Sunday, October 23, 2011

Κουκουλοφορισμός

Δεν πρόκειται για αληθινή σύγκρουση, αλλά για ενα θεατρικό σκηνικό βίας, προσεκτικά χορεογραφημένο, πολιτικά προσυμφωνημένο και συνεχώς επαναλαμβανόμενο, μια άτυπη και σιωπηλή συμφωνία μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας να διατηρήσουν με την ανοχή τους και με πρωταγωνιστές τους κουκουλοφόρους (που άλλοτε είναι αριστεροί, άλλοτε δεξιοί ή αστυνομικοί, άλλοτε απλοί αληταράδες), ενα σκηνικό κοινωνικού ξεσηκωμού και πολιτικής έντασης απλά και μόνον για να διατηρείται η αριστεροδεξιά διαμάχη ζωντανή, να κατηγορεί ο ένας τον άλλον (σε όλους τους συνδιασμούς), ωστε όλες οι ελληνικές πολιτικές φατρίες να αποκομίζουν κάποια μικροκομματικά οφέλη.

Το θεατρικό αυτό σκηνικό συντηρείται για χρόνια στην οχλοκρατούμενη χώρα, και είναι περιττό να λέμε πως δεν το ξέρουμε. Υπήρχε όμως και συντηρούνταν με μια βασικη προυπόθεση. Να μην υπάρχουν νεκροί, έτσι ωστε οι διάφορες ομάδες να συγκρούονται μέν, αλλα το φαινόμενο να διαιωνίζεται χωρίς τον κίνδυνο να μειωθεί η συμμετοχή των συγκρουόμενων εθελοντών με ρίσκο να σκοτωθούν κατα λάθος. Μετά το τέλος της σύγκρουσης, οι συγκρουόμενοι επέστρεφαν στα σπίτια τους, και άρχιζαν οι ιδεολογικές, φιλοσοφικές και θολοκουλτουριάρικες ερμηνείες και διαμάχες σε ΜΜΕ, μπλόγκς, εφημερίδες και τηλεπαράθυρα, δίνοντας ανάλογα με την πολιτική ιδεολογία του καθε κόμματος και το ανάλογο πολιτικό και συναισθηματικό περιτύλιγμα. Μέχρι την επόμενη διαδήλωση, οπου όλοι θα επέστρεφαν και πάλι για να κάνουν περίπου τα ίδια, σε κάποια άλλη παραλλαγή.

Αν οι συγκρουόμενοι ήθελαν πράγματι να βλάψουν ο ένας τον άλλον, οι νεκροί όλα αυτά τα χρόνια θα ήταν δεκάδες. Αντί για αυτοσχέδια ρόπαλα και σπασμένα μάρμαρα, οι ομάδες θα συγκρούονταν με μαχαίρια και πιστόλια. Οπλοφόροι θα είχαν μπεί προ πολλού στα υπο κατάληψη Πανεπιστήμια σκοτώνοντας καταληψίες. Θα είχαν γίνει πολιτικές απαγωγές και δολοφονίες. Οι ακροδεξιοί θα σκότωναν ακροαριστερούς, οι ακροαριστεροί ακροδεξιούς, θα υπήρχαν νεκροί αναρχικοί, μπαχαλάκηδες και αστυνομικοί. Τίποτα τέτοιο όμως δεν γινόνταν μέχρι τώρα.

Μόνον τελευταία, και λόγω της ολικής κατάρρευσης της χώρας, το φαινόμενο του κουλουλοφορισμού, όσο προσεκτικά κι αν έχει χορεογραφηθεί και συντηρηθεί όλα αυτά τα χρόνια, άρχισε να παραβιάζει τη βασική αρχή που προυποθέτει και την ύπαρξή του. Απο την εποχή της Μαρφίν και μετά, το νοσηρό ιδεολογικό τερατούργημα άρχισε να παράγει νεκρούς. Κάτι βέβαια που ήταν απολύτως αναμενόμενο. Το σάπιο σύστημα εισέρχεται τώρα στην τελευταία φάση της παρακμής του, και αρχίζει πια να τρώει τις σάρκες των πρωταγωνιστών του.

