Τρεχάτε ελληναράδες, εθνικιστές, αντιευρωπαϊστές και θύματα της Παγκοσμιοποίησης. Μαζί με τους γνωστούς Οίκους, βρέθηκε και ο ηθικός αυτουργός της οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής κατάρρευσης της τίμιας Ελλάδας. Πρόκειται σαφέστατα για ... την Γερμανία.
Πρός γενική εκτόνωση των λαϊκών συναισθημάτων θυμού και απελπισίας, τώρα που οι επίτροποι ήρθαν και στην Αθήνα, τα ΜΜΕ επιστράτευσαν τον συναισθηματισμό και κατασκεύασαν μια αντιγερμανική κρίση υστερίας. Ο νέος εχθρός του ελληνισμού είναι η Γερμανία, και εκεί θα εκτονωθούμε. Αγανακτισμένη η κ. Τρέμη με το άρθρο του Focus που τσουβαλιάζει όλους τους έλληνες στην κατηγορία των "απατεώνων", χωρίς τις απαραίτητες εξαιρέσεις. Ομοίως έξαλλος, και ο συνοδός του δελτίου κ. Καψής, που συνεχώς μας πληροφορεί συνωμοτικά πως "απο την ευρωζώνη, η Γερμανία ειναι η πιό κερδισμένη". Αν είναι δυνατόν, να γράφεται τέτοιο άρθρο κατα της τίμιας ελλάδας, και μάλιστα με την Αφροδίτη να μας χώνει δάχτυλο!
Ο κ. Καρατζαφέρης θυμήθηκε τις πολεμικές αποζημιώσεις, ο κ. Κακλαμάνης τα ίδια (αυτός θυμήθηκε και τα Καλάβρυτα), ενώ ο κ. Πετσάλνικος ανέφερε πως αμα λάχει η Ελλάς έχει και δύο νομπελίστες ενώ η Γερμανία δεν έβγαλε ακόμα εναν δεύτερο Μπετόβεν. Παυλόπουλος και Ευθυμίου δεν μπορούσαν να κοιμηθούν το βράδυ τσακισμένοι απο τις προσβολές. Ακολουθεί βέβαια και ο πρόεδρος της δημοκρατίας κ. Παπούλιας που θα καλέσει τον γερμανό πρέσβη για επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας. Φανταστείτε τον Ομπάμα να καλεί τον έλληνα πρέσβη σε διάσκεψη, διαμαρτυρόμενος πως ο Ριζοσπάστης χαρακτήρισε τους γιάνκηδες "φονιάδες των λαών"...
Λυπάμαι αλλά δεν θα συμμετάσχω στην αντιγερμανική υστερία, ούτε και θα μπουκοτάρω τα γερμανικά προϊόντα. Δεν το επιτρέπει ούτε η προσωπική μου φιλοσοφική αντίληψη περί κόσμου, ούτε η βιωματική μου εμπειρία. Εχω ένα τεράστιο σεβασμό για την Γερμανία, την οποία θεωρώ σοβαρή χώρα, και στυλοβάτη της Ευρώπης.
Κατα την ταπεινή μου γνώμη, η Γερμανία, είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα επιτεύματα τα τελευταία 60 χρόνια. Κατάφερε να αφήσει πίσω της μια ιστορία ρατσισμού και πολέμων, ξεπέρασε απίθανα ιστορικά συμπλέγματα (κοιτάξτε την Τουρκία που δεν τα ξεπέρασε), ξαναδημιουργήθηκε απο τις στάχτες με δικό της κόπο και στρατηγικό σχέδιο, έγινε η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, διαθέτει τεράστιες οργανωμένες επιχειρήσεις (με τον πλούτο των οποίων χρηματοδοτεί ενα πολύ καλό κοινωνικό σύστημα), διαθέτει μια έμπρακτα θαυματουργή συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και εργατικών συνδικάτων, απορρόφησε την τριτοκοσμική Ανατολική Γερμανία, και χρηματοδότησε και την δημιουργία ολόκληρης της Ευρώπης ρισκάροντας το μεγαλύτερό της επίτευγμα - το γερμανικό μάρκο.
Στον αντίποδά της, η Ελλάδα, κατασπατάλησε το σχέδιο Μάρσαλ δημιουργώντας λίγους επιχειρηματίες - ολιγάρχες, διατήρησε τις εσωτερικές της πελατειακές παθογένειες, δεν προσέφερε ποτέ τίποτα στην ιδέα της ενωμένης Ευρώπης, και παρότι δεν πήρε πολεμικές αποζημιώσεις (που ούτε τις διεκδίκησε), βρέθηκε εν τούτοις αποδέκτης κοινοτικών αναπτυξιακών πακέτων αξίας 60-100 δις ευρώ, τα οποία "ετίμησε" δεόντως, δημιουργώντας ενα απίθανο πολύπλοκο σύστημα λαϊκής Κλεπτοκρατίας οπου τα κοινοτικά πακέτα μοιραζόνταν σε μίζες και "σοσιαλιστικά δωράκια". Αυτά, καμμία εξεταστική επιτροπή δεν θα τα αναζητήσει.
