Saturday, May 5, 2012

Λαϊκισμός εισαγωγής

Κι αυτή η φουκαριάρα η σημαία, άγεται και φέρεται ανάλογα με τα συναισθήματα και τις εποχές, πότε σαν κουρέλι που το καίνε πιτσιρικάδες σε Δεκεμβριανά, και πότε σαν πανάρχαιο σύμβολο και ιερό φυλαχτό μας.

Να μήν μου πεί παρακαλώ ο κ. Σαμαράς, έλληνογεννημένος και κείνος, που έκανε και ενα φεγγάρι στην Αμερική, πως δεν μπούχτισε απο εκείνη τη μανία των αμερικανών να υψώνουν σημαίες παντού και πάντα (ακόμα και σε κινούμενα αυτοκίνητα) και να τις συνοδεύουν με απέραντα μοιρολόγια και υμνολόγια για το μεγαλείο και την ιερότητα της μεγάλης υπεραντλαντικής χώρας που ο Θεός την ευλόγησε (ανάμεσα σε τόσες άλλες παρακατιανές), να οδηγήσει το κόσμο σε μια ηθικότερη διάσταση, ακόμα και με άκρατη και ωμή στρατιωτική βία.

Ολα αυτά θα πρέπει να τα είδε ο κ. Σαμαράς στην Αμερική. Γιατί είναι οφθαλμοφανέστατα. Και σίγουρα,  υποθέτω, ως μορφωμένος άνθρωπος και κοσμοπολίτης, θα αντελήφθει τη γελοιότητα αυτής της εθνικοθρησκευτικής συμπεριφοράς που επικαλείται συνεχώς τον συναισθηματισμό των λαϊκών μαζών, να ξεσηκωθούν (ακόμα και με βία) ενάντια σε όλους εκείνους που τολμούν να αμφισβητήσουν την αυθεντία και ιερότητα του αμερικανισμού και την αποστολή που ο Θεός του έχει αναθέσει.

Και μην μου πεί ο κ. Αντώνης πως αυτή η συνήθεια δεν τον κούρασε με τη γελοιότητά της και τον επαρχιωτισμό της. Αυτό το κουραστικο φαινόμενο του συναισθηματικού αμερικανικού λαϊκισμού,  πλαισιωμένο απο πολιτικούς, στρατιωτικούς, παπάδες, επιχειρηματίες και ισχυρούς δημοσιογράφους, και με ενα θεατρικά χορεογραφημένο σκηνικό γεμάτο μουσικές έπαρσης, σημαίες, εθνικιστικά ουρλιαχτά και θρησκευτική επένδυση (για άμεση και γρήγορη κατανάλωση), είναι αδύνατον να ξεφύγει της παρατηρητικότητας κάθε ανθρώπου με ευρωπαϊκή ψυχοσύνθεση .

Γιατί λοιπόν  ο κ. Αντωνης επέλεξε να φέρει τον ίδιο συμβολισμό και σημειολογία  στην ίδια του την πατρίδα και να στολίσει με γραφικά εφφέ το πολιτικό του μήνυμα; Ξεκινάει εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο για τα ιερά και όσια του Ελληνισμού;  Ακόμα και ο Γιώργος Παπανδρέου, ενας τυπικός ελληνοαμερικανός, με μικτή και θολή αντίληψη περί ελληνικότητας, ελλειπή γλωσσική επάρκεια, ιστορική αντίληψη και γνώση της ιστορίας της Ελλάδας, απέφυγε εσκεμμένα τη χρήση αυτού του συναισθηματικού λαικισμού όσο ήταν στην εξουσία.