Ενα παράδειγμα αληθινής σύγκρουσης (για να έχουμε και κάποιο αληθινό σημείο αναφοράς) ήταν ο ξεσηκωμός του Λός Αντζελες πριν μερικά χρόνια. Κατέβηκαν και εκεί κουκουλοφόροι και μπαχαλάκηδες για πλιάτσικο. Αλλα η Αμερική δεν διατηρεί ούτε προσχήματα, ούτε ενα άτυπο φαινόμενο κουκουλοφορισμού, και όταν συγκρούεται δεν μαλακίζεται σε μακροχρόνιες θεατρικές μικροσυγκρούσεις. Μέσα σε δύο μέρες μόνον, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 60, και οι τραυματίες τους 1200.

Την τρίτη μέρα μπούκαρε ο στρατός στο δρόμο, με ενα ντού που οι έλληνες (που παραπονιούνται για την ανύπαρκτη και άχρηστη ελληνική αστυνομία) δεν έχουνε ακόμα φανταστεί. Ποιός είδε τον Θεό και δεν φοβήθηκε. Κανείς δεν ξέρει πόσους πραγματικά σκότωσε η ίδια η αστυνομία. Τίποτα τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα στην Ελλάδα. Μερικοί νεκροί μέσα σε τριάντα χρόνια αλητείας δεν είναι τίποτα. Η αληθινή σύγκρουση φαίνεται απο τον αριθμό των νεκρών. Και η αληθινή σύγκρουση στην οχλοκρατούμενη Ελλάδα τώρα μόλις αρχίζει.

10 comments:

  1. Για να διατηρηθεί το φαινόμενο του κουκουλοφορισμού, η αριστερά πρέπει να κατηγορεί τη δεξιά και την αστυνομία, και η δεξιά την αριστερά.

    Οι αλληλοκατηγορίες επιτρέπονται σε διάφορους συγκεκριμένους συνδιασμούς. Η ΝΔ κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ το ΠΑΣΟΚ και την αστυνομία.

    Ορθώς ο Αλέξης Τσίπρας "επανέφερε" στην τάξη την κ. Παπαρήγα του ΚΚΕ, η οποία κατηγόρησε στιγμιαία τον ΣΥΡΙΖΑ πως υποκινεί τους κουκουλοφόρους. Η αριστερά δεν επιτρέπεται να κατηγορεί την αριστερά. Αντιλαμβανόμενη το ιδεολογικό ατόπημά της, η Αλέκα επανήλθε την επομένη μασώντας τις προηγούμενες δηλώσεις της, και τοποθέτησε τους κουκουλοφόρους εκεί που επιβάλει το προσυμφωνημένο πρωτόκολο. Στον χώρο της αστυνομίας και του ΛΑΟΣ.

    Γιατί αλλιώς κινδυνεύει να κόψει η μαγιονέζα.

    ReplyDelete
  2. Locus, να κινήσω με πικρία το κεφάλι και να πω ότι η ανάλυσή σου με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο; Διότι, τελικά, πρόκειται για τη μόνη "λογική" εξήγηση για το φαινόμενο αυτό που τόσο μας ταλανίζει κάθε φορά. Και βέβαια στην ερμηνεία αυτή πρέπει να περιλάβουμε και το δικαστικό κομμάτι: λίγες συλλήψεις, που όλες περνούν ανώνυμα (λόγω υψηλής Προστασίας...) και όλες αθωώνονται μετά από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των απ' έξω (που βέβαια προστατεύουν το συνάφι τους). Αλίμονο όμως για την επόμενη μέρα, που άρχισε ήδη να ξημερώνει...

    ReplyDelete
  3. Απόλυτα σωστός. Σε όλα. Ο μικρόκοσμός μας ήταν πάντα θλιβερός, αλλά τώρα άρχισε να γίνεται επικίνδυνος...