Προσωπικά μου ειναι παντελώς αδιάφορο άν η Γερμανία έβγαλε εναν δεύτερο Μπετόβεν (μου αρκεί ο ένας), άν ο Ελύτης πήρε το βραβείο Νόμπελ ή αν το Focus μας είπε μαλάκες. Στο μπλόγκ αυτό δεν έχω τίποτα περισσότερο να προσφέρω, απο την προσωπική μου (πάντα υποκειμενική γνώμη). Και κατα την ταπεινή μου γνώμη, η Ελλάδα δεν θα ξαναβρεί ποτέ της τα αναπτυξιακά εκείνα κεφάλαια που αφειδώς της χαρίστηκαν τα τελευταία 30 χρόνια, μια επενδυτική ευκαιρία που σπανίζει στην παγκόσμια Ιστορία. Η Ελλάδα, φίλοι μου,(με θλίβει που το λέω), έχασε για πάντα το τρένο της ευρωπαϊκής σύγκλισης και ανάπτυξης. Για το τί θα επακολουθήσει των μέτρων και των επιτρόπων δεν γνωρίζω, και έχω άσχημες προαισθήσεις. Χωρίς ιδεολογία ηθικής, κανένα οικονομικό και κοινωνικό σύστημα δεν διατήρησε την συνοχή του. Και κάτι τέτοιο, ούτε διαθέτουμε, ούτε διαβλέπεται στο μακρινό μας μέλλον.
Κλιμάκωση
-
*Αυτό που όλος ο κόσμος φοβόταν ξεκίνησε. Το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική
επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Τέτοια επίθεση είχε βέβαια ξαναγίνει πριν από
μήνες κα...
2 days ago
Διαβάζοντας την ανάρτηση σου Locus μου, με διακατέχουν αμφίθυμα συναισθήματα. Από τη μια λέω πόσο δίκιο έχεις και από την άλλη λέω ότι μπορεί και να τα καταφέρουμε τελικά. Όνειρο θερινής νυκτός? Θα δείξει.
ReplyDeleteΟτι είμαστε λαός απατεώνων δεν περιμέναμε τους γερμανούς να το μάθουμε. Σιγά το νέο.
ReplyDeleteΟσο για την προσβολή στην εθνική μας αξιοπρέπεια, ας μας χώσουν κανα δανειάκι και την κάνουμε γαργάρα.
Διότι τι να την κάνεις την αξιοπρέπεια όταν δεν έχεις το χρήμα;
Το είχε άλλωστε επισημάνει εύστοχα ένας απο τους ήρωες της επανάστασης του 21 οι στρατηγός μακρυγιάννης:
Αν είναι να μείνουμε νηστικοί στο διάολο όλα. Εφαγαν οι άλλοι ας φάμε και μεις.
Και από ότι φαίνεται έφαγε καλά ο στρατηγός εκείνη την εποχή καθώς ολόκληρη περιοχή πήρε το όνομά του.
Για περισσότερα και καλύτερα παραπέμπω στο αποκαλυπτικό post του doctor όπου περιγράφεται η ανιδιοτέλεια που χαρακτήριζε τους ηγέτες μας απο ιδρύσεως του ελληνικού προτεκτοράτου.
Η ειρωνία είναι ότι όλοι αυτοί που χρόνια τώρα από εφημερίδες και τηλεοράσεις λούζουν τους ξένους - ειδικά του Αγγλοαμερικάνους - με τον χείροτερο τρόπο θα είναι πρώτοι και καλύτεροι στο να καταγγείλουν τη Γερμανική "πρόκληση".
ReplyDeleteΚαλημέρα Locus.
ReplyDeleteΠρέπει να πω ότι δεν συμμετέχω στην κατά της Γερμανίας υστερία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν γνωρίζω την ιστορία που μας συνδέει.
Έτερον-εκάτερον. Η κάθε χώρα οφείλει μόνη της να σηκώνεται και από θέση όρθια να μιλά, να διεκδικεί και να κρίνει.
Δυστυχώς για μας η Γερμανία το κέρδισε αυτό το δικαίωμα , εμείς;
Ο πρόεδρος της βουλής πετσάλνικος θυμήθηκε ότι έχουμε προσφέρει στην ανθρωπότητα δύο νομπελίστες όπως δύο είναι και οι επιπλέον μισθοί των υπαλλήλων της βουλής, δύο τα σόγια που κυβερνάνε διαχρονικά την ελλάδα, και δύο οι τετραετίες για να κατοχυρώσει σύνταξη ο πετσάλνικος.
ReplyDeleteΕπίσης θα χρειαστούν δύο χρόνια και δύο προγράμματα σταθερότητας για να φάμε τα επόμενα δάνεια και δύο οι εξεταστικές επιτροπές που θα διερευνήσουν τα μεγάλα σκάνδαλα που θα προκύψουν κατά την εκτέλεση αυτών των προγραμμάτων σταθερότητας.
Αλήθεια με αυτές τις πολεμικές αποζημιώσεις απο τους γερμανούς τι θα γίνει, θα μας τις δώσουν να τις φάμε, η να αρχίσουμε να ζητάμε απο τους ιταλούς; Και οι ιταλοί προκάλεσαν καταστροφές στη χώρα στη διάρκεια του β παγκοσμίου πολέμου. Βέβαια είναι λίγο δύσκολο να πάρεις λεφτά απο τον μπερλουσκόνι γιατί είναι μεγαλύτερο λαμόγιο απο μας αλλά δε χάνουμε τίποτε να "εγείρουμε αξιώσεις".
