Saturday, February 12, 2011

Ουαί τοις ηττημένοις

O ρόλος της Τρόικας στην Ελλάδα είναι διπλός. Ως "μηχανισμός στήριξης", και ως "διπλωματική ομάδα".

Στον πρώτο της ρόλο, η συμπεριφορά και πρακτικές της είναι τεχνοκρατικά μεθοδολογικές και στηρίζονται σε νούμερα και σενάρια, ειναι δηλαδή μια εταιρική συμπεριφορά, κάτι ανάλογο με τον ρόλο μιας εταιρίας που έχει αναλάβει την οικονομική στήριξη, εξυγίανση και εκσυγχρονισμό μιας άλλης προβληματικής εταιρίας.

Στο δεύτερο ρόλο της, η Τρόικα επιδεικνύει μια διπλωματική συμπεριφορά, προσπαθώντας να χωρέσει μέσα στον πρώτο της ρόλο και την προστασία των συμφερόντων των πιστωτών μας, στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει την ικανότητα να κάνει ούτε διαρθρωτικές αλλαγές ως εταιρικός σύμμαχος (που θα μας οφελούσε), ούτε να διαπραγματευτεί διπλωματικά τα ελληνικά συμφέροντα.

Τον τελευταίο καιρό πλήθαιναν οι παροτρύνσεις πολλών αναλυτών να γίνει μια συνολική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που να συμπεριλαμβάνει (1)κάποιες χρονικές επιμηκύνσεις στις πληρωμές, (2)επαναγορά χρέους υψηλότοκων ομολόγων με χαμηλότερα επιτόκια μέσω του επερχόμενου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (που θα τελειοποιηθεί και θεσμοθετηθεί τον Μάρτιο - το λεγόμενο "γερμανικό κουστούμι"), και (3)να μας χαριστεί κάπου 20 -30% του χρέους ωστε η χώρα να καταστεί βιώσιμη. Ενα τέτοιο "κούρεμα" θα ήταν περίπου της τάξεως των 50 δις ευρώ.

Aφου όμως τώρα ο κ. Παπακων/νου παραδέχεται επίσημα (σελ. 3 - κορυφή) πως υπάρχει η δυνατότητα να "αξιοποιηθεί" δημόσια περιουσία με σκοπό την συνολική είσπραξη 50 δις, ποιός ο λόγος να συζητηθεί ενα "κούρεμα" του ελληνικού χρέους; Εντάξει, η Ελλάδα δεν έχει 50 δις δημόσιας περιουσίας να εκποιήσει άμεσα (πέραν των νησιών και των μνημείων της), άλλωστε δεν έχει ακόμα καταγράψει τίποτα. Εχει όμως 10 δις για τώρα, και οι στόχοι ανασκευάζονται ανάλογα με τις συγκυρίες.

Ανίκανοι διοικητικά και τεχνοκρατικά, οι κυβερνώντες έχουν μέν βυθίσει τη χώρα στην ύφεση χωρίς κανένα ορατό αποτέλεσμα, ανόητοι δε διπλωματικά έχουν θυσιάσει το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, μέρος του οποίου οι πιστωτές μας θα το εισπράξουν σε "είδος". Για την εν λόγω κίνηση απαιτήθηκε και πολύς "εθελοντισμός".

Το ανθρωπολογικό είδος του κομματάνθρωπου που διαχειρίζεται τη σημερινή κρίση, είναι μετεξέλιξη του κομματικού είδους που διαχειρίστηκε και τα 130 δις των κοινοτικών πακέτων που μας δόθηκαν απο το 1980 και μετά για να αναπτυχθούμε. Μια μέρα, η Ιστορία θα αναγράψει κυνικά, πως ποτέ κανένας λαός δεν πήρε τόσο πολύ χρήμα για να αναπτυχθεί, και δεν κατάφερε τόσο γρήγορα να εκπορνευθεί εξευτελιζόμενος.

13 comments:

  1. Και διηγώντας τα να κλαίς, Locus.

    Καμιά φορά σκέφτομαι ότι ίσως ο αρχικός πυρήνας των λόγων οι οποίοι μας έφεραν εδώ, μετά από 130 δις βοήθεια επί 30 χρόνια, είναι το γεγονός ότι ο Έλληνας, απλά, σαν άτομο και σαν ομάδα, στην καθημερινότητά του και για όλα, δεν υπακούει ποτέ σε κανένα νόμο ή κανονισμό, και δεν σέβεται το ίδιο του το κράτος. Γιατι;...