    ReplyDelete
  4. Locus,
    στην Ελλάδα η ανθρώπινη ζωή είχε μέχρι πρότινος αξία μεταξύ των γηγενών-δεν είχαμε φτάσει ακόμα στο σημείο να σκοτώνουμε για ασήμαντο αφορμή ή για ενα 50ρικο.Αυτά τα εκαναν οι αλλοδαποί κακοποιοί,γι'αυτό και φαντάζουν πιο τρομεροί καια ακατανόητοι.Εδω δεν είναι κανείς δικαιολογημένος να πυροβολήσει τον γείτονα του επειδή πήδησε τον κοινό φράχτη όπως στις ΗΠΑ.Είναι κι αυτός ενας λόγος που οι συγκρούσεις λάμβαναν χώρα με σχετικά ήπια όπλα.
    Ελπίζω να μην επαληθευτεί η πρόβλεψη σου,αν και οι κυβερνώντες το έχουν χάσει.Χθες διέταξαν ερευνα σε όλα τα αυτ/τα που έφευγαν απ το ΟΑΚΑ για να βρυν και να συλλάβουν τους οπαδούς που σήκωσαν ένα πανώ "προειδοποιητικό" κατά των βολεμένων Βολευτών!Εχει χαθεί η κοινή λογική.

    ReplyDelete
  5. Προς επίρρωση όσων γράφεις ο αμερικανός φωτορεπόρτερ Τζόναθαν Αλπερί,απεσταλμένος του πρακτορείου Polaris της NY στην Αθήνα ,ο οποίος έχει καλύψει 12 πολεμικές συγκρούσεις παγκοσμίως, γράφει στο σημερινό ΒΗΜΑ για τις συγκρούσεις των αναρχικών με την αστυνομία ότι θυμίζουν καθ΄όλα μια πολεμική σύρραξη και λέει:
    Δεν μπορώ να φανταστώ μια αντίστοιχη σύγκρουση στην Αμερική. Ακόμα και στις διαδηλώσεις δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει βία σε τέτοιο βαθμό.Στην τελείως υποθετική περίπτωση που θα γινόταν κάτι τέτοιο η Αστυνομία δεν θα δίσταζε να πυροβολήσει.

    ReplyDelete
  6. Ήταν αναμενόμενο κάποια στιγμή να αρχίσουμε να έχουμε νεκρούς. Εγώ εκπλήσσομαι που έχουμε τόσους λίγους. Και εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί δε θέλουμε να συλλάβουμε αυτούς τους 100-200 που εδώ και χρόνια καταστρέφουν τα πάντα, να μάθουμε ποιοι είναι, και να τους κλείσουμε και μερικά χρόνια σε κάποιο μπουντρούμι. Α, ναι, και να χρησιμοποιήσουμε τα περιουσιακά τους στοιχεία για να διορθώσουμε τις ζημιές.

    ReplyDelete
  7. Ο Ηλίας Πετρόπουλος στο εγχειρίδιο του καλού κλέφτη αναφέρει ότι η πολιτική της διοίκησης των φυλακών για τους βιασμούς είναι " αφού δεν γκαστρωνονται ας μαμιούνται"
    Κάτι παρόμοιο υπάρχει και εδω
    μια φυλακη ειμαστε

    ReplyDelete
  8. σε κρατη χωρις ομοιογενεια , στημενα και φτιαγμενα και με συνεχη κοινωνικη δικτατορια οπως η ελλαδα ειναι λογικο ο εμφυλιος πολεμος να μην σταματα ποτε.

    ReplyDelete
  9. Φίλε Παπαγιάννη, το θέμα των συλλήψεων, όπως σωστά κατα μένα αναφέρεις,συνηγορεί στο οτι το όλο θέμα έχει την ανοχή όλων, είναι δηλαδή ενα φαινόμενο προστατευόμενο μέσω πολιτικής ανοχής. Νάσαι καλά.

    -------------------------
    Κουραστήκαμε όλοι μας φίλε Δημήτρη , τόσα χρόνια τα ίδια και τα ίδια. Πορείες, απεργίες, συγκρούσεις. Τί κερδήθηκε τελικά; Μια τρύπα στο νερό. Μετά την καταιγίδα που έρχεται ελπίζω πολλά να αλλάξουν.

    -------------------------
    Φίλε Σκουέαρ δεν επιθυμώ να επαληθευτώ σε τίποτα βέβαια, ειρήνη θέλω για την πατρίδα και τον κόσμο μας. Δεν χρειαζόμαστε πιά ούτε "ήπιες συγκρούσεις". Ηρεμία χρειαζόμαστε. Και ομόνοια.

