Είναι για μένα προσωπικά απορίας άξιον γιατί η Τρόϊκα συνεχίζει να εκταμιεύει τις δόσεις του δανείου διάσωσης προς την Ελλάδα τη στιγμή που μια απλή παρατήρηση αρκεί για να διαπιστώσει κανείς πως κανένας απο τους όρους του Μνημονίου για διαρθρωτικές αλλαγές στον τόπο μας δεν έχει στοιχειωδώς εφαρμοστεί, και πως η ελληνική κρατικοκεντρική κλεπτοκρατία, ανομία και ατιμωρησία συνεχίζεται αμείωτη.
Γνωρίζει καλά η Τρόϊκα πως η διαφθορά στην Ελλάδα είναι εμπεδωμένο πολιτιστικό στοιχείο συμπεριφοράς, και πως η χώρα δεν διαθέτει κανέναν μηχανογραφικό μηχανισμό που θα μπορούσε να παράξει σοβαρά και αξιόπιστα νούμερα. Η περίοδος που η χώρα θα μπορούσε να έχει οργανωθεί διοικητικά και τεχνοκρατικά έχει περάσει προ πολλού ανεπιστρεπτί, η δε περίφημη "ανάπτυξη" στην Ελλάδα ήταν και παραμένει κρατικοκεντρική. Τα τελευταία 30 χρόνια, "ανάπτυξη" για την Ελλάδα ήταν το κομματικό μοίρασμα των ευρωπαϊκών κοινοτικών πακέτων (πάνω απο 130 δις ευρώ) που κατασπαταλήθηκαν σε κομματικά δώρα, επιδόματα, ψευτοσυντάξεις, δήμους, κοινότητες, βολέματα "αφισοκολλητών", και δώρα του λαού.
Γνωρίζει πολύ καλά η Τρόϊκα πως η Ελλάδα κυβερνιέται απο απίθανες συμμορίες καταλήστευσης του εθνικού της πλούτου, και πως υπάρχει πλέον ενας ανοιχτός πόλεμος διατήρησης "κεκτημένων" που στο συλλογικό υποσυνείδητο μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού αποτελεί και τον δρόμο του "λαού προς την εξουσία". Γνωρίζει πολύ καλά πλέον η Τρόϊκα πως μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού δεν επιθυμεί ούτε εννιαίο μισθολόγιο, ούτε μηχανογράφηση και εξυγίανση στον δημόσιο τομέα, ούτε οργανωμένο κτηματολόγιο, ούτε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Η αντίσταση κατα του Μνημονίου είναι στην ουσία αντίσταση κατα του τρόπου ζωής που ο κομματικός κόσμος επέβαλε τα τελευταία 30 χρόνια στους Ελληνες, και μιας κρατικίστικης και λαϊκίστικης ιδεολογίας βαθιάς ριζωμένης στο συλλογικό υποσυνείδητο πολλών Ελλήνων. Ναί, δεν είναι όλοι, αλλα μια τεράστια μερίδα του ελληνικού λαού ειναι αντιευρωπαϊκή, αντιδυτική, αντιεπιχειρηματική και απολύτως αντικαπιταλιστική.
Προς τί λοιπόν η επιμονή της Τρόϊκας να επιβάλει ξαφνικά στην ελληνική κοινωνία ενα πρόγραμμα "ανάπτυξης" που στην ουσία στηρίζεται πάνω σε κανόνες μιας ανταγωνιστικής και ανοιχτής οικονομικής καπιταλιστικής παραγωγής (διότι περι αυτού πρόκειται), την οποία μεγάλο μέρος του ελληνικου λαού ούτε πρακτικά επιθυμεί, ούτε είναι σε θέση να δεχθεί φιλοσοφικά; Πάνω σε ποια ηθική βάση, φιλοσοφική θεώρηση και σε ποιούς μηχανισμούς θα δεχτεί να στηρίξει, η κατα μεγάλο ποσοστό αριστερίζουσα και κρατικοκεντρική κοινωνία της Ελλάδας την προτεινόμενη καπιταλιστικού τύπου ανάδιοργάνωση της οικονομικής της παραγωγής και κοινωνικής της οργάνωσης; Ποιός τρελός θα αγοράσει το 17% της ΔΕΗ για να τον κυβερνάει ο Φωτόπουλος;
Η Ελλάδα (στη διάρκεια αυτής της γενιάς τουλάχιστον), δεν μπορεί να αναπτυχθεί πάνω σε σύγχρονες και ανταγωνιστικές καπιταλιστικές βάσεις οικονομικής παραγωγής γιατί αποτελεί περίπτωση κοινωνίας που στην πλειοψηφία της αντιτίθεται σθεναρά στον Καπιταλισμό. Δεν το θέλει. Η κυβέρνηση υπέγραψε το Μνημόνιο μόνον για να πάρει τα χρήματα του δανείου και όχι για να κάνει καπιταλιστική επανίδρυση του ελληνικού κράτους. Θα πρέπει να είναι εμφανές στην Τρόϊκα πως η πλειoνότητα της ελληνικής κοινωνίας συνεχίζει να επιθυμεί ενα κρατικοκεντρικό σύστημα σχεδιασμού και διακυβέρνησης, και πως κάθε πρόγραμμα "αξιοποίησης" του εθνικού της πλούτου θα καταλήξει σε ενα αδιαφανές και χυδαίο συντεχνιακό ξεπούλημα των όσων πόρων της έχουν απομείνει, στους διάφορους κολλητούς και κουμπάρους. Καμμία εξυγίανση, αξιοποίηση και ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει μέσα σε ενα περιβάλλον απόλυτης σήψης, αδιαφάνειας και συντεχνιακής κλεπτοκρατίας.
