Tuesday, May 1, 2012

Προεκλογικά 2012

Η ελληνική επικαιρότητα της νέας χρονιάς είναι ανελέητη (και βέβαια προβλέψιμη). Η Ελλάδα εισέρχεται σταθερά στο επόμενο στάδιο της παρακμής της, η οποία οφείλεται πρωταρχικά στην κρίση ηθικής που χαρακτηρίζει πλέον τον Ελλαδικό πολιτισμό, πολύ περισσότερο απο τη δημοσιονομική κρίση ή την παντελή έλλειψη πολιτικής σκέψης και στρατηγικής η οποία ήταν και παραμένει απόλυτα ξύλινη και καφενειακή. Πνιγήκαμε σε ενα ωκεανό απο ψέματα, σκάνδαλα και ουτοπίες. Και λογικά, φτάσαμε σε αδιέξοδο.

Ναί, ούτε οι Τροικανοί έχουν σαφή ιδέα τί να κάνουν με την Ελλάδα, και αυτό είναι πλέον εμφανές. Εκοψαν και έραψαν ενα Μνημόνιο βασισμένο στη λογική των τριτοκοσμικών λύσεων του αποπληθωρισμού, μην έχοντας κάνει καλή αξιολόγηση των ιδιαιτεροτήτων της περίεργης χώρας που εκλήθησαν να σώσουν. Θα τους αναγνωρίσω το επιχείρημα πως δεν είχαν απο πουθενά νούμερα να σεναριολογήσουν. Εντούτοις, πρόσθεσαν και τις δικές τους εμμονές πάνω σε ενα εντελώς τελειωμένο και διεφθαρμένο πόλιτικό σύστημα που παλεύει εδώ και γενιές να αστικοποιηθεί στοιχειωδώς χωρίς καμμία επιτυχία. Με τραγική κατάληξη.

Η ελληνική κατάσταση ομολογώ πως με εξοντώνει συναισθηματικά, και έτσι οι αναρτήσεις του μπλόγκ έχουν μειωθεί αισθητά. Οχι ότι η πατρίδα δεν με απασχολεί, αντιθέτως βρίσκεται συνέχεια στο μυαλό μου και στην ψυχή μου. Άλλά οι αντοχές έχουν μειωθεί κατα πολύ, και μια αίσθηση αποτελμάτωσης ομολογουμένως με εχει καταβάλει. Καταθέτω μονάχα μερικές σκέψεις για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

--------------------------------------

Κατα γενική ομολογία, ο δικομματισμός ευθύνεται για όλα τα δεινά της χώρας, και θα συμφωνήσω.Το κομματικό πελατειακό κράτος διέλυσε την Ελλάδα  ηθικά, πολιτικά, αναπτυξιακά, εργασιακά,  πολιτιστικά και διοικητικά. Κατήργησε κάθε λογική ιεραρχίας και αξιολόγησης, κάθε έννοια προσωπικής και συλλογικής ευθύνης. Μοιραία, όταν πουλάς την ψήφο σου για κάποιο ρουσφέτι, όταν χρησιμοποιείς τα κρατικά και ευρωπαικά λεφτά για να εδραιώσεις ενα σύστημα δύναμης και διαπλοκής, η διαπλοκή τελικά θα σε φάει ζωντανό. Οταν αντί για μια ιδεολογία μόχθου, σκληρής δουλειάς, ανταγωνισμού και ευνομίας μια κοινωνία επιλέγει ενα αλισβερίσι προσωπικών deals με απίθανες εκτροπές απο την ηθική, τη λογική και την υπευθυνότητα, τότε η κοινωνία αυτή είναι καταδικασμένη να βουλιάξει. Εκεί βρισκόμαστε.

Και τώρα λοιπόν, τί κάνουμε; Τώρα που η οργή είναι παντού, ο ένας εναντίον του άλλου, απο πού θα αντλήσουμε τη δύναμη να συνεχίσουμε, και κυριότερα (λόγω εκλογών), με ποιό κριτήριο θα πρέπει να ψηφίσουμε την επόμενη Κυριακή;

Πάμε για εκλογές με ενα πολιτικό σύστημα άβουλο και ιδεολογικά στείρο. Χωρίς πολιτική σκέψη και ιδέες, χωρίς σαφή ιδεολογικά στίγματα και ανεξάρτητους και ελεύθερους πολιτικούς. Δεν θα με πείραζε αν υπήρχαν διάφορες σχολές πολιτικής σκέψης στην Ελλάδα, αν υπήρχε ας πούμε μια Αριστερά και μία Δεξιά αντίληψη του κόσμου. Αλλά δεν υπάρχουν, δυστυχώς. Δεν θα με πείραζε ακόμα και αν η Αριστερά ήταν αμιγώς Μαρξιστική, και η Δεξιά ακραίως φιλελεύθερη. Θα αποτελούσαν δύο σαφή ιδεολογικά στίγματα με συγκεκριμένους πολιτικούς εκπροσώπους και ψηφοφόρους. Αλλά δεν υπάρχουν, και έτσι είμαστε χαμένοι στο διάστημα.

