Sunday, November 6, 2011

Αποφάσεις

Κάμποσες δεκαετίες μετά την Κουβανική κρίση του '62, ο μεγάλος πια σε ηλικία Ρομπερτ Μακ Ναμάρα, αρχιτέκτονας του "Domino Theory" που αιματοκύλησε την χερσόνησο της Ινδοκίνας, και σκληρός υπουργός εξωτερικών επι προεδρίας Κέννεντυ, προαισθανόμενος τον θάνατό του, δέχτηκε μια πρόσκληση του άσπονδου κάποτε εχθρού του, Φιντέλ Κάστρο, να επισκεφτεί την Κούβα για να συμμετάσχει σε ενα ιστορικό συνέδριο με θέμα την κρίση εκείνη που κάποτε παραλίγο να καταλήξει σε πυρηνικό όλεθρο.

Στο συνέδριο που έγινε σε ενα ξενοδοχείο της Αβάνας, ο Φιντέλ υποδέχτηκε τον κ. Μακ Ναμάρα με ανοιχτές αγκαλιές και σε πολύ καλή διάθεση. Είχαν μπροστά τους ενα διήμερο συζητήσεων, για να επισκεφτούν εκ των υστέρων, τα ιστορικά εκείνα γεγονότα που κάποτε συγκλόνησαν τον κόσμο και να αποκαστήσουν την τελική ιστορική αλήθεια. Το ξενοδοχείο ήταν κατάμεστο απο ακαδημαικούς, δημοσιογράφους, και επισκέπτες απο όλη την υφήλιο. Αναμέσα στους καλεσμένους του Φιντέλ, ήταν και καποιοι (απόμαχοι πια) σοβιετικοί στρατηγοί που την εποχή της κρίσης ήταν οι μακρινοί εχθροί της Αμερικής, οι άνθρωποι που έπαιρναν τις μοιραίες αποφάσεις εκ μέρους της τότε Σοβιετικής Ενωσης.

Κάποια στιγμή, ο διάλογος επικεντρώθηκε ανάμεσα στον κ. Μακ Ναμάρα και εναν σοβιετικό στρατηγό. "Πείτε μου", ρώτησε τότε ο κ. Νακ Ναμάρα τον Ρώσο στρατηγό, "υπήρχαν πράγματι, κατα την διάρκεια της κρίσης σοβιετικοί πύραυλοι που ήταν εν ενεργεία και σημάδευαν την Αμερική;" "Βεβαίως", αποκρίθηκε με σοβαρότητα ο Ρώσος στρατηγός. "Είχαμε τότε στην Κούβα πάνω απο 180 πυρηνικούς πυραύλους εν ενεργεία, έτοιμους ανα πάσα στιγμή να χτυπήσουν την Αμερική".

"Και εσείς", ρώτησε τότε με απορία ο κ. Νακ Ναμάρα (στρεφόμενος στον Φιντέλ Κάστρο), "ήσασταν διαθετημένος τότε να χτυπάγατε την Αμερική σε περίπτωση επιθεσης;" "Απολύτως", ανταποκρίθηκε ήρεμα ο Φιντέλ.

Θέλοντας πια σε μεγάλη ηλικία να πάρει την τελική ιστορική του απάντηση (που προφανώς τον απασχολούσε επίμονα), ο κ. Μακ Ναμάρα απευθύνθηκε και πάλι στον Φιντέλ. "Μα είχατε επίγνωση των επιπτώσεων που θα είχε τότε για την Κούβα μια επίθεση κατά της Αμερικής;" "Βεβαίως και είχα επίγνωση", απάντησε με σοβαρότητα ο Φιντέλ. "Η Κούβα θα εξαφανιζόνταν απο προσώπου γής. Η Κούβα δεν θα άφηνε όμως μια επίθεση εναντίον της αναπάντητη. Σε περίπτωση επίθεσης θα χτυπούσαμε"...

----------------------------------------------
Αρκούσε μονάχα μια δήλωση των υπαλληλίσκων (δηλαδή της Μέρκελ και του Σαρκοζύ), για να συμφωνήσουν σε κάποια συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. "Την Τρίτη το πρωί, όποιος έρθει στο Εκοφίν", έλεγε η ανακοίνωση (παραφράζω), "καλά θα κάνει να φέρει καλά νέα", είπε ο βλοσυρός Φινλανδός υπαλληλίσκος. "Γιατί αλλιώς κινδυνεύει η πορεία της Ελλάδας στο Ευρώ".

