Thursday, August 18, 2011

Επιστρέφουν οι ογκόλιθοι

Δεν άρεσε λέει στον ψωριάρη που η Ευρώπη δεν έφτιαξε ακόμα ευρωομόλογο. Αγανάκτησε το παληκάρι. Δεν ικανοποίησε τον γίγαντα η αναποφασιστικότητα της Ευρώπης. Η ΝΔ όπως ξέρετε δεν μπορεί απο χαμηλές ταχύτητες. Θέλει αναπτυξιακή ταχύτητα φωτός, ηγεσία και αποφασιστικότητα. Μια αποτελεσματικότητα που εμείς οι τυχεροί απολαμβάνουμε εδώ και χρόνια στο Ελλαδιστάν. Πως να ανεχθεί ο ογκόλιθος τέτοια γαλλογερμανικά πισωγυρίσματα;

Και τί ακριβώς είναι το ευρωομόλογο; Ενα επενδυτικό ας πούμε σχήμα στο οποίο οι αξιόπιστες χώρες, τύπου Γερμανίας, Γαλλίας και Ολλανδίας θα εγγυώνται την πληρωμή των επενδύσεων όταν οριμάζουν, προσφέροντας εγγύηση σε όλους τους επενδυτές και σε όλη την ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων και των ψωριάρηδων που δεν θα συμμετάσχουν σε απολύτως τίποτα. Είναι να μην αγανακτείς με τέτοια καθυστέρηση;

Μόνον που για να γίνει ευρωομόλογο θα απαιτηθούν ισοσκελισμένοι ετήσιοι προυπολογισμοί για κάθε μέλος του ευρώ, και εμείς μετά απο δύο χρόνια Μνημόνια είμαστε ακόμα σε διψήφιο νούμερο. Εύκολες οι βαρύγδουπες δηλώσεις και τα φιλοσοφήματα. Οι ιδέες είναι τσάμπα ξέρετε, a thousand to a penny, που λένε και οι αμερικανοί. Το θέμα είναι ποιός τις εφαρμόζει.

Ηλιοκαμμένοι, χαλαροί και δυναμωμένοι, οι ογκόλιθοι επιστρέφουν λίγες μέρες πρίν την Τρόικα. Το τί έχουν μπροστά τους να μην το μελετάμε. Τα ξέρετε. Θα μετατρέψουν την πελατειακή και κομματική Ελλάδα σε ενα είδος Σιγκαπούρης σε χρόνο dt. Πάντως ανάλογα με τα όσα έχουν ήδη υπογράψει και το τί πραγματικά μπορούν και ενδιαφέρονται να κάνουν, η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. Αντε και καλό κουράγιο.

10 comments:

  1. Μα είναι απαράδεκτο να βάζουν αυτοί τα λεφτά και να μας αναγκάζουν να έχουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό!

    ReplyDelete
  2. μου άνοιξες την καρδιά, φίλε μάκη!!!

    ReplyDelete
  3. Ένα χρόνο προσπαθούν να σκαρφιστούν νόμιμο και ανώδυνο τρόπο να μας αδειάσουνε. Εν τω μεταξύ, εμείς, μαθημένοι από την ΔΕΗ που δεν κόβει το ρεύμα λόγω οφειλών χειμωνιάτικα, ή σε άπορους, απαντάμε "Ναι! ότι πεις!" καθώς συνεχίζουμε να παίζουμε πρέφα στο τραπέζι του καφενείου, χωρίς καν να γυρίσουμε να κοιτάξουμε τον καφετζή στον οποίον απαντάμε. Κι αν θέλει ας πάει στη γωνία να δει αν ερχόμαστε. Ότι θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι δεν υπάρχει αμφιβολία. Το θέμα είναι πότε... Εγώ ψηφίζω άνοιξη που βγάζει κι η γης κλωνάρι!

    ReplyDelete
  4. Μάκη, καλησπέρα.
    Κανείς δεν πίστεψε ποτέ ότι μπορούν να εφαρμοστούν αυτά που υπέγραψαν. Μείωση στα έσοδα αυτοί, μείωση στις καταναλώσεις εμείς και...να ξοδεύουμε περισσότερα για λιγότερα. Να μας ζητάνε "έκτακτες" εισφορές την μία μετά την άλλη (από που δεν μας είπαν), επιχειρήσεις να κλείνουν η μία μετά την άλλη, απειλές για προσωποκρατήσεις χρεωστών...
    Και δεν θα το πιστέψεις Μάκη...υπάρχουν άνθρωποι ΚΑΙ στο Αγρίνιο που την νύχτα βγαίνουν και ψάχνουν στους κάδους των σκουπιδιών, για να μην σου περιγράψω τι γίνεται στο τελείωμα των λαϊκών αγορών. Γέροι και μανάδες με παιδιά να μαζεύουν τα υπολλείματα...
    Είτε μέχρι τα Χριστούγεννα είτε μέχρι την Άνοιξη που αναφέρει ο φίλος ο thinks, σημασία έχει ότι θα έχουμε εξελίξεις...Τώρα το ποιός θα γελάσει...
    Τις Αγρινιώτικες καλησπέρες μου!!!

