Friday, February 18, 2011

Social responsibility



Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση απο το κανάλι MSNBC, (ενα εξαιρετικό κανάλι) πάνω στο θέμα του πλούτου, και της έννοιας της κοινωνικής υπευθυνότητας. Τα τελευταία 10 χρόνια, περίπου 300 δις δολλάρια έχουν μοιρασθεί σε μορφή μπόνους, σε ελάχιστους ανθρώπους, δηλώνει ο κ. Μπρεζίνσκι καλώντας για καποια κοινωνική υπευθυνότητα για να αποφευχθεί ενας ταξικός κοινωνικός πόλεμος. Η πρώτη ερώτηση έρχεται απο τον Jim Cramer, εναν hedge fund manager (και κατα τη γνώμη μου τηλεαπατεώνα) που κάποτε είχε μια δική του εκπομπή στην τηλεόραση (και είχε γίνει ενα είδος θρησκείας, ειδικά στη Νέα Υόρκη), συμβουλεύοντας ανθρώπους να επενδύσουν ακόμα και στις εταιρίες εκείνες που κατέρρευσαν. Η δεύτερη ερώτηση έρχεται απο τον Mike Barnicle, εναν εξαιρετικό δημοσιογράφο που κάποτε δούλευε στο Boston Globe. Η παρουσιάστρια (που εδώ συμμετέχει λίγο), είναι κόρη του Μπρεζίνσκι (Mika Brzezinski).

Είναι ίσως αξιοπερίεργο για πολλούς, πώς ο λόγος ενός ανθρώπου που είναι μέρος της παγκόσμιας ελίτ εξουσίας (και φυσικά κατηγορείται συχνά για αδιαφορία), μοιάζει ρητορικά με τον λόγο που συχνά εκπορεύεται μόνον απο την ευρωπαική αριστερά (στην Αμερική δεν υπάρχει αριστερά).

5 comments:

  1. Αυτό που γίνεται τώρα, στο καπιταλιστικό σύστημα, είναι το χτίσιμο φούσκας πάνω στη φούσκα. Κάποιοι, επενδύουν τον αέρα που κέρδισαν για να φτιάξουν νέο αέρα. Αυτό δεν είναι υγιές (και, από τη συνέντευξη τουλάχιστον, κάποιοι το έχουν αντιληφθεί).

    Είναι προφανές ότι η φούσκα θα μεγαλώνει μέχρι είτε να σκάσει (το πιθανότερο, αφού η απληστία είναι ψυχιατρική εκδήλωση και δεν θεραπεύεται) είτε να ληφθούν κάποια μέτρα από το πολιτικό σύστημα (όχι βέβαια της Ελλάδας - υπάρχουν όμως ηγέτες;).

    Επαναλαμβάνω ένα σχόλιο από προηγούμενη συζήτηση:
    Το θέμα είναι ότι το "σύστημα" επιτρέπει ώστε ένας, δύο ή έστω μια χούφτα άνθρωποι να είναι σε θέση να ορίζουν τις τύχες εκατομμυρίων ανθρώπων και να είναι ισχυρότεροι από ολόκληρα κράτη.
    Δεν ξέρω αν και πώς θα μπορούσε να οριστεί αλλά ο πλούτος και η προσωπική επιρροή πρέπει να έχουν κάποιο όριο.


    εδώ1
    και η απάντηση Locus εδώ2

    ReplyDelete
  2. Μα δεν του κοστίζει τίποτα να λέει ότι θέλει. Τα λόγια, δε σημαίνουν τίποτα, απλά να ασχολούμαστε.
    Σταριλίκι και αλαζονεία, ίσως και τεχνητή εκτόνωση του λαϊκού αισθήματος οργής, όπως όταν λέμε στον τρελό "ησύχασε, ναι, δίκιο έχεις" για να τον φέρουμε στα νερά μας.
    Κατά τα άλλα, συμφωνώ με τον προλαλήσαντα.

    ReplyDelete
  3. @ athinovio

    Μια και μίλησες για το λαϊκό αίσθημα οργής, να και το τελευταίο "σουξεδάκι"

    http://www.youtube.com/watch?v=qkXECttrKFo

    ReplyDelete
  4. xaxaxaxaxaxa
    Ναι, κάτι τέτοιο!

    ReplyDelete
  5. Α.Α.Τ. και Αθηνά.
    Φούσκα επι φούσκας λοιπόν, και μάλλον μάταιο να επιδιώξουμε κάποια αλλαγή των πραγμάτων. Προς χάριν φιλοσοφικής θεώρησης το πόστ. Η νέα φούσκα ψήνεται. Εξαιρετικό το ροξανοβίντεο. Τις ευχές μου.

    ReplyDelete