    ReplyDelete
  2. Ένα καλό ερώτημα για όλους μας είναι να αναρωτηθούμε από που κι ως που η υπογραφή του ΜΗ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥ(νομίζω...)Παπακων/νου δεσμεύει την χώρα για οτιδήποτε,πριν καν περάσει απ την Βουλή(τροπολογία-ντροπή την επομένη της "ψήφισης" του μνημονίου).
    Ξέρω από οικονομολόγους (φιλικά διακείμενους προς το ΠΑΣΟΚ) ότι δεν υπήρχε άμεσος λόγος μετά τις εκλογές του 09 να οδηγηθούμε σε ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ αν δεν το προσπαθούσαν ΠΟΛΥ,οι "υπεύθυνοι"(συκοφαντώντας ασύστολα την χώρα και τους ανθρώπους της).Οτι μέχρι τον Γενάρη του 10 μια χαρά δανειζόμασταν απ τις αγορές,με επιτόκια ελάχιστα μεγαλύτερα των γερμανικών,και οτι μπορούσαν από τότε να είχαν δανειστεί όσα θα χρειάζονταν όλη την χρονιά,προχωρώντας παράλληλα σε τομές στο εσωτερικό.
    Αναγνωρίζω φυσικά οτι χωρίς την απειλή της χρεωκοπίας θα είχαν πολύ μεγαλύτερες αντιδράσεις,αλλά εδώ έγκειται η ικανότητα μιας Κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες και την αντιπολίτευση για την ειλικρίνεια των προθέσεων της και το πλάνο της.

    ReplyDelete
  3. Η πρόσφατη ιστορία της press conference της Τρόϊκας(και των απαιτουμένων νέων 50 δισ.) προσομοιάζει με σοδομισμό χωρίς χρήση βαζελίνης.
    Και το εριστό σημείο είναι εάν η χρήση βαζελίνης είχε συμφωνηθεί και παρεσπόνδησε η Τρόϊκα ή το αντίθετο.
    Σε κάθε περίπτωση (εάν όπως φαίνεται η ιδέα ότι μπορούν να βρεθούν άλλα 50 δισ. μέσα σε 1-2 χρόνια από την περιουσία του Δημοσίου ήταν του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου) δεν πάμε καθόλου καλά..
    Μπορεί να πίστεύει και ότι τα € φυτρώνουν στα δέντρα..

    ReplyDelete
  4. Δυστυχώς σε μια τέτοια μεγάλη στιγμή (μεγάλη από την άποψη των ευκαιριών για ριζικές αλλαγές νοοτροπιών, θεσμών, κατευθύνσεων) βρεθήκαμε με 'μικρούς' πολιτικούς που αδυνατούν να φανούν αντάξιοι των περιστάσεων και να πάρουν μια πρωτοβουλία για να γυρίσει επιτέλους σελίδα αυτή η χώρα. Έβλεπα χθες έναν εκπρόσωπο της Τρόικας να μιλά για τους φορτηγατζήδες και τους φαρμακοποιούς ως προνομιούχους που φυσικά θα ξεσηκώνονταν χάνοντας τα προνόμιά τους (όπως και οι του ΟΑΣΑ και τόσοι άλλοι...). Κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα τολμήσει να το πει ανοιχτά ο Γιωργάκης ή ο όποιος άλλος Έλληνας πολιτικός: να μιλήσει καθαρά και ξάστερα για την κατακερματισμένη νεοελληνική κοινωνία, που κάθε της κομμάτι κοιτά εμμονικά τα συντεχνιακά του συμφέροντα και τη βολή του πριν και πάνω απ' όλα. Ακόμα και τώρα, ακόμα και στο χείλος του γκρεμού, φοβούνται οι άνθρωποι αυτοί το πολιτικό κόστος...

    ReplyDelete
  5. Πολυ μεγάλο το πρόβλημα. Γυρισαν πίσω οι πελάτες στον οικο ανοχής που διατηρούμε εδω και μερικές δεκαετίες και αντι να μας αποκαλέσουν πόρνες μας αποκάλεσαν απλα πουτάνες. Μεγάλο κακό.
    Δεν ξέρω με τι μούρη θα βγούμε τωρα στην κοινωνία.