Απο ότι θυμάμαι και ο ιμπραήμ είχε ερημώσει όλη την πελοπόννησο όταν έκανε απόβαση. Οι αιγύπτιοι γιατί σφυρίζουν αδιάφορα; Δεν πρέπει και αυτοί να καταβάλλουν αποζημιώσεις;
Οι δε πιστωτές μας καλά να πάθουν. Δίνεις λεφτα στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και περιμένεις να σου τα επιστρέψει;
Δηλαδή άμα έρθει ο γείτονας και σου ζητήσει 1 δίς υποσχόμενος ότι θα στα επιστρέψει εσύ θα του τα δώσεις;
Και άντε και του τάδωσες. Αμα ξανάρθει μετά απο λιγο και σου ζητάει πάλι λεφτά για να σου επιστρέψει τους τόκους απο τα προηγούμενα που του δάνεισες τον ξαναδανείζεις ξανά και ξανά;
Ρε τι μαλάκες είναι αυτοί οι γερμανοί. Οταν μας δάνειζαν αφειδώς οι γερμανικές τράπεζες τις οποίες έχουμε φεσώσει κάπου 50 δις μας δάνειζαν θεωρώντας μας σώφρωνες;
Τώρα λέει μας κατηγορούν ότι δεν είμαστε σώφρωνες αλλα απατεώνες.
Σωπα καλέ που το κατάλαβες;
Και δυστυχώς αυτή τη δύσκολη στιγμή, αντί να κοιτάξουμε μέσα μας και να απολογηθούμε στον εαυτό μας, αντί να δούμε έστω τώρα τι πήγε στραβά και σαν σώφρονες να το διορθώσουμε, το ρίχνουμε πάλι στο γνωστό τροπάριο της αποτυχίας "Φταίνε οι άλλοι".
ReplyDeleteΕ, μας αξίζουν πολλά δεινά.
Eνα σχόλιο με τον πρωινό καφέ -
ReplyDeleteΣυμπλέω με το άρθρο του κ. Παπαχελά, που χωρίς συναισθηματισμούς επισημαίνει το αυτονόητο. Κανείς δεν μας χρωστάει τίποτα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_18_24/02/2010_391974
Για πιο απλοικές εξηγήσεις, απαλλαγμένες απο ιστορικές πολυπλοκότητες και δυσάρεστες σκέψεις, υπάρχει υπάρχει βέβαια και η δήλωση Λάκη. Διαλέγετε και παίρνετε.
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=108010&cid=9
---------------------------------------
Και καθώς η χώρα παραλύει ξανά απο τις απεργιακές κινηγοποιήσεις, ας λάβουμε υπόψιν μας σε ποιά ακριβώς λακούβα έχουμε πέσει, και πόσο καιρό θα μείνουμε στις λάσπες. Είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτές τις γνώμες πρέπει να τις παρακολουθούμε.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100026_24/02/2010_391983
-------------------------
Φίλοι μου θα επανέλθω με μια καθυστέρηση ωρών. Τις ευχές μου.
Δεν ξέρω αν ΄λεζησες ποτέ στη Γερμανία. Εγώ έζησα λίγο. Μπορώ να πω ότι και σοβινιστές είναι και ρατσισμός υπάρχει και δεν αναγεννήθηκε μόνη της από τι στάχτες του Β' παγκοσμίου πολέμου. Πήρε τεράστια οικονομική βοήθεια από τις Η.Π.Α. τότε. Αυτά τα λέω χωρίς εμπάθεια. Είναι προσωπικές μου απόψεις που τις έχω μετά από τη συμβίωση με τους γερμανούς στην Κολονία. Είναι γεγονός ότι δόθηκε ένα μικρό μέρος από τις αποζημιώσεις για τα δεινά που προκάλεσαν οι ναζί στην Ελλάδα. Είναι γεγονός ότι η κομπίνα είναι στο DNA του έλληνα. Είναι γεγονός ότι οι πολιτικοί στην Ελλάδα έχουν ληστρικές διαθέσεις και ότι είναι κλέφτες. Είναι γεγονός ότι οι ευρωπαίοι (βόρειοι και δυτικοί κυρίως) όποτε μας βοήθησαν, περίμεναν ανταλλάγματα. Είναι γεγονός ότι μας πούλησαν πάμπολλες φορές. Είναι γεγονός ότι η ελλάδα έχει μια γεωγραφική θέση στρατηγικής σημασίας (σταυροδρόμι τριών ηπείρων) και όλοι οι μεγάλοι θέλουν να το εκμεταλλευτούνε. Είναι γεγονός ότι βγάζουμε πάντα τα μάτια μας μόνοι μας. Που θέλω να καταλήξω; Οι έλληνες σίγγουρα έχουμε πολλά μειονεκτήματα. Αυτό όμως δεν κάνει τους υπόλοιπους καλύτερους από εμάς. Sorry για το σεντόνι.
ReplyDeleteΕγώ από όλη αυτή την ιστορία χαίρομαι που βρέθηκε έστω και το ένα χέρι της Αφροδίτης που με αυτό αποδεικνύει δείχνοντας την συνέχεια του Ελληνικού πνεύματος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα!
ReplyDeleteΔεν νομίζω ότι χάθηκαν όλα!
ReplyDeleteΠράγματι το ποσοστό των βλακών στον Ελληνικό πληθυσμό (περιλαμβανομένων και των Δημοσιογράφων και των Πολιτικών)είναι σημαντικό, όπως επίσης και των απατεώνων που εν ψυχρώ βάζουν φωτιά για ευτελείς λόγους τηλεθεάσεως και ψηφοθηρίας..
Πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν άκουσα να καλεί τον Γερμανό Πρεσβευτή για να του τα ψάλλει.Δεν έχει άλλωστε καν τέτοια εξουσία και αρμοδιότητα.
Το έκανε όμως δυστυχώς ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Πετσάλνικος ο οποίος είχε ακόμη μικρότερη αντίστοιχη αρμοδιότητα και εξουσία!!
Πως να μας πάρουν λοιπόν για σοβαρούς!!
Ευτυχώς που υπήρξε απεργία των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ σήμερα γιατί ποιός ξέρει τι άλλες τέτοιες βλακείες θα ακούγαμε...
Αρνούμαι να δεχθώ ότι οι Έλληνες είναι οι χειροτεροι. Πρόκειται για επικοινωνιακά παιχνίδια γιατί οι ευρωπαίοι θελουν τώρα να φέρουν την τουρκία μέσα στην ένωση, οπότε θα μας πούνε "κοίτα, θα σου χαρίσουμε τα χρέη αν δεχτείς την τουρκία ".
ReplyDeleteΆραγε είναι τυχαίο που ξάφνου οι τούρκοι έγιναν καλά παιδιά και συνέλαβαν τους κακούς στρατιωτικούς που ήθελαν το κακό της ελλάδος? Και μην ξεχνάμε το θέμα με τις ρώσικες βίζες...
Για να αποφύγει την καρατόμηση, η ελλάδα θα πρέπει να άρει το βέτο της, και ορθώς κατά τη γνώμη μου.
Όλα αυτά είναι φυσικά, δικές μου εικασίες και συμπεράσματα, ότι "οσμίζομαι" από ειδήσεις...
Γεια σου και πάλι Locus.
ReplyDeleteΔιαβάζω το άρθρο σου και νοιώθω πως αν αυτό το συναίσθημα του τρένου που χάθηκε γίνει πιο βαθύ, τότε και μόνον τότε υπάρχει πιθανότητα για έξοδο από την ηθική κρίση στο μέλλον. Γιατί βιωματικά αυτή η ξεφτίλα και η έκθεση, έρχεται και επικάθεται σε μια γενιά που δεν συνειδητοποιούσε οτι η απατεωνιά των πρεσβυτέρων της δεν είναι βιώσιμη. Καταρρέουν πολλά πρότυπα, και μόνον αν η γενιά αυτή αισθανθεί την ευθύνη, θα βάλει τάξη στον καιρό της.
Και νομίζω πως οι Αντιγερμανισμοί δεν "μιλάνε" σε κανέναν κάτω από τα 40. Ξέρουν που είναι οι ευθύνες, και δεν θεωρούν εαυτούς αμέτοχους.
Μερόπη μου - Η κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας είναι ταυτοχρόνως και μια μεγάλη ευκαιρία. Δεν είμαι βέβαια καθόλου σίγουρος πως θα την αρπάξουμε. Μιλώ θεωρητικά. Πέραν τούτου, απο την οικονομικη κρίση σίγουρα θα βγούμε, γι αυτό είναι εδώ οι επίτροποι. Το πόσο θα κρατήσει (2 ή 10 χρόνια), και τί συγκρούσεις θα δημιουργήσει στην κοινωνία μας, μέλλει να το δούμε. Η δική μου πεποίθηση είναι οτι η κρίση μας είναι βασικά ηθική. Τα Οικονομικά και Κοινωνικά, είναι τα συμπτώματα. Δυστυχώς ανήκω στους απαισιόδοξους.
ReplyDelete-------------------------------------
Φίλε Yosemite, αν η Ελλάδα θεωρεί πως υπάρχει πρόβλημα αποζημιώσεων, ας το διεκδικήσει μέσω μιας τεκμηριωμένης νομικής υπόθεσης στο ευρωπαικό δικαστήριο. Αντί τούτου όμως, μέρος του πολιτικού μας κόσμου αναλίσκεται σε γραφικότητες και καφενειολογίες. Πουλάει ο χαβαλές, ο γρήγορος εχθρός, η γρήγορη ατάκα. Σε δύο τρείς μέρες θα έχουν ξεχασθεί όλα. Θα παραμείνει όμως μαζί μας η βασική αιτία της παρακμής μας, που είναι η Διαφθορά. Και το γεγονός πως όταν βγούμε απο την κρίση κάποτε, δεν θα υπάρχουν κοινοτικά πακέτα, και τότε θα πρέπει να απαντήσουμε στο θεμελιώδες ερώτημα που χρόνια τώρα αποφεύγουμε – ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ.
--------------------------------------
Φίλε Κωνσταντίνε – Καίγοντας αμερικανικές και γερμανικές σημαίες δεν οδηγεί πουθενά. Είμαστε μέρος ενός παγκοσμίου συστήματος που περιλαμβάνει πολύπλοκες οικονομικές αγορές, διακρατικές σχέσεις και αλλα παγκοσμιοποιημένα μυστήρια. Καλό θα ήταν να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα μια κουλτούρα Think Tank, που να επεξεργασθεί σενάρια ανάπτυξης της χώρας στο μέλλον. Μόνον αν αντικαταστήσουμε το καφενειακό και κομματικό υβρίδιο του σημερινού πολιτικού με κάτι πιο καλό, σε ποιότητα σκέψης και σεναριολογίας, θα μπορέσουμε να επιζήσουμε. Αλλιώς θα παραμείνουμε σε επίπεδο σκέψης ΚΚΕ που κατέλαβε το Χρηματιστήριο γιατί «εκεί είναι τα λεφτά».
