Wednesday, September 8, 2010

Νοσταλγικές στιγμές

Λίγες μέρες πρίν τον αυγουστιάτικο γάμο του γιού του στις Σπέτσες, ο ντεΓκρέτσια επισκέφτηκε και μας στο φτωχικό μας. Εγώ μόνον φωτογραφίες πρόλαβα να τραβήξω απο την ακτή, αλλά κάποιοι ντόπιοι, πιο ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι, τον είδαν καθαρά με τα κυάλια τους να αρμενίζει αγέρωχος τα ελληνικά πέλαγα. Κάποιος εθνικός ενθουσιασμός (και νοσταλγία) κατέλαβε κάποιο πλήθος, το οποίο άρχισε να ζητωκραυγάζει και να ρίχνει πυροτεχνήματα.

Προφανώς εξασθενημένος απο την απώλεια της βασιλείας και οικονομικά καταρρακωμένος απο την παγκόσμια οικονομική κρίση, ο ντεΓκρέτσια ανταπέδωσε τις χαιρετούρες αρχίζοντας τα "μπαλκονάτα" απο το φτωχικό του σκάφος. Στο μικρό λιμανάκι της πόλης, ενα τεράσιο πλήθος νοσταλγών και συμπαθούντων τον υποδέχθηκαν με λουλούδια και τον προσκάλεσαν για ούζο, κρασί και φρέσκα ψάρια. Περνώντας ξανά απο το ίδιο σημείο, την επομένη, ο ντεΓκρέτσια βρίσκονταν αυτή τη φορά στην πλώρη, χαιρετώντας με ενθουσιασμο τα πλήθη της περίεργης χώρας που ψάχνει επίμονα επίδοξους ηγέτες για την ένδοξη επαύριο. "Αγόρι μου, σε διώξανε εσένα, για να ρθούνε οι κλέφτες" ούρλιαξε με καυμό η κυρα Μαρία η γειτόνισα, που ενας θεός ξέρει τι θυμήθηκε. Για να μην χαλάω καρδιές, (εποχή κρίσης γάρ), την παρηγόρησα με το γνωστό "πάλι με χρόνια με καιρούς...". Εμφανώς συγκινημένη, η κυρία Μαρία με αγκάλιασε στοργικά και μου πρόσφερε και παγωτό καταίφι.

------------------
* Στο επόμενο - η συνάντηση των bloggers

11 comments:

  1. Αχ βρε Locus μου, τι κάνει ο άνθρωπος για ένα παγωτό καταίφι! Χαρίζει ψεύτικα όνειρα στην κυρά Μαρία! Χα χα χα!
    Υ.Γ. Λες και η τέως βασιλική οικογένεια δεν "έτρωγε" κι αυτή πλουσιοπάροχα σε βάρος του ελληνικού "κουμπαρά".

    ReplyDelete
  2. Τόσο χάλια εε;

    Καλησπέρα Locus
    :-)

    ReplyDelete
  3. "Κάθε λιμάνι και καημός ......"


    Χαιρετισμούς.

    ReplyDelete
  4. Αυτά συμβαίνουν γιατι ο τεως και οι συμπαθούντες ειναι εν ζωή. Ολα θα τελειωσουν οταν οι μεν και οι δε "σαλπάρουν" Το σκάφος δεν λέει και πολλά. Ειναι και αυτό τέως.

    ReplyDelete
  5. Με λίγο χιούμορ Μερόπη μου και καταίφι κερδίζεις, και άλλα πιο πολλά. Δεν υπάρχει λόγος να διαταράζουμε τους κόσμους των ανθρώπων.