Και μέσα σε ελάχιστο χρόνο, τα δύο κόμματα που καταρράκωσαν την Ελλάδα με τις πελατειακές και κομματικές πολιτικές τους, τις οργανωμένες συντεχνίες τους, τις κλεπτοκρατικές πελατειακές διαπλοκές, και τον αισχρό λαικισμό τους, μάζεψαν την ουρά στα σκέλια και δέχτηκαν ό,τι θεωρούσαν αδιανόητο και ξόρκιζαν για 30 χρόνια.

Συχαίνομαι και το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, καθώς και τους δύο θλιβερούς ηγέτες τους. Παρόλα αυτά όμως, σήμερα θα τους δώσω εύσημα. Εκαναν μια υπέρβαση. Αν δεν συμφωνούσαν, θα καιγόνταν η Ελλάδα. Ο πρώτος παραιτήθηκε, μετά απο ψήφο εμπιστοσύνης (κάτι που δεν ξανάγινε σ' αυτό τον τόπο). Και ο δεύτερος, μην τολμώντας να ψελίσει κουβέντα κατα της θολής μπλόφας του υπαλληλίσκου, αποφάσισε να μην επαναλάβει (σε χειρότερη έκδοση) ενα ακόμα ολέθριο Μακεδονικό που πιθανώς να διέλυε την πατρίδα του. Και οι δύο έπραξαν σωστά. Εκαναν το πρώτο μεγάλο βήμα. Τώρα θα μπορούσαν να κάνουν και το δεύτερο. Να διαλύσουν παντελώς τα πράσινα και μπλέ παραμάγαζα. Κανείς δε τα χρειάζεται. Για την Ελλάδα.


----------------------------------------------
* - Μην ξέροντας αν ο Φιντέλ μπλοφάριζε ή όχι με τους σοβιετικούς πυραύλους, ο κ. Μακ Ναμάρα αποφάσισε το '62 να μην χτυπήσει την Κούβα. Το ό,τι απέφυγε τότε εναν πυρηνικό όλεθρο, το έμαθε 30 χρόνια αργότερα. Την ιδια περίπου εποχή άφησε πίσω του και ενα ιστορικό βιβλίο, στο οποίο έλεγε πως είχε πέσει έξω σε όλα, πώς το Domino Theory ήταν ενα τραγικό λάθος. Και πρίν η φυσική του ζωή φτάσει στο τέλος της, άφησε σαν τελική του παρακαταθήκη και ενα μεγάλο και θλιβερό συγγνώμη...

16 comments:

  1. Η τοποθέτηση ενός τραπεζίτη ως πρωθυπουργού, κοινή συναινέσει μάλιστα, επισφραγίζει το απόλυτο καπέλωμα της πολιτικής από την οικονομία. Επικράτησε η 'λογική' των αγορών ενάντια στην 'παραφροσύνη' της δημοκρατίας (ενός δημοψηφίσματος). Με τις υγείες μας.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. μα θα διαλύσουν τα μαγαζάκια τους ή η συναίνεση είναι για τα μάτια της ευρώπης;
    και πόσο δύσκολο ήταν αυτό να επιτευχθεί χωρίς να γίνουμε πρώτα ρεζίλι διεθνώς;
    και γιατί έπρεπε να φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού και μετά να αρχίσουν οι κοινές λύσεις;

    κάτι δε μου αρέσει στην όλη κατάσταση!

    ReplyDelete
  4. μπακαλίστικη σκέψη τελείως αυτή που θα πω Γεράσιμε αλλά μπας και είναι καλύτερα να έχουμε τραπεζίτη πρωθυπουργό αυτές τις ώρες? :/

    ReplyDelete
  5. nadia καμία αντίρρηση. Απλώς μπροστά από το 'Greece' να βάλουμε 'Bank of'.

    ReplyDelete
  6. για τους τύπους το λες? γιατί οκ για τους τύπους μπορώ να σου πω κι ότι συμφωνώ, πειραματική δημοκρατία το κάναμε..

    αλλά πες μου ότι μέχρι τώρα οι εκλεγμένοι επωμίστηκαν οποιοδήποτε 'πολιτικό κόστος' κ κάνανε κάποιο, όποιο βήμα προς τί αντίθετη κατεύθυνση..

    ReplyDelete
  7. nadia δεν είχαν οι πολιτικοί μας κανένα περιθώριο να κάνουν κανένα βήμα. Διότι η οικονομία δεν καπέλωσε την πολιτική τώρα, την είχε προ πολλού καπελώσει. Απλώς αυτό ήταν το επιστέγασμα. Το τραγικότερο πάντως για μένα ήταν ο πανικός την προηγούμενη εβδομάδα ενός ολόκληρου λαού μην τυχόν και δεν πάρει ο πρωθυπουργός του πίσω το δημοψήφισμα και 'θυμώσουν' Μέρκελ, Σαρκοζί και αγορές. Έχουμε τόσο εθιστεί να παίρνουν άλλοι αποφάσεις για μας, που δεν αντέχουμε ούτε στη σκέψη να αποφασίσουμε μόνοι μας. Ακόμα και όταν πρόκειται, όπως τώρα, για την επιβίωσή μας.

