Saturday, November 5, 2011

Ερείπια

Αντε τώρα μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα να βρεθεί εθελοντής πρωθυπουργός κοινής αποδοχής, και ενα τσούρμο παρατρεχάμενων που θα δεχτούν να αναλάβουν το ξεσαλωμένο piggy λίγο πριν το σάλτο μορτάλε.

Και να συντονιστούν μέσα σε ελάχιστο χρόνο στις απίθανες μεταβατικές υποχρεώσεις να ψηφίσουν όλα όσα οι άλλοι κάνουν πως δεν θέλουν, να εγκρίνουν χαράτσια, μέτρα και προυπολογισμούς, να πάρουν την καινούργια "δόση" των ναρκoμανών, και να αποκαταστήσουν μια στοιχειώδη αξιοπιστία στα μάτια εκείνων που απο το 1980 και μετά μας έδωσαν πάνω απο 130 δις ευρώ σε αναπτυξιακά κεφάλαια, και που κατα κοινή ομολογία, οι διάφοροι "μαζί τα φάγαμε" κατανάλωσαν σε ανύπαρκτες επενδύσεις και συντεχνιακές κομματικές λαμόγιες.

Θα αρκούσε μια βόλτα στα χωριά της γενέτειρας που κάποτε καλλιεργούσαν καπνό, ελιές και ενα ελαιόλαδο νέκταρ, για να δεί κανείς τη στρατηγική μετάβαση απο την αληθινή παραγωγή στον χολυγουντιανό κόσμο των κωλάδικων, στις Ουκρανέζες και Βουλγάρες, στο αναπηρικό αραλίκι, τα αγροτικά αυτοκίνητα που έγιναν καγιέν, τα χωριάτικα κοτέτσια που μετατράπηκαν σε θερμαινόμενες πισίνες. Ο εκλεκτός κόσμος του ΠΑΣΟΚ.

Δεν ξέρω αν τελικά ο άχρηστος θα φύγει, ούτε αν οι μελλοντικές εκλογές θα μας φορτώσουν στο σβέρκο τον άλλον άχρηστο με τους γνωστούς διακοσμητικούς καραγκιόζηδες. Δύο πράγματα είναι όμως σίγουρα. Το πρώτο είναι οτι όπως οι υπαλληλίσκοι πάτησαν στις Κάννες σαν σκουλήκι τον πρώτο, έτσι θα πατήσουν και τον δεύτερο. Και δεύτερον, πως είναι σχεδόν απίθανο να υποθέσει κανείς πως οποιοσδήποτε σοβαρός άνθρωπος αυτού του τόπου (απο όπου κι αν προέρχεται), θα δεχθεί να αφήσει τις σοβαρές και αξιοπρεπείς ενασχολήσεις του για να παίξει εναν μεταβατικό και άχαρο ρόλο Τσολάκογλου, ολοκληρώνοντας αυτά που οι πράσινοι "αντιεξουσιαστές" και οι μπλέ "αντιμνημονιακοί" αληταράδες αρνήθηκαν να εφαρμόσουν.

Κάτω απο τις συνθήκες που βιώνουμε, μόνον αν είναι κανείς μαστουρωμένος μπορεί να πιστέψει πως θα γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές, εξυγίανση του δημοσίου τομέα, ανάκαμψη Δικαιοσύνης, Παιδείας, Υγείας, Φορολογίας, για να μην αναφέρουμε βέβαια και το θλιβερό θέμα των αποκρατικοποιήσεων και της οικονομικής Ανάπτυξης. Η οχλοκρατούμενη και κομματική χώρα μπαίνει σε νέα περίοδο διακοπών! Η οποία λίαν συντόμως θα διακοπεί βιαίως απο την παρέμβαση των βλοσυρών υπαλληλίσκων.

Και μια και μιλάμε για χασούρες, να σας αναφέρω και τη μεγαλύτερη. Που την βιώνω κάθε μέρα ως έλληνας ομογενής που ζεί εκτός Ελλάδος. Απο τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, πρίν ακόμα και απο την ελληνική επανάσταση που οδήγησε το 1830 στη δημιουργία ελληνικού εθνικού κράτους, διάφοροι άλλοι εθελοντές (ευρωπαίοι διανοούμενοι, έμποροι, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι της τέχνης), αναβίωσαν νοητικά και εμπέδωσαν σταθερά στο συλλογικό υποσυνείδητο των πολιτών του κόσμου, την εικόνα μιας σεβάσμιας Ελλάδας, μιας πολιτιστικής υπερδύναμης, που σε απευθείας ιστορική σύνδεση με τους ένδοξους αρχαίους προγόνους της γέννησε την έννοια της Δημοκρατίας, εμπέδωσε την βάση της δυτικής Φιλοσοφίας, και άφησε πίσω της μεγαλειώδη επιτεύματα στον χώρο της Τέχνης, του Θεάτρου, της ιστορικής αφήγησης, της Λογοτεχνίας και της Πολιτικής.