    *Τώρα τί έφαγε και ο βασιλιάς δεν θα το μάθουμε ποτέ. Εδώ με λίγα εκατομμυριάκια της και ακόμα τσακωνόμαστε:)
    ------------------
    Xάλια αδιορθωτα Βάσσια. Αν και δεν νομίζω πως το σκαφάκι είναι δικό του. Η καλύτερη δουλειά είναι να ζεί με OPM (other people's money).
    ------------------
    Φίλε glam τους χαιρετισμούς μου. Ο ντεΓρέτσια ήρθε και πέρσι με ιστιοφόρο, σε κάποιον ναυτικό αγώνα. Καλύτερα ιστιοπλόος παρά βασιλιάς. Κανό πάντως δεν κάνει γιατί εξαντλείται.
    ----------------
    Φίλε Boston Sailor welcome. Χρόνια και ζαμάνια. Εχω μεγάλη συλλογή σκαφών να σου δείξω (σε φωτογραφίες εννοείται). Ως γνωστόν, στο Ελλάδιστάν το γαλόνι εφτασε άνετα στα 8 δολλάρια. Γι αυτό και οι πλούσιοι έβγαλαν τα σαράβαλα.

    ReplyDelete
  6. Σαφώς και όταν ο ντεΓκρέτσια πεθάνει οι οπαδοί θα διαλυθούν. Οταν η πίστη και η νοσταλγία δεν στηρίζεται σε θεσμούς αλλά ειναι προσωποποιημένη, μαζί με τον ιδρυτή διαλύεται και το παραμάγαζο. Το ίδιο έγινε και με τους νοσταλγούς του Παπαδόπουλου.

    ReplyDelete
  7. Αναδημοσιεύω ενα σχόλιο του Αθεόφοβου, ο οποίος για τεχνικούς λόγους δεν μπορεί να στείλει σχόλια.

    "Ως γνωστόν η βλακεία είναι ανίκητη!
    Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι πόσο είναι διαδεδομένη.

    O Παπαδόπουλος δεν είχε διάδοχο ,οι ιδέες του όμως μην νομίζεις ότι δεν υπάρχουν σε ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας.
    Δυστυχώς τα νούμερα είναι απόλυτα.
    Ενδεικτικά υπενθυμίζω ότι μετά την αποστασία που είχε σαν κατάληξη την 7χρονη χούντα, την εισβολή στην Κύπρο και όλα τα δεινά που προκάλεσε ο ηλίθιος που χαιρετούσε από το κότερο, ένα 30,8% του ελληνικού λαού ψήφισε βασιλεία!

    Αύριο μπορεί να βλέπεις από το κότερο τον υιόν-γαμπρόν να χαιρετάει σαν τον πατέρα του την κυρία Μαρία."

    ReplyDelete
  8. Και αυτό το 30,8% (που αναφέρει ο Αθεόφοβος), που πήρε ο ντεΓκρέτσια στο γνωστό δημοψήφισμα, θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε κάποιο πολιτικό κόμμα, αν ο πρώην βασιλιάς είχε το μυαλό να απαρνηθεί τη βασιλεία και κατέβαινε σε εθνικές εκλογές ως απλός πολιτικός διεκδικώντας την εξουσία. Ευτυχώς όμως για μάς, φαίνεται πως μετά την ανατροπή του ο ντεΓκρέτσια τέτοιες διαθέσεις δεν είχε, και το έριξε σε μια ήσυχη και κοτεράτη ζωή και κότα. Ειναι κι αυτό μια συνεισφορά. Τώρα ανα ο υιός επανέλθει στην Ελλάδα για εξουσία, ο θεός να μας φυλάει...

    ReplyDelete
  9. Εχω μια τεχνική περιγραφή κάποιου προβλήματος που δεν αφήνει διάφορους να αφήσουν σχόλια. Θα το κοιτάξω, αν και ομολογώ πως ακόμα δεν καταννοώ το πρόβλημα.

    ReplyDelete
  10. Το 30% το είχε το 1974-75. Εἀν σημερα κατέβαινε σαν πολιτικός διεκδικώντας εξουσία θα επερνε κάτι λιγότερο απο τον Καρατζαφέρη. Ασε που σε όποιο debate λάμβανε μέρος δεν θα ήξερε που είναι τα Σούρεμενα ( δήμος Ελληνικού)

    ReplyDelete
  11. Boston Sailor,
    Σήμερα ναί, και θάκανε debate με τη Λιάνα και τον Γιακουμάτο. Βασιλιάς παραθυράτος. Το δικό του παράθυρο ευκαιρίας πέταξε το 74.

    ReplyDelete