Σε ποιά καινούργια συμφορά μας οδηγεί ο λαϊκισμός αυτής της πολιτικής συμπεριφοράς, ελάχιστο χρόνο μετά την περίφημη κολοσσιαία προσπάθεια περι ανάκτησης της "αξιοπιστίας" της Ελλάδας, που  ο ίδιος όπως και ο κ. Βενιζέλος  υποτίθεται πως ασπάσθηκαν έναντι όλων των ευρωπαίων συνεργατών τους, οι οποίοι τώρα περιμένουν τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών για να αξιολογήσουν αν η σύχρονη ελληνική πολιτεία είναι στοιχειωδώς κυβερνήσιμη (για να αποτελεί ενα υπερήφανο ιστορικό και πολύτιμο κομμάτι της Ευρώπης), ή είναι απλώς ενας ανέντιμος και κλεπτομανής απατεώνας μπαταχτζής που καταχράστηκε το αναπτυξιακά κεφάλαια των λαών της Ευρώπης για τρίς δεκαετίες, τα κατασπατάλησε για την διατήρηση ενός πελατειακού και διαπλεκόμενου κομματικού εσωτερικού υπερκράτους,  φέσωσε τους δανειστές της με τουλάχιστον 50%, και τώρα πεισματικά αρνείται να αυτοκαταργηθεί αφήνοντας νέες πολιτικές και πολιτιστικές δυνάμεις να γεννηθούν απο τις στάχτες και τα ερείπια στα οποία έχει βυθιστεί το έθνος των Ελλήνων;

19 comments:

  1. μα τί άλλο να έλεγε, άλλωστε; Πως να πλασάρει κανείς τον εαυτό του σαν μελλοντικό ηγέτη όταν το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πάει κόντρα στη θέληση του έλληνα;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oπως νομίζει ο άνθρωπος. Αν αυτό το σκηνικό τον κάνει να φαίνεται ηγέτης, σε καλό να του βγεί. Απλά το όλο θέμα μου άφησε μια γεύση φτηνού καρακιτσαριού. Στο ίδιο μοτίβο παίζει και ο Καμμένος. Ενώ ο Βαγγέλας, πιο συνετός, προτίμησε πράσινες σημαίες (πολύ λιγότερες σε αριθμό), τις οποίες όπως διαβάζω στο ιντερνέτι, τις μοιράσανε σε καμμιά 100στή πακιστανούς (που είναι και φτηνότεροι). Αντε να έρθει και η Χρυσή Αυγή (Griechenland uder alles)και τότε θα τριτώσει το κακό. Καλές εκλογές στην Πρέβεζα.

      Delete
  2. καλως σε ξαναβρήκαμε φίλε Λοκους..Μας ελλειψες...
    Ο Σαμαράς παίζει το παιχνίδι που του λένε...30+ χρόνια τον προετοίμαζαν για μια τέτοια στιγμή.Στην θέση του βέβαια δεν θα έδειχνα τέτοια πρεμούρα να πάρω εγώ την ηλεκτρική καρέκλα,αλλά αυτο οφείλεται μάλλον στο οτι δεν σκέπτομαι σαν πολιτικός.
    Αν σχηματίσει κυβέρνηση σε 6 μήνες τα ποσοστά του θα έχουν καταβαραθρωθεί και σε 12 θα πέφτει...
    Εγώ θα προτιμούσα να κάναμε συμβόλαιο με τους τροικανούς:με κάποιες εκ των προτέρων συμφωνημένες κοκκινες γραμμές για να μην εξολοθρεύσουν τον μισό πληθυσμό,θα τους παρέδιδα τα κλειδιά με τη ρητή συμφωνία οτι αν δεν πιάσουν τους στόχους που λένε τα προγράμματα τους(ακριβως εξαιτιας της υφεσιακης τους διαστασης)αναλαμβάνουν να πληρώσουν τα χρέη χωρίς πολλά-πολλά. Απ τους ανίκανους και καλομαθημένους Ελληνες πολιτικούς,καλύτερα...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nάσαι καλά φίλε Σκουέαρ, δεν "επανήλθα" ακριβώς, απλά όπως όλοι μας, έτσι και εμείς οι ομογενείς αγωνιούμε για την πατρίδα.

      Προσωπικά πιστεύω πως ενα νέο Μνημόνιο θα εμφανιστεί σύντομα, αναθεωρημένο, που θα συμβαδίζει με την νέα πορεία του γαλλογερμανικού άξονα. Απο την αρχή της κρίσης ήταν αναγκαίο να δημιουργηθεί μια ελληνική "ομάδα διαχείριση κρίσης" που θα αποτελούνταν απο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τα διεθνή τραπεζοοικονομικάμ δεν πετούν στα σύννεφα (τύποι ας πούμε Παναγιώτη Γεννηματά), με πρωθυπουργό κάποιο γνωστό και τελετουργικά θεσμικό πρόσωπο, και με σαφείς στόχους σε θέματα ανάπτυξης, φοροδιαφυγής και εξυγίανσης του ασθενούς μας δημόσιου τομέα. Ενα δηλαδή ελληνικό Μνημόνιο.