    ReplyDelete
  5. Και ευθύς εξ αρχής φίλε Αθεόφοβε, λές και δεν έχει άλλα σοβαρότερα να ασχοληθεί, όλος ο πολιτικός κόσμος έπεσε πάνω στο θέμα, άλλος για να προσφέρει ανάλυση και γνώμη (λές και μετράει), άλλος για να διεκδικήσει την πατρότητα της ιδέας (εδώ γελάμε). Ας μείνουμε μόνον στα δικά μας που ήδη βουλιάξαμε, και ας αφήσουμε την ευρύτερη κρίση στα big boys. Ελεος.

    ReplyDelete
  6. Τί να πούμε Ρίαμου, αφού τα ζείς απο κοντά. Υπεκφυγές. Την ελληνική επικαιρότητα θα την αφήσω σε εσάς, αλλά αυτή η κυβέρνηση μου φαίνεται πως απλά επιθυμεί να ...εξαφανιστεί. Μέσω εκλογών, όπως και ο προηγούμενος. Ασε που ακούω για Δημοψήφισμα λές και αυτό μας έλειπε τώρα. Τα φιλιά μου.

    ReplyDelete
  7. Θα το πάνε μέχρι την άνοιξη φίλε Δημήτρη; Mα αφού τα παιδιά είναι έτοιμα να φύγουν. Πάντως μέχρι τώρα εφαρμόζουν την πολιτική του "στρίβειν δια του υπογράφειν". Ολα τα υπογράφουν και μετά ψευτοαντίσταση και χαβαλές. Τώρα ποιός θα γελάσει αυτό το συζητάμε.

    ReplyDelete
  8. Τί μου λές Γίτσα μου, άνθρωποι να ψάχνουν τα σκουπίδια... Αυτή τη σκηνή που υποτίτεται πως είναι του Τρίτου Κόσμου δυστυχώς την βλέπω και εγώ συχνότερα. Λυπάμαι.

    Ναί, ακούω και τα της Ελλάδας και τα της γενέτειρας. Λουκέτα πολλά, ξέρω μερικούς, έχω πληροφορίες. Αυτοκτονίες, κρυφά δράματα. Λίγοι θα γελάσουν Γίτσα μου. Πολλοί λίγοι. Η μεσαία μας τάξη θα αποδεκατιστεί. Η Ελλάδα που άφησα πίσω μου δεν υπάρχει πίσω. Μονιαστείτε όσο μπορείτε. Τελευταίο καταφύγιο της πατρίδας η οικογένεια. Τα φιλιά μου.

    ReplyDelete
  9. Στο σύστημα που βιώνουμε δεν υπάρχουν ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί για όλους.
    Το σύστημά μας προϋποθέτει νικητές και χαμένους και μάλιστα, ανεξαρτήτως των ευθυνών των δεύτερων, επιδιώχθη και από τους πρώτους να βρίσκονται μέσα στη ζώνη του ευρώ και οι δύο.
    Άρα ή θα δυναμιτίσουμε το ευρώ (πλέον), ή θα αποδεχθούμε πως οι νικητές θα βοηθούν τους χαμένους, στους οποίους και οφείλουν μέρος της αίγλης της νίκης τους...

    ReplyDelete
  10. Φίλε dartiir ο κάσμος συνεχίζει να γυρνάει και πάνω του είναι όλοι. Ναί, μπορούμε θεωρητικά να δυναμιτίσουμε το ευρώ και κατόπιν να ζήσουμε με μια γενική υποτίμηση της τάξης των 70%. Ολα είναι στο τραπέζι. Για τώρα όμως τέτοιες συζητήσεις αποτελούν πολυτέλεια. Ας μην απλώνουμε τα πόδια μας πέρα απο το κρεβάτι. Θα συνιστούσα χαμηλούς τόνους και σκληρή δουλειά. Υπήρξαν και λαοί που καταστράφηκαν πιο πολύ απο εμάς. Και επανήλθαν. Ας ελπίσουμε πως ανήκουμε και εμείς εκεί. Τις ευχες μου.

    ReplyDelete