Tuesday, February 22, 2011

Gaddafi interview



Ενα παλιό και ενδιαφέρον δημοσιογραφικό κομμάτι, και μια συνέντευξη του Μουαμάρ Καντάφι απο την εξαιρετική εκπομπή του CBS "60 Minutes", (το δημοσιογραφικό format και ύφος του οποίου ακολουθεί και η σειρά "Φάκελοι" του Σκάϊ). Ενα μικρό κομμάτι στο μεγάλο αίνιγμα του μυστικοπαθούς και εκκεντρικού Λίβυου ηγέτη του οποίου οι μέρες μάλλον είναι μετρημένες.

Απο την ειδησεογραφία και τις αναλύσεις αντιλαμβάνομαι πως αντίθετα με την Αίγυπτο οπου υπάρχει ισχυρή εθνική συνείδηση, η συνείδηση πολλών Λίβυων δεν ειναι χτισμένη πάνω στην έννοια "έθνος-κράτος", αλλά πάνω στην έννοια της "φυλής" και των πολύπλοκων κοινωνικών δικτύων της. Γι αυτό ακριβώς το λόγο, η Λιβύη θα μπορούσε να βιώσει εναν αιματηρό πόλεμο και να κοπεί σε κομμάτια. Ηδη οι αναλυτές αναφέρουν πως τα γύρω αραβικά κράτη πιθανώς να ανακατευτούν μέσω παρακρατικών ομάδων στο ξέσπασμα κάποιου εμφυλίου με απώτερο σκοπό εδαφικά και πετρελαϊκά οφέλη.

Συγχρόνως υπάρχουν βάσιμοι φόβοι για μια νέα παγκόσμια ενεργειακή κρίση και αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Ας ευχηθούμε η αραβική επανάσταση να λήξει χωρίς άλλο αίμα, και προς το καλύτερο. Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές, τα νέα απο τη Λιβύη μιλούν για ομαδικούς βομβαρδισμούς αμάχων και οδομαχίες. Δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι στη Λιβύη. Ολη η δημοσιογραφία των γεγονότων έρχεται σποραδικά μέσα απο το διαδίκτυο.