Να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει φίλη Βάσσια, πρωταρχικά όμως ας δημιουργήσουμε αξιοπιστία. Είναι βλακώδες να κάνουμε σήμερα αναφορές στον Χίτλερ, τη στιγμή που ο κόσμος μας είναι πλέον πολύ πιο δημοκρατικός, ανοιχτός και ελεύθερος. Η Γερμανία έχει κοιτάξει καλά τον εαυτό της στον καθρέφτη, και γύρισε σελίδα. Εμείς θα πρέπει να ορίσουμε ποιό ακριβώς είναι το πρόβλημά μας. Κατα μένα, το πρόβλημά μας είναι βασικά ηθικό. Δεν έχουμε ακόμα το ηθικό υπόβαθρο που θα μας επιτρέψει να λειτουργήσουμε με διαφάνεια και τιμιότητα. Μόνον αν ορίσουμε το πρόβλημά μας ίσια και τίμια θα μπορέσουμε να βγούμε απο την δίνη της πραγματικής μας κρίσης.
ReplyDelete-----------------------------------
Φίλε Απόγονε, η έλλειψη ηθικής είναι βαθιά ριζωμένη στην κοινωνία μας, και ορατή παντού, απο τις απλές καθημερινές συναλλαγές, μέχρι την πολιτική μας, τα σχολεία μας, τα νοσοκομεία μας, τα δικαστήριά μας. Η εξοδος απο την οικονομική κρίση θα πάρει μερικά χρόνια. Αλλα η δημιουργία ηθικής ιδεολογίας απαιτεί τουλάχιστον μια γενιά. Μόνον αν ορίσουμε το πρόβλημά μας ίσια και τίμια θα μπορέσουμε να βγούμε απο την δίνη της πραγματικής μας κρίσης. Κλεπτοκρατία δημιουργήσαμε, και αυτό πληρώνουμε. Τα υπόλοιπα είναι εσωτερικής και συναισθηματικής κατανάλωσης.
-----------------------------
Φίλε hackaday, δεν έχω ζήσει στη Γερμανία για μεγάλο διάστημα για να δηλώσω ειδήμων, έχω όμως κάνει μερικές επισκέψεις, και έχω ζήσει στην Ολλανδία και στο Λονδίνο αρκετά για να ξέρω τα συστατικά της σκέψης και νοοτροπίας των Βορείων. Ρατσισμός υπάρχει παντού, φυσικά και στην Γερμανία, και δεν λέω πως οι άλλοι είναι καλύτεροι, έχουν όμως μια εμπεδωμένη συλλογική βάση ηθικής, προτεσταντικής επι του προκειμένου, που τους επιτρέπει να έχουν ένα τίμια λειτουργικό κράτος, με ανεξάρτητη δικαιοσύνη, οργανωμένες επιχειρήσεις και μια διάχυτη κοινωνική αντίληψη πως υπάρχει κράτος δικαίου. Αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα. Τώρα αν ο κάθε Φρίτς ειναι ρατσιστής, αυτό είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Το επίσημο κράτος όμως είναι τίμιο και καθαρό. Εχουμε τώρα στα χέρια μας μια ευκαιρία να επανιδρύσουμε την Ελλάδα. Θα τα καταφέρουμε? Εδώ ειναι το θέμα. Τα επόμενα χρόνια θα το δείξουν. Η Ελλάδα ειναι μια μικρή χώρα, και δουλειά της ειναι να ισορροπήσει ανάμεσα στα συμφέροντα των ισχυρών. Μπορεί φιλοσοφικά να αισθανόμαστε πως είμαστε ριγμένοι, αλλα αυτή ειναι η πραγματικότητα. Και σήμερα, δεν είμαστε εντελώς ανυπεράσπιστοι. Και διπλωματία έχουμε, και συμμάχους. Και ούτε διαφέρουν τα συμφέροντά μας απο κείνα των υπολοίπων ευρωπαίων. Τις ευχές μου.
-------------------------------
Φιλτατε Αθεόφοβε, ό,τι γράφω και για τους άλλους ισχύει βέβαια ως απάντηση και σε σένα. Στο θέμα του Focus, νομίζω πως το χιούμορ είναι η καλύτερη αντίδραση. Αφροδίτη αυτοί (με δάχτυλο), Σάτυρο εμείς (με ...^$%^Ρ@). Και καλούς γελοιογράφους έχουμε, και χιούμορ διαθέτουμε. Ηδη πολλοί μπλόγγερς έχουν "τιμήσει" την κ. Μέρκελ δεόντως με απίθανα σεξουαλικά και άλλα φετίχ, που είναι και πολύ διασκεδαστικά. Τις ευχές μου.