Κατα την προσωπική μου εκτίμηση, είναι αδύνατον να μην έχει κάνει η Τροϊκα τις φιλοσοφικές θεωρήσεις που διατυπώνω σ' αυτό το πόστ. Συνεχίζει όμως τις εκταμιεύσεις χρημάτων σε μια κοινωνία που δεν μπορεί να αλλάξει, και επιβάλει ενα καπιταλιστικό πρόγραμμα "αξιοποίησης" και "ανάπτυξης" σε μια χώρα που δεν μπορεί ούτε πρακτικά να το εφαρμόσει, ούτε φιλοσοφικά να το δεχθεί. Και αυτό για μένα ειναι ύποπτο. Σημαίνει πως οι ξένοι πιστωτές της Ελλάδας έχουν πια διαπιστώσει πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αναπτυχθεί καπιταλιστικά, και επανέρχονται τώρα με ενα απλό και οργανωμένο σχέδιο οικονομικής εξόντωσης και μακροχρόνιας οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης. To ότι οι Τροϊκανοί είναι αδίστακτοι, να το δεχτώ. Οχι όμως πως είναι φιλοσοφικά και στρατηγικά βλάκες.
Και έτσι, αν απομένει κάτι στους έλληνες, είναι η προκύρηξη εκλογών και ενα εθνικό δημοψήφισμα οπου ο ελληνικός λαός θα αποφανθεί αν πράγματι επιθυμεί την επανίδρυση του ελληνικού κράτους, τις διαρθρωτικές αλλαγές που επιβάλλονται, το καπιταλιστικό σχέδιο "ανάπτυξης" και αξιοποίησης που του προτείνεται, και ποιοί θα το διαχειριστούν. Για να τα απορρίψει όλα αυτά (κατα την αξιολόγησή μου) πανηγυρικά, παραμένοντας στον κρατικοκεντρικό σχεδιασμό που για χρόνια τώρα έχει συνειδητά επιλέξει. Αποφεύγοντας έτσι και την εφιαλτική έκρηξη ενός ακόμα εμφυλίου πολέμου.
-------------------------
Το πρόγραμμα "ανάπτυξης" εδώ. Μνημείο ασάφειας, θολούρας, κομματικής μπουρδολογίας και νεοελληνικού χαβαλέ, απόλυτα συμβατό με την κρατικοκεντρική κομματική σκέψη της πασοκικής συμμορίας που αφού δημιούργησε το κλεπτοκρατικό λαϊκό τερατούργημα το πελατειακού Κρατισμού, καλείται τώρα να κάνει την Ελλάδα...Σιγκαπούρη.
Το μπλόγκ θα παραμείνει ανοιχτό αλλά με λιγότερο ενθουσιασμό και περισσότερη "άνοιξη".
Κλιμάκωση
-
*Αυτό που όλος ο κόσμος φοβόταν ξεκίνησε. Το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική
επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Τέτοια επίθεση είχε βέβαια ξαναγίνει πριν από
μήνες κα...
2 days ago
Όπως πάντα σωστός και διορατικός. Και σήμερα, με μια ερώτηση, όπως βλέπω. Επέτρεψε μου αγαπητέ Locus να προτείνω δειλά-δειλά μια πιθανή απάντηση. Συνδυασμός δύο πραγμάτων.
ReplyDeleteΠρώτον, όπως ξέρουμε, ο κόσμος, γενικά, πάει με τα φαινόμενα, όχι με την πραγματικότητα και βασίζεται στο να δημιουργεί εντυπώσεις αντί να φωνάζει την αλήθεια (όπως ξέρεις από τα corporate meetings). Με αυτό το θεωρητικό, η δουλειά της Τρόικας δεν είναι να διορθώσει την Ελλάδα, αλλά να την κάνει να φαίνεται ότι είναι καλύτερα, για χάρη της Ε.Ε. η οποία δεν είναι έτοιμη (ακόμη) να επιτρέψει στο πάτωμα να φύγει από κάτω μας.