Το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου αποτελεί μια πολιτική γελοιότητα ανάλογη εκείνης του Αντώνη Σαμαρά που κάτι πήγε στην αρχή να ψελίσει για ενα νέο ιδεολογικό στίγμα αλλά στο τέλος εγκατέλειψε. Και έτσι το γαλάζιο μαντρί παρέμεινε καφενειακό, όπως και το πράσινο μαντρί που τώρα επικαλείται το γνωστό marketing trick της παρθενογένησης και κάτι κωμικά σλόγκαν του τοπου "Αρχίζουμε". Aκόμα και ο Καρατζαφέρης κινδυνεύει να κατατροπωθεί απο τους "Ανεξάρτητους", ο εκπρόσωπος των οποίων αυτοπροβάλεται σαν ενα νέο είδος Παλαιών Πατρών Γερμανού, έτοιμος να υψώσει λάβαρα  και να ξεκινήσει εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο εναντίων τοκογλύφων, της Γερμανίας και διαφόρων άλλων νταβατζήδων,  ενώ η Αριστερά (που αποτελεί λένε πάνω απο 20% του ψήφου) εκπροσωπείται το έτος 2012 απο κάτι γραφικούς κοκκινούληδες δεινόσαυρους με μόνη τους επίκληση τη δύναμη "του λαού" (που όταν χρεωκοπήσει θα ζεί με βρούβες στο όμορφο και χρεωκοπημένο ηλιόλουστο ελληνικό τοπίο). Για να μήν αναφερθούμε και στο νέο κόμμα "Λουκα-νίδη" που θυμίζει πεθαμεναλίκι, κόμμα παράσιτο απο τα πράσινα παλιά, αλλα και ο προπομπός της μακρόχρονης διάλυσης του ΠΑΣΟΚ (το οποίο εκτός από "Βαθύ", τελευταία είναι και Plus).

Μόνον αν το πολιτικό μας σύστημα κονιορτοποιηθεί εντελώς και η κοινωνία "εκραγεί" κάνοντας μια εσωτερική κάθαρση αμαρτιών θα μπορέσει η Ελλάδα να αναγεννηθεί υγειέστερα εν καιρώ. Μόνον αν αποκτήσει μια νέα συλλογική συνείδηση βασισμένη σε μια νέα ηθική που επιβραβεύει την εργασία, τον μόχθο, τον σεβασμό στους νόμους και στις δυνατότητες μιας ανοιχτής, ανταγωνιστικής και τίμιας πολιτείας. Αλλα πρώτα πρέπει να διαλύσουμε το παλιό και σάπιο σύστημα.

Και μόνον ο καιρός θα αναγκάσει την Ευρώπη να ξανασχεδιάσει τελικά μια ακόμα νέα λύση για την Ελλάδα (και για τον ευατό της). Και ο μόνος τρόπος να επιταχυνθούν οι πολιτικές εξελίξεις και να διαλυθούν τα δύο πελατειακά κρατικοκεντρικά κόμματα διαπλοκής που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε μια απύθμενη Κλεπτοκρατία κολλητών, είναι να τους αναγκάσουμε να συγκυβερνήσουν το χάος που συνδημιούργησαν. Μέχρι σταδιακά, να διαλυθούν εντελώς.

Ηδη η ΝΔ έχει σπάσει σε πολλά κομμάτια και η είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή θα την αποτελειώσει. Το ίδιο αρχίζει σταδιακά να γίνεται και στο ΠΑΣΟΚ, κόβοντας απο το αμοραλιστικό κορμί του ένα ενα όλα τα κομμάτια που το συνέθεσαν. Μέσα σε λίγα χρόνια, τα δύο μεγάλα κόμματα θα έχουν διαλυθεί εντελώς. Υπέγραψαν όμως πολλά διακρατικά μέτρα και μια πολιτική που δένει την Ελλάδα, και τώρα έχουν την υποχρέωση να βγάλουν tο φίδι απο την τρύπα. Αφήστε τους λοιπόν να συνδιοικήσουν και μην ενοχλείστε καθόλου για το ότι ακόμα υπάρχουν. Το περίπου 40% που θα τους ψηφίσει, αποτελεί μέρος της πελατείας τους και θα παραμείνει μαζί τους. Και παρόλα τα σενάρια που θέλουν τη χώρα να μείνει ακυβέρνηση, είμαι σίγουρος πως μετά τις εκλογές θα βρεθεί τρόπος να συννενοηθούν άπαντες.