    ReplyDelete
  6. Είναι από τις λίγες φορές, φίλε μου, που ούτε θα διαφωνήσω ούτε θα προσθέσω τίποτε. Και λυπάμαι πολύ γι'αυτό.
    Διότι έχεις απόλυτο δίκιο.

    ReplyDelete
  7. Εδώ εμφανίζεται το παγκόσμιο φαινόμενο της ιλαρής τραγωδίας. Να έχουν συμφωνήσει οι τροικάνοι - εκπρόσωποι των δανειστών- με τον Παπακωνσταντίνου, για τι θα πουν στην συνέντευξη τύπου, προκειμένου να στείλουν ένα "μήνυμα" στις αγορές ότι κάτι κινείται στην Ελλάδα και να έχουν το νου τους γιατί θα ψωνίσουν φτηνά, και αυτοί τα κάνανε απολύτως μαντάρα με τον τρόπο που τα διατύπωσαν οι κομισάριοι.
    Και αυτό έγινε γιατί προφανώς αυτό είναι το ύφος με το οποίο ζητητούν και συνεργάζονται μεταξύ τους οι εγχώριοι υπάλληλοι (υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη) με τους εισαγώμενους υπάλληλους της τρόικας, αναφερόμενοι στους Έλληνες, στο λαό, στους απεργούς που διαμαρτύρονται, στην αντιπολίτευση που δεν συναινεί. Το δικαίωμα να συμπεριφέρονται σαν Ρωμαίοι ανθύπατοι τους το έδωσαν οι δικοί μας.

    Η (προσφερόμεη) κρατική περιουσία σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιεύματα ανέρχεται σε 300 δισ. Δηλαδή σύμφωνα με τους κομισάριους, το μαγαζί έχει θετική καθαρή θέση και το μόνο που χρειάζεται είναι "συμμάζεμα" και πρωτογενή πλεονάσματα για να μειώνει τα φέσια κάθε χρόνο. Μέσα στο παιχνίδι μπαίνει και ολίγον "κούρεμα" που δε θα ενοχλήσει, από ότι φαίνεται, και κανένα από τους πιστωτές, αφού θα έχουν εισπράξει το κάτι τις τους με το παραπάνω, και το προτείνουν μόνοι τους.
    Αυτή η κωμωδία κυβέρνησης δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει τίποτα, εάν δεν της το πουν τα αφεντικά της.

    ReplyDelete
  8. Όλο και πιο λίγοι φίλε thinks έχουν το κουράγιο πλέον να αγγίξουν φιλοσοφικά τα μεγάλα μας συλλογικά προβλήματα. Δεν έχουμε πάντως καταφέρει να προωθήσουμε συλλογικές λύσεις και να βρούμε καλούς μάνατζερς για τα προβλήματά μας, παρά το ότι οι περισσότεροι αυτοχαρακτηριζόμαστε ως σοσιαλιστές.

    ----------------------
    squarelogic,
    Το δικαίωμα του υπ. οικονομικώω να επικαιροποιεί το Μνημόνιο ήταν νομίζω μια νομική παράγραφος στο αρχικό μνημόνιο. Σίγουρα, τους μήνες πριν έρθει η Τρόικα πολλά θα μπορούσαν να έχουν γίνει. Πιστεύω πως ο Γιώργος σπρώχτηκε στο Μνημόνιο γιατί αυτό ήθελε η Γερμανία. Αυτη η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτή την κρίση. Όι άνθρωποι μας έπνιξαν στα ψέματα.

    ----------------------
    Ευτυχώς κ. Βαρδάκα δίνει και η Τρόικα συνεντεύξεις και μαθαίνουμε και καμμιά αλήθεια. Φανταστείτε να μας ενημέρωνε μόνον το Πασόκ!

    ----------------------
    Φίλε Γεράσιμε ακόμα και μπροστά στα ίδια κείμενα που έχουν υπογράψει, οι άνθρωποι λένε ψέματα. Και μετά "επαναστατούν". Το σύστημα που οι ίδιοι δημιούργησαν επιστρέφει τώρα να τους εκδικηθεί. Πέραν των όσων τραγικών βιώνουμε, το γεγονός είναι πως η προχειρότητα και η κομματική σκέψη ζούν και βασιλεύουν.