    ReplyDelete
  8. μη συζητάς, η προηγούμενη βδομάδα ήταν σκέτος πονοκέφαλος

    για το δημοψήφισμα κρίμα, πιστεύω μάλιστα ότι θα ψήφιζαν 'ναι', οι όροι του παιχνιδιού θα ήταν πολύ διαφορετικοί τότε

    ReplyDelete
  9. Σε γενικές γραμμές, ο παραλληλισμός του χείλους του γκρεμού Cuban missile crisis και Samaras penis crisis (apologies to the host for the language) είναι πολύ εύστοχος, και το ηθικό μάθημα από τα "30 χρόνια αργότερα" οπωσδήποτε επίκαιρο και για μας. Όμως έχει κάποια σημασία το αν από μόνος του ο Μακναμάρα θα είχε ακολουθήσει την γραμμή που ακολούθησε, και, διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, αλλά ο μόνος λόγος για τον οποίον η κατάσταση δεν κλιμακώθηκε τότε ήταν αποκλειστικά η επιμονή του Τζών Κέννεντυ να βρεθούν "πίσω-κανάλια" συνεννόησης, και λόγω της προσωπικής μεσονύκτιας επίσκεψης και διαβεβαιώσεων του Μπόμπυ στην Πρεσβεία της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Μακναμάρα ακλούθησε τις διαταγές του, αλλά αυτοί που σταμάτησαν το δάχτυλο από το να πατήσει το κουμπί ήταν ο Τζων, ο Μπόμπυ και ο Νικήτα...

    ReplyDelete
  10. Σιγά που συμφώνησαν Γιωργάκης - Αντωνάκης. Τακτικισμούς κάνουν.
    Όσο περί του τραπεζίτη και των καπελωμάτων, είναι επιτέλους ώρα όλοι οι "υπαλληλίσκοι", ανά τον κόσμο, να βάλουν μυαλό και να καπελώσουν τις αγορές και το χρηματοπιστωτικό όσο είναι ακόμα νωρίς...
    Αλλά δεν το κόβω...
    Τόσο μυαλό διαθέτουν όλοι τους.

    ReplyDelete
  11. Για τα μάτια της Ευρώπης, σίγουρα Ria μου, μόνον που έπεσαν συγχρόνως και οι μάσκες. Οι επόμενες εκλογές θα μας δώσουν μια μέτρηση για το πιό θα είναι το μέλλον των παραμάγαζων. Τα φιλιά μου -

    ReplyDelete
  12. Ναdia και Γεράσιμε, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν η παρουσία του κ. Παπαδήμου σηματοδοτεί κάτι παρασκηνιακό, αναμφίβολα ας διατηρήσουμε τον σκεπτικισμό μας. Απολύτως τραπεζίτης και μόνον βέβαια δεν είναι κανένας, πάντα είναι και ολίγον πολιτικός. Στην ώρα όμως αυτή, και με την αγωνία όλων των ελλήνων να πιαστού απο κάποια ελπίδα, λογικό είναι να πάρει τα ηνία κάποιος που καταλαβαίνει απο επιτόκια, ομόλογα, προυπολογισμούς και διεθνείς αγορές. Δεν γνωρίζω πολλά για τον συγκεκριμένο άνθρωπο, συμπαθώ όμως πολύ (απο τον λόγο του), κάποιον άλλον τραπεζίτη, τον Παναγιώτη Γεννηματά, τον οποίον πρίν γράψω αυτό το σχόλιο, είδα σε μια συνέντευξη που παραθέτω, και σας συνιστώ να την δείτε. Ο ίδιος καταφέρεται κατά του κ. Παπαδήμου, και θεωρεί πως η όλη "συνεργασία" αποτελεί ελιγμό του ΓΑΠ, με σκοπό να πάμε σε ενα καινούργιο παπανδρεικό σχήμα, χωρίς τον Γιώργο και με συνένοχο τον Αντώνη. Δείτε το. Για τώρα, ας πούμε πως έγινε κάτι καλό. Ο καιρός θα δείξει, και εν ανάγκη αναθεωρούμε. Νάστε καλά.