Οι έλληνες πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν μόνον με βάση τον προσωπικό τους ιδεολογικό προσανατολισμό, ανεξαρτήτου αποτελέσματος και ρίσκου. Αν είστε αριστερός ψηφίστε ενα κόμμα της Αριστεράς. Αν θέλετε λαικό μαντρί υπάρχει αφθονία κομμάτων.  Αν είστε κομμουνιστής (αληθινός ή για λόγους ιστορικής εντιμότητας και τιμής), ψηφίστε Αλέκα. Για να μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι τα βράδια. Και μην ανησυχείτε για την ακυβερνησία της χώρας. Κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, και αν γίνει θα είναι χρήσιμο και καθαρτικό.

Οπως λέει και η συμπαθέστατη (σε διαγνωστικό επίπεδο) γιαγιά Αλέκα, την επομένη των εκλογών και υπο τον κίνδυνο να χάσουν οι πολιτικοί την κομματοκαρεκλάρα τους, θα παρατηρηθεί μια ολυμπιακή έξαρση του φαινομένου του "Κωλοτουμπισμού", κατι που έχουμε βέβαια όλοι μας διαπιστώσει. Θα πιέζουν απο δώ οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, η διαπλεκόμενη ελληνική ελίτ, απο εκεί η Τροικανοί, η Ευρώπη, οι κύκλοι του ευρώ. Θα σπάσουν τα τηλέφωνα στο γραφείο του Κάρολου ( "σοβαρολογείτε πως δεν θα μπορέσετε να σχηματίσετε κυβέρνηση;"), και στο τέλος, ως δια μαγείας, όλοι θα γινουν συνεργάσιμοι και ρεαλιστές. Επαναληπτικές εκλογές δεν πιστεύω πως θα γίνουν, γιατί είναι ευκολότερο να βραχυκυκλωθεί το σύστημα εξ αρχής (και να σχηματιστεί μια κυβέρνηση "προθύμων"), παρα να φτάσουμε το καλοκαίρι χωρίς ενεργή κυβέρνηση. Στη χειρότερη περίπτωση μπορεί κάλλιστα να βρεθεί ενας νέος Παπαδήμος.

Αν μπορούσα να έρθω στην πατρίδα θα ψήφιζα Στέφανο Μάνο. Εχει γνήσιο δεξιό λόγο (που κατα την εκτίμησή μου απουσιάζει απο την Ελλάδα), και καταννοεί πως η ιδεολογική διαφοροποίηση Δεξιάς και Αριστεράς θα πρέπει να είναι ο Αντικρατισμός. Ούτε ο Εθνικισμός, ούτε ο ασαφής "κοινωνικός φιλελευθερισμός", ούτε ο παραδοσιακός αντικομμουνισμός. Είναι μια σαφέστατη ιδεολογική θέση που ο κ. Σαμαράς δεν τόλμησε να υιοθετήσει ως ιδεολογικό στίγμα για τη ΝΔ, και στο τέλος κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ΝΔ είναι "ενα λαικό κόμμα". Ο κ. Μάνος βέβαια δεν θα εκλεγεί πρωθυπουργός, και αμφιβάλλω αν πάρει πάνω απο 2%, εντούτοις θα επιθυμούσα η ρητορική του να μείνει ζωντανή σαν πολιτικός λόγος μέσα στο απέραντο λαικίστικο και αριστερόστροφο ελληνικό ιδεολογικό προσκήνιο. Μια πολιτική και ιδεολογική θέση που τώρα περιέργως υιοθετούν (δηλ. αντιγράφουν) τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη (ως "άφθαρτο υλικό"), όσο ο κ. Βενιζέλος (που ξαφνικά θέλει λέει κι αυτός μείωση του Κράτους). Και μή χειρότερα!

Ψηφίστε κατα βούλησιν λοιπόν Έλληνες, μέσα στα πλαίσια των θλιβερών δυνατοτήτων που μας έχουνε στριμώξει, με βάση μόνον την ιδεολογική σας τοποθέτηση για να επιταχύνουμε την κατάρρευση τη κλεπτοκρατικής κομματικής πελατειοκρατίας διαλύοντας εκείνο το δυσλειτουργικό τερατούργημα που μας βίασε ηθικά, πολιτιστικά και πολιτικά τα τελευταία 30 χρόνια.