Οι δημοσιοκάφροι θα επιστρέψουν αύριο κύριε Βαρδάκα, με νέες συναισθηματικές αναλύσεις, και follow up επι της εκστρατείας Πετσάλνικου που εκτός απο γραφικιά, είναι και σαφώς ηλίθια. Οπως λέω και πιο πάνω, πουλάει ο χαβαλές, ο γρήγορος εχθρός, η γρήγορη ατάκα. Αν η Ελλάδα θεωρεί πως υπάρχει πρόβλημα αποζημιώσεων, ας το διεκδικήσει, μέσω μιας τεκμηριωμένης νομικής υπόθεσης στο ευρωπαικό δικαστήριο. Αλλα να είστε σίγουρος πως τίποτα τέτοιο δεν θα γίνει. Η ποιότητα της έρευνάς μας, θα φανεί άλλωστε και απο το επίπεδο των διαφόρων εξεταστικών που έχουμε ξαναδημιουργήσει. Λυπάμαι που είμαι απαισιόδοξος, πιστεύω πως το πρόβλημά μας είναη πρωταρχικά ηθικό. Οταν θα βγούμε απο την κρίση (ελπίζω να μην κρατήσει 10 χρόνια), θα πρέπει να βρούμε τρόπο να ζήσουμε με τον πλούτο που παράγουμε οι ίδιοι. Και εκεί θεωρώ πως τα πράγματα είναι δύσκολα. Ουδείς έχει ακόμα επεξεργασθεί ενα μακροχρόνιο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας. Σαφέστατα, θα χαρώ να παραδεχθώ πως σφάλλω. Το μέλλον θα δείξει.
ReplyDelete--------------------------------
Ολες οι εικασίες δεκτές Αθηνά μου, και όπως λέω και πιο πάνω, μακάρι να σφάλλω. Δεν λέω πως είμαστε οι χειρότεροι, αλλα πρέπει να παραδεχθούμε πως έχουμε σοβαρό πρόβλημα διαφάνειας και διαθροράς. Μόνον τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη, αν δεν κάνω λάθος, η Ελλάδα δεν προβάλει κανένα βέτο, αντιθέτως υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας. Ο Γαλλογερμανικός άξονας είναι εκείνος που αντιτίθεται. Η μέν Γαλλία λέε καθαρά όχι, η δε Γερμανία έχει σαφέστατο σχέδιο για «ειδική σχέση» με την Τουρκία, που προφανώς σημαίνει εμπορικές σχέσεις αλλά όχι ελεύθερη διακίνηση Κεφαλαίου και Εργασίας. Και απο την μεριά του, ο κ. Ερντογκάν, παλεύει με το Κεμαλικό κατεστημένο, τον «θεματοφύλακα» της κοσμικότητας της Τουρκίας, που ούτε και εκείνο θέλει δημοκρατικοποίηση της Τουρκίας και ένταξη στην ΕΕ. Δεν θα εκπλαγώ αν αυτή η κόντρα καταλήξει και σε μια ακόμα ένδοξη δικτατορία, απο τις πολλές που κοσμούν την τουρκική ιστορία. Κάτι πολυ κακό για όλους μας.
------------------------------
Φίλε MiHat καλωσήρθες. Συμφωνώ απόλυτα. Οπως το λές, «αν αυτό το συναίσθημα του τρένου που χάθηκε γίνει πιο βαθύ, τότε και μόνον τότε υπάρχει πιθανότητα για έξοδο από την ηθική κρίση στο μέλλον.» Η κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας είναι ταυτοχρόνως και μια μεγάλη ευκαιρία να σπάσουν νοοτροπίες και διεφθαρμένα πρότυπα. Ζούμε τεράστιες ιστορικές στιγμές, στην Ελλάδα αλλα και παγκοσμίως. Θα παραμερίσω την προσωπική μου απαισιοδοξία, με την ευχή να δράξουμε αυτη την ευκαιρία και να κάνουμε τις τεράστεις αλλαγές που χρειαζομαστε. Νομίζω πως και ο κ. Παπανδρέου το καταννοεί αυτό. Αν θα το πράξει, αν θα μπορέσει, είναι άλλο θέμα. Πάντως ο κόσμος μας είναι απολύτως έτοιμος για τεράστιες αλλαγές παντού και σε όλα. Τις ευχές μου.
Το τι είμαστε νομίζω πως λίγο πολύ το γνωρίζει ο κάθε λογικά σκεπτόμενος.
ReplyDeleteΑπ την άλλη όμως καλά κρατάει το παιχνίδι των αμυντικών εξοπλισμών. Δηλαδή μας δανίζουν χρήματα με τόκους, μέρος των οποίων καταλήγει πλαι στους ίδιους.
Πως είναι δυνατόν δυό χώρες στην ίδια στέγη του ΝΑΤΟ να εξοπλίζονται η μιά εναντίον της άλλης;
Εδώ λοιπόν μπαίνουν και τα ντόπια λαμόγια στο παιχνίδι της αδιαφάνειας και της μίζας οπότε όλοι λίγο πολλοί ήταν ευχαριστημένοι.
Οχι δηλαδή ότι οι μόνοι φταίχτες είμαστε εμεις και οι ημέτεροι μας είναι αθώες περιστερές η τωρα δα έμαθαν για το τι παίζεται δεκαετίες τώρα στην χώρα αυτή.
