Sunday, February 28, 2010

Ζόρικα διαβάσματα

Αυτό είναι το βιβλίο που συνέστησαν οι Financial Times στον Θεόδωρο Πάγκαλο, μετά τις δηλώσεις του για τις γερμανικές αποζημιώσεις, την κλοπή του ελληνικού χρυσού επι κατοχής, και άλλα διάφορα. Ανήκει στην κατηγορία των motivational books, και είναι γνωστό παγκοσμίως.

Το προτεινόμενο βιβλίο ειναι πράγματι πάρα πολύ καλό και χρήσιμο, όχι μόνον για αποτυχημένους υπουργούς εξωτερικών και λοιπούς κομματοκαραγκιόζηδες, αλλά και για τον απλό και καθημερινό άνθρωπο που έχει ενα πραγματικό ενδιαφέρον συνύπαρξης με τους συναθρώπους του, μια αληθινή εσωτερική ανάγκη επικοινωνίας και έκφρασης, την φυσική επιθυμία να είναι αρεστός, και βέβαια την στοιχειώδη αντίληψη και λογική, πως πέραν ενός μικρού κύκλου που πιθανώς να τον μυθοποιεί, η θέση του και αξιοπιστία του στον υπόλοιπο κόσμο καθορίζεται κατά μεγάλο ποσοστό απο την ποιότητα του λόγου που εκπέμπει, και την προσωπική και κοινωνική συμπεριφορά του. Το βιβλίο υπάρχει παντού στο διαδίκτυο, και πωλείται σε πολύ λογικές τιμές.

Και μιά και πάντα θα υπάρχει ενδιαφέρον για τα γερμανικά θέματα, ειδικά εκείνα του πολέμου, στούς πολυπληθείς φίλους της Ιστορίας, συστήνω απόλυτα την τριλογία του Τρίτου Ράιχ που ολοκληρώθηκε πρόσφατα απο τον ιστορικό Richard J. Evans. Ισως η πιο εξονυχιστική έρευνα που έγινε ποτέ πάνω στο θέμα. Ενα υπέροχο και σοβαρό ανάγνωσμα.

Το πρώτο βιβλίο αναφέρεται στις ιστορικές συνθήκες που επέτρεψαν στην άνοδο του Τρίτου Ράιχ στην εξουσία, απο τον Πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, την γερμανική κοινωνική και πολιτική ζωή της εποχής του οικονομικού Κράχ, και τις δυναμικές που έφεραν τον Χίτλερ στην εξουσία. Το δεύτερο καλύπτει την ειρηνική περίοδο 1933 - 1939, την ειδική ψυχοσύνθεση της τότε γερμανικής κοινωνίας, και τις μεθόδους του Τρίτου Ράιχ (μιλιταριστικές, πολιτικές, κοινωνικές και ιδεολογικές) όταν ανέλαβε την εξουσία. Το τρίτο βιβλίο καλύπτει τον μεγάλο πόλεμο, μέσα απο το πρίσμα των στρατηγισμών και ιδεοληψιών του Τρίτου Ράιχ. Είναι μια τριλογία για πολύ γερά νεύρα και υπομονετικούς ανθρώπους που αγαπούν την Ιστορία. Δεν γνωρίζω αν οι εκδόσεις έχουν μεταφραστεί στην Ελλάδα (τις βρίσκετε πάντως στο Amazon.com). Προσωπικά, μόλις αγόρασα το τρίτο βιβλίο, και άρχισα το δεύτερο. Σε όσους επιχειρήσουν το "ταξίδι", εύχομαι καλή διασκέδαση:)

Φίλοι μου, εις το επανιδείν.