--------------------------------------
Οσο για την ευρωπαική ιδέα, ας ατονίσει και αυτή για μερικά χρόνια, μέχρι που ο Γαλλογερμανικός άξονας επαναποσδιορίσει το ευρωπαικό όραμα της Ενωμένης Ευρώπης, σχεδιάσει νέους κανόνες συμμετοχής σε όλα τα επίπεδα, και προχωρήσει σε εκείνο που δεν τόλμησε να κάνει, και που δυστυχώς ήταν και ειναι η αναγκαία προυπόθεση για μια αληθινά ενωμένη Ευρώπη (πρίν κάν το  κοινό νόμισμα και Σύνταγμα): την πολιτική ενοποίηση όλων των κρατών της Ευρώπης, σε κάποιο ομοσπονδιακό σχήμα διακυβέρνησης, ανάλογο με εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών.. Για να δημιουργηθεί έτσι (μέσα στον επόμενο αιώνα), μια νέα κοινή ευρωπαική συλλογική συνείδηση, ξεφεύγοντας ιστορικά απο την σημερινή κυρίαρχη συνείδηση του Εθνους-Κράτους. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Διαφορετικά ο πόλεμος θα επιστρέψει στην Ευρώπη. Και για να μην γίνει αυτό, Γαλλία και Γερμανία θα πρέπει να τα ξαναβρούν. Γοργά γοργά λοιπόν, να επισκεφτεί και ο  Ολάντ το Βερολίνο. Οπου θα πάει η κωλοτούμπα σύννεφο.

Δείτε και αυτή τη συνέντευξη. Είναι η πιο μεστή πολιτική συνέντευξη που έχω ακούσει μέχρι τώρα. Ο κ. Βενιζέλος είναι εξυπνότερος του κ. Σαμαρά, έχει οργανωμένη στρατηγική σκέψη, και καλείται τώρα να επανιδρύσει το σάπιο βαθύ ΠΑΣΟΚ, έχοντας πιστεύω πλήρη επίγνωση πως αυτό τώρα δεν γίνεται, απαιτείται χρόνος, νέο και σαφές ιδεολογικό στίγμα, και πολλές εσωκομματικές "βραδιές του Αγίου Βαρθλομαίου". Δεν αποκλείω έτσι το σενάριο ο κ. Βενιζέλος να αποδεχτεί την αναπόφευκτη ήττα του, να φορτώσει για τώρατην πρωθυπουργία της χώρας στον Αντωνάκη (το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο), ενώ εκείνος με εναν ελλιγμό θα εξαφανιστεί απο την πολιτική σκηνή, ρίχνοντας το μπαλάκι στους αντιπάλους του και επανερχόμενος στην πολιτική σε 4 χρόνια, με ενα νέο ΠΑΣΟΚ (όπως θα το έχει διαμορφώσει εκείνος). Κάπως έτσι εξηγώ τις συνεχείς δηλώσεις του πως "κανείς δεν μπορεί μόνος του", και πως "η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεδομένη". Θα τα καταφέρει; Κατα την προσωπική μου άποψη αυτό είναι στραγηγικά αδύνατο. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν κλείσει το κύκλο τους και σταδιακά θα πρέπει να εξαφανιστούν. Οι διάφορες ιδεολογικές συνιστώσες τους θα απορροφηθούν στο μέλλον απο νέα μικρά κόμματα.

Καλές και ευτυχισμένες Εκλογές  (με χορούς, καλές παρέες και τραγούδια)
Υ.Γ - Νέο πόστ μετά τις εκλογές. Με νούμερα και αποτελέσματα στο χέρι. Και με άλλη διάθεση, ελπίζω.
:)

18 comments:

  1. ΨΗΦΙΖΩ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΟ ΜΗ ΧΕΙΡΟΝ ΒΕΛΤΙΣΤΟΝ ΚΑΙ, ΔΥΤΥΧΩΣ, ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΣΗ ΘΥΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΡΓΗΣ ΑΛΛΑ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΜΕ!! (ΜΑΣ ΕΣΠΡΩΞΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΒΟΗΘΗΣΑΝΕ ΠΟΛΥ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΗΛΙΘΙΟΙ ΚΑΙ ΑΜΟΡΑΛΙΣΤΕΣ!
    ΚΑΛΩΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕΣ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς σας βρίσκω!
      Κύριε Χρίστο δεν θα βγούμε απο τα σκατά που μπήκαμε ό,τι και να κάνουμε εμείς, όποια κυβέρνηση κι αν έχουμε. Η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου θα έρθει απο την ίδια την Ευρώπη. Γιατί το Μνημόνιο δεν βγαίνει με τους όρους που περιέχει. Πειράματα έκανε και η Ευρώπη, και παρόλη τη σκληράδα της θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει πολλά. Το συνολικό χρέος που μπορεί να εκραγεί μέσα στην ευρωζώνη είναι μερικά τρις ευρώ, και θεωρώ πως είναι αδύνατον να σώσουμε κάθε χώρα που σιγά σιγά "σκάει". Η μόνη ελπίδα είναι μαζικές διαγραφές χρέους παντού, και επανασχεδιασμό της Ευρωπαικής κοινότητας με οικονομικά εργαλεία που τώρα δεν διαθέτει. Τα αναπτυξιακά ευρωομόλογα είναι μια καλή ιδέα, αλλά κάποιοι πρέπει να τα εγγυηθούν. Εμείς αναγκαστικά θα πρέπει να συνεχίσουμε στον δρόμο που ορίζουν οι μέχρι τώρα διακρατικές μας υποχρεώσεις (ναί, αυτά που υπογράψαμε), μέχρι να βρεί και η Ευρώπη (δηλ. ο γαλλογερμανικός άξονας) εναν νέο και πιο σταθερό βηματισμό.

