Wednesday, May 5, 2010

Xώρα ερείπιο

Μέσα σ' αυτήν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της νηφαλιότητας και εθνικής ομοψυχίας, αλήθεια προχωράει εκείνο το καταπληκτικό σχέδιο της κας Διαμαντοπούλου να "χαρτογραφήσουμε" το Ασυλο; Το σχέδιο ήταν να ολοκληρωθεί την άνοιξη. Απάντησαν οι πρυτάνεις; Βγήκαν τα "τοπογραφικά"; Δεν πιστεύω να υπάρχει έλληνας που να πιστεύει πως φτιάχνονται τυχόν μολότωφ στα ελληνικά πανεπιστήμια. Θα ήταν ενα πλήγμα για τις προοδευτικές δυνάμεις.


H κουλτούρα της αλητείας που επικρατεί στη χώρα είναι συνολική. Η χώρα οχλοκρατείται απο χρόνια, στα σχολεία της, στα γήπεδά της, στις επιχειρήσεις της. Το 2008, με εκατοντάδες σχολεία υπο κατάληψη, τα παιδιά πήγαιναν το πρωί στο γυμνάσιο της γειτονιάς μου, έρχονταν εκεί και οι καθοδηγητές τους με τις κόκκινες σημαίες, και τραγουδώντας πολιτικά συνθήματα σε στρατιωτικούς σχηματισμούς, κατέβαιναν στο κέντρο της πόλης για να σπάσουν τις τράπεζες. Συμφωνούσε άλλωστε και ο πρώην υπουργός παιδείας κ. Στυλιανίδης που είχε καθιερώσει ημερήσιες σχολικές πορείες "διαμαρτυρίας και εκτόνωσης". Που ήταν και "δεξιός". Φανταστείτε να ήταν και "αριστερός"!

Δικαίωμά μας να σκοτωθούμε μεταξύ μας, να κάνουμε εναν καινούργιο Εμφύλιο, να μην γουστάρουμε ΔΝΤ και επιτηρητές. Δικαίωμά μας και μαγκιά μας να μη γουστάρουμε Καπιταλισμό, Αμερική και Μέρκελ. Δικαίωμά μας να έχουμε όποια ιστορική αντίληψη γουστάρουμε, να διαδίδουμε πως η Δύση μας μισεί,πως κάποιο σκοτεινό σχέδιο συνομωσίας θέλει να χτυπήσει τις ρίζες του Ελληνισμού. Και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα ξέρουμε υποθέτω και αν προτιμάμε το "σχέδιο διάσωσης", ή την στάση πληρωμών.

Οι συνταξιούχοι γονείς μου, μεταξύ χιλιάδων άλλων, πληρώνονται στις 24 του μηνός. Και θα πληρωθούν μόνον αν η Ελλάδα εγκρίνει το νομοσχέδιο του ΔΝΤ. Αλλιώς, την επόμενη το πρωί, οι τράπεζες θα κλείσουν, η οικονομική δραστηριότητα θα πάψει, ο πανικός θα γίνει βία κι αίμα, και η Ελλάδα θα μπεί στην κατηγορία του Τρίτου Κόσμου. Η ανάφλεξη θα είναι ολική και τυφλή.

Ζώ εκτός Ελλάδας και προειδοποιώ - Αν μέσα στις επόμενες λίγες μέρες η Ελλάδα δεν εγκρίνει το νομοσχέδιο της Ευρώπης (τη μόνη της ελπίδα, που αν μή τί άλλο θα μας δώσει χρόνο να ανασυνταχθούμε), αν η ΝΔ δεν συναινέσει σε θετικό ψήφο και κατεβεί με το μαντρί προβατοποιημένο να το καταψηφίσει, και δεν σταματήσουν οι αλητείες παντός είδους, (στα λιμάνια, στην Ακρόπολη,στα υπουργεία), η Ευρώπη θα μας τσακίσει. Θα είναι η μαγκιά των άλλων που απο το 1980 και μετά μας έδωσαν 4-5 αναπτυξιακά πακέτα υψους 100 δις για ανάπτυξη, και έχουν βαρεθεί να ακούνε τις απέραντες ανιστόρητες και αριστερίστικες κρεβατομουρμούρες ενός διεφθαρμένου και δυσλειτουργικού λαού που δάγκωσε με θράσος το χέρι του ευεργέτη του.