Φίλε Γίγαντα δεν θα διαφωνήσω. Οι εξοπλισμοί είναι πολύ επικερδείς για τους δανειστές μας οι οποίοι όμως απλά εκμεταλεύονται την λούμπα που εμείς και οι Τούρκοι δημιουργήσαμε. Το οποίον σημαίνει πως το πρόβλημα λύνεται μονον με μια αμοιβαία συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Θα πρέπει και οι δύο πλευρές να θελήσουν να καταργήσουν το status quo, να σπάσουν πολλά δίκτυα συμφερόντων που έχουν δημιουργηθεί εκατέρωθεν, και να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Κάτι τέτοιο, παρότι δύσκολο, ειναι εφικτό. Αμερική και Ρωσία βρίσκονταν στην ίδια λούμπα για πάνω απο 30 χρόνια. Ισως κάποια στιγμή, δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες εκατέρωθεν, να λύσουμε ΟΛΑ τα ελληνοτουρκικά με μία. Θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο λαών, αναμφισβήτητα.
ReplyDeleteΚαι για λόγους συζήτησης, μια και ενα απλό γκουγκλάρισμα αρκεί, 80 ειναι οι μέχρι σήμερα νομπελίστες που κατάγονται απο την Γερμανία. 69 εκ των οποίων σε φυσικές επιστήμες και ιατρικές έρευνες. Δεν είναι και άσχημα για μια χώρα που δεν κατάφερε ακόμα να βγάλει εναν δεύτερο Μπετόβεν!
ReplyDeletehttp://www.tatsachen-ueber-deutschland.de/en/education-and-research/content/background/german-nobel-prize-winners-in-the-natural-sciences-and-medicine.html?type=1
Ένσταση, δεν είναι όλα μαύρα !
ReplyDeleteΤα χρήματα που μας δόθηκαν, πράγματι, δεν αξιοποιήθηκαν όπως θα έπρεπε, αλλά από την άλλη, δεν πήγαν και όλα "χαμένα", μην πάμε στην άλλη άκρη...
Παράδειγμα, γνωρίζω δύο τουλάχιστον, ανθρώπους του " στενού περιβάλλοντός μου", που πήραν χρήματα από προγράμματα της Ε.Ε. και τα αξιοποίησαν κατά το καλύτερο τρόπο!
Δημιούργησαν δλδ επιχειρήσεις που λειτουργούν και είναι κερδοφόρες, ενώ χωρίς την βοήθεια αυτή δεν θα μπορούσαν ....
Φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν και χιλιάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, εκτός και αν έτυχε μόνο σε μένα, που δεν το νομίζω.....
Επίσης οι "υποδομές", όσοι έχουν την ηλικία! θα θυμούνται ότι δεν γίνεται σύγκριση μεταξύ της Ελλάδας του 1980 και της σημερινής, να θυμίσω μόνο τα θανατηφόρα ατυχήματα κάθε Σ/Κ στην “εθνική οδό”, (20-30 άνθρωποι) φαινόμενο που εξέλιπε πλέον......
Το “ευχάριστο” στην παρούσα κατάσταση είναι ότι το κράτος είναι μεν φτωχό, οι πολίτες του όμως όχι, οπότε μπορεί, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, να “βρει”.... “χρηματοδότες”, το τραγικό θα ήταν να είναι φτωχοί και οι δυο.....
Φίλε glam δεκτή η ένσταση, πράγματι μερικοί βρήκαν χρηματοδότηση για κάτι παραγωγικό και χρήσιμο. Αυτή ήταν άλλωστε η ιδέα των κοινοτικών πακέτων. Και μέσα απο την προσωπική μου εμπειρία θα μπορούσα να καταθέσω μαρτυρίες φίλων που προόδευσαν με κοινοτικά χρήματα.
ReplyDeleteΣκοπός μου δεν είναι να φέρω την καταστροφή, απλά να τεκμηριώσω, στον βαθμό που μπορώ, πως η ελληνική παρακμή, παρά τις μερικές επιτυχίες της, οφείλεται κατα τεράστιο βαθμό σε μια ιδεολογία ανηθικότητας, που στρατηγικά εκπορεύτηκε απο την πολιτική κορυφύ (άθελά της έστω), και γιγαντώθηκε με τα χρόνια. Το μέλλον θα δείξει την συνέχεια.
Εύγε σε εκείνους που προόδευσαν. Τους αξίζει ο σεβασμός μας, και σίγουρα και κάποιο μελλοντικό ποστάκι.
Σχολιάζοντας το σχόλιο της Αθηνάς.
ReplyDeleteΠράγματι η Ελλάδα (ακατανοήτως) είναι υπέρ της εντάξεως της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Πιστεύουμε ότι ταϊζοντας το θηρίο θα ημερέψει.
Εγώ αντιθέτως πιστεύω ότι ταϊζοντάς το θεριεύει..
Τα συντηρητικά κόμματα στην Γαλλία και Γερμανία είναι σαφώς κατά της εντάξεως. Τα σοσιαλιστικά κόμματα και στις δύο χώρες, προσβλέποντας με εκλογική ευτέλεια, στις ψήφους των Τούρκων μεταναστών και ενδιαφερόμενα μόνον για την άσκηση της εξουσίας και όχι για τα εθνικά συμφέροντα των χωρών τους ούτε και για τα συμφέροντα της Ευρώπης στην πραγματικότητα είναι υπέρ.
Επειδή όμως η κοινή γνώμη στην Ευρώπη είναι κατά εκφράζονται με διφορούμενους λόγους.