      Θα μπορέσουμε να εξυγιάνουμε την οικονομία μας, τον δημόσιο τομέα μας μέσα στα επόμενα ας πούμε 2 χρόνια? Αν ναί, τότε θεωρώ οτι είναι εφικτό να απαγγυστρωθούμε απο τα Μνημόνια. Αν όχι τότε θα έχουμε δραματικότερες εξελίξεις. Οι προεκλογικοί λεονταρισμοί που ακούω και βλέπω (υποσχέσεις παντού αλλα κανείς δεν "συνεργάζεται", δεν με πείθουν. Οι δανειστές μας δεν είναι και τόσο ηλίθιοι να διακινδυνέψουν μια ακυβέρνητη Ελλάδα.

      Delete
  2. Ο δικομματισμός λίγο πολύ υπάρχει σε όλα τα πολιτισμένα κράτη.
    Μόνο που στα περισσότερα ευρωπαϊκά αν δεν συγκεντρώνει αυτοδυναμία ένα κόμμα σχηματίζει κυβέρνηση με κάποιο άλλο βάσει προγραμματικών συμφωνιών.
    Αυτό πλέον είναι και το πιθανότερο να γίνει τώρα και στην Ελλάδα αν και δεν υπάρχει αντίστοιχη κουλτούρα συνεργασίας αλλά ούτε και αυτή είναι εύκολη για την ελληνική ψυχοσύνθεση.
    Μεταξύ Βαγγέλη και Αντώνη σαφώς ο πρώτος είναι ευφυέστερος και ικανότερος αλλά η κληρονομία του παρελθόντος δεν μπορεί να τον εγκαταλείψει στα μάτια των ψηφοφόρων που αισθάνονται ξεγελασμένοι μετά το λεφτά υπάρχουν,ενώ βέβαια ήταν σαφώς εμφανές στον στοιχειωδώς σκεπτόμενο πολίτη, ότι δεν υπάρχουν ,μετά την άτακτη και πανικόβλητη αποχώρηση του Κωστάκη από την πρωθυπουργία .
    Ο Μάνος έχει ένα υπόγειο ρεύμα στα πιο εξελιγμένα κοινωνικά στρώματα αλλά είναι παντελώς εξαφανισμένος στα ΜΜΕ.
    Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών πάντως θα περιέχει πολλές εκπλήξεις για πολλούς.
    Ίδωμεν.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το κακό Αθεόφοβε είναι ότι ο Βενιζέλος δεν είναι απλώς ικανός. Είναι ικανός για όλα!!
      Και το αποδεικνύει συνεχώς..

      Delete
    2. Συμφωνώ με το οτι κουλτούρα συνεργασίας δεν έχουμε, και δεν περιμένω να αποκτήσουμε τώρα. Θα επιμείνω όμως οτι ο δικομματισμός ακόμα συγκεντρώνει το 40% της συνολικής ψήφου, και αυτό θα καθορίσει και την νέα κυβέρνηση. Αυτό είναι αδύνατον να το αποφύγουμε (για τώρα). Ακόμα κι αν τα δύο μεγάλα κόμματα αρνηθούν να συνεργαστούν, η πολιτική μας διακυβέρνηση φαίνεται να κινείται σταδιακά προς τη δυναμική της συνεργασίας. Είμαστε ακόμα άμαθοι, αλλά σιγά σιγά θα συνηθίσσουμε. Μετά τις εκλογές αυτές αυτο το 40% θα γίνει ακόμα μικρότερο, τα μικρά κόμματα θα αυξηθούν, οι ανεξάρτητες φωνές επίσης. Μέχρι που (πιστεύω) να έρθει και η ώρα που οι όποιοι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αποφασίσουν πως είναι αδύνατον πλέον να κρατήσουν τα μαντριά σαν πελατεικά μικρομάγαζα και να τα αφήσουν να διαλυθούν εντελώς. Νομίζω πως ο Βενιζέλος αυτό το αντιλαμβάνεται πιο πολύ απο τον Σαμαρά.