Αυτή η εικόνα της Ελλάδας, ως πολιτιστική υπερδύναμη, διατηρήθηκε ζωντανή μέχρι σήμερα, μέσα απο την περίοπτη θέση που η Ελλάδα κατέλαβε συνειρμικά στο υποσυνείδητο του ευρύτερου κόσμου. Αυτή η υπέροχη εικόνα της πολιτιστικής πατρίδας, αρχίζει πλέον σιγά σιγά να καταρρέει, για να αντικατασταθεί σταδιακά απο μια νέα και σύγχρονη αναθεωρητική εικόνα οπου η ένδοξη ελληνιστική υπερδύναμη αντικαθίσταται στο συλλογικό υποσυνείδητο του κόσμου με την εικόνα μιας οχλοκρατούμενης κοινωνίας ερειπίων στην οποία οι σύγχρονοι έλληνες θεωρούνται πλέον συνειρμικά ανάξιοι της ιστορικής παράδοσης που τους κληροδοτήθηκε.

Αδύνατον να αξιολογήσω ποσοτικά το μέγεθος και τις μελλοντικές επιπτώσεις αυτής της συνειδησιακής καταστροφής.

10 comments:

  1. μην το συζητάς. είμαστε σε άθλια κατάσταση. πολιτικά, οικονομικά, ηθικά, ψυχολογικά.

    γίναμε περίγελος όλου του κόσμου!

    ReplyDelete
  2. Εμ δεν είχαν υπ' όψη τους όλοι αυτοί τον πολιτικό καραγκιόζ' μπερντέ της ελλάδας...
    Αυτό ήταν το λάθος τους...

    ReplyDelete
  3. Αγαπητέ μου Locus, τι πραγματικά σωστές σκέψεις. Στο Cambridge και το Arlington, και στην Κοννεκτικούτη, σε πάρτυ και συναντήσεις, τα θέματα που εύρισκαν να συζητήσουν με τον Ελληνοαμερικάνο στο δωμάτιο ήταν φιλοσοφία, Ιστορία... και να κάνουν επίδειξη των Αρχαίων Ελληνικών λέξεων που είχαν μάθει να λένε με προφορά που μόνο την δεύτερη φορά καταλάβαινες τι προσπαθούσαν να πούνε... Και μπορεί να μην αισθανόταν ο Ελληνοαμερικανός υπερήφανος για την σημερινή θέση της πατρίδας του, αλλά τουλάχιστον είχε στο μέτωπό του την βούλα έγκρισης και σεβασμού για τους προγόνους του...

    Πόσο αληθινό αυτό που επισημαίνεις τώρα, και πόσο δύσκολο να γίνει κατανοητό εντός Ελλάδος. Τι κατανοητό, λέω... να ενδιαφέρει καν!

    ReplyDelete
  4. Δυστυχως αγαπητε φιλε γειτονα τα πραγματα ειναι ετσι ακριβώς οπως τα λες . Για τα λαμόγια που αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελουν την ελληνικη "αστικη ταξη" η ενταξη στην ευρωπη συνοδευοταν και συνεχιζει να συνοδευεται απο την σκεψη οχι τι εχουμε εμεις να προσφερουμε στην ευρωπη αλλά τι θα προσφερει η ευρωπη σ΄μας !!!
    Η περιπτωση να συνεβαινε κατι καλο για την ελλάδα ηταν τοτε που πρωτομπηκαμε στην ΕΟΚ
    γραφει ο Γ.Κ. το 1976 " ...τοτε θα υπήρχε κάποια πιθανότης , αν μπορούσε ο κ. Καραμανλης ν' απαλλαγή από την κατεστημένη πλέμπα που τον περιβάλλει. Αλλά αυτό ειναι αδύνατο. Οι ανθρωποι αυτοί αποπνέουν υπανάπτυξη , οπως η υαινα την μυρωδιά της . Και κάτι τέτοιες μυρωδιές στούς ευρωπαίους ειναι ανυπόφορες΄ εστω και εξ αποστάσεως 2500 χιλιομέτρων , οσο δηλ. απέχει η ...Μακρόνησος από το Λούβρο! "

    ReplyDelete
  5. Θέλοντας να συνεισφέρω στο μοιρολόι παραθέτω προφητικό (25ετιας) πνευματικό πόνημα του μη εξαιρετέου Τζιμακου σαν απάντηση στο βασικό ερώτημα

    ΓΙΑΤΙ???