    Ούτε και στην Αμερική πυροβολούν για ψύλλου πήδημα, αυτό είναι ενα αρνητικό στερεότυπο που ελπίζω να μην προβάλω (ή να υπονοώ) στο πόστ μου. Αλλα τα πάθη εδώ όμως, και άλλες οι συμπεριφορές. Δεν υπάρχουν ούτε κάν ήπιες συγκρούσεις. Αν ποτέ όμως γίνουν, καταντούν φονικά ξεσηκώματα. Ειναι και τα δικαιώματα που δίνει το Σύνταγμα (και άλλα).

    -------------------------
    Φίλε Αθεόφοβεη αμερικανική αστυνομία είναι επι το πλείστον ενας επαγγελματικός οργανισμός που έχει όμως την υποστήριξη των πολιτών (πολλές φορές άδικα), και έχει επωμισθεί την κοινή ασφάλεια. Διάφορα θέματα, όπως ποιές είναι οι δικαιοδοσίες της (και έχει πάρα πολλές), έχουν ξεκαθαριστεί απο καιρό.

    Σε περίπτωση ατυχήματος (που η αστυνομία σκοτώσει κάποιον άδικα), το θέμα καλύπτεται πάντα υπέρ της αστυνομίας επειδή η αστυνομία είναι θεσμός του κράτους.

    Δεν είναι ούτε εδώ ιδανικά τα πράγματα, αλλα τουλάχιστον ξέρουν όλοι που κινούνται. Αν κάποιος κατέβει σε διαδήλωση για να προβοκάρει, η να καταστρέψει, το ξέρει και αυτός απο την αρχή πως παίζει το τομάρι του.

    -------------------------
    Ισως όταν η κοινωνία μας αρχίσει να αλλάζει σιγά σιγά φίλε Οδυσσέα, γιατί δεν μπορεί, κάποτε θα αλλάξει, να γίνουν και αυτά που λές. Μακάρι. Και ίσως τότε να μπούν οι βάσεις που χρειάζονται. Και οι τιμωρίες που αναφέρεις.

    -------------------------
    Φίλε Χρόνη καλωσήρθες. Αριστη η ατάκα. Και κολλάει απόλυτα με το πνεύμα του πόστ. Η ίδια πολιτική εφαρμόζεται και για τους ομοφυλόφιλους που κατατάσσονται στον αμερικανικό στρατό. Μόνον που εδώ το λένε αλλιώς. "Don't Ask, don't Τell". Νάσαι καλά.

    -------------------------
    Φίλε Γιώργο οπως νομίζω διαισθάνεσαι και ο ίδιος, ο τόπος μας έζησε με πολλές παθογένειες και ανωμαλίες για πολλά χρόνια. Δεν ξέρω αν θα διορθωθούν, αλλά σίγουρα έρχεται μια καταιγίδα που θα σαρώσει πολλά. Ελπίζω μετά την καταιγίδα να βρουμε εναν καλύτερο δρόμο. Είναι κάτι που το θέλουν όλοι οι έλληνες. Τις ευχές μου.

    ReplyDelete
  10. Τα επεισόδια τέλειωσαν (κι αυτά), και πρίν ακόμα ηρεμήσουμε, η Ελλάδα περιμένει πιά αποφάσεις τεραστίων ιστορικών διαστάσεων για τον λαό μας και την κοινωνία μας.

    Εκείνο που μοιράζονται όλοι οι γράφοντες, είναι μια αγωνία γι αυτόν τον τόπο, και μια απορία με τί θα μοιάζει η επόμενη μέρα. Με ψυχή καταρρακωμένη, κανείς δεν μπορει πιά να ζήσει την σημερινή καθημερινότητα. Κάπως πρέπει όλοι μας να ξυπνήσουμε το πρωί, άλλος για τη δουλειά, άλλος για να πάει τα παιδιά του στο σχολείο. Και αυτή την αγωνία για μια νορμάλ καθημερινότητα, κανείς κουκουλοφόρος δεν θα πρέπει να μπορεί να τη διαταράξει.

    Αντε λοιπόν, να δούμε τι θα φέρουν οι αποφάσεις της Ευρώπης, και με τι δυνάμεις θα συνεχίσουμε...

    ReplyDelete