμε μερικοί να υποστηρίζουμε! Και όμως φίλοι μου, θεωρείται απο πολλούς κατάκτηση. Την ώρα που οι βιβλιοθήκες είναι ανοιχτές στο ίντερνετ.

    Κάποτε που πέρασα απο ενα Ολλανδικό πανεπιστήμιο, θυμάμαι πως για ένα συγκεκριμένο μάθημα, μας πρότειναν τρία βιβλία. Ενα στα ολλανδικά, ένα στα αγγλικά και ενα στα γερμανικά. Τέτοιο ήταν το γλωσσικό επίπεδο των Ολλανδών, τέτοια η πνευματική τους προσέγγιση στη γνώση. Και εμείς, φωτιά και τσεκούρι...

    ReplyDelete
  13. Φίλε Αθεόφοβε, με τον όρο "εκπασοκισμό", εννοώ το Ανδρεικό ιδεολογικό κατασκεύασμα που απλώθηκε με τον Αντρέα και τους πρασινοφρουρούς του σε όλη την Ελλάδα. Είναι η χαμένη ευκαιρία του 1981, όπως σωστά αναφέρεις.

    Η ΝΔ επέλεξε ενα σωστό πολιτικό σύνθημα, "Επανίδρυση", που σωστά έδινε το στίγμα του τί χρειαζόμασταν ακριβώς. Ναί, η ανικάνοτητά της ήταν παροιμοιώδης. Εχω όμως πολλές αμφιβολίες για το τί θέλουν πολλοί συμπολίτες μας. Αυτό που εσύ, και πολλοί σ' αυτό το μπλόγκ θεωρουν αυτονόητο και "κοινή λογική", δεν είναι ακόμα κοινή συλλογική κουλτούρα στη χώρα μας. Μακάρι, σιγά σιγά να γίνει.

    ReplyDelete
  14. Μακάρι φίλε NdN, ας κυβερνήσει κάποιος τίμια. Ο όρος "Κοινωνική δικαιοσύνη", όπως ξέρεις, είναι λίγο θολός στην Ελλάδα. Πέρα απο του "γενετικά" προγραμματισμένους νεοδημοκράτες και πασοκτζήδες, που υπακούουν σε οπαδίστικους κανόνες, είναι παρήγορο που μια μεγάλη ομάδα συμπολιτών μας, κρίνει πλέον "πολιτικά", δηλαδή απαιτεί. Αυτό το εκατομμύριο ψήφων που έχασε η ΝΔ, και που της κόστισε της εκλογές, δεν πήγε σωρηδόν ούτε στο ΛΑΟΣ, ούτε στην Αριστερά. Είναι ενα σκεπτόμενο ποσοστό, που δεν υπακούει σε πολιτικούς κομπλεξισμούς, ενα υγιές ποσοστό. Το πολιτικό μας τοπίο βελτιώνεται. Εγώ θα υποστηρίξω ό,τι βλέπω καλό. Το 2000 και το 2004 έριξα την ψήφο μου στον Κουρασμένο. Δεν ντρέπομαι να πώ πως τούτη τη φορά θα τον έκαιγα.

    ReplyDelete
  15. Θα θεωρούσα άδικο, και το έχω ξαναπεί, να φορτώσουμε στον Γιώργο το Ανδρεικό παρελθόν. Αλλο Αντρέας, αλλό Γιώργος, άλλος πατέρας, άλλο γιός. Οπως και εμείς θέλουμε να κριθούμε απο τις δικές μας επιλογές και όχι απο εκείνες του πατέρα μας, όπως και εμείς θέλουμε να δώσουμε το δικό μας στίγμα στη ζωή, έτσι πιστεύω θέλει και ο Γιώργος.

    Στην ουσία, δεν έχουμε κανένα πολιτικό αδιέξοδο. Στο πολιτικο μας τοπίο, υπάρχουν τρείς ελπίδες. (1)Ο Γιώργος και η πιθανότητα να τα καταφέρει, (2)η ελπίδα να ανανεωθεί η ΝΔ σε ένα υγιές κόμμα με σαφή ιδεολογική κατεύθυνση, και (3)η ελπίδα να δημιουργηθεί, κάποτε, μία ενωμένη αριστερή πρόταση, χωρίς κομπλεξισμούς. Πολλά απο τα πόστ αυτού το μπλόγκ,κινούνται πάνω σ' αυτή τη θεματολογία.

    ReplyDelete
  16. Το δυστύχημα είναι οτι απ τις 3 ελπίδες που αναφέρεις Λόκους,περιέργως,περισσότερες πιθανότητες έχει η πρώτη!(ποιός να τόλεγε 2 μόλις χρόνια πριν!).
    Η 2η ελπίδα δεν φαίνεται πιθανή με την φαγωμάρα που θα ακολουθήσει στην μάχη για την διαδοχή,και πιθανότερη νικήτρια Ντόρα,ουδόλως συγκεντρώνει τις ικανότητες να ενώσει και να εμπνεύσει για ένα νέο ξεκίνημα δίχως επετηρίδες και φέουδα.
    Όσο για την 3η,κινείται όπως ξέρεις στην σφαίρα του ανέφικτου...Πιο εύκολο θα είναι να ενωθούν οι ΑΕΚτζήδες παρά η Αριστερά.

    ReplyDelete
  17. Ισορροπούμε σε ελπίδες φίλε squarelogic, καθώς ο κόσμος γύρω μας αλλάζει, και οι αλλαγές θα μας πάρουν σβάρνα είτε το θέλουμε είτε όχι. Την Αριστερά δεν την περιμένω να ενωθεί, αλλά ας απολαύσουμε για τώρα, μια κάποια ευφορία που υπάρχει. Μετα το εξαετές τραμπάκουλο, όλα φαίνονται καινούργια και δελεαστικά. Χαιρετίζω πάντως σαν πολύ θετικό, την κατα την γνώμη μου οριμότητα του εκλογικού σώματος, που πέταξε την ψήφο του στα σκουπίδια αντί να την χαραμίσει στην ΝΔ, στο ΛΑΟΣ, η στα μικρά και θολά κόμματα. Θα αργήσει πολύ η ΝΔ να ξαναδεί εξουσία. Χωρίς καμμία ιδεολογική ταυτότητα και ηθος, πρόσβαλε τους πάντες. Η ιδεολογία παίζει ρόλο, πάντα έπαιζε.

    Απο ποδόσφαιρο δεν ξέρω πολλά πράγματα, αλλα να πληροφορήσω το αγαπητό κοινό του μπλόγκ, πως φέτος, η Παναιτωλικάρα παίζει στην Β εθνική. Ενδοξες μέρες ανοίγονται μπροστά μας:)

    ReplyDelete