    Αχ Ευρώπη, αχ Ευρώπη
    εσύ μας μάρανες, εσύ μας μάρανες
    Μας τη φέραν οι βάρβαροι
    Μας θαμπώσαν με δώρα
    Με χαντρούλες πολύχρωμες
    και κουτιά κόκα-κόλα

    Μας τη φέραν οι βάρβαροι
    μας φλομώσαν στο ψέμα
    μας τρελάναν στα πέναλτι
    και δεν έχουμε τέρμα

    Δεν μπορώ δεν μπορώ δεν μπορώ να τη βρω
    με κομπιούτερ και με κουμπάκια
    New Wave, Jazz, Rοck, Sex, Drugs, Rοck 'n' Rοll
    με τζατζίκι και με σουβλάκια

    Αχ Ευρώπη, Αχ Ευρώπη
    εσύ μας μάρανες, εσύ μας μάρανες
    Γερμανίδες τουρίστριες
    που διψάνε για σπέρμα
    Γιαπωνέζοι βρικόλακες
    με καλώδια στο αίμα
    Ξεχυθήκαν στο Σύνταγμα
    από Δούρειο Ίππο
    με καπνούς και με λέιζερ
    και μας πιάσαν στον ύπνο

    ReplyDelete
  6. Nαί, Ria μου, δυστυχώς γίναμε. Ξενυχτήσαμε και εμείς απο την άλλη μεριά του Ατλαντικού. Να μπορέσουμε μονάχα να αποφύγουμε την καταστροφή....

    ReplyDelete
  7. Φίλε Abban, γνωρίζω περί τίνος ομιλώ. Είναι κάτι που τόχω νοιώσε στο πετσί μου. Χωρίς την Ευρωπαική διανόηση δεν θα είμασταν ούτε κάν στον χάρτη.

    ReplyDelete
  8. Ναί, φίλε Δημήτρη, όπως σωστά τα περιγράφεις. Ακόμα και αν μήν ήξεραν τίποτα για την σύγχρονη Ελλάδα, το υποσείδητο του ξένου είχε σεβάσμιους συνειρμούς για την Ελλάδα. Και ενα όνειρο κάποτε να την επισκεφτεί, για να δεί απο κοντά τον Παρθενώνα και τα αρχαία κλασικά της αριστουργήματα. Γιατί αυτά ήξερε και είχε ακούσει στα σχολεία της πατρίδα του.

    Ναί, πολλοί έλληνες αυτά δεν τα ξέρουν. Να τους τα λέμε όμως εμείς οι ομογενείς.

    ReplyDelete
  9. Φίλε Γιώργο πολύ δυνατό σε ένταση το σχόλιό σου. Οι Λούβροι και τα Βρετανικά Μουσεία κράτησαν την Ελλάδα ζωντανή. Και οι χιλιάδες ξένοι ακαδημαικοί και καλλιτέχνες με τα βιβλία και την τέχνη τους. Η Βιβλιογραφία περί Κλασσικής Ελλάδας στα ξένα βιβλιοπωλεία παραμένει θηριώδης εδώ και δεκαετίες.

    Η Ευρώπη για πολλούς απο μάς ήταν απλά μια ευκαιρία για να τους πάρουμε τα λεφτά και τίποτα άλλο.

    ReplyDelete
  10. Και πρίν τον Τζιμάκο φίλε Χρόνη, θα το θυμάσαι υποθέτω, υπήρχε και το αλλο, του Χάρυ Κλύν. Ο διάλογος κάποιου που περιέγραφε την ανάπτυξη της Ευρώπης με κάποιον τυχαίο, ενώ πίσω ακουγόνταν συμβολικά εκείνο το αξέχαστο - ΠΑΤΑΤΕΣ...

    ReplyDelete