      Delete
  3. Καλωσόρισες, μας είχες λείψει! Καλό μήνα. Κυνικά σκεπτόμενος ώρες-ώρες, αναλογίζομαι ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, εφόσον οι υπογραφές έχουν πέσει, στην καλύτερη περίπτωση θα μας τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί, ενώ στη χειρότερη υπάρχουν και τα λεγόμενα "θερμά επεισόδια" ή άλλα μέσα εκβιαστικής πίεσης ώστε να μην τολμήσουμε να αποκλίνουμε από τα συμφωνημένα. Από την άλλη, ίσως μια ψήφος διαμαρτυρίας με το αποτέλεσμά της να δώσει και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ένα μήνυμα ότι "δεν αποδεχόμαστε τον βιασμό με ευχαρίστηση όταν αυτός είναι αναπόφευκτος" (?Bob Knight). Αν βέβαια η ψήφος μεταφρασθεί σωστά στα αποτελέσματα, διότι και νοθεία ακόμη πιθανολογείται. Αυτό που με απογοητεύει είναι ότι σε μεγάλο βαθμό δεν φαίνεται να διδαχθήκαμε τίποτε από το τρέχον χάος, και πολιτευόμαστε (πολιτικοί και πολίτες) λες και είναι "business as usual". Καλά μας μυαλά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν αναμένω προσωπικά απόκλιση από τα συμφωνημένα, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον. Κινούμαστε σε πολύ λεπτές γραμμές ανάμεσα στο τί πρέπει να γίνει, και το τί περιμένουν οι απέξω να γίνει. Χρειαζόμαστε χρόνο. Προφανώς πολλά θα αλλάξουν, σίγουρα και το περίφημο Μνημόνιο, και κατα τη γνώμη μου καλά θα ήταν να δώσουμε ενα μήνυμα συνεργασίας προς τα έξω, έστω κι αν είναι προσωρινό. Δεν θα υπάρξει καμμία αλλαγή όταν το πελατειακό κράτος ακόμα συγκεντρώνει γύρω στα 40%. Μόνον με τον χρόνο θα ασθενήσει ο δικομματισμός, όταν σπάσει με πολλά μικρά κομμάτια. Η διαδικασία αυτή ήδη άρχισε, αλλά θέλουμε ακόμα χρόνο. Οταν τα πελατειακά μαγαζιά κλείσουν εντελώς, θα δούμε νέες δυναμικές και πρόοδο.

      Delete
  4. Αγαπητέ Locus καλώς σε ξαναβρίσκουμε και μας έλειψες πραγματικά.

    Θα έλεγα ότι στην ουσία είναι λάθος να λέμε, βασισμένοι στην ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ότι το σύστημα είναι δικομματικό, γιατί αυτά τα δύο ουδέποτε, απ' ότι ξέρω, αντιπροσώπευαν τόσο πολιτική/οικονομική/πολιτιστική κατεύθυνση/ιδεολογία όσο το ότι ήταν οχήματα συγκεκριμένων ατόμων τα οποία και τα δύο μας έχουν αφήσει χρόνια, χρόνια τώρα. Η Βρετανία και οι ΗΠΑ είναι δικομματικές δημοκρατίες από αιώνες, αλλά τα δύο κόμματα δεν εκπροσωπούν προσωπολατρία -τα εκάστοτε πρόσωπα εκπροσωπούν την εξελισσόμενη υφή του κόμματος. Έχει νομίζω διαφορά. Και με το σκεπτικό που προτείνω δεν υπάρχει καμία έκπληξη στο ότι τα δύο Ελληνικά αυτά κόμματα/οχήματα διαλύονται με τα χρόνια έχοντας χάσει τις συγκεκριμένες προσωπικότητες που τα είχαν ιδρύσει ως οχήματά τους.

    Ως εκ τούτου, η απόλυτα επακριβώς δοσμένη στο κείμενό σου πραγματικότητα της Ελλάδας μπορεί να βρει τα αίτιά της, αλλά και τον δρόμο της γιατρειάς, στο ότι ουδέποτε υπήρξε συλλογικό πνεύμα ή συμφωνία σε στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας επί θεμάτων που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας -μόνο προσωπολατρία βασισμένη στο ποιός θα δώσει στον καθένα τα περισσότερα, ποιός θα φέρει "εμάς" καπάκι στους "άλλους" -το πελατειακό κράτος.

    Με τις σκέψεις αυτές, να προσθέσω ότι το κείμενο σου είναι άψογα διορατικό, όπως πάντα. Καλό μήνα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συμφωνώ Δημήτρη, προσωπολατρεία και πελατειακά συμφέροντα, έντονα και σε αυτές τις εκλογές. Μόνον που τώρα υπάρχει μια κολοσσιαία διαφορά. Μας παρακολουθούν οι πάντες, και εξαρτώμεθα απο άλλους. Ναί πιθανότατα να μην έχουμε κυβέρνηση γιατί όλοι διαφωνούν μέ όλους. Αλλά θα μάθουμε και οι Ελληνες να συννονοούμεθα σιγά σιγά, γιατί το πάρτυ τελείωσε και τώρα είμαστε με την πλάτη στον τοίχο. Ο δικομματισμός μόνον με χρόνια θα αλλάξει.