16 comments:

  1. Κι ενώ διάβαζα χτες, φίλε μου, στην ανάρτησή σου γι’ αυτόν τον «μάλλον ευτυχισμένο τυπάκο»… τον Compay Segundo, που, για μένα ήταν ευτυχισμένος αφού το «μηχάνημα της ευτυχίας του»… τη «φτηνιάρικη κιθάρα» του το είχε στα χέρια του…. Ήρθαν σαν κεραυνός τα όσα άγρια γεγονότα που συνέβησαν στην Αθήνα και όχι μόνο…
    Τα αποτελέσματα γνωστά… Θάνατος…

    Αναρωτιέμαι: Αυτή είναι η Ελλάδα; Αυτή αφήσαμε πίσω μας, εσύ εγώ και τόσοι άλλοι; Από πότε άλλαξε η κοινωνία μας; Από πότε άλλαξε η νοοτροπία μας; Δεν μπορεί να είναι αυτή η Ελλάδα.

    Η μουσική έσωσε την Κούβα, γράφεις, γιατί να μη μας σώσει κι εμάς ο πολιτισμός που μας άφησαν κάτι προ-προ-προ παππούδες μας;
    Που πήγαν όλα όσα μας προίκισαν οι γονείς μας κι οι δάσκαλοι όταν μας μάθαιναν μαζί με τα γράμματα και κάτι αξίες… που πήγαν;
    Από πότε αλλάξαμε;

    Δεν ξέρω τι να κάνω… να σωπάσω;

    Ούτε μια καλη-μέρα δεν μου βγαίνει.

    ReplyDelete
  2. Να μιλήσεις φίλε Mηθυμναίε, ειδικά εμείς, οι ομογενείς που βλέπουμε την πατρίδα απο διάφορες γωνιές της γής, με διάφορες εμπειρίες κι πρίσματα ερμηνείας. Η πατρίδα οχλοκρατείται. Αλλο η διαμαρτυρία, άλλο η δημόσια ασφάλεια, και άλλο οι καταλήψεις, οι μολοτωφ, η οργανωμένη βία. Πολλά μας έδωσαν οι παππούδες μας. Ας τα χρησιμοποιήσουμε.

    ReplyDelete
  3. Εδειξα και σον γιό μου τις ειδήσεις απο το Σύνταγμα, που βρεθήκαμε ο καλοκαίρι ταίζοντας τα περιστέρια και χαζεύοντας τους ευζώνους. Τον πληροφόρησα επίσης πως έριξαν μολοτωφ και στον Ιανό, οπου είχαμε αγοράσει βιβλία κι ήπιαμε καφέ...

    ReplyDelete
  4. Καλά έκανες... θα του χρειαστούν στο μέλλον.

    Ο Ιανός είναι το στέκι μου... λες να πίναμε καφέ δίπλα-δίπλα...

    ReplyDelete
  5. Κανείς εκτός ελληνικής επικράτειας δεν ενδιαφέρεται αν ο Αντωνάκης θα διαγράψει τη Ντόρα, αν η Αλέκα γουστάρει ή δεν γουστάρει Σύνταγμα, αν οι φουσκωτοί της Χρυσής Αυγής έκλεψαν τις σημαίες του ΠΑΜΕ, η άν ο Τσίπρας συναντήθηκε με τον Αλαβάνο. Η εικόνα της Ελλάδας πέρα απο τα εθνικά της σύνορα δείχνει μια χώρα σε πλήρη αποσύνθεση. Τυχόν χρεωκοπία σημαίνει αποβολή απο την Ευρωζώνη, και διάλυση της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα θα γίνει Β. Κορέα μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα.

    ReplyDelete
  6. Ο μόνος λόγος που το ΔΝΤ και η Ε.Ε. μας δίνει χρήματα είναι ότι οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν εμπλέξει ξένες μεγάλες Τράπεζες με τα ομόλογα του Ελλ. Δημοσίου και αυτές κινδυνεύουν να καταστραφούν εάν δεν πληρωθούν τα ομόλογα αυτά. Και αντί να εκμεταλλευθούμε την τελευταία ευκαιρία που έχουμε με έξυπνο τρόπο, κινούμαστε με βάση παρορμήσεις τρέλλας κατά .... του εαυτού μας, διότι η Βουλή που θέλαμε χτες να καεί, ψηφίστηκε (πριν 7 μήνες μόλις) από εμάς τους ίδιους, αν δεν κάνω λάθος και όχι από τίποτα εξωγήινους.