    ----------------------
    Ούτε τότε ούτε και τώρα ξέρουμε στοιχειωδώς πως να κρατηθούμε αξιοπρεπείς φίλε Boston Sailor. Η συνέχεια μάλλον θα είναι εντυπωσιακή.

    ----------------------
    Η συνέχεια στην επικαιρότητα φιλε Λωτοφάγε. Οσα δηλώνουν οι δικοί μας είναι του χαβαλέ. Το θέμα θα φανεί τέλος Μαρτίου. Θα είμαστε οι πρώτοι πελάτες στο νέο ευρωπαικο σύμφωνο στήριξης. "Σύμφωνο ανταγωνισμού" το λένε τώρα. Είχα ελπίσει μια μια διαγραφή του χρέους γύρω στα 20%. Τώρα η ευκαιρία μάλλον χάθηκε.

    ----------------------
    Βασικέ μου γειά σου. Τα 300 δις της κρατικής περιουσίας είναι θεωρητικά νούμερα. Θεωρώ πως ο στόχος των 50 δις είναι ανόητος. Ούτε και περιμένω κάποια αξιόπιστη καταγραφή. Αποκλείεται. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν νούμερα. Με το ζόρι καταγράψαμε τους δημ. υπαλλήλους, τους αγρότες δεν τους ξέρουμε ακόμα, κανένα σύστημα στα υπουργεία δεν παράγει αξιόπιστα νούμερα, θα κάνουμε εδώ σοβαρή δουλειά; Αποκλείεται. Απλά θα στοχοποιηθούν μερικά "κομμάτια" στα γρήγορα. Ελληνικό, λιμάνια, εισηγμένες. Τον τιμοκατάλογο τον έδωσε η Τρόικα. Η δική μας αντίδραση ήταν να τους μειώσουμε χαρακτηρίζοντάς τους "υπαλλήλους".

    ReplyDelete
  9. Kαι μετά τις απιθανες δηλώσεις Πεταλωτή (μιλάμε για "αξιοποίηση" όχι πώληση), την καταπληκική κα Διαμαντοπούλου (να μην δίνουν "οι υπάλληλοι" συνεντεύξεις), και άλλα λαικά (να απελαθούν οι εκπρόσωποι της Τρόικας, κτλ), η διαβεβαίωση ήρθε και απο τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. Το θέμα για την Ευρώπη μάλλον έχει κλείσει.

    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4618265

    ReplyDelete
  10. Η χαρακτηριστικό δείγμα Πασοκικού new speak η μεταβάπτιση του όρου της "πωλήσεως" σε "αξιοποίηση"!!

    ReplyDelete
  11. K. Βαρδάκα,

    Η συνήθης προχειρότητα, ο υπέρμετρος συναισθηματισμός του λαικισμού, τα ψέματα και οι υπεκφυγές, συμπαρασύρουν και κατατροπώνουν για αλλη μια φορά την απλή αλήθεια που επίσημα αποφεύγεται.

    Το χρέος της Ελλάδας θα πρέπει να κατέβει κάπου στο 60% του ΑΕΠ της για να μπορέσει να ορθοποδήσει μέσα στην ευρωζώνη, ειδικά με το επερχόμενο νέο θεσμοθετημένο σύμφωνο "σταθερότητας και ανταγωνισμού". Το οποίον σημαίνει πως μέρος της δημόσιας περιουσίας, ειδικά εκείνης που είναι χρόνια ανεκμετάλευτη, θα εκποιηθεί σε επενδυτές. Το Ελληνικό, το Ολυμπιακό Χωριό χάσκουν ανενεργά για χρόνια. Μερικές άλλες εταιρίες της οποίας το μάνατζμεντ ανήκει στο κράτος και που χρόνια τώρα ειναι στα χέρια διαφόρων εργατοπατέρων με τίποτα το παραγωγικό, θα ήταν καλύτερα να δωθούν επενδυτικά σε διάφορους επενδυτές. Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, έχει αναξιοποίητους πόρους. Αυτό πιστεύω ήταν θεωρητικά το μήνυμα που η κυβέρνηση και η Τρόικα ήθελαν να δώσουν στον κόσμο και τις αγορές.