      Delete
  5. Δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς στην ανάλυσή σου περί της κατάστασης, αλλά δεν είναι λίγο οξύμωρο να περιμένεις να βγάλει το φίδι από την τρύπα αυτός που το έβαλε εκεί;
    Επιπλεόν, δεν έχεις την αίσθηση πως "η κονιορτοποίηση του πολιτικού συστήματος" και η "διάλυση του σάπιου συστήματος", σαν ορολογία, παραπέμπει λίγο στην ορολογία περί "γύψου";
    Δεν είμαι τόσο σίγουρος πάντως πως η συνεργασία θα είναι τόσο εύκολη την Δευτέρα. Θυμάσαι και τον Νοέμβρη που περίμενες πως η κυβέρνηση συνεργασίας θα σχηματιστεί γρήγορα και έλεγα πως δεν θα γίνει και πολύ γρήγορα αυτό;

    Άλλος Παπαδήμος πάντως να μη μας έβρει, ούτε και συνεργασίες που να θυμίζουν το '90...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Φίλτατε Αμπαν.
      1)Σαφέστατα και είναι οξύμωρο να περιμένω κλέφτες να συνεργαστούν πάνω σε κάτι που δεν καταννοούν. Είναι εντούτοις ηθικά αναγκαίο να δείξουν μια κάποια συνεργασία μια και η πλειονότητα των Ελλήνων αυτό ζητά, αν όχι για να λύσουν τα προβλήματα, τουλάχιστον απο πολιτική τιμιότητα και αξιοπιστία απέναντι σε όλους εκείνους που αποτελούν τους συμμάχους μας, τους εταίρους μας, τους εξ ανάγκης συνεργάτες μας. Απο στοιχειώδη πολιτική ευθιξία και εντιμότητα, αν μή τι άλλο να σταθεροποιήσουν το πολιτικό τοπίο την επομένη των εκλογών, για να ηρεμήσουν οι πολίτες μας, οι αγορές, οι δανειστές μας κλπ. Και για να απελευθερώσουν και τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο που δεν δεσμεύεται ούτε απο υποσχέσεις ούτε απο υπογραφές, να αναγεννηθεί.Και κατόπιν αυτοί να αποχωρήσουν αφήνοντας σε άλλους την Επαναδιαπραγμάτευση (που δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα γίνει).

      Delete
    2. 2) Αμπαν, ο "γύψος" απο που προήλθε? Μακριά τέτοιο κακό απο μένα. Δημοκρατία έχουμε, όλα με εκλογές θα γίνουν.

      3)Ναί, τελικά φαίνεται πως η συνεργασία θα είναι δύσκολη. Αλλά αν ξεκινήσουμε πόλεμο με την Ευρώπη, στο τέλος θα χάσουμε. Εχουν και αυτοί ράμματα για τη γούνα μας. Ας προσέχουμε λοιπόν.

      4)Παπαδήμος μπορεί να προκύψει ως υπηρεσιακή κυβέρνηση άν γίνουν επαναληπτικές. Ελπίζω όχι.

      Delete
    3. Η φρασεολογία της σαπίλας που πρέπει να φύγει δεν διαφέρει, παρά μόνο στις λέξεις, από τη φρασεολογία του αρρώστου στην εντατική που οδήγησε στο γύψο.
      Το ξέρω φυσικά ότι ο πόλεμος δεν είναι ότι καλύτερο, ούτε θα τον επιζητούσα, αλλά αν η μέρκελ – εεε συγνώμη, η ευρώπη – είναιι αρκετά εγωπαθής ώστε να τον ξεκινήσει δεν μπορώ να κάνω κάτι!
      Το ξέρω ότι μπορεί και να προκύψει Παπαδήμος, απλά το απεύχομαι, υπάρχουν σοβαροί πολιτικοί και πνευματικοί άνθρωποι και είναι ανόητη επιλογή για μια πολιτεία να καταφεύγει σε μονοδιάστατους Παπαδήμους.

      Delete
  6. Μη έχοντας μέχρι τώρα στη ζωή μου καμμία απολύτως συμμετοχή σε πολιτικά κόμματα, έχω μάκη ένα δίμηνο περίπου που τρέχω δεξιά και αριστερά, οργανώνοντας ομιλίες, συντονίζοντας υποψήφιους βουλευτές και μοιράζοντας κομματικά φυλλάδια ακολουθώντας αυτόν.

    Στις 11 Μαρτίου κάναμε την ιδρυτική μας συνδιάσκεψη στο Hilton. Δες εδώ την ομιλια του θάνου.

    Στις 8 Απριλίου μαζευτήκαμε στο intercontinental. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Θάνος έπαιξε στο πιάνο Χατζιδάκι. Επειδή ξέρω ότι σου αρέσει ο Χατζιδακις μπορείς να το δείς Εδώ.