      Δεν είναι μόνον οι ανίκανοι πολιτικοί μας που δεν μπορούν να διαχειριστούν την κρίση. Ακόμα και άλλοι να ήταν στη θέση τους, πιο ταλαντούχοι και έμπεροι, σύντομα να προσέκρουαν στις "δομικές" παθογένειες της ελλαδικής διοίκησης. Κάτω απο το καπό του αυτοκινήτου δεν υπάρχει κάν μηχανή. Ούτε γνώσεις μάνατζμεντ, ούτε μηχανογράφηση, ούτε έννοια στόχων, ικανής στελέχωσης, project management, κλπ. Και μεγάλο μέρος του κόσμου είναι διαποτισμένο απο ενα μίσος για το κέρδος, την επιχειρηματικότητα, τον ανταγωνισμό. Οι πολιτικοί μας προέρχονται απο κομματικά γραφεία, ήταν εκεί ως αφισοκολλητές για χρόνια, χωρίς προσωπική άποψη, χωρίς πείρα απο τον αληθινό κόσμο, χωρίς ενα θεσμικό πλαίσιο μέσα απο το οποίοι μπορούν κάν να πούν τη γνώμη τους. Αν ψελλίσουν κάτι ρεαλιστικό που παρεκλίνει απο την επίσημη κομματική γραμμή, το κάθε μαντρί θα τους διαγράψει.

      Ο Τσίπρας ήταν αφισοκολλητής του αριστερού κομματικού σωλήνα, όσο ο Σαμαράς της ΝΔ και ο Βενιζέλος του ΠΑΣΟΚ. Και τώρα εμφανίστηκαν και καινούργοι γραφικοί, άλλος με έμβλημα το "πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια" και άλλος με κυρίαρχο σκοπό ν ρίξει τον Καπιταλισμό, που καμμία σχέση δεν έχουν με τον αληθινό κόσμο που απαιτεί πολύ σκληρή δουλειά, συμμαχίες, και αναπόφευκτα πολλούς, μα πάρα πολλούς διπλωματικούς και πολιτικούς ελιγμούς και συμβιβασμούς.

      Η Ευρώπη είναι ακόμα διαθετιμένη να μας στηρίξει. Δεν ξέρω για πόσο καιρό ακόμα. Εύχομαι να μην μας εγκαταλείψει τώρα γιατί θα καταστραφούμε ολοσχερώς.

      Delete
  3. Μάκη, καλώς επανήλθες.

    Η απουσία σου είναι αισθητή στον blogχώρο.
    Πιστεύω να ήταν και είναι για καλό.
    Στίς θέσεις σου με βρίσκεις σύμφωνο.

    Να είσαι καλά, χαιρετισμούς απο την γενέτειρα.

    ReplyDelete
  4. Γειά σου Κώστα μου, τις ευχές μου.

    Κάνω ανάρρωση απο τα μπλόγκ, και ασχολούμαι με πολλά και διάφορα, απο Ιστορικά βιβλία μέχρι Web programming. Αλλά όπως όλοι οι Ελληνες, το ενα μάτι πάντα στην πατρίδα που μας τυραννάει. Τα φιλιά μου.

    Παρακολουθώ και τα της γενέτειρας. Δυστυχώς η Παναιτωλικάρα μας έπεσε. Εκεί στεναχωρήθηκα αφάνταστα.

    ReplyDelete
  5. Είδα πρόσφατα ένα βίντεο με τον Ανδρέα Αθηναίο,έμεινα!

    Δεν έχω ακούσει ή διαβάσει ποτέ τέτοιες απόψεις.
    Τόσο απλά για το ευρώ,για το χρέος,για το μνημόνιο!

    Θα ήταν ενδιαφέρουσα η γνώμη σου για τις προτάσεις του.