    ReplyDelete
  7. Καθυστερημένοι πολιτικοί αποφασίζουν για μια καθυστερημένη κοινωνία. Locus μας αξίζουν και χειρότερα.

    ReplyDelete
  8. Ανέκαθεν είχαμε αυτοκαταστροφικές τάσεις ως λαός. Τώρα χτύπησαν κόκκινα. Ας αποφασίσουμε πρώτα τι μας φταίει... αλλά και εκεί θα σκοτωθούμε για να βγάλουμε ένα συμπέρασμα. Πολλές καλησπέρες.

    ReplyDelete
  9. Είναι κάλό να σου αγοράζουν τα ομόλογα Nancy, ανεβάζουν έτσι την αξία μας και δείχνουν πως μας εμπιστεύονται. Η προσωπική μου γνώμη είναι σαφής- Η Ευρώπη θεωρεί πλέον πως η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη ήταν τεράστια λάθη. Δεν ανήκαμε φιλοσοφικά στο ευρωπαικό κλάμπ, δεν παίξαμε με τους κανόνες. Και τώρα, μας στέλνουν το Ταμείο- οδοστροτήρα για να μας "σταθεροποιήσουν". Για λίγο, πιστεύω, μέχρι να βρούν τρόπο να ξανασχεδίάσουν την Έυρώπη και να μας πετάξουν έξω. Υπάρχει βέβαια, και η εξαιρετική περίπτωση να διορθωθούμε.

    ReplyDelete
  10. Ερχονται τα χειρότερα φίλε Απόγονε, η νέα εποχή του ΔΝΤ θα μας ξεκάνει. Το πόστ είναι γραμμένο απο την άποψη της Ευρώπης, και το πώς μας βλέπει. Αν σωθεί η Ευρωζώνη, ίσως σωθούμε και έμείς, κάτι που δεν το πιστεύω. Μας στρίμωξαν τώρα στη γωνία, για μια δεκαετή "επαναφορά". Υπάρχει και η περίπτωση να μας εγκαταλείψουν. Η Ελλάδα έχασε για πάντα το τρένο της ανάπτυξης. Ηταν μια μοναδική ευκαιρία. Το τί θα κάνουμε τώρα μεταξύ μας είναι δικό μας θέμα.

    ReplyDelete
  11. Αν κρίνω απο τον πολιτικό διάλογο στη Βουλή φίλε hackaday, εμείς θα σκοτωθούμε μεταξύ μας. Ο πολιτικός κόσμος δεν επιθυμεί να επιβάλει κάθαρση. Ο κόσμος είναι θυμωμένος, η Ευρώπη επίσης, το αδιέξοδο μεγάλο. Τώρα πρέπει να διορθώαουμε κακά 30 χρόνων. Ζητείται θαύμα.

    ReplyDelete
  12. Οι ρήμες του τύπου "καλά να πάθουμε", "αυτό μας αξίζει" κλπ. έχουν ψυχοπαθολογική ρίζα και καλύτερα να τις αποφεύγουμε.

    Σχετικά με την παρούσα οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τις ενέργειες διάσωσης, κυκλοφορεί από 28 Απριλίου η ακόλουθη ανοιχτή επιστολή και θεώρησα ότι κάποιοι θα θέλουν να τη διαβάσουν:
    Open letter to European policymakers: The Greek crisis is a European crisis and needs European solutions

    ΥΓ (μακρόσυρτο)
    Πολλά λέγονται και γράφονται τελευταία αλλά τα περισσότερα δεν μπορούμε να τα διασταυρώσουμε αλλά ούτε και να τα αντιληφθούμε όλοι (δεν έχουμε όλοι τις κατάλληλες τεχνικές γνώσεις).