    Αντί τούτου, τα εκαναν και οι δύο θάλασσα. Ανακοίνωσαν ενα εξωπραγματικό νούμερο (50 δις), χωρίς καμμία μελέτη, και άρχισαν να διαφωνούν αν είναι "αξιοποίηση", η "πώληση". Και για το "ύφος". Ο επίσημος στόχος θα έπρεπε να είχε αλλη διατύπωση, και να είχε ανακοινωθεί απο την ίδια την κυβέρνηση. Αλλά για μιά ακόμα φορά, έλαμψε ο λαικισμός.

    Εκποιήσεις δημόσιας περουσίας θα γίνουν, όλοι οι Ελληνες το ξέρουν και το περιμένουν. Ποιές θα γίνουν, πώς και πότε έχει σημασία. Ηδη, συγκριτικά με πέρσι, η συνολική αξία των ΔΕΚΟ έχει πέσει αξιολογικά πάρα πολύ. Αναλυτές αναφέρουν πως η συνολική αξία των εισηγμένων εκεί που άξιζει περίπου 25 δις πέρσι, φέτος εκτιμάται μόνον περίπου 10. Η προχειρότητα, οι αρνητικές ανακοινώσεις και η έλλειψη σοβαρότητας έχουν κατα πολύ ρίξει την αξία πολλών μετοχών. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στην Αργεντινή, οπου τεράστιοι δημόσιοι οργανισμοί εκποιήθηκαν για ελάχιστη αξία, αφού η χρηματιστηριακή τους αξία ευτελίστηκε μέσω πολιτικών ενεργειών (και ανακοινώσεων).

    Η παρούσα κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να μας βγάλει απο την κρίση. Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να διαπραγματεύεται ενα "κούρεμα" του χρέους, πρωτίστως, ώστε όταν ο γαλλογερμανικό σχέδιο τελειοποιηθεί να είμαστε σε ευνοικότερη κατάσταση.

    Ο δέ κ. Παπακωνσταντίνου, έχει απο καιρό υπερβεί τις οικονομικές, διοικητικές και πολιτικές του ικανότητες, και θα έπρεπε να έχει επιστρέψει στο σπίτι του.

    Η διαχείριση της κρίσης πρέπει επειγόντως να φύγει απο τους πολιτικούς, και να περάσει σε μια έμπειρη ομάδα ανθρώπων που έχουν διεθνή πείρα και γνώση απο τραπεζικά και χρημαοοικονομικά θέματα αγορών.

    ReplyDelete
  12. Τελειωμό δεν έχουν οι συναισθηματικοί λαικισμοί.
    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=384641&dt=15/02/2011

    ReplyDelete
  13. Ρεαλιστικός ο στόχος για την άντληση 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου.

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=384907&dt=16/02/2011

    Καλώς λοιπόν, και δεν υπάρχει λόγος να ξαναασχοληθούμε πια με το θέμα, ο χρόνος θα δείξει. Δεν υπάρχει λόγος να ασχολούμαστε στα σοβαρά ούτε με τον υπουργό, αλλά ούτε και με την Τρόικα. Στη προηγούμενη επίσκεψή της, η Τρόικα είχε συνδέσει την τέταρτη δόση με εξυγιάνσεις στον χώρο των ΔΕΚΟ, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εξυγίανση νοσοκομείων, κτλ. Τίποτα απο όλα αυτά δεν έγιναν όταν η Τρόικα επέστρεψε, η οποία όμως δήλωσε ικανοποιημένη με την πορεία της Ελλάδας και εκταμίευσε και την τέταρτη δόση χωρίς κανένα πρόβλημα.

    Ολα δείχνουν πως η Τρόικα δεν ασχολείται πιά με τις διαρθρωτικές αλλαγές, κάτι που ούτε εμείς ως λαός επιθυμούμε. Δεν υπάρχει λοιπόν πλέον λόγος να παίρνουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους στα σοβαρά. Κάπου εδώ βέβαια, εξαφανίζεται και η τελευταία ελπίδα της Ελλάδας να αναδιοργανωθεί διοικητικά.

    ReplyDelete