    Στους λίγους μήνες ζωής της η "δημιουργία ξανά" έχει αναπτύξει μία δυναμική που μας έχει αφήσει άφωνους. Εάν έχεις φίλους στην Ελλάδα που δεν μας γνωρίζουν πες τους να ρίξουν μια ματιά.

    www.dimiourgiaxana.gr

    Καλώς ήρθες στο blog σου.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yosemite -
      Δεν τον ξέρω τον άνθρωπο, ευχαριστώ όμως για τις πληροφορίες. Εχω και μερικά ξαδέλφια μου που θα τον ψηφίσουν στην Ελλάδα. Κατάγομαι απο μια οικογένεια που έχει μέσα απ' ολα τα μπουμπούκια. Απο Μάρξ και ανατρεπτικούς, μέχρι πιο σοφιστικέ συντηρητικούς, μέχρι και Μιχαλιολάκο δαγκωτό.

      Καλά κάνεις και καλή τύχη.

      Delete
  7. Μάκη, χαίρομαι που επανήλθες, εύστοχος όπως πάντα.

    Η δημιουργία Ξανά με εμπνέει, φοβάμαι όμως ότι θα χαθεί η ψήφος άδικα, ότι δλδ δεν θα επιρρεάσει αρκούντως το τελικό αποτέλεσμα. Μάλλον, αν κάποιος επιθυμεί την ανατροπή, θα χρειαστεί να ψηφίσει σύριζα και κκε, αλλά ούτε ο αλέκος ούτε η αλέκα βοηθάνε με αυτά που λένε.
    Και για άλλη μία φορά θα ψηφίσουμε εκβιαστικά το μη χειρον.
    Αυτό που με τρομάζει είναι ότι διαδικασία που περιγράφεις χρειάζεται πολλά χρόνια, πάρα πολλά χρόνια, και μάλιστα χρόνια φτώχειας, γιατί όταν λέμε αναπροσαρμογή και αναδιάρθρωση αυτό εννοούμε.

    Φοβάμαι τόσο πολύ, ότι θα περάσουμε ότι θα περάσουμε και στο τέλος θα ξανα υποστούμε το μητσοτακέικο και το παπανδρέικο και όλα τα άλλα σόγια. Πολύ φοβάμαι ότι τα παιδιά μου θα έχουν παρόμοια ψηφοδέλτια στα χέρια τους και θα ακούν παρόμοιους λόγους.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ο,τι σε εκφράζει Αθηνά μου. Για τη Δημιουργία Ξανά ακούω όλο και περισσότερα. Καλό σημάδι αυτό. Ετσι σιγά σιγά θα ξεφύγουμε απο τους δεινόσαυρους.Ισως αυτό πάρει κάποια χρόνια, αλλά δεν νομίζω να είναι πολλά. Τώρα που το μαγαζί δεν πληρώνει, οι πελάτες σιγά σιγά φεύγουν. Πάντως να πλήξουμ αποκλείεται. Μόνον μην έρθει καμμιά βαριά φάπα απέξω.
      Τα φιλιά μου και καλές εκλογές.

      Delete
  8. Μάκη,
    καλημέρα από την γενέτειρά σου.
    Αύριο εμείς εδώ θα πάμε στις κάλπες....γιατί;;;
    Αφού τα πάντα έχουν προαποφασισθεί, υπογραφεί και τηρούνται.
    Και δεν νομίζω ότι το τέρας αυτό που λέγεται "δικομματισμός", θα πεθάνει τόσο εύκολα.Αυτοί που το συντηρούν τόσα χρόνια, ακόμα ελπίζουν ότι έχουν να λάβουν πολλά ακόμα από τις πελατειακές αυτές σχέσεις. Δεν κατάλαβαν ακόμα ότι τα ψέματα τέλειωσαν. Μακάρι αύριο να διαψευσθώ.
    Και κάτι άλλο. Οι περισσότεροι Έλληνες "ενημερώνονται" μόνο μέσω της τηλεόρασης. Και εκεί γίνεται...της διαπλοκής το κάγκελο. Το διαδίκτυο, οι περισσότεροι από αυτούς που το χειρίζονται, το χρησιμοποιούν για οτιδήποτε άλλο εκτός από ενημέρωση. Οι πωλήσεις των εφημερίδων έχουν πέσει κατακόρυφα (όχι ότι υπάρχει αντικειμενικότητα και σ' αυτές, αλλά λίγο καλύτερα από την τηλεόραση ...ε! είναι).
    Με ποιά κριτήρια τώρα θα ψηφίσουμε αύριο, λοιπόν;
    Πάντως ειλικρινά είναι οι πιό παράξενες εκλογές που έχω βιώσει.

    Να γράφεις συχνότερα.

    Την αγάπη μας απ' όλους.

    ReplyDelete