    http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=414045&cid=6

    ReplyDelete
  13. Φίλε Δημήτρη, σωστή η παρατήρησή σου, ο Κέννεντυ και όχι ο Μακ Ναμάρα επέμενε να μην γίνει εισβολή στην Κούβα. Ο Μακ Ναμάρα βρίσκονταν με το μέρος των αμερικανών στρατηγών (Chiefs of Staff), οι οποίοι επέμεναν λανθασμένα πως θα αρκούσε μια ολιγόωρη αεροπορική επιδρομή στην Κούβα για να καθαρίσει το νησί απο τους λιγοστούς σοβιετικούς πυραύλους. Τελικά οι πύραυλοι ήταν πάνω απο 180, και κάλυπταν μια απόσταση μέχρι τουλάχιστον την Ατλάντα. Η τελική συμφωνία εγινε όπως σωστά αναφέρεις μεταξύ Τζών, Μπόμπου και Νικήτα. Η κρυφή συμφωνία αφαιρούσε τους σοβιετικούς πυραύλους απο την Κούβα, και τους αμερικανικούς απο τα σύνορα της Τουρκίας. Ετσι, κανείς δεν ένοιωθε περικυκλωμένος.

    Ο παραλληλισμός του πόστ έχει να κάνει με το θέμα της Μπλόφας στη Διπλωματία. Κάποια στιγμή πρέπει να πάρεις μια απόφαση. Βασισμένή πάνω σε όσα ξέρεις, όσα νομίζεις οτι ξέρεις, και όσα δεν ξέρεις και ρισκάρεις. Ο Μακ Ναμάρα νόμιζε πως ο Καστρο δεν είχε πυραύλους. Εντούτοις, τυχαία ίσως, ο όλεθρος αποφεύχθηκε. Απλά χαίρομαι που και ο Σαμαράς σταμάτησε, το βούλωσε και υπαναχώρησε αφήνοντας τις αντιστάσεις και τα αντιμνημονιακά του. Μια μέρα, αν τελικά μέινουμε στο ευρώ και η πατρίδα αναπνεύσει, ίσως μάθουμε τελικά πόσο πράγματι κοντά βρεθήκαμε στην καταστροφή.

    ReplyDelete
  14. Φίλε Abban, o χρόνος θα δείξει, πράγματι δεν μπορώ να ξέρω τί παρασκήνιο υπάρχει πίσω απο τις διαπραγματεύσεις. Απλά πιστεύω πως πιθανώς ν έχουν αποφασίσει να μας "ξεκαθαρίσουν". Ας σώσουμε λοιπόν ό,τι σώζεται. Κοίτα όμως και ετούτο. Πολύ ενδιαφέρον.

    http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=414045&cid=6

    ReplyDelete
  15. Φίλε Locus,φοβάμαι ότι η ώρα ήρθε, και πέρασε. Ο Αντωνάκης έκανε ότι το βουλώνει, αλλά ξαναμουλάρωσε. Οι Μερκοζύ τώρα γυρνάν να κοιτάξουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ιταλία, και, από την Ελλάδα, για να μας ξεφορτωθούν πλέον, άρχισαν να ζητάνε μέχρι και ενυπόγραφες γραπτές εγγυήσεις από κάθε κόμμα. Από τα μεσάνυχτα (ECT) Κυριακής έως Δευτέρας καταφέραμε νομίζω να χάσουμε κάθε υπόλειμμα αξιοπιστίας. Την τωρινή ώρα θα εκπλαγώ αν υπάρχει άνθρωπος στη δύση που να πιστεύει ότι είναι ακόμα δυνατόν να μην χρεοκοπήσουμε στους επόμενους λίγους μήνες, πάρουμε δεν πάρουμε την δόση.

    ReplyDelete
  16. Λίγες ακόμα ώρες φίλε Δημήτρη,καθώς όλη η Ελλάδα αγωνιά μήπως και την ύστατη στιγμή αποφύγουμε την τελική καταστροφή. Αν αύριο το πρωί δούμε τον κ. Παπαδήμο μεταβατικό πρωθυπουργό με δυνατότητα να φτιάξει ό,τι κυβέρνηση θέλει και με όποιο επιτελείο επιθυμεί, τότε υπάρχει πιθανότητα να μείνουμε στο ευρώ. Είναι ο μόνος που έχει μούτρα στην Ευρώπη. Αν δούμε όμως κάποιον άλλον(οποιοδήποτε), τότε μετακομίζουμε σούμπιτο Αφρική με τας δραχμάς μας υπο μάλης.

    Θα συμφωνήσω περι Ιταλίας. Αν σκάσει η Ιταλία, η Ευρώπη θα μας αδειάσει αμέσως. Ο γαλλογερμανικός άξονας έφτιαξε την Ευρώπη, και θέλει να σώσει το Ευρώ. Στην προσπάθεια αυτή θα μας βουλιάξει όλους.

    ReplyDelete