    Οι δικές μας ευθύνες ως χώρας και ως πολιτών έχουν παρατεθεί εκτενώς. Ομοίως και διάφορα λαϊκίζοντα και μη σενάρια για τους τζογαδόρους, τους τραπεζίτες κλπ. Είναι όμως αυτή όλη η αλήθεια;
    Η παραπάνω επιστολή, θίγει κάποιες παραμέτρους που δεν έχουν ακουστεί αρκετά ή έχουν παραμεριστεί από την καθημερινή agenda. Για παράδειγμα "σε ποιό βαθμό φταίει η Γερμανία και οι άλλες χώρες με την πολιτική μισθών που ακολούθησαν τα τελευταία χρόνια;" Πώς μπορούμε να μετρήσουμε ένα τέτοιο μέγεθος; Πώς μπορούμε να μετρήσουμε το πόσο μας κόστισε η ενοποίηση των Γερμανιών;

    Εγώ δεν είμαι πεπεισμένος ότι μια χώρα "κουτσουλιά" της Ευρώπης, που παραποίησε σε ένα βαθμό τα δημοσιονομικά της στοιχεία, μπορεί να είναι η αιτία για την κατάρρευση του Ευρώ ή για όλα αυτά τα σενάρια που κυκλοφορούν. Μάλλον η αφορμή και η δικαιολογία είναι, για να θολωθούν τα νερά. Εξάλλου, αυτό φαίνεται και από τα λαϊκίζοντα γερμανικά κλπ. δημοσιεύματα του τύπου "φέρτε τα λεφτά μας πίσω". Εμ θα τα πληρώσουμε με τριπλάσιους (και βάλε) τόκους, εμ θα έχουν οι λαοί την εντύπωση ότι μας τα χάρισαν.

    ReplyDelete
  13. Φίλε A.A.T. συγγνώμη που άργησα να επανέθλω, ήθελα πρώτα να διαβάσω το γράμμα.

    Φυσικά και η Ευρώπη ευθύνεται τόσο για την έλλειψη μηχανισμών δημοσιονομικών ελέγχων, όσο και για την μορφή του τελικού πακέτου. Και αυτό θα το πληρώσει.

    Τα λαικίζοντα γερμανικά δημοσιεύματα δεν πρέπει να μας απασχολούν. Η Γερμανία έκλεσε τα μάτια στις παραποιήσεις των δημοσιονομικών στοιχείων,(όχι μόνον της Ελλάδας). Το άρθρο όμως δεν αναφέρει την ύπαρξη της διαφθοράς στην Ελλάδα, ούτε την υπέρογκη αύξηση των δαπανών του Κρατισμου (υπερδιπλάσια της Γερμανίας).

    Ναι,μπορεί μια μικρή χώρα να δημιουργήσει πρόβλημα σε όλη ην ευρωζώνη, γιατι υπάρχει κοινό νόμισμα χωρίς κεντρικό τραπεζίτη, και αυτό ειναι θεσμικό πρόβλημα της ΕΕ που η Γερμανία επίσης παρέβλεψε (Monetary policy has been left entirely out of the discussion). Οχι γιατί ο μέγεθος είναι μεγάλο, αλλά γιατί είναι μέρος ΄του κλάμπ, και οι κερδοκόποι σπεκουλάρουν συνολικότερα.

    Σίγουρα το πακέτο θα μπορούσε να έχει άλλη μίξη.

    (1)Keeping interest rates low is vital to help minimise refinancing costs while pushing up the rate of nominal GDP growth. It must continue to accept Greek bonds as collateral".
    Αυτό έχει ήδη γίνει, παρότι τα ελληνικά ομόλογα ειναι κατηγορίας junk.

    (2)Euro area governments should commit to meeting Greece’s needs to restructure
    its sovereign bonds for a three-year period
    . Αυτό πλέον δεν μπορεί να γίνει, είναι αργά. Θα γινόταν μόνον αν υπήρχε ενα κοινό Ευρωομόλογο, που δεν υπάρχει.Η Γερμανία δεν το ήθελε.