Δεύτερον, η τρόικα αποτελείται από ξένους, μη Έλληνες ανθρώπους, οι οποίοι πιθανόν να βλέπουν αυτά που λες αλλά να μην είναι σε θέση να κατανοήσουν συνειδητά ότι αυτά που βλέπουν είναι πράγματι αληθινά, μια που αν γινόντουσαν αυτά στις χώρες που μεγάλωσαν αυτοί, ο μισός πληθυσμός θα ήταν φυλακή...
(ΥΓ. Σταμάτησε ποτέ ο εμφύλιος;)
Η ελλάδα υπήρξε πάντα ένα κρατίδιο που οι ξένοι το φτιάξανε οι ξένοι (με τους ντόπιους υποτακτικούς τους) το κυβερνούσαν και το κυβερνάνε και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται. Αυτή είναι η μοίρα της χώρας. Θέλεις η γεωγραφική της θέση με τις τόσες ιδιαιτερότητες, θέλεις ο ήλιος της ελλάδας, θέλεις η κακή μας η μοίρα, ότι και νάναι αυτό ήταν το παρελθόν μας και αυτό θα είναι και το μέλλον μας. Η ελλάδα χωρίς προστάτες δεν μπορεί να ζήσει. Δυστυχώς.
ReplyDeleteΕβλεπα χθες την εκπομπή του μπαξεβάνη για την "κεντρική κρατική τράπεζα της Ελλάδος" που δεν είναι κρατική και δεν είναι της ελλάδος. Είναι ιδιωτική και κανείς δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι μέτοχοι. Την φτιάξανε οι άγγλοι και ουδείς γνωρίζει ποιός την ελέγχει διότι απο το καταστατικό της δεν υποχρεούται να ενημερώνει κανέναν ποιοι είναι οι μέτοχοι. Αυτη λοιπόν η δήθεν κρατική τράπεζα της ελλάδος ασκεί δήθεν νομισματική πολιτική και δήθεν έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα σε μια δήθεν χώρα.
post για τις διακοπές στους τροπικούς δεν θα μας βάλεις Locus, με μια φωτογραφία θα τη βγάλουμε; :)
Καλημέρα.Να επισημάνω για άλλη μια φορά ότι όλο αυτό το σκηνικό είναι στημένο και από πριν ξεπουλημένο.
ReplyDeleteΌλο αυτό που γίνεται είναι μέσα στα πλαίσια της καπιταλιστικής "ανάπτυξης"που αυτή την ιστορική περίοδο είναι φανερό ότι πλέον, έχει εξαντλήσει τα όριά της σαν οικονομικό σύστημα.Δεν μπορούν πια να το ελέγξουν και χρησιμοποιούν μεθόδους και μηχανισμούς, ελπίζοντας να κερδίσουν χρόνο για την κυριαρχία τους.
Να τι γράφουν στο Μανιφέστο οι Μαρξ και Ενγκελς:
«Μπρος στα μάτια μας συντελείται μια παρόμοια κίνηση. Οι αστικές σχέσεις παραγωγής και ανταλλαγής, οι αστικές σχέσεις ιδιοκτησίας, η σύγχρονη αστική κοινωνία, που δημιούργησε τόσο ισχυρά μέσα παραγωγής και ανταλλαγής, μοιάζει με το μάγο εκείνο που δεν καταφέρνει πια να κυριαρχήσει πάνω στις καταχθόνιες δυνάμεις που ο ίδιος κάλεσε. [..]
Γράφεις:
"Γνωρίζει πολύ καλά η Τρόϊκα πως η Ελλάδα κυβερνιέται απο απίθανες συμμορίες καταλήστευσης του εθνικού της πλούτου"
Μέρος της ίδιας συμμορίας είναι,άλλοι είναι προϊστάμενοι άλλοι αφεντικά άλλοι υπηρέτες,όλοι όμως, πασκίζουν για την επικράτηση του κεφαλαίου με όποιο τίμημα σε βάρος φυσικά της εργατικής τάξης και των λαών.
Καλή σου μέρα.
Φίλε thinks, ναί, θα συμφωνήσω και με τις δύο παρατηρήσεις σου περι αντίληψης της Τρόικας, καθώς το ελληνικό πρόβλημα είναι πρωταρχικά ηθικό, και κατόπιν πολιτικό και δημοσιονομικό. Δύσκολα τώρα μια κοινωνία που για χρόνια δεν έχει κάνει τίποτα το παραγωγικό να μπεί ξαφνικά σε άλλο μοτίβο σκέψεις. Εντούτοις το πρόβλημα θα μας χτυπήσει σε λίγο στη μάπα. Πώς θα ζήσουμε ρε αδέλφια;
ReplyDeleteΑγαπητέ μου Yosemite, μια εβδομαδιαία επίσκεψη στους Τροπικούς (Puerto Rico εν προκειμένω),άναψε φλόγες στην ψυχή μου για το πώς χαραμίζομαι στον μίζερο βορρά. Πόστ θα ακολουθήσουν εν καιρώ, για τώρα όμως Τρόικα, γιατί εκεί είναι το ελληνικό ζουμί, να ξεσπάω και εγώ κάπου.