Συμφωνώ με μεγάλη μου λύπη με το πόρισμα και ιστορικές αναφορές του ποστ γιατί θα ήθελα να δω την Ελλάδα να ορθοποδεί, πράγμα που το φτωχό κράτος μας των πλουσίων ανθρώπων απέδειξε ότι δεν το ενδιαφέρει να κάνει εφ' όσον και όσο μπορεί να τα παίρνει. Θα μπορούσε να προτείνει κανείς ότι τα πραγματικά αίτια ενός πολέμου είναι πάντα οικονομικά, και δρουν πριν και μετά από τις εχθροπραξίες του πολέμου, ότι ο Β' Παγκόσμιος έγινε γιατί η Γερμανία χρειαζόταν να επεκταθεί στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και η Ιαπωνία στραγγαλιζόταν από την Αμερική στο εμπόριο του Ειρηνικού, και ότι τώρα η Ιαπωνία έχει περιουσία και μετοχές σε όλη την Αμερική και η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε από την Γερμανία (Η Ιστορία έχει ένα ιδιότυπο τρόπο να μην δίνει σημασία στο τι πιστεύουν οι μετέπειτα γενεές που την βάζουν στο χρονοντούλαπό τους). Αλλά το να πει κανείς ότι τον Β' πόλεμο τον κέρδισαν οι Γερμανία και Ιαπωνία απλώς θα επέτρεπε στον Έλληνα να συνεχίσει την υστερία που σωστά σατιρίζει εδώ ο Locus, άρα θα έχανε το απαραίτητο σημείο εστίασης.
ReplyDeleteΦοβάμαι ότι το μόνο που κατάφερε η Ελλάδα με την χρηματική της διαχείριση είναι να επιτρέψει ένα πιο πρόσφορο μέλλον για την Τουρκία στην ΕΕ. Να δούμε ποιοί θα τρυπάνε το Αιγαίο για πετρέλαιο σε δέκα-είκοσι χρόνια...
Και σ' ευχαριστώ αγαπητέ Locus Publicus για το καλωσόρισμα σου! Η καλή συντροφιά με τιμά.
Αμφιβάλλω πάρα πολύ κύριε Βαρδάκα για το άν η Τουρκία θα μπορέσει κάπως να χωρέσει στην ΕΕ. Σίγουρα όχι ως ισότιμο μέλος, με ισοδύναμους ψήφους με την Γερμανία. Ειδικά μετά τα γεγονότα της Ελλάδας, πιστεύω πως το ζωνάρι θα σφίξει πολύ και για όλα τα αλλα μέλη. Η ΕΕ εχει νομίζω βιαστεί πολύ στην διεύρυνσή της, χωρίς μηχανισμούς ελέγχου τόσο του τί ξοδεύει στά μέλη της, όσο και τήρησης των όρων του Μάστριχτ. Και τώρα, πιστεύω, θα επανορθώσει.
ReplyDeleteΦίλε thinks σε καλωσορίζω! Και μένα με τιμά η καλή συντροφιά. Βγάζουμε εδώ τις σκέψεις μας, πάνω στο δράμα της πατρίδας. Ομολογώ πως είμαι απαγοητευμένος, τόσο με τα δημοσιονομικά, όσο και με το είδος της ρητορικής που εκπορεύεται απο την κορυφή. Συναισθηματολογία, και όχι πολιτική. Πιστεύω πράγματι πως η χρυσή ευκαιρία χάθηκε, και τώρα με την επιτήρηση, θα γίνουμε χειρότεροι.
ReplyDeleteΧωρίς να μπορώ βέβαια να μαντέψω το μέλλον, πιστεύω πως το κέντρο του παγκόσμιου Καπιταλισμού μετακινείται πλέον στην Ασία (Κίνα), και πως το ελληνικό πρόβλημα είναι η απαρχή μεγάλων προβλημάτων για την ΕΕ. Για την Τουρκία, όπως λέω και πιο πάνω, δεν είμαι σίγουρος. Αδύνατον να την φανταστώ ως ευρωπαικό μέλος. Οσο για μάς, πρέπει να τσακίσουμε την διαφθορά. Αλλιώς χαθήκαμε. Τις ευχές μου:)
Πράγματι έχει βιαστεί.
ReplyDeleteΑλλά οι πολιτικοί, ακόμη και στην Γερμανία, λαμβάνουν σοβαρά υπ΄ 'οψιν τους το εκλογικό κομματικό τους συμφέρον. Τουλάχιστον το λαμβάνουν περισσότερο υπ' 'οψιν τους απο το συμφέρον της Ευρώπης η οποία εχρειάζετο πρώτα εμβάθυνση και μετά επέκταση.
Χώρες μικρές, σαν την Ελλάδα, κύριε Βαρδάκα, θα πρέπει να παίζουν υπόγεια. Οσο το λιγότερο στην επικαιρότητα, τόσο το καλύτερο. Πρώτο μέλημα λοιπόν, τα του οίκου μας. Προβάλλουμε λοιπόν μια χαρούμενη τουριστική ηλιόλουστη πατρίδα, με χαλαρό τρόπο ζωής, νόστιμα φαγητά, κλπ. Και άπο κάτω, μια γερή προστατευτική συμμαχία στον κλειστό μας φυσικό χώρο, (Γαλλία - Γερμανία), με καλά εμπορικά και άλλα deals, και λίγο ισορροπία με Αμερική και Ρωσία που είναι γίγαντες. Δεν χρειάζονται ούτε μεγάλες δηλώσεις, ούτε ψευτοτσαμπουκάδες. Οι μικρές χώρες έτσι επιζούν. Η Τουρκία μου φαίνεται πως τόχει καταλάβει το παιχνίδι καλύτερα.
ReplyDelete