    (3)Germany, Austria and other surplus countries commit to maintain fiscal stimulus
    and a period of faster-than-productivity-growth wage increases;
    Ναί, αυτό ισως να γινόταν. Στην ουσία μέρος του πακέτου θα μπορούσε να είναι 'δωρεάν χρήμα" ανάπτυξης. Αλλα η Γερμανία δεν το ήθελε. Θα πρέπει όμως να ισχύσει καιγια όλες τις χώρες σε κρίση. Τέλος να πώ πως προσωπική μου γνώμη είναι πως η ανάμιξη του ΔΝΤ σην Ευρώπη ήταν επίσης ενα τεράσιο λάθος που θα πληρωθεί στο τέλος. Στο μέλλον πιστεύω, όλοι οι ευρωπαικοί μηχανισμοί θα αλλάξουν.

    ReplyDelete
  14. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και συγνώμη που συνεχίζω εδώ με 2 "μικρά" σχόλια -αν και γνωρίζω ότι η προσοχή των αναγνωστών θα μεταφερθεί στα επόμενα thread.

    Τα λαϊκίζοντα γερμανικά δημοσιεύματα μας απασχολούν πάρα πολύ διότι δημιουργούν κακό κλίμα στον τουρισμό. Συνέχεια ακυρώνονται κρατήσεις και τουριστικά πακέτα προς την Ελλάδα (από αυτό ζούμε εντέλει). Η γειτονική Τουρκία (που είναι και φθηνότερη) "γέμισε" και δεν έχει που να τους βάλει σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

    Δεν έχουμε που δεν έχουμε βιομηχανική παραγωγή για εξαγωγές, αν υποστεί καθίζηση και ο τουρισμός η χρεοκοπία είναι βέβαιη όσα δάνεια και αν πάρουμε (ας το κλείσουμε το μαγαζί καλύτερα από τώρα). Θα μπορούσαμε βέβαια να έχουμε εκμεταλλευτεί καλύτερα τον ορυκτό πλούτο αλλά για διάφορους λόγους το θέμα αυτό παραμένει δευτερεύον.
    *
    Δεν ξέρω πώς θα βγούμε από την κρίση ως κράτος αλλά ξέρω ότι εκείνο που απασχολεί τους πολίτες είναι πώς θα αναπληρώσουν τα χαμένα έσοδα για τις βασικές τους ανάγκες (τις όποιες).
    Σε κάποιο άλλο topic ανέφερες, να αξιοποιήσει ο καθένας τις δεξιότητες που έχει.
    Πολύ φοβάμαι ότι ακόμα και γι' αυτό, δεν υπάρχει κατάλληλο νομικό πλαίσιο (προς το παρόν ίσως) για να βρούν οι μεμονωμένοι πολίτες νόμιμη διέξοδο.
    Για παράδειγμα, η μητέρα μου (77 προς 78) θα ήθελε "να πουλήσει τα κουλουράκια της" για να αναπληρώσει ό,τι χάνει από τη σύνταξη (ή έστω για να αναπληρώσει την αύξηση στα τσιγάρα - που δεν σκέφτεται να σταματήσει σε αυτή την ηλικία). Ε, δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος να το κάνει σε "οικιακή μικροκλίμακα".
    Έκανα το σχόλιο-παράδειγμα για να δείξω ότι για τα οικονομικά αδιέξοδα, που έχουν αρχίσει να φαίνονται στη ζωή των πολιτών, δεν υπάρχουν ούτε προβλέψεις ούτε λύσεις. Πολύ φοβάμαι δε, ότι αντί να μειωθεί η φοροδιαφυγή, θα εξαπλωθεί σε όλους τους πολίτες (ακόμα και σε αυτούς που μέχρι σήμερα αντιστάθηκαν). Το κίνητρο και η ανάγκη της επιβίωσης είναι χιλιάδες φορές ισχυρότερα από οποιοδήποτε θεωρητικό οικονομικό μοντέλο.

    ReplyDelete
  15. Στον κόσμο αυτό δεν υπάρχουν μονόδρομοι.
    Κρίμα που οι περισσότεροι όμως φορούν παρωπίδες.

    ReplyDelete
  16. Φίλε Αμπανε, δεν ξέρω ποιοί φορούν παρωπίδες, εγώ προσωπικά γράφω τη γνώμη μου, εντελώς υποκειμενικά. Η αντικειμενικότητα επαφίεται στους σχολιαστές μου.

    ReplyDelete