Thursday, April 15, 2010

Μαφιοκρατία

Κσι μιά και το ΔΝΤ βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής,παραθέτω μετα χαράς ένα υπέροχο νοκυμανταίρ που βρήκα στο blog larisaportal, το κaλύτερο που έχω δεί για μια συνολική εκτίμηση της κρίσης της Αργεντινής, που κορυφώθηκε κάπου το 2001. Το φίλμ αξίζει τον κόπο και τον χρόνο σας, κι άν δεν γνωρίζετε τίποτα για την κρίση της Αργεντινής, αρκεί αυτό να σας γεμίσει.Οι εικόνες και αφηγήσεις που θα δείτε είναι συγκλονιστικές. Εξαιρετική κι η ισπανική μετάφραση του portal.

Μιά μονάχα προσωπική σημείωση:Για την κρίση της Αργεντινής, ευθύνεται το σάπιο πολιτικοοικονομικό της κατεστημένο που χρονολογείται απο τις στρατιωτικές εποχές του 70.Παρά την συναισθηματική φόρτιση του φίλμ κατά των ξένων, η απόλυτη οικονομική κατάρρευση και κοινωνική αξαθλίωση που θα παρακολουθήσετε, δεν οφείλεται τόσο στους εξωγενείς παράγοντες (ΔΝΤ, Ξένες τράπεζες και επιχειρήσεις), αλλά στην ενδογενή σαπίλα του Αργεντίνικου πολιιτικοοικονομικού κατεστημένου, που με πρόφαση την οικονομική κρίση κι εξυγίανση, κυριολεκτικά ξεπούλησε μεσοτιμής τον εθνικό πλούτο της χώρας σε απίθανα ληστρικά παζάρια και αυτοσχεδιασμούς με σκοπό τον ατομικό πλουτισμό των ολιγαρχών, που τελικά παρέμειναν ατιμώρητοι. Η καταστροφή ήρθε απο μέσα.Η περίοδος αυτή, όπως θα δείτε και στο φίλμ, έμεινε γνωστή στην Ιστορία με τον όρο "Μαφιοκρατία".

Με άλλα λόγια:Με μια καλή ηγεσία, οι οικονομικές κρίσεις, (σε όποιο βαθμό κι αν βρίσκονται), μανατζάρονται(μαζί με τους εξωγενείς δυνάστες). Μια ήθικά όμως σάπια κοινωνία, σαπίζει μέχρι τέλους (με τρομακτικές συνέπειες).. Καλή ακρόαση.


---------------------------------------------------------------------------
*Σχετικό θέμα ποστάρει και ο φίλος Λωτοφάγος.