ReplyDeleteΕίδα χθές, ολόκληρη τη εκπομπή του Βαξεβάνη για την Τράπεζα της Ελλάδος. Εμεινα έκθαμβος απο αυτά που άκουσα, που ομολογώ πως δεν ήξερα. Ιδιαίτερα για τους 600 τόνους χρυσού που έγιναν 145, εκείνους που κρατάει ακόμα η Αγγλία, και το κερασάκι, τους 20 τόνους που πουλήθηκαν για αγορά ομολόγων πρίν τους ένδοξους Ολυμπιακούς. Ηταν η εποχή που αλώνιζε η Γιάννα. Α ρε φουκαριάρα Ελλάδα...
Αγαπητή μου blackbedlam το αν το παγκόσμιο σύστημα καπιταλιστικής παραγωγής έχει εξαντλήσει τα όριά του είναι κατα την προσωπική μου βιωματική και εργασιακή εμπειρία πολυ συζητήσιμο. Εντούτοις το σύστημα της Ελλάδας ειναι σαφέστατα μια μορφή ακραίου κρατικου Καπιταλισμού (αυτό ήταν και ο Κομμουνισμός), που απο πάνω είναι και πολύ διεφθαρμένο. Αν επιλέξουμε να συνεχίσουμε με αυτό, ας το αποφασίσουμε συλλογικά. Προσωπικά, λόγω επιλογών έχω την πολυτέλεια να μην συμπορεύομαι.
ReplyDeleteΕχουμε ζήσει 30 αντιπαραγωγικά χρόνια. Και τώρα ό,τι κάνουμε δεν είναι επιλογή μας, αλλά επιλογή άλλων. Αυτό και μόνον μας βάζει σε μειονεκτική θέση. Καλή τύχη, αν αυτό είναι η επιλογή των ελλήνων. Εμμένω όμως στην άποψη πως πρέπει να ερωτηθούν.
Εργασιακή "ειρήνη" εκλιπαρούν απο τους συνδιλαιστές οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ναυπηγικής ζώνης επισκευών πλοίων του Περάματος, οπου ενώ υπάρχει ενας άρτιος μηχανισμός σε πλήρη λειτουργία, αλλά ο συνδικαλιστικός φορέας των μεταλλουργών, έχοντας καταφέρει μέσα απο απίθανους συντεχνιακούς αυτοσχεδιασμούς να ανεβάσει το μεροκάματο στα 120 ευρώ, προχώρησε κατόπιν (με αόρατες κινήσεις), και σε μείωση του εργασιακού ωραρίου σε 4 ώρες την ημέρα, κάνοντας την Ελλάδα μη ανταγωνιστική, σε όφελος της γειτονικής Τουρκίας.
ReplyDeleteΕτσι, το τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, η Ναυτιλία, όχι μόνον δεν έχει ενα χώρο επισκευής πλοίων στην Ελλάδα, αλλά χάνει και 2-3 εκατομμύρια ευρώ έσοδα απο κάθε πλοίο που θα μπορούσε να επισκευάζεται στη ναυπηγική ζώνη.
Η επιχειρηματολογία πως η Ελλάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά σε ενα περιβάλλον αγοράς, είναι ενας εσκεμμένα κατασκευασμένος μύθος. Τον έφτιαξαν οι πολιτικοί για να ελέγχουν τα πάντα μέσα απο τον Κρατισμό. Ακολούθησαν οι συμμορίες των συνδικαλιστών που αποτέλειωσαν το κουφάρι της ημιθανούς πατρίδας. Το φιλοσοφικό και λαικιστικό ιδεολογικό περιτύλιγμα έρχεται μέσα απο την επαναναλαμβανόμενη αριστερίστικη ρητορική πως ο καπιταλισμός έχει πεθάνει, και πως στην Ελλάδα δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα.
Είναι μόνον ενα απο τα χιλιάδες παραδείγματα που μετέτρεψε μια πλούσια χώρα εργατικών ανθρώπων, σε ενα σεληνιακό σοβιετικό τοπίο αντιπαραγωγικών τεμπέληδων που τώρα ψάχνουν μια ακόμα δικαιολογία για να ρίξουν τα χάλια τους σε κάποιο άλλο κράτος, ή το παγκόσμιο σύστημα.
Φίλοι μου σας ευχαριστώ.
ReplyDelete