    Σε μια παρέα νέων παιδιών, που με προέτρεψε να δούμε μαζί το βίντεο, για να με πείσουν για το λάθος των απόψεών μου,δεν είχα λόγια πειστικά για τα παιδιά, να αντικρούσω τα πρωτάκουστα κ απλοΐκά κατά τη γνώμη μου, επιχειρήματα του.

    Και αν είναι τόσο εύκολα και απλά, γιατί δεν εφαρμόζονται ή γιατί δεν υιοθετούνται από κόμματα ή άλλους αναλυτές,δημοσιογράφους κλπ;

    Αν έχεις χρόνο δες το στο YouTube και γράψε ένα σχόλιο.
    Για τις εκλογές Νο2 τι βλέπεις;

    ReplyDelete
  6. Δεν μπορώ να το πιστέψω αυτό που έμαθα....
    Γιατί ρε Μάκη τόσο νωρίς;;;
    Γιατί;;;

    ReplyDelete
  7. Μάκη μου (τώρα έμαθα ότι σε λένε Μάκη, αλλά σε ένιωθα δικό μου άνθρωπο), πέρασα από δω για να σου ευχηθώ καλό ταξίδι.

    ReplyDelete
  8. Σε γνώρισα μέσα από τις αναρτήσεις σου σάν ένα ζωντανό, ζεστό, 'γεμάτο' άνθρωπο. Σίγουρα θά έχεις αφήσει γλυκές αναμνήσεις στους δικούς σου ανθρώπους. Έφυγες όμως πολύ νωρίς. Καλό ταξίδι!

    ReplyDelete
  9. Αγαπητέ Μάκη, φίλε Locus, θέλω να σε ευχαριστήσω μία τελευταία φορά για όλες τις συζητήσεις που είχαμε. Δε θα ξεχάσω το τηλέφωνο που με πήρες το καλοκαίρι του 2010, την πρόσκλησή σου, και τη συνάντηση που είχαμε. Καλό σου ταξίδι...

    ReplyDelete
  10. Καλό κατευόδιο, φίλε, θα μας λείψεις.

    ReplyDelete
  11. Τι έγινε ρε παιδιά?εξαφανιστηκα κι εγώ απ το blogging μετα το Μάιο και τώρα μόλις μου σφύριξε το απίστευτο νέο ο univers.Ξέρει κανείς τι έπαθε ο Μακης?

    ReplyDelete
  12. Για τον Μάκη, που ενώ ήταν τόσο μακριά μας, πολλοί από μας τον αισθανόμαστε με τα γραπτά του να είναι δραστήρια ενεργός και συμμετέχων στην ελληνική πραγματικότητα, έγραψα ένα αποχαιρετιστήριο κείμενο στο μπλογκ μου όταν έμαθα για την απώλεια του.
    Φίλε Μάκη θα μείνεις πάντα ζωντανός στην μνήμη μας.

    ReplyDelete
  13. For his family...

    I hope his wife knew about this blog and maybe some day reads this...

    I was shocked yesterday to hear the bad news.I has met Adam only once,in Athens,just before his return to to Boston,a couple of years back,but through our blogging discussions and through telephone conversations,I (as many others)felt as I knew him for such a long time,a friend of the heart...Multicultural,sensistive,intuitive and of a rare moral caliber,his writing and opinions brought fresh air to the greek blogosphere,his need to sincerely communicate made his indispensable for a lot of people.Until yestarday I felt I had a friend in New England that I would visit at some point,and was waiting to hear about his next trip to mother Greece.
    I wish you courage for the period of grief that undoubtedly comes with such an unexpected loss,and to keep his kind memory alive for your 3 children,who lost a magnificent father.
    My deepest condolescenses...

    ReplyDelete
  14. δεν σε γνώρισα ποτέ αλλά σε ένοιωθα δικό μου άνθρωπο.
    καλό σου ταξείδι, φίλε locus

    ReplyDelete
  15. My sincere condolescenses to his family. We lost a friend.

    ReplyDelete
  16. Μόλις σήμερα το έμαθα, εντελώς συμπτωματικά.
    Ακόμη δεν μπορώ νατο πιστέψω.
    R.I.P. Μάκη φίλε.

    ReplyDelete